Subota vs. Nedjelja

7. dan je od stvaranja bija 7. dan i bit će nadalje - 7. dan
TO što su neki prepravili kalendar
u smislu da je 7. dan = nedelja - prvi dan tjedna,
je njihov problem
gledaj Židovski kalendar
gdje je zadnji - 7. dan - ŠABAT
a tjedan počinje sa prvim danom - nedjeljom

Nisam mislila da su zamijenili subotu i nedjelju. Mislila sam na godišnji kalendar na koji gledaš i po kojem se ravnaš da odrediš kada je taj sedmi dan. Postanak 1. 14 kaže da se dani i godine određuju prema znaku nebeskog svjetlila.

Nisam mislila da su zamijenili subotu i nedjelju. Mislila sam na godišnji kalendar na koji gledaš i po kojem se ravnaš da odrediš kada je taj sedmi dan. Postanak 1. 14 kaže da se dani i godine određuju prema znaku nebeskog svjetlila.

Upravo je u tom kontekstu bitno utvrdili u koji je to dan Isus vaskrsao i dali je to isti dan kojeg ljudi praznuju svake godine... ao li je to sedmi dan onda imamo "argumente"da onaj dan ispred nedelje tretiramo kao 6-ti ali ukoliko je Isus definitivno vaskrsao u prvi dan nedelje - e onda je subota definitivno jos uvek sedmi dan !!!

Upravo je u tom kontekstu bitno utvrdili u koji je to dan Isus vaskrsao i dali je to isti dan kojeg ljudi praznuju svake godine... ao li je to sedmi dan onda imamo "argumente"da onaj dan ispred nedelje tretiramo kao 6-ti ali ukoliko je Isus definitivno vaskrsao u prvi dan nedelje - e onda je subota definitivno jos uvek sedmi dan !!!

Sedmi dan je postojao i određivao se davno prije uskrsnuuća pomoću znaka sunca. Uskrsnuće nema veze sa praznovanjem sedmog dana

Mene vec hvata fjaka u petak popodne... ima da zalegnem cim dodjem kuci s posla.

Sedmi dan je postojao i određivao se davno prije uskrsnuuća pomoću znaka sunca. Uskrsnuće nema veze sa praznovanjem sedmog dana

Ponavljam i dopreciziram- posto u Bibliji se jasno navodi da je Isus vaskrsao U PRVI DAN sedmice a to je danasnja nedelja a hriscanstvo sirom sveta jos uvek slavi njihov "praznik" bozic uvek u nedeljni dan,to znaci da danasnji svet bezrezervno prihvaca Biblisku cinjenicu da je nedelja prvi dan dok je po istoj logici - subota jos uvek sedmi dan !!!
...naravno,ovo isto potvrdjuju i sami jevreji koji takodje smatraju da je danasnja subota zaista sedmi dan u kojeg ne trebaju raditi !

Ponavljam i dopreciziram- posto u Bibliji se jasno navodi da je Isus vaskrsao U PRVI DAN sedmice a to je danasnja nedelja a hriscanstvo sirom sveta jos uvek slavi njihov "praznik" bozic uvek u nedeljni dan,to znaci da danasnji svet bezrezervno prihvaca Biblisku cinjenicu da je nedelja prvi dan dok je po istoj logici - subota jos uvek sedmi dan !!!
...naravno,ovo isto potvrdjuju i sami jevreji koji takodje smatraju da je danasnja subota zaista sedmi dan u kojeg ne trebaju raditi !

robivek, Marija govori nejasno. Ona drži Henokov kalendar, i njoj subota pada na četvrtak, ali to je jedna druga tema. Kako taj kalendar funkcionira ne znam.

robivek, Marija govori nejasno. Ona drži Henokov kalendar, i njoj subota pada na četvrtak, ali to je jedna druga tema. Kako taj kalendar funkcionira ne znam.

...i bolje sto ne znas,ne znam ni ja a ne zelim ni da znam - meni je dovoljno ovo sto znam kako ne bi pravio razliku...nego,u tom kontekstu je dobro da je pitas dali ona zaista svetkuje cetvrtak onako kako to nalaze 4-ta Bozja zapovest za sedmi dan ...!?? kavica

onako kako to nalaze 4-ta Bozja zapovest za sedmi dan

.
ZAŠTO NE POŠTUJEŠ SUBOTU – 4.BZ?
----------------------
Zašto Subotu posvećuješ Božjem Sinu G Yehoshui, ?
a NE kako kaže ZAKON:
IZLAZAK 20,10
A sedmoga je dana subota, počinak
POSVEĆEN JAHVI, BOGU tvojemu.
POSVEĆENA BOGU OCU YHVH !
?????????
=========
Zašto naučavaš da je Božji Sin G Yehoshua = Stvoritelj, ?
a NE kako kaže ZAKON:
IZLAZAK 20,11
Ta i JAHVE je šest dana STVARAO
nebo, zemlju i more i sve što je u njima,
YHVH BOG OTAC JE STVORITELJ !
?????????
=========

.
ZAŠTO NE POŠTUJEŠ SUBOTU – 4.BZ?
----------------------
Zašto Subotu posvećuješ Božjem Sinu G Yehoshui, ?

