Islam ili Krscanstvo (koja je vjera istina)

• Pokretač teme Pokretač teme Jake
  • Datum početka Datum početka
Zašto bismo odbacili koptske izvore? Niko nije rekao da je Saladin bio nekakav monstrum već je bio vladar svog vremena. U Egiptu je morao ponovo uspostsviti vlast sunizma pa su vjerske manjine bile na udaru dok je u Jerusalimu pokazao toleranciju znajući koliki je značaj tog grada za hrišćane. Kasnije je čak zapošljavao Jevreje u svoju službu.

Zato sto nisam bas nigdje procitao da je radio na stetu Hriscana. Zar je logicno da postedi Krizare i Templere u Jeruzalemu pa ode ciniti nepravdu sirotinji? Kakve veze ima tolerancija u Jeruzalemu i to sto ima znacaj za Hriscane? Ima znacaj za sve 3 religije. Kad bi to bilo istina da je postedio vojsku a ubijao sirotinju po Egiptu onda bi bio i licemjer i monstrum. A zasto ja nevjerujem Koptima je zato sto mislim da su oni najveci mrzitelji Islama. Osim toga nama je zabranjeno da cinimo ono navedeno.

Isti Saladin je u Egiptu poskidao krstove sa hrišćanskih crkvi, zabranio hrišćanima da jašu konje već magarce, zabranio crkvena zvona, zabranio javnu upotrebu vina, naredio hrišćanima da se ne smiju glasno moliti, otpustio hrišćane sa visokih pozicija. Muslimanske bande su napadale hrišćane i rušile crkve a određene grupe kairskih hrišćana su prešle na islam. Rana Saladinova vladavina je bila ponovno uspostavljanje dominacije sunitskog islama nad Egiptom nakon vijekova vladavine šiitske dinastije Fatimida. Sve ovo gore je zabilježeno u biografijama koptskih patrijaraha.

Skidati krst sa crkve, zabraniti jahati konje vec magarce, zabraniti zvona, glasna molitva i otpuscane ljudi sa visokih pozicija samo zato sto su Hriscani je apsolutno protiv naseg ucenja. Ima jedan lazni hadis da je Umar nesto slicno naredio negdje. Bog kaze u Kuranu: Zlostavljanje je gore od ubitstva. Znaci ne smijemo nikoga zlostavljati. A za vino na javnim mjestima to se podrazumijeva. Ako nisi znao, Muslimanima je duznost stititi Hriscane i Jevreje u drzavi kojoj vladaju. Tacno je da i oni moraju placati "djizju" ali su je placali samo muskarci i to oni koji su mogli. Kad je Spanija pala Muslimani su Jevrejima vratili te godine djizju jer nisu mogli da ih obrane ali djizja je posebna prica. A to dali je bilo nekih bandi koji su pljackali Hriscane ili crkve, to nemogu iskljuciti.

Reci ti meni, kako su se Hriscani ophodili prema Muslimanima i Jevrejima u Evropi?

Ima ih i danas koji ne zele Islam u Evropu iako Hriscanstvo nazalost nikad nije bilo slabije nego danas. kazem nazalost jer ja vise volim Hriscane nego ateiste zato sto nemogu smisliti materialistu i to da bogatas gazi siromaha a oni idu i dalje od toga. Kad je sheyh Yusuf Estes otisao u Svedsku i ovaj sto je bio zaduzen da mu pokaze Stokholm je bio nevjernik pa mu kaze, misleci da on mrzi Hriscane posto je Musliman: Mi smo poslednja drzava u Evropi sto je primila Hriscanstvo a prva sto ga je istjerala pa onda prasnu u smijeh. Ali to govorim zato sto i osim sto Evropljani masovno idu u ateizam, natalitet je u minusu. Evropa je jedini kontinent za koji je predvidjeno da ce imati manje stanovnika za 50 godina nego sada.

@Lovac Istine

Molim ostale Hrišćane da se ne mešaju, neka svako od nas brani Hrišćanstvo kako misli da treba.

Nije problem. Ali to znaci da se iz nekog razloga nemozete sloziti ili..?

Ja ću se prvo pozvati na stari zavet. Mojsije i proroci su i danas bitno Jevrejima.

Jesu li bitni vama?

A sve te knjige govore o poslaniku koji će doći.
Knjiga proroka Danila jasno govori da ćemo imati poslednju žrtvu, spominje i Sina čovečijeg i Sina Božijeg.
Takodjer je predvidela pad Vavilona, Medo Persiju, Grčku, Rim i raspad Rima i dalji tok.

Jeste ali imamo i mi prorocanstva koja su se ispunila. Ali problem je sto vi imate prorocanstva koja su propala. A to u Bozijoj Knjigi ne smije da se desi. Evo kao ovaj naprimjer. Mnogi Hriscani cine mentalnu gimnastiku poput toga da je mislio na uskrnuce ali tada bi rekao svi cete vi to vidjeti,medjutim stih je veoma jasan: Jer će Sin Čovječji doći u slavi svoga Oca sa svojim anđelima, i tada će uzvratiti svakom čovjeku prema njegovim djelima. Zaista, kažem vam, ima među onima koji ovdje stoje koji neće okusiti smrti dok ne vide Sina Čovječjega gdje dolazi u svom kraljevstvu.” (Matej 16:27, 28)

zasto je ovdje rijec "Covjecji" sa velikim slovom tvrdo C?

Ta njihova i naša knjiga je sve lepo objasnila.
E sad. Da bi nas neko prevario Novim Zavetom, morao je prvo da izmeni Stari Zavet, a ako ga neko menja, menja ga da bi Jevreji prihvatili lažnog Mesiju, a oni su ga odbili i pored svih zapisa koje imaju o njemu.

