Sigurnost spasenja

Ukratko cu jer ovo je stvarno opsirna tema.
Primjetite da je ova knjiga dana da „pokaže“ Božjim slugama „stvari koje se uskoro moraju dogoditi“. Za one kojima apostol ivan piše, ispunjenje svega što je napisano u ovoj knjizi bilo je "na dohvat ruke" (s.3; 22:6-10, 20). Stoga Ivan nije mogao ovu knjigu napisati Tijelu Kristovom koje nije predmet proročanstva (Otkrivenje je pet puta nazvano "proročanstvom"),a Tijelo Kristovo je tajna otkrivena kroz Pavla. Prošlo je gotovo 2000 godina otkako je Ivan napisao ovo proročanstvo, a ono nije ispunjeno. Živimo u razdoblju milosti u kojem se ne ostvaruje proročanstvo o Izraelu.
Nakon sto Crkva odnosno Tijelo Kristovo bude uzneseno( Rim11:25) tada Bog pocinje ponovno djelovat sa Izraelom i sva prorocanstva koja se nisu ostvarila ostvarila za Izrael ostvarit ce se.
Nemojte brkati Crkvu i Izrael Jer se radi o razlicitim programima
Glavna tema knjige je OTKRIVENJE Isusa Krista . Ono ne opisuje uznesenje Tijela Kristova (crkve).

Jovan je proslavljenog Sina Čovječjeg video kao nadolazećeg Kralja i Sudiju. Ova vizija je glavna tema knjige. Evo Onoga koji će se otkriti s Neba (19:11-16)!
Treba sagledati kontekst, poruku, kome je upucena...Biblija ima red i slijed i mislim da je vazno u Bibliji uociti razliku,
ono sto je interesantno je da tu razliku vide muslimani , gnostici, zidovi a samo je krscani ne vide i sve strpaju u jedan koš.

Izvini ali ovo sto si napisala jasno i nedvosmiljeno ukazuje da imamo razlicite standarde za ocenjivanja duhovnih poruka Svetog Pisma ( ovo su birane reci jer se bojim da je realnost grubljeg formata).
Tekst kojeg sam citirao iz Otkr.22 veoma precizno opisuje sustinu poboznosti i generalno ovi se standardi uopste ne razlikuju kroz ljudfsku istoriju jer su potpuno isti - princip koji je bio na snazi u vreme SZ-ta je jos uveka aktuelan i bice tako bukvalno do samog kraja...
To je poruka koju sadrzi citirani tekst i koji ujedno jasno naglasava potrebu od kontinuiteta poslusnosti Bozjim zapovestima i to jeste preduslov za onu konacnu platu - SPASENJE ili vecni zivot !!!

Da bi se izgubilo spasenje, ovo je što trebate učiniti..

1. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vam ne oprosti sve vaše grehe koje je već oprostio.Efežanima 1:7

2. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne otkupi ponovno, jer ste otkupljeni krvlju Hristovom. Rimljanima 3:24

3. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas duhovno ne obreže nakon što vas je obrezao bez ruku. Kološanima 2:13

4. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne posvoji nakon što vas je posvojio. Rimljanima 8:15

5. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne prihvati nakon što vas je prihvatio u Ljubljenome. Efežanima 1:6

6. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne posveti nakon što vas je posvetio u Hristu 1.Korinćanima 6:11

7. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne proslavi nakon što nas je proslavio. Rimljanima 8:30

8. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas otpečati nakon što vas je Duh Sveti zapečatio do dana otkupljenja. Efežanima 4:30

9. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne opravda nakon što vas je opravdao jer ste poverovali. Rimljanima 5:1

Ne znam zašto bi neko uopšte želio uveriti Boga da mu pomogne da izgubi spasenje, ali pretpostavljam da je to između Boga i vas, uglavnom postoji još.

10. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne blagoslovi nakon što vam vas je blagoslovio svim duhovnim blagoslovima u nebeskim prostorima. Efežanima 1:3

11. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne pokopa nakon što ste pokopani sa Hristom. Rimljanima 6:4

Mislim ne bi li bilo bolje da samo počivate u onom što je Hrist već učinio za vas? Verovali ili ne, evo još pokušaja uveravanja Boga da uzme vaše spasenje.

12. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne vaskrsao nakon što nas je vaskrsao. Efežanima 2:6

13. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas učini mrtvim nakon sto nas je oživeo u Hristu. Efežanima 2:1

14. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas izbaci iz Hristovog Tela nakon što smo postali Njegovi udovi.. Efežanima 5:30

15. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da makne Hrista iz vas nakon što nam je dao Hrista. Kološanima 1:27

16. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne krsti nakon što nas je Duh Sveti duhovno krstio u Hrista. 1.Korinćanima 12:13

17. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas učini nepotpunim nakon što vas je učinio potpunim u Hristu. Kološanima 2:10

Zašto bi uopšte neko želeo uveriti Boga da nam oduzme sve ove prekrasne blagoslove koji su nam dani u Hristu? Ali ako neko misli da može uveriti Boga u to, onda se primite posla, jer nikad ne znate kada ce Bog doći po svoju Crkvu i uzeti je u nebo. Kada Bog uznese Telo Hristovo, samo će nevernici ostati bez ovih duhovnih blagoslova. 1.Solunjanima 4:17

Da bi se izgubilo spasenje, ovo je što trebate učiniti..

1. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vam ne oprosti sve vaše grehe koje je već oprostio.Efežanima 1:7

2. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne otkupi ponovno, jer ste otkupljeni krvlju Hristovom. Rimljanima 3:24

3. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas duhovno ne obreže nakon što vas je obrezao bez ruku. Kološanima 2:13

4. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne posvoji nakon što vas je posvojio. Rimljanima 8:15

5. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne prihvati nakon što vas je prihvatio u Ljubljenome. Efežanima 1:6

6. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne posveti nakon što vas je posvetio u Hristu 1.Korinćanima 6:11

7. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne proslavi nakon što nas je proslavio. Rimljanima 8:30

8. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas otpečati nakon što vas je Duh Sveti zapečatio do dana otkupljenja. Efežanima 4:30

9. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne opravda nakon što vas je opravdao jer ste poverovali. Rimljanima 5:1

Ne znam zašto bi neko uopšte želio uveriti Boga da mu pomogne da izgubi spasenje, ali pretpostavljam da je to između Boga i vas, uglavnom postoji još.

10. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne blagoslovi nakon što vam vas je blagoslovio svim duhovnim blagoslovima u nebeskim prostorima. Efežanima 1:3

11. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne pokopa nakon što ste pokopani sa Hristom. Rimljanima 6:4

Mislim ne bi li bilo bolje da samo počivate u onom što je Hrist već učinio za vas? Verovali ili ne, evo još pokušaja uveravanja Boga da uzme vaše spasenje.

12. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne vaskrsao nakon što nas je vaskrsao. Efežanima 2:6

13. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas učini mrtvim nakon sto nas je oživeo u Hristu. Efežanima 2:1

14. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas izbaci iz Hristovog Tela nakon što smo postali Njegovi udovi.. Efežanima 5:30

15. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da makne Hrista iz vas nakon što nam je dao Hrista. Kološanima 1:27

16. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas ne krsti nakon što nas je Duh Sveti duhovno krstio u Hrista. 1.Korinćanima 12:13

17. Da bi se izgubilo spasenje, moraćete nekako uveriti Boga da vas učini nepotpunim nakon što vas je učinio potpunim u Hristu. Kološanima 2:10

Zašto bi uopšte neko želeo uveriti Boga da nam oduzme sve ove prekrasne blagoslove koji su nam dani u Hristu? Ali ako neko misli da može uveriti Boga u to, onda se primite posla, jer nikad ne znate kada ce Bog doći po svoju Crkvu i uzeti je u nebo. Kada Bog uznese Telo Hristovo, samo će nevernici ostati bez ovih duhovnih blagoslova. 1.Solunjanima 4:17

Sve ovo sto si napisao jeste samo tvoj stav s kojim se degradira sustinska poruka Svetog Pisma koja je po tom pitanjuj kristalno jasna:

Otkr.22,11.12:
'...Ko čini nepravdu, neka čini još nepravdu; i ko je pogan, neka se još pogani; i ko je pravedan, neka još čini pravdu; i ko je svet, neka se još sveti.
I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovijem..."

Jano je da se od vernika trazi kontinuitet vere i verske prakse na delu sve do kraja I tu stajem,ne tumacim,ne filozofiram,ne iznosim moje stavove nego za razliku od tebe na sve ovo kazem AMIN !!!

