Sufizam

Da, to je smisao kirtana. Padanje u zanos ljubavi i ceznje za Bogom.

Meni se cini da nije skretanje s teme, jer razgovaramo o vrlo slicnom obliku duhovnsti u islamu i hinduizmu. Pristup je vrlo slican, pjevanje Bozjih imena i njegovanje zanosne ceznje za Bogom.

Ma sve u redu, ja sam se malo šalio s vama, čast vas je imati na forumu יהושׁבעनमस्ते

To je jedan od najstarijih oblika devocijskog stovanja Boga u Indiji. Suvremena arheoloska istrazivanja pokazuju da su prije sloma civilizacija bakrenog doba u 12. st. pr. n.e. postojali uhodani trgovacki putevi i kulturna razmjena izmedju Sumera (kasnije Akhada) i Indije.

Pretpostavlja se da su tada, jednako kao i danas, Indijci izvozili svoju duhovnost. A prva stanica je bio upravo Bliski istok.

Nas poznati indolog Cedomil Veljacic je jos u 1950-60. godinama potvrdio jak utjecaj indijskog jainizma u Omanu. Neki cak spekuliraju da su upravo indijske devocijske prakse obozavanja Boga kroz pjesmu i ples ustvari potakle razvoj sufizma u islamu.

U svakom slucaju, danas je jako dobro potvrdjen medjusoban utjecaj Indije i predbiblijskih kultura Bliskog istoka i novi dokazi se svakodnevno otkrivaju.

Prema nekim nasim predajama Adem, prvi covjek je spusten u Indiji i tamo je zivio.Indija svakako ima impozantnu duhovnost. Imam prijatelja koji je nekoc izucavao hare krishna pokret, poslije se nasao u islamu ...ali josh uvjek vjeruje u karmu i inkarnaciju.

Veljacic vjeruje da su biblijske religije samo preostatak (cesto i krivo protumacen) tog ranijeg kulturnog sloja za koji kaze da je postojala jedna vrlo slicna kultura koja se protezala od Sredozemlja do Kine. Danasnja arheologija to sve vise potvrdjuje.

Vrlo cesto su tako junaci starijeg kulturnog sloja postajali anti-junaci mladjeg sloja. Đine ili junaci aketskog napora, koji se stuju u indijskom jainizmu kao osloboditelji, su tako postali naziv za demone u islamu, vjeruje Veljacic.

Licno sam imao priliku razgovarati s druzima iz Libanona i Sirije. Njihove je religija mnogo slicnija hinduizmu nego islamu. Kod Jevreja se nalazi dosta tantrickih utjecaja (ne samo na razini simbolike sestokrake zvijezde). Opcenito se u kulturama Bliskog istoka oduvijek primjecivao veliki indijski duhovni utjecaj.

Fazlija, pitao si me moguli nemuslimani biti sufije.Hm oni mogu biti simpatizeri pa i ucestvovati u zikru ali za prijem u tarikat, sufijski red, nuzno je slijeđenje Zakona i propisa islama.

Fazlija, pitao si me moguli nemuslimani biti sufije.Hm oni mogu biti simpatizeri pa i ucestvovati u zikru ali za prijem u tarikat, sufijski red, nuzno je slijeđenje Zakona i propisa islama.

Da, tako sam negdje cuo ili procitao, da cak mogu sudjelovati u zirku. Ali to mi se cini i naljepsa praksa u sufizmu. I sama ta cinjenica govori o otvorenosti i nedogmaticnosti sufija.

Hm mislim da su se abrahamske religije, pa i duhovnost, odvojeno razvijale od drugih. U Kur'anu npr. , ne znam za Bibliju, nema spomena Indije.

Da, tako sam negdje cuo ili procitao, da cak mogu sudjelovati u zirku. Ali to mi se cini i naljepsa praksa u sufizmu. I sama ta cinjenica govori o otvorenosti i nedogmaticnosti sufija.

Bitno je prije svega biti Covjek, sve drugo nas uci tome. Religijski propisi, forma, nas uce tome...no ako propis postane sam sebi dovoljan dolazi do krutog formalizma i iskljucivosti, dogmaticnosti.

Hm mislim da su se abrahamske religije, pa i duhovnost, odvojeno razvijale od drugih. U Kur'anu npr. , ne znam za Bibliju, nema spomena Indije.

Nema izravnih veza, ali posredni utjecaji su ocigledni.

Vrlo je vjerovatno da su se veze pokidale nakon propasti civlizacija bakrenog doba, za koju danas znamo da se desila u 12. st. pr. N.e. i mracnog doba koje je trajalo nekih 500 godina nakon toga, sve do oko 7. st. pr. N.e. Jevreji su nesumnjivo vec i prije sloma civ. bakrenog doba naselili Palestinu, ali i oni nakon tog razdoblja gube mnoge elemente starije predaje i dolazi do mijesanja sa novim kulturnim slojem.

