Pitanja za mormone

Izrael ima svoje svjedočanstvo kroz dva naroda, dva kraljevstva, kroz plemena sjevernog i južnog kraljevstva. Njima će po Otrivenju u Posljednje vrijeme doći "dva proroka svjedoka" koji će prorokovati u Jeruzalemu i bit će trn u oku cijelom svijetu. Djelovat će u vrijeme velikih nevolja...bit će ubijeni u Jeruzalemu i uskrsnut će.
Zašto misliš da ta "dva proroka" treba doslovno razumjeti kao dvojicu proroka?

Židovi su sabrani, ostvarilo se proročanstvo o velikom povratku i ratovima okolnih naroda sa Izraelom.
Nisu svi sabrani nego samo Judino pleme. Imamo još 11 plemena.
Tako i biblija i Mormonova knjiga sigurno neće biti u Izraelu nametnuta kao sveta proročka objava.
neće biti nametnuta ali će biti prihvaćene kada se pojave ostala plemana sa svojim svetim spisima.

Nisu svi sabrani nego samo Judino pleme. Imamo još 11 plemena.
I oni,sjeverni Izrael se vratio kući. Njima su išli svi apostoli i njima su pisane sve poslanice.

neće biti nametnuta ali će biti prihvaćene kada se pojave ostala plemana sa svojim svetim spisima.

Orginalno Matejevo evanđelje se priprema za štampanje kao i neke druge orginalne novozavjetne knjige na hebrejskom. Ali te knjige neće biti široko prihvaćene niti od Židova niti od kršćanskih crkava...biti će to dobar materijal za "osobenjake"... Bit će frke u crkvama i politici ali ne strašni...dolaze male i velike nevolje i kraj ovog svijeta...malobrojni će mariti za izvornija biblijska učenja.

I oni,sjeverni Izrael se vratio kući. Njima su išli svi apostoli i njima su pisane sve poslanice.
naravno, a to je zato jer je Bog znao gde ih je odveo i apostoli su bili prvo kod njih, ali Josifovo pleme je bilo na Ameriökom kontinentu, i njih je Isus posetio, o tome piüe Mormonova knjiga.

Isus je rekao da je došao SAMO izgubljenim plemenima Izraela, "ja sam poslan samo izgubljenim ovcama doma Izrailjeva."(Mateja 15) znači da su oni tada zaista bili izgubljeni i niko nije znao gdesu. Dalje kaže On svojim apostolima: "Imam i druge ovce, koje nisu iz ovoga tora; i njih treba da dovedem, pa će slušati moj glas i biće jedno stado, jedan pastir." (Jovan 10:16) Znači da se te druge ovce mogu odnositi samo na Izrelska plemena.

Ovo ukazuje na to da je Isus zaista posetio te ovce. Mormonova knjiga to opisuje:

"I zaista, kažem vam da ste vi oni za koje rekoh: I druge ovce imam koje nisu iz ovog stada, i njih moram dovesti, i one će čuti glas moj. I biće jedno stado i jedan pastir. A oni me ne razumeše, jer mišljahu da su to nejevreji, jer ne razumeše da nejevreji treba da se obrate kroz propovedanje njihovo. I ne razumeše me kad rekoh da će oni čuti glas moj. I ne razumeše da nejevreji nikada neće čuti glas moj – da im se ja sâm neću objaviti, osim preko Svetog Duha. Ali gle, vi i čuste glas moj i videste me, i vi ste ovce moje, i ubrojani ste među one koje mi Otac dade." (3 Nefi 15:21-24)

Ali opisuje da je i ostala plemena Izrela posetio:

"I zaista, zaista, kažem vam da imam druge ovce koje nisu u ovoj zemlji, niti u zemlji jerusalimskoj, niti u bilo kojim delovima zemlje unaokolo gde bejah da služim; Jer one o kojima govorim su one koji još ne čuše glas moj, niti im se ja sam ikad objavih. Ali primih zapovest od Oca da odem k njima, i da će one čuti glas moj, i pribrojati se ovcama mojim, da bude jedno stado i jedan pastir. Stoga, idem da im se objavim." (3 Nefi 16:1-3)

"Ali sada idem ...da se pokažem izgubljenim plemenima Izraelovim, jer ona nisu izgubljena za Oca, jer On zna gde ih odvede." (3 Nefi 17:4)

Biblija ne opisuje gde su ta plemena tada bila odvedena, ali to ne znači da Bog nije znao gde su oni bili.

