Je li Adam imao tjelesnu smrt prije grijeha?

Bog dozvoljava mnoge stvari koje su protivne Njegovoj volji.
U pravu si da Bog dopušta mnoge stvari i to je misterij providnosti. Ali ne znači da preko tih dopuštenih zala objavljuje svetost. Bog dopušta ratove, izdaju, grijehe, ali ne daje kroz njih svoju proročku riječ. U slučaju vračanja, imamo jasnu zabranu i kaznu, pa je teško zamisliti da bi Bog preko takvog čina, protivnog svojoj svetoj volji, poslao stvarnog Samuela i potvrdio djelovanje vračare.

U pravu si da Bog dopušta mnoge stvari i to je misterij providnosti. Ali ne znači da preko tih dopuštenih zala objavljuje svetost. Bog dopušta ratove, izdaju, grijehe, ali ne daje kroz njih svoju proročku riječ. U slučaju vračanja, imamo jasnu zabranu i kaznu, pa je teško zamisliti da bi Bog preko takvog čina, protivnog svojoj svetoj volji, poslao stvarnog Samuela i potvrdio djelovanje vračare.
Pa ne vidim da je ikakva svetost objavljena preko vračare. Upravo suprotno. Saulu je to bio posljednji ekser u kovčegu.

Pa gde pise u Pismu da su hriscani koristili taj dogadjaj sa vesticom da bi uspostaavili molitve mrtvacima uz sluzbe nihovim navodnim slikama / ikonama ???
Pa kada sam ja tvrdio da se to dogodilo? Sad već samo kucaš da bi kucao.

Pa kada sam ja tvrdio da se to dogodilo? Sad već samo kucaš da bi kucao.
Sta je sad ovo,nije valjda da si zaboravio da si mi u proslosti ciitirao upravo vesticu u prilog tvog verovanja u zadgrobnom zivotu i sluzbu svecima !???
Naravno,ako jje zaista tako kako kazes da se to kod vas nije desilo onda ti trebaju doazi o kontinuitetu verovanja pprvih hriscana i onog sto danas vi imate jer u suprotno izgubiste bato kontinuiotet u kojeg se kunete !

Sta je sad ovo,nije valjda da si mi ciitirao upravo vesticuu prilog tvog verovanja u zadgrobnom zivotu i sluzbu svecima !???
Naravno,ako jje zaista tako jkako kazes da se to kod vas nije desilo onda ti trebaju doazi o kontinuitetu verovanja pprvih hriscana i onog sto danas vi imate jer u suprotno izgubiste bato kontinuiotet u kojeg se kunete !
Vještica je dokaz da mrtvi poslije smrti nisu nesvjesni. Nisam rekao da trebamo raditi što je vještica radila i demonskim silama prizivati mrtve.

Vještica je dokaz da mrtvi poslije smrti nisu nesvjesni. Nisam rekao da trebamo raditi što je vještica radila i demonskim silama prizivati mrtve.
He,he,he,isto kao sto je bio dokaz da "ljudi nece umreti kada budu okusili sa zabranjenog drveta i da ce postati kao bogovi".. !!! :D
Osim toga vi radite isto sto i ona - prizivate mrtve kako bi vam ucinili neku uslugu,da vas stite,da se mole za vas i t.d.

I po tebi je Bog Nebeski,Stvoritelj neba i zemlje upotrebio bash veshticu da vam otkrije stanje mrtvih ???
Zar je moguce da ne vidis ironiju i tragikomediju u tvom stanovistu ???

I po tebi je Bog Nebeski,Stvoritelj neba i zemlje upotrebio bash veshticu da vam otkrije stanje mrtvih ???
Zar je moguce da ne vidis ironiju i tragikomediju u tvom stanovistu ???
Nije Bog ništa "otkrio". Stanje mrrvih poslije smrti nije misterija pa da se otkriva.

Nije Bog ništa "otkrio". Stanje mrrvih poslije smrti nije misterija pa da se otkriva.
Naravno da nije misterija,hriscanima to kristalno cisto i jasno ali paganima eto palo na pamet da infliltriraju pagansko verovanje o zivim mrtvacija s kojima bi da komuniciraju poput one veshtice iz SZ-ta...

Zadnje uređeno:
"Pošto je, naime, posredstvom čoveka smrt došla, posredstvom čoveka došlo je i vaskrsenje mrtvih. Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Hristu svi oživeti." (1. Kor 15:21,22) Mislim da je stih jasan.

U Postanku čitamo da je smrt ušla u svijet kroz grijeh. No postavlja se pitanje:
Je li čovjek i prije pada, bio po naravi smrtan, ali čuvan od smrti Božjom milošću?

Drugim riječima, je li smrt bila "prirodna" mogućnost koju je Bog nadnaravno susprezao, ili je ljudska priroda u Edenu bila ontološki nesmrtna?
Materijalno telo u kojem zivimo se vremenom trosi-stari i prirodno je da cemo jednog dana umreti, i tada se Duh vraca Bogu koji ga je dao. Propovednik 12,7.

Ipak su Adam i Eva u počeku bi besmrtni
I pise da jedino Bog ima besmrtnost. i on rec : Postanje 3 , 22 Zatim je Gospod Bog rekao: „Evo, čovekje postao kao jedan od nas u poznavanju dobra i zla. A sada, da ne bi ispružio svoju ruku pa i sa drveta života uzeo plod, jeo ga i živeo doveka...“.
Odgovor: Adam i Eva nisu bili besmrtni u pocetku.

