Isus Hristos - Sin Božji

Isus ga je iskulirao jer dobro zna da je Jehova Bog Svemoguci.Sa druge strane dobro zna da je proreceno da ce on biti Bog Silni i da ce ciniti mocna dela,tako da nije hteo da ulazi u rasprave hijerarhije.

Prilično neuvjerljivo tumačenje. Ne bi Hristos unio takvu zabludu među Svoje učenike nikako.

Prilično neuvjerljivo tumačenje. Ne bi Hristos unio takvu zabludu među Svoje učenike nikako.

Mt. 6
9 Ovako dakle molite se vi: Oče naš koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje;
Pa jel zabuna da se moli Isusu,ili njegovom Ocu na nebu???
Kome se ti molis?
Isusu ili njegovom Ocu na nebu???

Mt. 6
Kome se ti molis?

Znači po tebi Hristos je tu jako precizan kad govori da se molimo Ocu ali nije precizan kad treba ispraviti Tomu?

Toma je Hrista nazvao Bogom, to je činjenica. Bog i Jovan su ga takodjer nazvali Bogom, on nikako nije stvoreno biće i definitivno je neko ko ima Božansku prirodu.
Možemo da vidimo raspravu o tome da li je Bog trojica ili je Bog jedan i ima Sina, ali da Isusa poredimo sa andjelima i tvrdimo da nema Božansku prirodu, to već nema smisla.
Pismo je jasno po tom pitanju.

Hm analizirajmo to malo. Kaže se da je Hristos vjeran kao što je Mojsije bio vjeran u svemu domu Božijem misleći na Mojsijevu proročku službu. E sad da li je Mojsije STVOREN na proročku službu ili pak POSTAVLJEN na tu službu? Tako čak i vaš Novi svet prevodi taj stih.
[/URL]

Ta riječ ποιήσαντι može značiti stvoriti ali može značiti i postaviti.

Hm analizirajmo to malo. Kaže se da je Hristos vjeran kao što je Mojsije bio vjeran u svemu domu Božijem misleći na Mojsijevu proročku službu. E sad da li je Mojsije STVOREN na proročku službu ili pak POSTAVLJEN na tu službu? Tako čak i vaš Novi svet prevodi taj stih.
[/URL]

Ta riječ ποιήσαντι može značiti stvoriti ali može značiti i postaviti.

2. Moj. 7
1 I Gospod reče Mojsiju: Evo, postavio sam te da si Bog Faraonu; a Aron brat tvoj biće prorok tvoj.
Pa ako je Bog Jehova mogao da Mojsiju podari titulu Boga,a ima li neki razlog da ne bi smeo da je podari i Isusu???

To samo izražava da će Mojsije ćutati a Aron govoriti pa će u tom kontekstu Mojsije predstavljati Boga a Aron proroka jer proroci govore Božje poruke. Mojsije nikad nije koristio tu titulu za sebe naravno tako da se nikako ne može porediti sa Hristom koji Sebe poistovjećuje sa Bogom i to u više navrata.

To samo izražava da će Mojsije ćutati a Aron govoriti pa će u tom kontekstu Mojsije predstavljati Boga a Aron proroka jer proroci govore Božje poruke. Mojsije nikad nije koristio tu titulu za sebe naravno tako da se nikako ne može porediti sa Hristom koji Sebe poistovjećuje sa Bogom i to u više navrata.

Jel Jehova Bog darovao Mojisju titulu bog ili nije????
nemoj skretati sa teme. Da ili Ne.?

Jel Jehova Bog darovao Mojisju titulu bog ili nije????
nemoj skretati sa teme. Da ili Ne.?

U kom smislu mu je dao tu titulu? Da li je Mojsije ikad koristio tu titulu? Da li se ikad poistovjetio sa Bogom? Sve su to ključna pitanja za ovu našu analizu. Pošto vidimo da nikad nije koristio tu titulu niti se ikad stavljao u istu ravan sa Bogom a Hristos je to činio kad je opraštao grijehe i govorio da "Ja Jesam" i kad je rekao da ko vidi Njega vidi i Oca itd itd itd. Stoga je sasvim jasno da se to dvoje ne može ni porediti.

U kom smislu mu je dao tu titulu? Da li je Mojsije ikad koristio tu titulu? Da li se ikad poistovjetio sa Bogom? Sve su to ključna pitanja za ovu našu analizu. Pošto vidimo da nikad nije koristio tu titulu niti se ikad stavljao u istu ravan sa Bogom a Hristos je to činio kad je opraštao grijehe i govorio da "Ja Jesam" i kad je rekao da ko vidi Njega vidi i Oca itd itd itd. Stoga je sasvim jasno da se to dvoje ne može ni porediti.

