Subota vs. Nedjelja

+!

Neka više netko napiše:
- što 'kršćanin' treba raditi subotom, da bi to bilo ispravno?!

Ja sam to vec odgovorio jos na pocetku u postu br.19 ali cu ponoviti neke kljucne poente:

... 4-ta Bozja zapovest je svojevidni spomenik stvaranja.
Naime,ova zapovest sadrzi nekoliko kategorija verskih praksi koje SVI ZAJEDNO ,dakle samo ako idu u paketu - pretstavljaju svetkovanje subote.
Evo tih kategoria:

1. secanje da se uopste svetkuje dan od odmora, sto ce reci ne bilo koji dan nego upravo taj dan koji je nazvan DAN OD ODMORA

2. poziv na aktivni rad u toku sest radnih dana i taj rad ne sme biti bilo kog formata u smislu "eto cisto da se radi nesto" nego to bi trebao biti format u kojem bi smo trebali svrsavati SVE POSLOVE koje smo planirali sto ce reci da bi to trebao biti obeman rad sa dobrim rezultatima

3. poziv za potpunu obustavu svih uobicajenih poslova i praktikovanje odmora u toku sedmog dana s tim sto je naveden i format tog odmaranja u okvirima porodice a narocito onih koji su pod direktnim autoritetom onog koji praktikuje ovu versku praksu - dakle navode se deca,zaposleni radnici ukoliko ih ima kao i sva stoka koja je u vlasnistvu doticnog

4. objasnjenje ZASTO SE UOPSTE treba svetkovati sedmi dan - da je to zapravo po primeru Stvoritelja koji je takodje stvarao sav ovaj svet u toku sest dana dok je u sedmi dan obustavio stvaralacki proces s tim sto je u finisu BLAGOSLOVIO i POSVETIO sedmi dan i prvi put na ovu planetu je praktikovan subotnji pocinak upravo od Njega, Boga Nebeskoga

____________________________________________________________________________________________________

ZAKLJUCAK: Svako ko drzi i 4-tu Bozju zapovest taj Boga priznaje za Stvoritelja koji je stvorio sve sto se vidi i ne vidi na ovu planetu u toku realnih 6 dana dok je u sedmi dan obustavio stvaralacki proces i praktikovao subotnji odmor.
Upravo iz ovih razloga, APSOLUTNO NIKO nema prava u bilo kom smislu menjati ovu zapovest jer se na taj nacin direktno degradira Bozje stvaranje i samog Boga kao Stvoritelja...naravno,ljudi imaju mogucnost prihvatiti Ga kao Stvotitelja i drzati sve zapovesti ukljucujuci i 4-tu ili sve to odbaciti sto je pravo svakog pojedinca !!!

Dakle, hriscani imaju obavezu da na ovakav nacin svetkuju subotu, onako kao sto je to Isus radio a ne kao sto su radili farriseji onog vremena ( pravili su nelegitimni update Bozje zapovesti kako bi ubacili neke svoje ideje s kojima je zapravo subota postajala jaram umesto blagoslov za vernika i to je Isus jasno osidjivao ) !!!

- A što s nedjeljom?

Nedelja kao prvi dan sedmice i deo 6-dnevnog radnog ciklusa je takodje deo 4-te bozje zapovesti u smislu jer se i u taj dan trebaju svrsavati svi poslovi , isto kao i u ostalim radnim danima...ako se to ne radi u toku prvog dana sedmice onda to vec nije kompletno svetkovanje subote jer Bog tako nije radio stoga ne smemo ni mi !!!

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Komentar na tu temu sa bloga:
"Dakle: preostaje neki subotni počinak narodu Božjemu!“
Točno značenje i definicija grčke riječi “sabbatismos” (σαββατισμός) u Hebrejima 4:9 je “održavanje subote” i pojavljuje se samo ovaj put u Svetom pismu. Nekoliko Biblija kao što su KJV i NKJV prevode "sabbatismos" kao "odmor", ali NIV, NASB, ASV, NRSV, RSV i prošireni prijevodi, kao i mnogi drugi, sabbatismos prikazuju nešto točnije kao "subotni odmor.“

Slažem se da to znači subotni odmor. Ali to ne može označavati starozavjetnu subotu pošto se govori da subotni počinak tek preostaje narodu Božijem. Govori se o budućnosti. To nam govori da se tu radi o dubljoj poruci od slavljenja Šabata na jevrejski starozavjetni način. Taj subotni počinak jeste Hristos koji nas uvodi u počinak od grijeha kako je tumačenje Sv. Otaca Crkve.