Ali Biblija nigde ne opisuje da su se ostala plemena pored Jude danas već varatili na danšnjoj teritoriji Izraela.

Oni su i dalje rastureni po svetu, a o tome piše i prorok Jeremija:

"Vratiću ih u zemlju njihovu koju sam dao njihovim praočevima. ‘Jer evo idu dani, govori Gospod, kad ću povratiti roblje naroda svog Izrailja i Jude, govori Gospod, i dovešću ih natrag u zemlju koju sam dao ocima njihovim, i držaće je." (Јеremija 30:3)

„Sakupiću ostatak svojih ovaca iz svih zemalja po kojima sam ih rasejao i vratiću ih na njihov pašnjak, i one će biti plodne i namnožiće se. Podići ću im pastire koji će ih pasti, i ničega se više neće bojati, neće se plašiti i nijedna se neće izgubiti”, govori Gospod." (Jeremija 23:3,4)

„Zato dolaze dani”, govori Gospod, „kad se više neće govoriti: ‘Živ bio Gospod koji je Izraelove sinove zveo iz egipatske zemlje’, nego će se govoriti: ‘Živ bio Gospod koji je potomstvo Izraelovog doma izveo i doveo iz severne zemlje i iz svih zemalja po kojima sam ih rasejao i oni će živeti u svojoj zemlji.” (Jeremija 23:7,8)

"...govoriće se: ‘Tako živ bio Gospod koji je Izraelove sinove izveo iz severne zemlje i iz svih zemalja po kojima ih je rasejao!’ Vratiću ih u zemlju njihovu koju sam dao njihovim praočevima. ‘Poslaću mnogo ribara’, govori Gospod, ‘koji će ih loviti. Zatim ću poslati mnogo lovaca koji će ih loviti po svim gorama i po svim bregovima i po svim kamenim vrletima. Jer su moje oči na svim njihovim putevima." (Jeremija 16:14-21)

Ne postoje istorijski spisi da se to do sada dogodilo.

99,9% Jevreja danas tvrde da su od plemena Jude. Za razliku od Jude ostala plemena su rasturena i izmešana širom sveta i samo Bog zna gde su i on će ih sabrati misioniranjem "Poslaću mnogo ribara’, govori Gospod, ‘koji će ih loviti"

Zadnje uređeno:
naravno, a to je zato jer je Bog znao gde ih je odveo i apostoli su bili prvo kod njih, ali Josifovo pleme je bilo na Ameriökom kontinentu, i njih je Isus posetio, o tome piüe Mormonova knjiga.

Isus je rekao da je došao SAMO izgubljenim plemenima Izraela, "ja sam poslan samo izgubljenim ovcama doma Izrailjeva."(Mateja 15) znači da su oni tada zaista bili izgubljeni i niko nije znao gdesu.

Isus nije putovao, on je došao izguboljenim plemenima u smislu što uči apostole i šalje ih u te svjetove. To su zemlje sredozemlja. Kako bi Židovi otputovali na američki kontinent u 1-2 stoljeću? Tamo su od evropskih kolonizatora zatečeni samo indijanci. Da li se prvi i današnji mormoni u Americi definiraju kao Židovi? Židovsko je pravilo da se na miješaju sa starosjedilačkim stanovništvom.

Zadnje uređeno:
Oni su i dalje rastureni po svetu, a o tome piše i prorok Jeremija:

"Vratiću ih u zemlju njihovu koju sam dao njihovim praočevima. ‘Jer evo idu dani, govori Gospod, kad ću povratiti roblje naroda svog Izrailja i Jude, govori Gospod, i dovešću ih natrag u zemlju koju sam dao ocima njihovim, i držaće je." (Јеremija 30:3)

Ej...cijeli Izrael se vratio, sva plemena iz svih naroda svijeta. Naravno ne apsolutno svi ali svi iz svih plemena. Poslije harmagedona preostali Židovi svijeta se vraću u Izrael jer im tek tada Krist osigurava prostor iz granica obećanih Mojsiju. "Dat ču vam zemlju Kanansku" je ostvarenje proroštva o užem području Izraela, današnjem. U zadnjih sto godina to se događalo,povratak. Izaija 60:8-9 govori da će se vraćati brodovima kao i avionima kad stoji da će putovati poput oblaka i golubova u svoje krletke. Pa se onda opisuju ratovi susjeda na Izrael koji će "kovati oružja protiv njih ali im neće moći ništa". Pa osvajanje sionske gore ...sve je to isprorokovano i dogodilo se.

