Islam ili Krscanstvo (koja je vjera istina)

• Pokretač teme Pokretač teme Jake
  • Datum početka Datum početka
Ovo je siroka tema. Naravno da ce svako kazati da je njegovo vjerovanje ispravno Svako trazi razlicitosti izmedju Islama i Hriscnastva, medjutim ja smatram da te dvije religije sadrze vise slicnosti nego razlilike.

Znam ali mi vjerujemo da ce ljudi na Sudnjem danu biti pitani zasto su se molili pogresnom Bogu. Svako ce iznijeti svoje argumente koliko god oni bili jaki ili slabi. Slazem se da bi bilo dobro i korisno pricati o slicnostima.

Vera u Boga se i dalje nastavila sa istim pravilima "igre" s tim sto su se neke zapovesti koje su bile vezane za kljucni dogadjaj koji je bio fundament jevrejskog ocekivanja - zrtvu Bozjeg Jagnjeta,Mesije, bili ispunjeni,dakle zavrsio je njihov rok trajanja

Zapravo vjera je otisla u sasvim novom pravcu jer su svi (Noa, Abraham, Mojsije, David itd) molili se Bogu isto dok sada odjednom se Bog zrtvuje jer nemoze da oprosti. Jevreji nisu nikada ocekivali Bozije Jagnje vec jednostavno novog Mesiju (kao sto mi vjerujemo da je Isus bio) a i sada drugacije tumace SZ od Krscana. Pavla su drzali na oku i tada, jer ono sto je on propovijedao oni nisu odobravali i morao se je zakleti da ne propovijeda nista drugacije od Zakona. U toj tocki mi vjerujemo da je Bog poslao Muhameda da se Boziji Zakon nastavi.

molim te zapazi da ne kazem da su bili ukinuti jer to uopste nije isto

Znam oni su dopunjeni ali jeste zbunjujuce jer ovo lici na igru rijecima, dopunjeno ali....nije isto...prestaje vaziti stosta.. Isus je bio obrezan i rekao je da nijedno slovo Zakona nece prestati vaziti dok je svijeta ali Pavle rece drugacije o Zakonu

...Oni su praktikovale prinosenje krvnih zrtvi koje su direktno i indirektno ukazivale na sustinu plana spasenja ljudskog roda - da je samo nevina zrtva Onog koji je dao zakon u citavom kosmosu moze pokriti prestup tog istog zakona !!!

Tu i jeste problem. Zasto bi nevina zrtva bila ubijena za tudje grijehe. Zamisli ti si sudija i dovedu ti kriminalce i ti umjesto da ih kazenis ili oprostis ti ubijes svoje nevino dijete. A osim toga zrtvovati nesto znaci toga vise nema. A Isus je poslije zrtvovanja vratio se tamo gdje je bio prije dolaska na zemlju.

Nakon tog velicanstvenog dogadjaja,hriscani su i dalje istrazivali Pisma da bi za svaki slucaj proveravali apostole sta im propovedaju i ziveli su u skladu sa zapovestima koje su bile zapisane u tom Pismu...dakle hriscani do dana danasnjeg jos uvek postuju 10 Bozje zapovesi u celosti,ukljucujuci i 4-tu koja nalaze o svetkovanju sedmog dana - subote, jos uvek ne jedu necistu mesnu hranu ( svinjece,zeca,konja,magarca i t.d.) u nikakvim zivotnim prilikama i veruju u jednog Boga koji se ljudima otkriva kroz razlicite manifestacije ( nekad kroz delovanje kao Oca, nekad kroz direktno delovanje kao Duh Sveti a nekad poput Sina Bozjega).

Ne mogu se sloziti da su Krscani provjeravali apostole jer Novi Zavjet je sastavljen u 4.om stoljecu a nijedan rukopis nije bio kompletan do 9 stoljeca pa nadalje. A sto se tice Zakona ja nisam nikada cuo da Krscani ne jedu svinjsko meso mada to i nije medju 10. Likove npr. niko ne obozava u crkvi ali prvi dio tog zakona kaze da se niti ne prave niti crtaju i zasto neki dodaju samo 1 dio (ako mozda tumacis da se nesmiju crtati radi obozavanja) mada ja mislim da se nesmiju niti praviti niti crtati uopste zato ih nema u sinagogama.

Zrtva je bila prinesena da bi se stvorila mogucnost da ljudski rod opet dobije mogucnost za vecni zivot,sto bi bio prirodni tok dogadjaja ukoliko ljudi nisu sagresili...ali eto,dogodio se taj katastrofalni incidenat i prouzrokovao fatalne posledice s tim sto se Bog nije nasao "u tesnom"nego je imao gotov plan za spektakularnu spasilacku misiju koja je kasnije uspesno zavrsena.

Ljudima je bio obecan vjecni Raj ili pakao zavisno od njihovih djela i vjerovanja. Zasto je to nemoguce da ostane tako? Zar to nema vise smisla nego da samo vjerujes u zrtvu i spasen si? Znaci mozes grijesiti i raditi sto zelis sada jer vjecni zivot ti je zagarantiran? Neki Krscani kazu da iskreni vjernici Krscani nemogu zgrijesiti. Ali to na stranu, spasilacka misija je uspjela za neke a ne za one koji ne vjeruju. Znaci slicno kao i prije manje vise samo nije neophodno ciniti rituale bitno je vjerovati u zrtvu.

Bibliju su pisali veliki broj pisaca i sto se tice verskog kontinuiteta to je jedna savrsena celina...Biblija nije klasican dokumentarac nego je zapravo Sveto Pismo od Boga do coveka koje sadrzi poruke o zivotu i putu za spasenje . U tom smislu,bilo kakve tehnicke razlike u smislu datuma ili nekih minornih razlika koje mozda neki primecuju uopste ne uticu na sustinu te poruke...nemojmo zaboraviti da su je pisali gresni ljudi koje je Bog samo inspirisao da nesto zapisu osim u slucasjevima kad je Bog takoreci "diktiurao" dok su pisci samo zapisivali a takve forme zapisa ne sadrze apsolutno nijkakav tehnicki propust...to samo govori kolika je razlika izmedju Onog koji je Stvoritelj i stvorenja koja su cak i sagresili...

A kako da znamo da su ti ljudi bili inspirisani? Kako da znamo neki dijelovi od odbacenih Evandjelja nisu inspirisani? Onaj stih u kojem se spominje inspiracija i koji se pripisuje Pavlu i za njega se nezna zasigurno ko ga je napisao. Ako kazes da je Biblija Sveto Pismo onda nesmije biti greske zar ne? Ja ne govorim o minornim greskama kao sto su npr. Ivan kaze 2 Andjela bila u grobu a Matija kaze 1 bio (mada i to u Svetoj knjizi ne treba biti) vec ja govorim o velikim greskama o kojima cu pisati poslije u nastavku. Jer ako jedan inspirisani pisac kaze Isus je ubijen u Cetvrtak a drugi isto inspirisani kaze u Petak onda jedan nije bio inspirisan. I ako takvih stvari ima mnogo onda se postavljaju veca pitanja.

To je pitanje vere u Boga, u Onog koji je Svemoguc i stvorio citavi kosmos ukljucujuci i ovaj nas svet...Nista od zapisanog u SZ i NZ ne prevazilazi stvaranje cak ni jednog mrava a kamoli sav ostali zivi svet na planeti.

