Kolko je vremena potrebno nekoj religiji da se pokvari kao kvaran ,suplji zub?

Isto ovo će reći i katolici.

Zamisli sad da neki Židov krene, da sve nije krenulo od Židova koji su bili mahom apostoli i koji su većinski pisali Pismo, danas ne bi bilo Pisma...To su igre bez granica. Ja to nazivam sindrom pijanog poštara. Tu tradicionalni apologete vole isticati: mi smo vam dali, kao da ne postoji proces razvoja u tom događaju... da nije njih bilo, ne znam kako bi Bog vodio čitav taj proces... a i ona logika otrcana već, ako je kanonizacija urađena kako treba, onda mora da su i ostale stvari dobre... ne, dokazano više puta u različitim okolnostima da neki ispravni postupci ne mogu niti su garant za sve ostalo...

Zamisli sad da neki Židov krene, da sve nije krenulo od Židova koji su bili mahom apostoli i koji su većinski pisali Pismo, danas ne bi bilo Pisma...To su igre bez granica. Ja to nazivam sindrom pijanog poštara. Tu tradicionalni apologete vole isticati: mi smo vam dali, kao da ne postoji proces razvoja u tom događaju... da nije njih bilo, ne znam kako bi Bog vodio čitav taj proces... a i ona logika otrcana već, ako je kanonizacija urađena kako treba, onda mora da su i ostale stvari dobre... ne, dokazano više puta u različitim okolnostima da neki ispravni postupci ne mogu niti su garant za sve ostalo...

Zato sam i naveo ranije da je Bog sastavio pismo.
Bog je taj koji će sve okrenuti u svoju korist. Primer je RKC o kojoj ja nemam lepo mišljenje, da nije bilo njena moći kroz istoriju, možda bi se retko gde znalo za Hrišćanstvo.
Bog radi preko svih, kako Djavo napravi jedan loš potez, tako Bog napravi dva dobra. Da se zna ko je gazda. Slava Bogu.

Mene samo interesuje kako neki tvrde da je Bog dozvolio da Hrišćani preuzmu paganska učenja i da se oslanjaju na tradiciju?
Ispade na kraju da su nas Hrist i njegovi učenici bezveze upozoravali.

Mene samo interesuje kako neki tvrde da je Bog dozvolio da Hrišćani preuzmu paganska učenja i da se oslanjaju na tradiciju?

Da, Isus je upozoravao na pojavu lažnih učitelja, a njegovi učenici su primijetili tu pojavu i shvatili da crkva treba biti oprezna. U Otkrivenju, kod prikaza četiri jahača, vidimo tu perspektivu koja ukazuje na duhovno zagađenje izvora. Međutim, to je i dio naše tradicije u kojoj ima raznih elemenata. Danas mnogi ljudi olako prenose i interpretiraju ono što jest ili nije istina.

Ono što je važno je da svaki pojedinac nastoji uskladiti svoje učenje s Isusom Kristom, bez obzira na tvrdnje crkve kojoj pripada. Važno je istaknuti da danas svaka crkva, uključujući i protestantske, ima svoju tradiciju koja često ide ispred Biblije, iako to poriču.

Isto ovo će reći i katolici.

Pa mogu reći ali lako se to pobije kad se utvrdi da Crkva koja je sastavila Pismo nije vjerovala u ono što Rimokatolička danas vjeruje.

Zamisli sad da neki Židov krene, da sve nije krenulo od Židova koji su bili mahom apostoli i koji su većinski pisali Pismo, danas ne bi bilo Pisma...

Situacije nisu analogne. Jevrejska vjerska zajednica je sastavila Stari zavjet i apsolutno se autoritet Starog zavjeta makar u nekoj mjeri mora zasnivati na autoritetu te vjerske zajednice mada je i Stari zavjet Pravoslavna Crkva potvrdila i odredila šta ulazi u kanon SZ a šta ne tako da i kanon SZ počiva na odlukama i razmatranjima Crkve i Otaca Crkve.