Mi vjerujemo da jeste izmijenit ali to nije toliko bitno. Sve sto u SZ najavljuje Sina Bozjeg moze se interpretirati i drugacije kao sto cine Jevreji. Oni su tj njihovi rabini, sokirani da umjesto Mesije dodje Bozji Sin jer kazu to nikada nije nigdje spomenuto. A u SZ ima mnogo Mesija. 39 ako se ne varam. Sto zelim da kazem je ovo, ti sada uzmi bilo koju vjersku knjigu i iz nje ces moci izvuci zakljucak koji ti zelis. Jedan Francuski filozof je rekao: Dajte mi samo jednu recenicu iz neke knjige i naci cu u njoj nesto da tog autora posaljem u zatvor. Zamisli onda sta bi mogao zakljuciti u citavoj knjigi. A Biblija nije niti knjiga vec mnogo knjiga.

Ako ti ne vjerujes da SZ nije izmijenit kako onda objasnjavas ove stigove? Egzodus: To je znak između mene i sinova Izraelovih zauvijek: jer šest je dana Jahve stvarao nebo i zemlju, a sedmoga je dana počinuo i okrijepio se. Sta znaci za Boga da se okrijepi? I to sto se odmorio kazu dao primjer iako je moglo bolje zvucati da pise a sedmi je dan ostavio vama za odmor ali nema veze. Sta znaci za Boga da se okrijepi?

Dalje, pise da je Solomon na kraju svoga zivota obozavao kipove. Moje pitanje: Kako je moguce da Boziji Vjerovjesnik zaboravi da je primao poruke od Boga i da se okrene kipovima obozavati ih a i dalje imamo njegove stihove????
Zasto postoje djecije Biblije? Nije samo zato je cijela Biblija prevelika za njih vez i za neke stihove poput onog kada je dobri covjek Lot otisao u pecinu u brdima njegove dvije kcerke su ga napile i dvije noci cinile stvari sa njim. Zasto bi Bozija Knjiga to uopste imala u sebi?

I navescu jos samo jedan primjer SZ. Jeremija 8:8 kaze: (razlikuju se zavisi koju Bibliju citas ali poruka je ista) “Kako možete reći: “Mudri smo jer imamo riječ Jahvinu,” kad su je vaši učitelji izvrnuli pišući laži? Zar ovdje sam SZ ne priznaje da je izmijenjen?

Kada čitamo Novi Zavet, mi možemo videti gomilu poklapanja sa Starim, jer se u svim knjigama govori o Isusu. A opet je to knjiga onih koji ga nisu prihvatili, jer su prevareni. Bio Isus Alahov poslanik, ili Božji Sin, oni ga nisu prihvatili.

Opet cu ovdje ponoviti da po Jevrejskom zakljucku, kao i nasem, naravno da se mesija najavljivao ali nikako kao Bog. Zasto su prevareni ako su ocekivali Bozjeg Sina zasto bi ga odbili. A da ne ulazimo u ono sto se od njega ocekivalo pa nije uradio. Oni kazu da ste vi prevareni od strane Pavla i crkve.

Ako bi nam neko dao da pročitamo Bibliju po prvi put. Svako od nas bi ukapirao da smo pali u greh i da je Bog morao da pošalje Sina koji je sličan njemu da bi taj greh bio pobedjen. Na taj način možemo da ukapiramo koliko nas Bog voli.
Ili da kažemo da je to jedna priča koju je pisalo oko 40 pisaca i koja nam govori kako je Bog pomogao ljudima.
Ako neko ukapirao da je Bog poslao svog Sina i zapita se da li je ispravno poverovao, odgovor će naći u Bibliji.
Kada Isus upita apostole da mu kažu ko je on, a Petar kaže da je on Sin Boga živoga, Isus mu kaže da će na toj veri izgraditi svoje crkvu. Da li grešim što verujem u Sina Božijeg, da ga Bog šalje? Naravno da ne.

Neko bi trebao da napravi jednu probu da zaposli nekoliko postenih ljudi da procitaju oba Zavjeta i da vidimo kakav bi zakljucak izvukli. Ja sam uvjeren da u SZ nebi nasli nista sto kaze da ce doci Bozji SIn a za Novi bi rekli da ima Bog i polubog. Na to bi kladio sve da se smijem kladiti. Jeste tako je Isus rekao Petru. Ali mnogi ljudi su se zvali Bozji sinovi u SZ. Osim toga neznam sta znaci to da ce na Petru napraviti crkvu jer tada nije bilo crkvi i neznam koja rijec je koristena na Aramejskom.

I jeli to znaci da imamo 2 Boga ako Isus nije Bog vec Sin Bozji?

Jedan i Istiniti Bog u Bibliji je uvek Bog Otac.

Ili da to objasnim ovako. Ja sam kralj, posedujem Duh života i tako pomoću tog Duha iz mene izadje Sin koji je poput mene. Kasnije stvorim vitezove, koji su besmrtni, jedan od tih vitezova poželi da postane kralj i okrene se protiv mene, proteram ga. Stvorim ljude, a on ih prevari i učini ih smrtnim.
Zato što sam pravedni kralj, ja neću ubiti tog Viteza koji me je izdao, jer je to za mene sitnica koja ne bi bila pravedna, već ću ga pobediti pravdom.
Koga da pošaljem dole kod ljudi, nego svoju krv, onog koji je sličan meni i po mojoj volji. Ja ne mogu da umrem za njih, ni u telu čoveka, ni u telu mrava, ali on može.

Bog je znao unaprijed kako ce se sve odvijati. Ti govoris iz svoje ljudske perspektive ali Bog je nesto sto mi nemozemo niti zamisliti. On se nemoze zeznuti. A SZ kaze da je Mojsije rekao Bogu da se pokaje odzid Zar vjerujes da covjek kaze Gospodaru svega stvorenoga da se pokaje? Osim toga, ti pises slicno kao sto je Pavao propovijedao. On je rekao da je Isus njegov gospodar a Bog Isusov gospodar. Znaci Bog i polubog. I pazi ovo, neces ubiti viteza koji te izdao jer nije pravedno ali ces ubiti svoga sina jer to jeste pravedno???? Osim toga, Isus je umro i opet ustao i vratio se na isto mjesto? Gdje je zrtva tu?

