Izbacivanje Jehove iz Biblije

To YHWH nije lično ime. To je izraz koji izrazava Božja svojstva.

Sam Jehova je rekao da je to njegovo ime,a ti sad nastavi sa tvrdnjom da Bog laze...
CRO Exodus 3:15 Dalje je Bog Mojsiju rekao: »Kaži Izraelcima ovako: Jahve, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.’ To mi je ime dovijeka, tako će me zvati od koljena do koljena.« (Exod. 3:15 CRO)

Sam Jehova je rekao da je to njegovo ime,a ti sad nastavi sa tvrdnjom da Bog laze...
CRO Exodus 3:15 Dalje je Bog Mojsiju rekao: »Kaži Izraelcima ovako: Jahve, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.’ To mi je ime dovijeka, tako će me zvati od koljena do koljena.« (Exod. 3:15 CRO)

O Gospode Bože. Prije svega tu piše Jahve a ne Jehova. Drugo kao što sam rekao to "Jahve" nije lično ime u smislu naših ličnih imena već poručuje nešto drugo. Iskazuje Božju posebnost i nepojmljivost. Riječ "YHWH" na ne-hebrejskom ne znači ništa i ne govori nam ništa o Bogu. Uostalom zašto tu riječ ne bismo prevodili kao što prevodimo druge riječi u Bibliji? Čemu insistiranje na hebrejskom samo na tom mjestu?

O Gospode Bože. Prije svega tu piše Jahve a ne Jehova. Drugo kao što sam rekao to "Jahve" nije lično ime u smislu naših ličnih imena već poručuje nešto drugo. Iskazuje Božju posebnost i nepojmljivost. Riječ "YHWH" na ne-hebrejskom ne znači ništa i ne govori nam ništa o Bogu. Uostalom zašto tu riječ ne bismo prevodili kao što prevodimo druge riječi u Bibliji? Čemu insistiranje na hebrejskom samo na tom mjestu?

O Jehova Boze.Pa ti onda citaj hebrejski
WTT Exodus 3:15 וַיֹּאמֶר֩ ע֙וֹד אֱלֹהִ֜ים אֶל־מֹשֶׁ֗ה כֹּֽה־תֹאמַר֘ אֶל־בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵל֒ יְהוָ֞ה אֱלֹהֵ֣י אֲבֹתֵיכֶ֗ם אֱלֹהֵ֙י אַבְרָהָ֜ם אֱלֹהֵ֥י יִצְחָ֛ק וֵאלֹהֵ֥י יַעֲקֹ֖ב שְׁלָחַ֣נִי אֲלֵיכֶ֑ם זֶה־שְּׁמִ֣י לְעֹלָ֔ם וְזֶ֥ה זִכְרִ֖י לְדֹ֥ר דֹּֽר׃
(Exod. 3:15 WTT)
יְהוָ֞ה je Bozje licno ime,a sve ostalo,kao sta znaci ime Dragan,Milovan itd je druga tema.
Poenta je zvati Boga po imenu,moliti mu se po imenu i to preko njegovog sina koji je jedini posrednik izmedju nas i Jehove.
A to sto je u hrvatskom prevodu Stvarnost,Bozje ime prevedeno sa Jahve nije nista neispravno.
Opste prihvaceno je Jehova,i svaki narod ga oslovljava na svome jeziku,a sta je tebi tu cudno???
Zar nigde u nasoj knjizevnosti ne procitao Bozje ime Jehova ??? Evo pesme napisane 1893,dakle u XIX veku!!!

