"Isus dolazi 15. decembra 2022. po Nevestu"

Da odgovorim svima ovim jednim postom.
Niko ne kaže da treba da zapostavimo posao i druge svakodnevne obaveze. Gospod kaže: "dva će biti na njivi, jedan će se uzeti, drugi će se ostaviti". Znači, mnogi će biti na poslu i uzeti tokom posla. Dok će neki biti uzeti tokom spavanja: "Dvoje će biti na postelji - jedan će se uzeti, drugi će se ostaviti". Proračunavanje drugog dolaska je bitno i za vernike i za nevernike - za vernike da ne budu lude deve ostavljene u nevolji ("kakva ne bi od postanka sveta do sad niti će biti", kako kaže Gospod), a za nevernike da se bar neko od njih pokaje kad čuje da Isus uskoro dolazi i da postane ili mudra deva i tako izbegne nevolje ili bar luda deva, pa da tokom nevolje se još očisti (ako hoće) i stekne dovoljno mužestva u Hristu da izbegne primanje žiga zveri, makar cena za to bila odsecanje glave (Otkrivenje 20:4). Oni koji tvrde da kovid vakcina i PCR test nisu žig zveri mogu se lako razuveriti ovde: https://putgospodnji.com/zig-zveri/index.html

Objašnjenje o tome da treba i dalje stražiti i istraživati Pismo je u komentaru našeg novog klipa u kojem govorimo o tome zašto je vaznesenje 22/23.12.2022.: https://www.youtube.com/watch?v=6-IwkvGQ-NU U ovom videu na engleskom (najverovatnije nećemo stići na srpskom da uradimo) postoji mogućnost aktiviranja titla na srpskom. Ovo je postupak: 1.) CC 2.) Settings 3.)Subtitles 4.) Auto translate 5.) Serbian

Evo tog komentara u kome citiramo jednog komentatora i odgovaramo mu:

<<Since I'm still here on Earth, I believe rapture didn't come on December 15th as you suspected on the previous video. That's a clear sign God is telling you nit to do that and that also you don't know the day or the hour because it's not revealed to you or anyone else.>>

No, it's not a clear sign that we don't do it, but it's a sign that we don't give up on fulfilling God's commandment to "watch" and to "search the scriptures" and to continue and persevere until the end. Biblical chronology (which also includes the year and day of the Second Coming) is an integral and indivisible part of the Scriptures, which means that God's commandment to study and search the Scriptures relates also precisely to the study of the year and day of the Second Coming of Jesus Christ, which is exactly what we are doing. We never said that Jesus appeared to us and revealed to us the day of his coming, nor did we ever say that an angel of God appeared to us and revealed that day to us, but we always say that we interpret the Holy Scriptures, that is, the Biblical chronology. So, we interpret and not prophesy and thus we are fulfilling the commandment of God, to the best of our ability and knowledge. That is why all accusations against us that we are "false prophets" are completely unfounded. Also, when we say that the Rapture will 100% happen on some date (and we don't always say that), we say it because we are 100% convinced of it based on what we currently know and understand, and if we believe it 100% then we have the right to say that it will be 100% even if it doesn't turn out that way in the end. <<Yet. I've done some research myself and you are right that rapture is mentioned in the Bible. Even the order of the books in the Bible are telling that and I admit I was wrong. Also Noah did know the day of the flood, my apologies.>>

Yes, the rapture is mentioned in the Bible. Everything is ok. We ourselves have been researching biblical chronology for almost 20 years, and along the way we realized many times that we were wrong about something. Well, here and now, our interpretation that the Rapture refers to the last day of the Hanukkah feast has been shown to be incorrect, that we were wrong, but that does not mean that we were wrong in everything and that we should give up. On the contrary, we should see where we were wrong and move on. We are still convinced that the Rapture must be this year, because this year (biblical) is a sabbatical year; and also it is the year of Jupiter, since the "tekufah" (Strong's H8622; Exo 34:22; 1Sa 1:20; 2Ch 24:23; Psa 19:6) falls on the day of Jupiter. This is significant because the star of Bethlehem is the conjunction of Jupiter and Saturn and because Christ was born in the jubilee year of Jupiter and died and resurrected in the sabbatical year of Saturn, which is a prototype of what will happen to the Church. The Wise Virgins will be resurrected and ascended in the sabbatical year of Jupiter (2022/23), and the Foolish Virgins will be resurrected and ascended seven years later in the sabbatical year of Saturn (2029/30). So, just as the conjunction of Jupiter and Saturn refers to Christ, so it also refers to his body --- the Church. God gave the stars to be "signs" of his chronology (Gen 1: 14).