Zasto u Bibliji pise da se Bog pokajao? Kako se On Velicanstveni moze pokajati?

Pošaljem ga, ali ovaj put ne samo sa prirodom koju ja ima, već u telu čoveka, čime on ovaj put dobija sve telesne poteškoće jednog čoveka.
Moj Sin umire bez greha na zemlji, pa imam svako pravo da ga vaskrsnem, a da kasnije vaskrsnem i ljude koje mnogo volim.
Moj Sin evidentno ima moju prirodu i oni će ga nazivati veličanstvom, ali on ima svog Oca i svog kralja i radi kako mu kralj kaže.
Ja ću njih pokoriti Sinu, ali Sin će se pokoriti Ocu na kraju, da kralj bude nad svima.

Znaci dvojica su. Zasto kralj nije jednostavno oprostio jer je mogao. A to sve sto se zbilo opet nije spasilo ni pola covjecanstva.

Bog ima Sina i pre nego smo mi postali, ko smo mi da tvrdimo da on tog Sina nema? Ili da tvrdimo da niko ne može imati Očevu prirodu i da tako odlučimo da su oni jedan Bog?

@Lovac Istine

Kako jedan kad si gore rekao da Sin ima kralja? Kako su jedno ako je jedan dosao na zemlju a drugi nije? A to sto tvrdimo da on nema sina cinimo zbog toga sto to se nikad nije desilo da mi znamo u oko 100 tisuca godina postojanja. I to ne prilici Bogu. Zasto sina? Zasto ne kcer? Dali ce Marija reci za Isusa da je njen sin ili njen Bog? Ili obadvoje?

https://www.youtube.com/watch?v=pyvUlKMkMkg

Zašto mi Hrišćani imamo Isusa kao posrednika?
Činjenica da je dao život za nas je sasvim dovoljna. A isto tako, on je naš prvosveštenik, to bi bilo isto kao da je Muhamed živ i na nebu, normalno da bi se njemu obraćali pre nego smrtnim ljudima.

Ali nije dao zivot vec je ponovo ustao i ozivio i vratio se. Nego mi se ne obracamo ni smrtim ljudima a vjerujemo da je Isus ziv uzdignut na nebo, no ipak nesmijemo od njega traziti nista posto ga smatramo vjerovjesnikom i Kristom. (u nastavku ovog mog threada cu pisati vise o Isusu)

Sveti Duh se uglavnom spominje kao Božji Duh, dok se nekad spomene i zasebno. Ali taj Duh ne može biti treća osoba, jer kako treća osoba može biti i Očev i Sinov Duh? Pa nije automobil u pitanju.
Duh koji je od Oca, ide i kroz Sina(koji je iskusio život čoveka i tako nam pomaže) i tim Duhom je Otac dao Sinu sveprisutnost kada ga je proslavio na nebu, zato su obojica u tom Duhu, kao i njihovi iskreni vernici. Hrišćani bi trebali biti zajednica Svetog Duha sa Ocem i Sinom.

Isus je rekao ja sada idem a Otac ce vam poslati Svetog Duha. Mene zanima zar SD nije bio tu u Isusu a pogotovo u njegovim ucenicima vec treba doci poslije?

Takodje moram da napomenem da Biblija ne naučava da se mi molimo svetiteljima i ikonama, to je tradicija. U bibliji i apostolskim delima toga nema.
Postoji jedan Bog Otac i jedan posrednik i prvosveštenik koji je besmrtan, sve to u jednom Duhu koji je od Boga.
To je Hrišćanstvo.

Zar nije jedan od 10 zapovijedi da se ne prave kipovi i slike a u nekim crkvama one se redovno ljube. Ja znam da se mogu ljubiti iz postovanja ali ova zapovijed je s time prekrsena. Odakle takva tradicija ako se ide samo po Knjigama?

Jevanđelje po Jovanu 17,3:
A ovo je život večni: da poznaju tebe jedinog istinitog Boga i Isusa Hrista koga si poslao.

Ivan je zadnje Evandjelje. Napisano je izmedju 70 i 90 godina poslije Isusa. Ali u njemu ces naci najvise stihova poput "Otac i ja smo jedno" "Ako vidis mene vidis Oca" itd iako imamo i onih koji poricu to i kako se Isus klanja Bogu ali u ostala 3 Evandjelja skoro da i nema toga kada uporedis sa Ivanom. Da nije Ivanova Evandjelja i Pavla ja mislim da se i ti slazes da nebi bilo Trojstva.

@Lovac Istine ...Ispada da ja sebe citiram ☺ ali nema veze nisam nista mijenjao u tvome postu.

Zato sto nisam bas nigdje procitao da je radio na stetu Hriscana.

Kao što sam rekao zato što koptski izvori nisu bili dostupni kada se razvijala priča o Saladinu.

Zar je logicno da postedi Krizare i Templere u Jeruzalemu pa ode ciniti nepravdu sirotinji? Kakve veze ima tolerancija u Jeruzalemu i to sto ima znacaj za Hriscane? Ima znacaj za sve 3 religije. Kad bi to bilo istina da je postedio vojsku a ubijao sirotinju po Egiptu onda bi bio i licemjer i monstrum.

Zašto bi to bilo licemjerno? Nikog nije bilo briga za Kopte dok bi masakr nad hrišćanima u Jerusalimu odjeknuo Evropom i opet donio novi niz ratova u Svetu Zemlju.

A zasto ja nevjerujem Koptima je zato sto mislim da su oni najveci mrzitelji Islama. Osim toga nama je zabranjeno da cinimo ono navedeno.

Kopti imaju svaki razlog da ne vole muslimane jer su vijekovima ugnjetavana manjina u Egiptu i to do dan danas.

Skidati krst sa crkve, zabraniti jahati konje vec magarce, zabraniti zvona, glasna molitva i otpuscane ljudi sa visokih pozicija samo zato sto su Hriscani je apsolutno protiv naseg ucenja.

