Ovo je tvoje mišljenje ,kakva je to diskusija u kojoj bih ja sad rekao ,nije tako Fazlija,a onda ćeš ti meni reć ,jest tako je....
Ne mogu pobijati mišljenje ali mogu argumente na osnovu kojih si došao do tog mišljenja.Ali ne mojim mišljenjem već argumentima.
Ja mislim da se ti izvrdavas i da te ozbiljan razgovor ne zanima. Zar forumase treba poducavati nacinu vodjenja rasprave?
Ako sugovornik iznese neki sud (misljenje, kako ga ti nazivas), o njemu se moze razgovarati. Moze ga se djelomicno ili potpuno osporiti, dopuniti ili prihvatiti. Naravno da svaki sud treba biti utemeljen na cinjenicama. No, opce poznate cinjenice nije potrebno posebno dokazivati. Ako npr. kazemo da su Jevreji u 1. i 2. st. N.e. u Palestini podigli 3 ustanka protiv Rimskog carstva... onda se ocekuje da je to opce poznata cinjenica.
Ne mozemo na to reci - ali to je samo tvoje misljenje i kao takvo je neprihvatljivo, dokazi da su bila 3 ustanka Jevreja protiv Rima, navedi dokaze... Zasto bi sugovornik trebao gubiti vrijeme dokazujuci stvari koje su opce poznate cinjenice?! Takvo zavlacenje usporava razgovor i samo ukazuje da ona strana koja zahtjeva da joj se svaka sitnica dokazuje ili nema pojma o cemu se razgovara ili izbjegava raspravu o sustinskim stvarima.
Jedna od takvih opce poznatih stvari jeste i cinjenica da je Isus navjestao ljudima kojima je propovijedao skoru propast svijeta kakav je poznat i dolazak nekog novog, boljeg i duhovnog svijeta. Stovise, tvrdio je da neki od njegovih slusalaca, neki od ljudi kojima je licno to govorio, nece umrijeti prije nego li se to dogodi. Dakle, najkasnije za vrijeme tog pokoljenja ljudi kojima se obracao. Takodjer je cinjenica da se to nije dogodilo.
Nadalje, mislim da ne treba posebno dokazivati da knjigu Otkrovenja nije napisao Isus. Prije svega, vec se iz naslova vidi da je to Ivanovo, a ne Isusovo otkrovenje. Ono sto mi se cini jos bitnijim za ovu raspravu (ali ti ces vjerovatno reci, da se to meni samo cini ili pricinjava pa nema potrebe to uopce osporavati), jeste i to da ta knjiga nije niti nadahnuta od strane Isusa. Prije svega jer ta knjiga iznosi gomilu drugacijih pogleda na pitanje propasti svijeta od onih koje je Isus iznesao u Evandjeljima. Isus nije spominjao nikakvu zenu koja je trudna, a napada je zmaj. Nije spominjao nikakva 2 proroka koja su vazni u knjizi Otkrovenja, nije spominjao Babilon koji ce propasti, niti 1.000 godina carstva pravednosti koje ce nastati.
Jednom rjecju, ova knjiga iznosi vrlo slicnu tematiku, spada u isti zanr apokalipticke literature, ali poprilicno nadopunjava i nadogradjuje ucenja na istu temu koju je propovijedao Isus kada je (nekoliko desetaka godina ranije ili najvise stoljece ranije) bio ziv i sam propovijedao o istoj temi ljudima. I naravno, zadnji problem s takvom literaturom... niti Isusova prorokovanja o propasti svijeta u Evandjeljima, niti Ivanova u Otkrovenju se nisu nikada obistinila.