Pitaj katolike

pitam Katolike
zašto se NEpokorni Božjoj Očevoj Jahvinoj Riječi u Bibliji
koja jasno kaže -
...

PORUŠI IDOLO-POKLONIČKA DJELA,
podignuta lažnim bogovima i lažnim svecima,
u skladu sa 2. Božjom Očevom Jahvinom Zapovjesti
=======

IZLAZAK 23,24

Nemoj se klanjati njihovim kumirima niti im iskazuj štovanje;

ne postupaj kako oni rade nego

NJIHOVE KUMIRE PORUŠI I STUPOVE IM PORAZBIJAJ.

IZLAZAK 34,13

Nego PORUŠITE NJIHOVE ŽRTVENIKE,

OBORITE NJIHOVE STUPOVE, POČUPAJTE IM AŠERE
!

BROJEVI 33,52

potjerajte ispred sebe sve stanovnike te zemlje,

UNIŠTITE SVE NJIHOVE SLIKE;

UNIŠTITE SVE NJIHOVE SALIVENE KUMIRE

I SVE NJIHOVE UZVIŠICE PORUŠITE
.

PONOVLJENI ZAKON 7,5

Nego ovako učinite prema njima:

PORUŠITE NJIHOVE ŽRTVENIKE,

PORAZBIJAJTE NJIHOVE STUPOVE,

NJIHOVE AŠERE POČUPAJTE

A NJIHOVE KUMIRE SPALITE
.

2. KRALJEVIMA 11,18

Potom sav narod ode u BAALOV HRAM I RAZORIŠE GA,

PORUŠIŠE ŽRTVENIKE I POLOMIŠE LIKOVE;

a Baalova svećenika Matana ubiše pred žrtvenicima.

A svećenik opet postavi straže kod Doma JAHVINA.

EZEKIEL 6,4

Opustjet će žrtvenici vaši i PORUŠIT ĆE SE STUPOVI VAŠI,

a vaše poginule pred kumire ću vam baciti.

HOŠEA 10,2

Srce je njihovo prijevarno, okajat će to oni!

PORUŠIT ĆE IM ON

ŽRTVENIKE, POLOMITI STUPOVE NJIHOVE.

Pozdravljam vas iz Kaunasa u Litvi, gdje se nalazim na seminaru mindfulness meditacije i yoge koji se odvija u franjevackom samostanu. Naravno da Franjevci nisu organizatori tog seminara, ali su bez problema iznajmili prostor da se tako nesto odrzi kod njih. Takva praksa je nezamisliva u hrvatskoj katolickoj crkvi.

Puno puta sam vec do sada bio na yoga i meditacijskim seminarima po raznim katolickim skolama, domovima, samostanima (npr. u Sloveniji, Italiji, Madjarskoj... evo sada i u Litvi), ali uvijek u inostranstvu, nikada kod nas. Zanima me zasto je katolicka crkva u Hrvatskoj toliko zatvorena za nas sektase?

Ne samo katolicka - ne vjerujem da bi i adv. crkva, pentekostalna, baptisticka iznajmili vama sektasima prostor ησεν

To je za mene znak provincijalne malogradjanstine u nasem narodu.

Puno puta sam vec do sada bio na yoga i meditacijskim seminarima po raznim katolickim skolama, domovima, samostanima (npr. u Sloveniji, Italiji, Madjarskoj... evo sada i u Litvi), ali uvijek u inostranstvu, nikada kod nas. Zanima me zasto je katolicka crkva u Hrvatskoj toliko zatvorena za nas sektase?

Možda je bolje ostaviti neke stvari ondje gdje pripadaju. Nisam siguran bi li budisti pozvali svećenika da propovijeda u svoj hram, pagode, samostan, centar itd. ili barem sumnjam da bi to bilo uobičajeno kod nas. Na kraju krajeva, rezultat bi vjerojatno bio isti...

+!

Zanima me zasto je katolicka crkva u Hrvatskoj toliko zatvorena za nas sektase?

'Katoličke' dvorane se mogu koristiti za tribine o raznim temama, koje nemaju veze s 'katoličanstvom' (yoga, hinduizam, islam, magija,
sotonizam,...).
Ali nije primjereno dvorane iznajmljivati osobama, koje će 'katolički' prostor koristiti za nešto, što je nespojivo s 'katoličanstvom'.