Pogotovo povratak od 1948. god kad je osnovana država Izrael. Nije li JHVH isprorokovao to: "Dat ću vam zemlju Izraelovu" U jednom danu će se roditi Izrael kaže proroštvo a to je UN priznanje. Kad su se vratili dao im je i državu...a to je vezano za ovo proroštvo "Zar da ženu dovedem do poroda a ne dam dijete".

Sva biblijska proroštva skoncentrirana su na događanja oko Izrela. Što još treba da se dogodi? Zadnji izraelsko-arapski (i muslimanski) rat mora dati sedmogodišnji ugovor o miru (po proroku Danijelu) i od tog ugovora teče zadnjih sedam godina ovog svijeta ovoj planeti. Ja sam mislio da se taj ugovor treba dogoditi sa Iranom......može a i ne mora, u sa Paelstincima....može a i ne mora...moguć je i jedan veliki budući i skorašnji rat.

Zadnje uređeno:
Zaharija 4:14. Otkrivenje govori o njihovom djelovanju i stradanju i uskrsnuću....
Slažem se da se simbolički sloj ne smije zanemariti. Ali neki crkveni oci misle da simboličko ne isključuje stvarno, da dvoje svjedoka mogu istovremeno označavati i konkretne osobe i dublju stvarnost (Crkvu, Zakon i Proroke, vjerničko svjedočanstvo).

moguć je i jedan veliki budući i skorašnji rat.
Prorok Zaharije koristi antička imena da bi objasio koje će zemlje biti u ratu protiv Izraela ukratko pre dolazka Isusa Hrista. To će biti poslednji rat. Te zemlje će okupitati Izrael a ovo su to današnja teritorije (vidi Zaharije 11-14)

GOG

Rusija

MAGOG

Područja severno i istočno od Crnog mora i Krima;

MEŠEH

Južno od Rusije

TUBAL

Području oko Crnog mora, u današnjoj Gruziji i u Turskoj.

PARAS

Paras je Iran

KUŠ

Kuš je južna Afrika.

PUT

je severna Afrika.

GOMER

Evropa kao i delovi male Azije.

BET-TOGARMA

Bet-Togarma je mala Azija.

Bog će podići tada dva proroka koji će zaštiti Izrael gde će tećina pravednih preživeti. Bog će tada uništiti ovu silnu vojsku a Isus će sići sa neba ne mesto gde je bio razapet. Tek kada se ovo dogodi pojaviće se Sin Božji na oblacima i svi će ga narodi videti.

Bog će podići tada dva proroka koji će zaštiti Izrael gde će tećina pravednih preživeti. Bog će tada uništiti ovu silnu vojsku a Isus će sići sa neba ne mesto gde je bio razapet. Tek kada se ovo dogodi pojaviće se Sin Božji na oblacima i svi će ga narodi videti.
Neće dva proroka zaštititi Izrael nego će i sami biti proganjani i ubijeni. Neće Bog /Otac/ uništiti vojske nego će to učiniti Isus. Isus drugi put dolazi kao onaj koji kažnjava, uništava i spašava svoj narod Izraela.

Nisi jasan i precizan, zapravo jako slabo poznaješ proroštva o preciznim događanjima u posljednjem vremenu. Isus je taj Bog koji dolazi...a kad je apostol u Otkrivenju na kraju precizan o tom dolasku kaže "Dođi Isuse".

Nisi jasan i precizan,
to su nevažni detalji. Ali ako misliš da su potrebni onda ću napiasti to detaljno:
Nakon što se Jevreji okupe u Jerusalimu i sagrade hram u poslednjim danima, Gospod će poslati dva proroka ili svedoka „da im prorokuju“. Ova dva proroka će svedočiti o Gospodu Isusu Hristu i o obnovi zajednice Izraela. Ovo je u skladu sa zakonom svedoka, koji kaže: „Svedočenjem dva ili tri svedoka svaka stvar se rešava“ (2. Korinćanima 13:1; UiZ 6:28).

