Prvo, biblijski tekstovi nisu hagiografski mitovi. Oni prikazuju realne povijesne ljude u konkretnim vremenima i kontekstima. Nisu napisani da bi idealizirali, nego da bi pokazali povijest spasenja sa svim njezinim dramama i padovima. Mojsijeva uloga nije bila "osvajati", nego izvesti narod iz ropstva. A ono što se kasnije dogodilo, ne možeš mu staviti na dušu kao osvajačku agendu, niti ga uspoređivati s Džingis-kanom. Iz te perspektive bi se i svaka obrambena bitka mogla proglasiti licemjernom ako Bog daje zeleno svjetlo.
Prvo, biblijski tekstovi (ili Mahabharata i Ramayana, posve svejedno) su sve samo ne realni povijesni izvjestaji. To su mitologizirane pripovjesti koje su se razvijale kroz narodnu predaju u kojoj je svatko nesto nadodao dok se tekst nije kanonizirao. Pa ne vjerujemo valjda ja su Ilijada i Odiseja realni povjesni dokumenti o Trojanskom ratu?! Takve narodne predaje cuvaju osnovnu informaciju da se nesto desilo, ali na to je dodana gomila nepouzdanih informacija. Da li su Grci doista drvenim konjem prevarili Trojance ili nekom drugom ratnom varkom, da li se Odisej doista vracao do Itake 10 godina ili je dosao sam malo kasnije od drugih Grka, da li doista postoje kiklopi i vjestice poput Kirke, koje pretvaraju ljude u svinje? Ne mozemo vjerovati u sve te romantizirane bajke, mada ne treba odbaciti ideju da se zbio rat između Grka i Trojanaca.
Drugo, ako je Mojsije bio plemenski vrac... a nije cudno da neko pleme vodi ili ratnik-poglavica ili vrac-filozof i ideolog... onda nije neobicno da se, kao svaki vodja, pobrinuo za pobjegnu iz ropstva jaceg naroda i nekom drugom slabijem otmu zemlju. Nije neobicno, da je kao plemenski vrac svoje sljedbenike hrabrio izmisljenim pricama kako je njihov plemenski totem jaci od plemenskog totema njihovih neprijatelja i da mu je njihov plemenski totem rekao, obecao... itd.
Medjutim, to sve nema nikakve veze s duhovnoscu. To nije duhovnost, to je politika i mitologija tj. ideologija kojom se on, kao vodja svojeg plemena posluzio da ih mobilizira na postizanje nekog vrlo svjetovnog i vrlo materijalnog cilja. I to je razlog zasto hindusi ili taoisti nisu vrlo impresionirani time, niti nalaze slicnosti sa svojim pogledom na duhovnost.
Drugo: kad govoriš o monizmu i "duhovnoj integraciji", kršćanstvo se tu svjesno razlikuje. Ne jer "ne može" zamisliti sjedinjenje s Bogom, nego zato što razlikuje Boga kao Stvoritelja i čovjeka kao stvorenje. I tu nije riječ o "manjku duhovnosti", nego o dubokoj antropologiji: ne gubiš sebe kad se ujediniš s Bogom, nego postaješ najviše ti, jer te Bog ne guta, nego uzdiže. To nije ni dualizam, ni monizam, nego zajedništvo u slobodi.
Nisam rekao da je to nuzno pomanjkanje duhovnosti. Samo da je cinjenica da u krscanstvu uglavnom ne postoji monisticka koncepcija, osim vrlo marginalno kroz duhovnost karmelicana, koji su ipak izuzetak i velika manjina.
Kod hindusa je drugacije, u njih je monisticka tradicija vrlo zastupljena, ali postoji i dualisticka.
Cijeli Stari zavjet vodi prema Kristu
To je jako upitno i nategnuto. To je samo jedno od mnogo mogucih tumacenja. Jer kada bi cijeli Stari zavjet vodio prema Kristu, zasto onda cjelokupna judaisticka tradicija nije zavrsila u krscanstvu?! Zar su rabini toliko glupi da to nisu shvatili?! Nisu, nego jednostavno postoje razliciti pogledi i razlicita tumacenja. Neka koja tvrde da SZ vodi prema Kristu, kao i ona koja tome daju ozbiljne prigovore. I sva su legitimna.
Mi mozemo reci: meni se cini da su ova tradicija i njezina teoloska tumacenja ispravna. Ali ne mozemo reci da su sve druge tradicije i njihova teoloska tumacenja apsolutno i nuzno kriva.