Apostoli su jednom pitali Isusa o Njegovom drugom dolasku i uništenju hrama koje se dogodilo u židovskim ratovima 70. godine. (Matej 24:2-19) Već u sljedećem stihu Isus otkriva da je doslovno svetkovanje subote ostalo čak četiri desetljeća nakon križa. (Matej 24:20)

Taj stih Matej 24:20 ne govori ništa o svetkovanju subote. Stih glasi ovako:
"I molite da bijeg vaš ne bude zimi ili subotom"
Subotama se ništa nije radilo i Jevreji su radije puštali da ih neprijatelji pobiju nego da nešto rade subotom plus su se tada zatvarale kapije Jerusalima što nam se govori u Knjizi Nemijinoj. Dakle ko bi morao bježati subotom ne bi imao kuda pobjeći pošto su gradovi bili zatvoreni.

Naravno, ne treba se bojati bijega na subotnji dan ako je Isus sada naš subotnji odmor, zar ne? A kako je Isus nazvao subotu? Je li ga nazvao "ukinutim subotnjim danom" ili "starim sabatnim danom" ili ga je Krist nazvao onim što je bio? To jest, "Subotni dan!" Također imajte na umu da se ovaj razgovor odnosio i na uništenje hrama i na Njegov drugi dolazak, te se stoga nije odnosio samo na jednu grupu ljudi kao što su neki pokušali implicirati.

Ali se odnosio na ljude u Judeji a ne u cijelom svijetu.
"koji se tada zateknu u Judeji".
Ne, Hristos nije ukinuo subotu ali joj jeste dao novo značenje. Sama činjenica da je kritikovao farisejsko držanje subote koje se zasnivalo na striktnom tumačenju starozavjetnih uredbi nam govori da je starozavjetno praznovanje subote nešto što je za hrišćane prevaziđeno. Ako je Hristos gospodar subote zar On nema pravo da suboti da novi dublji značaj?

Koliko je pravoslavlju ili nekim drugima značajna subota to najbolje pokazuje njihov odnos prema njoj. Moje je skromno mišljenje da većina vjernika koja se deklarira kao pravoslavni vjernik radi subotom, ne odvaja taj dan za Boga kao poseban dan, što me i ne čudi obzirom na teologiju.

Toliko nam je bila značajna da smo je vijekovima branili od napada Rimokatoličke Crkve. Kao što je Makarios i napomenuo kritika Rima upućena Pravoslavnoj Crkvi 1054. je uključivala i kritiku poštovanja subote. Što se tiče trenutnog značaja subote istina je da veliki broj pravoslavnih vjernika ne polaže značaj na taj dan ali značajan dio ih ne polaže ni u nedelju. Ali ne, nismo opsjednuti subotom kao adventisti. I ne smatram da trebamo biti.

Sama činjenica da je kritikovao farisejsko držanje subote koje se zasnivalo na striktnom tumačenju starozavjetnih uredbi nam govori da je starozavjetno praznovanje subote nešto što je za hrišćane prevaziđeno. Ako je Hristos gospodar subote zar On nema pravo da suboti da novi dublji značaj?

Potpuno pogresna konstatacija - fariseji su dodavali svoje propise,dakle ljudske kako bi umanjili znacaj Bozjih i s tim su subotu nacinjavali jaram umesto blagoslov za coveka.
Primera radi,oni bi bez razmisljanja izvadili zivince iz bunara ukoliko im je palo u toku subote a osudjivali su Isusa sto je lecio ljude subotu u skladu sa propisima iz 4-te zapovesti - jer on nije naplacivao,dakle nije profitirao od lecenja a nije branio apostolima da uberu klasje u subotu da bi se prehranili jer oni nisu tgo klasje prodavali a nit su sabirali kolicinu da bi napunili svoje ili tudje ambare...
Razlika je drasticna,zar ne ?

