Sigurnost spasenja

Sto bi ti odgovorio Bogu da te pita zašto bi te pustio u raj?? Razmisli
Ako je odgovor dobra djela ..ja ovo ja ono činio sam za tebe
Onda si promašio bit evanđelja

Razmislimo i razgovaramo o dovršenom Kristovom djelu, o tome što je sve Isus ucinio- onaj koji vjeruje u mene ima život vječni a ovdje su ljudi ukazivali na njihova djela i u stih23- I Isus kaže nikada vas nisam poznavaoci.- nas koji smo spašeni Isus nas poznaje ne može nam reći nikada vas nisam poznavaoci
Ti ljudi nikada nisu došli na vjeru u Krista
Volja Očeva u mateju i u 4 evan je vjerovati u Isusa Krista i to jasno piše u Ivan6:39-40- pročitajte u ovim stihovima je sadržana vječna sigurnost
Volja Očeva je da vjerujemo u Njegovog Sina
Ivan 5:24- onaj koji vjeruje u mene IMA vječni život i ne dolazi na sud nego je prešao iz smrti u zivot.
Kada ljudi vide mt7:21 vršiti volju očekuje..da se nanovoradamo djelima proturjecili su sve od ypostanka do otkrivenja
Rim4:1, gal3;6-14
Tako mt7 ne uci nas da moramo raditi da uđemo u kraljestvo već nam govori da je jedini način da uđemo u kraljestvo da vjerujemo u Isusa koga je Otac poslao jer je to volja očeva u smrt pokop i uskrsnuće jer je to evanđelje našeg spasenja 1 kor15:1-4

Kao prvo zato sto je On platio za moje licno spasenje i drugo - zato sto sam verovao u Njega !!!
U vezi prvog , u tehnickom smislu ljudski faktor ne moze uciniti apsolutno nista jer je sve to vec ucinjeno mimo nase volje i angazmana...
E sad ono sto stoji do nas ljude jeste da tu zrtvu prihvatimo sto je prvi korak koji direktno nas treba voditi ka drugom - verovanje Hristru !!!
A ovo drugo jeste zona u koju ljudi mogu svojim zivotom potvrditi da ZAISTA VERUJU Isusu Hristu koji je izmedju ostalog, trazio da DRZIMO NJEGOVE ZAPOVESTI !!!
... to isto su shvatili i apostoli i to je kljucna poruka jevandjelja kojeg su propovedali....a kad smo kod poznavanje Hrista,apostol je direktno, 'bez rukavica"rekao kako stvari zaista stoje na tom planu - dakle vera u Hrista podrazumeva drzanje Hristovih zapovesti i to je upravo ono o cemu je Isus govorio a trebalo bi svima biti jasno da verovati Hristu pre svega znaci POZNAVATI HRISTA, imati licni odnos s Njim ( ne mozes verovati nekom koga ne poznajes,zar ne ) ...
Evo drugog Bibliskog dokaza (ostali slede u produzetku kasnije u toku diskusije):

1 Jov.2,1-5:
" Dječice moja! ovo vam pišem da ne griješite; i ako ko sagriješi, imamo zastupnika kod oca, Isusa Hrista pravednika, J
I on očišća grijehe naše, i ne samo naše nego i svega svijeta.
I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.
Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema;

A koji drži riječ njegovu, u njemu je zaista ljubav Božija savršena; po tom poznajemo da smo u njemu..."

Ako se može izgubiti - Ne ovisi li tada spasenje o tebi. ?
Nisi li ti taj koji ćes ga ili moraš zaslužili?
Kako znaš da ćes ga uopće uspjeti postići?
Primjer Davida- on je učinio grijeh za kojeg je u sz bila kazna smrt, a on je bio čovjek po Bozjem srcu.
Ucinio je groznu stvar kao Bozji covjek- ubojstvo i preljub.
Danas bi ga ljudi osudili i rekli pa on nije nikakvi vjernik ići će ravno u pakao..pogledajte što je učinio..
I to Bozji čovjek..

Ali David se pokajao za grijeh, on je ostao vjeran do kraja. Ne moramo tražiti u Bibliji. Što je s vjernicima iz naših crkava, koji su bili vjerni, a onda otišli u svijet te se nisu pokajali nikad za grijehe, i kao takvi umrli. Jesu li oni imali sigurnost spasenja?

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Ali David se pokajao za grijeh, on je ostao vjeran do kraja. Ne moramo tražiti u Bibliji. Što je s vjernicima iz naše crkve, koji su bili vjerni, a onda otišli u svijet te se nisu pokajali nikad za grijehe, i kao takvi umrli. Jesu li oni imali sigurnost spasenja?

Pitanje je što je pokajanje?
I kad smo povjerovali koliko nam je grijeha bilo opršteno ?