Slazem se da jeste ali ako uporedimo da u Kuranu pise da je neki mudri covjek ubio djecaka od 14 godina a Mojsije se sokirao pa rece zasto ubi dijete nevino koje nikom nije zla nanijelo dok u SZ imamo da Mojsije kaze vojnicima "zasto ste zarobili zene i djecu, pobijte ih sve (i bas ide ono detaljno) samo djevice ostavite.......kada uporedis ove stihove iz dvije knjige, ne samo zato sto sam Musliman vec mi ovo drugo jednostavno ne zvuci kao Bozija volja. Jer da si ti u to vrijeme bio djecak od 10ak godina rodjen na pogresnom mjestu sta bi pomislio o tom Proroku i njegovom Bogu? A ima jos slucajeva.

Ovo je kompleksna tema za koju treba vise prostora a mislim da postoji i konkretna tema na ovom forumu stoga ti preporucujem da se tamo ukljucis sa svojim primedbama.

Pa i ja sam i napisao da ima vec takva tema ali moja poenta je da nema logicnog objasnjenja. Pise da Bog nije autor konfuzije a ovo je najveca konfuzija u Krscanstvu/Hriscanstvu i za vas. Mozda tebi licno nije neki kazu mogu razumjeti al ne i objasniti. Mnogi Apologetici Krscani vode dijalog o LPT (logical problem of the Trinity) izmedju sebe.

Zapravo vjera je otisla u sasvim novom pravcu jer su svi (Noa, Abraham, Mojsije, David itd) molili se Bogu isto dok sada odjednom se Bog zrtvuje jer nemoze da oprosti. Jevreji nisu nikada ocekivali Bozije Jagnje vec jednostavno novog Mesiju (kao sto mi vjerujemo da je Isus bio) a i sada drugacije tumace SZ od Krscana. Pavla su drzali na oku i tada, jer ono sto je on propovijedao oni nisu odobravali i morao se je zakleti da ne propovijeda nista drugacije od Zakona. U toj tocki mi vjerujemo da je Bog poslao Muhameda da se Boziji Zakon nastavi.

To se nije desilo odjednom nego se Bozji rezervni plan poceo sprovoditi odmah nakon sto su ljudi sagresili - dakle nakon greha pocelo je prinosenje krvnih zrtava sto ce reci pocela je verska praksa koja je direktno simbolizirala zrtvu Bozjeg Jagnjeta !!!
Dakle taj Bozji plan za spasenje palog coveka nije poceo od jevreja stoga je irelevantno pitanje koliko su oni pravilno razumeli taj koncerpt i koliko su ga pravilno sprovodili onako kako je to Bog realno proektirao ( niz celi SZ vidimo da je Bog odbacivao njihove zrtve jer nisu bili pravilno ,dakle sa zapazenim kontekstom prinoseni).

Znam oni su dopunjeni ali jeste zbunjujuce jer ovo lici na igru rijecima, dopunjeno ali....nije isto...prestaje vaziti stosta.. Isus je bio obrezan i rekao je da nijedno slovo Zakona nece prestati vaziti dok je svijeta ali Pavle rece drugacije o Zakonu

Ne,nisu bili dopunjeni nit promenjeni,o tome ti govorim - bili su dati da budu vremenog karaktera,sa konkretnim "rokom trajanja" - sve dok se ne bude desila zrtva Bozjeg Jagnjeta ili jos preciznije - dok nije dosao Onaj na koga su sve te zrtve simbolizirale ili kako kaze Pismo , bili "sjen"...

Tu i jeste problem. Zasto bi nevina zrtva bila ubijena za tudje grijehe. Zamisli ti si sudija i dovedu ti kriminalce i ti umjesto da ih kazenis ili oprostis ti ubijes svoje nevino dijete. A osim toga zrtvovati nesto znaci toga vise nema. A Isus je poslije zrtvovanja vratio se tamo gdje je bio prije dolaska na zemlju.

Tu i jeste objasnjenje - to nisu tudji gresi nego "gresi Njegove dece", primecujes razliku ?
Ne znam kog si uzrasta i dali si postao roditelj i ako jesi,daj mi iskreno odgovoro ovo sto cu te pitati:
Dali ako li kojim slucajem tvoja deca ucine neki prestup u drustvu gde zivis za kojim sledi smrtna kazna a ona nisu bila zaista zla,losa deca nego su nekako postala zrtva nekih prilika pa su ih izmanipilirali da bi ucinili neko zlo ???
I zamisli samo da se u takve prilike,odjednom javi neko cudno resenje tvog bola koja otvara mogucnost da ta tvoja deca budu oslobodjena s tim sto bi njihov otac trebao platiti taj ceh,ili proste receno - zivot za zivot ...
Reci mi,kako bi ti reagovao u takvom slucaju, dali bi rekao nesto u stilu " ma sta imam ja placati zivotom za tudji greh,oni su sagresili pa nek poginu..." ili ces mozda o0dmah reci "to su moja deca,ja cu zivot svoj dati da bi ih spasao od smrti i dao im mogucnost da produze svoj zivot..." ???
Ovo je samo jedna bleda slika ali ipak sasvim dovoljna da bi ti bar malo pojasnila sustinu dileme koju trenutno imas na ovom planu.

Ne mogu se sloziti da su Krscani provjeravali apostole jer Novi Zavjet je sastavljen u 4.om stoljecu

Ja ti nisam govorio o razvoju ( citaj raspadu) hriscanstva kroz istoriju nego o izvornim hriscanima o kojima citamo u NZ.
Evo ti Bibliskog dokaza da je to zaista bilo tako:

Dj.17,10-12:

"...A braća odmah noću opraviše Pavla i Silu u Veriju. Došavši onamo uđoše u zbornicu Jevrejsku.
Ovi pak bijahu plemenitiji od onijeh što žive u Solunu; oni primiše riječ sa svijem srcem, i svaki dan istraživahu po pismu je li to tako.
Tako vjerovaše mnogi od njih, i od poštenijeh Grčkijeh žena i od ljudi ne malo..."

Kao sto se jasno vidi,obracenici nisu verovali apostolima samo na casnu rec nego su direktgno proveravali Pisma jeli to zaista tako ili ih apostol zeli preveslati zedne preko vode...za svaki slucaj, jer to nije mala stvar stoga su direktno konsultirali Bozju Rec koju su imali u ono vreme i to je ista Bozja rec koju mi imamo danas a nazivamo je Stari Zavet a koju nazalost,puno njih koji se samoinicijativno nazivaju hriscanima - kazu da se treba odbaciti jer navodno vise nije na snazi,dakle,po njih to vise ne vazi...!

a nijedan rukopis nije bio kompletan do 9 stoljeca pa nadalje. A sto se tice Zakona ja nisam nikada cuo da Krscani ne jedu svinjsko meso mada to i nije medju 10. Likove npr. niko ne obozava u crkvi ali prvi dio tog zakona kaze da se niti ne prave niti crtaju i zasto neki dodaju samo 1 dio (ako mozda tumacis da se nesmiju crtati radi obozavanja) mada ja mislim da se nesmiju niti praviti niti crtati uopste zato ih nema u sinagogama.

Ovo sam vec pojasnio i to jeste sustina hriscanstva !!!

NASTAVLJA SE....