Pa dobro to samo znači da je Saladin postupao protivno islamskim pravilima.

Ima jedan lazni hadis da je Umar nesto slicno naredio negdje.

Nije hadis već tzv. Omerov pakt koji se pogrešno pripisao Omeru ibn el-Hetebu a potiče od omejadskog halife Omera II. A poznsti islamski učenjaci poput Ibn Tejmije su ga smatrali validnim dokumentom za određivanje položaja zimija.

Ako nisi znao, Muslimanima je duznost stititi Hriscane i Jevreje u drzavi kojoj vladaju.

Štite ih od koga tačno?

Tacno je da i oni moraju placati "djizju" ali su je placali samo muskarci i to oni koji su mogli. Kad je Spanija pala Muslimani su Jevrejima vratili te godine djizju jer nisu mogli da ih obrane ali djizja je posebna prica.

Tako je. A u Kuranu je džizja znak poniženja jasno izraženo u 29. ajetu sure Et-Tevba. Ovo je takođe bilo mišljenje značajnih mislilaca islama od imam Malika, Ibn Kesira, el-Gazalija i drugih.

Reci ti meni, kako su se Hriscani ophodili prema Muslimanima i Jevrejima u Evropi?

Loše. Ali nisu ni muslimani uvijek bili divni prema manjinama.

Inače jedna važna zanimljivost koju sam našao u jednom komentaru knjige Apokalipsa/Otkrivenje....Evropa je za dlaku izbjegla da bude muslimanska....evo o čemu se radi....

Muslimani su preko Gibraltara osvojili Španiju. Sljedeća etapa je bila Francuska. Međutim muslimanska plima bila je zaustavljena 732 godine naporima Karla Martela, kršćanskog vojskovođe. Kršćanska i muslimanska armija našle su se licem u lice u ravnici između Poatjea i Tura. Kršćanski konjanici su u opremu svojih konja upravo uveli novopronađene uzengije, koje su im davale stabilnost i snagu u borbi, što muslimanski konjanici nisu imali. Međutim, muslimani su bili srčani i iskusni ratnici. Tako su podjednako jake bile obe vojske da se 7 dana nijedna strana nije usuđivala da prva pusti strelu. Konačno su muslimani napali. Prije mraka, hiljade vojnika, s obe strane ležale su mrtve ili u agoniji na travi. Nedostajalo je samo malo pa da muslimanski konjanici pobijede ujedinjene i bolje opremljene kršćane. U zoru sljedećeg dana, na svoje veliko olakšanje, kršćani su ustanovili da su muslimani u toku noći napustili svoje šatore i pobjegli natrag u Španiju. Kršćanska Evropa izvukla se za dlaku. Da nije bilo te pobjede u ravnici pokraj Poatjea, Evropljani bi danas bili pretežno muslimani.

Ne samo ta bitka već i arapska opsada Carigrada 717. godine koja je bila još značajnija. Jer da su Omejadi tad osvojili Carigrad probili bi se na Balkan gdje su još bila tada paganska slovenska i bugarska plemena. Jasno je da bi vremenom ta plemena primila islam pošto pagani nemaju ni tu elementarnu zaštitu džizje kao što je imaju Jevreji i hrišćani u muslimanskim kalifatima. Tako da bi vjerovatno da je Carigrad tada pao Balkan bio dominantno muslimanski.

Nije problem. Ali to znaci da se iz nekog razloga nemozete sloziti ili..?

Pismo je jasno po tom pitanju. Drugo je što su se vremenom umešale razne nauke.

Jesu li bitni vama?

Apsolutno.

Jeste ali imamo i mi prorocanstva koja su se ispunila. Ali problem je sto vi imate prorocanstva koja su propala. A to u Bozijoj Knjigi ne smije da se desi. Evo kao ovaj naprimjer. Mnogi Hriscani cine mentalnu gimnastiku poput toga da je mislio na uskrnuce ali tada bi rekao svi cete vi to vidjeti,medjutim stih je veoma jasan: Jer će Sin Čovječji doći u slavi svoga Oca sa svojim anđelima, i tada će uzvratiti svakom čovjeku prema njegovim djelima. Zaista, kažem vam, ima među onima koji ovdje stoje koji neće okusiti smrti dok ne vide Sina Čovječjega gdje dolazi u svom kraljevstvu.” (Matej 16:27, 28)

zasto je ovdje rijec "Covjecji" sa velikim slovom tvrdo C?

Petar, Jakov i Jovan jesu videli njegovu slavu pre smrti.

Mi vjerujemo da jeste izmijenit ali to nije toliko bitno. Sve sto u SZ najavljuje Sina Bozjeg moze se interpretirati i drugacije kao sto cine Jevreji. Oni su tj njihovi rabini, sokirani da umjesto Mesije dodje Bozji Sin jer kazu to nikada nije nigdje spomenuto. A u SZ ima mnogo Mesija. 39 ako se ne varam. Sto zelim da kazem je ovo, ti sada uzmi bilo koju vjersku knjigu i iz nje ces moci izvuci zakljucak koji ti zelis. Jedan Francuski filozof je rekao: Dajte mi samo jednu recenicu iz neke knjige i naci cu u njoj nesto da tog autora posaljem u zatvor. Zamisli onda sta bi mogao zakljuciti u citavoj knjigi. A Biblija nije niti knjiga vec mnogo knjiga.

Ako ćemo tako, Jevreji nisu prihvatili ni Isusa kojeg vi propovedati, koji se nije predstavio kao doslovno Šin Božiji.
SZ je jasan po tom pitanju. Jasno daje do znanja da će doći Mesija koji će biti pogubljen i jasno daje do znanja da ćemo imati večnu žrtvu.

Što se tiče počinka. Bog se nije doslovno umorio.

Mnoge starozavetne knjige nisu završili ljudi pod čijim su imenom.