<<But, I believe we will still be here when Antichrist is revealed to the world. Because Bible tells us that the day of the Lord will not come unless the Man of Sin is revealed to the world first>>

The Apostle Paul says that the Rapture of the Church must first take place and only then will the "man of lawlessness" appear (2 Thessalonians 2: 3). That Greek word "apostasia" originally has a double meaning: 1) literal apostasy from the faith, but also 2) departure This is precisely why the word "apostasia" is translated as "departure" in the Wycliffe Bible (1384); Tyndale Bible (1526); Coverdale Bible (1535); Cranmer's Bible (1539); Breeches Bible (1576); Beza Bible (1583); Geneva Bible (1608). “Let no ma deceave you by eny meanes for the lorde commeth not excepte ther come a DEPARTYNGE fyrst and that that synfnll man be opened ye sonne of perdicion” ~ Tyndale Bible (1526) Thus, in 2 Thessalonians 2, the apostle Paul says that the Antichrist will appear after the 1.) "falling away" and 2.) "departure", that is, the Rapture of the Church ("vise virgins"), since the original Greek word "apostasia" has two meanings not one.

Znači vas dvojica slijedite neke proroke ili kako da ih nazovemo iz inostranstva, a vi ste povjerovali njima, jer zašto ovaj tekst na engleskom? Znači neko je to istražio i vas dvojica ste se to proučili i složili se sa time, ili ste vi sami proučavali ovu temu?!

Znači vas dvojica slijedite neke proroke ili kako da ih nazovemo iz inostranstva, a vi ste povjerovali njima, jer zašto ovaj tekst na engleskom? Znači neko je to istražio i vas dvojica ste se to proučili i složili se sa time, ili ste vi sami proučavali ovu temu?!

Nismo nikoga sledili nego mi sami to proučavamo. To smo mi na engleskom. Uvek smo do sad snimali klipove i na srpskom i na engleskom o vaznesenju. Jedino sad nismo stigli na srpskom nego samo na engleskom, ali titlovano je, opisah postupak prevoda na srpski u prethodnom postu.
Toliko od mene. Veovatno neću više imati vremena da pišem do vaznesenja 22/23.12.2022. Ko je sakupio dovoljno ulja u lampama sakupio je.
Maran ata!

Hajd mi kršćani možemo razumjeti Hrišćaninov pokušaj da računa datume, ali on je sve ove tvrdnje postavio i na religijskom forumu gdje ima dosta nevjernika i pljuvača kršćanstva. Npr. nakon njegove jučerašnje poruke tamo jedan član mu je pisao - "Zar se ti nisi vazneo neki dan? Reče ono da je milion miliona posto sigurno, tako nešto? बाइबिल
Evo čak sam i ovaj smajlić vjerodostojno prenio....inače ovaj smajlić nisam imao u svojoj kolekciji, ali sam ga prenio od tamo, zahvaljujući ovom članu. Znači što ovi nevjernici mogu pomisliti kakvo je kršćanstvo, kad Hrišćanin misli da je milion miliona posto siguran da je ovo uznesenje trebalo biti decembra ovoga. Naravno zbog njegovog računjanja nevjernici mogu samo ismijavati kršćanstvo. I ne samo to, sramoti i pravoslavce, jer on se izdaje za pravoslavca, a oni nikad ne računaju datume.