Prilozi

• Mojsije 106.jpg
    Mojsije 106.jpg
    144.2 KB · Pogledi: 46
  • Mojsije 107.jpg
    Mojsije 107.jpg
    164.6 KB · Pogledi: 42
  • Mojsije 108.jpg
    Mojsije 108.jpg
    159.7 KB · Pogledi: 57
  • Mojsije 109.jpg
    Mojsije 109.jpg
    161.1 KB · Pogledi: 34
  • Mojsije 110.jpg
    Mojsije 110.jpg
    158.3 KB · Pogledi: 46
  • Mojsije 111.jpg
    Mojsije 111.jpg
    153.6 KB · Pogledi: 48
  • Mojsije 112.jpg
    Mojsije 112.jpg
    154.7 KB · Pogledi: 43
O Jehova Boze.Pa ti onda citaj hebrejski
WTT Exodus 3:15 וַיֹּאמֶר֩ ע֙וֹד אֱלֹהִ֜ים אֶל־מֹשֶׁ֗ה כֹּֽה־תֹאמַר֘ אֶל־בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵל֒ יְהוָ֞ה אֱלֹהֵ֣י אֲבֹתֵיכֶ֗ם אֱלֹהֵ֙י אַבְרָהָ֜ם אֱלֹהֵ֥י יִצְחָ֛ק וֵאלֹהֵ֥י יַעֲקֹ֖ב שְׁלָחַ֣נִי אֲלֵיכֶ֑ם זֶה־שְּׁמִ֣י לְעֹלָ֔ם וְזֶ֥ה זִכְרִ֖י לְדֹ֥ר דֹּֽר׃
(Exod. 3:15 WTT)
יְהוָ֞ה je Bozje licno ime,a sve ostalo,kao sta znaci ime Dragan,Milovan itd je druga tema.

Ne, nije. Jer bi to značilo da je Bog Jevrejin. Ili Bog samo za Jevreje. Govoriti da je Jehova lično ime Boga implicira da ima više bogova jer šta će lično ime ako ima samo jedan pripadnik određene kategorije. Lična imena služe upravo za diferencijaciju između pripadnika. Bogu lično ime ne treba.

Poenta je zvati Boga po imenu,moliti mu se po imenu i to preko njegovog sina koji je jedini posrednik izmedju nas i Jehove.

Poenta je živiti po Božjim zapovjestima i boriti se protiv grijeha te umrtviti našu prirodu za grijeh. To znači poštovati Božje ime a ne zazivati Ga na hebrejskom.

A to sto je u hrvatskom prevodu Stvarnost,Bozje ime prevedeno sa Jahve nije nista neispravno.

Ne da nije pogrešno već je ispravno. Jahve je pravi izgovor YHWH.

Opste prihvaceno je Jehova,i svaki narod ga oslovljava na svome jeziku,a sta je tebi tu cudno???
Zar nigde u nasoj knjizevnosti ne procitao Bozje ime Jehova ??? Evo pesme napisane 1893,dakle u XIX veku!!!

Niko ne kaže da su Jehovini svjedoci izmislili ime Jehova niti da su ga prvi koristili.

Ne, nije. Jer bi to značilo da je Bog Jevrejin. Ili Bog samo za Jevreje. Govoriti da je Jehova lično ime Boga implicira da ima više bogova jer šta će lično ime ako ima samo jedan pripadnik određene kategorije. Lična imena služe upravo za diferencijaciju između pripadnika. Bogu lično ime ne treba.

Jehova je prvo jevrejski Bog,a kasnije i Bog svih onih koji ga prizivaju. ,ali ti ga ne prizivas,jer on tebi nije potreban,zato sto si mnogobozac troicar.

Poenta je živiti po Božjim zapovjestima i boriti se protiv grijeha te umrtviti našu prirodu za grijeh. To znači poštovati Božje ime a ne zazivati Ga na hebrejskom.

Poenta je da je Jehova Bog sklopio Novi Savez preko isusa Hrista jedinog posrednika izmedju nas ljudi i njega Jehove Boga.,ali vi ste odbacili Jehovu ,gadno vam je cak i da izgovorite njegovo ime uz raznorazna isprazna opravdanja koja ne piju vodu.

Ne da nije pogrešno već je ispravno. Jahve je pravi izgovor YHWH.

Ali vi ga ni Jahve ne bi izgovarali.Kod nas Srba je odomacen izgovor Jehova,kao sto svaki narod izgovara drugacije svaku rec.
Ali ti radis istu stvar kao fariseji.gledas kako bi nekoga sapleo na 1001 nacin,farisejstvo vam je u krvi.

