Subota vs. Nedjelja

Čuj nije kršćanstvo. Kad je bogati mladić došao Isusu i rekao što treba da činim da bih dobio vječni život, Isus mu kaže zapovijedi znaš i nabrojao neke. Znači Zapovijedi nisu uslov za spasenje, ali su dio onoga što se mora činiti iz ljubavi prema Kristu. Jakov 2,10 nabraja opet neke od Božjih zapovijedi, i kaže ako pogriješiš u jednoj kriv si za cijeli Zakon, kao karika u lancu. Znači opet 10 Zapovijedi. Ima tu tona stihova, ali ovo ja najjači argument.

1. Dnevnika 17,27: Budi dakle voljan i blagoslovi dom sluge svojega da bude dovijeka pred tobom; jer kad ti, Gospode, blagosloviš, biće blagosloven dovijeka. "

Bog je blagoslovio subotu, i kako ova Zemlja, naš planet još traje, traje i subota, jer stih kaže što Bog blagoslovi to ostaje zauvijek. Mi nemamo potvrdu da su se Zapovijedi ukinule, niti da je četvrta zapovijed promijenjena, ustvari Jakov nabraja neke od njih. Pavao u Rimljanima veli Zakon je svet i Zapovijedi su dobre.

Gore izneto je neki adventizam ili slična jeres, a to i nije hrišćanstvo. Hrišćani nisu pod starozavetnim zakonom!

...moguce je da si u pravu,ocekujemo Bibliske dokaze da bi potvrdio te tvoje nebu...pardon, tvrdnje... ☺

Zadnje uređeno od strane moderatora:
malo pomešao hrišćanstvo sa judaizmom jer se tamo uče zapovesti iz SZ,

10 Božjih Jahvinih zapovjedi nije ukinuto.
-------------------------

MATEJ 19,16

I gle, pristupi mu netko i reče:

"Učitelju, KOJE MI JE DOBRO ČINITI DA IMAM ŽIVOT VJEČNI?

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

ŠTO treba raditi – da bi se došlo do Raja?
--------------------------

MATEJ 19,17

A on mu reče: "Što me pitaš o DOBROME?
JEDAN JE SAMO DOBAR!

ALI AKO HOĆEŠ U ŽIVOT UĆI, ČUVAJ ZAPOVIJEDI.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Sam SIN od Boga Jedinoga Oca JHVH – G Yehohsua,
ti jasno kaže -
ako želiš do RAJA doči -
MORAŠ poštovati SVIH 10BZ.

---------------------------

Da su u pitanju 10 BZ – kaže se u nastavku:

MATEJ 19,18

Upita ga: "Koje?" A Isus reče: Ne ubij!

Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno!

MATEJ 19,19

Poštuj oca i majku! I ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga!

SIN počinje nabrajati 10BZ.

jer su oni potomci onih koji su izvedeni iz zemlje egipatske kako kaže prva zapovest..

1. Božja Zapovjest –

IZLAZAK 20,2

"Ja sam JAHVE, BOG tvoj,
koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ROPSTVA.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Egipat je mjesto Više Krivo boštva.
Egipat je mjesto ROPSTVA Lažnim bogovima.

------------------

Ako ne poštuješ 1.BZ - znači da si pod ROPSTVOM
Više Krivo boštva Lažnim bogovima.
------------------

Ako kažeš da NISI Židov - onda nemaš ISTINITU vjeru,
jer spas dolazi OD Židova.

A Bog Jedini - Bog Židova je OTAC YHVH
a NE - SIN G Yehoshua.

Gore izneto je neki adventizam ili slična jeres, a to i nije hrišćanstvo. Hrišćani nisu pod starozavetnim zakonom!

10 Božjih Jahvinih zapovjedi nije ukinuto.

.............................

MATEJ 5,17

"NE MISLITE DA SAM DOŠAO UKINUTI ZAKON ili Proroke.
NISAM DOŠAO UKINUTI, nego ispuniti.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

SIN G Yehoshua jasno kaže
da Zakon – 10BZ nije ukinuo!

MATEJ 5,18

Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja,
ne, NI JEDNO SLOVCE,

NI JEDAN POTEZIĆ IZ ZAKONA NEĆE PROĆI,

dok se sve ne zbude.

da se niti jedan dio od 10BZ neće promijeniti.

MATEJ 5,19

TKO DAKLE UKINE JEDNU OD TIH,

PA I NAJMANJIH ZAPOVIJEDI

I TAKO NAUČI LJUDE,

NAJMANJI ĆE BITI U KRALJEVSTVU NEBESKOM.

