E sad mene zanima sta je hinduizam (posto ima dosta frakcija) ostavio u Uru, jeli to politeizam ili nesto drugo?
Tesko je reci kako je uopce hinduizam izgledao u to doba, a jos manje koji je utjecaj hinduizam napravio na sumersku religiju, ako je uopce ikakvu. Za to nam jos svakako nedostaje jako puno dokaza.
Cak i ovu pricu koju si naveo treba jako oprezno prihvatiti, jer je nesumnjivo mnogo mladja (starozavjetna ili jos mladja kuranska). No, ona ako ista od starije predaje nosi u sebi, onda je to cinjenica da se u Uru nesto dogadjalo po pitanju sukoba izmedju starijih i novijih oblika religioznosti. Dakle, neka promjena se desila u razumijevanju duhovnosti. Po meni nista vise od toga nije sigurno, a pitanje je da li je i to sigurno.
Sve ostalo moze biti naknadno dodavanje. Nesto se desava u Uru, vjerovatno i drugim sumerskim primorskim gradovima (za koje iz drugih izvora sada znamo da su bila mjesta na kojima su postojale indijske trgovacke i zanatlijske kolonije), tamo se razvijaju novi duhovni pogledi te da zastupnici tih vjerovanja sire tu religiju prema unutrasnjosti i obalama Sredozemlja. Meni se cini da je to jedino sto mozemo tek pretpostaviti.
U danasnje doba nalazimo neke skupine na Bliskom istoku koje imaju odredjenih slicnosti s nekim hinduistickim praksama, a i to tek u natruhama.
Uzmi samo za primjer Jevreje. Njihov znak, sestokraka zvijezda, je jedan od najsvetijih simbola indijskog tantrizma (moguci utjecaj ili tek slucajnost?). Laik bi taj znak nazvao zvijezdom, ali ime koji Jevreji koriste za taj znak nije zvijezda, nego stit, Davidov stit.
Dobro, ovo Davidov je nesumnjivo kasniji utjecaj, jer je David bio njihov najveci vladar (uz Salomona), ali stit je jako zanimljiv naziv. U Indiji se taj znak zove Bhairavi cakra, a sluzi upravo za zastitu koju tantrici koriste prilikom izvodjenja svojih nocnih meditacija na grobljima i pustim mjestima. To je yantra (simbol, talisman) koji se koristi za zastitu. Zasto bi Jevreji zvali svoj znak bas stitom, a ne zvijezdom kao mi neznalice, da li je i dalje rijec o slucajnosti ili mogucem tanrickom utjecaju?
Nadalje, ako vec govorimo o indijskoj tantri, onda je kundalini yoga svakako zastitni znak tantricke duhovnosti. A cakre su sastavni dio sustava kundalini yoge. Jevrejski kabalisticki sustav sefirota neodoljivo podsjeca na tantricki sustav cakri. I ne samo to, podjednaku vaznost za oba sustava (i tantricki i kabalisticki) imaju kanali koji povezuju te cakre ili sefirote. U indijskoj kundalini yogi to su 3 glavna kanala, Susumna, Ida i Pingala, a u kabali isto postoje 3 kanala (mada su drugacije prikazana). Sve to nam ukazuje tek na moguci utjecaj, ali jos uvijek jako daleko od konacnih zakljucaka, jer nam nedostaje jos gomila stvarnih dokaza.