To su igre bez granica. Ja to nazivam sindrom pijanog poštara. Tu tradicionalni apologete vole isticati: mi smo vam dali, kao da ne postoji proces razvoja u tom događaju... da nije njih bilo, ne znam kako bi Bog vodio čitav taj proces... a i ona logika otrcana već, ako je kanonizacija urađena kako treba, onda mora da su i ostale stvari dobre... ne, dokazano više puta u različitim okolnostima da neki ispravni postupci ne mogu niti su garant za sve ostalo...

Međutim formulisanje kanona Svetog Pisma nikako nije mala stvar. Prihvatiti kanon koji je odredila Crkva nužno zahtjeva da se prihvati da je Sveti Duh vodio Crkvu u donošenju te odluke. Proces razvoja svakako da je postojao ali je svaka etapa tog procesa bila unutar Crkve. Van Crkve su bile jeretičke zajednice koje su imale druga pisma.

Zato sam i naveo ranije da je Bog sastavio pismo.
Bog je taj koji će sve okrenuti u svoju korist. Primer je RKC o kojoj ja nemam lepo mišljenje, da nije bilo njena moći kroz istoriju, možda bi se retko gde znalo za Hrišćanstvo.
Bog radi preko svih, kako Djavo napravi jedan loš potez, tako Bog napravi dva dobra. Da se zna ko je gazda. Slava Bogu.

Nekako po vama ispada da je Bog radio kroz Pravoslavnu Crkvu samo prilikom sačinjavanja kanona i nigdje više. Prilično nelogično ako mene pitate.

Nije Bog ništa dozvolio. Hristos nam je osvojio Svoju Crkvu kao vrhovni autoritet koji će odlučivati koja su učenja a koja nisu i u kojoj će Duh Sveti biti stalno prisutan. Ljudi su otpadali iz mnogih razloga. Imamo slobodnu volju koja može odvesti i na stranputicu.

Ono što je važno je da svaki pojedinac nastoji uskladiti svoje učenje s Isusom Kristom, bez obzira na tvrdnje crkve kojoj pripada. Važno je istaknuti da danas svaka crkva, uključujući i protestantske, ima svoju tradiciju koja često ide ispred Biblije, iako to poriču.

Ne postoji nijedna prava sola scriptura vjerska zajednica. Samo one koje su iskrenije i one koje nisu. Jednostavno Sveto Pismo, ma koliko nadahnuto bilo, uvijek zahtjeva pojašnjenja i tumačenja. Činjenica da postoje toliko ultra različitih protestantskih grupa koje se jednako pozivaju na sola scriptura je jasna potvrda toga.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Međutim formulisanje kanona Svetog Pisma nikako nije mala stvar. Prihvatiti kanon koji je odredila Crkva nužno zahtjeva da se prihvati da je Sveti Duh vodio Crkvu u donošenju te odluke. Proces razvoja svakako da je postojao ali je svaka etapa tog procesa bila unutar Crkve. Van Crkve su bile jeretičke zajednice koje su imale druga pisma.

Važno je priznati da nitko ne tvrdi da je to nevažna stvar. Također je neprihvatljivo poricati činjenicu da je Duh Sveti vodio Crkvu kroz cijelu povijest. Ne bi bilo razumno vjerovati da Bog nije vodio Crkvu tijekom više stoljeća sve dok se nije dogodila reformacija. Treba shvatiti da Crkva ima svoj kontinuirani razvoj.

Nekako po vama ispada da je Bog radio kroz Pravoslavnu Crkvu samo prilikom sačinjavanja kanona i nigdje više. Prilično nelogično ako mene pitate.

To je pogrešno shvaćanje koje se može lako nametnuti, posebno u internet raspravama. No, važno je razumjeti da je Božje vodstvo ključno za opstanak, ohrabrenje i rast vjerskih zajednica.

Kroz svoju Božju milost i providnost, Bog je uvijek bio prisutan među vjernicima. On je taj koji daje snagu i hrabrost zajednicama da se suoče s izazovima i da se uzdignu iznad nesuglasica. Bez Božjeg vodstva, vjerske zajednice bi bile izložene rasulu i podjelama.