A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.

da ako ukineš neku od 10BZ
da ti se ne piše dobro.
---------------------------

...moguce je da si u pravu,ocekujemo Bibliske dokaze da bi potvrdio te tvoje nebu...pardon, tvrdnje... ☺

Rimljanima 7,4Za to, braćo moja, i vi umrijeste zakonu tijelom Hristovim, da budete drugoga, onoga što usta iz mrtvijeh, da plod donesemo Bogu.

Rimljanima 7,6A sad umrvši izbavismo se od zakona koji nas držaše, da služimo (Bogu) u obnovljenju Duha a ne u starini slova.

Rimljanima 8,2Jer zakon duha koji oživljava u Hristu Isusu, oprostio me je od zakona grjehovnoga i smrti.

Rimljanima 10,4Jer je Hristos svršetak zakona: koji ga god vjeruje opravdan je.

Galatima 2,16Pa doznavši da se čovjek neće opravdati djelima zakona, nego samo vjerom Isusa Hrista, i mi vjerovasmo Hrista Isusa da se opravdamo vjerom Hristovom, a ne djelima zakona: jer se djelima zakona nikakvo tijelo neće opravdati.

Galatima 2,19Jer ja zakonom zakonu umrijeh da Bogu živim; s Hristom se razapeh.

Galatima 2,21Ne odbacujem blagodati Božije; jer ako pravda kroz zakon dolazi, to Hristos uzalud umrije.

Galatima 3,2Ovo jedno hoću od vas da doznam, ili Duha primiste kroz djela zakona ili kroz čuvenje vjere?

Galatima 3,10Jer koji su god od djela zakona pod kletvom su, jer je pisano: proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini.

Galatima 3,12A zakon nije od vjere; nego čovjek koji to tvori življeće u tome.

Galatima 3,13Hristos je nas iskupio od kletve zakonske postavši za nas kletva, jer je pisano: proklet svaki koji visi na drvetu:

Galatima 3,24Tako nam zakon bi čuvar do Hrista, da se vjerom opravdamo.

Galatima 5,4Izgubiste Hrista, vi koji hoćete zakonom da se opravdate, i otpadoste od blagodati.

Galatima 5,18Ako li vas duh vodi, nijeste po zakonom.

Efescima 2,15Zakon zapovijesti naukama ukinuvši; da iz oboga načini sobom jednoga novog čovjeka, čineći mir;

Rimljanima 7,4Za to, braćo moja, i vi umrijeste zakonu tijelom Hristovim, da budete drugoga, onoga što usta iz mrtvijeh, da plod donesemo Bogu.

Rimljanima 7,6A sad umrvši izbavismo se od zakona koji nas držaše, da služimo (Bogu) u obnovljenju Duha a ne u starini slova.

Rimljanima 8,2Jer zakon duha koji oživljava u Hristu Isusu, oprostio me je od zakona grjehovnoga i smrti.

Rimljanima 10,4Jer je Hristos svršetak zakona: koji ga god vjeruje opravdan je.

Galatima 2,16Pa doznavši da se čovjek neće opravdati djelima zakona, nego samo vjerom Isusa Hrista, i mi vjerovasmo Hrista Isusa da se opravdamo vjerom Hristovom, a ne djelima zakona: jer se djelima zakona nikakvo tijelo neće opravdati.

Galatima 2,19Jer ja zakonom zakonu umrijeh da Bogu živim; s Hristom se razapeh.

Galatima 2,21Ne odbacujem blagodati Božije; jer ako pravda kroz zakon dolazi, to Hristos uzalud umrije.

Galatima 3,2Ovo jedno hoću od vas da doznam, ili Duha primiste kroz djela zakona ili kroz čuvenje vjere?

Galatima 3,10Jer koji su god od djela zakona pod kletvom su, jer je pisano: proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini.

Galatima 3,12A zakon nije od vjere; nego čovjek koji to tvori življeće u tome.

Galatima 3,13Hristos je nas iskupio od kletve zakonske postavši za nas kletva, jer je pisano: proklet svaki koji visi na drvetu:

Galatima 3,24Tako nam zakon bi čuvar do Hrista, da se vjerom opravdamo.

Galatima 5,4Izgubiste Hrista, vi koji hoćete zakonom da se opravdate, i otpadoste od blagodati.

Galatima 5,18Ako li vas duh vodi, nijeste po zakonom.