Recimo to ovako
Zašto mnogi ljudi misle da mogu izgubiti spasenje i čemu taj vid razmišljanja zapravo vodi?
Biblija jasno govori da nakon što povjerujemo u Krista kao spasitelja mi odmah dobivamo spasenje tj.život vječni,- koliko traje taj vječni život?VJECNO
te dobijemo Duha Svetoga kao zalog budućeg otkupljenja.

Zašto mnogi misle da taj isti život vječni možemo izgubiti ukoliko ne hodimo u svetosti.
Taj vid gledanja na spasenje izgleda ovako: Ljudi vjeruju da su trenutno spašeni jer su povjerovali u Isusa, ali pri tome misle da će ipak njihovo činjenje dobrih ili loših djela odrediti njihovu krajnju destinaciju nakon smrti.
Ukoliko ne ustraju u svetosti do kraja života oni pretpostavljaju da će izgubiti spasenje!
Budući da ni oni sami ne mogu sa sigurnošću znati hoće li nastaviti hodati u dobrim djelima, samim time ne mogu znati niti hoće li na kraju njihovog puta i biti spašeni!
Pitanje je- koliko su zaista oni sigurni u svoje spasenje? Te komu točno vjeruju i u koga pouzdanje svoje stavljaju da bi ostali spašeni? Je li vjeruju sebi ili Kristu?
Problem je sto većina ne razlikuje spasenje od posvecenja- to miješaju i rezultat je gubitak spasenja

Spasenje (opravdanje pred Bogom) nije isto što i učeništvo ili posvećenje.
Proces spasenja traje trenutak-kad povjerujes
proces učenistva i posvećivanja traje čitav zivot. Nas odnos s Bogom nakon što smo spašeni rezultira našim duhovnim rastom . Samo spasena osoba može ugoditi Bogu.Samo spasena osoba je duhovno živa prešla je iz smrti u zivot i novo je stvorenje , staro je nestalo.
posvecenje zahtjeva nas trud nasa dobra djela , molitvu, čitanje riječi Nekada smo bolji nekada padnemo nekada imamo susu ..ali time ne doprinosimo spasenju koje je isključivo samo Kristovo djelo i zahtjeva samo vjeru.Spasenje je ono sto je on učinio za nas.
Spasenje(opravdanje) je pravna deklaracija koja govori da smo pred Bogom nevini, Isus je našu zadužnicu pribio na kriz , grijeh je plaćen.( kad je Isus platio za grijeh svijeta koliko si ti tada ucinio grijeha ??)
Problem grijeha je rjesen.
Zašto bi ti Bog ponovno sudio za grijehe , ako je osudio Isusa umjesto tebe.
a posvećenje je naš trud nas rast,
Nije svaka spašena osoba Isusov učenik. Jer učenik se ne rađa, učenikom se postaje!
Stoga, kriteriji za spasenje nisu isti kao kriteriji da budete Isusov učenik!

Spasenje je jednostavno, te zahtjeva samo vjeru. Milošću smo spašeni po vjeri, nije to od vas, dar je to Božji. Ne po djelima da se netko ne bi pohvalio! (Efež 2:8-9)
Dar obično košta samo onoga koji daruje taj dar,a ne onoga koji taj dar prima!
U Bibliji pojam spasenje ne odnosi se samo na raj , ovisi o kontekstu može biti fizičko spasenje od neprijatelja, može značiti ostati živ- .spasio si se od smrti.
O našoj službi ovisit će nagrade ako smo kao spašeni ljudi zakazali, nismo činili nista stetovat ćemo ali i dalje smo spašeni.A ako smo bili po Isusovoj zapovjedi u službi pomirenja primit ćemo nagrade od Krista.

Adam i Eva su bili besmrtni, pa postali smrtni.imamo gomilu dokaza da se spasenje može izgubiti.

Ali ko istraje do kraja, biće spašen.“ (Matej 10:22)

„Zato ja ne trčim besciljno i ne udaram pesnicom kao da bijem vazduh, nego krotim svoje tijelo i držim ga u pokornosti kao sluge, da ne bih kako propovijedajući drugima i sam bio diskvalifikovan.“ (1. Korinćanima 9:26,27)

Jevrejima 3.12.
Pazite, braćo, da se kako u nekom od vas ne nađe zlo srce nevjerstva, u odstupanju od Boga živoga.“

Adam i Eva su bili besmrtni, pa postali smrtni.imamo gomilu dokaza da se spasenje može izgubiti.

