Opšte diskusije

To je bila šala. Jako neukusna i uvredljiva ali u tom slučaju Kurejšima nije bio cilj da ga ubiju već da ga ponize i zabave se. Muhamed nije zamolio Alaha za milost već ih je prokleo i kasnije su poubijani na Bedru. Muhamed se rugao nemoćnom Uqbi prije nego su ga ubili i čak mu je rekao da će mu djeca završiti u paklu. Poenta je da Muhamed nije bio osoba koja je na uvrede odgovarala dobrotom.

Cuj sala heh
Muhammed je rođen u okrutnom okruzenju, gdje su prava bila samo plemenska i gdje su nizi slojevi drustva (siromasni i robovi) bili okrutno tretirani. Kada je josh prije Poslanstva osamljivao u pecini razmisljao je zato je to tako, razmisljao je i o svijetu i o tome kako vlada red u Univerzumu.
Nije ni cudo sto su prvi njegovi sljedbenici bili siromasni i robovi, i mladici poput Alije r.a. i Ebu Bekra r.a.
U takvom okruzenju on je propagirao jednocu Stvoritelja, pomaganje siromasima, robovima...sto je bilo 'hereticno' sa stanovista plemenskog ustrojstva kod ondasnjih Arapa.
Da ne duzim, svakom bi preporucio da procita biografiju , moze i od Keren Amstrong, Muhammeda.

Ma jeste. Imaš hadise koji kažu da su se Kurejši smijali. To jeste bila za njih šala.

Muhammed je rođen u okrutnom okruzenju, gdje su prava bila samo plemenska i gdje su nizi slojevi drustva (siromasni i robovi) bili okrutno tretirani.
Kada je josh prije Poslanstva osamljivao u pecini razmisljao je zato je to tako, razmisljao je i o svijetu i o tome kako vlada red u Univerzumu.
Nije ni cudo sto su prvi njegovi sljedbenici bili siromasni i robovi, i mladici poput Alije r.a. i Ebu Bekra r.a.
U takvom okruzenju on je propagirao jednocu Stvoritelja, pomaganje siromasima, robovima...sto je bilo 'hereticno' sa stanovista plemenskog ustrojstva kod ondasnjih Arapa.
Da ne duzim, svakom bi preporucio da procita biografiju , moze i od Keren Amstrong, Muhammeda.

Slažem se sa ovim. Predislamska Arabija je bila brutalna. Ali treba uzeti u obzir da nemamo paganske izvore o Arabiji. Znanje o predislamskoj Arabiji potiče od islamskih izvora koji naravno nisu blagonakloni.

9-61 Ima ih koji vrijeđaju Vjerovjesnika govoreći: "On vjeruje što god čuje!" Reci: "On čuje ono što je dobro, vjeruje u Allaha i ima vjere u vjernike, i milost je onima između vas koji vjeruju." A one koji Allahova Poslanika vrijeđaju čeka patnja nesnosna.

Pa naravno da su mu se rugali jer su i mnogobšci znali da njegovo proricanje je čisto lupetanje.
Pazite ovo o trojstvu:

O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog - hvaljen neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.

Dakle negira trojstvo i da je Isus Bog i božji sin , a potvrđuje postojanje svetog duha i reči(logos).
Zanimljivo.
Kasnije je za njega trojstvo Bog,Isus i Marija.

A kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" - on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

Priča kako su jevreji i hrišćani iskvarili Toru i Jevanđelja je verovatno krenulo kad su ga ovi odbili kao proroka jer su mu rekli da pokaže gde se on pominje u bibliji.

Kuran takođe kaže da jevreji govore da je Ezra božji sin:

Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmeću?

Samo kuran pominje neku bizarnu verziju trojstva Bog,Isus i Marija , i samo kuran kaže da su jevreji verovali kako je Ezra božji sin.

Još jedan dokaz velike tolerancije proroka Muhameda.