...PRODUZETAK:

Ljudima je bio obecan vjecni Raj ili pakao zavisno od njihovih djela i vjerovanja. Zasto je to nemoguce da ostane tako? Zar to nema vise smisla nego da samo vjerujes u zrtvu i spasen si? Znaci mozes grijesiti i raditi sto zelis sada jer vjecni zivot ti je zagarantiran? Neki Krscani kazu da iskreni vjernici Krscani nemogu zgrijesiti. Ali to na stranu, spasilacka misija je uspjela za neke a ne za one koji ne vjeruju. Znaci slicno kao i prije manje vise samo nije neophodno ciniti rituale bitno je vjerovati u zrtvu.

Sa ovim se donekle slazem jer je tacno sto kazes da neki "hriscani"tako kazu ali kao sto vidis,ja sam tu imenicu stavio u znacima navoda iz prostog razloga sto oni nazalost nisu hriscani !!!
...da,oni se deklarativno izjasnjavaju da to jesu ali njihov teoloski i uopste verski koncept ne korespondira sa Biblijom ( nit sa SZ a jos manje sa NZ ) !!!
Dakle tvrdnja da je dovoljno samo verovati i da ces biti spasen je klasicna parodija Bibliske realnosti jer je Bozja poruka sasvim drugacija i ona se realno da videti kako iz SZ-ta tako i iz NZ-ta.
Evo kako ona glasi:

Jez.18,20.21:
"...Koja duša zgriješi ona će umrijeti, sin neće nositi bezakonja očina niti će otac nositi bezakonja sinovljega; na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova.
Ako li bi se bezbožnik obratio od svijeh grijeha svojih koje učini, i držao bi sve uredbe moje i tvorio sud i pravdu, doista će živjeti, neće poginuti..."

Otkr.22,11-13:
"...Ko čini nepravdu, neka čini još nepravdu; i ko je pogan, neka se još pogani; i ko je pravedan, neka još čini pravdu; i ko je svet, neka se još sveti.
I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovijem.
Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, prvi i pošljednji..."

Kao sto se jasno vidi,u tehnickom smislu ne postoji razlika u Bozjem konceptu za spasenje gresnika - i u SZ isto kao i u vreme NZ-ta svako ce dobiti na osnovu dela koju je cinio s tim sto je vera u Isusa Hrista sastavni deo tog koncepta... u vreme SZ-ta kada bi neko pogresio, trebao bi se pokajati i popraviti svoj put ali i obavezno prineti na krvnu zrtvu nevino zivince koje nema nikakve dodirne tacke sa pocinjenog greha...u svesti gresnika trebala se urezati slika kako se tom zivincetu ,zbog njegovog greha,oduzima zivot, kako ono reaguje u tim trenutcima,da svojom rukom cak i dodirne glavu zivinceta dok ispuste zadnje krikove boli i uzasa dok umire a krv se proliva u opkruzenju...to je trebalo stvoriti izmedju ostalog,i odbojnost prema grehu jer ukoliko se povtori - onda se trebala ponavljati i ta scena sa zrtvovanjem nevinog zivinceta...
Dakle nije bilo dovoljno da ljudi samo poprave svoja dela nego je zrtva morala biti sastavni deo te duhovne promene i to je aludiralo na zrtvu Bozjeg Jagnjeta koja se trebala desiti nekada u buducnosti...!!!

Istu situaciju imamo i u vreme NZ-ta s tim sto se sada taj SZ-ni,simbolicki obredni zakon ispunio zrtvom Bozjeg Jagnjeta,Isusa Hrista i to je zadnja zrtva koja se ikada trebala prinositi. Dosao je Taj na koji je SZ-ni zakon o prinosenju krvnih zrtava simbolizirao,ukazivao ili bio samo 'sjen".
Danas kada neko sagresi,taj se treba pokajati u uskladiti svoje postupke sa Bozjim zapovestima ali takodje mora verom prihvatiti zrtvu Bozjeg Jagnjeta jer mu je to garancija da ce se njegovo pokajanje zaista prihvatiti.
Dakle jos jednom - zrtva je bila sastavni deo Bozjeg plana za spasenje coveka kako u vreme SZ-ta tako i vreme NZ-ta s tim sto mi danas imamo kompletnu sliku tog plana...

A kako da znamo da su ti ljudi bili inspirisani? Kako da znamo neki dijelovi od odbacenih Evandjelja nisu inspirisani? Onaj stih u kojem se spominje inspiracija i koji se pripisuje Pavlu i za njega se nezna zasigurno ko ga je napisao. Ako kazes da je Biblija Sveto Pismo onda nesmije biti greske zar ne? Ja ne govorim o minornim greskama kao sto su npr. Ivan kaze 2 Andjela bila u grobu a Matija kaze 1 bio (mada i to u Svetoj knjizi ne treba biti) vec ja govorim o velikim greskama o kojima cu pisati poslije u nastavku. Jer ako jedan inspirisani pisac kaze Isus je ubijen u Cetvrtak a drugi isto inspirisani kaze u Petak onda jedan nije bio inspirisan. I ako takvih stvari ima mnogo onda se postavljaju veca pitanja.

Kao prvo,zato sto su njihovi zapisi bili u skladu sa Bozjim porukama iz citavog Svetog Pisma.
Kao drugo,zato sto nam Sveto Pismo otkriva neke istoriske detalje koje su potvrdjene iskljucivo arheologijom,dakle to nije slucaj sa nijednom drugom "svetom"knjigom kju danas koriste vernici sirom sveta..
I kao trece,jedino nam ona otkriva sve detalje u vezi onog odakle je covek,zasto su neke stvari isle takvim tokom,date su detaljne podatke u vezi ljudske ishrane,o medjuljudskim odnosima i ono najvaznije - dat je plan za spasenje coveka kojeg nema ni jedna druga knjiga na svetu !!!

Slazem se da jeste ali ako uporedimo da u Kuranu pise da je neki mudri covjek ubio djecaka od 14 godina a Mojsije se sokirao pa rece zasto ubi dijete nevino koje nikom nije zla nanijelo dok u SZ imamo da Mojsije kaze vojnicima "zasto ste zarobili zene i djecu, pobijte ih sve (i bas ide ono detaljno) samo djevice ostavite.......kada uporedis ove stihove iz dvije knjige, ne samo zato sto sam Musliman vec mi ovo drugo jednostavno ne zvuci kao Bozija volja. Jer da si ti u to vrijeme bio djecak od 10ak godina rodjen na pogresnom mjestu sta bi pomislio o tom Proroku i njegovom Bogu? A ima jos slucajeva.

Jeli,a jel tebi zvuci moralno da su se mestani iz Sodoma sakupili ispred Lotove kuce da bi nasilno seksualno opstili sa osobama za koje su znali da su muskog roda ?
Jel to mozda ambijenat kojeg Bog moze i treba pioddrzati tako sto ce ignorirati sutuaciju kao da se ne desava...!

Pa i ja sam i napisao da ima vec takva tema ali moja poenta je da nema logicnog objasnjenja. Pise da Bog nije autor konfuzije a ovo je najveca konfuzija u Krscanstvu/Hriscanstvu i za vas. Mozda tebi licno nije neki kazu mogu razumjeti al ne i objasniti. Mnogi Apologetici Krscani vode dijalog o LPT (logical problem of the Trinity) izmedju sebe.