Spasenje se može izgubiti. Spasenje jeste dar Božiji ali nije samo dar Božiji jer inače bi ljudi bili potpuno pasivne figure. Citiraću sv. Nikolu Kavasilu:
"Naime, život u Hristu nam je, s jedne strane, darovan od Boga, a sa druge, plod je našeg truda; tako on predstavlja i čisto Njegovo delo, ali i delo naše revnosti." (O Životu u Hristu, Prva Beseda, 11).

Ako mi okrenemo svoja leđa Bogu naravno da možemo izgubiti svoje spasenje.
"Jer nije moguće one koji su jednom prosvetljeni, okusili dar nebeski, postali zajedničari Duha Svetog,
I okusili dobru reč Božju, i silu onog sveta, i otpali,
" (Jevrejima 6:4-5).

Samo zbog Isusove krvi mi imamo sigurnost spasenja.
Nitko od nas nije dostojan, svi mi još uvijek grešimo, ne zbog onoga što mi činimo ili ne činimo nego zbog Isusove krvi , zbog Njegovog djela mi smo ot - kupljeni.
Bog nas ne prihvaća na osnovu naše pravednosti, a još manje naše nepravednosti. Njegovo prihvaćanje se temelji na Kristu.

Opravdanje je kada Bog proglasi pravednima one koji prime Krista, na osnovu Kristove pravednosti koja se pripisuje na račun onih koji prime Krista.
2. Kor 5:21
Njega, koji nije poznao grijeha, učini za nas grijehom, da mi postanemo pravda Božja u njemu.

Bog nam je uračunao Kristovu pravednost kao besplatan dar.
Bog je vjeran ono što nam je dao i obećao neće nam oduzeti.Ako smo spašeni ne mozemo izgubiti spasenje. U Njegovoj smo ruci sigurni. i niktko nas neće oteti iz ruke Njegove.

opravdanje samo vjerom donosi sigurnost spasenja.

Samo zbog Isusove krvi mi imamo sigurnost spasenja.
Nitko od nas nije dostojan, svi mi još uvijek grešimo, ne zbog onoga što mi činimo ili ne činimo nego zbog Isusove krvi , zbog Njegovog djela mi smo ot - kupljeni.
Bog nas ne prihvaća na osnovu naše pravednosti, a još manje naše nepravednosti. Njegovo prihvaćanje se temelji na Kristu.

Slažem se da niko od nas nije dostojan spasenja ali ne možemo reći da nemamo nikakvu ulogu. Potrebno je i djelovanje Božije ali i ljudsko prihvatanje Božije blagodati.

Bog nam je uračunao Kristovu pravednost kao besplatan dar.
Bog je vjeran ono što nam je dao i obećao neće nam oduzeti.Ako smo spašeni ne mozemo izgubiti spasenje. U Njegovoj smo ruci sigurni. i niktko nas neće oteti iz ruke Njegove.

Šta konkretno ovo znači? Da li sad neko može vjerovati a živjeti nemoralno? Da li je on spašen?

opravdanje samo vjerom donosi sigurnost spasenja.

Vjera bez djela je mrtva.

poslanica Jakovljeva- vidimo se djelima covjek opravdava ne samo vjerom. kljucno je pitanje- pred kime?? - pise pred ljudimaa ne pred Bogom.Jer ljudi gledaju vjernike i ako vide kako se ljubimo pomazemo onda i oni mozda budu privuceni..
opravdanje pred Bogom -Ako smo u Krisru umrli smo zakonu , a ako kao novo stvorenje grijesimo savjest nas prekorava da krsomo Bozji standard i time zalostimo Duha Svetog ..Nas odnos je prekinut ali status odnosno identitet ostaje isti. Nismo prestali biti djeca Bozja.Jednom kad smo povjerovali Bogu dobili smo novi identitet rodeni smo u Bozju obitelj a kao sinovi i kceri itekako mozemo hodati po tijelu a Bog zeli da hodamo po duhu i da ne udovoljavamo pozudama tijela
rim3:19, 24
Jer spasenje je samo vjerom.
A ako spasenje ovisi o tvojim djelima tko tebi garantira da su ta djela koja ti cinis dovoljna da bi zadrzao spasenje?
vrsis li besprijekorno Isusove zapovjediljubis li bliznje kao samog sebe- npr. spreman si dati pola svoje plaće bratu ili sestri, smjestiti nekog pod svoj krov ,Bozji standardi su visoki i ako se pozivas da tvoje spasenje ovisi i o djelima onda je takvo spasenje upitno.