Adam i Eva nisu bili besmrtni u pocetku.
Naravno Bog kao jedini ima besmrtnost i zato je stvorio Adama i Evu besmrtnim. On jedini ima moć da stvori život koji nikada ne prestaje.
Mislim da Bogu koji je savršen u svemu, ne doliči da bilo šta stvorio nesavršeno i smrtno. Vaš stih govori o stanju posle pada kada je Adam postao već smrtan.

Evo nekoliko stihova koji govore protiv toga da su Adam i Eva bili u početku smrtni:

"Tada je Gospod Bog dao čoveku ove upute rekavši: „Sa svakog jestivog drveta u vrtu jedi. Ali s drveta spoznanja dobra i zla ne smeš jesti, jer onog dana kada budeš jeo s njega, sigurno ćeš umreti.” (1 Mojsije 2:16-17).

"A Adamu reče: „Zato što si poslušao glas svoje žene i jeo s drveta za koje sam ti zapovedio: ‘S njega ne smeš da jedeš’, ...ješćeš hleb dok se ne vratiš u zemlju, od koje si i uzet. Jer si prah i u prah ćeš se vratiti.” (1 Mojsije 3:17)

"Zato, kao što kroz jednog čoveka dodje na svet greh, i kroz greh smrt, i tako smrt udje u sve ljude, jer svi sagrešiše." (Rim 5:12)

"Pošto je, naime, posredstvom čoveka smrt došla, posredstvom čoveka došlo je i vaskrsenje mrtvih. Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Hristu svi oživeti." (1. Kor 15:21,22)

Naravno Bog kao jedini ima besmrtnost i zato je stvorio Adama i Evu besmrtnim. On jedini ima moć da stvori život koji nikada ne prestaje.
Mislim da Bogu koji je savršen u svemu, ne doliči da bilo šta stvorio nesavršeno i smrtno. Vaš stih govori o stanju posle pada kada je Adam postao već smrtan.

Evo nekoliko stihova koji govore protiv toga da su Adam i Eva bili u početku smrtni:

"Tada je Gospod Bog dao čoveku ove upute rekavši: „Sa svakog jestivog drveta u vrtu jedi. Ali s drveta spoznanja dobra i zla ne smeš jesti, jer onog dana kada budeš jeo s njega, sigurno ćeš umreti.” (1 Mojsije 2:16-17).

"A Adamu reče: „Zato što si poslušao glas svoje žene i jeo s drveta za koje sam ti zapovedio: ‘S njega ne smeš da jedeš’, ...ješćeš hleb dok se ne vratiš u zemlju, od koje si i uzet. Jer si prah i u prah ćeš se vratiti.” (1 Mojsije 3:17)

"Zato, kao što kroz jednog čoveka dodje na svet greh, i kroz greh smrt, i tako smrt udje u sve ljude, jer svi sagrešiše." (Rim 5:12)

"Pošto je, naime, posredstvom čoveka smrt došla, posredstvom čoveka došlo je i vaskrsenje mrtvih. Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Hristu svi oživeti." (1. Kor 15:21,22)
Ta filozofija o kojoj pises ne pije vodu.Nije postojalo drvo spoznanja dobra i zla i u nastavku pise da nisu umrli, nego su im se otvorile oci i oni videse da su "goli".
Ne postoji iskonski greh, jer se dete radja cisto i pojma nema sta je greh. Postanje 4: Kada je rodila Kaina rekla je: „Dobila sam čoveka od Gospoda.“, Ako je Kain od Boga zasto ubi Avelja?
Dok je sveta i veka, ljudi ce se radjati i umirati , to je prirodan proces,a greh dolazi iz treceg dela ljudskog mozga, vrsta emocije kojima se ljudsko bice rukovodi u odredjenim situacijama.

Ta filozofija o kojoj pises ne pije vodu.Nije postojalo drvo spoznanja dobra i zla i u nastavku pise da nisu umrli, nego su im se otvorile oci i oni videse da su "goli".
Ne postoji iskonski greh, jer se dete radja cisto i pojma nema sta je greh. Postanje 4: Kada je rodila Kaina rekla je: „Dobila sam čoveka od Gospoda.“, Ako je Kain od Boga zasto ubi Avelja?
Dok je sveta i veka, ljudi ce se radjati i umirati , to je prirodan proces,a greh dolazi iz treceg dela ljudskog mozga, vrsta emocije kojima se ljudsko bice rukovodi u odredjenim situacijama.
činjenica je ako piše da je smrt došla prestupom Adama i Eve onda je to zaista tako, a smrt u ovom slučaju ne mora da znači da su oni odmah umrli, nego da su postali smrtni. Tako je smrt došla u svet i na sve njihove potomke. Pored toga to nije filozofija tako stoji napisano objavljeno Mojsiju od Boga, ali i objavljeno Apostolu Pavlu. Dalje, sveko dete je od Boga jer duh tog deteta dolazi od Boga, Eva je tu mislila da je svako dete Božji dar. Kada je Bog stvorio čoveka postao je živ tek kada je Bog stavio njegov duh u njega. Znači u tom smisli je svako dete od "Gospoda", bez njega bi se rađala samo mrtva deca. A što se Kaina tiče, On je postao bratoubica jer piše da je voleo više "Sotonu od Boga", znači odlučio se za zlo. Bog je dao slobodu biranja dobra i zla, a to je bilo moguće jer su Adam i Eva pojeli od ploda spoznaje dobra i zla.

Nazad
Vrh