Nsdam se das sam ovim objasnjenjem bar doneklem resio neke tvoje dileme ili bar inicirao dublje razmisljanje kako bi nastavio sa dubljom analizom Svetog Pisma.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Eto čovjeka svi preskočili... Znači otprilike: "neosnovana optužba sa ciljem ocrnjivanja čovjekove reputacije, a možda i želje za kaznenim progonom."

A brate, svasta... pa to je kleveta!

Ja sam stari Jugoslaven, ali za tu rijec nikada nisam cuo.

Je l' to neka nova rijec koju izmisljaju ovi nacionalisti, desnicari, banda domacih izdajnika?

A gdje to koriste? Jesu li tu cudnu rijec uveli pametnjakovici u Bosni ili u Srbiji? Jer u nas u Hrvatskoj to jos nisam cuo.

I u nas u Hrvatskoj svaki dan mijenjaju jezik, samo da se sto vise razlikuje od srpskog, bosanskog, hercegovackog, crnskog ili gorskog... svako malo izmisle neku glupu novu rijec koju nitko ne razumije...

E bas ti hvala sto si mi preveo :giggle:

Je l' to neka nova rijec koju izmisljaju ovi nacionalisti, desnicari, banda domacih izdajnika?

A gdje to koriste? Jesu li tu cudnu rijec uveli pametnjakovici u Bosni ili u Srbiji? Jer u nas u Hrvatskoj to jos nisam cuo.

I u nas u Hrvatskoj svaki dan mijenjaju jezik, samo da se sto vise razlikuje od srpskog, bosanskog, hercegovackog, crnskog ili gorskog... svako malo izmisle neku glupu novu rijec koju nitko ne razumije...

Slažem se da je čudna ali je sadržajna. Koristi se koliko ja znam uglavnom u islamskoj vjerskoj literaturi u Bošnjaka i Sandžaklija, i to već dugo vremena.

Recimo riječ koja je meni dobra a nije hrvatska je srpski glagol "prevazići". Nekako je širi u značenju od glagola "nadići" iako bi to trebalo biti isto. Kao da "prevazići" znači "nadići u svim oblicima i na svim razinama", ili ono što bi u Bosni rekli "prekuco igricu" :p
Ok, sad sam već žestoki off-topic. 🤭

Ne znam, meni je to sve isto... prevazici, nadici, to su meni sve istoznacnice, sinonimi mojeg vlastitog materinjeg jezika. Ja inace ne vjerujem u razliku izmedju srpskog, hrvatskog i tih nasih plemenskih banana jezika. Mene je skolovalo u duhu Vukovske i Gajeve reforme, potpisnik sam Deklaracije o zajednickom jeziku i zalazem se za... ponovno otvaranje Golog otoka!

Osim toga, tim izmisljanjem da je ovo srpsko, ono hrvatsko, a ono bosansko... nacionalisti ustvari osiromasuju jezik. Jezik je to bogatiji sto ima vise rijeci, istoznacnica. Kako da pisem ako ne smijem koristiti vise rijeci za istu stvar?!

NASTAVLJA SE....

Zamolio bi te da kad mi uzvratis da citiras i ono sto sam ja napisao jer inace neznam sta sam rekao niti sta si ti rekao prije toga pa moram otvoriti 2 stranice. I ja cu tako. (naravno ukoliko zelis da uzvratis) Hvala

Zamolio bi te da kad mi uzvratis da citiras i ono sto sam ja napisao jer inace neznam sta sam rekao niti sta si ti rekao prije toga pa moram otvoriti 2 stranice. I ja cu tako. (naravno ukoliko zelis da uzvratis) Hvala

??????????????????????????
Jake,ja sam upravo to radio - prvo sam citirao neki deo posta i zatim sam ga komentirao i tako redom...

To se nije desilo odjednom nego se Bozji rezervni plan poceo sprovoditi odmah nakon sto su ljudi sagresili - dakle nakon greha pocelo je prinosenje krvnih zrtava sto ce reci pocela je verska praksa koja je direktno simbolizirala zrtvu Bozjeg Jagnjeta !!!
Dakle taj Bozji plan za spasenje palog coveka nije poceo od jevreja stoga je irelevantno pitanje koliko su oni pravilno razumeli taj koncerpt i koliko su ga pravilno sprovodili onako kako je to Bog realno proektirao ( niz celi SZ vidimo da je Bog odbacivao njihove zrtve jer nisu bili pravilno ,dakle sa zapazenim kontekstom prinoseni).

Ovako. Ako je Bog slao Poslanike nekih 100 000 godina i svi su, koliko znamo po Adamu, samo govorili o Bogu a nigdje o Isusu i SD (osim u slucaju ako SD znaci Andjeo Gabriel kao sto mi vjerujemo) onda kako mozes reci da se toliko dugo pripremalo Krscanstvo/Trojstvo? Ti ako citas Bibliju tj SZ kroz naocale Trojstva to taj zakljucaj ces i izvuci. Neki cak idu tako daleko da i kroz Kur'an mogu naci trojstvo. Ali ako citas Bibliju bez da znas za Trojstvo u najbolju ruku ces zakljuciti da je Isus polu bog jer tako ispada ako citas Pavla. A Evandjelja se mogu tumaciti svakako. Ima mjesto gdje kaze prije Abrahama JA SAM a ima gdje se moli Bogu. Naravno zakljucices onako kako zelis a rani crkveni ocevi su zakljucili Trojstvo. Sveti Duh je dodan mnogo kasnije. A Pavle je trebao reci u Jeruzalemu ovako "KADA SAM ISAO U DAMASKAS VIDIO SAM ISUSA I REKAO MI JE TO I TO" ali on nije, on se je zakleo da uci samo zakon Mojsija i nista absolutno nista drugo. A znamo sta je ucio kod nejevreja po maloj Aziji i prema Evropi. Nikad u njegova 2 posjeta Jeruzalemu nije spomenuo Trojstvo. Osim toga, na nekoliko mjesta Pavle nije govorio istinu. U Rimljanima 3:7 naprimjer on kaze: Netko bi mogao raspravljati: "Ako moja laž povećava Božju istinitost i tako povećava njegovu slavu, zašto sam još uvijek osuđen kao grešnik? I ovo nije van konteksta koje uvijek moram da naglasim. A ti mi reci kako neko moze sa lazima povecati Boziju istinost i slavu???

Ne,nisu bili dopunjeni nit promenjeni,o tome ti govorim - bili su dati da budu vremenog karaktera,sa konkretnim "rokom trajanja" - sve dok se ne bude desila zrtva Bozjeg Jagnjeta ili jos preciznije - dok nije dosao Onaj na koga su sve te zrtve simbolizirale ili kako kaze Pismo , bili "sjen"...

Znaci istekli ako ubacujes rok trajanja? Jel to prava rijec? Jer ja kad ukucam na rijecnik na google "english to croation" rijec FULFILL pise ispuniti a sinonim je dopuniti. Ako ovo jeste tacno kako je onda Isus rekao nijedna rijec Zakona nece nestati dok je svijeta? I zar Isus nije isao u sinagogu da se moli po Zakonu? Umjesto da kaze ja sam pravi Bozji sin (jer Bog je i druge zvao svojim sinovima Izraela je nazvao svojim prvorodjenim i Jevreji kazu to se odnosi na drzavu Izrael a Krscani prihvataju jer ne ide na ruku Trojstvu) i da kaze da je on Bog. Krscani kazu nije mogao reci direktno da je Bog vec je morao davati znakove ali zasto. Ako je bio Bog nista ga nije kostalo da to kaze. Ovako imamo stihove iz kojih naravno mozes zakljuciti da je to rekao ali imaju i oni koji su suprotni zato cak i pojedini Krscanski ucenjaci zakljuce da je on bio samo Poslanik.