Efescima 2,15Zakon zapovijesti naukama ukinuvši; da iz oboga načini sobom jednoga novog čovjeka, čineći mir;

Hmmmm,dozvoli mi da primetim da sve ove citate koje si naveo zapravo dokazuju jedan drugi aspekat praktikovanja zakona - A TO JE OPRAVDATI SE DRZENJEM TOG ZAKONA !!!
Hriscani definitivno ne trebaju to raditi jer zakon sam po sebi ne spasava - spasava jedino ISUS HRISTOS Njegovom zrtvom koju mi mozemo prihvatiti ili odbaciti...ako je prihvatimo,onda smo ucinili kljucni korak ka spasenju...ALI...to nije sve !!!
To sto ocito propustas videti jeste cinjenica da je upravo drzanje Bozjih zapovesti kriterijum na osnovu kojeg ce sam Isus praviti razliku izmedju onih koji su pokazali da zasluzuju vecni zivot i oni koji nisu jer su cinili bezzakonje i to nisu samo klasicni neznabosci i ateisti nego i oni koji su mozda deklarativno priznali zrtvu Isusa Hrista i priznali Ga za Bozjim Sinom ali to priznanje nije rezultiralo sa poslusnost Bogu drzanjem Njegovih zapovesti !!!
Evo ti Bibliskog dokaza:

Mat.7,21-23:
"...Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji oca mojega koji je na nebesima.
Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! nijesmo li u ime tvoje prorokovali, i tvojijem imenom đavole izgonili, i tvojijem imenom čudesa mnoga tvorili?
I tada ću im ja kazati: nikad vas nijesam znao; idite od mene koji činite bezakonje..."

Interesantno je to sto si parcijalno citirao nekoliko stihova iz Rim.7 poglavlja koji tretiraju aspekat kojeg sam pomenuo ali si propustio videti koji je zakljucak apostola na kraju tog izlaganja a iz kojeg se jasno vidi da apostol jos uvek sluzi Bozjem zakonu ALI ONAKO KAKO TREBA, umom svojim ( dok mu telo nazalost sluzi zakonu grehovnome i to je problem svakog ljudskog bica) !!!
Evo ti Bibliskog dokaza:

Rim.7,25:
"... Zahvaljujem Bogu svojemu kroz Isusa Hrista Gospoda našega. Tako dakle ja sam umom svojijem služim zakonu Božijemu a tijelom zakonu grjehovnome."

Bitno je jos jednom napomenuti da ce drzanje Bozjih zapovesti onako kako zaista treba bice odlucujuci faktor za spasenje ljudskog roda s tim sto cu navesti cak i onu za koju se danas,pa i na ovom forumu,vode diskusije u vezi toga dali je ona jos uvek na snazi ili mozda nije a mislim na razliku izmedju cistog/necistog mesa u ljudskoj ishrani.
Evo Bibliskog dokaza:

Isa.66,16.17:
"...Jer će Gospod suditi ognjem i mačem svojim svakom tijelu, i mnogo će biti pobijenijeh od Gospoda.
Koji se osveštavaju i koji se očišćaju u vrtovima jedan za drugim javno, koji jedu meso svinjeće i stvari gadne i miše, svi će izginuti, veli Gospod..."

Dakle na tom Bozjem sudu kada ce suditi svakom ljudskom bicu,izmedju ostalih kriterija bice definitivno i razlika koji su ljudi pravili ili nisu pravili
u odnosu na ishranu koju je Bog jasnim i preciznim zakonima zapovedio !!!

I za kraj cu navesti tekst iz Otkrivenja koji jos jednom naglasava potrebu od drzanje Bozjih zapovesti od strane onih koji su zainteresovani za veru u Boga i za spasenje:

Otkr.22,12-14:
"...I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovijem.
Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, prvi i pošljednji.
Blago onima koji tvore zapovijesti njegove, da im bude vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad..."

Kao sto se jasno vidi,drzanje Bozjih zapovesti jeste "pasos u ruci"za prelaz "granica"ka vecnom zivoti jer badava ti to sto ti je Isus svojom zrtvom obezbedio pasosa i dao ti vizu za spasenje ako li ti ,svojim nacinom zivota bez Bozjih zapovesti - bacis taj pasos i kad bude dosao taj cas, praznim rukama stanes pred "Pasosku kontrolu" vecnosti onda definitivno tamo neces uci !!!