"Pričao je Abdullah ibn Abbas,
jedan slijepac je imao majku-ropkinju koja je vrijeđala i omalovažavala Poslanika (s.a.w.s). On joj je to zabranjivao ali ona nije prestajala. Jednu noć je počela da kleveće Poslanika (s.a.w.s) i on je uzeo bodež, stavio ga na njen stomak, pritisnuo i ubio je. Dijete koje je izašlo između njenih nogu je bilo zamrljano krvlju koja je tamo bila. Kada je došlo jutro o tome je obaviješten Poslanik (s.a.w.s).
On je okupio narod i rekao: Zaklinjem Allahom i svojim pravom prema njemu čovjeka koji je to učinio da ustane. Preskačući preko vratova ljudi čovjek ustade drhteći.
Sjeo je pred Poslanika (s.a.w.s) i rekao: Allahov Poslaniče! Ja sam njen gospodar, ona te je vrijeđala i omalovažavala. Zabranio sam joj ona nije prestajala, prekorio sam je ali ona nije napuštala svoju naviku. Od nje sam dobio dva sina koji su kao biseri i ona je bila moj saputnik. Sinoć je počela da te vrijeđa i kleveće pa sam ja uzeo bodež i stavio ga na njen stomak te sam pritisnuo dok je nisam ubio.
Nakon toga Poslanik (s.a.w.s) je rekao: Budite svjedoci za njenu krv se ne plaća krvarina.
"
(Sunen Ebu Davud 4361, al-Albani je ocijenio ovaj hadis kao sahih tj. vjerodostojan).

Majka-ropkinja je prevod arapskih riječi umm walad tj. ropkinje koje su rodile djecu svojim gospodarima.

U verziji hadisa iz Sunen en-Nasai Muhamed je rekao: "Svjedočim da je njena krv dozvoljena."

Ah sta ces, primitivan, glup narod. Vrlo je zalosno sto Muhamed nije zazalio nad takvim primitivnim i okrutnim postupkom i opomenuo narod da se ne ubijaju medjusobno zbog njega.

Buddha, kada su ga vedski svecenici napadali, pitao ih je - kome pripada poklon koji darovana osoba ne zeli primiti. Brahmani su odgovorili da poklon koji darovani odbije primiti pripada darovaocu. Isto tako i ja vase uvrede ne zelim primiti i vracam ih vama, odgovorio im je Buddha. Nije ohrabrio svoje sljedbenike da ubijaju brahmane.

9-61 Ima ih koji vrijeđaju Vjerovjesnika govoreći: "On vjeruje što god čuje!" Reci: "On čuje ono što je dobro, vjeruje u Allaha i ima vjere u vjernike, i milost je onima između vas koji vjeruju." A one koji Allahova Poslanika vrijeđaju čeka patnja nesnosna.

Pa naravno da su mu se rugali jer su i mnogobšci znali da njegovo proricanje je čisto lupetanje.
Pazite ovo o trojstvu:

To je laz. Otidji ti sad u indiju propovijedaj krscanstvo pogotovo tamo gdje nikad nisu culi za njega pa ces vidjeti kako ces biti docekan. Zasto je Pavle letao okolo kao muva bez glave i jos je lagao samo da prevede narod na mitologiju trojstva? U jesdom stihu Pavle kaze "zasto se ljutite na mene ako moja laz problizuje vas bogu"? Zar je ok lagat da se pozove Bogu i to otvoreno i onda staviti u svete spise? Ima barem 5 stihova gdje je Pavle lagao.

O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog - hvaljen neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.

Dakle negira trojstvo i da je Isus Bog i božji sin , a potvrđuje postojanje svetog duha i reči(logos).
Zanimljivo.
Kasnije je za njega trojstvo Bog,Isus i Marija.

Kakav logos? Zamisli na trenutak da nema novog zavjeta i da u Kuranu pise rijec od Boga i duha Njegova moglo bi se tumaciti na 150 nacina. Kako vadite stihove iz starog zavjeta i kazete GLE OVO JE O TROJSTVU tako i u Kuranu nadjete nesto sto ne razumijete odnosno cujete na internetu od google teologa pa vam bude drago jer mislite da je istina a nikada ne ulazite u Islamske izvore da vidite znacaj osim kada neki ucenjad stavi pogresno misljenje pa vam ide na ruku. Trojstvo je mitologija grka i egipcana i zato su ga lako prihvatili iako je trebalo preko 300 godina da se to politizira.

A kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" - on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

Priča kako su jevreji i hrišćani iskvarili Toru i Jevanđelja je verovatno krenulo kad su ga ovi odbili kao proroka jer su mu rekli da pokaže gde se on pominje u bibliji.

Kuran takođe kaže da jevreji govore da je Ezra božji sin:

Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmeću?

Samo kuran pominje neku bizarnu verziju trojstva Bog,Isus i Marija , i samo kuran kaže da su jevreji verovali kako je Ezra božji sin.