Moguće da bude vaskrsenje i preobraženje danas 24/25.12.2022., najdalje iza ponoći. Pošto je u nekim zonama to nedelja, a u nedelju je Isus vaskrsao. Zatim, danas je 10. tevet, a 10.-i je tevet i iza ponoći u nekim zonama, a 10. teveta je Jestira dovedena pred cara i krunisana u subotnjoj 479 BC, pa će tako na taj isti dan, isto u subotnjoj godini (i to tačno 2500 godina kasnije!!), Nevesta biti dovedena pred Cara Hrista i krunisana. Na zemlji bi u preobraženim telima boravila do četvrtka 29.12.2022. kada bi otišla na Nebo, a moguće i da bi cela 53 dana bila na Zemlji u preobraženim telima, a onda 3. adara 2023. (prema nekim prevodima Pisma dan posvećenja hrama u doba Nemije) što je 15.02.2023. (to je sreda, u nekim zonama četvrtak) bila vazneta kao što je i Hristos nakon vaskrsenja boravio na zemlji 53 dana, a onda u četvrtak nakon 53 dana vazneo se na Nebo.

3 dana od 21. do 24. decembra je nakraći dan, pa se tako ispunjava da Isus dolazi "u ponoć", kad je najveći mrak.
Dakle, očekujmo vaskrsenje mrtvih danas od zalaska Sunca do negde iza ponoći. Ako mi bude pogrešno ovo tumačenje, tj. ako se ne desi sada onda ostaje jedino kao mogućnost 16/17.2023. koji u pretposlednjem klipu pomenusmo samo kao teoretsku šansu da bude tada, a može se pokazati da je baš tada. Tada bi dolazak u ponoć značio ne i dolazak kad je najkraći dan nego samo ponoć kao deo 24-časovnog dana, a moguće i zato što je 16.03.2023. poslednji dan biblijske 2022. godine, pa bi zato to bila ta pomenuta "ponoć", a ujedno i "poslednji dan" u koji Gospod dolazi.
Dakle, ja ću Gospoda iščekivati do sutra, a ako ne bude do tad, onda ću objasniti nešto više o 16/17.03.2023.
Prema tome, u godinu sam siguran, mora biti ove biblijske 2022. godine, dakle do 16/17.03.2023. A datum je i li 24/25.12.2022. ili 16/17.03.2023.
To što se neki i dalje rugaju, neka samo tako nastave na svoju sopstvenu propast, a ja i dalje stražim i očekujem svog Ženika koji je zapovedio da se molimo i stražimo kako bismo izbegli "sve što se ima desiti" u Nevolji.

Maran ata!

Moguće da bude vaskrsenje i preobraženje danas 24/25.12.2022., najdalje iza ponoći.

Mene zanima jedna stvar... naime, zasto bi Isus navjestao propast svijeta tek za 2.000 godina, zasto bi propovijedao 2.000 godina prerano?!

Zasto bi Isus (i drugi proroci apokalipse, npr. sv. Ivan kojem se pripisuje knjiga Otkrovenja i sl.) pricao ljudima onog doba sto ce se desiti tek za 2.000 godina?! Pa zar su poludjeli?!

Zamisli da dodjes u rimsku Galileju i propovijedas nepismenim ribarima, zanatlijama, seljacima, bludnicama i tek pokojem polu-pismenom rimskom porezniku ili nizem sluzbeniku sto ce se desiti tek za 2.000 godina?! Dignes toliku strku i frku da te cak i ubiju, a samo da bi navijestio dogadjaje koji ce biti tek za 2.000 godina?! Meni to nema nikakvog smisla.

Meni se cini da je (kao i uvijek) najrazumnije najjednostavnije objasnjenje. A to je da su u ono vrijeme bila popularna ili "u modi" apokalipticna ucenja. Bilo je mnogo proroka koji su navjestavali skoru propast svijeta. Oni su pozivali ljude onog doba da se obrate jer je propast blizu. Nisu njima propovijedali da se ljudi tek za 2.000 godina moraju obratiti i pripremiti za propast svijeta. Nadalje, da se ta propast nije nikada desila i da je najvjerovatnije da se nece nikada niti desiti. I gotova prica... jedan stari trend u jevrejskoj teologiji koji se jednostavno nije nikada ispunio.

I danas da mi odgonetamo hoce li propast svijeta biti za mjesec danas ili veceras, ali do ponoci... pa nece, brate! Nikada nije i nikada nece. Jednostavno se ostavite tih prognoza, jer je cijela ta prica sa propascu svijeta jednostavno besmislena.