Tu i jeste objasnjenje - to nisu tudji gresi nego "gresi Njegove dece", primecujes razliku ?
Ne znam kog si uzrasta i dali si postao roditelj i ako jesi,daj mi iskreno odgovoro ovo sto cu te pitati:
Dali ako li kojim slucajem tvoja deca ucine neki prestup u drustvu gde zivis za kojim sledi smrtna kazna a ona nisu bila zaista zla,losa deca nego su nekako postala zrtva nekih prilika pa su ih izmanipilirali da bi ucinili neko zlo ???
I zamisli samo da se u takve prilike,odjednom javi neko cudno resenje tvog bola koja otvara mogucnost da ta tvoja deca budu oslobodjena s tim sto bi njihov otac trebao platiti taj ceh,ili proste receno - zivot za zivot ...
Reci mi,kako bi ti reagovao u takvom slucaju, dali bi rekao nesto u stilu " ma sta imam ja placati zivotom za tudji greh,oni su sagresili pa nek poginu..." ili ces mozda o0dmah reci "to su moja deca,ja cu zivot svoj dati da bi ih spasao od smrti i dao im mogucnost da produze svoj zivot..." ???
Ovo je samo jedna bleda slika ali ipak sasvim dovoljna da bi ti bar malo pojasnila sustinu dileme koju trenutno imas na ovom planu.

Jesam roditelj i nebi ubio svoje dijete (ili sebe) za ono sto ucine oni koji cine lose ali cak i da moja rodjena djeca pocine to sto si naveo a ja imam mogucnost da im oprostim zar bi izabrao da ubijem sebe ili jedno od njih umjesto da oprostim? Ako nisam u stanju oprostiti ili ih spasiti na neki drugi nacin naravno da bih poginuo za njih ali i ti i ja znamo da Bog moze oprostiti svima nama ako zeli. Imam usput par pitanja:
Dali je Isus Bozjji pravi sin pa je njega zrtvovao zbog stvorenja kojima je mogao oprostiti iako mu se opet vratio? (jeli zrtva bilo 3 sata strasnog mucenja jer iz smrti se je vratio?)
A vec sam upitao kakva je to zrtva ako zrtva nakon ubijanja ponovo ode kod Oca na isto mjesto?
I zar i ja i ateista i svi koji nevjeruju u to nismo Bozija djeca i za nas ta zrtva ne vrijedi ako ne vjerujemo u nju? Znaci i poslije zrtve ostaju slicni uslovi da vjerujes u nesto. Ako kazemo da otprilike 1 od 5 ljudi vjeruju u Bozije zrtvovanje to znaci da je spasio samo 20% ljudi. Ili neka bude 50% opet pola u vjecni pakao.

Ja ti nisam govorio o razvoju ( citaj raspadu) hriscanstva kroz istoriju nego o izvornim hriscanima o kojima citamo u NZ.
Evo ti Bibliskog dokaza da je to zaista bilo tako:

Dj.17,10-12:

"...A braća odmah noću opraviše Pavla i Silu u Veriju. Došavši onamo uđoše u zbornicu Jevrejsku.
Ovi pak bijahu plemenitiji od onijeh što žive u Solunu; oni primiše riječ sa svijem srcem, i svaki dan istraživahu po pismu je li to tako.
Tako vjerovaše mnogi od njih, i od poštenijeh Grčkijeh žena i od ljudi ne malo..."

Kao sto se jasno vidi,obracenici nisu verovali apostolima samo na casnu rec nego su direktgno proveravali Pisma jeli to zaista tako ili ih apostol zeli preveslati zedne preko vode...za svaki slucaj, jer to nije mala stvar stoga su direktno konsultirali Bozju Rec koju su imali u ono vreme i to je ista Bozja rec koju mi imamo danas a nazivamo je Stari Zavet a koju nazalost,puno njih koji se samoinicijativno nazivaju hriscanima - kazu da se treba odbaciti jer navodno vise nije na snazi,dakle,po njih to vise ne vazi...!

Izvinjavam se za nesporazum.

Imam 2 pitanja na ovo. (ne sjecam se u kojim stihovima sve stoji ) ali Pavle (po Bibliji ne po meni) nije uvijek govorio istinu. Kako im je to omaklo? U stvari nije ni omaklo on se je branio ali kako im je uspjelo da kanoniziraju to? Drugo, koji to Krscani (vi Pravoslavci kazete Hriscani jelde? jer po ekavici mislim da si Orthodox izvini ako grijesim) ko hoce da odbaci SZ? Mozda pojedinci zato sto u SZ imamo genocid (tako pise ja ne govorim nista od sebe) i zato sto neke stvari iz SZ se kose sa Trojstvom. Ali koja denominacija zeli da izbaci SZ?

Ovo sam vec pojasnio i to jeste sustina hriscanstva !!!

Nisi mi pojasnio a pitao sam koji to Hriscani ne jedu scinjsko meso? I sta mislis o tome da do 9 stoljeca nadjeno je samo 6% rukopisa ukupno od svih kojih danas imamo? Dali tebi zvuci pogresno da, kada se neka vjera formira, bilo da je dosao neki Poslanik ili da se desilo Zrtvovanje, da se to na licu mjesta treba zapisati, zapamtiti, zabiljeziti a ovdje imamo slucaj da u NZ nismo imalo skoro nista na pocetku i tek nakon mnogo decenija i stoljeca skupljamo i sastavljamo? Meni zvuci pogresno. Zamisli da sad moramo skupiti tacne informacije od necega sto se desilo prije 300 godina

............

...PRODUZETAK:

Sa ovim se donekle slazem jer je tacno sto kazes da neki "hriscani"tako kazu ali kao sto vidis,ja sam tu imenicu stavio u znacima navoda iz prostog razloga sto oni nazalost nisu hriscani !!!
...da,oni se deklarativno izjasnjavaju da to jesu ali njihov teoloski i uopste verski koncept ne korespondira sa Biblijom ( nit sa SZ a jos manje sa NZ ) !!!
Dakle tvrdnja da je dovoljno samo verovati i da ces biti spasen je klasicna parodija Bibliske realnosti jer je Bozja poruka sasvim drugacija i ona se realno da videti kako iz SZ-ta tako i iz NZ-ta.
Evo kako ona glasi:

Jez.18,20.21:
"...Koja duša zgriješi ona će umrijeti, sin neće nositi bezakonja očina niti će otac nositi bezakonja sinovljega; na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova.

Zasto je onda OK da Isus umre ako ce svako odgovarati za svoje?

Ako li bi se bezbožnik obratio od svijeh grijeha svojih koje učini, i držao bi sve uredbe moje i tvorio sud i pravdu, doista će živjeti, neće poginuti..."