Ali ko istraje do kraja, biće spašen.“ (Matej 10:22)

„Zato ja ne trčim besciljno i ne udaram pesnicom kao da bijem vazduh, nego krotim svoje tijelo i držim ga u pokornosti kao sluge, da ne bih kako propovijedajući drugima i sam bio diskvalifikovan.“ (1. Korinćanima 9:26,27)

Jevrejima 3.12.
Pazite, braćo, da se kako u nekom od vas ne nađe zlo srce nevjerstva, u odstupanju od Boga živoga.“

Mt10:22 - mt24:13 u kontekstu ne radi se o gubitku spasenja.
Zato uvijek uvijek- kontekst!i
-kada će biti uništenje hrama, tvoj dolazak i svršetka svijeta?
U svakoj sve knjige prorokuju da će Isus vladati sa svojim narodom- Izraelom - mesijansko kraljestvo
Ta tema je bila poznata apostolima oni su znali da je Isus Mesija
Kome tu Isus govori?
Mt10:5-7, Rim15:8
Mt24:22--i kad se nebi skratiti oni dani ne bi se spasilo ni jedno tijelo...
Iz konteksta je jasno da se radi o životu i smrti a ne o spasenju duše.
I ovaj događaj je prije Isusove smrti na križu.
Radi se o prorocanstvu za Izrael a ne o Tijelu Kristovom.

Kor 9 sto citiram opet se ne radi o gubitku spasenja nego kontekst kontekst govori nagradi trci za nagradu stih14,15,16.. a ako naravno može i izgubiti nagradu- neraspadljiv vijenac iako je drugima propovjedao..isto tako i mi.

Hebrejima je židovska poslanicu koja ih uci tko je bio Isus - Njihov Mesija Veliki svećenik..i ima djelova prorocanstva - milenijsko kraljestvo..idem..
Iz nje mi isto učimo ali ne govori o gubitku spasenja za nas spasenje.

Pismo je jasno po pitanju spasenja. Čovek može da upozna Boga i slobodnom voljom napravi prestup, ode u jeres ili slično.
Nema ovde konteksta, sve je jasno kao dan.

Jer one koji su jednom prosvijetljeni i koji su okusili nebeski dar i bili sudionici Duha Svetoga, i koji su okusili dobru riječ Božju i sile svijeta koji dolazi, a zatim su otpali, nije moguće opet dovesti do pokajanja, jer sami ponovo razapinju Sina Božjeg i izvrgavaju ga ruglu.“ (Jevrejima 6:4-6)

Jer one koji su jednom prosvijetljeni i koji su okusili nebeski dar i bili sudionici Duha Svetoga, i koji su okusili dobru riječ Božju i sile svijeta koji dolazi, a zatim su otpali, nije moguće opet dovesti do pokajanja, jer sami ponovo razapinju Sina Božjeg i izvrgavaju ga ruglu.“ (Jevrejima 6:4-6)

Vec sam to napisala ali evo još jednom
Ne piše nigdje da su oni primili Duha Svetoga niti piše da su zapečaćeni Duhom, niti piše da su nanovo rođeni / spašeni. To bi bili termini kojima se označava spasenje. Ovdje samo piše da su postali dionici Duha, nema spasonosnog djela Duha Svetog. Ovdje je riječ o nekakvom djelovanju Duha u životu čovjeka. Npr Juda je činio čuda, bio dionik Duha, a ipak je bio klasicni nevjernik, nije bio spašen. Zato možemo reći da su dionici oni koji su doživjeli nekakvo djelovanje Duha, doživjeli su prosvjetljenje , doživjeli čudesa, izliječeni od bolesti itd. Duh je to u njima činio ne bi li ih doveo do istinskog pokajanja. Međutim oni su odbacili svako djelovanje Duha i time ga teško uvrijedili ( Heb 10,29)

Mislim da se u ovom slučaju podrazumeva. A takav stav da se spasenje ne može izgubiti je velika prevara. Ili što bi pravoslavci rekli, može da odvede u prelest.

Sigurnost spasenja
Gal2:20
S Kristom sam razapet; ipak živim, ali ne više ja, nego Krist živi u meni.
A što sada živim u tijelu, živim PO VJERI koja dolazi od Sina Božjega koji me je ljubio i dao sebe samoga za mene.
Jedino s Bogom možemo surađivat kao spašeni ljudi.
U nama se nastanio Bog.
Stari Adamov život je zamjenjen za Kristov život koji je prihvatljiv, pravedan ,svet i pobjedonosan.
Tko je u Kristu on je novi stvor.
2 Kor5:17
Zato nema nikakve osude onima koji su u Kristu.

Problem gubitka spasenja je u nevjeri. Is
Gledanje na činjenje ili nečinjenje "dobrih djela",
a Bog priznaje samo djelo svog Sina Isusa Krista.

Sigurnost spasenja
Gal2:20
S Kristom sam razapet; ipak živim, ali ne više ja, nego Krist živi u meni.
A što sada živim u tijelu, živim PO VJERI koja dolazi od Sina Božjega koji me je ljubio i dao sebe samoga za mene.
Jedino s Bogom možemo surađivat kao spašeni ljudi.
U nama se nastanio Bog.
Stari Adamov život je zamjenjen za Kristov život koji je prihvatljiv, pravedan ,svet i pobjedonosan.
Tko je u Kristu on je novi stvor.
2 Kor5:17
Zato nema nikakve osude onima koji su u Kristu.