Mogao bi neki 'katolik' (majka Tereza) upitati 'hinduse' za najam njihovog prostora na par dana,
gdje bi tema bila 'katolička' meditacija.

felix_39_22_w.jpg

felix_6_23_w.jpg

'Katoličke' dvorane se mogu koristiti za tribine o raznim temama, koje nemaju veze s 'katoličanstvom' (yoga, hinduizam, islam, magija,
sotonizam,...).
Ali nije primjereno dvorane iznajmljivati osobama, koje će 'katolički' prostor koristiti za nešto, što je nespojivo s 'katoličanstvom'.

Realnije objasnjenje je ustvari slijedece...

Nijemacki i irski biskupi upravljaju novcem i poslovima katolicke crkve.

Njemacki i spanjolski (+latinska Amerika) biskupi upravljaju politikom i ideologijom crkve.

A istocnoevropske crkve slove za talibane i ultra-konzervativce.

Dakle, ono sto moze u Italiji, nije primjereno u Hrvatskoj. Pri tome se i unutar istocnoevropskih crkava osjecaju profinjene kulturoloske razlike. Ono sto moze u Ceskoj i Madjarskoj, ne moze u Slovackoj i Hrvatskoj itd.

Tako da se sve svodi ustvari na paranoju nasih popova i ni na sta drugo.

Nisam siguran bi li budisti pozvali svećenika da propovijeda u svoj hram, pagode, samostan, centar itd. ili barem sumnjam da bi to bilo uobičajeno kod nas. Na kraju krajeva, rezultat bi vjerojatno bio isti...

Posve grijesite svi koji tako mislite, jer ste pod utjecajem nasih provincijalnih i malogradjanskih nacionalista i klerikalaca i potpuno preuzimate njihov nacin razmisljanja. Budisti ne bi imali nista protiv da u njihovom prostoru krscani odrzavaju svoje programe. To ne znaci nuzno da bi budisti bili zainteresirani da sudjeluju na tom programu, ali da imaju neku skolu ili kakav drugi prostor od par tisuca kvadrata... ne bi imali nista protiv da daju dvoranu ili cijelu skolu (npr. za vrijeme raspusta) da je koristi bilo tko.

Mogao bi neki 'katolik' (majka Tereza) upitati 'hinduse' za najam njihovog prostora na par dana,
gdje bi tema bila 'katolička' meditacija.

Naravno da bi mogao, kakvo je to uopce pitanje?! Dapace, u Indiji (bio sam u Calcutti pa znam sto pricam) hindusi s velikim postovanjem govore o misiji Majke Tereze i podrzavaju je. To samo pokazuje u kojoj mjeri ste neobavjesteni i u kojoj mjeri preuzimate dominantni provincijalni i malogradjanski narativ od nasih nacionalista i klerikalaca.

Dovoljno je pogledati HRT glavni dnevnik u 8h (ili je sada valjda u 7h, uglavnom ne gledam to smece pa ne znam) pa vidjeti o cemu se radi. Taj "dnevnik" se ni po cemu ne razlikuje od zupanijske panorame (ili regionalnog dnevnika, kako li se zove) u 5h. Iste vijesti u 5h i u 8h. Teme su gotovo iskljucivo iz Hrvatske. Valjda treba izbiti rat u Ukrajini ili predsjednicki izbori u SAD, pa da se taj smijesni i provincijalni "dnevnik" osvrne na nesto sto je izvan Hrvatske. To je jedan toliko provincijalni narativ koji ni o cemu sto se desava u svijetu ne izvjestava domace gledaoce.

Dovoljno je samo pogledati npr. Al Jazeera dnevnik od istog dana (cak ne niti onaj opci Al Jazeera, nego Al Jazeera Balkan) i vec se vidi razlika u pristupu i u profesionalnosti. Potrazite na YT snimku nekog starog jugoslavenskog dnevnika iz 70' ili 80' godina i sve ce vam biti jasno. Nakon bloka domacih vijesti, pola dnevnika je bilo posveceno svjetskim vijestima i prilicno kvalitetnim komentarima istih. Naravno, kada je Jugoslavija vodila vlastitu vanjsku politiku... za razliku od malogradjanske i provnicijalne Hrvatske.

Tako da mene ustvari i ne cudi to sto se vi iscudjavate necemu sto je sasvim uobicajeno u svijetu, jer nas sve vec 30 godina vode i zaglupljuju provincijalni malogradjani koji vode ove nase banana-drzavice podjednako, bila to Hrvatska, Bosna, Srbija i sl.

