I oni,sjeverni Izrael se vratio kući. Njima su išli svi apostoli i njima su pisane sve poslanice.
naravno, a to je zato jer je Bog znao gde ih je odveo i apostoli su bili prvo kod njih, ali Josifovo pleme je bilo na Ameriökom kontinentu, i njih je Isus posetio, o tome piüe Mormonova knjiga.
Isus je rekao da je došao SAMO izgubljenim plemenima Izraela, "ja sam poslan samo izgubljenim ovcama doma Izrailjeva."(Mateja 15) znači da su oni tada zaista bili izgubljeni i niko nije znao gdesu. Dalje kaže On svojim apostolima: "Imam i druge ovce, koje nisu iz ovoga tora; i njih treba da dovedem, pa će slušati moj glas i biće jedno stado, jedan pastir." (Jovan 10:16) Znači da se te druge ovce mogu odnositi samo na Izrelska plemena.
Ovo ukazuje na to da je Isus zaista posetio te ovce. Mormonova knjiga to opisuje:
"I zaista, kažem vam da ste vi oni za koje rekoh: I druge ovce imam koje nisu iz ovog stada, i njih moram dovesti, i one će čuti glas moj. I biće jedno stado i jedan pastir. A oni me ne razumeše, jer mišljahu da su to nejevreji, jer ne razumeše da nejevreji treba da se obrate kroz propovedanje njihovo. I ne razumeše me kad rekoh da će oni čuti glas moj. I ne razumeše da nejevreji nikada neće čuti glas moj – da im se ja sâm neću objaviti, osim preko Svetog Duha. Ali gle, vi i čuste glas moj i videste me, i vi ste ovce moje, i ubrojani ste među one koje mi Otac dade." (3 Nefi 15:21-24)
Ali opisuje da je i ostala plemena Izrela posetio:
"I zaista, zaista, kažem vam da imam druge ovce koje nisu u ovoj zemlji, niti u zemlji jerusalimskoj, niti u bilo kojim delovima zemlje unaokolo gde bejah da služim; Jer one o kojima govorim su one koji još ne čuše glas moj, niti im se ja sam ikad objavih. Ali primih zapovest od Oca da odem k njima, i da će one čuti glas moj, i pribrojati se ovcama mojim, da bude jedno stado i jedan pastir. Stoga, idem da im se objavim." (3 Nefi 16:1-3)
"Ali sada idem ...da se pokažem izgubljenim plemenima Izraelovim, jer ona nisu izgubljena za Oca, jer On zna gde ih odvede." (3 Nefi 17:4)
Biblija ne opisuje gde su ta plemena tada bila odvedena, ali to ne znači da Bog nije znao gde su oni bili.
Ali Biblija nigde ne opisuje da su se ostala plemena pored Jude danas već varatili na danšnjoj teritoriji Izraela.
Oni su i dalje rastureni po svetu, a o tome piše i prorok Jeremija:
"Vratiću ih u zemlju njihovu koju sam dao njihovim praočevima. ‘Jer evo idu dani, govori Gospod, kad ću povratiti roblje naroda svog Izrailja i Jude, govori Gospod, i dovešću ih natrag u zemlju koju sam dao ocima njihovim, i držaće je." (Јеremija 30:3)
„Sakupiću ostatak svojih ovaca iz svih zemalja po kojima sam ih rasejao i vratiću ih na njihov pašnjak, i one će biti plodne i namnožiće se. Podići ću im pastire koji će ih pasti, i ničega se više neće bojati, neće se plašiti i nijedna se neće izgubiti”, govori Gospod." (Jeremija 23:3,4)
„Zato dolaze dani”, govori Gospod, „kad se više neće govoriti: ‘Živ bio Gospod koji je Izraelove sinove zveo iz egipatske zemlje’, nego će se govoriti: ‘Živ bio Gospod koji je potomstvo Izraelovog doma izveo i doveo iz severne zemlje i iz svih zemalja po kojima sam ih rasejao i oni će živeti u svojoj zemlji.” (Jeremija 23:7,8)
"...govoriće se: ‘Tako živ bio Gospod koji je Izraelove sinove izveo iz severne zemlje i iz svih zemalja po kojima ih je rasejao!’ Vratiću ih u zemlju njihovu koju sam dao njihovim praočevima. ‘Poslaću mnogo ribara’, govori Gospod, ‘koji će ih loviti.
Zatim ću poslati mnogo lovaca koji će ih loviti po svim gorama i po svim bregovima i po svim kamenim vrletima. Jer su moje oči na svim njihovim putevima." (Jeremija 16:14-21)
Ne postoje istorijski spisi da se to do sada dogodilo.
99,9% Jevreja danas tvrde da su od plemena Jude. Za razliku od Jude ostala plemena su rasturena i izmešana širom sveta i samo Bog zna gde su i on će ih sabrati misioniranjem "Poslaću mnogo ribara’, govori Gospod, ‘koji će ih loviti"