Hmmmm,dozvoli mi da primetim da sve ove citate koje si naveo zapravo dokazuju jedan drugi aspekat praktikovanja zakona - A TO JE OPRAVDATI SE DRZENJEM TOG ZAKONA !!!
Hriscani definitivno ne trebaju to raditi jer zakon sam po sebi ne spasava - spasava jedino ISUS HRISTOS Njegovom zrtvom koju mi mozemo prihvatiti ili odbaciti...ako je prihvatimo,onda smo ucinili kljucni korak ka spasenju...ALI...to nije sve !!!
To sto ocito propustas videti jeste cinjenica da je upravo drzanje Bozjih zapovesti kriterijum na osnovu kojeg ce sam Isus praviti razliku izmedju onih koji su pokazali da zasluzuju vecni zivot i oni koji nisu jer su cinili bezzakonje i to nisu samo klasicni neznabosci i ateisti nego i oni koji su mozda deklarativno priznali zrtvu Isusa Hrista i priznali Ga za Bozjim Sinom ali to priznanje nije rezultiralo sa poslusnost Bogu drzanjem Njegovih zapovesti !!!
Evo ti Bibliskog dokaza:

Mat.7,21-23:
"...Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji oca mojega koji je na nebesima.
Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! nijesmo li u ime tvoje prorokovali, i tvojijem imenom đavole izgonili, i tvojijem imenom čudesa mnoga tvorili?
I tada ću im ja kazati: nikad vas nijesam znao; idite od mene koji činite bezakonje..."

Interesantno je to sto si parcijalno citirao nekoliko stihova iz Rim.7 poglavlja koji tretiraju aspekat kojeg sam pomenuo ali si propustio videti koji je zakljucak apostola na kraju tog izlaganja a iz kojeg se jasno vidi da apostol jos uvek sluzi Bozjem zakonu ALI ONAKO KAKO TREBA, umom svojim ( dok mu telo nazalost sluzi zakonu grehovnome i to je problem svakog ljudskog bica) !!!
Evo ti Bibliskog dokaza:

Rim.7,25:
"... Zahvaljujem Bogu svojemu kroz Isusa Hrista Gospoda našega. Tako dakle ja sam umom svojijem služim zakonu Božijemu a tijelom zakonu grjehovnome."

Bitno je jos jednom napomenuti da ce drzanje Bozjih zapovesti onako kako zaista treba bice odlucujuci faktor za spasenje ljudskog roda s tim sto cu navesti cak i onu za koju se danas,pa i na ovom forumu,vode diskusije u vezi toga dali je ona jos uvek na snazi ili mozda nije a mislim na razliku izmedju cistog/necistog mesa u ljudskoj ishrani.
Evo Bibliskog dokaza:

Isa.66,16.17:
"...Jer će Gospod suditi ognjem i mačem svojim svakom tijelu, i mnogo će biti pobijenijeh od Gospoda.
Koji se osveštavaju i koji se očišćaju u vrtovima jedan za drugim javno, koji jedu meso svinjeće i stvari gadne i miše, svi će izginuti, veli Gospod..."

Dakle na tom Bozjem sudu kada ce suditi svakom ljudskom bicu,izmedju ostalih kriterija bice definitivno i razlika koji su ljudi pravili ili nisu pravili
u odnosu na ishranu koju je Bog jasnim i preciznim zakonima zapovedio !!!

I za kraj cu navesti tekst iz Otkrivenja koji jos jednom naglasava potrebu od drzanje Bozjih zapovesti od strane onih koji su zainteresovani za veru u Boga i za spasenje:

Otkr.22,12-14:
"...I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovijem.
Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, prvi i pošljednji.
Blago onima koji tvore zapovijesti njegove, da im bude vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad..."

Kao sto se jasno vidi,drzanje Bozjih zapovesti jeste "pasos u ruci"za prelaz "granica"ka vecnom zivoti jer badava ti to sto ti je Isus svojom zrtvom obezbedio pasosa i dao ti vizu za spasenje ako li ti ,svojim nacinom zivota bez Bozjih zapovesti - bacis taj pasos i kad bude dosao taj cas, praznim rukama stanes pred "Pasosku kontrolu" vecnosti onda definitivno tamo neces uci !!!

Naravno na jasne stihove koji su dati vernicima koje ne živi pod zakonom, ti si naveo stihove koji se odnose na one vernike koji su pod zakonom. Dakle maši se poenta po običaju.. Prvo se treba naučiti koji su stihovi kome upućeni pa tek onda citirati.

A što se Hristove žrtve tiče tu nema ALI, ona je sasvim dovoljna! Jer Ko se u Hrista krsti u Hrista se oblači i više ne trči pod ropstvo osude - zakona već prilazi VEROM i dobija PRAVDU. Ne čineći NIŠTA već VERUJUĆI.To nevernicima NIKAD neće biti jasno kako se čovek može spasiti bez svojih dobrih dela jer ne gledaju na ljubav Božiju već mere ljudskim očima pravdu kao fariseji i naravno prave ogromnu grešku odlazeći u propast samo zbog toga što su ODBILI BESPLATNI MILOSTIVI DAR - ŽIVOT VEČNI i tako pogazili Hristovu ljubav i krv svetu koja im je POKLONJENA ne zbog zasluga već zbog Božje ljubavi. Reč ti je u ustima i njome se opravdavaš priznajući javno Isusa za svog Spasitelja, a reč stiže po veri.
.