... ne dolazi opravdati nasilje, nego mu stati na kraj, ne samo fizički, nego i srcem. On ne ubija protivnike, nego prima rane umjesto njih. To je vrhunac, točka prijeloma. I zato Krist ne stoji pored proroka, nego iznad njih: "Čuli ste da je rečeno... a ja vam kažem."
Posve tocno. I meni se cini da je Isus jedini u toj cijeloj tradiciji koji je razumio i poducavao istinsku duhovnost i bas zato ga hindusi vrlo lako prepoznaju i prihvacaju kao jednog od svojih ucitelja. Jer su oni imali cijeli niz takvih ucitelja. Takvo ucenje je vrlo blisko njihovoj duhovnoj tradiciji.
Zato, kad kažeš da je netko poput Isusa "samo još jedan učitelj" među ostalima, propuštaš ono najvažnije: nije došao samo učiti, nego spašavati. I ne poziva samo na oslobođenje od vezanosti, nego od smrti. To nije isti diskurs.
To je potpuno isti diskurs kao i u hinduizmu i budizmu. Isti poziv na konacno i potpuno izbavljenje od prolaznosti i smrti. Jedino sto kod krscana postoji to neko praznovjerje da je to samo i jedino Isus. To praznovjerje je donekle i opravdano, jer na tragu onoga ranije recenoga, Isus stoji u judaistickoj tradiciji kao vrlo jedinstvena licnost. Mozemo slobodno reci da je judaisticka duhovna tradicija vrlo siromasna takvim primjerima kao sto je Isus.
Za razliku od njih, hinduisticka i budisticka tradicija svjedoce desecima ucitelja koji su poducavali vrlo slicne stvari i kod njih se nije uhvatilo praznovjerje (dogma) da se takav ucitelj pojavio samo jednom. Stovise, ako se pojavi 10-20 ucitelja koji izlazu vrlo slicno ucenje... nije posve nelogicno zakljuciti da se sam Bog s vremena na vrijeme preporadja u svijetu kako bi zastitio pravdene i obnovio istinsko znanje od kvarenja.
A što se tiče scene iz "Life of Brian", da, zabavna je. Ali da bi bila istinita kritika, trebala bi obuhvatiti i Uskrs. A tu ni jedan drugi "guru" nije ni pokušao stati. Krist je dao život, a onda ga uzeo natrag. To mijenja sve, ili ništa. Tu nema neutralnog prostora.
Ah, to je jos jedno mjesto velikog prijepora i proturijecja. Tom vjerovanju bi se lako moglo naci mnogo prigovora i nisam posve siguran da li bi ono izdrzalo sve te prigovore
Prvo, nitko doista ne zna da li je Isus uskrsnuo ili nije. Ljudi vjeruju u nesto za sto nikada nisu dobili nikakav uvjerljiv dokaz. Stovise, takvo slijepo vjerovanje se u toj tradicji jos smatra posebnom vrlinom i dokazom velike duhovnosti... vjerovati u nesto za sto nikada nismo dobili nikakav dokaz?!
Drugo, cak i da Isus jeste uskrsnuo, meni bi bas bilo drago za njega da jeste, ali ostaje nepobitna cinjenica da nitko osim Isusa nije nikada uskrsnuo i pobijedio smrt. Dakle, cak i da on sam jeste uskrsnuo, nitko se drugi nikada osim njega nije spasio smrti, stoga je to ucenje i vjerovanje u najmanju ruku beskorisno svima drugima, osim njemu samome. Mi se mozemo radovati za njega sto je uskrsnuo, ali nama to nicime ne jamci da cemo i mi uskrsnuti.
Aha... nemoj mi samo reci da cemo i mi uskrsnuti jednog lijepog dana kada on konacno dodje... a eto bas slucajno on ne dolazi vec 2.000 godina i nema bas naznaka da ce ikada uskoro doci.
Trece, cak i da je uskrsnuo, gdje je mogao otici nakon uskrsnuca? Mogao je zivjeti na Zemlji do kraja svojeg vijeka i onda opet umrijeti. Ili je mogao... biti uznesen na nebo?! Ali mi danas znamo da na nebu nema nikakvog raja. Gore su planete, mjeseci i komete. Gdje je mogao biti uznesen na fizickom nebu, da li jos negdje lebdi oko Mjeseca ili Marsa?
Naravno, ovo zvuci besmisleno, ali uvjerljiv odgovor na tu besmislicu ne moze biti da je uznesen na neko drugo, duhovno nebo. Jer, postavlja se pitanje, gdje je to duhovno nebo i kakvo je to duhovno nebo... na sto sve krscanstvo nema nikakav uvjerljiv odgovor.
I tako se zapetljavamo iz jedne besmislice u drugu i ne nalazimo nikakav razumna i jasan odgovor niti na jedno pitanje.