Potpuno pogresna konstatacija - fariseji su dodavali svoje propise,dakle ljudske kako bi umanjili znacaj Bozjih i s tim su subotu nacinjavali jaram umesto blagoslov za coveka.
Primera radi,oni bi bez razmisljanja izvadili zivince iz bunara ukoliko im je palo u toku subote a osudjivali su Isusa sto je lecio ljude subotu u skladu sa propisima iz 4-te zapovesti - jer on nije naplacivao,dakle nije profitirao od lecenja a nije branio apostolima da uberu klasje u subotu da bi se prehranili jer oni nisu tgo klasje prodavali a nit su sabirali kolicinu da bi napunili svoje ili tudje ambare...
Razlika je drasticna,zar ne ?

Pa na osnovu čega su izvukli tako striktno držanje subote. Iz striktnog tumačenje 4. zapovijesti. Isto kao što i dan danas judaizam kao religija nasljednica fariseja osporava hrišćanstvo na osnovu čisto bukvalnog tumačenja SZ i prije svega tumačenja proročanstava o Hristu.

Pa na osnovu čega su izvukli tako striktno držanje subote. Iz striktnog tumačenje 4. zapovijesti.

Hajde nam ovo dokazi,citiraj odredbe 4-te zapovesti koje se mogu iskoristiti kao pravnu osnovu za onog sto su namecivali fariseji.

Isto kao što i dan danas judaizam kao religija nasljednica fariseja osporava hrišćanstvo na osnovu čisto bukvalnog tumačenja SZ i prije svega tumačenja proročanstava o Hristu.

Judeizam jeste takav kakav jeste i on nas trenutno ne zanima - predmet naseg fokusa trebaju biti hriscani !

1. "A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla" (Izlazak 20:10). To su fariseji zloupotrijebili i rekli da se apsolutno ništa ne smije raditi na subotu što Hristos kritikuje.

2. Slažem se ali kad se spominje učenje fariseja koje Hristos kritikuje treba se uzeti u obzir šta vjeruju rabini koji su direktni nastavljači farisejske nauke.

1. "A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla" (Izlazak 20:10). To su fariseji zloupotrijebili i rekli da se apsolutno ništa ne smije raditi na subotu što Hristos kritikuje.

I ne samo to nego su potpuno izostavili nalog iz 9 stiha koji kaze:

"Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje"

Lecenje ljudskog bica koji ima muku i to na volontersku osnovu NIKAKO NE SPADA u kategoriju "svojih poslova" koji se trebaju obavljati u toku sesta radnih dana u funkiciji vlastite egzistencije ili bilo kog formata angazmana u funkciju opsteg licnog blagostanja !!!

2. Slažem se ali kad se spominje učenje fariseja koje Hristos kritikuje treba se uzeti u obzir šta vjeruju rabini koji su direktni nastavljači farisejske nauke.

Pa upravo je njihovu veru i versku praksu kritikovao Isus a one su to temeljili na SVOJA PRAVILA umesto na Bozjih...

To i jeste moja poenta. Fariseji su striktno držali subotu. Hristos to kritikuje. To nas već navodi na razmišljanje o tome šta je subota i šta tačno predstavlja.

Jesu oni temeljili na svojim pravillima jer su bili bukvalisti u čitanju SZ.

Postoji velika razlika između poštovanja subote i pogrešnog držanja.
Isus nije kritikovao fariseje što drže subotom, jer ju je i sam držao, već ih je kritikovao zbog pogrešnih shvatanja.

To i jeste moja poenta. Fariseji su striktno držali subotu.

Ja sam ti upravo tu poentu osporio Bibliskim tekstom - dakle fariseji to nisu radili,kamo srece da jesu...ono sto su oni nametnuli bilo je umisljena percepcija da je covek stvoren za subotu a ne obrnuto,kao sto je Isus naglasio !!!
Primecujes razliku ?

Ja sam ti upravo tu poentu osporio Bibliskim tekstom - dakle fariseji to nisu radili,kamo srece da jesu...ono sto su oni nametnuli bilo je umisljena percepcija da je covek stvoren za subotu a ne obrnuto,kao sto je Isus naglasio !!!
Primecujes razliku ?

Pa tu su koncepciju dobili striktnim bukvalnim tumačenjem teksta. Ne možeš uzeti Stari zavjet i samo ga bukvalno pročitati.