Naravno na jasne stihove koji su dati vernicima koje ne živi pod zakonom, ti si naveo stihove koji se odnose na one vernike koji su pod zakonom. Dakle maši se poenta po običaju..

Kako to mislis JA SAM NAVEO kada si ti bio taj koji si navodio citate iz Rim.7 poglavlja...!???
Ja sam samo naveo zadnjeg teksta koji sadrzi kljucnu poentu koju si ti propustio citirati... ili jos gore - razumeti .

Prvo se treba naučiti koji su stihovi kome upućeni pa tek onda citirati.

Slazem se...evo ti odgovora - pomenute reci su sastavni deo poslanice do obracenicima iz Rima ili jos preciznije - "Svima koji su u Rimu, ljubaznima Bogu, i pozvanima svetima: " !
Dakle posto sam pokazao da mi je ova stvar jasna,po tvome bice da imam legitimnog prava citirati predmetnog poglavlja,zar ne ?

E sad,dodao bih i to da je apostol,navodeci poruku iz 7 poglavlja,govorio u svoje licno ime sto ce reci da je hteo da njegovo licno iskustvo bude primer za ugled braci iz Rima ali i svih ostalih koji ce ikada citati ovu poslanicu, ukljucujuci i tebe i mene u 21 veku !!!

A što se Hristove žrtve tiče tu nema ALI, ona je sasvim dovoljna! Jer Ko se u Hrista krsti u Hrista se oblači i više ne trči pod ropstvo osude - zakona već prilazi VEROM i dobija PRAVDU. Ne čineći NIŠTA već VERUJUĆI.

Ja verujem da bi ti hteo da je to zaista tako ali te apostol direktno i nedvosmisljeno demantira.
Evo ti Biblijskog dokaza ( demanta):

Jak.2,19.20.26:

"...Ti vjeruješ da je jedan Bog; dobro činiš; i đavoli vjeruju, i drkću.
Ali hoćeš li razumjeti, o čovječe sujetni! da je vjera bez djela mrtva?...
...Jer kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez dobrijeh djela mrtva."

Molim te obrati paznju da su ovo reci apostola a ne robiveka stoga ako ti ne prija sadrzina ti to s njim rascisti a ne sa mnom - ja ga samo citiiram i prihvacam njegovu poruku...!!! kavica

To nevernicima NIKAD neće biti jasno kako se čovek može spasiti bez svojih dobrih dela jer ne gledaju na ljubav Božiju već mere ljudskim očima pravdu kao fariseji i naravno prave ogromnu grešku odlazeći u propast samo zbog toga što su ODBILI BESPLATNI MILOSTIVI DAR - ŽIVOT VEČNI i tako pogazili Hristovu ljubav i krv svetu koja im je POKLONJENA ne zbog zasluga već zbog Božje ljubavi. Reč ti je u ustima i njome se opravdavaš priznajući javno Isusa za svog Spasitelja, a reč stiže po veri.

Zasto sad opet pominjes spasenje djelima kad sam ti u startu rekao da samo drzanje zakona nikog ne spasava vec zrtva Isusa Hrista..!??
...TA ZRTVA se treba prihvatiti s tim sto , da bi uopste imala ucinak kod nekog pojedinca ona se treba prihvatiti verom...a da je zrtva realno prihvacena - VIDI SE IZ TOGA DALI JE TAJ COVEK OSTAVIO SVOJE GRESNE PUTEVE I KRENUO PO PUTEVIMA GOSPODNJIM,putevima istine i pravde i drzanjem zapovestima Gospodnjim !!!
Naime,ti ne mozes tvrditi da si prihvatio zrtvu Isusa Hrista i da ocekujes da ti je to dovoljno za spasenje dok ujedno krades,svedocis lazno,cinis preljubu,hulis na Boga i ne priznajes Ga za Stvoritelja i t.d.
Primecujes razliku ?

...molim te procitaj jos jednom teksta iz Otkrivenja koji nam jasno daje do znanja da su drzanje Bozjih zapovesti "ulaznica u vecni zivot" ...badava ti ako ti je neko dao ulaznicu ( u slucaju je to Hristova zrtva) ako si je ti svesno bacio u smece ( ziveci suprotno Bozjim zakonima) jer kad ti "vratari" potraze kartu ti je trebas pokazati a ako je nemas u tom trenutku - neces uci gde tamo gde si posao !!!