Niko ne kaže da su Jehovini svjedoci izmislili ime Jehova niti da su ga prvi koristili.

Pa zasto ga onda i vi ne koristite ?
Zasto se ne molite Jehovi Bogu kao sto nas je Isus naucio u molitvi
Oce nas koji si na nebesima da se Sveti ime tvoje.
Pravi Bog nije bezimen,ime mu je Jehova i zovite ga po imenu.

Jehova je prvo jevrejski Bog,a kasnije i Bog svih onih koji ga prizivaju. ,ali ti ga ne prizivas,jer on tebi nije potreban,zato sto si mnogobozac troicar.

Gospod nije jevrejski Bog. On je Bog svih ljudi.

Ali vi ga ni Jahve ne bi izgovarali.Kod nas Srba je odomacen izgovor Jehova,kao sto svaki narod izgovara drugacije svaku rec.
Ali ti radis istu stvar kao fariseji.gledas kako bi nekoga sapleo na 1001 nacin,farisejstvo vam je u krvi.

Znači sad se smije i drugačije izgovarati? Pa zašto onda insistirati na korišćenju hebrejske riječi kad svaki narod izgovara drugačije?

Pa zasto ga onda i vi ne koristite ?
Zasto se ne molite Jehovi Bogu kao sto nas je Isus naucio u molitvi
Oce nas koji si na nebesima da se Sveti ime tvoje.
Pravi Bog nije bezimen,ime mu je Jehova i zovite ga po imenu.

U Oče naš se nigdje ne ime spominje riječ Jehova. Prizivati ime Božje ne znači mantrati "Jehova Jehova".

Gospod nije jevrejski Bog. On je Bog svih ljudi.

Nasi praocevi Sloveni su slavili mnostvo drugih bogova,isto kao i Rimljani i ostali varvari,dok su se jevreji hiljadama godina klanjali Jehovi Bogu.
Inace Gospod je skracenica od Gospodin,ili hajde da te pitam,zasto niste izbacili i imena drugih bogova iz Biblije nego samo Jehovu?
Niste li vi uvereni da ste pobedili ?,da ste sakrili istinu od ljudi???
Heeej covece izbacili ste ime Jehove Boga Oca Svemogucega?,zar ne znate kolko ste ogroman greh time nacinili???

Znači sad se smije i drugačije izgovarati? Pa zašto onda insistirati na korišćenju hebrejske riječi kad svaki narod izgovara drugačije?

Jesi li ti ucio srpsku gramatiku???
A mozda si ucio i englesku???
A dal si naucio da se svaka rec ,razlicito izgovara na svacijem jeziku???
A to sto je kod nas opste prihvaceno Jehova u izgovoru,to je kao rec Dobro Jutro.
Ali neko ce da kaze samo "jutric" i slicno...
I kad smo vec kod toga znas li sta znaci rec Alelujah?
Slavite Jah , gde je Jah skacenica od Jahve(Jehova).
Ako bi se utvrdilo da je Jahve ispravno ,a jehova neispravan izgovor,napravili bi dogovor da umesto Jehova ,izgovaramo Jahve jer je to naprimer netacno ,izgovarali bi ga Jahve,nema nikakvih problema.
Ali vama je najbolje da ga nikako ne izgovaramo....,puste sotonine zelje...

U Oče naš se nigdje ne ime spominje riječ Jehova. Prizivati ime Božje ne znači mantrati "Jehova Jehova".

Necemo mantrati nesto sto se podrazumeva.
A kome su se hiljadama godina molili Jevreji?
Jel oni nisu znali da se mole Jehovi Bogu???,da se njihov Bog zove Jehova?
Jel ti ne znas kako se zove tvoj Otac?
Ali kad imas farisejsko iskustvo ,nije ni cudo sto se sluzis farisejskim potpitanjima.
Jok,ce ga zove Miladin. ☺

Nasi praocevi Sloveni su slavili mnostvo drugih bogova,isto kao i Rimljani i ostali varvari,dok su se jevreji hiljadama godina klanjali Jehovi Bogu.