Pa tu su koncepciju dobili striktnim bukvalnim tumačenjem teksta. Ne možeš uzeti Stari zavjet i samo ga bukvalno pročitati.

Pa da sam ti stiha br.9, kako ga mozes pogresno tumaciti...!?
Ili je neki posao TVOJ ili NIJE TVOJ,sta se ima tu pobrkati ?
A pise ti da trebas svrsavati SVE SVOJE poslove u toku 6 radnih dana stoga mi daj molim te reci kako se ovo uklapa u ono sto su radili fariseji...!?
Kako se ovo moze striktno i bukvalno tumaciti ( razumeti) a da ipak bude drugacije od onog sto trazi pomenuti tekst ??? हिन्दी

Molim te uzmi u obzir da se Bozje zzapovesti ne tumace nego se bukvalno i doslovno ispunjavaju !

Pa da sam ti stiha br.9, kako ga mozes pogresno tumaciti...!?
Ili je neki posao TVOJ ili NIJE TVOJ,sta se ima tu pobrkati ?

Legendo ja ti samo govorim kako su to fariseji tumačili. Ja ne kažem da je to legitiman stav.

A pise ti da trebas svrsavati SVE SVOJE poslove u toku 6 radnih dana stoga mi daj molim te reci kako se ovo uklapa u ono sto su radili fariseji...!?
Kako se ovo moze striktno i bukvalno tumaciti ( razumeti) a da ipak bude drugacije od onog sto trazi pomenuti tekst ??? हिन्दी

"A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla," fokusirali su se na ovo "nijednoga posla". I to je i danas tako. Bukvalno imaš u Talmudu gdje pišu da ne smiješ ni ugasiti vatru ako ti se kuća zapali na subotu.

https://www.youtube.com/watch?v=MCn18uhe9Pg
Interesantan video. Nadam se da razumijete engleski.

Legendo ja ti samo govorim kako su to fariseji tumačili. Ja ne kažem da je to legitiman stav.

"A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla," fokusirali su se na ovo "nijednoga posla". I to je i danas tako. Bukvalno imaš u Talmudu gdje pišu da ne smiješ ni ugasiti vatru ako ti se kuća zapali na subotu.

MIslim da si se sada doprecizirao pa mi daj molim te reci koji je tvoj licni utisak za onog sto ja iznosim u prilog tvrdnje kako hriscani trebaju svetkovati sedmi dan - dali ti to deluje profarisejski ili je ipak blize onom sto je govorio i objasnjavao Isus ???

MIslim da si se sada doprecizirao pa mi daj molim te reci koji je tvoj licni utisak za onog sto ja iznosim u prilog tvrdnje kako hriscani trebaju svetkovati sedmi dan - dali ti to deluje profarisejski ili je ipak blize onom sto je radio i govorio Isus ?

Naravno da je bliže onome što je radio Hristos kad se pozivaš na ono što je radio Hristos.

Ali isto tako ostaje i to da je osnova subotocentrizma mnogih grupa a prije svega adventista idalje u velikoj mjeri farisejska gdje je subota najsvetiji dan, nedelja je nebitna, mora se slaviti subota kao jevrejski Šabat, ne smije se raditi subotom, idalje se striktno gleda na Stari zavjet itd.

Koliko sam ja kao budista shvatio, ovako povrsno citajuci Bibliju, Isus je, doduse umjereno ali ipak slijedio subotu, a ne nedjelju.

Prvo, zato jer je to bio neradni dan u drustvu u kojem je djelovao. Nisam dobio dojam da je uvodio neki drugi neradni dan osim subote. I nisam dobio dojam da su apostoli, svi redom Jevreji, ikada imali ikakav drugi neradni dan osim subote.

Pa ipak, koliko sam shvatio, Isus propovijeda da se ne treba tog dana drzati slijepo. Ako ima neki vazan i neizbjezan posao za obaviti, da se slobodno obavi i u subotu. Dobio sam dojam da je zagovarao razuman odnos prema neradnom danu. Sta li je ono rekao, nesto u stili... subota je zbog covjeka, a ne covjek zbog subote; ako treba poduzeti napor da se nekoga ili nesto spasi ili pomogne, to treba uciniti cak i u subotu itd.

