Ti bogovi nisu pravi bogovi već demoni i idoli. Objasni mi ako je Bog jedan zašto mu treba posebno ime? Da si ti jedini čovjek na svijetu da li bi trebalo lično ime?
Manji od negiranja božanstva Isusa Hrista.
Izvini molim te a ko je kroz vijekove pisao protiv rabinskog judaizma, nasljednika farisejstva, i njihovog iskrivljavanja tekstova Sv. Pisma u svoju korist? Vi možda? Ili Sveti Oci Pravoslavne Crkve?
Kad si već toliki protivnik farisejstva objasni nam zašto se prevod Starog zavjeta u vašem Novom svetu zasniva na Mazoretskom tekstu koji su sačinili nasljednici istih tih fariseja? Zašto vaš prevod reprodukuje farisejske laži o tekstovima koji prorokuju Isusa Hrista?
Vaš prevod Isaija 7:14 je: "Evo, mlada žena će zatrudneti i rodiće sina". Ubacili ste farisejsko tumačenje u svoj prevod. Izbrisali ste jasno proročanstvo o Isusu Hristu iz tog stiha jer ste se bazirali na farisejskom tekstu. Toliko o farisejstvu vas i nas.
Politeističko poimanje Boga.
Šta je tu zbunjujuće? A lako se sve razjasni ako drugu riječ prevedeš sa malim početnim slovom.
O čemu pričaš? Sv. vladika Nikolaj je, uz sv. Justina Ćelijskog, najpoznatiji i najcijenjeniji moderni srpski bogoslov. A on sam je napisao da je za Boga dovoljno reći da je Bog. Riječ Jehova je vezivao samo za Jevreje a ne za hrišćane.
Ne pravoslavci, lingvisti i istoričari. YHWH se piše bez samoglasnika. Ubačeni su samoglasnici od riječi ADONAY A O A i došlo se YAHOWAH. Što je kasnije postalo Jehova.
Objasni ti meni Zasto ste ostavili imena gadnih bogova ,a izbacili ste Jehovu?
1.Carevima 11:
4 I kad ostare Solomun, žene zanesoše srce njegovo za tuđim bogovima; i srce njegovo ne bi celo prema
Gospodu Bogu njegovom kao što je bilo srce Davida, oca njegovog.
5 I Solomun hođaše za
Astarotom, boginjom sidonskom, i za
Melhomom, gadom amonskim.
6 I činjaše Solomun šta beše zlo pred Gospodom, i ne hođaše sasvim za Gospodom kao David, otac njegov.
7 Tada sagradi Solomun visinu
Hemosu, gadu moavskom, na gori prema Jerusalimu, i
Molohu gadu amonskom.
8 Tako učini svim ženama tuđinkama, te kađahu i prinošahu žrtve
svojim bogovima.
9 A
Gospod se razgnevi na Solomuna što se odvrati srce njegovo od
Gospoda Boga Izrailjevog, koji mu se beše javio dva puta,
Jel posteno da ostanu zapisana imena gadnih i laznih tudjih bogova a da se Bozje ime Jehova izbaci i zameni sa titulom Gospod???
Sud. 16
23 I knezovi filistejski skupiše se da prinesu veliku žrtvu
Dagonu bogu svom, i da se provesele, pa rekoše: Predade nam bog naš u ruke naše Samsona neprijatelja našeg.
WTT Judges 16:23 וְסַרְנֵ֣י פְלִשְׁתִּ֗ים נֶֽאֱסְפוּ֙ לִזְבֹּ֧חַ זֶֽבַח־גָּד֛וֹל
לְדָג֥וֹן אֱלֹהֵֶם וּלְשִׂמְחָ֑ה וַיֹּ֣אמְר֔וּ נָתַ֤ן אֱלֹהֵ֙ינוּ֙ בְּיָדֵ֔נוּ אֵ֖ת שִׁמְשׁ֥וֹן אוֹיְבֵֽינוּ׃
(Jdg. 16:23 WTT)
לְדָג֥וֹן אֱלֹהֶ֖ם = Bogu Dagonu
1. Sam. 5
3 A sutradan kad ustaše Azoćani rano, a to
Dagon ležaše ničice na zemlji pred kovčegom Gospodnjim; i oni uzeše
Dagona i metnuše ga opet na njegovo
4 A kad sutradan rano ustaše, gle, opet
Dagon ležaše ničice na zemlji pred kovčegom Gospodnjim, a glava
Dagonu i obe ruke odsečene behu na pragu; samo trup od
Dagona beše ostao.
Dakle sto ne izbaciste i imena ovih gadnih bogova,nego samo Jehovino ime??? ..., i naravno ima i drugih imena gadnih bogova.,ali mislim da je ovo dovoljno za nepristrasne osobe koje nisu sklone farisejstvu,.