Nije mi cilj debatovat, postavljam pitanja samo da bih dobio odgovor/bolje shvatio.
Pošteno.
1. Isus nema biološkog oca, ne može imati 2 genealogije.
Ne mora imati biološkog oca da bi imao dvije geneaologije.
Postoji iznimka u Tori kada se radi o nasljeđivanju, vidi:
(Br 27:1-11; 36:6-9. Još 17:3-6.), ovo je značilo da Josip nije trebao biti Isusov biološki otac kako bi se steklo zakonsko pravo nasljeđivanja.
2. Mozete li mi malo bolje pojasniti zakonsku lozu sa Davidom?
S Josipova stajališta, Matejevo rodoslovlje Isusa (Mt 1,1-16) ključno je jer nedvosmisleno potvrđuje Isusovo pravo na Davidovo kraljevstvo. Kao Josipov posvojeni sin, Isus bi imao sva ista zakonska prava kao biološki nasljednik pod judaizmom. Salomon je bio Josipova izravna linija potomaka od Davida, što ga je činilo članom Davidove kraljevske loze.
Perspektiva iz Lukinog rodoslovlja govori nam o Marijinoj obiteljskoj povijesti (krvnoj liniji), i ta genealogija zatim uključuje Davida, Abrahama i Adama. Kao rezultat toga, može se reći da je Isus bio "Davidov sin" jer je fizički potekao od Davida preko Natana, Davidova sina.
3. Marija je označena imenom svoga muža?
Prvi dokaz koji ste naveli, ja se stvarno izvinjavam ali ja tu ne vidim nikakav dokaz za Vašu tvrdnju.
Drugi dokaz ako biste mogli navesti taj stih posto ga ne mogu pronaci.
Luka detaljno opisuje Isusovo podrijetlo preko Marije. Iako se spominje Josipovo ime, Luka počinje s Marijom i vraća se u prošlost do Adama. Loza Isusa kao Sina Čovječjeg utvrđena je ovom genealogijom.
Židovski zakon zahtijeva da Marijino očinstvo bude naznačeno u imenu njezina muža. Samo se "od Helija" ili "Eli" koristi za opis Josipa u starogrčkom Lk 23. U stvarnosti, Heli je najvjerojatnije Marijin otac jer Mt 1:16 tvrdi da je Josipov otac Jakov. Josip mu je slijedom toga zet. Dakle, ono što vas je zanimalo je u Lk 3:23 i to usporedite s narednim stihovima u rodoslovlju (naravno koristeći grč. tekst), preporučujem da koristite neku od aplikacija koja će vam pomoći kod usporedbe svih tih stihova grčkog teksta i ranije spomenutog člana...
4. Ako biste mi mogli pojasniti sledece : Matej 22:41-46
Mt 22:41-46 - Kad se farizeji skupiše, upita ih Isus: "Što mislite o Kristu? Čiji je on sin?" Kažu mu: "Davidov. A on će njima: "Kako ga onda David u Duhu naziva Gospodinom, kad veli: Reče Gospod Gospodinu mojemu: `Sjedi mi zdesna dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim?` Ako ga dakle David naziva Gospodinom, kako mu je sin? I nitko mu nije mogao odgovoriti ni riječi, niti se od toga dana tko usudio upitati ga bilo što.
Pretpostavljam da navodite ovaj Kristov razgovor s farizejima kako bi povukli određene paralele s onim što ste do sad pitali, te na kraju iz toga izvukli određene poante.
Taj interesantan događaj gdje Krist svojim pitanjem razoružava farizeje nam otkriva jasno da je potomak Davida, ali postoji jedna dublja poanta koja vas očito interesira, na što farizeji nisu znali dati odgovor.
Stvar je jednostavna, Isus se referira na Psalam 110, kojeg još nazivamo Mesijanski psalam.
Ps 110:1-7 - Reče Gospod Gospodu mojemu: "Sjedi mi s desnu stranu moju, dok položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim!" Gospod daje da izađe žezlo vladanja tvojega sa Siona: vladaj posred neprijatelja svojih! Narod se tvoj dragovoljno predaje tebi u dan vojne tvoje u svetom uresu. Iz krila zore izvire tebi rosa mladosti tvoje. Gospod se zakleo, nikad se neće pokajati: "Ti si svećenik dovijeka po redu Melkizedekovu!" Ob desnu tvoju Gospod satire kraljeve u dan gnjeva svojega, Sudi narodima: okolo se gomilaju lešine; satire knezove na zemlji širokoj. Iz potoka pije na putu svojemu, zato može glavu visoko podignuti.
Dakle, Davidov Sin (Potomak Mesija Krist) nije kao ostali sinovi, drugačiji je. O Njemu David govori u jednom uzvišenom smislu, jer je sam Krist slavniji i uzvišeniji od njega samog. Isto tako Krist je superiorniji od svih kraljeva i svake vrste vlasti. Pa tako ga sam David pod nadahnućem Duha Svetog naziva Adonai, što će reći da je njegov potomak za njega više od nasljednika, odnosno sam Bog Gospod.
Eto, nadam se da je sad ponešto jasnije.
Svako dobro