Otkr.22,11-13:
"...Ko čini nepravdu, neka čini još nepravdu; i ko je pogan, neka se još pogani; i ko je pravedan, neka još čini pravdu; i ko je svet, neka se još sveti.
I evo ću doći skoro, i plata

I to ostaje u Judo Starom Zavjetu kao i Islamu. Znaci tako je islo i ostalo (ako izuzmemo Krscanstvo)

Kao sto se jasno vidi,u tehnickom smislu ne postoji razlika u Bozjem konceptu za spasenje gresnika - i u SZ isto kao i u vreme NZ-ta svako ce dobiti na osnovu dela koju je cinio s tim sto je vera u Isusa Hrista sastavni deo tog koncepta... u vreme SZ-ta kada bi neko pogresio, trebao bi se pokajati i popraviti svoj put ali i obavezno prineti na krvnu zrtvu nevino zivince koje nema nikakve dodirne tacke sa pocinjenog greha...

Nemozes zivotinje nazivati nevina zivinca jer one i jesu stvorene za korist ljudima. Ili ih zrtvovao i podijelio meso kao oprost ili ih zaklao za sebe isto je. Zivotinje i dalje se kolju bilo to za ovaj ili onaj razlog. Jeli hoces da kazes da je Bog zrtvovao Isusa sto su zivotinje bile nevine? Znam da nemislis to ali tako zvuci. Kakvu dodirnu tacku ima Isus sa nasim grijesima ako zivotinje imaju?

Dakle nije bilo dovoljno da ljudi samo poprave svoja dela nego je zrtva morala biti sastavni deo te duhovne promene i to je aludiralo na zrtvu Bozjeg Jagnjeta koja se trebala desiti nekada u buducnosti...!!!

Kada kazes "moralo" po cemu to zakljucujes? I dali zelis da kazes da je jedino "Bozja krv" mogla izbrisati grijehe 20% stanovnista? Osim toga zrtvovanje je prestalo sa unistenjem Templa i bez Isusa a sa Islamom je potvrdjeno da vise nije potrebno. Bozije Jagnje neces naci u SZ osim kao sto sam gore napisao to i trazis sudeci po onome kako Jevreji objasnjavaju SZ.

Kao prvo,zato sto su njihovi zapisi bili u skladu sa Bozjim porukama iz citavog Svetog Pisma.
Kao drugo,zato sto nam Sveto Pismo otkriva neke istoriske detalje koje su potvrdjene iskljucivo arheologijom,dakle to nije slucaj sa nijednom drugom "svetom"knjigom kju danas koriste vernici sirom sveta..
I kao trece,jedino nam ona otkriva sve detalje u vezi onog odakle je covek,zasto su neke stvari isle takvim tokom,date su detaljne podatke u vezi ljudske ishrane,o medjuljudskim odnosima i ono najvaznije - dat je plan za spasenje coveka kojeg nema ni jedna druga knjiga na svetu !!!

Otkriva povijesne detalje kao i arheoloske ali takodje i greske kao naprimjer nazivanje kralja faraunom kada ta rijec nije jos postojala. Nemozemo samo uzeti ono sto se slaze sa istinom vec moramo uzeti sve a kad to uradimo u Bibliji cemo naci mnogo povijesnih gresaka kao i cinjenica. Neznam na sta mislis to o covjeku, ishrani itd, a ako za spasenje covjeka mislis na Trojstvo imamo mnogo slicnih slucajeva kao sto su Mitros i
Horus. Vjere slicne Krscanstvu koje su imale Trojstvo, uskrsnuce, "bozji sin" rodjen djevicom itd itd......pagani su svasta vjerovali a Pavle je citirao paganske pjesnike i to je ukljuceno u Bibliju. Medjutim nisi mi odgovorio da ako imamo kontradikcije koje se nemogu objasniti to znaci da jedna od njih nije inspirisana i posto ih ima mnogo kako znati koji jos dijelovi nisu inspirisani?

Jeli,a jel tebi zvuci moralno da su se mestani iz Sodoma sakupili ispred Lotove kuce da bi nasilno seksualno opstili sa osobama za koje su znali da su muskog roda ?
Jel to mozda ambijenat kojeg Bog moze i treba pioddrzati tako sto ce ignorirati sutuaciju kao da se ne desava...!

Neznam sta mislis s tim. Lot/Lut je bio protiv toga sta to ima sa Kur'anom? Bog je poslao Luta da se to zaustavi. Zar to poredis za ubistvom djece i beba? Ili mozda aludiras sto je Bog unistio Sodom? Jeli ti stvarno mozes uporediti ako Bog ucini da neko mjesto strada, bilo to poplavom, pozarom i drugim vremenskim neprilikama sa onime da Bozji covjek naredi da se djeca i bebe pokolju a 30 000 zenske odvede ako su djevice? I to nije jedini primjer sa Mojsijem ima ih jos. Uglavnom sta bi ti rekao da neka vjera dodje i ti se boris protiv nje i kad oni pobijede oni ti pobiju djecu u besiki? Da si rodjen u Japanu nebi rekao to sto sada kazes ja mislim.

Nsdam se das sam ovim objasnjenjem bar doneklem resio neke tvoje dileme ili bar inicirao dublje razmisljanje kako bi nastavio sa dubljom analizom Svetog Pisma.

Nemam ja dilema. Ja ne vjerujem u Bibliju. I zato pisem zasto nevjerujem. Vjerovao sam do neke 22 godine svoga zivota i onda 10ak godina se smatrao ateistom dok nisam nasao Islam prije skoro 8 godina. Kada bi sada neko donio neoborive dokaze da je Islam 100% laz, to me nebi priblizilo Krscanstvu ni za milimetar.

??????????????????????????
Jake,ja sam upravo to radio - prvo sam citirao neki deo posta i zatim sam ga komentirao i tako redom...

Izvini citirao sam pogresnu osobu.
Ne osobu vec pogresan citat*

Zadnje uređeno od strane moderatora:

Potvora je stara rijec. Mozes reci seljacka. Neznam dali je dosla sa turcizmom ali mnogi je koriste najvise u Bosni i dijelovima Srbije, malo u HR. Nisam je ni ja nikada u HR cuo osim sto znam da je koristo tamo oko Knina. Ali nek stoji bolje i to ja mislim nego sve ove uvozne rijeci ☺

@Lovac Istine

Obecao si mi da ces ovaj post prebaciti ovdje jer bih zelio da komentiram na njega. Mozda si zaboravio ili se predomislio ali ako se slazes da ja napisem ono u cemu se slazem ili neslazem i zasto, ili da dodma koje pitanje na to, na ovom threadu a ne na onom, javi mi jer ne zelim da prenesem tvoj post ovdje bez tvoje dozvole nekako se osjecam bezze. Hvala. A ovo si napisao:

Molim ostale Hrišćane da se ne mešaju, neka svako od nas brani Hrišćanstvo kako misli da treba.

Ja ću se prvo pozvati na stari zavet. Mojsije i proroci su i danas bitno Jevrejima.
A sve te knjige govore o poslaniku koji će doći.
Knjiga proroka Danila jasno govori da ćemo imati poslednju žrtvu, spominje i Sina čovečijeg i Sina Božijeg.
Takodjer je predvidela pad Vavilona, Medo Persiju, Grčku, Rim i raspad Rima i dalji tok.
Ta njihova i naša knjiga je sve lepo objasnila.
E sad. Da bi nas neko prevario Novim Zavetom, morao je prvo da izmeni Stari Zavet, a ako ga neko menja, menja ga da bi Jevreji prihvatili lažnog Mesiju, a oni su ga odbili i pored svih zapisa koje imaju o njemu.