Netreba ti Kuran da dokazes da je biblija korumpirana. Evandjelja su napisana 50-100 godina poslije krista (krist ili hrist znaci namazani uljem). Svaki ucenjak priznaje da nekoliko zadnjih stihova Marka je dodato kao i onaj stih "trojica svjedoce na nebu" i jos mnogo njih a tek koliko ih se nezna. Autori evandjelja kao i dijelovi korumpiranog starog zavjeta su nepoznati u najvise slucajeva. Cak i Tevrat nije od Muse ovaj koji imamo danas jer nemoze u njemu pisati ime grada koje tada nije postojalo ili jedna prica koristi iskljucivo rijec jahve a druga koja se ponavlja samo elihim. Znaci vise pisaca sudeci po onome sto krscanski strucnjaci kazu.

Proturjecja u Bibliji imamo na desetine koje se nemogu nikako objasniti osim ako kazemo "crno moze znaciti bijelo" a ako imamo proturjecja to znaci da te knjige nemogu biti Bogom nadahnute jer ON ne pravi greske.

Moze se pisati satima kako Biblija niposto nije bozija rijec niti krscanstvo moze biti istina i to bez Islama. Zato ljudi masovno ostavljaju krscanstvo i oni koji jos vjeruju u Boga najcesce prijedju u Islam.

Posto nemam vremena za forum i za diskusije, pozdravljam sve dobre ljude a tebi @zlomanich ostavicu ovaj video pa razmisli malo prije nego kazes nesto sto cujes od islamomrzaca jer na kraju svatko ce za sebe odgovarati https://www.youtube.com/watch?v=tFtbXNmoRtI:5

Evo ti jos jedan od naseg Bobana Riste koji je btw primio Islam prije neki dan nakon sto je u Kuranu htio da nadje djavola, Elhamdullilah.

Preko 1000 svecenika preslo na islam (600 je bilo na pocetku)

https://www.youtube.com/watch?v=5ZImiItZHHY

Peace

Ne vidim zašto je dokument nastao 50-100 godina nakon događaja korumpiran. Riječ je o antičkom dobu. Ima milion događaja za koje znamo iz dosta kasnijih dokumenata. Pa recimo o Hanibalu, poznatom kartaginskom vojskovođi, znamo iz izvora koji su nekoliko vijekova mlađi od njega pa se to ne smatra neautentičnim. Jevanđelja su vremenski još i jako bliska događajima koje opisuju i sa tog aspekta njihov kredibilitet raste.

Pogotovo kada uporedimo sa Kur'anom koji je nastao 600 godina nakon Hrista ali je to navodno istina o Isusu a Pavle, koji piše svega 20tak godina nakon Hrista, laže. Teško za povjerovati.

A ne postoje nikakvi masovni prelasci na islam. To je mantra islamskih apologeta. Dogodi se da ljudi pređu ali prelaze i na hrišćanstvo. Istina je da lbe religije gube sljedbenike samo je u islamskom svijetu zabranjeno napustiti islam pa se bivši muslimani kriju i ponašaju se kao da su još u vjeri.

Nije mi jasno zašto muslimani misle da je Pavle bio trinitarac? Njegove poslanice ne govore o tome.

Hajde da vidimo ko je njegov Bog.

Prva poslanica Korinćanima 8,6:
za nas postoji jedan Bog Otac od koga je sve, i mi u Njemu, i jedan Gospod, Isus Hrist, kroz koga je sve, i mi kroz Njega.

Efescima poslanica 4,6:
jedan Bog i Otac svih, koji je nad svima i u svima vama.

Prva poslanica Timoteju 2,5:
Jer jedan je Bog, i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovek, Hrist Isus,

Rimljanima poslanica 16,27:
njemu, jedinom mudrom, neka je slava kroz Isusa Hrista u svu večnost. Amin.

Rimljanima poslanica 15,6:
kako biste jednodušno, jednim ustima, slavili Boga i Oca našeg Gospoda Isusa Hrista.

Prva poslanica Korinćanima 15,24:
Zatim će, na kraju, kad uništi svaku upravu i svaku vlast i silu, predati kraljevstvo svom Bogu i Ocu.
Prva poslanica Korinćanima 15,25:
Jer on treba da vlada sve dok Bog ne položi sve neprijatelje pod njegove noge.
Prva poslanica Korinćanima 15,26:
Kao poslednji neprijatelj biće uništena smrt.
Prva poslanica Korinćanima 15,27:
Jer Bog je sve „pokorio pod njegove noge”.* A kad kaže da je „sve pokoreno”, jasno je da je pokoreno sve osim onoga koji mu je sve pokorio.