Ova dva glasnika će dobiti veliku moć, kao moć drevnih proroka, naime, moć da prizovu oganj sa neba da uništi neprijatelje; moć da čine velika čuda i moć da epidemijama udare zemlju. Njihova služba će se nastaviti „dvanaest stotina šezdeset dana“ (Otkrivenje 11:3). To je tri i po godine, koliko je trajala i Hristova služba među Jevrejima.

Ko su ovi svedoci? „ To su dva proroka koji će biti podignuti jevrejskom narodu u poslednjim danima, u vremenu obnove, i koji će proricati Jevrejima nakon što se budu sakupili i izgradili grad Jerusalim u zemlji očeva svojih.".

Otkrivenje Jovanovo pokazuje da će reči ovih glasnika biti primljene na isti način kao što su Hristove reči primljene u njegovo vreme. Neki ljudi će ih čuti i verovati im, drugi će tražiti da im uzmu život. Kada glasnici objave svoju poruku, biće ubijeni. Njihova tela će ležati na ulicama Jerusalima tri i po dana, i „ljudi svakog naroda i plemena, jezika i nacije videće tamo njihova tela“ (Otkrivenje 11:9). Smrti ovih svedoka postaće poznata činjenica i njihova tela će se videti širom sveta. Današnja satelitska tehnologija i internet to omogućavaju. Posle ova tri i po dana svedoci će vaskrsnuti iz mrtvih i uzneti se na nebo. To će se dogoditi pred kraj bitke kod Armagedona, kada će grad Jerusalim biti potpuno okružen neprijateljima i Gospod će doći da spase Jevreje. Staće na Maslinskoj gori, dogodiće se silovit zemljotres, koji će biti toliko jak „da se sruši desetina grada“ i sedam hiljada života će biti izgubljeno. Preživeli će dati slavu Bogu nebeskom. (Videti Otkrivenje 11:7-13.) Konačno, Jevreji će prepoznati svog dugo očekivanog Mesiju i primiti svog Kralja i Otkupitelja.

Dovoljno je reći da će se Judejci okupiti u svojoj domovini i obnoviti Jerusalim. Tada će se narodi okupiti za borbu protiv njih. Njihove armije će preurediti grad i imaće manje-više svoju moć tri i po godine. Dva jevrejska proroka, će kroz svoja moćna čuda, sprečiti da potpuno pobede i osvoje Jevreje; dok ne budu konačno ubijeni i grad je na milost i nemilost svojih neprijatelja tri i po dana. Onda će Bog ta dva proroka podići od mrtvih i oni će otići na nebo. Tada će se Isus Hrist pokazati na oblacima, i zemlja će se potresti, pobediće neprijateljske vojske, oslobađa Jevreje, očistiće Jerusalem, izbrisaće svu zloću sa zemlje, budi svece od smrti, uzima ih sa sobom i počinje svoju hiljadugodišnju vladavinu a njegov Duh će se izliti na svako telo. Ljudi i životinje, ptice i zmije su potpuno bezopasni, a mir, božansko znanje i Božja slava pokrivaju zemlju, kao što voda pokriva more. Onda će celo kraljevstvo pod nebom biti dato svetima Svevišnjeg.

Ko su ovi svedoci? „ To su dva proroka koji će biti podignuti jevrejskom narodu u poslednjim danima, u vremenu obnove, i koji će proricati Jevrejima nakon što se budu sakupili i izgradili grad Jerusalim u zemlji očeva svojih.".

Ono bitno nisi napisao o njima; bit će odbačeni od većine naroda kao i Isus. Proroštvo je jasno; Isusa će prihvatiti 1/3 preživjelih Židova tek kad vide tko ih je došao spasiti od vojske koja je navalila da ih uništi. Tek tada će prepoznati "onoga koga su proboli", vidjeti da je njihov mesija Jehošua.

Dovoljno je reći da će se Judejci okupiti u svojoj domovini i obnoviti Jerusalim.

Da, ta završna i posljednja obnova bit će početkom milenijskog kraljevstva Isusa Nazarećanina. Proroštvo kaže da će u obnovi učestovati i djeca mrzitelja Izraela (preživjeli arapsko-muslimanski narodi).