Bog je neprestano uključen u živote svojih vjernika. On ih vodi putem Duha Svetoga, koji nadahnjuje, tumači i osvjetljava razumijevanje Svetog pisma. Bez Božjeg nadahnuća i djelovanja, interpretacija Biblije mogla bi biti iskrivljena ili nedovoljno jasna.
Pa u tom smislu, "koplja se lome" više oko toga koliko je tko imao svjetla od Boga da razumije određene biblijske istine. Ne sumnjam u to da je onda, pa i danas Duh Sveti osvjedočavao opću katoličku crkvu.

Ne postoji nijedna prava sola scriptura vjerska zajednica. Samo one koje su iskrenije i one koje nisu. Jednostavno Sveto Pismo, ma koliko nadahnuto bilo, uvijek zahtjeva pojašnjenja i tumačenja. Činjenica da postoje toliko ultra različitih protestantskih grupa koje se jednako pozivaju na sola scriptura je jasna potvrda toga.

Sola scriptura nije sama po sebi garant konzistentnosti ili jedinstva interpretacije. Upravo zato što Sveto Pismo zahtijeva tumačenje, postoji prostor za različite perspektive i razumijevanja. No, to ne znači da sola scriptura nema vrijednost. Ona naglašava važnost izvornosti i autoriteta Svetog Pisma te potiče pojedince da istraže Bibliju i sami razumiju njezino značenje u kontekstu vjere i života. Ljudi su takvi da se povode i daleko se lakše osloniti na tradiciju, nego vjerom na Pismo.

Pogrešno. Ja smatram da je kroz čitavu istoriju Bog radio, kako preko pravoslavne, tako i preko Katoličke.

Ja sam neko ko smatra da ne postoji verska zajednica koja ima punu istinu.
Protestatske zajednice često odu stranputicom.
Dok Pravoslavna i RKC sigurno imaju doktrinarne greške. A sve i da su u pravu, sigurno su nekog nemoralnog proglasile za svetitelja iz političkih razloga. Pa se narod moli preko nekog koga Hrist ne poznaje i tako pada u greh.
A imamo i dokaze da se u te dve crkve uvukla i paganska tradicija. Pa legenda o Mariji Magdaleni i crvenom jajetu, pa krstovi, pramenovi...... Sve je to upitno.

Odgovoriću na neke dijelove pošto dijelim mišljenje dosta napisanog.

Važno je priznati da nitko ne tvrdi da je to nevažna stvar. Također je neprihvatljivo poricati činjenicu da je Duh Sveti vodio Crkvu kroz cijelu povijest. Ne bi bilo razumno vjerovati da Bog nije vodio Crkvu tijekom više stoljeća sve dok se nije dogodila reformacija. Treba shvatiti da Crkva ima svoj kontinuirani razvoj.

Vidiš ja se slažem sa svime napisanim. Zato i jesam pripadnik Pravoslavne Crkve. Jer zaista vjerujem da je ona jedina vjerska zajednica koja ima istinski kontinuitet svih 2000 godina hrišćanstva. Sve ostale su ili uvodile nešto novo ili su novijeg datuma i pretpostavljaju "Great Apostasy" rane Crkve.

Sola scriptura nije sama po sebi garant konzistentnosti ili jedinstva interpretacije. Upravo zato što Sveto Pismo zahtijeva tumačenje, postoji prostor za različite perspektive i razumijevanja. No, to ne znači da sola scriptura nema vrijednost. Ona naglašava važnost izvornosti i autoriteta Svetog Pisma te potiče pojedince da istraže Bibliju i sami razumiju njezino značenje u kontekstu vjere i života. Ljudi su takvi da se povode i daleko se lakše osloniti na tradiciju, nego vjerom na Pismo.