Kod nasih (klero)nacionalista nije problem to sto su patrioti. Patriotizam je divna stvar. Njihov je problem u tome sto je njihov patriotizam provincijalan i malogradjanski.

Posve grijesite svi koji tako mislite, jer ste pod utjecajem nasih provincijalnih i malogradjanskih nacionalista i klerikalaca i potpuno preuzimate njihov nacin razmisljanja. Budisti ne bi imali nista protiv da u njihovom prostoru krscani odrzavaju svoje programe. To ne znaci nuzno da bi budisti bili zainteresirani da sudjeluju na tom programu, ali da imaju neku skolu ili kakav drugi prostor od par tisuca kvadrata... ne bi imali nista protiv da daju dvoranu ili cijelu skolu (npr. za vrijeme raspusta) da je koristi bilo tko.

U zapadnim kulturama je često uobičajeno da se određeni prostori iznajmljuju, ponekad čak uz određene naknade, i zbog toga se može reći da taj aspekt ne igra presudnu ulogu u otvorenosti prema različitim svjetonazorima ili razmišljanjima. Dok nama s ovih prostora to izgleda kao dobra gesta, za puno njih je samo dobra prilika za vlastitu promociju i nešto zarade od rentanja.

Kod nas, zbog političke situacije i statusa tradicionalnih crkava, to ne moraju raditi, dobro im je :-).

A što se tiče nas manjinskih zajednica, pa, moja braća i sestre nisu sigurno nacionalisti. Koliko znam, više crkvenih prostora se iznajmljuje, bilo za potrebe crkvenih misija bilo za potrebe drugih lokalnih zajednica i udruga. Što se tiče budizma, nije mi poznat takav primjer, što nije iznenađujuće s obzirom na to da nema puno budističkih zajednica kod nas koje bi imale takav interes za traženje prostora za svoja okupljanja i programe.

Što se mene tiče, osobno bih svakako pozvao i predstavnika druge vjere da podijeli svoje znanje i perspektivu tijekom predavanja u prostorima koje koristim. Nemam nikakvog straha ili problema u vezi s tim. Ono što je apsolutno neprihvatljivo za mene je osporavanje Božanstva Krista i suprotstavljanje osnovnim načelima evanđeoske poruke.

+!

Tako da se sve svodi ustvari na paranoju nasih popova i ni na sta drugo.

Svaki biskup je odgovoran za svoju biskupiju.
Neki svećenici, redovnici, laici, 'karizmatici',... imaju zabranu djelovanja u nekim biskupijama.
Red mora postojati.

A da postoji sablazni i neposlušnosti, to se zna.

Posve grijesite svi koji tako mislite, jer ste pod utjecajem nasih provincijalnih i malogradjanskih nacionalista i klerikalaca i potpuno preuzimate njihov nacin razmisljanja.

"Ako mi dvojica kažu, da sam pijan, teturat ću se."

Ja mislim svojom glavom i pišem na svoj način, a drugi mogu imati drugačiju dijagnozu za mene.
Nisam marioneta nijednog svećenika ili biskupa.
Dapače, veoma sam kritičan prema odlukama klera.

Budisti ne bi imali nista protiv da u njihovom prostoru krscani odrzavaju svoje programe. To ne znaci nuzno da bi budisti bili zainteresirani da sudjeluju na tom programu, ali da imaju neku skolu ili kakav drugi prostor od par tisuca kvadrata... ne bi imali nista protiv da daju dvoranu ili cijelu skolu (npr. za vrijeme raspusta) da je koristi bilo tko.

Lako za 'budiste'!

Naveo si, da je seminar mindfulness meditacije i yoge.
To nikako nema veze s 'katoličanstvom' niti može biti korisno 'katolicima'.

Mogli bi zatražiti najam crkvenog prostora i 'masoni', 'sotonisti', 'vračevi', praktikanti 'voodoo' i 'crne magije',...

Naravno da bi mogao, kakvo je to uopce pitanje?! Dapace, u Indiji (bio sam u Calcutti pa znam sto pricam) hindusi s velikim postovanjem govore o misiji Majke Tereze i podrzavaju je. To samo pokazuje u kojoj mjeri ste neobavjesteni i u kojoj mjeri preuzimate dominantni provincijalni i malogradjanski narativ od nasih nacionalista i klerikalaca.