Veliko okupljanje Jevreja u okviru formiranja granica kananskih za Izrael već se dogodio...a početkom milenijskog vremena svi Židovi iz svijeta se sele u Veliki Izrael. To će biti jedina zemlja na svijetu sa poznatim granicama...a svi narodi i granice današnjih država će propasti temeljem katastrofalnih prorodnih promjena i ljudskih gubitaka.

Inače tvoj tekst gore je poprilično dobar i nema se što opovrgavati.

Jao, Nefi... totalni hit! Banuli su mi danas na vrata Mormoni! Danas nisam isao na posao, radio sam nesto sa majstorima oko kuce, kad netko kuca. Mormoni. Dva mlada misionara. Uveo sam ih na kratko, nisam imao puno vremena. Ponudio ih kavom, cajem... nisu htjeli nista da uzmu. Da li vi pijete kavu i caj? Posjedili smo kratko, jedno 15 min. Poricali malo, objasnio im da su znali vec kod nas dolaziti mormonski misionari i morao sam ih otpraviti jer sam imao puno posla.

"Imam i druge ovce, koje nisu iz ovoga tora; i njih treba da dovedem, pa će slušati moj glas i biće jedno stado, jedan pastir." (Jovan 10:16) Znači da se te druge ovce mogu odnositi samo na Izrelska plemena.
Uf, prosta logika, postavka stvari, postoje znači i druge ovce, onda znači ima i prve ovce, i biće i prve i druge ovce jedno stado i jedan pastir, nisu bili jedno stado i tek će u jednom pastiru da budu jedno stado, znači da se razlikuje ovo prvo od drugog stada ovaca.

I, ako su druge ovce - Izraelska plemena (Jevreji), onda ovce iz prvog stada nisu Jevreji.

I, pošto su prve ovce iz (tog) stada, to su Jevreji :

24. On reče: "Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama kuće Izraelove."

Onda sledstveno ovce iz drugog stada nisu Jevreji, nego svi drugi narodi.

Onda sledstveno ovce iz drugog stada nisu Jevreji, nego svi drugi narodi.
Tu imamo jedan problem. Isus je poslan samo Izgubljenim plemenima Izraela, što znači jedna od njegovih zadatke je bio da ih nađe i sakupi.
Ostala Izraelska plemena su u godini 721. pne oterani u ropstvo u Asiriju. posle toga su otišli u "severne zemlje" i rastureni po celom svetu.

U vreme kada je Isus hodao na zemlji bio je samo kod Judinog plemena, koji su jedini bili tu. Sva ostala plemena su bila negde rasturena po svetu. To znači da on tu nije mislio na nejevreje, jer njima još nije bilo propovedano, a to se dogodilo tek decenijama kasnije, kada je Petar dobio objavu da je došlo vreme da se i neznabošcima propoveda. Znači Isus je već bio na nebu, kako je onda mogao da "dovede, te druge ovce pa će slušati Njegov glas i biće jedno stado, jedan pastir." Jasno kaže da će oni lično čuti njegov glas, a ne da će ga čuti od apostola ili ga čitati iz Biblije.

Tu imamo jedan problem. Isus je poslan samo Izgubljenim plemenima Izraela, što znači jedna od njegovih zadatke je bio da ih nađe i sakupi.
Ostala Izraelska plemena su u godini 721. pne oterani u ropstvo u Asiriju. posle toga su otišli u "severne zemlje" i rastureni po celom svetu.

U vreme kada je Isus hodao na zemlji bio je samo kod Judinog plemena, koji su jedini bili tu. Sva ostala plemena su bila negde rasturena po svetu. To znači da on tu nije mislio na nejevreje, jer njima još nije bilo propovedano, a to se dogodilo tek decenijama kasnije, kada je Petar dobio objavu da je došlo vreme da se i neznabošcima propoveda. Znači Isus je već bio na nebu, kako je onda mogao da "dovede, te druge ovce pa će slušati Njegov glas i biće jedno stado, jedan pastir." Jasno kaže da će oni lično čuti njegov glas, a ne da će ga čuti od apostola ili ga čitati iz Biblije.
Nisam mogo pre. 🤕 😅

Pa, ne baš da ih sakupi, to je ipak svetska i teritorijalna i materijalna stvar, Isus je došao da propoveda carstvo i pokajanje, carstvo ne od ovog veka i sveta nego duhovno i nebesko carstvo.