Kada čitamo Novi Zavet, mi možemo videti gomilu poklapanja sa Starim, jer se u svim knjigama govori o Isusu. A opet je to knjiga onih koji ga nisu prihvatili, jer su prevareni. Bio Isus Alahov poslanik, ili Božji Sin, oni ga nisu prihvatili.

Ako bi nam neko dao da pročitamo Bibliju po prvi put. Svako od nas bi ukapirao da smo pali u greh i da je Bog morao da pošalje Sina koji je sličan njemu da bi taj greh bio pobedjen. Na taj način možemo da ukapiramo koliko nas Bog voli.
Ili da kažemo da je to jedna priča koju je pisalo oko 40 pisaca i koja nam govori kako je Bog pomogao ljudima.
Ako neko ukapirao da je Bog poslao svog Sina i zapita se da li je ispravno poverovao, odgovor će naći u Bibliji.
Kada Isus upita apostole da mu kažu ko je on, a Petar kaže da je on Sin Boga živoga, Isus mu kaže da će na toj veri izgraditi svoje crkvu. Da li grešim što verujem u Sina Božijeg, da ga Bog šalje? Naravno da ne.

Ako se neko slučajno zapita da li je Isus jednak Bogu? Pa i na to nam Biblija daje odgovore, jer i pored svih Osobina koje Isus ima, koje ga prikazuju kao nekog sa Božanskom prirodom, mi imamo gomilu svedočanstava unutar pisma, koja nam jasno pokazuju da će i on morati da klekne pred Bogom svih nas.
Jedan i Istiniti Bog u Bibliji je uvek Bog Otac.

Ili da to objasnim ovako. Ja sam kralj, posedujem Duh života i tako pomoću tog Duha iz mene izadje Sin koji je poput mene. Kasnije stvorim vitezove, koji su besmrtni, jedan od tih vitezova poželi da postane kralj i okrene se protiv mene, proteram ga. Stvorim ljude, a on ih prevari i učini ih smrtnim.
Zato što sam pravedni kralj, ja neću ubiti tog Viteza koji me je izdao, jer je to za mene sitnica koja ne bi bila pravedna, već ću ga pobediti pravdom.
Koga da pošaljem dole kod ljudi, nego svoju krv, onog koji je sličan meni i po mojoj volji. Ja ne mogu da umrem za njih, ni u telu čoveka, ni u telu mrava, ali on može.
Pošaljem ga, ali ovaj put ne samo sa prirodom koju ja ima, već u telu čoveka, čime on ovaj put dobija sve telesne poteškoće jednog čoveka.
Moj Sin umire bez greha na zemlji, pa imam svako pravo da ga vaskrsnem, a da kasnije vaskrsnem i ljude koje mnogo volim.
Moj Sin evidentno ima moju prirodu i oni će ga nazivati veličanstvom, ali on ima svog Oca i svog kralja i radi kako mu kralj kaže.
Ja ću njih pokoriti Sinu, ali Sin će se pokoriti Ocu na kraju, da kralj bude nad svima.

Bog ima Sina i pre nego smo mi postali, ko smo mi da tvrdimo da on tog Sina nema? Ili da tvrdimo da niko ne može imati Očevu prirodu i da tako odlučimo da su oni jedan Bog?

A gore već imamo navedeno na kom verovanju će se zasnivati crkva. Takodjer imamo u pismu i na kom verovanju dobijamo krštenje. Ne da verujemo u trojicu, već da je Bog poslao Sina.

Zašto mi Hrišćani imamo Isusa kao posrednika?
Činjenica da je dao život za nas je sasvim dovoljna. A isto tako, on je naš prvosveštenik, to bi bilo isto kao da je Muhamed živ i na nebu, normalno da bi se njemu obraćali pre nego smrtnim ljudima.

Sveti Duh se uglavnom spominje kao Božji Duh, dok se nekad spomene i zasebno. Ali taj Duh ne može biti treća osoba, jer kako treća osoba može biti i Očev i Sinov Duh? Pa nije automobil u pitanju.
Duh koji je od Oca, ide i kroz Sina(koji je iskusio život čoveka i tako nam pomaže) i tim Duhom je Otac dao Sinu sveprisutnost kada ga je proslavio na nebu, zato su obojica u tom Duhu, kao i njihovi iskreni vernici. Hrišćani bi trebali biti zajednica Svetog Duha sa Ocem i Sinom.

Takodje moram da napomenem da Biblija ne naučava da se mi molimo svetiteljima i ikonama, to je tradicija. U bibliji i apostolskim delima toga nema.
Postoji jedan Bog Otac i jedan posrednik i prvosveštenik koji je besmrtan, sve to u jednom Duhu koji je od Boga.
To je Hrišćanstvo.

Jevanđelje po Jovanu 17,3:
A ovo je život večni: da poznaju tebe jedinog istinitog Boga i Isusa Hrista koga si poslao.

@Lovac Istine

Obecao si mi da ces ovaj post prebaciti ovdje jer bih zelio da komentiram na njega. Mozda si zaboravio ili se predomislio ali ako se slazes da ja napisem ono u cemu se slazem ili neslazem i zasto, ili da dodma koje pitanje na to, na ovom threadu a ne na onom, javi mi jer ne zelim da prenesem tvoj post ovdje bez tvoje dozvole nekako se osjecam bezze. Hvala. A ovo si napisao:

Molim ostale Hrišćane da se ne mešaju, neka svako od nas brani Hrišćanstvo kako misli da treba.

Ja ću se prvo pozvati na stari zavet. Mojsije i proroci su i danas bitno Jevrejima.
A sve te knjige govore o poslaniku koji će doći.
Knjiga proroka Danila jasno govori da ćemo imati poslednju žrtvu, spominje i Sina čovečijeg i Sina Božijeg.
Takodjer je predvidela pad Vavilona, Medo Persiju, Grčku, Rim i raspad Rima i dalji tok.
Ta njihova i naša knjiga je sve lepo objasnila.
E sad. Da bi nas neko prevario Novim Zavetom, morao je prvo da izmeni Stari Zavet, a ako ga neko menja, menja ga da bi Jevreji prihvatili lažnog Mesiju, a oni su ga odbili i pored svih zapisa koje imaju o njemu.

Kada čitamo Novi Zavet, mi možemo videti gomilu poklapanja sa Starim, jer se u svim knjigama govori o Isusu. A opet je to knjiga onih koji ga nisu prihvatili, jer su prevareni. Bio Isus Alahov poslanik, ili Božji Sin, oni ga nisu prihvatili.

Ako bi nam neko dao da pročitamo Bibliju po prvi put. Svako od nas bi ukapirao da smo pali u greh i da je Bog morao da pošalje Sina koji je sličan njemu da bi taj greh bio pobedjen. Na taj način možemo da ukapiramo koliko nas Bog voli.
Ili da kažemo da je to jedna priča koju je pisalo oko 40 pisaca i koja nam govori kako je Bog pomogao ljudima.
Ako neko ukapirao da je Bog poslao svog Sina i zapita se da li je ispravno poverovao, odgovor će naći u Bibliji.
Kada Isus upita apostole da mu kažu ko je on, a Petar kaže da je on Sin Boga živoga, Isus mu kaže da će na toj veri izgraditi svoje crkvu. Da li grešim što verujem u Sina Božijeg, da ga Bog šalje? Naravno da ne.