Da ili NE???
Ili mu je dao ili mu nije dao,pa da nastavimo dalje,
kazi ako si musko.

Da ili NE???
Ili mu je dao ili mu nije dao,pa da nastavimo dalje,
kazi ako si musko.

Zato što u kontekstu ove naše diskusije odgovor DA/NE nije dovoljan jer je potrebno da vidimo šta je kontekst stiha i kako se stvari dalje odvijaju.

Zato što u kontekstu ove naše diskusije odgovor DA/NE nije dovoljan jer je potrebno da vidimo šta je kontekst stiha i kako se stvari dalje odvijaju.

Jel ti umes da citas?
Jel umes ovo da procitas?
2. Moj. 7
1 I Gospod reče Mojsiju: Evo, postavio sam te da si Bog Faraonu
Sta tu pise? da ga je postavio za kralja,ili za slugu Faraonu???Za koga ga je postavio ,koju mu je titulu napisao???

Jel ti umes da citas?
Jel umes ovo da procitas?
2. Moj. 7
1 I Gospod reče Mojsiju: Evo, postavio sam te da si Bog Faraonu
Sta tu pise? da ga je postavio za kralja,ili za slugu Faraonu???Za koga ga je postavio ,koju mu je titulu napisao???

Zamolio bih te da konsultuješ kontekst i da jasno preciziramo šta je ta titula označavala i da onda vidimo ima li ikakvih poređenja sa Hristom.

Mt. 6
Kome se ti molis?

A kome se pomolio Stefan kada je umirao,Koga je zamolio da primi njegov zivotni duh ...!?
...i sta to konkretno za tebe znaci,sta kaze Pismo,Kome se vraca duh zivotni kada ljudi umru...!?

Zamolio bih te da konsultuješ kontekst i da jasno preciziramo šta je ta titula označavala i da onda vidimo ima li ikakvih poređenja sa Hristom.

Dakle ne smes da priznas da pise da je Bog Jehova dao Mojsiju titulu Boga?
A kontekst???
Pa nije li Mojsije uz Bozju pomoc cinio sva mocna dela???
10 nevolja Egiptu?,
Jel razdelio Crveno more na pola??? itd itd... jel cinio neka mocna dela sam od sebe?

Dakle ne smes da priznas da pise da je Bog Jehova dao Mojsiju titulu Boga?
A kontekst???
Pa nije li Mojsije uz Bozju pomoc cinio sva mocna dela???
10 nevolja Egiptu?,
Jel razdelio Crveno more na pola??? itd itd... jel cinio neka mocna dela sam od sebe?

Da, Bog je činio čuda preko Mojsija to je jasno. A sada moramo razjasniti šta ta titula znači i da li ju je Mojsije koristio. Ne vidimo da je to činio a kamoli da se poistovjećivao sa Bogom kao Hristos. Da li je Mojsije ikad opraštao grijehe? Ili govorio da ko vidi njega vidi Samoga Boga? Ne bih rekao.

Zamolio bih diskutanta RIS_BG kao i sve njegove istomisljenike s kojima deli istu veru, da mi odgovore na pitanja u postu br. 75, a koje ponovljam u produzetku:

Kome se pomolio Stefan kada je umirao,Koga je zamolio da primi njegov zivotni duh ...!?
...i sta to konkretno za vas to uopste znaci,sta kaze Pismo,Kome se vraca duh zivotni kada ljudi umru ili jos preciznije ko je Taj kojim prima zivotnog duha od ljude kad umiru ...!?

Hvala unapred na Vasim odgovorima.

A kome se pomolio Stefan kada je umirao,Koga je zamolio da primi njegov zivotni duh ...!?
...i sta to konkretno za tebe znaci,sta kaze Pismo,Kome se vraca duh zivotni kada ljudi umru...!?

Odlicno pitanje ,
Dragi moj Robi ,pogledaj jos neki prevod Biblije
Hajde prvo da uporedimo nekolko prevoda Biblije

DK prevod
Dela7:59 I zasipahu kamenjem Stefana, koji se moljaše Bogu i govoraše: Gospode Isuse! Primi duh moj.
60 Onda kleče na kolena i povika glasno: Gospode! Ne primi im ovo za greh. I ovo rekavši umre.

CRO Acts 7:59 I dok su ga kamenovali, Stjepan je zazivao: »Gospodine Isuse, primi duh moj!«
CRO Acts 7:60 Onda se baci na koljena i povika iza glasa: »Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!« Kada to reče, usnu.