Mislim da je nedjelju izmislio neki neprosvjeceni Rimljanin papa dobrih par stotina godina nakon Isusa. Bolje bi mu bilo da nije nista dirao, niti mijenjao.

Naravno da je bliže onome što je radio Hristos kad se pozivaš na ono što je radio Hristos.

Evo,konacno imamo iste pozicije...to je vec ohrabrujuce zar ne ?

Ali isto tako ostaje i to da je osnova subotocentrizma mnogih grupa a prije svega adventista idalje u velikoj mjeri farisejska gdje je subota najsvetiji dan,

Mala korekcija - subota nije NAJSVETIJI dan nego je JEDINII DAN KOJI JE POSVECEN I BLAGOSLOVEN od Boga Nebeskoga !!!
Primecujes razliku ?

nedelja je nebitna, mora se slaviti subota kao jevrejski Šabat, ne smije se raditi subotom, idalje se striktno gleda na Stari zavjet itd.

Kako to mislis nebitna kada je nedelja prvi dan sedmice stoga je deo radnog 6-og ciklusa i podjednako je bitan kao i svaki drugi radni dan !!!
Dakle ako neko ne svrsava sve svoje poslove i u toku prvog dana u sedmici,dakle nedeljom,onda taj , sto god drugo radio kako treba, ipak krsi subotu !!!
'A zasto ?
Pa zato sto je svetkovanje sedmog dana zapravo proces koji pocinje prvog dana sedcmice kada se tebaju svrsavati SVI NASI POSLOVI !!!
Tako je to radio Bog Nebeski kada je stvarao ovaj svet stoga se i mi nasom prasksom trebamo secati upravo na tog procesa stvaranja istim ciklusom - 6 dana radis sve poslove a jedan dan odmaras !!!

Mislim da je nedjelju izmislio neki neprosvjeceni Rimljanin papa dobrih par stotina godina nakon Isusa. Bolje bi mu bilo da nije nista dirao, niti mijenjao.

Ovo jednostavno ne može biti istina. Već u Djelima apostolskim vidimo da se hrišćani okupljaju nedeljom. Onda nam odmah najraniji hrišćanski izvori van Novog zavjeta potvrđuju da su hrišćani svetkovali i nedelju. Kasnije je Crkva morala reagovati da pokušaje raznoraznih grupica da hrišćane opet vrate pod Zakon pa su stoga morali donositi kanone gdje su zabranjivali hrišćanima da odmaraju subotom.

Da citiramo čovjeka sa moje profilne slike, inače istog onog čovjeka koji je sastavio listu Novog zavjeta koji danas imamo:
"Subota je završetak prvog stvaranja, dan Gospodnji početak drugog u kojem je On obnovio staro i na isti način kako je zapovijedio da se ranije držala subota kao sjećanje na kraj prvih stvari tako mi slavimo dan Gospodnji kao sjećanje na novo stvaranje".

Pa onda imamo i riječi sv. Jovana Zlatoustog koje su nam dosta značajne za ovu temu:
"Zašto je On dodao razlog za poštovanje subote a ne za zabranu ubistva? Zato što ova zapovijest nije bila jedna od vodećih. Nije bila precizno definisana našom savješću već je bila vrsta djelimične i privremene i zbog ovoga je kasnije i ukinuta."

Hristos je ispunio starozavjetnu subotu tako što je odmorio u grobu. Za nas hrišćane je i subota i danas ipak dan kada imamo odmor. Odmor od posta. Ranije se uopšte nije postilo subotom (a izgleda da u nekim grčkim crkvama i danas) a generalno subota nikad nije strogi post. Dublje značenje subote. Ne striktno legalističko.

Mala korekcija - subota nije NAJSVETIJI dan nego je JEDINII DAN KOJI JE POSVECEN I BLAGOSLOVEN od Boga Nebeskoga !!!
Primecujes razliku ?

A nedelja u koju je Hristos ustao nije posvećena po tebi? Zar Hristos nije posvetio nedelju svojim vaskrsenjem na taj dan?

Kako to mislis nebitna kada je nedelja prvi dan sedmice stoga je deo radnog 6-og ciklusa i podjednako je bitan kao i svaki drugi radni dan !!!

Nebitna u poređenju sa subotom. Opet vidimo to da je Stari zavjet preči od Novog.

Nazad
Vrh