Potrazio sam ti da me citiras kada sam dao takvu tvrdnju kakvu navodis ali si to mudro precuteo i ponavljas isto pitanje...
Dakle jos jednom - citiraj tu moju izjavu ili priznaj da tendenciozno manipuliras ( citaj - lazes) ...?

Uopšte te ne razumijem zašto potenciraš uskrsnuće. Ali evo da objasnim i to. Yahshua je umro u 4 dan, položen u grob u večer tog istog dana, bio je duhom u srcu zemlje tj u podzemlju tri dana i tri noći dok je njegovo tijelo za to vrijeme ležalo u Josipovom grobu i nije istrulilo. Tri dana i tri noći ističe u večer sedmog dana. Tada je uskrsnuo, tj duh mu se vratio ponovo u tijelo. Ujutro prvog dana su pronašli prazan grob i tada se javio prvo Mariji Magdaleni ( evanđelje svetih 12 kažu da je bio oženjen izvjesnom Marijom) ali nije dozvolio da ga se dotakne (zašto bi ga se doticala neka žena koja nije njegova) jer do tada se još nije bio pokazao pred Ocem. Njegovo pokazivanje pred Ocem je predskazano kroz Praznik prvina koji se pada uvijek u prvi sljedeći prvi dan sedmice otkad počnu sa prvom žetvom. I koje sad to ima veze sa određivanjem sedmog dana kad nam u Postanku piše da je sunce dato da pokazuje dane i godine i vremena? Eto to mi nije jasno.

Postanak 1,14Tada reče Bog: "Neka budu svjetlila nebeska na svodu, da rastavljaju dan od noći, kao znakovi neka ona služe i pokazuju vremena, dane i godine.

Mirjamini postovi uvijek potežu mnogo tema. Npr. nova tema može biti "Kad je Isus pokopan i uskrsnuo" - Je li Isus imao ženu? Zato bih molio članove da se drže teme subota vs. nedjelja. Ove dvije teme mogu se otvoriti na podforumu "Isus Krist" i onda tamo razglabajte o tome.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Potrazio sam ti da me citiras kada sam dao takvu tvrdnju kakvu navodis ali si to mudro precuteo i ponavljas isto pitanje...
Dakle jos jednom - citiraj tu moju izjavu ili priznaj da tendenciozno manipuliras ( citaj - lazes) ...?

.
DA LI POŠTUJEŠ SUBOTU – 4.BZ?
-------------------
Da li Subotu posvećuješ Božjem Sinu G Yehoshui pomazaniku ?
ili - kako kaže ZAKON:
IZLAZAK 20,10
POSVEĆENA BOGU OCU jedinome YHVH !
?????????
=========
Da li naučavaš da je Božji Sin G Yehoshua = Stvoritelj, ?
ili - kako kaže ZAKON:
IZLAZAK 20,11
Ta i JAHVE je šest dana STVARAO
nebo, zemlju i more i sve što je u njima,
YHVH BOG OTAC JE STVORITELJ !
?????????
=========

Mirjamini postovi uvijek potežu mnogo tema. Npr. nova tema može biti "Kad je Isus pokopan i uskrsnuo" - Je li Isus imao ženu? Zato bih molio članove da se drže teme subota vs. nedjelja. Ove dvije teme mogu se otvoriti na podforumu "Isus Krist" i onda tamo razglabajte o tome.

Ja nisam otvorila novu temu nego samo odgovorila opširno. Ali evo otvoriću te teme jer sam ih se dotakla.

POSVEĆENA BOGU OCU jedinome YHVH !

Hajde nam prilozi Bibliski dokaz koji nam to konkretno nalaze, daakle tekst koji sadrzi ono sto licno smatram da je tvoje tumacenje raznih Bibliskih tekstova i ti to sve izmiksao...

DA LI POŠTUJEŠ SUBOTU – 4.BZ?

DA,ja svetkujuem subotu u skladu sa 4-tom Bozjom zapovescu.... a tamo,dakle konkretno tamo,ne postoje nikakve slozene opisne formulacije nego se navodi Iskljucivo GOSPODU BOGU TVOJEMU !!!