U redu i? To ne čini Gospoda jevrejskim Bogom. Samo Se Gospod u SZ otkrio Jevrejima dok su drugi narodi morali na to sačekati.

Inace Gospod je skracenica od Gospodin,ili hajde da te pitam,zasto niste izbacili i imena drugih bogova iz Biblije nego samo Jehovu?

Nema drugih bogova u Bibliji. To su imena demona i lažnih bogova. Gospod je dovoljno jer je samo jedan pravi Bog. Nema drugih. Ako je samo jedan Bog dovoljno je nazivati Ga Bogom.

Niste li vi uvereni da ste pobedili ?,da ste sakrili istinu od ljudi???
Heeej covece izbacili ste ime Jehove Boga Oca Svemogucega?,zar ne znate kolko ste ogroman greh time nacinili???

Zar ne znate vi koliki grijeh činite što od Gospoda pravite jednog od bogova koji mora imati lično ime da bi se razlikovao od ostalih?

Jesi li ti ucio srpsku gramatiku???
A mozda si ucio i englesku???
A dal si naucio da se svaka rec ,razlicito izgovara na svacijem jeziku???
A to sto je kod nas opste prihvaceno Jehova u izgovoru,to je kao rec Dobro Jutro.

Ali nije opšteprihvaćeno uopšte. Kad se kaže "Jehova" pomisli se na Jehovine svjedoke. Opšteprihvaćeni naziv za Boga je Gospod. Tretirajte Gospod kao prevod riječi YHWH na srpski. Kao što je Isus prevod riječi Iesous a to je prevod od Yeshua, Jovan je prevod od Yohanan, Isaija od Yeshayahu itd.

I kad smo vec kod toga znas li sta znaci rec Alelujah?
Slavite Jah , gde je Jah skacenica od Jahve(Jehova).

Da, znam. Ovo se ne krije. Niko u pravoslavnom hrišćanstvu ne negira da postoji ime Jahve za Boga samo nam to nije centar svega kao vama.

Ako bi se utvrdilo da je Jahve ispravno ,a jehova neispravan izgovor,napravili bi dogovor da umesto Jehova ,izgovaramo Jahve jer je to naprimer netacno ,izgovarali bi ga Jahve,nema nikakvih problema.
Ali vama je najbolje da ga nikako ne izgovaramo....,puste sotonine zelje...

Nema "ako". Utvrdilo se da je Jahve ispravno. Vi koristite potpuno neispravan izgovor. Ako je toliko bitno koristiti pravilno ime Božje i vi padate na tom testu.

U redu i? To ne čini Gospoda jevrejskim Bogom. Samo Se Gospod u SZ otkrio Jevrejima dok su drugi narodi morali na to sačekati.

Ma mani se vise titule Gospod ,Gospodin.
Zna se da mu je ime Jehova.
Bilo je puno jevrejskih proselita,ako znas sta znaci rec proselit.

Nema drugih bogova u Bibliji. To su imena demona i lažnih bogova. Gospod je dovoljno jer je samo jedan pravi Bog. Nema drugih. Ako je samo jedan Bog dovoljno je nazivati Ga Bogom.

Ti si pobrkao loncice.
1. Kor. 8
5 Jer ako i ima koji se bogovi zovu, ili na nebu ili na zemlji, kao što ima mnogo bogova i mnogo gospoda:
Poenta je sto ste vi izbacili ime jedinog pravog Boga Jehove,a zadrzala imena svih drugih gadnih bogova.
Cudno da niste izbacili i imena drugih gadnih bogova,vec ste ostavili imena tih gadova???

Zar ne znate vi koliki grijeh činite što od Gospoda pravite jednog od bogova koji mora imati lično ime da bi se razlikovao od ostalih?

Zar ti ne znas kolki je ogroman greh izbaciti Bozje ime Jehova iz Biblije???
Da izbacis ime autora Biblije?
Da ljudi ne znaju kako se zove???
To je ogroman greh,izbaciti Jehovu sa 7000 + mesta u Bibliji.,ne opra vas ni Dunav ,ni Sava.

