- Reakcijski bodovi
- 145
- Bodovi
- 43
Još jedan dokaz velike tolerancije proroka Muhameda.
"Pričao je Abdullah ibn Abbas,
jedan slijepac je imao majku-ropkinju koja je vrijeđala i omalovažavala Poslanika (s.a.w.s). On joj je to zabranjivao ali ona nije prestajala. Jednu noć je počela da kleveće Poslanika (s.a.w.s) i on je uzeo bodež, stavio ga na njen stomak, pritisnuo i ubio je. Dijete koje je izašlo između njenih nogu je bilo zamrljano krvlju koja je tamo bila. Kada je došlo jutro o tome je obaviješten Poslanik (s.a.w.s).
On je okupio narod i rekao: Zaklinjem Allahom i svojim pravom prema njemu čovjeka koji je to učinio da ustane. Preskačući preko vratova ljudi čovjek ustade drhteći.
Sjeo je pred Poslanika (s.a.w.s) i rekao: Allahov Poslaniče! Ja sam njen gospodar, ona te je vrijeđala i omalovažavala. Zabranio sam joj ona nije prestajala, prekorio sam je ali ona nije napuštala svoju naviku. Od nje sam dobio dva sina koji su kao biseri i ona je bila moj saputnik. Sinoć je počela da te vrijeđa i kleveće pa sam ja uzeo bodež i stavio ga na njen stomak te sam pritisnuo dok je nisam ubio.
Nakon toga Poslanik (s.a.w.s) je rekao: Budite svjedoci za njenu krv se ne plaća krvarina."
(Sunen Ebu Davud 4361, al-Albani je ocijenio ovaj hadis kao sahih tj. vjerodostojan).
Majka-ropkinja je prevod arapskih riječi umm walad tj. ropkinje koje su rodile djecu svojim gospodarima.
U verziji hadisa iz Sunen en-Nasai Muhamed je rekao: "Svjedočim da je njena krv dozvoljena."
Pogledao sam ..uglavnom ima kritika na taj hadis. Hanefiska sklola prava(koja je oficijelna u BiH) ne uspostavlja Hadd(smrtne kazne) za vrijeđanje Poslanika.
[/URL]
U Kur'anu se nece naci ovakvo 'ponasanje' Poslanika...Njemu je receno
Korkut:Ti lijepim zlo uzvrati, Mi dobro znamo šta oni iznose
Mlivo : Odbij zlo s onim šta je najbolje. Mi smo Najbolji znalac onog šta pripisuju.
23:96