BGT Acts 7:54 Ἀκούοντες δὲ ταῦτα διεπρίοντο ταῖς καρδίαις αὐτῶν καὶ ἔβρυχον τοὺς ὀδόντας ἐπ᾽ αὐτόν. (Acts 7:54 BGT)
BGT Acts 7:55 ὑπάρχων δὲ πλήρης πνεύματος ἁγίου ἀτενίσας εἰς τὸν οὐρανὸν εἶδεν δόξαν θεοῦ καὶ Ἰησοῦν ἑστῶτα ἐκ δεξιῶν τοῦ θεοῦ
BGT Acts 7:56 καὶ εἶπεν· ἰδοὺ θεωρῶ τοὺς οὐρανοὺς διηνοιγμένους καὶ τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου ἐκ δεξιῶν ἑστῶτα τοῦ θεοῦ
BGT Acts 7:57 κράξαντες δὲ φωνῇ μεγάλῃ συνέσχον τὰ ὦτα αὐτῶν καὶ ὥρμησαν ὁμοθυμαδὸν ἐπ᾽ αὐτὸν
BGT Acts 7:58 καὶ ἐκβαλόντες ἔξω τῆς πόλεως ἐλιθοβόλουν. καὶ οἱ μάρτυρες ἀπέθεντο τὰ ἱμάτια αὐτῶν παρὰ τοὺς πόδας νεανίου καλουμένου Σαύλου,
BGT Acts 7:59 καὶ ἐλιθοβόλουν τὸν Στέφανον ἐπικαλούμενον καὶ λέγοντα· κύριε Ἰησοῦ, δέξαι τὸ πνεῦμά μου.
BGT Acts 7:60 θεὶς δὲ τὰ γόνατα ἔκραξεν φωνῇ μεγάλῃ· κύριε, μὴ στήσῃς αὐτοῖς ταύτην τὴν ἁμαρτίαν. καὶ τοῦτο εἰπὼν ἐκοιμήθη.

48 Ипак, Свевишњи не пребива у грађевинама које су изградили људи, као што каже пророк:
49 ’„Небо је мој престо, а земља је подножје мојим ногама. Какав бисте ми дом саградили?“, каже Јехова . „Где може бити моје пребивалиште?
54 Кад су то чули, разбеснели су се и почели да шкргућу зубима на њега.
55 А Стефан је, пун светог духа, гледао у небо и видео Божју славу и Исуса како стоји с десне стране Богу,
56 па је рекао: „Видим отворено небо и Сина човечјег како стоји с десне стране Богу.“
57 На то су они почели да вичу из свег гласа и покрили су уши рукама па су сви насрнули на њега.
58 Одвукли су га изван града и почели да га каменују. Они који су сведочили против њега одложили су своје огртаче код ногу младића који се звао Савле.
59 Док су га каменовали, Стефан је рекао: „Господе Исусе, прими мој дух.“
60 Затим је клекнуо и из свег гласа повикао: „Јехова, не узми им ово за грех!“ Кад је то рекао, издахнуо је.

To sto je Stefan rekao Gospodu Isusu da primi njegov duh,jeste na mestu,jer je Isus ovlascen da vaskrsava mrtve u odredjeni dan,i on to cini i cinice.
Kao drugo dokazano je da je Jehova stajao i u grckim spisima ali da je izbacen i zamenjen sa recju Gospod.
Zato ste vi u zabludu jer ne znate gde se Gospod odnosi na Isusa a gde na Jehovu.
Ocigledan primer je Psalam 110:1,2
BGT Psalm 109:1 τῷ Δαυιδ ψαλμός εἶπεν ὁ κύριος τῷ κυρίῳ μου κάθου ἐκ δεξιῶν μου ἕως ἂν θῶ τοὺς ἐχθρούς σου ὑποπόδιον τῶν ποδῶν σου

WTT Psalm 110:1 לְדָוִ֗ד מִ֫זְמ֥וֹר נְאֻ֤ם יְהוָ֙ה׀ לַֽאדֹנִ֗י שֵׁ֥ב לִֽימִינִ֑י עַד־אָשִׁ֥ית אֹ֜יְבֶ֗יךָ הֲדֹ֣ם לְרַגְלֶֽיךָ׃

VUC Psalm 109:1 Psalmus David. Dixit Dominus Domino meo: Sede a dextris meis, donec ponam inimicos tuos scabellum pedum tuorum.

CRO Psalm 110:1 Psalam. Davidov. Riječ Jahvina Gospodinu mojemu: »Sjedi mi zdesna dok ne položim dušmane za podnožje tvojim nogama!
Nadam se da ti je sada jasnije.
a do tada laku noc svima

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Zašto misliš da sv. Stefan u pola rečenice mijenja upotrebu riječi "Gospod" sa Hrista na Oca tj. po vama Jehovu? Nema smisla. Otac Se već naziva titulom Bog a Hristos titulom Gospod tako da je jasno da je Stefan govoreći "Gospod" mislio na Hrista a ne na Oca.

Nazad
Vrh