Ali nije opšteprihvaćeno uopšte. Kad se kaže "Jehova" pomisli se na Jehovine svjedoke. Opšteprihvaćeni naziv za Boga je Gospod. Tretirajte Gospod kao prevod riječi YHWH na srpski. Kao što je Isus prevod riječi Iesous a to je prevod od Yeshua, Jovan je prevod od Yohanan, Isaija od Yeshayahu itd.

Daleko bilo to vase farisejsko predanje.
Jehova je licno ime Boga. pise se jednom recju
Bog je titula i koristi se druga rec
Gospod je titula i koristi se treca rec
Otac je titula i koristi se cetvrta rec itd,
a vi ste glavnu Rec Jehova izbacili i umesto nje stavili Gospod i napravili sveopstu zabunu.
"Rece Gospod ,Gospodu mojem" Psalam 110:1.

Da, znam. Ovo se ne krije. Niko u pravoslavnom hrišćanstvu ne negira da postoji ime Jahve za Boga samo nam to nije centar svega kao vama.

Nema "ako". Utvrdilo se da je Jahve ispravno. Vi koristite potpuno neispravan izgovor. Ako je toliko bitno koristiti pravilno ime Božje i vi padate na tom testu.

Ako nije obozavanje Jehove Boga,a sta je centar pravoslavlja? rukoljupci i idolopoklonstvo???
I naravno da je i sam vladika Nikolaj jasno rekao Jehova je ime Jevrejskog Boga,pa ste ga zato i mrzeli i sklonili da vam ne zaseni savu svojim znanjem...,malo je falilo i da ga sektasom nacinite.
Tako da ,nama neznalicama napises a koji je to prepametan pravoslavac utvrdio da je Jahve ispravno???
Narod na kraju presudjuje sta je to ispravno i kako se kaze,sem je taj neko veci od Vuka Karadzica ☺

Ti si pobrkao loncice.
1. Kor. 8
5 Jer ako i ima koji se bogovi zovu, ili na nebu ili na zemlji, kao što ima mnogo bogova i mnogo gospoda:
Poenta je sto ste vi izbacili ime jedinog pravog Boga Jehove,a zadrzala imena svih drugih gadnih bogova.
Cudno da niste izbacili i imena drugih gadnih bogova,vec ste ostavili imena tih gadova???

Ti bogovi nisu pravi bogovi već demoni i idoli. Objasni mi ako je Bog jedan zašto mu treba posebno ime? Da si ti jedini čovjek na svijetu da li bi trebalo lično ime?

Zar ti ne znas kolki je ogroman greh izbaciti Bozje ime Jehova iz Biblije???

Manji od negiranja božanstva Isusa Hrista.

Daleko bilo to vase farisejsko predanje.

Izvini molim te a ko je kroz vijekove pisao protiv rabinskog judaizma, nasljednika farisejstva, i njihovog iskrivljavanja tekstova Sv. Pisma u svoju korist? Vi možda? Ili Sveti Oci Pravoslavne Crkve?
Kad si već toliki protivnik farisejstva objasni nam zašto se prevod Starog zavjeta u vašem Novom svetu zasniva na Mazoretskom tekstu koji su sačinili nasljednici istih tih fariseja? Zašto vaš prevod reprodukuje farisejske laži o tekstovima koji prorokuju Isusa Hrista?
Vaš prevod Isaija 7:14 je: "Evo, mlada žena će zatrudneti i rodiće sina". Ubacili ste farisejsko tumačenje u svoj prevod. Izbrisali ste jasno proročanstvo o Isusu Hristu iz tog stiha jer ste se bazirali na farisejskom tekstu. Toliko o farisejstvu vas i nas.

Jehova je licno ime Boga. pise se jednom recju

Politeističko poimanje Boga.