Ne čineći NIŠTA već VERUJUĆI.To nevernicima NIKAD neće biti jasno kako se čovek može spasiti bez svojih dobrih dela

Propovjednik 12,14Jer sva će skrivena djela, bila dobra ili zla, Bog izvesti na sud.
Matej 5,16Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.
Ivan 10,32Isus im odgovori: "Mnoga vam dobra djela Očeva pokazah. Za koje me od tih djela kamenujete?
Ivan 10,33Odgovoriše mu Židovi: "Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti - čovjek - sebe Bogom praviš.
Djela apostolska 4,9Zar mi danas odgovaramo zbog dobra djela učinjena bolesnu čovjeku? Po kome je ovaj spašen?
Rimljanima 13,3Vladari doista nisu strah i trepet zbog dobra, nego zbog zla djela. Hoćeš li se ne bojati vlasti? Dobro čini pa ćeš imati pohvalu od nje!
Efežanima 2,10Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.
1. Timoteju 5,25Tako su i dobra djela očita, a bila i drukčija, ne mogu se sakriti.
Hebrejima 10,24I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela
1. Petrova 2,12življenje vaše među poganima neka bude uzorno da upravo onim za što vas sada potvaraju kao zločince, pošto promotre vaša dobra djela, proslave Boga u dan pohoda.

================

Jakovljeva 2,20Hoćeš li spoznati, šuplja glavo, da je vjera bez djela jalova?
Jakovljeva 2,26Jer kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez djela mrtva.

=============

Jakovljeva 2,14Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djela nema? Može li ga vjera spasiti?
Jakovljeva 2,15Ako su koji brat ili sestra goli i bez hrane svagdanje
Jakovljeva 2,16pa im tkogod od vas rekne: "Hajdete u miru, grijte se i sitite", a ne dadnete im što je potrebno za tijelo, koja korist?
Jakovljeva 2,17Tako i vjera: ako nema djela, mrtva je u sebi.
Jakovljeva 2,18Inače, mogao bi tko reći: "Ti imaš vjeru, a ja imam djela. Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru.

ako ti gornje ne otvori oči - onda si na krivom putu - na putu ne spasenja

da su drzanje Bozjih zapovesti "ulaznica u vecni zivot"

znači ti si sam sebe osudio - i nadalje ne držiš - a znaš da te to neće dovest u život vječni u raju
nego u toplicama vječnim (atomskim)
.
zašto ne poštuješ subotu – 4.bz?
----------------------
zašto subotu posvećuješ božjem sinu g yehoshui, ?

a ne kako kaže zakon:

izlazak 20,10

a sedmoga je dana subota, počinak

posvećen jahvi, bogu tvojemu.

posvećena bogu ocu yhvh !

?????????
=========

zašto naučavaš da je božji sin g yehoshua = stvoritelj, ?

a ne kako kaže zakon:

izlazak 20,11

ta i jahve je šest dana stvarao

nebo, zemlju i more i sve što je u njima,

yhvh bog otac je stvoritelj !

?????????
=========

pogazili Hristovu ljubav

...

radosna vijest = evanđelje:

--------------------

ivan 3,16 -
bog jedini otac yhvh - dao svoga sina

==========
ivan 3,16

uistinu, bog = otac jedini yhvh -
je tako ljubio svijet
te je dao svoga sina = g yehoshuu -

jedinorođenca
da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne,

nego da ima život vječni.

!!!!!!!!!!!!!!!
1. nije se bog otac jahve utjelovio
--------------
2. nije bog otac yhvh došao na zemlju da da svoj život
========
1. bog otac jahve je utjelovio svoga sina yehoshuu
koji je do tada bio nebesko duhovno biće
stvorio je tijelo sinu
--------------------
2. bog otac yhvh je poslao svoga sina g yehoshuu na zemlju

uistinu, bog (otac yhvh) je tako ljubio svijet
te je dao svoga sina jedinorođenca (yehoshuu mesiju)

===========
1. ivanova 2,2

on (yehoshua pomazanik) je pomirnica za grijeha naše,
i ne samo naše, nego i svega svijeta.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
bog otac yhvh je dao svoga sina g yehoshuu
kao žrtvu pomirnicu

sin g yehoshua je žrtva!
===========
ivan 3,16

uistinu, bog (otac yhvh)
je tako ljubio svijet
te je dao svoga sina jedinorođenca (yehoshuu pomazanika)
------------------------
jasno rečeno:
===========
dvije osobe ! !
--------------------
1,
jedna je bog otac yhvh
2,
druga je sin
od boga oca yhvh =

gospodin yehoshua
koji nije bog

jer je bog - samo jedan - otac – yhvh

.................................