Isus je prvo došao da propoveda Jevrejima SZ, pa On je bio i Mesija i Hristos koji je bio i propovedan u SZ i prorocima, zato je i prvo njima propovedao :

"Imam i druge ovce, koje nisu iz ovoga tora; i njih treba da dovedem, pa će slušati moj glas i biće jedno stado, jedan pastir." (Jovan 10:16)

I, kada Isus ovde kaže, imam druge ovce, znači postoje i prve ovce, i pošto je Isus došao da propoveda prvo starim Jevrejima, onda su oni ovde prve ovce.

I, pošto ima i druge ovce kojima treba da se propoveda, i pošto će tek onda biti jedno stado i jedan pastir - od prvih i drugih ovaca - onda je ovde jednostavna logika, prve ovce i druge ovce se razlikuju.

I, koji je konačni zaključak, jedini ispravan logičan zaključak jeste, pošto su prve ovce stari Jevreji, i pošto se druge ovce razlikuju od prvih ovaca Jevreja, onda su druge ovce svi ostali narodi na planeti zemlji.

I, to se vidi kasnije gde Isusovi učenici Apostoli propovedaju i svim ostalim narodima.

Mislim, ono, treba čitati i tumačiti bez predhodnih pretpostavki i objektivno i onako kako literalno i logički i smisaono piše.

Pa, ne baš da ih sakupi, to je ipak svetska i teritorijalna i materijalna stvar, Isus je došao da propoveda carstvo i pokajanje, carstvo ne od ovog veka i sveta nego duhovno i nebesko carstvo.
dobro nije došao samo da oh sakupi nego da ih prvo spasi. On je njih i ranije sakupljao: : „Jerusalime, Jerusalime, ti koji ubijaš proroke i kamenuješ one koji su ti poslani! Koliko puta sam hteo da skupim tvoju decu kao što kvočka skuplja svoje piliće pod krila, ali niste hteli." (Mateja 23:37)
Tačno je da su Judejci bili prve ovce, ali On sigurno nije došao nejevrejima pre nego što bi prorovedao i ostalim Jevrejskim plemenima, ma gde su oni tada bili. Kada je On bio na zemlji propovedano je isključivo Jevrejima, osim možda nekim pojedincima radi njihove vere u Njega. Primarni zadat je bio Izrael. Tako da je On mogao tu da misli isključivo na Izarel, kada je reko da ima druge ovce. On jasno kaže da "ima druge ovce", a ne da će ih imati, on ih je tu već klasificirao kao svoje.
Biblija ne opisuje propovedanje ostalim plemenima Izraela, iako znamo da su neki apostoli poput Tome bili čak u Indiji i to još pre misije Pavla neznabošcima. Šta je radio tamo? Kojim Izrelcima je tamo propovedano?
Sada ako kažemo da je samo Judejcima propovedao, zašto onda pominje "izgubljena" plemena Izraela?
Zašto Jakov u svojoj poslanici kaže: "Jakov, sluga Boga i Gospoda Isusa Hrista, pozdravlja dvanaest plemena koja su rasejana po svetu."?
Ovo jasno govori da su znali donekle gde su ta plemena i da im je tamo propovedano.
Meni je poznato da vi ne verujete u Mormonovu knjigu, ali ona jedina daje odgovor na to da je Isus posetio sva ta plemena.

Mormonova knjiga to opisuje:
"I zaista, kažem vam da ste vi oni za koje rekoh: I druge ovce imam koje nisu iz ovog stada, i njih moram dovesti, i one će čuti glas moj. I biće jedno stado i jedan pastir. A oni me ne razumeše, jer mišljahu da su to nejevreji, jer ne razumeše da nejevreji treba da se obrate kroz propovedanje njihovo. I ne razumeše me kad rekoh da će oni čuti glas moj. I ne razumeše da nejevreji nikada neće čuti glas moj – da im se ja sâm neću objaviti, osim preko Svetog Duha. Ali gle, vi i čuste glas moj i videste me, i vi ste ovce moje, i ubrojani ste među one koje mi Otac dade." (3 Nefi 15:21-24)

"I zaista, zaista, kažem vam da imam druge ovce koje nisu u ovoj zemlji, niti u zemlji jerusalimskoj, niti u bilo kojim delovima zemlje unaokolo gde bejah da služim; Jer one o kojima govorim su one koji još ne čuše glas moj, niti im se ja sam ikad objavih. Ali primih zapovest od Oca da odem k njima, i da će one čuti glas moj, i pribrojati se ovcama mojim, da bude jedno stado i jedan pastir. Stoga, idem da im se objavim." (3 Nefi 16:1-3)

