...PRODUZETAK:
Ljudima je bio obecan vjecni Raj ili pakao zavisno od njihovih djela i vjerovanja. Zasto je to nemoguce da ostane tako? Zar to nema vise smisla nego da samo vjerujes u zrtvu i spasen si? Znaci mozes grijesiti i raditi sto zelis sada jer vjecni zivot ti je zagarantiran? Neki Krscani kazu da iskreni vjernici Krscani nemogu zgrijesiti. Ali to na stranu, spasilacka misija je uspjela za neke a ne za one koji ne vjeruju. Znaci slicno kao i prije manje vise samo nije neophodno ciniti rituale bitno je vjerovati u zrtvu.
Sa ovim se donekle slazem jer je tacno sto kazes da neki "hriscani"tako kazu ali kao sto vidis,ja sam tu imenicu stavio u znacima navoda iz prostog razloga sto oni nazalost nisu hriscani !!!
...da,oni se deklarativno izjasnjavaju da to jesu ali njihov teoloski i uopste verski koncept ne korespondira sa Biblijom ( nit sa SZ a jos manje sa NZ ) !!!
Dakle tvrdnja da je dovoljno samo verovati i da ces biti spasen je klasicna parodija Bibliske realnosti jer je Bozja poruka sasvim drugacija i ona se realno da videti kako iz SZ-ta tako i iz NZ-ta.
Evo kako ona glasi:
Jez.18,20.21:
"...
Koja duša zgriješi ona će umrijeti, sin neće nositi bezakonja očina niti će otac nositi bezakonja sinovljega; na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova.
Ako li bi se bezbožnik obratio od svijeh grijeha svojih koje učini, i držao bi sve uredbe moje i tvorio sud i pravdu, doista će živjeti, neće poginuti..."
Otkr.22,11-13:
"...Ko čini nepravdu, neka čini još nepravdu; i ko je pogan, neka se još pogani;
i ko je pravedan, neka još čini pravdu; i ko je svet, neka se još sveti.
I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom,
da dam svakome po djelima njegovijem.
Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, prvi i pošljednji..."
Kao sto se jasno vidi,u tehnickom smislu ne postoji razlika u Bozjem konceptu za spasenje gresnika - i u SZ isto kao i u vreme NZ-ta svako ce dobiti na osnovu dela koju je cinio s tim sto je vera u Isusa Hrista sastavni deo tog koncepta... u vreme SZ-ta kada bi neko pogresio, trebao bi se pokajati i popraviti svoj put ali i obavezno prineti na krvnu zrtvu nevino zivince koje nema nikakve dodirne tacke sa pocinjenog greha...u svesti gresnika trebala se urezati slika kako se tom zivincetu ,zbog njegovog greha,oduzima zivot, kako ono reaguje u tim trenutcima,da svojom rukom cak i dodirne glavu zivinceta dok ispuste zadnje krikove boli i uzasa dok umire a krv se proliva u opkruzenju...to je trebalo stvoriti izmedju ostalog,i odbojnost prema grehu jer ukoliko se povtori - onda se trebala ponavljati i ta scena sa zrtvovanjem nevinog zivinceta...
Dakle nije bilo dovoljno da ljudi samo poprave svoja dela nego je zrtva morala biti sastavni deo te duhovne promene i to je aludiralo na zrtvu Bozjeg Jagnjeta koja se trebala desiti nekada u buducnosti...!!!
Istu situaciju imamo i u vreme NZ-ta s tim sto se sada taj SZ-ni,simbolicki obredni zakon ispunio zrtvom Bozjeg Jagnjeta,Isusa Hrista i to je zadnja zrtva koja se ikada trebala prinositi. Dosao je Taj na koji je SZ-ni zakon o prinosenju krvnih zrtava simbolizirao,ukazivao ili bio samo 'sjen".
Danas kada neko sagresi,taj se treba pokajati u uskladiti svoje postupke sa Bozjim zapovestima ali takodje mora verom prihvatiti zrtvu Bozjeg Jagnjeta jer mu je to garancija da ce se njegovo pokajanje zaista prihvatiti.
Dakle jos jednom - zrtva je bila sastavni deo Bozjeg plana za spasenje coveka kako u vreme SZ-ta tako i vreme NZ-ta s tim sto mi danas imamo kompletnu sliku tog plana...
A kako da znamo da su ti ljudi bili inspirisani? Kako da znamo neki dijelovi od odbacenih Evandjelja nisu inspirisani? Onaj stih u kojem se spominje inspiracija i koji se pripisuje Pavlu i za njega se nezna zasigurno ko ga je napisao. Ako kazes da je Biblija Sveto Pismo onda nesmije biti greske zar ne? Ja ne govorim o minornim greskama kao sto su npr. Ivan kaze 2 Andjela bila u grobu a Matija kaze 1 bio (mada i to u Svetoj knjizi ne treba biti) vec ja govorim o velikim greskama o kojima cu pisati poslije u nastavku. Jer ako jedan inspirisani pisac kaze Isus je ubijen u Cetvrtak a drugi isto inspirisani kaze u Petak onda jedan nije bio inspirisan. I ako takvih stvari ima mnogo onda se postavljaju veca pitanja.
Kao prvo,zato sto su njihovi zapisi bili u skladu sa Bozjim porukama iz citavog Svetog Pisma.
Kao drugo,zato sto nam Sveto Pismo otkriva neke istoriske detalje koje su potvrdjene iskljucivo arheologijom,dakle to nije slucaj sa nijednom drugom "svetom"knjigom kju danas koriste vernici sirom sveta..
I kao trece,jedino nam ona otkriva sve detalje u vezi onog odakle je covek,zasto su neke stvari isle takvim tokom,date su detaljne podatke u vezi ljudske ishrane,o medjuljudskim odnosima i ono najvaznije - dat je plan za spasenje coveka kojeg nema ni jedna druga knjiga na svetu !!!
Slazem se da jeste ali ako uporedimo da u Kuranu pise da je neki mudri covjek ubio djecaka od 14 godina a Mojsije se sokirao pa rece zasto ubi dijete nevino koje nikom nije zla nanijelo dok u SZ imamo da Mojsije kaze vojnicima "zasto ste zarobili zene i djecu, pobijte ih sve (i bas ide ono detaljno) samo djevice ostavite.......kada uporedis ove stihove iz dvije knjige, ne samo zato sto sam Musliman vec mi ovo drugo jednostavno ne zvuci kao Bozija volja. Jer da si ti u to vrijeme bio djecak od 10ak godina rodjen na pogresnom mjestu sta bi pomislio o tom Proroku i njegovom Bogu? A ima jos slucajeva.
Jeli,a jel tebi zvuci moralno da su se mestani iz Sodoma sakupili ispred Lotove kuce da bi nasilno seksualno opstili sa osobama za koje su znali da su muskog roda ?
Jel to mozda ambijenat kojeg Bog moze i treba pioddrzati tako sto ce ignorirati sutuaciju kao da se ne desava...!
Pa i ja sam i napisao da ima vec takva tema ali moja poenta je da nema logicnog objasnjenja. Pise da Bog nije autor konfuzije a ovo je najveca konfuzija u Krscanstvu/Hriscanstvu i za vas. Mozda tebi licno nije neki kazu mogu razumjeti al ne i objasniti. Mnogi Apologetici Krscani vode dijalog o LPT (logical problem of the Trinity) izmedju sebe.
Nsdam se das sam ovim objasnjenjem bar doneklem resio neke tvoje dileme ili bar inicirao dublje razmisljanje kako bi nastavio sa dubljom analizom Svetog Pisma.