poslanica Jakovljeva- vidimo se djelima covjek opravdava ne samo vjerom. kljucno je pitanje- pred kime?? - pise pred ljudimaa ne pred Bogom.Jer ljudi gledaju vjernike i ako vide kako se ljubimo pomazemo onda i oni mozda budu privuceni..
opravdanje pred Bogom -Ako smo u Krisru umrli smo zakonu , a ako kao novo stvorenje grijesimo savjest nas prekorava da krsomo Bozji standard i time zalostimo Duha Svetog ..Nas odnos je prekinut ali status odnosno identitet ostaje isti. Nismo prestali biti djeca Bozja.Jednom kad smo povjerovali Bogu dobili smo novi identitet rodeni smo u Bozju obitelj a kao sinovi i kceri itekako mozemo hodati po tijelu a Bog zeli da hodamo po duhu i da ne udovoljavamo pozudama tijela
rim3:19, 24
Jer spasenje je samo vjerom.
A ako spasenje ovisi o tvojim djelima tko tebi garantira da su ta djela koja ti cinis dovoljna da bi zadrzao spasenje?
vrsis li besprijekorno Isusove zapovjediljubis li bliznje kao samog sebe- npr. spreman si dati pola svoje plaće bratu ili sestri, smjestiti nekog pod svoj krov ,Bozji standardi su visoki i ako se pozivas da tvoje spasenje ovisi i o djelima onda je takvo spasenje upitno.

Kad je Isus uputio pismo crkvi u Laodikeju, kaže da nije dobro biti mlak, i on veli da će mlaki biti izbljuvani iz usta, znači izbačeni i na kraju uništeni, znači izgubili su spasenje. Znači samo će se vrući spasiti koji imaju jaku zajednicu sa Bogom. Znači po ovom nauku o sigurnosti spasenja, ako si mlak ili hladan, nema veze, ti si dijete Božje i bit ćeš spašen.

"Jer u Hristu Isusu niti što pomaže obrezanje ni neobrezanje, nego vjera, koja kroz ljubav radi." (Galatima 5:6).

Vi tumačite gdje apostol Pavle govori da se ne opravdavamo djelima Zakona i to projektujete na sva djela.
Vjera bez djela je mrtva. Tu nema sukoba. Vjera i djela idu zajedno.
"No može ko reći: ti imaš vjeru, a ja imam djela. Pokaži mi vjeru svoju bez djela svojijeh, a ja ću tebi pokazati vjeru svoju iz djela svojijeh." (Jakovljeva 2:18).
"Vidite li dakle da se djelima pravda čovjek, a ne samom vjerom?" (Jakovljeva 2:24).

Pa i demoni vjeruju i drhte. (Jakovljeva 2:19). Zar su i demoni spašeni?

Da li nemaju spasonosnu vjeru.
Kad se ne budu mjeseca proroštva koja se odnose za Izrael sa Crkvom sve će tada biti jasno
Sve religije svijeta nemaju sigurnost spasenja
Samo istinsko kršćanstvo sadrži tu istinu.
I to je radosno vijest.

Da li nemaju spasonosnu vjeru.
Kad se ne budu mjeseca proroštva koja se odnose za Izrael sa Crkvom sve će tada biti jasno
Sve religije svijeta nemaju sigurnost spasenja
Samo istinsko kršćanstvo sadrži tu istinu.
I to je radosno vijest.

Ali to nije odgovor gore meni što se tiče Laodikejaca....

Iz konteksta Jakovlijeve poslanice uci kako se vjernici trebaju ponašati, ne biti pristrani prema ljudima..
Kritizira one koji prave razliku između bogatih i prema njima se drugačije odnose nego prema nekom siromahu, to tako ne smije tako biti..
ocito je da su se vjernici ponašali pristrano zato ih i uci da tako ne rade
Poslanica ne govori o gubitku spasenja

U kor5:1- čitamo kako Pavao kori Korincane za bludnistvo kakvo se ne spominje među poganima,
U 5 stihu-
neka se takav preda Sotoni na propast tijela da bi duh bio spašen u dan Gospodina Isusa.

Da se vi pitate što bi sa tim čovjekom- rekli bi izgubio je spasenje,
Ali stih govori drugačije
Spasenje nije izgubio jer ga djelima nije dobio,
Nego ga Bog predaje da mu tijelo propadne , (moguće da prije umre ..)
Crkva u Korintu imala je ogromne probleme vladao je kaos grijesi bludnistva pijanke konfuzije govora u jezicima nered a Pavao ih ipak naziva svetim u 1 pog.
1 pos Korincanima ako se spasenje gubi onda bi oni prvi trebali biti primjer svim vjernicima za gubitak spasenja- ali Pavao im to uopće ne govori da su izgubili spasenje...
II David je kao vjernik strašno pao
I Salamon i dr...
A ipak identitet u Kristu se ne mijenja..
Ali nagrade za službu neće bit jednake

poslanica Jakovljeva- vidimo se djelima covjek opravdava ne samo vjerom.

