Poruka 34
Autor poruke: Ann Rollins
Naslov poruke: Opis nekoliko sfera i različitih vrsta duhova koji ih nastanjuju
Pa, dragi moj unuče, ovdje sam i želim večeras pisati o nekim istinitim stvarima i pokazati ti djelovanje Božje Ljubavi među ljudima i duhovima.
Imam mnogo iskustva, iako nisam dugo u duhovnom svijetu - kako mi brojimo vrijeme, što ne činimo; ali samo koristim taj izraz da biste razumjeli što mislim.
Kao što sam vam rekla, nalazim se u drugoj Nebeskoj sferi, gdje su i tvoja supruga i majka. U ovoj sferi svi stanovnici su duhovi koji su otkupljeni Božanskom Ljubavlju i velikom milošću Oca, te velikim darom besmrtnosti o kojem ti je Isus pisao sinoć.
Sada sam toliko razvijena u svojim duševnim osobinama da shvaćam da sam dio Očeve Božanske prirode i da u sebi imam one osobine Njegove prirode koje me čine besmrtnim i koje mi se besmrtnost nikada više ne mogu oduzeti; i ono što kažem odnosi se na sve stanovnike ove sfere.
Naravno, shvatit ćeš da postoji još više Ljubavi koju možemo steći, jer naš napredak u Božanskoj Ljubavi nikada ne prestaje, sve dok ne dođemo u samu Očevu prisutnost i ne budemo ga sposobni vidjeti svojim percepcijama duše.
Ovu fazu ne možeš razumjeti, kao što si sada, ali kada dođeš na mjesto gdje sam ja, hoćeš; i čak je moguće da je, na neki način, shvatiš dok si u smrtnom životu, ali ne u mjeri u kojoj ćeš je shvatiti kada postaneš duh i živiš u ovoj sferi.
Tvoja majka i žena sada imaju ovu kvalitetu percepcije duše, ali čak i među nama postoji razlika u shvaćanju ovoga, i rečeno mi je da kako napredujem više i primam više ove Ljubavi, ova percepcija duše će mi postati jasnija i zadovoljavajuća. Dakle, kada nas čuješ kako kažemo da smo otkupljeni i da posjedujemo dio Božanske Biti Oca, moraš shvatiti da je to usporedna stvar i da nismo savršeni - čak ni Učitelj nije savršen, kao što je Bog savršen, tako nam kaže. Ali on napreduje u stjecanju ove Ljubavi i u povećanoj moći ove percepcije duše.
Dok ne dosegnemo prve Nebeske Sfere, nemamo dovoljnu količinu ove Ljubavi da bismo postali dionici ove Božanske prirode Oca do te mjere da su sve prirodne ljubavi apsorbirane Božanskom Ljubavlju; jer svi ispod te sfere imaju više ili manje puke prirodne ljubavi, koja uzrokuje da zadrže svoje svjetovne naklonosti. Mislim na one stvari koje imaju tendenciju usporavanja njihovog napretka.
Naravno, naša prirodna ljubav prema rođacima ili prijateljima ne napušta nas čak ni nakon što stignemo do Nebeskih sfera, ali kada postanemo stanovnici tih sfera, nemamo interesa za zemaljske poslove ili njezinu vladu.
Sedma sfera je ona koja dijeli one duhove koji imaju samo intelektualne ili moralne kvalitete koje su razvijene, takoreći, do najvišeg stupnja, od onih duhova koji, osim mentalnog i moralnog razvoja, imaju duše razvijene Božanskom Ljubavlju Oca.
Nijedan duh koji nema ovu Ljubav ne može postati stanovnik sedme sfere, tako da kada čujete da je bilo koji od vaših duhovnih prijatelja ili poznanika, ili bilo kojeg drugog duhova, u sedmoj sferi, znat ćete da su ti duhovi primili Božansku Ljubav u mjeri malo manjoj od one koja im omogućuje ulazak u prvu Nebesku sferu i koja ih čini jedno s Ocem, a time i besmrtnima. (Napomena: Čak i mala količini Božanske ljubavi koju osoba primi čini njenu dušu besmrtnom, ali puna emocionalna svjesnost te realnosti dolazi kada osoba postane jedno s Bogom tj. uđe u prvu Nebesku sferu, koja je 8. sfera)
Šesta sfera je ona u kojoj su mentalne i moralne kvalitete razvijene do najveće mjere i nije potrebno da duh ima ovaj duševni razvoj u velikoj mjeri da bi postao stanovnik ove sfere. Drugim riječima, to je sfera koja je posebno dana onim duhovima koji su više razmišljali o poboljšanju svog uma i svojih moralnih kvaliteta nego o razvoju svojih duša postizanjem Božanske Ljubavi Oca. Ova sfera je sfera velike sreće za ove duhove mentalne i moralne izvrsnosti i to je najviše što mogu postići u svom napredovanju u duhovnom svijetu.