"Ali sada idem ...da se pokažem izgubljenim plemenima Izraelovim, jer ona nisu izgubljena za Oca, jer On zna gde ih odvede." (3 Nefi 17:4)

dobro nije došao samo da oh sakupi nego da ih prvo spasi. On je njih i ranije sakupljao: : „Jerusalime, Jerusalime, ti koji ubijaš proroke i kamenuješ one koji su ti poslani! Koliko puta sam hteo da skupim tvoju decu kao što kvočka skuplja svoje piliće pod krila, ali niste hteli." (Mateja 23:37)
Tačno je da su Judejci bili prve ovce, ali On sigurno nije došao nejevrejima pre nego što bi prorovedao i ostalim Jevrejskim plemenima, ma gde su oni tada bili. Kada je On bio na zemlji propovedano je isključivo Jevrejima, osim možda nekim pojedincima radi njihove vere u Njega. Primarni zadat je bio Izrael. Tako da je On mogao tu da misli isključivo na Izarel, kada je reko da ima druge ovce. On jasno kaže da "ima druge ovce", a ne da će ih imati, on ih je tu već klasificirao kao svoje.
Biblija ne opisuje propovedanje ostalim plemenima Izraela, iako znamo da su neki apostoli poput Tome bili čak u Indiji i to još pre misije Pavla neznabošcima. Šta je radio tamo? Kojim Izrelcima je tamo propovedano?
Sada ako kažemo da je samo Judejcima propovedao, zašto onda pominje "izgubljena" plemena Izraela?
Zašto Jakov u svojoj poslanici kaže: "Jakov, sluga Boga i Gospoda Isusa Hrista, pozdravlja dvanaest plemena koja su rasejana po svetu."?
Ovo jasno govori da su znali donekle gde su ta plemena i da im je tamo propovedano.
Meni je poznato da vi ne verujete u Mormonovu knjigu, ali ona jedina daje odgovor na to da je Isus posetio sva ta plemena.

Mormonova knjiga to opisuje:

Ovaj, da se ne ponavljam mnogo, objasnio sam već u par poruka, nemo da se ljutiš ali vrlo je jednostavno logički to može da shvati i neki srednjoškolac, jer ako Isus kaže da će tek biti jedno stado i jedan pastir za prve i druge ovce, onda postoji razlika između prvih i drugih ovaca, i ako su prve ovce stari Jevreji onda ne mogu da budu isto Jevreji i druge ovce i jer onda bi Isus rekao da već postoji jedan pastir i jedno stado jer su Jevreji i prve i druge ovce, ali pošto ne postoji jedan pastir i jedno stado, onda je sasvim logično da su druge ovce neki drugi narodi i kada poveruju i stari Jevreji i kada poveruju i ostali narodi tek onda će biti jedan pastir i jedno isto stado.

Oćeš da kažeš da je Isus i lično išao da propoveda nekim rasejanim Jevrejima, ili sam pogrešno shvatio. :unsure:

Oćeš da kažeš da je Isus i lično išao da propoveda nekim rasejanim Jevrejima, ili sam pogrešno shvatio
da, ja mislim da je Isus lično, došao izgubljenim plemenima Izraela, kako On to kaže i siguran sam da ih je posetio i podučio. Nisam ja ljut, mi smemo da imamo različita mišljenja.
Ja podržavam stav iz Mormonove knjige koja opisuje posetu Isusa plemenu Josifa, koje je bilo odvedeno na američki kontinent.

Za mene je ovo logično, jer Isus kaže "da će oni čuti glas moj", a znamo da Isus nikada nije propovedao lično Grcima, Rimljanima ili drugim nejevrejima. To su činili samo apostoli decenijama kasnije.
Ipak, donekle si u pravu, propovedanjem apostola su i nejevreji postali Božji narod, jer su i oni postali Izraelci krštenjem i primanjem Duha svetoga, ali mislim da Isus tada nije tu o njima govorio.

Kao što rekoh. mi smemo da imamo različita mišljenja a da se ne svađamo oko toga.

Zadnje uređeno:
Nazad
Vrh