Kome Jakov piše? O ovom pitanju ne može biti rasprave (1:1)! Jakov piše dvanaest izraelskih plemena koja su se rasula zbog velikog progona spomenutog u Delima 8:1. Jakov NE piše Hristovom telu jer u Hristovom telu NIJE dvanaest plemena (Gal. 3: 26-28). U crkvi kraljevstva bilo je vernih Jevreja iz svih dvanaest plemena (Dela 2:14, 22, 36). Crkva kraljevstva iz Dela apostolskih NIJE isto što i crkva koja je telo Hristovo (Ef.1:22-23). Crkva je jednostavno prozvani skup i u Bibliji postoji više vrsta prozvanog sabora (Dela 7:38). Crkva kraljevstva bila je „malo stado“ (Lk. 12:32) koje je verovalo u Gospoda Isusa kao svog Mesiju i tražilo je da se kraljevstvo vrati Izraelu (Dela 1: 6). Jevreji i pogani NISU bili u istom telu u kraljevskoj crkvi! Tokom druge polovine Dela apostolskih OBOJE su crkva kraljevstva i telo Hristovo postojali zajedno (neki od svetaca kraljevstva, poput Varnave, čuli su Pavlovo evanđelje i postali deo tela). Ne verujem da je dvanaest apostola postalo udovima Hristovog tela (Matej 19:28). Dela apostolska beleže prelaz iz crkve kraljevstva u telo Hristovo (jedno se ukida dok se drugo uvodi).

Ova poslanica, kao i ostale jevrejske poslanice, sigurno ima buduću primenu na crkvi kraljevstva koja će proći kroz period nevolje (Jak. 5: 7-11). Nevolja je mogla započeti u Delima 7, ali je odgođena zbog otkrivanja tajne otkrivene Pavlu. Nakon uznesenja Hristovog tela, Bog će nastaviti svoje odnose s Izraelom i započe će Dan Gospodnji. Prema izraelskom programu kraljevstva, bila su potrebna dela za dokazivanje vere za opravdanje (Jak. 2:24), ali danas, u doba milosti, nisu potrebna dela za dokazivanje vere za opravdanje (Rim. 3:28;4: 5). jer smo trenutno i trajno opravdani "Hristovom verom" (Gal. 2:16). Naravno, dobra dela trebaju slediti spasenje (Ef. 2:10). Ne trebamo miriti Jakova i Pavla jer nisu bili neprijatelji. Pisali su RAZLIČITIM grupama ljudi pod RAZLIČITIM programima!

Čudno da je Poslanica neprimjenjiva na hrišćane završila u hrišćanskoj Bibliji. :unsure:

u Bibliji ima mnogo uputa i ne drzimo se svih uputa ..pisana je Zidovima i krscanima..upute dane za ovo vrijeme milosti nisu iste kao upute dane za vrijeme Zakona, ili za vrijeme antikrista..

Ja moram ponoviti post, jer biblijska kršćanka mi nije odgovorila gore - ili nije vidjela ili nešto drugo ne znam. Evo opet

Kad je Isus uputio pismo crkvi u Laodikeju, kaže da nije dobro biti mlak, i on veli da će mlaki biti izbljuvani iz usta, znači izbačeni i na kraju uništeni, znači izgubili su spasenje. Znači samo će se vrući spasiti koji imaju jaku zajednicu sa Bogom. Znači po ovom nauku o sigurnosti spasenja, ako si mlak ili hladan, nema veze, ti si dijete Božje i bit ćeš spašen.

Zadnje uređeno:
u Bibliji ima mnogo uputa i ne drzimo se svih uputa ..pisana je Zidovima i krscanima..upute dane za ovo vrijeme milosti nisu iste kao upute dane za vrijeme Zakona, ili za vrijeme antikrista..

Slažem se sa ovim ali uputstva koja su prevaziđena se odnose prije svega na starozavjetne odredbe o ritualima. Poslanica Jakovljeva je dio Novog zavjeta. I tu se jasno navodi da je potrebno da uz vjeru idu i djela.

Nazad
Vrh