No opet i tradicionalne crkve veoma visoko cijene Pismo kao istinski izvor Božjeg otkrovenja. Pismo i Predanje su jednakog značaja za pravoslavce a Pismo je, usljed svoje pisane forme, daleko konkretniji i dostupniji izvor otkrovenja. U bogosluženjima i u životu Pravoslavne Crkve Sveto Pismo ima ogroman značaj. Na svakoj Sv. Liturgiji čitaju se poslanice iz Apostola i naravno čitaju se i tumače Sveta Jevanđelja. Naravno čitaju se psalmi iz Psaltira takođe. Pravoslavni sveštenici recimo organizuju grupe za čitanja Psaltira. Sv. Oci naravno su puni hvale za biblijske tekstove i konstantno se na njih pozivaju i njih tumače u svojim spisima. Tokom bogoslužbenog kruga Crkve čitaju se sve biblijske knjige osim Otkrivenja.

Dok Pravoslavna i RKC sigurno imaju doktrinarne greške. A sve i da su u pravu, sigurno su nekog nemoralnog proglasile za svetitelja iz političkih razloga. Pa se narod moli preko nekog koga Hrist ne poznaje i tako pada u greh.

Ali kad pogledaš Crkva i u tim situacijama ima standarde. Recimo car Dušan nije svetitelj a bio je najmoćniji srpski vladar. Takođe evo kad pogledaš ruske vladare takođe. Nisu kanonizovani neki moćni vladari poput Ivana Groznog ili Petra Velikog ali jeste Nikolaj II. Kanonizovani su oni vladari koji su ili širili hrišćanstvo ili su zaista živjeli hrišćanski. A postoje i primjeri vladara koji su se pokajali. To se ne treba odbacivati samo zato što su vladari u pitanju. Na kraju krajeva neko može reći da se u Pismu toliko slavi car David iz političkih razloga. Ali se zna da se on pokajao i živio pobožno.

A imamo i dokaze da se u te dve crkve uvukla i paganska tradicija. Pa legenda o Mariji Magdaleni i crvenom jajetu, pa krstovi, pramenovi...... Sve je to upitno.

Sve su to tendenciozni dokazi. Krst je logičan simbol hrišćanstva jer je Hristos razapet na krstu. Jaje je simbol života. A Pravoslavna Crkva se protivi komercijalizaciji Vaskrsa sa zečevima i sl.

Ali kad pogledaš Crkva i u tim situacijama ima standarde. Recimo car Dušan nije svetitelj a bio je najmoćniji srpski vladar. Takođe evo kad pogledaš ruske vladare takođe. Nisu kanonizovani neki moćni vladari poput Ivana Groznog ili Petra Velikog ali jeste Nikolaj II. Kanonizovani su oni vladari koji su ili širili hrišćanstvo ili su zaista živjeli hrišćanski. A postoje i primjeri vladara koji su se pokajali. To se ne treba odbacivati samo zato što su vladari u pitanju. Na kraju krajeva neko može reći da se u Pismu toliko slavi car David iz političkih razloga. Ali se zna da se on pokajao i živio pobožno.

Nisam ni rekao da se neki nisu pokajali, to Bog zna. Samo tvrdim da postoji mogućnost da dodjem do neke prevare.

Sve su to tendenciozni dokazi. Krst je logičan simbol hrišćanstva jer je Hristos razapet na krstu. Jaje je simbol života. A Pravoslavna Crkva se protivi komercijalizaciji Vaskrsa sa zečevima i sl.

Pa naravno da će crkva braniti svoja učenja. Božić je dosta sumnjiv, Hristov krst takodjer, krsne slave i običaji isto tako, jaja možda kod nekog predstavljaju simbol života, ali kod Hrišćana i ne baš.

Nisam ni rekao da se neki nisu pokajali, to Bog zna. Samo tvrdim da postoji mogućnost da dodjem do neke prevare.

Uvijek postoji pa i u samoj Bibliji.

Pa naravno da će crkva braniti svoja učenja. Božić je dosta sumnjiv, Hristov krst takodjer, krsne slave i običaji isto tako, jaja možda kod nekog predstavljaju simbol života, ali kod Hrišćana i ne baš.

Kod protivnika pravoslavlja ispada da je hrišćanstvo potpuno pasivna religija koja je samo upijala paganizam.

Uvijek postoji pa i u samoj Bibliji.