Zasto bi Bog stvarao svijet, ako ga zeli unistiti. Zasto bi Bog stvarao svijet nad kojim nema potpuni nadzor, pa ga mora unistiti da stvori neki drugi, bolji?! Zasto nije odmah stvorio bolji svijet? Cak i da zeli unisititi svijet (sto je vec samo po sebi besmisleno), zasto bi Bog 2.000 godina prerano to najavljivao nekim ljudima kojima to apsolutno nista ne znaci?!

Mene zanima jedna stvar... naime, zasto bi Isus navjestao propast svijeta tek za 2.000 godina, zasto bi propovijedao 2.000 godina prerano?!

Zasto bi Isus (i drugi proroci apokalipse, npr. sv. Ivan kojem se pripisuje knjiga Otkrovenja i sl.) pricao ljudima onog doba sto ce se desiti tek za 2.000 godina?! Pa zar su poludjeli?!

Zamisli da dodjes u rimsku Galileju i propovijedas nepismenim ribarima, zanatlijama, seljacima, bludnicama i tek pokojem polu-pismenom rimskom porezniku ili nizem sluzbeniku sto ce se desiti tek za 2.000 godina?! Dignes toliku strku i frku da te cak i ubiju, a samo da bi navijestio dogadjaje koji ce biti tek za 2.000 godina?! Meni to nema nikakvog smisla.

Meni se cini da je (kao i uvijek) najrazumnije najjednostavnije objasnjenje. A to je da su u ono vrijeme bila popularna ili "u modi" apokalipticna ucenja. Bilo je mnogo proroka koji su navjestavali skoru propast svijeta. Oni su pozivali ljude onog doba da se obrate jer je propast blizu. Nisu njima propovijedali da se ljudi tek za 2.000 godina moraju obratiti i pripremiti za propast svijeta. Nadalje, da se ta propast nije nikada desila i da je najvjerovatnije da se nece nikada niti desiti. I gotova prica... jedan stari trend u jevrejskoj teologiji koji se jednostavno nije nikada ispunio.

I danas da mi odgonetamo hoce li propast svijeta biti za mjesec danas ili veceras, ali do ponoci... pa nece, brate! Nikada nije i nikada nece. Jednostavno se ostavite tih prognoza, jer je cijela ta prica sa propascu svijeta jednostavno besmislena.

Zasto bi Bog stvarao svijet, ako ga zeli unistiti. Zasto bi Bog stvarao svijet nad kojim nema potpuni nadzor, pa ga mora unistiti da stvori neki drugi, bolji?! Zasto nije odmah stvorio bolji svijet? Cak i da zeli unisititi svijet (sto je vec samo po sebi besmisleno), zasto bi Bog 2.000 godina prerano to najavljivao nekim ljudima kojima to apsolutno nista ne znaci?!

Pa Isus im nije kazao kada ce biti.
Govorio je o buducnosti.

Matej 24,36A o danu tome i času niko ne zna, ni anđeli nebeski, do otac moj sam.

Hajd mi kršćani možemo razumjeti Hrišćaninov pokušaj da računa datume, ali on je sve ove tvrdnje postavio i na religijskom forumu gdje ima dosta nevjernika i pljuvača kršćanstva. Npr. nakon njegove jučerašnje poruke tamo jedan član mu je pisao - "Zar se ti nisi vazneo neki dan? Reče ono da je milion miliona posto sigurno, tako nešto? बाइबिल
Evo čak sam i ovaj smajlić vjerodostojno prenio....inače ovaj smajlić nisam imao u svojoj kolekciji, ali sam ga prenio od tamo, zahvaljujući ovom članu. Znači što ovi nevjernici mogu pomisliti kakvo je kršćanstvo, kad Hrišćanin misli da je milion miliona posto siguran da je ovo uznesenje trebalo biti decembra ovoga. Naravno zbog njegovog računjanja nevjernici mogu samo ismijavati kršćanstvo. I ne samo to, sramoti i pravoslavce, jer on se izdaje za pravoslavca, a oni nikad ne računaju datume.

Pa to je ono sto Isus kaze lazni proroci i ucitelji.
Doci ce sablazni ali tesko onima od kojih dolaze.
Vec se prebacio na 2023.
Kao 2022 traje do marta 2023.

Zašto je Hristos došao kada je došao je nešto što je Božja odluka i mi ljudi nemamo prava to preispitivati.