Problem gubitka spasenja je u nevjeri. Is
Gledanje na činjenje ili nečinjenje "dobrih djela",
a Bog priznaje samo djelo svog Sina Isusa Krista.

A gde je tu ljudski faktor,onda je sasvim dovoljno da svi na planeti kazu "ja verujem u Hrista" i obezbedili su vecni zivot ...!??
...taman posla,onda bi neki samo deklarativno davali takve izjave dok ce ujedno ciniti preljubu,krasti,lagati i t.d. i to pod plastem navodne "vere u Hrista"...!!!

Obrati paznju na sledeci tekst iz Otkrivenja:

Otkr.22,10-12:
'...I reče mi: ne zapečaćavaj riječi proroštva knjige ove; jer je vrijeme blizu.
Ko čini nepravdu, neka čini još nepravdu; i ko je pogan, neka se još pogani; i ko je pravedan, neka još čini pravdu; i ko je svet, neka se još sveti.
I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovijem..."

Dakle kao sto se jasno vidi,u vreme neposredno pre kraja sveta jos uvek je na snazi koncept "svakom prema djelima njegovih" !!!
Spasenje je samo VTORA SANSA,nova opcija za ljudski rod koja je bila izgubljena ali to ima realnu,upotrebnu vrednost samo za one koje ce poverovati Hristu i koji ce svoj zivot uskladiti Njegovim standardima ( drzeci Njegove zapovesti).

A zasto bi netko tko je spasen , tko je zahvalan Gospodinu htio krasti, zivjeti nemoralno .
Spasenje je dar i nema tu tvojeg djela ama bas nikakvog, ne mozes ga nicime zaraditi niti zadrzati niti izgubiti .
A nas dio je da se mi posvecujemo rastemo u vjeri, ne zbog toga da zadrzimo spasenje

A zasto bi netko tko je spasen , tko je zahvalan Gospodinu htio krasti, zivjeti nemoralno .
Spasenje je dar i nema tu tvojeg djela ama bas nikakvog, ne mozes ga nicime zaraditi niti zadrzati niti izgubiti .
A nas dio je da se mi posvecujemo rastemo u vjeri, ne zbog toga da zadrzimo spasenje

A sto ne bi ako mu na kraju isto kao i onom koji to ne radi ?
Dakle dodje neki ozenjeni svaleras u crkvi i kaze "ja verujem Hristu,to je bas lepa stvar,nista ne radis ,nema nikakve obaveze a na kraju ipak dobijas JACK POT ( vecni zivot) ...i onda potrci stimuliran bukvalno po svaku suknjicu koja mu proleprsa i tako dobije "i jare i pare"... हिन्दी
Taman posla da bi ovo moglo biti slucaj...

Ako gresimo kao vjernici, hodamo po tijelu. stari covjek- rada smrt , necemo bit duhovni i izgubit cemo nagrade
kad smo pristupili Kristu bili smo gresnici.
Isus je izbrisao sve nase grijehe, jer je platio za njih.kol1:20
postali smo djeca Bozja to je nas identitet
Dijete moze biti i neposlusno, al ne prestaje bit dijete.
Vjernik moze bit mrtav vjernik i takav ne donosi nikakav rod.
Ako cinis grijehe pa si izgubio spasenje to znaci da Isus nije platio za sve tvoje grijehe. Spasenje je uvjetno.a ne miloscu po vjeri bez djela.
Zar mislis da vjernik ne moze tesko pasti?
Spasenje nije nagrada za pravedne ili zasluga za bezbožne, nego besplatan dar za grješnike...
Ja ne zagovaram da se moze zivjeti bilo kako., nego za sad objasnjavam što je to nas identitet u Kristu u rim4:6-8- da bi nam Bog uracunao pravednost vise nam ne uracunava grijeh ,
Kad smo jednom spaseni u trenutku naseg pokajanja- to je da smo shvatili da smo gresnici i da nam treba Krist da nas spasi , povjerovali smo da je on platio za nas grijeh pouzdali smo se u njegovo dovrseno djelo - vjerom u tom trenutku smo spaseni.
I tada pocinje nas proces - neki trebaju duze , neki krace da ih Bozja Rijec polako mjenja, Duh Sveti ih opominje
ovo je sad moje uvjerenje ni jedan vjernik ne uziva u grijehu, i kad padnu jako boli ih to ne mogu bit ravnodusni.

Ako gresimo kao vjernici, hodamo po tijelu. stari covjek- rada smrt , necemo bit duhovni i izgubit cemo nagrade
kad smo pristupili Kristu bili smo gresnici.
Isus je izbrisao sve nase grijehe, jer je platio za njih.kol1:20
postali smo djeca Bozja to je nas identitet

Do ovde se slazem...