Bogu možeš posvetiti dan koji želiš da mu posvetiš. Isus nije ukinuo subotu, ali isto tako nije ni naredio da je svetkujemo.
Veći je problem što zvanična crkva na subotu gleda kao na satanski dan, jer ako odete kod svešteti kažete da želite da posvetite subotu Bogu, vi ste za njega sektaš.
Ali je sa druge strane ok da se Božić slavi na dan Boga sunca. Pitam se samo koji su ti proroci koji menjaju vremena i zakone?

Bogu možeš posvetiti dan koji želiš da mu posvetiš.

Zapravo Bogu trebas posvetiti SVAKI DAN u sedmici ali sto se tice 4-te zapovedi - trebas svetkovati iskljucivo sedmi dan,koji je ujedno POSVECEN I BLAGOSLOVEN licno od Boga Nebeskoga !

Isus nije ukinuo subotu, ali isto tako nije ni naredio da je svetkujemo.

A sta bi Isus ponovo naredjivao sta sve trebamo drzati a sta ne ?
...On nije ponovo naredio ni da ne smemo praktikovati incest,homoseksualnost a nit zoofiliju pa zar toga radi hriscani mogu slobodno raditi to sto je gad pred Bogom ? kavica
On nije dosao da ista menja nego da ispuni i to je to,kraj te price.

Veći je problem što zvanična crkva na subotu gleda kao na satanski dan, jer ako odete kod svešteti kažete da želite da posvetite subotu Bogu, vi ste za njega sektaš.

Nazalost, potpuno si u pravu u vezi ovog.

Ali je sa druge strane ok da se Božić slavi na dan Boga sunca. Pitam se samo koji su ti proroci koji menjaju vremena i zakone?

...to pitaj ne samo pravoslavce vec i katolike,koji su u principu glavni " komoderatori"tih promena...

Ne osporavan da subota ostaje sedmi dan, niti osporavan da bi Isus držao subote.
Samo kažem da nismo dužni da ih držimo pod svaku cenu.
Primera radi. Ako neko radi neki posao i svaka subota mu je radna, slobodan je sredom, on može i taj dan da posveti Bogu. Jer naš Bog je Bog ljubavi i gleda isključivo na srce, pa odlično zna ko ga zaista poštuje.
Bitnije je da budeš iskren vernik i da se iz srca pokaješ, nego da držiš subote.

Ne osporavan da subota ostaje sedmi dan, niti osporavan da bi Isus držao subote.
Samo kažem da nismo dužni da ih držimo pod svaku cenu.
Primera radi. Ako neko radi neki posao i svaka subota mu je radna, slobodan je sredom, on može i taj dan da posveti Bogu. Jer naš Bog je Bog ljubavi i gleda isključivo na srce, pa odlično zna ko ga zaista poštuje.
Bitnije je da budeš iskren vernik i da se iz srca pokaješ, nego da držiš subote.

Primer ti je na mestu a takodje i pitanje koje nameces jeste sasvim logicko s tim sto ti je pogresna konstatcija.
Naime,svetkovanje subote proizlazi konkretno iz 4-te Bozje zapovesti koja trazi jedan kompletan pristup u toku citave sedmice,dakle ne odnosi se SAMO NA JEDAN DAN nego obuhvata 7 dana.
Sama zapovest nalaze nekoliko kategorija ljudskih aktivnosti od kojih je prva poziv da se ljudi SECAJU da uopste trebaju svetkovati dana od odmora i zatim dolaze redosledno sve aktivnosti koje su sastavni deo tog procesa:

- poziv da ljudi rade u toku 6 radnih dana i da taj radni angazman bude ozbiljnog formata u kojemu bi oni svrsavali SVE SVOJE POSLOVE ,dakle sve sto je bilo planirano u toku tog radnog ciklusa ( sto nam indirektno nalaze da ljudi trebaju planirati svoj radni angazman i davati sve sto stoji do njih da ga uopste imaju).
- poziv da u toku sedmog dana potpuno obustave sav taj radni angazman i praktikuju pocinak ( dakle ovde nije rec o smanjivanu radnog angazmana nego potpuna obustava ) dok je ujedno dat i format implementacije u okvirima onih koji su pod direktnom uticaju doticnog koji svetkuje subotu ( clanovi porodice,radnici,sluge pa cak i stoka u vlasnistvu doticnog)
- daje se pravi razlog zasto se sve to treba tako raditi s tim sto se istice da je to po primeru Stvoritelja koji je takodje stvarao sav ovaj nas svet u toku REALNIH sest radnih dana ( napominjem da je tada Bog redovno konstatirao da SU SVI NJEGOVI POSLOVI u svaki dan stvaranja bili obavljani ZAISTA KAKO TREBA ( ovo se moze proveriti u 1 poglavlju u prvoj knjizi u Svetom Pismu) !!!