Naravno, ovi duhovi također mogu primiti ovaj veći duševni razvoj, jer je Božanska Ljubav besplatna i čeka svu Božju djecu; ali moje je zapažanje da kada duhovi koji pronađu svoju sreću u čisto mentalnim težnjama ili u razvoju svoje moralne prirode uđu u ovu sferu, rijetko postaju dovoljno nezadovoljni svojim stanjem sreće da bi željeli ili tražili veće; Zapravo, većina njih neće vjerovati da postoji veća sreća koju mogu postići, a time ni umrtvljujuće zadovoljstvo koje ih obuzima.
Znam da vam je možda malo teško razumjeti ovu stvar onako kako sam pokušala objasniti, ali ono što sam rekla je istina; i na dan odvajanja ovi će duhovi shvatiti tu činjenicu, ali tada će biti prekasno da isprave svoje zanemarivanje ili nedostatak želje duše za razvojem duše, koji dolazi samo priljevom Božanske Ljubavi u dušu u dovoljnom obilju, a koji je potreban da im se omogući da postanu stanovnici Nebeskog kraljevstva.
(Pitanje)
Pa, kada duh uđe u duhovni svijet, njegovo stanje mentalnog, moralnog ili duhovnog razvoja određuje gdje će prvo živjeti. U velikoj većini slučajeva, prvi dom duha je zemaljska ravnina, i u njoj postoji niz ravnina, viših ili nižih od drugih. Dakle, kada se duh nađe na zemaljskoj ravnini, on također otkriva da se njegovo stanje ne razlikuje mnogo od onoga što je bilo na Zemlji.
Postoje iste ideje o dobru i zlu, o vjerovanjima, naklonostima i željama. Ponekad će ta stanja trajati mnogo godina, a opet promjena može doći relativno brzo. Ova promjena stanja često ovisi o prijateljima ili rodbini, koji pokušavaju pomoći i uputiti ih kada dođu u duhovno svijet.
Ako se takvi duhovni pomagači sami razviju u smjeru intelektualnih težnji, prirodnije će nastojati usmjeriti novopridošli duh istim putem misli i težnji; i tako će moralno razvijeni pomagači - pitanja morala učiniti važnima kojima će novi duhovi posvetiti pozornost. I tako će biti s duhovnim pomagačima, ili onima koji su primili Ljubav Oca u svojim dušama i kojima je takva Ljubav najvažnija stvar u cijelom duhovnom svijetu. Prirodno će nastojati uputiti duh u stvarima koje se odnose na ovu Ljubav i njezin povećani razvoj. Dakle, vidite, mnogo toga ovisi o pomagačima koje novi duh čeka na svoj dolazak u duhovni svijet i uputama koje mu takvi duhovni pomagači daju.
Ali više će ovisiti o stanju samog duha. Kao što sam rekla, kada dođe u duhovni svijet, sa sobom donosi sva svoja uvjerenja, želje i naklonosti, a te odgovarajuće kvalitete će, u većoj ili manjoj mjeri, utjecati na smjer njegovog napretka. Mnogo je lakše utjecati na duh u kojem se, dok je bio na Zemlji, probudila ljubav prema Bogu, čak i u maloj mjeri, da slijedi misli koje će ga voditi duhovnim putovima, nego uvjeriti onoga koji nikada nije doživio to buđenje. I tako je s duhom koji je, dok je bio na Zemlji, posvetio svoje studije i misli mentalnim aktivnostima, isključujući misli koje se odnose na Boga ili vjerska pitanja. Takvi će duhovi prirodno biti privučeni onim stvarima koje smatra nastavkom svojih zemaljskih misli ili koje će mu omogućiti da nastavi s razvojem tih misli; i posljedično, to su njegova "blaga" koja nužno imaju najviše njegovih sklonosti, a iz tih sklonosti proizaći će njegove želje koje će, osim ako se nešto veće ne umiješa, uzrokovati da slijedi tok tih želja. I ista načela mogu se primijeniti na svako stanje duha - mentalno, moralno ili duhovno.
Sada, na bit vašeg pitanja.
Takav duh, slijedeći prirodnu sklonost svog stanja, kao što sam objasnila, nastojat će u svom napretku ući u onu sferu gdje su pružene najveće mogućnosti za razvoj određene faze njegovog stanja koja predstavlja njegovu glavnu pokretačku snagu. A to je u skladu s duhovnim zakonom.
Duh koji iznad svega želi razvoj svojih mentalnih kvaliteta prirodno će tražiti onu sferu gdje te kvalitete imaju najveću priliku za takav razvoj. I tako je s moralistom i duhom religiozne misli.
Sada, Bog je, u svojoj velikoj mudrosti i dobroti, osigurao ove nekoliko sfera i učinio ih prikladnima za svrhe svog stvaranja; i svi duhovi imaju izbor u koju će ući i u kojoj će nastojati živjeti. Ali, naravno, nije osigurana samo jedna sfera te vrste, već ih je osigurano nekoliko, tako da može doći do napretka duhova koji imaju ove nekoliko faza želja i privlačnosti.