Dijete moze biti i neposlusno, al ne prestaje bit dijete.
Vjernik moze bit mrtav vjernik i takav ne donosi nikakav rod.
Ako cinis grijehe pa si izgubio spasenje to znaci da Isus nije platio za sve tvoje grijehe. Spasenje je uvjetno.a ne miloscu po vjeri bez djela.

Isus je platio za tvoje grehe iz proslosti sve do trenutka kad si saznao za Njegovu zrtvu i cuo si Njegov poziv i to te saznanje tera na poslusnost Bozjim zapovestima...to je dokaz da ti zapravo prihvacas Njegovu zrtvu jer postajes svesan koliko je greh odvratan Bogu da je dao Svog Sina kako bi ljudi mogli imati drugu sansu jer prije toga je nisu imali a to iz razloga sto je plata za greh smrt ...covek je trebao umreti i nist vise,kraj price...medjutim intervenisao je Bozji Sin i resio taj problem tako sto je platio otkup za coveka i dao mu mogucnost da bira izmedju vecne smrti i vec nog zivota...Ono prvo je plata za greh dok je ovo drugo Dar Bozji a dar se treba prihvatiti ali nazalost - moze i odbaciti...!!!
Apostol je rekao da je on svoju trku svrsio i dobice venac za taj angazman sto znaci da je on s tim komentarom dao do znanja da se ljudi trebaju angazirati i to svaki na svoju stazu zivota i stici na cilj na kraju svoje trke a trca se na duhovnu stazu...
Dakle spasenje je timski rad sa Bogom - On ti daje dar vecni zivot a tvoje je da tog dara prihvatis i zivis u skladu sa voljom Darodavaoca !!!

Zar mislis da vjernik ne moze tesko pasti?
Spasenje nije nagrada za pravedne ili zasluga za bezbožne, nego besplatan dar za grješnike...
Ja ne zagovaram da se moze zivjeti bilo kako., nego za sad objasnjavam što je to nas identitet u Kristu u rim4:6-8- da bi nam Bog uracunao pravednost vise nam ne uracunava grijeh ,
Kad smo jednom spaseni u trenutku naseg pokajanja- to je da smo shvatili da smo gresnici i da nam treba Krist da nas spasi , povjerovali smo da je on platio za nas grijeh pouzdali smo se u njegovo dovrseno djelo - vjerom u tom trenutku smo spaseni.
I tada pocinje nas proces - neki trebaju duze , neki krace da ih Bozja Rijec polako mjenja, Duh Sveti ih opominje
ovo je sad moje uvjerenje ni jedan vjernik ne uziva u grijehu, i kad padnu jako boli ih to ne mogu bit ravnodusni.

Ne znam za tebe ali nam apostol tvrdi da je on nazalost svojim udima sluzio zakonu grehovnome jer je cinio to sto realno ne zeli ciniti ali je svojim umom sluzio zakonu Bozjemu...ako je to tako bilo njemu zamisli tek kako je nama danas...!?

Spasenje nije timski rad s Bogom , spasenje je samo Bozje djelo jer te samo Bog može spasiti i samo je on platio umjesto tebe za tvoj grijeh
A posvečenje je timski rad s Bogom

Izvede ih van i kaza: »Gospodo, što mi valja činiti da se spasim?«
A oni rekoše: »Uzvjeruj u Gospodina Isusa Krista, i spasit ćeš se — ti i dom tvoj!« Dj 16:30-31

Ovaj biblijski pogled na spasenje, u kojem je dovoljno samo povjerovati da bi dobili Duha Svetoga te s time se spasili i bili zapečaćeni za dan otkupljenja, danas mnogi pogrdno nazivaju Lagano vjerovanje.

S time naime impliciraju kako je ovaj način gledanja na spasenje jednostavno prelagan, te samim time i prejeftin, gotovo pa besplatan!
Svjesno ili ne, ovaj put su upravu. Spasenje jest jednostavno, lako i besplatno. Više puta u Bibliji navodi se da je spasenje dar Božji.
Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to nije od vas, Božji je to dar! Ef 2:8

Jer ukoliko morate raditi za dar, to više nije dar, to je onda nagrada!
Pogledajte kako Biblija pravi razliku između dara i nagrade. Evo samo jedan primjer.

DAR: A Duh i nevjesta govore: »Dođi!« I tko čuje, neka rekne: »Dođi!« I tko žeđa, neka dođe! I tko hoće, neka uzima vode života bez naplate! Otk:22:17 (vidimo da je dar besplatan)

NAGRADA: »I evo, dolazim ubrzo, i plaća moja sa mnom, da svakomu platim kakvo mu je djelo. Otk 22:12 (vidimo da nagrade dobivamo po našim djelima)

Dar košta samo onoga koji ga daruje, ne košta ništa onoga koji ga prima! Nagrade pak dobivamo po našem trudu, radu i zaslugama!