Opet cu ovdje ponoviti da po Jevrejskom zakljucku, kao i nasem, naravno da se mesija najavljivao ali nikako kao Bog. Zasto su prevareni ako su ocekivali Bozjeg Sina zasto bi ga odbili. A da ne ulazimo u ono sto se od njega ocekivalo pa nije uradio. Oni kazu da ste vi prevareni od strane Pavla i crkve.

Isti oni koji nisu prihvatili Isu?

Neko bi trebao da napravi jednu probu da zaposli nekoliko postenih ljudi da procitaju oba Zavjeta i da vidimo kakav bi zakljucak izvukli. Ja sam uvjeren da u SZ nebi nasli nista sto kaze da ce doci Bozji SIn a za Novi bi rekli da ima Bog i polubog. Na to bi kladio sve da se smijem kladiti. Jeste tako je Isus rekao Petru. Ali mnogi ljudi su se zvali Bozji sinovi u SZ. Osim toga neznam sta znaci to da ce na Petru napraviti crkvu jer tada nije bilo crkvi i neznam koja rijec je koristena na Aramejskom.

I jeli to znaci da imamo 2 Boga ako Isus nije Bog vec Sin Bozji?

Postoji gomila stihova koji potvrdjuju tako nešto. U pričama vidimo da se pojavljuje neko ko je izašao od Boga pre postanka sveta. Spominje se i Sin Božiji u Danilovom otkrivenju.

Bog je znao unaprijed kako ce se sve odvijati. Ti govoris iz svoje ljudske perspektive ali Bog je nesto sto mi nemozemo niti zamisliti. On se nemoze zeznuti. A SZ kaze da je Mojsije rekao Bogu da se pokaje odzid Zar vjerujes da covjek kaze Gospodaru svega stvorenoga da se pokaje? Osim toga, ti pises slicno kao sto je Pavao propovijedao. On je rekao da je Isus njegov gospodar a Bog Isusov gospodar. Znaci Bog i polubog. I pazi ovo, neces ubiti viteza koji te izdao jer nije pravedno ali ces ubiti svoga sina jer to jeste pravedno???? Osim toga, Isus je umro i opet ustao i vratio se na isto mjesto? Gdje je zrtva tu?

Zasto u Bibliji pise da se Bog pokajao? Kako se On Velicanstveni moze pokajati?

Opet sve shvataš doslovno.
Hvala Bogu da pišem kao dragi Pavle, moj učitelj.

Znaci dvojica su. Zasto kralj nije jednostavno oprostio jer je mogao. A to sve sto se zbilo opet nije spasilo ni pola covjecanstva.

Morao je da dodjem neko ko će biti bezgrešan, da bi taj greh pobedio.
A zašto bi Bog slagao ljude da su razapeli Isusa? Zašto bi dozvolio da im se to učini i na taj način pobije sve koji su pali na njegovu laž?

Kako jedan kad si gore rekao da Sin ima kralja? Kako su jedno ako je jedan dosao na zemlju a drugi nije? A to sto tvrdimo da on nema sina cinimo zbog toga sto to se nikad nije desilo da mi znamo u oko 100 tisuca godina postojanja. I to ne prilici Bogu. Zasto sina? Zasto ne kcer? Dali ce Marija reci za Isusa da je njen sin ili njen Bog? Ili obadvoje?

Bog ima Sina i to je činjenica.

Ali nije dao zivot vec je ponovo ustao i ozivio i vratio se. Nego mi se ne obracamo ni smrtim ljudima a vjerujemo da je Isus ziv uzdignut na nebo, no ipak nesmijemo od njega traziti nista posto ga smatramo vjerovjesnikom i Kristom. (u nastavku ovog mog threada cu pisati vise o Isusu)

Odrekao se besmrtnog i postao smrtan.
Morao je da prihvati smrt, što jeste učinio. Tako je Otac imao pravo da ga vaskrsne, jer nije zgrešio, tako je i smrt pobedjena.

Isus je rekao ja sada idem a Otac ce vam poslati Svetog Duha. Mene zanima zar SD nije bio tu u Isusu a pogotovo u njegovim ucenicima vec treba doci poslije?

Otac je morao da proslavi Sina i da mu vrati stari prirodu koju je nasledio od njega. Tek tada Sin može da reaguje svojim Duhom. Sin koji je bio u telu čoveka i pobedio greh, može i nama da pomogne.

Zar nije jedan od 10 zapovijedi da se ne prave kipovi i slike a u nekim crkvama one se redovno ljube. Ja znam da se mogu ljubiti iz postovanja ali ova zapovijed je s time prekrsena. Odakle takva tradicija ako se ide samo po Knjigama?

Postoje Hrišćani koji se ne klanjaju kipovima. Zato sam i rekao da je to tradicija i da nije Hrišćanski.

Ivan je zadnje Evandjelje. Napisano je izmedju 70 i 90 godina poslije Isusa. Ali u njemu ces naci najvise stihova poput "Otac i ja smo jedno" "Ako vidis mene vidis Oca" itd iako imamo i onih koji poricu to i kako se Isus klanja Bogu ali u ostala 3 Evandjelja skoro da i nema toga kada uporedis sa Ivanom. Da nije Ivanova Evandjelja i Pavla ja mislim da se i ti slazes da nebi bilo Trojstva.

Ni u tim stihovima nema trojstva. Otac i Sinu su jedno u Duhu, kao što bi i vernici trebali biti.

Inače jedna važna zanimljivost koju sam našao u jednom komentaru knjige Apokalipsa/Otkrivenje....Evropa je za dlaku izbjegla da bude muslimanska....evo o čemu se radi....