Apsolutno. Samo smatram da nije na nama da odlučujemo ko je svetac a ko nije, a sveti su svi Božji ljudi.

Kod protivnika pravoslavlja ispada da je hrišćanstvo potpuno pasivna religija koja je samo upijala paganizam.

Ja bih radije rekao neistomišljenika, protivnik je teška reč.
Mnogi će se složiti da je bilo kombinovano, kada je u pitanju odnos Hrišćanstva i paganstva.
Rekao sam ranije da je Bog radio preko Pravoslavne crkve i to zaista mislim.

Pravoslavna Crkva upravo i poziva svakoga da bude svet. Tj. jedino je Bog Svet a sveti ljudi su to po Božjoj milosti. Svetitelji nisu neka zatvorena kasta kao brahmani u hinduizmu. Svako ne samo da može već bi i trebao težiti tom idealu. Zato su pravoslavni svetitelji potekli iz apsolutno svih slojeva društva. Od najbogatijih plemića do zločinaca.

Sta mislite koja je Religija rekorder po vremenu u kojem se iskvarila?

Neke imaju zdrav temelj, ali se kasnije iskvare. Ipak, znaju u njima ostati iskre zdravog nauka koji se opet rasplamsa.

Neke su od pocetka samo skup besmislenih praznovjerja i takve uvijek ostanu.

A neke znaju poceti kao besmislena praznovjerja, ali se kasnije poprave i cak dosegnu visoke razine teoloske misli i duhovne prakse.

Neke imaju zdrav temelj, ali se kasnije iskvare. Ipak, znaju u njima ostati iskre zdravog nauka koji se opet rasplamsa.

Neke su od pocetka samo skup besmislenih praznovjerja i takve uvijek ostanu.

A neke znaju poceti kao besmislena praznovjerja, ali se kasnije poprave i cak dosegnu visoke razine teoloske misli i duhovne prakse.

A koje to religije imaju zdrav temelj???
Koje su to religije kazale da je zemlja okrugla,pa da se svi na zemlji razmnozavaju unutar svojih vrsta i slicno u smislu naucne tacnosti.
Navedi ih,a ja eto kazem jedino je Biblija to kazala i nijedna druga takozvana "sveta" knjiga.
Ali ono sto je poenta ovde jeste ko je rekorder u ostavljanju svoje religije i zagovaranje necjeg drugog misljenja,filozofije?
Naprimer ako je zapisano u Bibliji pre nekih 3000 + godina da je zemlja kruznog oblika i da visi ni na cemu,otkuda to da su popovi crkvene inkvizicije spaljivali na lomaci i one koji su tvrdili da je okrugla,jer po inkviziciji zemlja je ravna ploca. Da ne pominjem to dal su sledeli Isusov primer da nikada nije ni tukao svoje neistomisljenike a kamoli da ih zverski muci i ubija natenane. Ciji primer oni slede,jer sigurno ne slede Isusov primer.
itd itd...

Apsolutna laž da se ljude spaljivalo na lomači jer su mislili da je Zemlja okrugla.
[/URL]

U pokušaju diskreditovanja tradicionalnog hrišćanstva prihvatate argumente neprijatelja hrišćanstva.

Jeste li ikada culi za Djordana Bruna?
Eto on je govorio izmedju ostalog i da se Zemlja okrece oko Sunca .....
Vase neznanje je strahovito...,pa spaljivali su neke i sa Biblijama oko vrata......
https://nationalgeographic.rs/nauka/istorija/a23588/jeres-djordana-bruna.html
Djordano Bruno

Da li je Giordano Bruno spaljen zbog toga? Ne, spaljen je zbog svojih vjerskih stavova.
[/URL]
[/URL]
U ovim člancima se jasno pobija ideja da je Bruno bio nekakav mučenik za nauku. Da li ga je trebalo spaliti? Ne. Da li je ubijen zbog toga što je hrišćanstvo protiv nauke? Isto ne.