Mnogi vjernici koji govore da spasenje može biti izgubljeno, jer navodno nismo dovoljno radili, trudili se, ostali u dobrim djelima, odmakli se od činjenja loših djela itd.
Zamislite da dobijete neki prelijepi dar a potom ga morate vratiti jer niste dovoljno za taj dar radili!
Ovo je sasvim dovoljno da vidite samo-poražavajuću narav te pozicije.

Naša pozicija na prvu izgleda lako, no međutim Kristu nije bilo lako.
Mi se potpuno pouzdajemo u njega, te njegovom mukom i smrću mi smo posvećeni i opravdani. U Božjim očima mi smo čisti, naše grijehe(prošle, sadašnje i buduće) on je pribio na križ.
Prošao je bičevanje, izrugivanje, napuštan bijaše od učenika pa čak i od Oca, prošao je muku na križu, da bi mi bili iscijeljeni.

Je li ovo isprika da možemo slobodno griješiti? Pavao u Rimljanima 6:15 kaže: Što dakle? Da griješimo jer nismo pod Zakonom nego pod milošću? Nipošto!

Čemu onda sve one zapovjedi u Bibliji netko će se zapitati? One tu nisu radi Boga nego poradi nas! Bog nam ih daje za naše dobro, da bi imali puninu odnosa s Njim, te tako postignemo puninu života, kako ovog ovdje tako i budućeg. Gore smo naveli stih koji kazuje da nagrade u budućem kraljevstvu ovisiti će od naših djela na ovom svijetu.

Ovaj pogled na spasenje dovodi do ljubavi i zahvalnosti Isusu na svemu učinjenom za nas! Za razliku od ostalih mi to ne činimo iz straha, te naš fokus nije na svakodnevnom propitivanju da li smo se danas dovoljno pokajali za grijehe, da ne bismo nehotice izgubili spasenje. Znamo da je naše spasenje sigurno jer je učinjeno u Kristu, te osim vjere u Krista mi nemamo rezervnih jokera. Ovo je potpuno predanje i povjerenje u Krista.
Svi ostali pogledi na spasenje ubacuju još nekoga u tu jednadžbu spasenja, taj netko su uglavnom oni sami, te time oni sami postaju svoji su-otkupitelji.

Mnogi ispovijedaju da je njihovo spasenje po vjeri, no kada ih malo ispitate dublje vidite da oni samo navodno vjeruju da su spašeni po vjeri u Krista, jer dodatno vjeruju da moraju izdržati do kraja/svakodnevno se iskajavati/činiti dobra djela i sl. da bi ostali spašeni! Jasno je kao dan da oni ne znaju hoće li sve to moći ispuniti do kraja, te samim time ne znaju hoće li ostati spašeni, te samim time niti mogu tvrditi da uopće vjeruju da će biti spašeni! Jedna od glavnih karakteristika pouzdanja u Krista trebala bi biti upravo ta: da vjeruješ da ćeš biti spašen!

Evanđelje i predstavlja radosnu vijest, te ona se sastoji u tome: tko vjeruje ima život vječni. Povjerovavši postajete djeca Božja.

Radosna vijest ne sastoji se u tome da vjerujemo a i da podredimo život Kristu i njegovim zapovijedima, jer u protivnom ćemo izgubiti spasenje!
Je li podrediti svoj život Kristu loše? Nije!
Ali to nije radosna vijest! To ne radimo da bi bili spašeni, niti da bi ostali spašeni, ukoliko svoj život podredimo njemu to je iz ljubavi i zahvalnosti.
Podređivanje Bogu je učeništvo, to je mnogo napredniji nivo.

Izvede ih van i kaza: »Gospodo, što mi valja činiti da se spasim?«
A oni rekoše: »Uzvjeruj u Gospodina Isusa Krista, i spasit ćeš se — ti i dom tvoj!« Dj 16:30-31

Ovaj biblijski pogled na spasenje, u kojem je dovoljno samo povjerovati da bi dobili Duha Svetoga te s time se spasili i bili zapečaćeni za dan otkupljenja, danas mnogi pogrdno nazivaju Lagano vjerovanje.

A sta po tebi znaci "verovati Hristu"...???
...nadam se da nemas neku drugu definiciju za verovanje ili veru od one koje nam apostol daje u Jevr.11,1 ?

S time naime impliciraju kako je ovaj način gledanja na spasenje jednostavno prelagan, te samim time i prejeftin, gotovo pa besplatan!
Svjesno ili ne, ovaj put su upravu. Spasenje jest jednostavno, lako i besplatno. Više puta u Bibliji navodi se da je spasenje dar Božji.
Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to nije od vas, Božji je to dar! Ef 2:8

Jer ukoliko morate raditi za dar, to više nije dar, to je onda nagrada!
Pogledajte kako Biblija pravi razliku između dara i nagrade. Evo samo jedan primjer.

DAR: A Duh i nevjesta govore: »Dođi!« I tko čuje, neka rekne: »Dođi!« I tko žeđa, neka dođe! I tko hoće, neka uzima vode života bez naplate! Otk:22:17 (vidimo da je dar besplatan)

Slazem se...ALI...