Pavle je kao i ostali pisci novog zaveta, propovedao Hrista kao Sina Božijeg, koji je dao život za nas, koga je Bog poslao.

Idemo dalje.

Druga poslanica Korinćanima 1,2:
Blagodat vam i mir od Boga, našeg Oca, i od Gospoda Isusa Hrista.
Druga poslanica Korinćanima 1,3:
Neka je blagoslovljen Bog i Otac našeg Gospoda Isusa Hrista, Otac milosrđa i Bog svake utehe,

Efescima poslanica 1,3:
Blagosloven Bog i Otac Gospoda našeg Isusa Hrista, koji nas je blagoslovio svakim duhovnim blagoslovom na nebesima u Hristu;

Kološanima poslanica 1,3:
Zahvaljujemo Bogu, Ocu našeg Gospoda Isusa Hrista, uvek kad se molimo za vas,

Druga poslanica Korinćanima 11,31:
Bog i Otac Gospoda Isusa Hrista, onaj koga treba hvaliti u svu večnost, zna da ne lažem.

Ovde čak Boga Oca spominje kao jednu ličnost.

Filipljanima poslanica 4,19:
A moj Bog će podmiriti sve vaše potrebe u skladu sa svojim bogatstvima u slavi Hrista Isusa.
Filipljanima poslanica 4,20:
A Bogu i Ocu našem neka je slava u vekovima vekova. Amin.

Rimljanima poslanica 1,8:
Najpre, zahvaljujem svom Bogu kroz Isusa Hrista za sve vas, jer se o vašoj veri govori po celom svetu.
Rimljanima poslanica 1,9:
Jer svedok mi je Bog, kome svojim duhom služim u dobroj vesti o njegovom Sinu, da vas uvek spominjem u svojim molitvama,

Prva poslanica Korinćanima 1,3:
Blagodat vam i mir od Boga, našeg Oca, i od Gospoda Isusa Hrista.

Prva poslanica Timoteju 5,21:
Obavezujem te pred Bogom i Gospodom Hristom Isusom i izabranim anđelima da se toga držiš i da ne donosiš zaključke unapred i da ništa ne činiš iz pristrasnosti.

Da je u ovom stihu pisalo i Svetim Duhom, verovatno bi svi rekli da je to Bog. Ovde je jasno ko je Bog Otac, ko je Sin i ko su izabrani andjeli.

Jevrejima poslanica 1,1:
Bog, koji je u prošlosti mnogo puta i na mnogo načina govorio našim praočevima preko svojih proroka,
Jevrejima poslanica 1,2:
u ovim poslednjim danima obratio se nama preko Sina, koga je postavio za naslednika svega i kroz koga i razdoblja stvori.

Prva poslanica Solunjanima 1,9:
Jer oni sami pričaju o tome kako smo došli kod vas i kako ste se od svojih idola obratili Bogu, da biste služili živom i istinitom Bogu
Prva poslanica Solunjanima 1,10:
i da biste čekali da s nebesa dođe njegov Sin, Isus, koga je podigao iz mrtvih i koji nas izbavlja od gneva koji dolazi.

Filipljanima poslanica 2,11:
i da svaki jezik prizna Isusa Hrista za Gospoda, na slavu Boga Oca.

Efescima poslanica 1,17:
da bi vam Bog našeg Gospoda Isusa Hrista, Otac slave, dao Duha mudrosti i razumevanja nebeskih objava kako biste ga dobro upoznali.
Efescima poslanica 1,18:
Pošto vam je prosvetlio oči srca, molim se da spoznate kakva je to nada na koju vas je pozvao, kakvo je to slavno bogatstvo koje čuva kao nasledstvo za svete,

Mogu da iznesen još stihova ako bude bilo potrebe.