Bog je titula i koristi se druga rec
Gospod je titula i koristi se treca rec
Otac je titula i koristi se cetvrta rec itd,
a vi ste glavnu Rec Jehova izbacili i umesto nje stavili Gospod i napravili sveopstu zabunu.
"Rece Gospod ,Gospodu mojem" Psalam 110:1.

Šta je tu zbunjujuće? A lako se sve razjasni ako drugu riječ prevedeš sa malim početnim slovom.

Ako nije obozavanje Jehove Boga,a sta je centar pravoslavlja? rukoljupci i idolopoklonstvo???
I naravno da je i sam vladika Nikolaj jasno rekao Jehova je ime Jevrejskog Boga,pa ste ga zato i mrzeli i sklonili da vam ne zaseni savu svojim znanjem...,malo je falilo i da ga sektasom nacinite.

O čemu pričaš? Sv. vladika Nikolaj je, uz sv. Justina Ćelijskog, najpoznatiji i najcijenjeniji moderni srpski bogoslov. A on sam je napisao da je za Boga dovoljno reći da je Bog. Riječ Jehova je vezivao samo za Jevreje a ne za hrišćane.

Tako da ,nama neznalicama napises a koji je to prepametan pravoslavac utvrdio da je Jahve ispravno???

Ne pravoslavci, lingvisti i istoričari. YHWH se piše bez samoglasnika. Ubačeni su samoglasnici od riječi ADONAY A O A i došlo se YAHOWAH. Što je kasnije postalo Jehova.

Ti bogovi nisu pravi bogovi već demoni i idoli. Objasni mi ako je Bog jedan zašto mu treba posebno ime? Da si ti jedini čovjek na svijetu da li bi trebalo lično ime?

Manji od negiranja božanstva Isusa Hrista.

Izvini molim te a ko je kroz vijekove pisao protiv rabinskog judaizma, nasljednika farisejstva, i njihovog iskrivljavanja tekstova Sv. Pisma u svoju korist? Vi možda? Ili Sveti Oci Pravoslavne Crkve?
Kad si već toliki protivnik farisejstva objasni nam zašto se prevod Starog zavjeta u vašem Novom svetu zasniva na Mazoretskom tekstu koji su sačinili nasljednici istih tih fariseja? Zašto vaš prevod reprodukuje farisejske laži o tekstovima koji prorokuju Isusa Hrista?
Vaš prevod Isaija 7:14 je: "Evo, mlada žena će zatrudneti i rodiće sina". Ubacili ste farisejsko tumačenje u svoj prevod. Izbrisali ste jasno proročanstvo o Isusu Hristu iz tog stiha jer ste se bazirali na farisejskom tekstu. Toliko o farisejstvu vas i nas.

Politeističko poimanje Boga.

Šta je tu zbunjujuće? A lako se sve razjasni ako drugu riječ prevedeš sa malim početnim slovom.

O čemu pričaš? Sv. vladika Nikolaj je, uz sv. Justina Ćelijskog, najpoznatiji i najcijenjeniji moderni srpski bogoslov. A on sam je napisao da je za Boga dovoljno reći da je Bog. Riječ Jehova je vezivao samo za Jevreje a ne za hrišćane.

Ne pravoslavci, lingvisti i istoričari. YHWH se piše bez samoglasnika. Ubačeni su samoglasnici od riječi ADONAY A O A i došlo se YAHOWAH. Što je kasnije postalo Jehova.

Objasni ti meni Zasto ste ostavili imena gadnih bogova ,a izbacili ste Jehovu?
1.Carevima 11:

4 I kad ostare Solomun, žene zanesoše srce njegovo za tuđim bogovima; i srce njegovo ne bi celo prema Gospodu Bogu njegovom kao što je bilo srce Davida, oca njegovog.
5 I Solomun hođaše za Astarotom, boginjom sidonskom, i za Melhomom, gadom amonskim.
6 I činjaše Solomun šta beše zlo pred Gospodom, i ne hođaše sasvim za Gospodom kao David, otac njegov.
7 Tada sagradi Solomun visinu Hemosu, gadu moavskom, na gori prema Jerusalimu, i Molohu gadu amonskom.
8 Tako učini svim ženama tuđinkama, te kađahu i prinošahu žrtve svojim bogovima.
9 A Gospod se razgnevi na Solomuna što se odvrati srce njegovo od Gospoda Boga Izrailjevog, koji mu se beše javio dva puta,
Jel posteno da ostanu zapisana imena gadnih i laznih tudjih bogova a da se Bozje ime Jehova izbaci i zameni sa titulom Gospod???
Sud. 16
23 I knezovi filistejski skupiše se da prinesu veliku žrtvu Dagonu bogu svom, i da se provesele, pa rekoše: Predade nam bog naš u ruke naše Samsona neprijatelja našeg.
WTT Judges 16:23 וְסַרְנֵ֣י פְלִשְׁתִּ֗ים נֶֽאֱסְפוּ֙ לִזְבֹּ֧חַ זֶֽבַח־גָּד֛וֹל לְדָג֥וֹן אֱלֹהֵֶם וּלְשִׂמְחָ֑ה וַיֹּ֣אמְר֔וּ נָתַ֤ן אֱלֹהֵ֙ינוּ֙ בְּיָדֵ֔נוּ אֵ֖ת שִׁמְשׁ֥וֹן אוֹיְבֵֽינוּ׃
(Jdg. 16:23 WTT)
לְדָג֥וֹן אֱלֹהֶ֖ם = Bogu Dagonu
1. Sam. 5

3 A sutradan kad ustaše Azoćani rano, a to Dagon ležaše ničice na zemlji pred kovčegom Gospodnjim; i oni uzeše Dagona i metnuše ga opet na njegovo
4 A kad sutradan rano ustaše, gle, opet Dagon ležaše ničice na zemlji pred kovčegom Gospodnjim, a glava Dagonu i obe ruke odsečene behu na pragu; samo trup od Dagona beše ostao.

Dakle sto ne izbaciste i imena ovih gadnih bogova,nego samo Jehovino ime??? ..., i naravno ima i drugih imena gadnih bogova.,ali mislim da je ovo dovoljno za nepristrasne osobe koje nisu sklone farisejstvu,.

Jer je Gospod jedini pravi Bog. A ime nismo izbacili mi već jevrejska vjerska zajednica odakle je to prešlo u hrišćanstvo.

Jer je Gospod jedini pravi Bog. A ime nismo izbacili mi već jevrejska vjerska zajednica odakle je to prešlo u hrišćanstvo.

Ma nije nego.
Jevreji izbacili Jehovu iz Starog zaveta???
Pa i dan danas kod njih u Tanakh ( ukratko stari zavet), svuda stoji ime Jehova hebrejskim spisima.
a inace su se hvalili kako su Hriscanima otimali novozavetne knjige i spaljivali ih.Samo pre spaljivanja bi svuda gde pise Jehova to isekli i stavili u njihove svete kutije,a ostatak spalili.
Takodje ne zaboravi da je prorok Amos zapisao da ce prestati da izgovaraju ime Jehova ,i da idu za zvezdom svoga Boga Refika. ☺
Amos5:26 Nego ste nosili šator Moloha svog, i Hijuna, likove svoje, zvezdu boga svog, koje sami sebi načiniste.
Amos 6:10 Rođak će i spaljivač prionuti da iznesu kosti iz kuće;ako bi tko upitao onog u kutu kuće: »Je li još tko ostao s tobom?«on će odvratiti: »Ne! Pst! Jahvino se ime ne smije spomenuti
Dela ap 7:43
43 I primiste čador Molohov, i zvezdu boga svog Remfana, kipove koje načiniste da im se molite; i preseliću vas dalje od Vavilona.

Ma nije nego.
Jevreji izbacili Jehovu iz Starog zaveta???
Pa i dan danas kod njih u Tanakh ( ukratko stari zavet), svuda stoji ime Jehova hebrejskim spisima.

A da li ga prevode? Da li ga izgovaraju?

a inace su se hvalili kako su Hriscanima otimali novozavetne knjige i spaljivali ih.Samo pre spaljivanja bi svuda gde pise Jehova to isekli i stavili u njihove svete kutije,a ostatak spalili.