1. ivanova 4,10

u ovom je ljubav: ne da smo mi ljubili boga,

nego - on je ljubio nas i

poslao sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

znači ti si sam sebe osudio - i nadalje ne držiš - a znaš da te to neće dovest u život vječni u raju
nego u toplicama vječnim (atomskim)
.
zašto ne poštuješ subotu – 4.bz?
----------------------
zašto subotu posvećuješ božjem sinu g yehoshui, ?

Hmmmm,ovu optuzbu ponavljas i pored toga sto mi ne odgovaras na moju reakciju kad si to prvi put izneo - citiraj me gde sam ja to konkretno rekao samo te molim da me ne tumacis jer smo videli da ti to nije bas neka jaka strana...
... stoga te molim da dokazes svoju tvrdnju konkretnim dokazom ili da priznas da si....iznosio neistinu ( ovo su birane reci)...

zašto naučavaš da je božji sin g yehoshua = stvoritelj, ?

Ja samo navodim ono sto je rekao apostol pa ti tgo bolje snjim rascisti a ne samnom,ja ga samo citiram i ujedno ti postavljam direktno pitanje sa kojeg bezis glavom bez obzira...
...budi onda iskren i reci da je apostol pogresio,slagao,da su pogresili mozda prevodioci,da mozda ja to loso kontam jer je znacaj citiranog teksta zapravo neki drugi pa nam onda objasni o cemu se zapravo radi i t.d. ali dok to ne budes uradio cinjenice su onakve kakve su zapiosane u Bibliji !!!

Isus je rekao:
"Mk 2:27 I govoraše im: "Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote.
Mk 2:28 Tako, Sin Čovječji gospodar je subote!""
Ako je Subota stvorena radi čovjeka,
zbog čega onda Subotu današnji čovjek - kršćanin - odbacuje? A za njega, čovjeka, je i stvorena.

Kako to mislis JA SAM NAVEO kada si ti bio taj koji si navodio citate iz Rim.7 poglavlja...!???
Ja sam samo naveo zadnjeg teksta koji sadrzi kljucnu poentu koju si ti propustio citirati... ili jos gore - razumeti .

Nigde nisam pročitao da su Hrišćani pod starozavetnim zakonom u Rim 7.

E sad,dodao bih i to da je apostol,navodeci poruku iz 7 poglavlja,govorio u svoje licno ime sto ce reci da je hteo da njegovo licno iskustvo bude primer za ugled braci iz Rima ali i svih ostalih koji ce ikada citati ovu poslanicu, ukljucujuci i tebe i mene u 21 veku !!!

I nigde se ne pominju hrišćani pod starozavetnim zakonom..

Jak.2,19.20.26:

"...Ti vjeruješ da je jedan Bog; dobro činiš; i đavoli vjeruju, i drkću.
Ali hoćeš li razumjeti, o čovječe sujetni! da je vjera bez djela mrtva?...
...Jer kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez dobrijeh djela mrtva."

Jakovljeva poslanica, kome Jakov piše? O ovom pitanju ne može biti rasprave (1:1)! Jakov piše dvanaest izraelskih plemena koja su se rasula zbog velikog progona spomenutog u Delima 8:1. Jakov NE piše Hristovom telu jer u Hristovom telu NIJE dvanaest plemena (Gal. 3: 26-28). U crkvi kraljevstva bilo je vernih Jevreja iz svih dvanaest plemena (Dela 2:14, 22, 36). Crkva kraljevstva iz Dela apostolskih NIJE isto što i crkva koja je telo Hristovo (Ef.1:22-23). Crkva je jednostavno prozvani skup i u Bibliji postoji više vrsta prozvanog sabora (Dela 7:38). Crkva kraljevstva bila je „malo stado“ (Lk. 12:32) koje je verovalo u Gospoda Isusa kao svog Mesiju i tražilo je da se kraljevstvo vrati Izraelu (Dela 1: 6). Jevreji i pogani NISU bili u istom telu u kraljevskoj crkvi! Tokom druge polovine Dela apostolskih OBOJE su crkva kraljevstva i telo Hristovo postojali zajedno (neki od svetaca kraljevstva, poput Varnave, čuli su Pavlovo evanđelje i postali deo tela). Ne verujem da je dvanaest apostola postalo udovima Hristovog tela (Matej 19:28). Dela apostolska beleže prelaz iz crkve kraljevstva u telo Hristovo (jedno se ukida dok se drugo uvodi).