Muslimani su preko Gibraltara osvojili Španiju. Sljedeća etapa je bila Francuska. Međutim muslimanska plima bila je zaustavljena 732 godine naporima Karla Martela, kršćanskog vojskovođe. Kršćanska i muslimanska armija našle su se licem u lice u ravnici između Poatjea i Tura. Kršćanski konjanici su u opremu svojih konja upravo uveli novopronađene uzengije, koje su im davale stabilnost i snagu u borbi, što muslimanski konjanici nisu imali. Međutim, muslimani su bili srčani i iskusni ratnici. Tako su podjednako jake bile obe vojske da se 7 dana nijedna strana nije usuđivala da prva pusti strelu. Konačno su muslimani napali. Prije mraka, hiljade vojnika, s obe strane ležale su mrtve ili u agoniji na travi. Nedostajalo je samo malo pa da muslimanski konjanici pobijede ujedinjene i bolje opremljene kršćane. U zoru sljedećeg dana, na svoje veliko olakšanje, kršćani su ustanovili da su muslimani u toku noći napustili svoje šatore i pobjegli natrag u Španiju. Kršćanska Evropa izvukla se za dlaku. Da nije bilo te pobjede u ravnici pokraj Poatjea, Evropljani bi danas bili pretežno muslimani.

Engleski kralj, ne znam koji, je jednom pozvao Muslimane da im pomogne i rekao da ce preci na Islam a tada akko kralj promijeni vjeru cesto idu i svi ostali. Ali Muslimani su odbili da dodju. A kad je Rusima ponudjen Islam i kad su pregovarali Rusi su rekli "mi nemozemo postojati bez alkohola". Ovo za Ruse sam procitao samo u podnaslovu jedne knjige neznam sta se tacno desavalo.

Štite ih od koga tačno?

Od strane invazije i od kriminalaca naravno. A osim toga svako mora sudjelovati u gradnji i ocuvanju drzave financijski.

Kakva je zastita bila u Evropi? Kada je kuga pocela koliko ono Jevreja ubise jer su izgleda Jevreji manje umirali pa ih okrivise za epidemiju.
A Muslimani u evropi nisu smjeli ni da postoje cak su se i trgovci plasili prolaziti. Sve dok Otomani nisu uspostavili primirje sa Evropom u 17om stoljecu nakon pada Vizantije.

Tako je. A u Kuranu je džizja znak poniženja jasno izraženo u 29. ajetu sure Et-Tevba. Ovo je takođe bilo mišljenje značajnih mislilaca islama od imam Malika, Ibn Kesira, el-Gazalija i drugih.

"Borite se protiv onih kojima je data knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u Onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Poslanik zabranjuju i ne ispovjedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i ponizno."

Tacno ima i hadis koji bukvalno kaze da oni koji odbijaju da plate biti ce ponizeni sa placanjem.

Ali ima i drugi hadis gdje su Muslimani odbili da placaju zekat i pise, borite se protiv njih dok ih ne ponizite da ponovo placaju. Hajde sad ti kad negdje radis odbij da placas taksu pa ces vidjeti hoces li biti ponizen ili ne.

@Lovac Istine @Maki

Dali je Isus ikada nesto slagao i dali je ikada nesto pogresio/ ucinio neku gresku?

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Od strane invazije i od kriminalaca naravno. A osim toga svako mora sudjelovati u gradnji i ocuvanju drzave financijski.

Strane invazije koga? Njihovih savjernika? Dobro, slažem se da svako mora učestvovati u gradnji države ali džizju vi precizno definišite kao zaštitu.

Kakva je zastita bila u Evropi? Kada je kuga pocela koliko ono Jevreja ubise jer su izgleda Jevreji manje umirali pa ih okrivise za epidemiju.

Misliš da je to nešto samo u hrišćanskoj Evropi bilo.
[/URL]

A Muslimani u evropi nisu smjeli ni da postoje cak su se i trgovci plasili prolaziti. Sve dok Otomani nisu uspostavili primirje sa Evropom u 17om stoljecu nakon pada Vizantije.

Stoji. Ali niko ne kaže da je sredonjovijekovna Evropa bila tolerantno mjesto. A ipak saradnje je bilo. U Carigradu je postojala džamija od negdje 8-9. vijeka.

"Borite se protiv onih kojima je data knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u Onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Poslanik zabranjuju i ne ispovjedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i ponizno."

Tacno ima i hadis koji bukvalno kaze da oni koji odbijaju da plate biti ce ponizeni sa placanjem.

Znači džizja je znak poniženja. Ne zbog neplaćanja već zbog nevjerništva.

Nije ok cherry pick jer naveo sam ti i za zekat koji su Muslimani odbili placati pa im je isto receno. Neplacanje vodi ponizenju. Ali ti vjeruj kako zelis.

Niko nije rekao da i kod Muslimana nije bilo zlocina i zlocinaca ali nemoze se uporedjivati a to pise i na ovom linku sto si dao: Lewis continues: "Diatribes such as Abu Ishaq's and massacres such as that in Granada in 1066 are of rare occurrence in Islamic history"

Pa dobro nisu ni hrišćani sad išli svaki dan i ubijali Jevreje po ulicama. Uostalom nije to jedini primjer. A danas su muslimanske zemlje pune antisemitizma zbog Izraela.

Nisu pune antisemitizma pa i Arapi su Semiti ali jesu protiv cionizma. Nisu svi cionisti Jevreji niti svi Jevreji cionisti.

Nisam rekao da su Hriscani lovili Jevreje kao zeceve naravno da je bilo i onih koji su bili protiv toga.

Mozes li ovo objasniti?

Ivan 7
Nakon toga Isus je obilazio Galileju. Nije htio ići po Judeji jer su tamošnji židovski vođe tražili način da ga ubiju. 2 Ali kad se približio židovski blagdan sjenica, 3 Isusu su braća rekla: “Ostavi Galileju i idi u Judeju da tvoji učenici vide djela tvoja. 4 Nitko tko želi postati javna osoba ne djeluje u tajnosti. Budući da radiš ove stvari, pokaži se svijetu.” 5 Jer čak ni njegova rođena braća nisu vjerovala u njega.

6 Zato im je Isus rekao: "Moje vrijeme još nije došlo; za vas će bilo koje vrijeme biti dovoljno. 7 Vas svijet ne može mrziti, ali mene mrzi jer svjedočim da su njegova djela zla. 8 Idete na festival. Neću ići na ovaj festival, jer moje vrijeme još nije u potpunosti došlo.” 9 Nakon što je to rekao, ostao je u Galileji.