Sv. ap. Pavle je bio trinitarac ali to nije sad tema. Muslimani se hvataju za njega jer moraju objasniti kako je moguće da niko od Isusovih učenika nije vjerovao u Njega kao običnog čovjeka proroka bez ičega božanskog u Sebi. Isto tako islam uči da su hrišćani iskrivili Isusovu objavu Indžil iako za to nema nikakvih istorijskih dokaza a to ne nalazimo ni u samom Kur'anu koji pak suprotno govori da hrišćani imaju Indžil u kojem se prorokuje o Muhamedu. Kad su muslimani proučili Sveto Pismo i vidjeli da nema nikakvog nagovještaja o Muhamedu a da se o Hristu govori kao o Bogu onda se pojavilo učenje da su hrišćani to iskrivili. Prvi je to uveo Ibn Hazm u 11. vijeku u al-Andalusu. Vremenom se to razvilo u ideju da je Pavle to iskrivio jer je Pavle najbolji kandidat. Nikad nije upoznao Isusa za Hristovog boravka na Zemlji, nije bio jedan od učenika, propovijedao je neznabošcima, isticao novo tumačenje Pisma i Zakona itd. Sve to naravno vrijedi i za Muhameda ali muslimani ne idu tom logikom.

To je laz. Otidji ti sad u indiju propovijedaj krscanstvo pogotovo tamo gdje nikad nisu culi za njega pa ces vidjeti kako ces biti docekan. Zasto je Pavle letao okolo kao muva bez glave i jos je lagao samo da prevede narod na mitologiju trojstva? U jesdom stihu Pavle kaze "zasto se ljutite na mene ako moja laz problizuje vas bogu"? Zar je ok lagat da se pozove Bogu i to otvoreno i onda staviti u svete spise? Ima barem 5 stihova gdje je Pavle lagao.

Kakav logos? Zamisli na trenutak da nema novog zavjeta i da u Kuranu pise rijec od Boga i duha Njegova moglo bi se tumaciti na 150 nacina. Kako vadite stihove iz starog zavjeta i kazete GLE OVO JE O TROJSTVU tako i u Kuranu nadjete nesto sto ne razumijete odnosno cujete na internetu od google teologa pa vam bude drago jer mislite da je istina a nikada ne ulazite u Islamske izvore da vidite znacaj osim kada neki ucenjad stavi pogresno misljenje pa vam ide na ruku. Trojstvo je mitologija grka i egipcana i zato su ga lako prihvatili iako je trebalo preko 300 godina da se to politizira.

Netreba ti Kuran da dokazes da je biblija korumpirana. Evandjelja su napisana 50-100 godina poslije krista (krist ili hrist znaci namazani uljem). Svaki ucenjak priznaje da nekoliko zadnjih stihova Marka je dodato kao i onaj stih "trojica svjedoce na nebu" i jos mnogo njih a tek koliko ih se nezna. Autori evandjelja kao i dijelovi korumpiranog starog zavjeta su nepoznati u najvise slucajeva. Cak i Tevrat nije od Muse ovaj koji imamo danas jer nemoze u njemu pisati ime grada koje tada nije postojalo ili jedna prica koristi iskljucivo rijec jahve a druga koja se ponavlja samo elihim. Znaci vise pisaca sudeci po onome sto krscanski strucnjaci kazu.

Proturjecja u Bibliji imamo na desetine koje se nemogu nikako objasniti osim ako kazemo "crno moze znaciti bijelo" a ako imamo proturjecja to znaci da te knjige nemogu biti Bogom nadahnute jer ON ne pravi greske.

Moze se pisati satima kako Biblija niposto nije bozija rijec niti krscanstvo moze biti istina i to bez Islama. Zato ljudi masovno ostavljaju krscanstvo i oni koji jos vjeruju u Boga najcesce prijedju u Islam.

Posto nemam vremena za forum i za diskusije, pozdravljam sve dobre ljude a tebi @zlomanich ostavicu ovaj video pa razmisli malo prije nego kazes nesto sto cujes od islamomrzaca jer na kraju svatko ce za sebe odgovarati

Evo ti jos jedan od naseg Bobana Riste koji je btw primio Islam prije neki dan nakon sto je u Kuranu htio da nadje djavola, Elhamdullilah.

Preko 1000 svecenika preslo na islam (600 je bilo na pocetku)

Peace

Šta je bilo? , naljutio si se i ništa nisi opovrgao argumentima tj.nisi odgonetnuo šta znači u ajetu Reč Njegova i Duh od Njega.
Ali to i ne čudi jer kako objasniti postojanje širka u kuranu iliti da sva islamska bajka o tevhidu pada u vodu.