Pa nije samo o tome propovijedao. Propovijedao je i o skorom uništenju Hrama koje se dogodilo 70. godine svega 40tak godina nakom Hristovog zemaljskog života. I o licemjerju fariseja. I o mnogo čemu drugom.

Ne sporim da je takvih propovijednika bilo ali ne možemo Hrista svrstati u isti koš sa njim jer On nije govorio da će smak svijeta biti precizno te i te godine već je izričito napomenuo da taj dan nama neće biti poznat. Pored toga On je i u Svojim pričama isticao da taj dan neće tako skoro doći:
"A budući da ženik odocni, zadrijemaše sve i pospaše" (Matej 25:5).
Sv. Inokentije Hersonski je u svojoj knjizi "Posljednji zemaljski dani Gospoda našeg Isusa Hrista" o tome detaljnije pisao ali nije mi knjiga pri ruci.

Pa Isus im nije kazao kada ce biti. Govorio je o buducnosti.

Istina, ali govorio je da ce se to desiti u razmjerno bliskoj buducnosti, za vrijeme tog pokoljenja. Sigurno nije mislio da ce to kraljevstvo bozje doci za 2.000 godina. Jer zasto bi inace o tome govorio tim ljudima kojih se to niti ne tice?! To je ko' da nama danas neki prorok govori sto ce biti za 2.000 ili 3.000 godina. Razumno bi se postavilo pitanje zasto uopce to nama govori, zasto ne dodje za 2.000 ili 3.000 godina i to ne kaze tim ljudima na koje se takva poruka odnosi, kojima je ona relevantna.

Dakle, Isus je navjestavao propast svijeta ljudima za koje je vjerovao da ce tu propast dozivjeti licno. Inace bi im bilo besmisleno navjestati nesto sto ne samo da oni nece dozivjeti, nego niti itko njihov do 10 ili 20 koljena. Nesto sto ce se desiti tek za 2.000 godina.

Obzirom da se propast svijeta, koju je Isus navjestavao ljudima onog doba, nije ostvarila... to znaci da ce se jos manje ostvariti u nase doba. Jer zasto bi Isus poruku koja se odnosi na nas, propovijedao ljudima koji su zivjeli prije 2.000 godina. Meni to nema nikakvog smisla.

Istina, ali govorio je da ce se to desiti u razmjerno bliskoj buducnosti, za vrijeme tog pokoljenja. Sigurno nije mislio da ce to kraljevstvo bozje doci za 2.000 godina. Jer zasto bi inace o tome govorio tim ljudima kojih se to niti ne tice?! To je ko' da nama danas neki prorok govori sto ce biti za 2.000 ili 3.000 godina. Razumno bi se postavilo pitanje zasto uopce to nama govori, zasto ne dodje za 2.000 ili 3.000 godina i to ne kaze tim ljudima na koje se takva poruka odnosi, kojima je ona relevantna.

Dakle, Isus je navjestavao propast svijeta ljudima za koje je vjerovao da ce tu propast dozivjeti licno. Inace bi im bilo besmisleno navjestati nesto sto ne samo da oni nece dozivjeti, nego niti itko njihov do 10 ili 20 koljena. Nesto sto ce se desiti tek za 2.000 godina.

Obzirom da se propast svijeta, koju je Isus navjestavao ljudima onog doba, nije ostvarila... to znaci da ce se jos manje ostvariti u nase doba. Jer zasto bi Isus poruku koja se odnosi na nas, propovijedao ljudima koji su zivjeli prije 2.000 godina. Meni to nema nikakvog smisla.

Za vreme zadnjeg pokoljenja ne tog tada.
A blisko, skoro, je stvar prevoda.
U stvari rec je o sigurnom dogadjaju ne bliskom.
Nekada neke hebrejske reci prevodioci ne mogu u potpunosti da prenesu na nas jezik.

Pa govorio im je jer oni treba to da prenesu dalje a i da budu spremni kao da ce u njihovo vreme biti.
Jer se i o njihovom spasenju odlucuje.