10 Međutim, nakon što su njegova braća otišla na svetkovinu, otišao je i on, ali ne javno, nego tajno. 11 Za vrijeme blagdana židovski su vođe čekali Isusa i pitali: "Gdje je?"

12 U mnoštvu se o njemu šaputalo. Neki su rekli: "On je dobar čovjek."

Drugi su odgovorili: "Ne, on vara narod." 13 Ali nitko o njemu ne htjede ništa javno reći zbog straha od vođa.......

Znaci ovdje se vidi da nije smio da ide i imao je razloge da ide sam. Ali braci je rekao da nece ici jer njegovo vrijeme nije doslo a kad su oni otisli i on je otisao tajno. Da je rekao idite vi ja cu ici kad mognem ili ja cu ici kasnije onda bi ovo bilo jasno. Ali ako kaze idite vi ja necu jos a nakon toga onda ode u tajnosti, dali ih je slagao ili ima neko drugo objasnjenje?

Drugi primjer

Marko 11
Sutradan, dok su odlazili iz Betanije, Isus je bio gladan. 13 Ugledavši u daljini smokvu olistalu, ode da vidi ima li ploda. Kad je stigao do nje, nije našao ništa osim lišća, jer nije bilo vrijeme smokava. 14 Zatim reče drvetu: "Neka više nitko ne jede tvoj plod." I njegovi su ga učenici čuli kako to govori.

20 Ujutro, dok su išli, vidjeli su smokvu osušenu iz korijena. 21 Petar se sjeti i reče Isusu: "Učitelju, pogledaj! Osušila se smokva koju si prokleo!”

Kako je mogao pogrijesiti da trazi smokve kada nije bila sezona smokava i zasto ju je prokleo? Sto je vocka kriva? (to je isto kao da je posijeces jer ti krivo sto nema voca u pogresnoj sezoni????)

Treci primjer

21 Petar se sjeti i reče Isusu: "Učitelju, pogledaj! Osušila se smokva koju si prokleo!”

22 "Imajte vjere u Boga", odgovori Isus. 23 “Zaista, kažem vam, ako tko rekne ovoj gori: ‘Idi, baci se u more’, a ne posumnja u svome srcu, nego vjeruje da će se dogoditi što govore, bit će mu. 24 Zato vam kažem: što god zaištete u molitvi, vjerujte da ste primili i bit će vam. 25 I kad stojite na molitvi, ako kome što zamjerate, oprostite mu da vam Otac vaš nebeski oprosti vaše grijehe."

Ovdje mora da postoji neko objasnjenje. Evo sada neka bilo tko pozeli i srcano povjeruje da ce se neko brdo srusiti ili snijeg pasti u Kolovozu ili neznam sta drugo, sta mislis dali ce se to dogoditi?

3 dio.
Dali je Muhamed bio lazni vjerovjesnik?

Kada je poceo da javno poziva Arape u Islam, skoro svi su okrenuli glavu. Kada su vidjeli da on ne odustaje i da ljudi sve vise prelaze dosli su kod njega i njegovog amidze najugledniji ljudi Meke u to vrijeme. Rekli su da, ako je bolestan, naci ce mu najbolje doktore, ako zeli zene, dacemo mu najljepse zene. Ako zeli novac, nudili su mu bogatstvo. Ali on je odgovorio, Tako mi Allaha, da mi u jednu ruku stavite mjesec a u drugu sunce, nebih odustao od onoga sto mi Allah odredjuje.

Neki ce reci nije se mogao povuci ukaljao bi svoju cast. Ako bi ja sad izmislio neku vjeru, I imam 14 sljedbenika, pa mi neko ponudi milione eura, ja bih mogao naci stotinu izgovora i uzeti taj novac. Najlaksi nacin bi bio reci pa mene je sejtan zaveo pomozite mi (i platite mi)

Kada su se glavesine sastale u Meki da odluce sta ce sa Muhamedom, jedan od njih rece, on je carobnjak. Ali sta znaci carobnjak? Za nekih 10 godina propovijedanja u Meki imao je ne vise od 20-ak sljedbenika. Pa ko nebi odustao nakod bezuspjesne decenije?

Onda su rekli on je lazov. Ali rekose pa kako ce biti lazov kada je on poznat uvijek bio kao el-emin. Posteni. Niti je kada sta ukrao, niti koga uvrijedio ili slagao. Nema smisla da on laze...nesto drugo je u pitannju rekose.

On je lud. Dobro ako je lud mora pokazivati neke druge znakove ludila osim sto poziva u monoteisticku vjeru. Iskusavali su ga pricajuci o raznoraznim stvarima i zakljucili da nije lud.

Mora da je opsjednut. Satana ga je obuzeo. Ali zar satana radi sam protiv sebe. Kuran kaze "sejtan vam je najveci neprijatelj". Kakav to sejtan navodi covjeka da se moli Bogu i da trazi zastitu od sejtana? Kuram je pun primjera poput:
Ne cinite zlo drugima,
ko ubije jednu nevinu osobu kao da je ubio cijelo covjecanstvo a ko spasi jednu kao da je spasi cijelo civjecanstvo
pazite svoje roditelje i ne recite im ni UH
ko ucini jedno dobro djelo ima nagradu za 10 dobrih dijela a ko ucini jedno lose djelo jedno ce mu biti upisano
pomazite siromasne, pomozite slabe, jedite zdravu hranu, ne pijte alkohol i ne kockajte se (danas preko 3 miliona ljudi umre od alkohola godisnje)
droga je zlo pa je se klonite
Cak je i osmijeh dobro djelo itd ima bezbroj. Znaci to ne lici na nesto sto satana uci)

Neki sada govore da je htjeo bogatstvo iako je imao samo 20-ak sljebenika godinama. Mnogo puta i nakoh sto je otisao u Medinu znao je biti gladan. Kada je umro imao je samo sablju a kod jednog jevreja je ostao duzan ratni oklop (pa su to Jevreju vratili). Uzimao je 1/5 od ratnog plijena. Sve bi to podijelio. Jedan ashab mu rece: Boziji poslanice, Perzijski kralk Kisra zivi u svili i kadifi a ti spavas na duseku od slame. A on rece: Allah je za mene pripremio dzenet a Kisri njegovo bogatstvo nece biti od koristi na Onome svijetu.