Objasnio sam ti već da krivo tumačite to. Ne postoje novozavjetni spisi sa tetragramatonom.

A da li ga prevode? Da li ga izgovaraju?

Objasnio sam ti već da krivo tumačite to. Ne postoje novozavjetni spisi sa tetragramatonom.

Dzaba ja tebi pisem kad ti ne citas za izgovor Jehove
Amos 6:10 Rođak će i spaljivač prionuti da iznesu kosti iz kuće;ako bi tko upitao onog u kutu kuće: »Je li još tko ostao s tobom?«on će odvratiti: »Ne! Pst! Jahvino se ime ne smije spomenuti.« Farisejsko sujeverje je izbacilo Jehovu iz svakodnevnog izgovora ,ali je ostalo u pisanom obliku.
a to za farisejsko hvaljenje spaljivanjem hriscanskih novozavetnih i cepanjem gde pise JHVH-Jehova vec sam ti pisao.

Dzaba ja tebi pisem kad ti ne citas za izgovor Jehove
Amos 6:10 Rođak će i spaljivač prionuti da iznesu kosti iz kuće;ako bi tko upitao onog u kutu kuće: »Je li još tko ostao s tobom?«on će odvratiti: »Ne! Pst! Jahvino se ime ne smije spomenuti.« Farisejsko sujeverje je izbacilo Jehovu iz svakodnevnog izgovora ,ali je ostalo u pisanom obliku.

Taj stih nije uopšte proročanstvo o tome da se neće govoriti Jehova. To je proročanstvo o asirskom ropstvu koje se dogodilo u 8. vijeku pne.

Ljudi, Sunce sja, vrtovi su puni jagoda i tresanja. Oko cega se vi tu natezete? Koga briga da li se Bog zove Jehova, Adonaj ili Tao? Prepoznajte njegovu stvaralacku silu u svemu sto jeste, a u toj sili Njega samog.

Taj stih nije uopšte proročanstvo o tome da se neće govoriti Jehova. To je proročanstvo o asirskom ropstvu koje se dogodilo u 8. vijeku pne.

Jel to pise na kineskom ili na nasem jeziku???
Koje bre crno asirsko ropstvo?,znas li ti biblijsku istoriju i kad se zavrsila asirska vladavina???
to vreme je nastupilo nakon vavilonskog ropstva kad su otpali od Jehove zbog pogane farisejske religije.
njima je Jehova bio najveci krivac za sve ,omrzli su ga od Mojsijevog povratka sa Sinajske gore ,40 dana nakon svih cudesa koje su videli svojim ocima,a kamoli danas.

zbog pogane farisejske religije.

Mislim da to nije bilo tako. Nisu oni nikuda otpali. Stovise, farizejstvo je teoloska struja koja je konacno prevladala u judiazmu sve do danasnjih dana. Nema tu nikakvog otpadanja ili neotpadanja.

Jel to pise na kineskom ili na nasem jeziku???
Koje bre crno asirsko ropstvo?,znas li ti biblijsku istoriju i kad se zavrsila asirska vladavina???
to vreme je nastupilo nakon vavilonskog ropstva kad su otpali od Jehove zbog pogane farisejske religije.
njima je Jehova bio najveci krivac za sve ,omrzli su ga od Mojsijevog povratka sa Sinajske gore ,40 dana nakon svih cudesa koje su videli svojim ocima,a kamoli danas.

Kome je propovijedao prorok Amos? Sjevernom carstvu u Samariji. Šta kaže kraj 6. glave?
"Jer, gle, ja ću podignuti na vas, dome Izrailjev, govori Gospod Bog nad vojskama, narod, koji će vas pritijesniti od ulaska u Emat do potoka u pustinji."
U narednoj glavi ista priča.
"Jer ovako govori Amos: Jerovoam će poginuti od mača, a Izrailj će se odvesti iz zemlje svoje u ropstvo."
Ko je uništio sjeverno carstvo? Asirija.

Nazad
Vrh