Zasto sad opet pominjes spasenje djelima kad sam ti u startu rekao da samo drzanje zakona nikog ne spasava vec zrtva Isusa Hrista..!??
...TA ZRTVA se treba prihvatiti s tim sto , da bi uopste imala ucinak kod nekog pojedinca ona se treba prihvatiti verom...a da je zrtva realno prihvacena - VIDI SE IZ TOGA DALI JE TAJ COVEK OSTAVIO SVOJE GRESNE PUTEVE I KRENUO PO PUTEVIMA GOSPODNJIM,putevima istine i pravde i drzanjem zapovestima Gospodnjim !!!
Naime,ti ne mozes tvrditi da si prihvatio zrtvu Isusa Hrista i da ocekujes da ti je to dovoljno za spasenje dok ujedno krades,svedocis lazno,cinis preljubu,hulis na Boga i ne priznajes Ga za Stvoritelja i t.d.
Primecujes razliku ?

Ne znam šta ti nije jasno u rečenici BEZ DELA?

...molim te procitaj jos jednom teksta iz Otkrivenja koji nam jasno daje do znanja da su drzanje Bozjih zapovesti "ulaznica u vecni zivot"

To je stih koji se odnose na Jevreje u periodu nevolja koji će još jednom vršiti Božije zapovesti onako kako su im date pre crkvenog doba. Za vreme crkve ne postoji razlika između Jevrejina i paganina, jer svi su oni u Hristu, ali tokom razdoblja nevolja, ili u vreme Jakovljeve nevolje (Izrael), Bog se s njima bavi drugačije nego sa nama Hrišćanima danas u doba milosti (crkva). Upamti da crkva nije Izrael, a Izrael nije crkva. Ako to učiniš, nećeš se zbuniti kao bezbroj denominacija koje danas lutaju okolo misleći da su "duhovni Izrael".

Nigde nisam pročitao da su Hrišćani pod starozavetnim zakonom u Rim 7.

I nigde se ne pominju hrišćani pod starozavetnim zakonom..

A da ipak procitas jos jednom zadnji tekst iz tog poglavlja kojeg sam citirao...!?
Evo ti ga jos jednom:

Rim.7,25:

"... Zahvaljujem Bogu svojemu kroz Isusa Hrista Gospoda našega. Tako dakle ja sam umom svojijem služim zakonu Božijemu a tijelom zakonu grjehovnome. "

...po meni ovde apostol JASNO I PRECIZNO navodi da on jos uvek,svojim umom sto ce reci ONAKO KAKO ZAISTA TREBA, sluzi Bozjem zakonu !!!
...e sad ako li je apostol tebi primer kako hriscani trebaju sluziti Bogu Nebeskome onda ti nema druge nego da konacno poslusas apostola ali ukoliko smatras da je apostol slagao,da on mozda nije bio hriscanin ili da hriscani ne trebaju slusati apostole onda produzi i dalje sa odbacivanjem Bozjeg zakona,sto ce reci - sa tvojim jeresom ( ucenjem koje je suprotno ili van onog sto su apostoli propovedali)... !!!

Ko god drži Zakon nije pod zakonom nego pod milošću.

.
DA LI POŠTUJEŠ SUBOTU – 4.BZ?
-------------------
Da li Subotu posvećuješ Božjem Sinu G Yehoshui pomazaniku ?
ili - kako kaže ZAKON:

IZLAZAK 20,10
A sedmoga je dana subota, počinak
POSVEĆEN JAHVI, BOGU tvojemu.
POSVEĆENA BOGU OCU jedinome YHVH !
?????????
=========
Da li naučavaš da je Božji Sin G Yehoshua = Stvoritelj, ?
ili - kako kaže ZAKON:

IZLAZAK 20,11
Ta i JAHVE je šest dana STVARAO
YHVH BOG OTAC JE STVORITELJ !
?????????
=========

ja sam umom svojijem služim zakonu Božijemu a tijelom zakonu grjehovnome. "

DA LI POŠTUJEŠ SUBOTU – 4.BZ?
-------------------
Da li Subotu posvećuješ Božjem Sinu G Yehoshui pomazaniku ?
ili - kako kaže ZAKON:

IZLAZAK 20,10
A sedmoga je dana subota, počinak
POSVEĆEN JAHVI, BOGU tvojemu.
POSVEĆENA BOGU OCU jedinome YHVH !
?????????
=========
Da li naučavaš da je Božji Sin G Yehoshua = Stvoritelj, ?
ili - kako kaže ZAKON:

IZLAZAK 20,11
Ta i JAHVE je šest dana STVARAO
YHVH BOG OTAC JE STVORITELJ !
?????????
=========

Nazad
Vrh