Najavljuje nove datume.
Po meni je vec usao u cipele laznog proroka i ucitelja.
Evo:

Carstvo Bozje
16.03.2023., samo ti se protivis ociglednoj istini koja se moze proveriti u mojim prethodnim postovima.
Javljam se zato sto ocekujem vaznesenje ne sutra nego 29.12.2022. Sve smo rasudili i nedavno objavili najnoviji klip gde govorimo o 29.12.2022. Ako tada ne bude onda 05.01.2023. ili 12.01.2023. Jer 14.01.2023. pocinje 11. mesec po biblijskom kalendaru, a smatramo da ce Gospod doci po Nevestu u 10. mesecu. Ono iz predanja da je Jestira krunisana 10. Teveta ocigledno nije Bozije predanje, pa onda ostaje da je neki drugi dan u Tevetu (a u Tevetu je sigurno, jer tako pise u Pismu, u Jestira 2:16). A posto je to cetvrtak, onda je 29.12.2022., 05.01.2023. ili 12.01.2023. Dakle, kao sto je Jestira krunisana od cara u 10. mesecu, tako ce i Nevesta koje je Jestira praslika biti krunisana od strane Cara Hrista u 10. mesecu kad se uznese na Nebo. Prema tome, u jedan od ta 3 datuma. A najverovatnije, ovaj prvi, tj. 29.12.2022.

Pa govorio im je jer oni treba to da prenesu dalje a i da budu spremni kao da ce u njihovo vreme biti.
Jer se i o njihovom spasenju odlucuje.

Dakle... ako sam dobro razumio... poruku o skoroj propasti svijeta, koja ce se dogoditi tek za 2.000 godina tj. u nase vrijeme, je dao nepismenim ribarima iz Galileje (kojih se ta poruka dakle uopce nije ticala) da nam je prenesu?! Mislim, stvarno je izabrao vrhunske prenosioce. Zar se htio igrati pokvarenog telefona?!

Meni to uopce nema smisla. Poruku o skoroj propasti svijeta daje ljudima koji je nikada nece dozivjeti, da je prenesu nama 2.000 godina u buducnost?!

Ako je Bog vec htio propast svijeta sprovesti u nase vrijeme i poruku o toj propasti svijeta poslati nama, zasto svojeg sina nije poslao u nase doba, a ne ljudima prije 2.000 godina?!

Prica je toliko nategnuta da je jednostavno besmislena. Ali to je vjerovatno temelj krscanske vjere jos od antickih vremena kada su prvi zacudjeni rimski preobracenici vec govorili - Credo quia absurdum (vjerujem jer je besmisleno).

Dakle... ako sam dobro razumio... poruku o skoroj propasti svijeta, koja ce se dogoditi tek za 2.000 godina tj. u nase vrijeme, je dao nepismenim ribarima iz Galileje (kojih se ta poruka dakle uopce nije ticala) da nam je prenesu?! Mislim, stvarno je izabrao vrhunske prenosioce. Zar se htio igrati pokvarenog telefona?!

Meni to uopce nema smisla. Poruku o skoroj propasti svijeta daje ljudima koji je nikada nece dozivjeti, da je prenesu nama 2.000 godina u buducnost?!

Ako je Bog vec htio propast svijeta sprovesti u nase vrijeme i poruku o toj propasti svijeta poslati nama, zasto svojeg sina nije poslao u nase doba, a ne ljudima prije 2.000 godina?!

Prica je toliko nategnuta da je jednostavno besmislena. Ali to je vjerovatno temelj krscanske vjere jos od antickih vremena kada su prvi zacudjeni rimski preobracenici vec govorili - Credo quia absurdum (vjerujem jer je besmisleno).

Prvo, objasnio sam da nije rec o skoro.
Drugo, nisu bili nepismeni.
Trece imamo medju njima i super pismene carinike i doktore itd.
Cetvrto, poruka spasenja nije samo za nas danas.
Vec za sve generacije i svi trebaju da budu spremni.
Peto,Isus nije rekao kada ce doci.
Jeste dao znake poslednjeg vremena.
Sesto, poruku je dao onima koji su hteli.
I vidimo odradili su posao dobro.
Stigla je do nas danas.
Ali ih je podrzao velikom silom i cudima.
Sedmo, mislim da ne razumes zasto je Isus uopste dosao pa zato imas probleme sa ostalim stvarima?