Druga, četvrta i šesta sfera namijenjene su onim duhovima koji imaju više kvalifikacija i želja za napredovanjem u svojim mentalnim i moralnim težnjama, odnosno za razvojem onih kvaliteta koje posjeduju, a koje se više odnose na mentalnu i moralnu prirodu.
Naravno, u svom napredovanju od najnižih do odgovarajućih viših sfera koje sam spomenula, duh mora proći kroz međusfere; ali oni se u njima ne zadržavaju niti ih pokušavaju učiniti svojim domovima, niti ostaju u njima radi svog razvoja, jer se u tim međusferama kvalitetama koje ti duhovi pokušavaju razviti ne posvećuje mnogo pažnje, i ti duhovi ne bi imali puno koristi od ostanka u tim sferama. Ali činjenica prolaska kroz te međusfere ne ukazuje (jer je suprotno istinito) da ti duhovi pritom, u bilo kojem stupnju, primaju bilo kakvu dodatnu ljubav ili razvoj svojih duševnih kvaliteta. Tako da duh u trećoj sferi, koji posjeduje Božansku Ljubav, može imati veći razvoj duše od onoga koji živi u šestoj sferi koji nema Božansku Ljubav.
I tako, za razliku od druge, četvrte i šeste sfere koje sam navela, treća, peta i sedma sfera su one koje su prisvojene i posebno pripremljene za duhove koji traže razvoj Božanske Ljubavi u svojim dušama; i u tim sferama, Božanska Ljubav je velika stvar koja se traži i stječe. Duhovi ovih sfera mogu biti jednako visoko razvijeni u svojim mentalnim i moralnim kvalitetama kao i oni prethodno opisani; a često su i više, jer s razvojem duše u Božanskoj Ljubavi, koliko god vam se to čudno činilo, dolazi mentalni i moralni razvoj. Ali ovaj razvoj uma nije glavna stvar koju ovi duhovi traže.
Svaka njihova želja i težnja podređena je njihovim velikim naporima da postignu ovu Božansku Ljubav u najvišoj mjeri, i ti duhovi je uvijek traže i nikada nisu zadovoljni, za razliku od onih koji samo traže mentalni i prirodni razvoj ljubavi. Kao što sam rekla, izvan šeste sfere, ovi samo mentalni ili moralni tragači ne mogu napredovati, osim ako ne traže Božansku Ljubav, a u ovoj šestoj sferi postiže se sreća uma.
A šesta sfera je plodnija sfera probnog rada, u smislu da se mnogi od ovih duhova probude u potrebi traženja ovog razvoja duše, jer nakon što su neki od ovih duhova tamo dugo vremena, počinju shvaćati ovo ograničenje svoje mentalne sreće. I, koliko god vam se to čudno činilo, često prvi put počinju prizivajući sjećanja na svoje djetinjstvo, kada su ih učili i vjerovali da ih Bog voli i da je Njegova Ljubav najveća stvar na cijelom svijetu. Dakle, ovdje vidite ilustriranu, na način na koji vjerojatno nikada niste pomislili, Isusovu izreku da "ako ne postanete kao mala djeca, nikako ne možete ući u Kraljevstvo nebesko".
Ali mnogi od tih duhova nemaju ovakvih sjećanja iz djetinjstva, a onda dolazi djelo viših duhova koji su otkupljeni ovom Velikom Očevom Ljubavlju.
U svemu tome vidjet ćete kako Bog prepoznaje i poštuje neovisnu volju svog stvorenja. On ih ne prisiljava da traže Njegovu Ljubav, već čeka dok, vlastitim iskustvom, ne nauče da ono što su nekada mislili da je dovoljno za njihovu sreću, nije dovoljno; i shvativši tu nedostatnost, postaju nezadovoljni, a s takvim nezadovoljstvom dolazi želja da upoznaju veliku nepoznanicu želje, koja ih, na kraju, uzrokuje da osjete svoju ovisnost o izvoru sreće koji ne proizlazi iz njih samih.
I tako, dragi sine, na svoj nesavršen način pokušala sam ti dati opis nekoliko sfera i njihovog karaktera i predmeta njihova stvaranja.
Moraš vjerovati onome što sam ti rekla, jer je istina; i vjerujući, vidjet ćeš veliku prednost u nastojanju da uđeš u sfere duše ili Božanska Nebesa; jer time nećeš samo postići razvoj svoje duše već i razvoj svojih mentalnih kvaliteta i svoje moralne prirode.
I tako ćeš razumjeti veliku izreku Biblije: "Tražite najprije Kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a sve će vam se to dodati."
Pa, napisala sam ti dugo pismo i moram prestati. Stoga, sa svom ljubavlju odane bake, reći ću ti laku noć.
Ann Rollins.