Klanjao je cak i nocni namaz a Aisha kaze nekada bi klanjao toliko dugo da bi mu tabani povrnili i utrnuli. Postio je svaki Ponedjeljak i Cetvrtak

Kada je konacno oslobodio Meku svima je oprostio osim trojici ljudi. Cak je oprostio i Hindi, Sufjanovoj zeni, koja je naredila svome slugi da ubije Hamzu, njegovog najdrazeg Amidzui koja je grizla Hamzinu unutricu nakon sto ga je ubila. Na svome zadnjem obracanju narodu rekao je: Ja cu uskoro da odem. Ostavljam vam Kuran i svoj sunet.

Ovo sam sve napisao napamet tj. iz svoje memorije nisam koristio ni jednu knnjigu mada vjerujem da ima jos da se doda.

Motam dodati da neki kazu, iako je bio nepismen, da je ucio Toru posto je isao u Sham nekoliko puta. Nigdje nije zabiljezeno da je ucio nesto od Jevreja a Jevreji su poznati po tome da svoje znanje cuvaju za sebe, kako prije tako i danas.

Znaci sve te optuzbe padaju u vodu i jasno je da je on bio istiniti vjerovjesnik.

Cudi me to sto, Ako od stotinu hadisa poput "nije Musliman ko zanoci sin a njegov komsija gladan" ili "ako vidis trnje na putu skloni ga da se neko nebi pobrijedio" i tako dalje, od takvih stotinu hadisa naci ce se neki hadis koji nije po volji nekima. I oni ce ignorisati svih tih 100 hadisa ali ce izvuci ovaj koji zvuci kao nesto lose, a nikad nece spomenuti 99%+ hadisa koji govore samo dobro. Ali u stvari ne cudi me to jer kad neko se topi i za slamku se hvata.

Mozes li ovo objasniti?

Ivan 7
Nakon toga Isus je obilazio Galileju. Nije htio ići po Judeji jer su tamošnji židovski vođe tražili način da ga ubiju. 2 Ali kad se približio židovski blagdan sjenica, 3 Isusu su braća rekla: “Ostavi Galileju i idi u Judeju da tvoji učenici vide djela tvoja. 4 Nitko tko želi postati javna osoba ne djeluje u tajnosti. Budući da radiš ove stvari, pokaži se svijetu.” 5 Jer čak ni njegova rođena braća nisu vjerovala u njega.

6 Zato im je Isus rekao: "Moje vrijeme još nije došlo; za vas će bilo koje vrijeme biti dovoljno. 7 Vas svijet ne može mrziti, ali mene mrzi jer svjedočim da su njegova djela zla. 8 Idete na festival. Neću ići na ovaj festival, jer moje vrijeme još nije u potpunosti došlo.” 9 Nakon što je to rekao, ostao je u Galileji.

10 Međutim, nakon što su njegova braća otišla na svetkovinu, otišao je i on, ali ne javno, nego tajno. 11 Za vrijeme blagdana židovski su vođe čekali Isusa i pitali: "Gdje je?"

12 U mnoštvu se o njemu šaputalo. Neki su rekli: "On je dobar čovjek."

Drugi su odgovorili: "Ne, on vara narod." 13 Ali nitko o njemu ne htjede ništa javno reći zbog straha od vođa.......

Znaci ovdje se vidi da nije smio da ide i imao je razloge da ide sam. Ali braci je rekao da nece ici jer njegovo vrijeme nije doslo a kad su oni otisli i on je otisao tajno. Da je rekao idite vi ja cu ici kad mognem ili ja cu ici kasnije onda bi ovo bilo jasno. Ali ako kaze idite vi ja necu jos a nakon toga onda ode u tajnosti, dali ih je slagao ili ima neko drugo objasnjenje?

Drugi primjer

Marko 11
Sutradan, dok su odlazili iz Betanije, Isus je bio gladan. 13 Ugledavši u daljini smokvu olistalu, ode da vidi ima li ploda. Kad je stigao do nje, nije našao ništa osim lišća, jer nije bilo vrijeme smokava. 14 Zatim reče drvetu: "Neka više nitko ne jede tvoj plod." I njegovi su ga učenici čuli kako to govori.

20 Ujutro, dok su išli, vidjeli su smokvu osušenu iz korijena. 21 Petar se sjeti i reče Isusu: "Učitelju, pogledaj! Osušila se smokva koju si prokleo!”

Kako je mogao pogrijesiti da trazi smokve kada nije bila sezona smokava i zasto ju je prokleo? Sto je vocka kriva? (to je isto kao da je posijeces jer ti krivo sto nema voca u pogresnoj sezoni????)

Treci primjer

21 Petar se sjeti i reče Isusu: "Učitelju, pogledaj! Osušila se smokva koju si prokleo!”

22 "Imajte vjere u Boga", odgovori Isus. 23 “Zaista, kažem vam, ako tko rekne ovoj gori: ‘Idi, baci se u more’, a ne posumnja u svome srcu, nego vjeruje da će se dogoditi što govore, bit će mu. 24 Zato vam kažem: što god zaištete u molitvi, vjerujte da ste primili i bit će vam. 25 I kad stojite na molitvi, ako kome što zamjerate, oprostite mu da vam Otac vaš nebeski oprosti vaše grijehe."

Ovdje mora da postoji neko objasnjenje. Evo sada neka bilo tko pozeli i srcano povjeruje da ce se neko brdo srusiti ili snijeg pasti u Kolovozu ili neznam sta drugo, sta mislis dali ce se to dogoditi?

Skoro sve što si naveo ima veze sa određenom simbolikom.

Nazad
Vrh