Ako se neko slučajno zapita da li je Isus jednak Bogu? Pa i na to nam Biblija daje odgovore, jer i pored svih Osobina koje Isus ima, koje ga prikazuju kao nekog sa Božanskom prirodom, mi imamo gomilu svedočanstava unutar pisma, koja nam jasno pokazuju da će i on morati da klekne pred Bogom svih nas.
Jedan i Istiniti Bog u Bibliji je uvek Bog Otac.

Ili da to objasnim ovako. Ja sam kralj, posedujem Duh života i tako pomoću tog Duha iz mene izadje Sin koji je poput mene. Kasnije stvorim vitezove, koji su besmrtni, jedan od tih vitezova poželi da postane kralj i okrene se protiv mene, proteram ga. Stvorim ljude, a on ih prevari i učini ih smrtnim.
Zato što sam pravedni kralj, ja neću ubiti tog Viteza koji me je izdao, jer je to za mene sitnica koja ne bi bila pravedna, već ću ga pobediti pravdom.
Koga da pošaljem dole kod ljudi, nego svoju krv, onog koji je sličan meni i po mojoj volji. Ja ne mogu da umrem za njih, ni u telu čoveka, ni u telu mrava, ali on može.
Pošaljem ga, ali ovaj put ne samo sa prirodom koju ja ima, već u telu čoveka, čime on ovaj put dobija sve telesne poteškoće jednog čoveka.
Moj Sin umire bez greha na zemlji, pa imam svako pravo da ga vaskrsnem, a da kasnije vaskrsnem i ljude koje mnogo volim.
Moj Sin evidentno ima moju prirodu i oni će ga nazivati veličanstvom, ali on ima svog Oca i svog kralja i radi kako mu kralj kaže.
Ja ću njih pokoriti Sinu, ali Sin će se pokoriti Ocu na kraju, da kralj bude nad svima.

Bog ima Sina i pre nego smo mi postali, ko smo mi da tvrdimo da on tog Sina nema? Ili da tvrdimo da niko ne može imati Očevu prirodu i da tako odlučimo da su oni jedan Bog?

A gore već imamo navedeno na kom verovanju će se zasnivati crkva. Takodjer imamo u pismu i na kom verovanju dobijamo krštenje. Ne da verujemo u trojicu, već da je Bog poslao Sina.

Zašto mi Hrišćani imamo Isusa kao posrednika?
Činjenica da je dao život za nas je sasvim dovoljna. A isto tako, on je naš prvosveštenik, to bi bilo isto kao da je Muhamed živ i na nebu, normalno da bi se njemu obraćali pre nego smrtnim ljudima.

Sveti Duh se uglavnom spominje kao Božji Duh, dok se nekad spomene i zasebno. Ali taj Duh ne može biti treća osoba, jer kako treća osoba može biti i Očev i Sinov Duh? Pa nije automobil u pitanju.
Duh koji je od Oca, ide i kroz Sina(koji je iskusio život čoveka i tako nam pomaže) i tim Duhom je Otac dao Sinu sveprisutnost kada ga je proslavio na nebu, zato su obojica u tom Duhu, kao i njihovi iskreni vernici. Hrišćani bi trebali biti zajednica Svetog Duha sa Ocem i Sinom.

Takodje moram da napomenem da Biblija ne naučava da se mi molimo svetiteljima i ikonama, to je tradicija. U bibliji i apostolskim delima toga nema.
Postoji jedan Bog Otac i jedan posrednik i prvosveštenik koji je besmrtan, sve to u jednom Duhu koji je od Boga.
To je Hrišćanstvo.

Jevanđelje po Jovanu 17,3:
A ovo je život večni: da poznaju tebe jedinog istinitog Boga i Isusa Hrista koga si poslao.

Nisam zaboravio, niti sam se predomislio. Samo nisamželeo da se namećem, mislio sam da sačekam da mi to kažeš.
Možeš da odgovoriš slobodno. 😁

Ovo je siroka tema. Naravno da ce svako kazati da je njegovo vjerovanje ispravno Svako trazi razlicitosti izmedju Islama i Hriscnastva, medjutim ja smatram da te dvije religije sadrze vise slicnosti nego razlicitosti.

Kur'an kaze: "..i svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: "Mi smo krščani", zato što među njima ima svečenika i monaha i što se oni ne ohole."

Uvijek bitno imati na umu...
Napisat ću vrlo uopćeno ali opet vrlo točno: u praksi će svatko za sebe odlučiti što je njemu logičnije, ili što mu više "leži", pri čemu nemalu ulogu ima i kulturološka uvjetovanost. Nju nije nemoguće "preskočiti" ali često se ljudima ono čemu su ih učili odmalena čini prirodno i logično. Takvi smo, to nam je psiha.
Moj odabir je (u odrasloj dobi) bio islam, ali sigurno neću dok sam pri zdravoj pameti gledati negativno na kršćane. To uostalom znaju svi koji me bilo čitaju sa drugih foruma bilo znaju uživo. Teološke razlike - ne bježim od njih ali u praksi čovjek mora ostati čovjek. Kako reče Poslanik kada je pokraj njega prošla povorka s posljednjim ispraćajem jednog židova "Zar i on nije bio čovjek, zar nije imao dušu?" Dakle čiji je da je, treba čovjeka respektirati.

Vazno je da covjek vjeru ne slijedi slijepo.
Ja sam mozda od 15 godine poceo citati neke knjige i uvidio da je Islam prava vjera.
Naravno nece se svi sloziti sa mnom za nekog je Hriscanstvo za nekog nesto drugo,

Nisam neki vjernik da bi postio cijeli post, nisam nešto zavjetan ali vjerujem da postoji Allah. dž. š.Nisam dugo vidio mog druga koji je po etničkoj pripadnosti Srbin. Odlučim ga pozvati na kafu (u toku Ramazana).

Zovem ga, javi se. Predložim mu kafu da se vidimo, međutim, kada mi je odgovorio, ne da me šokirao nego me “izbio iz cipela”.
“Ti brate znaš da te volim skoro ko rođenog brata, znaš da te cijenim i znaš šta smo sve zajedno prošli. Međutim, dok je Ramazan odbiću kafu, kako zbog tebe tako i zbog mene. Zbog tebe da ojačaš u duhu i da postiš a zbog mene jer ne želim da te navedem na grijeh. Znam da ćeš me razumjeti i znaš da vodim računa o svemu tome. Znam i to da nisi neki vjernik ali mislim da je vrijeme da se u nečemu pronađeš, ja sam u pravoslavlju, a ti ćeš vjerujem u islamu samo još mnogo čvršće i odlučnije. Kada prođe Ramazan, popićemo 1000 kafa.”Pozdravio sam ga, spustio sam mobitel onako kao pokisao i zastao na tren. Zahvaljujući njemu, ja od Ramazana 2018. godine postim i trudiću se da ispostim svaki naredni. Bošnjak mi nikad slično nije rekao, ali Srbin jeste.

Nevjerovatno ali eto istinito.

Preuzeto sa https://www.cizmicatv.com/2022/07/3...-O_DbAKKj68UFN9RzaM0XLjR13b-vm5zs3F2LGkwOS9ug

Nazad
Vrh