A ko je ubio Djordana Bruna ???
A koji su to verski stavovi,da se Zemlja okrece oko Sunca,a ne Sunce oko zemlje sto je crkva takodje tvrdila?
Da ga mozda nisu ubili JS???
Da mozda Isus i njegovi apostoli nisu spaljivali svoje neistomisljenike???
Jel zapisano u Bibliji kako su Isus Hrist i njegovi ucenici psovali,tukli ili ubijali svoje neistomisljenike???Kakav su primer ostavili???
Pa ti i tvoji bi to isto ucinili samo da vam se ukaze prilika,da bude po zakonu pa da odmah spalite na lomaci sve neistomisljenike.
Pa ti ovde branis prokletu katolicku inkviziciju koja je sotonska a ne Bozja. nesposobna za bilo koje dobro delo.
Ko je to slao naoruzanu vojsku u ratove sa krsovima u krstaske ratove u ime Isusa Hrista??? Da to nije Isusova naredba???

A ko je ubio Djordana Bruna ???
A koji su to verski stavovi,da se Zemlja okrece oko Sunca,a ne Sunce oko zemlje sto je crkva takodje tvrdila?
Da ga mozda nisu ubili JS???

Sve piše u gore navedenim člancima i sve to dokumentovano.

Da mozda Isus i njegovi apostoli nisu spaljivali svoje neistomisljenike???
Jel zapisano u Bibliji kako su Isus Hrist i njegovi ucenici psovali,tukli ili ubijali svoje neistomisljenike???Kakav su primer ostavili???
Pa ti i tvoji bi to isto ucinili samo da vam se ukaze prilika,da bude po zakonu pa da odmah spalite na lomaci sve neistomisljenike.

Primjetićeš da sam ja pripadnik Pravoslavne Crkve koja je vijekove provela kao potlačena grupa.

Pa ti ovde branis prokletu katolicku inkviziciju koja je sotonska a ne Bozja. nesposobna za bilo koje dobro delo.
Ko je to slao naoruzanu vojsku u ratove sa krsovima u krstaske ratove u ime Isusa Hrista??? Da to nije Isusova naredba???

Prvi krstaški rat je bio apsolutno opravdani rat nakon vijekova konstantne muslimanske agresije na hrišćane. Po tebi su hrišćani trebali pustiti da ih muslimani sve pokolju jer se ne smiju braniti.

Sve piše u gore navedenim člancima i sve to dokumentovano.

Dal ti to opravdavas ubistvo Djordana Bruna?

Primjetićeš da sam ja pripadnik Pravoslavne Crkve koja je vijekove provela kao potlačena grupa.

Prvi Hriscanin u Srba je bio Stefan Nemanja i to kao katolik ,i ziveli smo do tada kao slobodni srecni i bericetno i to vise vekova..
Dal ti je mozda poznato kad su se Srbi doselili na Balkan ,a kad se Stefan Nemanja krstio kao katolik?Kolko je to proslo vekova?
I nakon njega ,prvo prvi bratoubilacki rat izmedju Stefana Juniora i Vukana,pa tek kad smo kao narod izginuli,tek onda se pojavi nesrecni princ Sava da izmiri bracu??? Sto ne dodje pre rata ili tokom rata???,i tek tada nas sve namagarci i podeli. I dan danas u njegovom hramu na Vracaru na glavnoj kupoli se nalaze satanski znaci sto ih ostavi.

Prvi krstaški rat je bio apsolutno opravdani rat nakon vijekova konstantne muslimanske agresije na hrišćane. Po tebi su hrišćani trebali pustiti da ih muslimani sve pokolju jer se ne smiju braniti.

Auuuu opravdavas ubijanje muslimana? Ti hriscani su bili Konstantinovi,a ne Isusovi i pravili su samo spletke bas kao i fariseji i sadukeji,..Zbog takvih Konstantinovih hriscana se i dan danji prliva krv po celome svetu.
Sta te je naucio Isus Hrist?
Sta pise u Bibliji,a sto je rekao Isus Hrist? Sta hriscani da rade kad ih pocnu goniti?
jel da uzvrate,da ubijaju,ili nesto drugo???

Nazad
Vrh