NAGRADA: »I evo, dolazim ubrzo, i plaća moja sa mnom, da svakomu platim kakvo mu je djelo. Otk 22:12 (vidimo da nagrade dobivamo po našim djelima)

Dar košta samo onoga koji ga daruje, ne košta ništa onoga koji ga prima! Nagrade pak dobivamo po našem trudu, radu i zaslugama!

Mnogi vjernici koji govore da spasenje može biti izgubljeno, jer navodno nismo dovoljno radili, trudili se, ostali u dobrim djelima, odmakli se od činjenja loših djela itd.
Zamislite da dobijete neki prelijepi dar a potom ga morate vratiti jer niste dovoljno za taj dar radili!
Ovo je sasvim dovoljno da vidite samo-poražavajuću narav te pozicije.

...A zamislite da Vam neko da prelepi dar a Vi ga samo bacite u smece jer ga niste dovoljno cenili,kako samog poklona tako i Onog koji Vam ga je dao...!??
Mislim da je ovo sasvim dovoljno da vidis koliko je zaista porazavajuca narav te pozicije...

Naša pozicija na prvu izgleda lako, no međutim Kristu nije bilo lako.
Mi se potpuno pouzdajemo u njega, te njegovom mukom i smrću mi smo posvećeni i opravdani. U Božjim očima mi smo čisti, naše grijehe(prošle, sadašnje i buduće) on je pribio na križ.
Prošao je bičevanje, izrugivanje, napuštan bijaše od učenika pa čak i od Oca, prošao je muku na križu, da bi mi bili iscijeljeni.

Je li ovo isprika da možemo slobodno griješiti? Pavao u Rimljanima 6:15 kaže: Što dakle? Da griješimo jer nismo pod Zakonom nego pod milošću? Nipošto!

Čemu onda sve one zapovjedi u Bibliji netko će se zapitati? One tu nisu radi Boga nego poradi nas! Bog nam ih daje za naše dobro, da bi imali puninu odnosa s Njim, te tako postignemo puninu života, kako ovog ovdje tako i budućeg. Gore smo naveli stih koji kazuje da nagrade u budućem kraljevstvu ovisiti će od naših djela na ovom svijetu.

Ovaj pogled na spasenje dovodi do ljubavi i zahvalnosti Isusu na svemu učinjenom za nas! Za razliku od ostalih mi to ne činimo iz straha, te naš fokus nije na svakodnevnom propitivanju da li smo se danas dovoljno pokajali za grijehe, da ne bismo nehotice izgubili spasenje. Znamo da je naše spasenje sigurno jer je učinjeno u Kristu, te osim vjere u Krista mi nemamo rezervnih jokera. Ovo je potpuno predanje i povjerenje u Krista.
Svi ostali pogledi na spasenje ubacuju još nekoga u tu jednadžbu spasenja, taj netko su uglavnom oni sami, te time oni sami postaju svoji su-otkupitelji.

Tako je,slazem se.

Mnogi ispovijedaju da je njihovo spasenje po vjeri, no kada ih malo ispitate dublje vidite da oni samo navodno vjeruju da su spašeni po vjeri u Krista, jer dodatno vjeruju da moraju izdržati do kraja/svakodnevno se iskajavati/činiti dobra djela i sl. da bi ostali spašeni! Jasno je kao dan da oni ne znaju hoće li sve to moći ispuniti do kraja, te samim time ne znaju hoće li ostati spašeni, te samim time niti mogu tvrditi da uopće vjeruju da će biti spašeni! Jedna od glavnih karakteristika pouzdanja u Krista trebala bi biti upravo ta: da vjeruješ da ćeš biti spašen!

Evanđelje i predstavlja radosnu vijest, te ona se sastoji u tome: tko vjeruje ima život vječni. Povjerovavši postajete djeca Božja.

Radosna vijest ne sastoji se u tome da vjerujemo a i da podredimo život Kristu i njegovim zapovijedima, jer u protivnom ćemo izgubiti spasenje!
Je li podrediti svoj život Kristu loše? Nije!
Ali to nije radosna vijest! To ne radimo da bi bili spašeni, niti da bi ostali spašeni, ukoliko svoj život podredimo njemu to je iz ljubavi i zahvalnosti.
Podređivanje Bogu je učeništvo, to je mnogo napredniji nivo.

...cudi me sto si ignorirala poruku iz onog teksta iz Otkrivenja 22,11.12 a koji cu ponoviti kako bi jos jednom videla da je ljudski angazman u planu spasenja zapravo kontinuirani proces koji traje bukvalno do samog kraja:

"...Ko čini nepravdu, neka čini još nepravdu; i ko je pogan, neka se još pogani; i ko je pravedan, neka još čini pravdu; i ko je svet, neka se još sveti
I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovijem..."