Drugo, nisu bili nepismeni.
Trece imamo medju njima i super pismene carinike i doktore itd.

Iskreno, sumnjam. Jedini koji je tamo stvarno bio pismen i nesto iza sebe ostavio napisano, bio je Pavle. Ali u osnovi, to je cak i nebitno.

Cetvrto, poruka spasenja nije samo za nas danas.
Vec za sve generacije i svi trebaju da budu spremni.
Peto,Isus nije rekao kada ce doci.
Jeste dao znake poslednjeg vremena.

Pa koliko su ljudi tisuca godina spremni cekati njegov povratak? Da li su 2.000 godina dovoljne?

Moje dvije osnovne tvrdnje su slijedece:

a) Isus je bio apokalipticni prorok (kakvih je inace bilo u njegovo doba) koji je najavljivao skori smak svijeta i dolazak Kraljevstva bozjeg. Ne za 2.000 godina, nego skoro, za vrijeme zivota tih ljudi kojima je tada propovijedao. Cinjenica je da se to nije ostvarilo, i da se nikada niti nece ostvariti. Zao mi je momaka poput ove dvojica dobronamjernih racundzija koji su otvorili ovu temu u dobroj namjeri da nas upozore da je Isus trebao doci 15. decembra.

b) Barem za mene, Isusovo ucenje ima toliko divnih duhovnih tajni koje krscanima uglavnom promicu nezapazeno ili u najmanju ruku ih tek povrsno primjete ne posvecujuci im dovoljno paznje. Za to vrijeme se jadni zamajavaju docekivanjem smaka svijet i onim dijelovima Isusovog ucenja (ili barem onoga sto je do nas doslo kao njegovo ucenje) za koje je bjelodano da se nikada nece dogoditi.

Istina, ali govorio je da ce se to desiti u razmjerno bliskoj buducnosti, za vrijeme tog pokoljenja.

Trebao bi precizirati stihove o kojima govoriš.

Sigurno nije mislio da ce to kraljevstvo bozje doci za 2.000 godina. Jer zasto bi inace o tome govorio tim ljudima kojih se to niti ne tice?! To je ko' da nama danas neki prorok govori sto ce biti za 2.000 ili 3.000 godina.

Zato što im nije govorio samo o dalekoj budućnosti. Govorio im je i o Svom skorom raspeću i vaskrsenju. Uostalom već za vrijeme sv. ap. Pavla pojavili su se neki koji su se pitali zašto Hristos ne dolazi pa im je apostol odgovorio u Prvoj poslanici Solunjanima gdje se ponavlja opet to da nije za nas ljude da znamo kada će doći taj dan. Razmisli o tome ovako. Hristos ne bi isticao toliko da mi ne trebamo znati taj dan da se taj dan trebao zbiti tako skoro. Ne bi to imalo smisla.

a) Isus je bio apokalipticni prorok (kakvih je inace bilo u njegovo doba) koji je najavljivao skori smak svijeta i dolazak Kraljevstva bozjeg. Ne za 2.000 godina, nego skoro, za vrijeme zivota tih ljudi kojima je tada propovijedao. Cinjenica je da se to nije ostvarilo, i da se nikada niti nece ostvariti. Zao mi je momaka poput ove dvojica dobronamjernih racundzija koji su otvorili ovu temu u dobroj namjeri da nas upozore da je Isus trebao doci 15. decembra.

Ako je Hristos bio samo jedan od mnogih apokaliptičnih proroka zašto je Njegovo učenje preživjelo? Zašto Se On nije svrstao u listu propalih proroka koji više nemaju sljedbenika na zemlji?

b) Barem za mene, Isusovo ucenje ima toliko divnih duhovnih tajni koje krscanima uglavnom promicu nezapazeno ili u najmanju ruku ih tek povrsno primjete ne posvecujuci im dovoljno paznje. Za to vrijeme se jadni zamajavaju docekivanjem smaka svijet i onim dijelovima Isusovog ucenja (ili barem onoga sto je do nas doslo kao njegovo ucenje) za koje je bjelodano da se nikada nece dogoditi.

Sa ovim se slažem. Mislim ne sa tim da se nikada neće dogoditi već sa ostalim.

Nazad
Vrh