Čekaj mi hrišćani nekako iskrivljavamo islam jer citiramo islamske učenjake sa "pogrešnim" mišljenjima (koja nisu zapravo pogrešna već su neugodna za moderne muslimane pa ih pokušavaju osporiti) ali muslimani ne iskrivljavaju hrišćanstvo kad o hrišćanstvu uče sa islamskih stranica i apologeta poput Ahmeda Deedata ili Zakira Naika?

Ne postoji stih koji eksplicitno ide "Ja sam trojičar" ali sv. ap. Pavle je smatrao Oca Bogom, Sina Bogom i Sv. Duha Bogom a znamo da je bio monoteista. Takođe postoje stihovi gdje spominje sva tri Lica Sv. Trojice u istom stihu u istom dahu.

Znam da nije tema ali me interesuje gdje stoji u Bibliji da je apostol Pavle bio trinitarac?

Ne postoji, niti je držao trinitarna predavanja. Ali će ljudi uvek naći par stihova i reći da potvrdjuje trojatveno verovanje.

Zato ne razumem muslimane kada je u Pitanju Pavle. On nedvosmisleno i jasno potvrdjuje ko je Bog.
Isusa predstavlja kao i ostali apostoli, opisuje njegovu prirodu, jer je Bog u njemu svojim Duhom.
I Svetog Duha jasno opisuje kao Božjeg Duha, kog je Otac dao Sinu kada ga je proslavio, tada je Hrist dobio sveprisutnost.

Prva poslanica Timoteju 1,17:
A Kralju večnom, neraspadljivom, nevidljivom, jedinom premudrom Bogu, neka je čast i slava u vekovima vekova. Amin.

Ne znam šta je neshvatljivo tu. Eto čak i da uzmemo da nije bio trojičar idalje je smatrao Isusa Božjim Sinom.
"Allah nije uzeo Sebi sina, i s Njim nema drugog boga!" (el-Mu'minun 91).
U islamu Isus je običan čovjek. Čak nije ni najveći prorok. To je Muhamed.

Ne znam šta je neshvatljivo tu. Eto čak i da uzmemo da nije bio trojičar idalje je smatrao Isusa Božjim Sinom.
"Allah nije uzeo Sebi sina, i s Njim nema drugog boga!" (el-Mu'minun 91).
U islamu Isus je običan čovjek. Čak nije ni najveći prorok. To je Muhamed.

Ovo je svakako glavno razilaženje izmedju Hrišćanstva i Islama.
Zato meni i nije jasno zašto se hvataju za Pavla, kada su svi pisci Biblije posvedočili da je Isus umro na krstu.
Smatrali mi Hrista Bogom ili Sinom, centralni deo naše vere je Isusova smrt i vaskrsenje.

Da, Pavle je smatrao Isusa Bozijim Sinom i Spasiocem svijeta, ali nije bio trojicar. Ne znam puno o Islamu, ali znam da muslimani se mole jednom Bogu i ne mole koristeci neke ikone, relikvije ili slicno. Po mom misljenju je to pozitivno ali postavljaju Muhameda iznad Isusa i prinose i dalje zivotinjske zrtve cime se direktno odbacuje otkupna zrtva Krista, koja je zapravo temelj spasenja. Biblija se zavrsava Isusovim rijecima "Ja sam Alfa i Omega". Poslije omege ne dolazi nista drugo. Isto pise "Ako tko što dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj." (Otk.22,18). To vjerovanje da je Biblija promijenjena i da je Bog poslao neku drugu knjigu je cudno. Znaci li to da Bog nije bio u stanju zastiti njegovu rijec? Kako ce zastititi onu drugu ako nije zastitio prvu? Pogotovu, sto su poruke u obje knjige razlicite. U jednoj je Isus Boziji sin i svatko tko to odbacuje je Boziji neprijatelj (antikrist), u drugoj se to kategoricki negira. Za mene nema dvojbe, ali preporucujem svim Muslimanima da ove razlike dobro istraze. Upravo zato sto priznaju Bibliju kao Boziju rijec ali ne priznaju njenu poruku koja znaci zivot svakog od nas. Ipak, postujem misljenja i vjerovanja drugih, jer nam je pravo izbora vjerovanja dato od Boga. Bog nikoga ne natjeruje ni na sto. Krist nas je naucio da trebamo imati mir sa svim ljudima, koliko je do nas. I svatko ce biti odgovoran za svoj izbor. Mi znamo da je Isus sudac.

Nazad
Vrh