Osim ukoliko ne smatras da je SPASENJE razlicita kategorija od one PLATE KOJE CE ISUS DATI kada bude dosao po drugi put ( pa u tom slucaju elaboriraj detaljno o cemu se to po tebi radi) ovde jasno vidimo da se od coveka trazi KONTINUITET U VERSKOM ANGAZMANU sve do Njegovog dolaska sto ce reci da to nije dogadgaj tipa JEDNOM SPASEN ZAUVEK SPASEN nego kao sto sam vec rekao timski rad u smislu BOG DAJE POKLON A COVEK GA PRIHVACA...ili mozda ne !!!

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Ja imam sina kojeg sam i priznao kada se rodio. I biti ću mu otac uvijek, bez obzira na njegova djela, nedjela, bio on poslušan ili ne. Već samim rođenjem je dobio status mog sina.
Pošto je Bog puno ozbiljniji od mene po svojim obećanjima, On kada nekog prihvati za sina, On će to i ostati. Naše spasenje je događaj (nanovorođenje) a ne proces.
Ne kužim kako neki mogu živjeti svoj kršćanski život stalno strepeći u kojem su sad statusu? Malo sam spašen pa malo nespašen??
Isus za sebe tvrdi da je dobar pastir - kakav bi to On pastir bio kada bi svako malo gubio svoje ovce?
Drugi je par opanaka to da koliko smo mi sigurni da smo se nanovorodili...

A sta po tebi znaci "verovati Hristu"...???
...nadam se da nemas neku drugu definiciju za verovanje ili veru od one koje nam apostol daje u Jevr.11,1 ?

Slazem se...ALI...

...A zamislite da Vam neko da prelepi dar a Vi ga samo bacite u smece jer ga niste dovoljno cenili,kako samog poklona tako i Onog koji Vam ga je dao...!??
Mislim da je ovo sasvim dovoljno da vidis koliko je zaista porazavajuca narav te pozicije...

Tako je,slazem se.

...cudi me sto si ignorirala poruku iz onog teksta iz Otkrivenja 22,11.12 a koji cu ponoviti kako bi jos jednom videla da je ljudski angazman u planu spasenja zapravo kontinuirani proces koji traje bukvalno do samog kraja:

"...Ko čini nepravdu, neka čini još nepravdu; i ko je pogan, neka se još pogani; i ko je pravedan, neka još čini pravdu; i ko je svet, neka se još sveti

Osim ukoliko ne smatras da je SPASENJE razlicita kategorija od one PLATE KOJE CE ISUS DATI kada bude dosao po drugi put ( pa u tom slucaju elaboriraj detaljno o cemu se to po tebi radi) ovde jasno vidimo da se od coveka trazi KONTINUITET U VERSKOM ANGAZMANU sve do Njegovog dolaska sto ce reci da to nije dogadgaj tipa JEDNOM SPASEN ZAUVEK SPASEN nego kao sto sam vec rekao timski rad u smislu BOG DAJE POKLON A COVEK GA PRIHVACA...ili mozda

Ukratko cu jer ovo je stvarno opsirna tema.
Primjetite da je ova knjiga dana da „pokaže“ Božjim slugama „stvari koje se uskoro moraju dogoditi“. Za one kojima apostol ivan piše, ispunjenje svega što je napisano u ovoj knjizi bilo je "na dohvat ruke" (s.3; 22:6-10, 20). Stoga Ivan nije mogao ovu knjigu napisati Tijelu Kristovom koje nije predmet proročanstva (Otkrivenje je pet puta nazvano "proročanstvom"),a Tijelo Kristovo je tajna otkrivena kroz Pavla. Prošlo je gotovo 2000 godina otkako je Ivan napisao ovo proročanstvo, a ono nije ispunjeno. Živimo u razdoblju milosti u kojem se ne ostvaruje proročanstvo o Izraelu.
Nakon sto Crkva odnosno Tijelo Kristovo bude uzneseno( Rim11:25) tada Bog pocinje ponovno djelovat sa Izraelom i sva prorocanstva koja se nisu ostvarila ostvarila za Izrael ostvarit ce se.
Nemojte brkati Crkvu i Izrael Jer se radi o razlicitim programima
Glavna tema knjige je OTKRIVENJE Isusa Krista . Ono ne opisuje uznesenje Tijela Kristova (crkve).

Jovan je proslavljenog Sina Čovječjeg video kao nadolazećeg Kralja i Sudiju. Ova vizija je glavna tema knjige. Evo Onoga koji će se otkriti s Neba (19:11-16)!
Treba sagledati kontekst, poruku, kome je upucena...Biblija ima red i slijed i mislim da je vazno u Bibliji uociti razliku,
ono sto je interesantno je da tu razliku vide muslimani , gnostici, zidovi a samo je krscani ne vide i sve strpaju u jedan koš.

Nazad
Vrh