Davno sam vidio i slušao o. Antu Gabrića DI u Zagrebu.
'Hindusi' mogu i o njemu govoriti s velikim poštovanjem.
- Da, i???
I 'muslimani' mogu govoriti s velikim poštovanjem o 'katolicima'.
- Da, i???

Za mene si i dalje zbrčkan (ne uvijek).

https://hkm.hr/vijesti/svijet/hoce-li-sestre-majke-tereze-uskoro-biti-prisiljene-napustiti-indiju/
Ovo je stara vijest i ne znam trenutno stanje.
Možda budu 'hindusi' toliko mnogo financirali rad 'Misionarki Ljubavi', da opstanu u Indiji.

Njihov je problem u tome sto je njihov patriotizam provincijalan i malogradjanski.

:ROFLMAO:

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Naveo si, da je seminar mindfulness meditacije i yoge.
To nikako nema veze s 'katoličanstvom' niti može biti korisno 'katolicima'.

Pa cijela stvar i jeste u tome da to NIJE program za katolike i na njemu NE sudjeluju katolici.

Jednom sam u Italiji bio na velikom yoge seminaru za oko 100-150 ljudi koji se odvijao u katolickoj gimnaziji tokom ljeta kada se skola nije koristila jer su djeca i nastavnici bili na raspustu. Unutra je 150 ljudi pjevalo kirtane i bhajana, meditiralo i vjezbalo yogu. S nama je cijelo vrijeme bila samo 1 casna sestra, cisto da ima nekoga od domacina i da pomogne ako nesto zatreba. Ona je nezainteresirano citala neku knjigu u portirnici skole ili bi smo je ponekad vidjali u prolazu. Dakle, to nije bio program namijenjen katolicima i nitko od katolika nije niti sudjelovao.

Ovdje u Litvi imamo program u franjevackom samostanu. Franjevci ne sudjeluju, lokalni katolicki laici ne sudjeluju. Program NIJE namijenjen katolicima, katolicki samostan samo iznajmljuje prostor.

Tu se vidi nasa malogradjanstina i magijski nacin misljenja. Kod nas ljudi misle da ako samostan iznajmi prostor za yogu, da ce tu sad najednom navaliti vjernici i da ce se masovno preobracati na hinduizam. Tu se vidi nesigurnost i strah, jer prave katolike yoga niti ne zanima. Isto kada bi budisti iznajmili prostor krscanima, budisti ne bi isli na taj program jer ih krscanstvo ne zanima. A koga zanima, taj moze otici u crkvu i bez iznajmljivanja buditickog prostora krscanima. Radi se samo o iznajmljivanju prostora, a ne o odrzavanju zajednickih programa.

To kod nas moras cak i nadprosjecno obrazovanim ljudima crtati i objasnjavati ko' maloj djeci.

Pa cak i onda kad shvate da se radi samo o iznajmljivanju prostora, i da oni nisu niti pozvani, niti trebaju doci na program, niti se trebaju preobratiti, niti ce itko ikome ista propovijedati, cak i tada mnogi misle da ce yoga ili budizam ostaviti neku necistu i sumnjivu energiju, gotovo prokletstvo... to je primjer naseg zatucanog magijskog nacina razmisljanja.

+!

Program NIJE namijenjen katolicima, katolicki samostan samo iznajmljuje prostor.

To je jasno.
Pokušat ću biti jasniji.
Svi crkveni prostori (kapelice, bogoslužni prostori, dvorane, vrtići, škole, bolnice, poslovni prostori, stambeni prostori,...) trebaju biti za spas duša i sve na veću Slavu Božju.
Moje mišljenje jest, da 'yoga' nije na Slavu Božju.

Kod nas ljudi misle da ako samostan iznajmi prostor za yogu, da ce tu sad najednom navaliti vjernici i da ce se masovno preobracati na hinduizam. Tu se vidi nesigurnost i strah, jer prave katolike yoga niti ne zanima.

Ne treba biti navala.
Dovoljno je, da jedna 'katolička' duša ode na krivi put, misleći kako je 'yoga' u redu, jer se, eto, nudi u 'katoličkom' prostoru.
One neprave 'katolike' može se odvojiti od stada primamljivom "slatkom" velikom macom (ričući lav).
'Zvečki' ima raznih, a nekim osobama su zanimljive.