Evo Bibliskog dokaza:

2 Mojs.20,8-11:

"...Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga."

Kljucna poenta ove zapovesti jeste razlog zasto se to treba raditi jer se vidi da je to po primeru samog Bozjeg stvaranja i ako je tako a definitivno jeste - onda ljudi trebaju svetkovati sedmi dan ne zato sto su oni tako odlucili nego zato sto je to isto i sam Bog uradio i naredio ljudima da se toga secaju i redovno praktikuju u svom zivotu !!!
Dakle posto je Bog pocinuo U SEDMI DAN u taj isti dan i svi mi trebamo pocivati i to nakon obemnog radnog angazmana kojeg smo duzni obavljati u toku sest dana.

Kljucna poenta ove zapovesti jeste razlog zasto se to treba raditi jer se vidi da je to po primeru samog Bozjeg stvaranja i ako je tako a definitivno jeste - onda ljudi trebaju svetkovati sedmi dan ne zato sto su oni tako odlucili nego zato sto je to isto i sam Bog uradio i naredio ljudima da se toga secaju i redovno praktikuju u svom zivotu !!!
Dakle posto je Bog pocinuo U SEDMI DAN u taj isti dan i svi mi trebamo pocivati i to nakon obemnog radnog angazmana kojeg smo duzni obavljati u toku sest dana.

Jevreji kazu da je zakon dat njima a ne drugim ljudima. Prema njima, subota je znak izmedju Boga i jevrejskog naroda a ne Boga i neznabozackog naroda.

Nepobitno je da je deset zapovesti dato na gori Sinaj, Izraelskom narodu.

Zasto bi hriscani trebali da se brinu o onome sto je dato Izraelskom narodu?

Jevreji kazu da je zakon dat njima a ne drugim ljudima. Prema njima, subota je znak izmedju Boga i jevrejskog naroda a ne Boga i neznabozackog naroda.

Aha...onda bice da to isto vazi i za ostale 9 Bozje zapovesti sto ce reci da oni koji nisu etnicki jevreji mogu slobodno krasti,lazno svedociti,ubijati,ciniti preljubu...a i ne samo to nego "mogu" praktikovati homoseksualnost,incest i zoofiliju i t.d.
...jer to ono sto mi zelis napomenuti ??? बिल

Nepobitno je da je deset zapovesti dato na gori Sinaj, Izraelskom narodu.

Tako je,kroz jevreje je doslo spasenje za citavi ljudski rod.

Zasto bi hriscani trebali da se brinu o onome sto je dato Izraelskom narodu?

Pa to pitaj tvog popa ( ili biskupa) jer koliko znam,oficijalni stav te verske zajednice jeste to da su 10 Bozje zapovesti obavezne za hriscane...
...naravno,u vezi tog se i ja potpuno slazem.

Inace,to sto smatram da propustas u Svetom Pismu jeste cinjenica da Bozje otkrivenje i zakon nisu dati jevrejima da bi ostale u tim okvirima nego da bi se taj narod , na svetskoj sceni etablirao kao Bozji narod i da bi se na tacin svi zemaljski narodi motivisali ( inspirisali) da sluze Bogu Nebeskome...!!!
Evo ti Bibliskog dokaza:

1 Car.8,60.61;
"...Da bi poznali svi narodi na zemlji da je Gospod sam Bog i da nema drugoga.
I neka srce vaše bude cijelo prema Gospodu Bogu našem, da hodite po uredbama njegovijem i držite zapovijesti njegove kao danas..."

Ps.86,9:
"...Svi narodi, koje si stvorio, doći će i pokloniti se pred tobom, Gospode, i slaviti ime tvoje...."

Dakle sustina tog misionskog koncepta jevrejskog naroda koji je dobio zakon od Boga Nebeskoga,bio je sledeci:

Zah.8,23:
"...Ovako veli Gospod nad vojskama: u to će vrijeme deset ljudi od svijeh jezika narodnijeh uhvatiti jednoga Judejca za skut govoreći: idemo s vama, jer čujemo da je Bog s vama."

Nazalost,jevreji nisu ispunili svoju duznost na tom planu i njihovu misiju su preuzeli hriscani stoga sve ono sto je vazilo za SZ-ni Bozji narod vazi i dan danas za hriscane ( naravno,ovde ne spadaju zakon o prinosenju krvnih zrtava i sve druge zakone i uredbe koje su bile u direktnoj ili indirektnoj funkciji tog zakona jer su oni ispunjeni Isusovom zrtvom ).

Nazad
Vrh