Pa cak i onda kad shvate da se radi samo o iznajmljivanju prostora, i da oni nisu niti pozvani, niti trebaju doci na program, niti se trebaju preobratiti, niti ce itko ikome ista propovijedati, cak i tada mnogi misle da ce yoga ili budizam ostaviti neku necistu i sumnjivu energiju, gotovo prokletstvo... to je primjer naseg zatucanog magijskog nacina razmisljanja.

Nadam se, da mi je dopušteno biti i ostati 'zatucan'.

Ne samo, da djela imaju težinu, nego i misli i riječi, ali i propusti.
Ako ne opomenem subrata, kada je to potrebno, činim propust i sudionik sam grijeha.

Duhovnu 'kontaminiranost' nije lako nama ljudima objasniti na opipljiv način.
Razliku između obične vode i blagoslovljene vode dobro vide duhovna bića kao i između predmeta, koji su blagoslovljeni od onih koji nisu.

Naivan je 'vjernik', ako vjeruje, da naše misli, riječi, djela i propusti ne ostavljaju 'neopipljivi' trag.

@Fazlija
Nadam se, da se nećeš čuditi, ako u Sloveniji, Mađarskoj ili Italiji ipak naiđeš na 'zatucani' kler, koji vam neće iznajmiti prostor.
'Zatucanog' klera ima više-manje svugdje.
Dobro je, što ja kao 'zatucani' laik nemam prostor za iznajmljivanje.

* * *

Prilično detaljno objašnjen proces beatifikacije (blaženik) i kanonizacije (svetac) od početka Crkve do danas.
https://www.vjeraidjela.com/proglasavanje-blazenika-i-svetaca-kroz-povijest-i-danas/

Pitanje:

Kada će pravoverni katolici konačno baciti anatemu na demona u Vatikanu zvani papa jer ovo što se govori zadnjih dana je kulminacija demonske rabote , osim ako vam nije namera da vam sledeći papa bude brkata,bradata trudna žena koja će se poroditi na oltaru dok biskupi vežbaju jogu.

Sta to zadnjih dana govori papa Franjo, nisam bas pratio?

Popovi potajno i rade yogu i druge istocne prakse. Evo bas neki moji poznanici bili u Kairu u Egiptu i posjetili jedan mali koptski samostan. Kazu, kaludjeri u samostanu svi vjezbaju zen budisticku meditaciju. To je nemoguce zaustaviti.

+!

Kada će pravoverni katolici

- Ima takvih 'katolika'?

konačno baciti anatemu na demona u Vatikanu zvani papa

Pravo na izricanje 'ekskomunikacije' (izopćenje iz Crkve) nemaju laici nego crkveni autoriteti.

jer ovo što se govori zadnjih dana je kulminacija demonske rabote

I ja bih te zamolio, ako može nešto konkretno, da znamo o čemu je riječ.

osim ako vam nije namera da vam sledeći papa bude brkata,bradata trudna žena koja će se poroditi na oltaru dok biskupi vežbaju jogu.

🇻🇦יה

+!

- Ima takvih 'katolika'?

Pravo na izricanje 'ekskomunikacije' (izopćenje iz Crkve) nemaju laici nego crkveni autoriteti.

I ja bih te zamolio, ako može nešto konkretno, da znamo o čemu je riječ.

🇻🇦יה

Naravno da nemaju laici pravo , ja samo slikovito ukazujem da obični katolički vernici se trebaju odreći onog demona.
Papa je rekao da će blagosloviti gej brakove.

Papa Franjo predlaže da istospolni brakovi dobiju blagoslov Vatikana

U svom novom pismu Franjo je ponovio da je brak zajednica između muškarca i žene. No, odgovarajući na pitanje kardinala o homoseksualnim zajednicama i blagoslovima, rekao je da “pastoralno milosrđe” zahtijeva strpljenje i razumijevanje, a svećenici ne mogu postati suci “koji samo poriču, odbijaju i isključuju”.
Franjo je istaknuo da postoje situacije koje objektivno “moralno nisu prihvatljive”, ali isto “pastoralno milosrđe” zahtijeva da se ljudi tretiraju kao grešnici koji možda nisu u potpunosti krivi za svoje situacije.

Ovakvu tiradu gluposti i zakukuljene promocije razvrata i greha kao da je pisala neka levičarska feministkinja da kad je varala muža ona to nije zapravo htela ali pošto se osećala nezadovoljno u braku i bivala nesrećna spavati sa komšijom nije imalo alternative , dakle ona nije kriva.
Čuj pastoralno milosrđe?!odzid

Nazad
Vrh