Cijela biblijska prica pocinje u gradu Uru, a to je jedna od glavnih sumerskih luka za trgovinu s Indijom. Ur je bilo mjesto prvog iskrcaja indijskih trgovaca i misionara. Neki Abraham iz Ura pocinje imati nove i revolucionarne ideje o religiji...

Tek nekoliko stoljeca nakon prekida kulturnih veza Indije i Bliskog istoka pocinje razvoj ovog kulturnog sloja koji danas imamo. Biblijske kulture na Bliskom istoku, a indo-ariyske ili vedske kulture u Indiji. A taj noviji sloj je cesto sadrzavao izokrenute, krivo shvacene, napola razumljene simbole i price onog starijeg.

Cijela biblijska prica pocinje u gradu Uru, a to je jedna od glavnih sumerskih luka za trgovinu s Indijom. Ur je bilo mjesto prvog iskrcaja indijskih trgovaca i misionara. Neki Abraham iz Ura pocinje imati nove i revolucionarne ideje o religiji...

U Uru su se obozavali kipovi, te je tu bio prisutan politeizam. U jednoj prici veli se da je Abraham polupao sve kipove u hramu, ostavljajuci najveceg. Kada su ga politeisti pitali ko je polupao kipove on je rekao onaj najveci, pitajte ga. Znajuci da kipovi ne govore, politeisti su shvatili da je to ipak bio Abraham.E sad kada je Abraham rekao 'najveci' postoji vise perspektiva. Ako je Bog najveci, onda je On djelovao preko Abrahama te se Njemu pripisuje razbijanje kipova. Ako je Abraham polupao to bi bilo relativno tacno. Ako je najveci kip polupao to bi bila besmislica jer isti niti govori niti djeluje.Prica ide i dalje , ali da idem usiroko, Abraham je kasnije otisao iz Ura.
"Revolucionarna" ideja Abrahamova jeste da ima Jedan Bog, zato se Abraham i zove otac monoteizma.
E sad mene zanima sta je hinduizam (posto ima dosta frakcija) ostavio u Uru, jeli to politeizam ili nesto drugo?

E sad mene zanima sta je hinduizam (posto ima dosta frakcija) ostavio u Uru, jeli to politeizam ili nesto drugo?

Tesko je reci kako je uopce hinduizam izgledao u to doba, a jos manje koji je utjecaj hinduizam napravio na sumersku religiju, ako je uopce ikakvu. Za to nam jos svakako nedostaje jako puno dokaza.

Cak i ovu pricu koju si naveo treba jako oprezno prihvatiti, jer je nesumnjivo mnogo mladja (starozavjetna ili jos mladja kuranska). No, ona ako ista od starije predaje nosi u sebi, onda je to cinjenica da se u Uru nesto dogadjalo po pitanju sukoba izmedju starijih i novijih oblika religioznosti. Dakle, neka promjena se desila u razumijevanju duhovnosti. Po meni nista vise od toga nije sigurno, a pitanje je da li je i to sigurno.

Sve ostalo moze biti naknadno dodavanje. Nesto se desava u Uru, vjerovatno i drugim sumerskim primorskim gradovima (za koje iz drugih izvora sada znamo da su bila mjesta na kojima su postojale indijske trgovacke i zanatlijske kolonije), tamo se razvijaju novi duhovni pogledi te da zastupnici tih vjerovanja sire tu religiju prema unutrasnjosti i obalama Sredozemlja. Meni se cini da je to jedino sto mozemo tek pretpostaviti.

U danasnje doba nalazimo neke skupine na Bliskom istoku koje imaju odredjenih slicnosti s nekim hinduistickim praksama, a i to tek u natruhama.

Uzmi samo za primjer Jevreje. Njihov znak, sestokraka zvijezda, je jedan od najsvetijih simbola indijskog tantrizma (moguci utjecaj ili tek slucajnost?). Laik bi taj znak nazvao zvijezdom, ali ime koji Jevreji koriste za taj znak nije zvijezda, nego stit, Davidov stit.

Vajrayogini_4ababebb4a8f0-1.jpg

Dobro, ovo Davidov je nesumnjivo kasniji utjecaj, jer je David bio njihov najveci vladar (uz Salomona), ali stit je jako zanimljiv naziv. U Indiji se taj znak zove Bhairavi cakra, a sluzi upravo za zastitu koju tantrici koriste prilikom izvodjenja svojih nocnih meditacija na grobljima i pustim mjestima. To je yantra (simbol, talisman) koji se koristi za zastitu. Zasto bi Jevreji zvali svoj znak bas stitom, a ne zvijezdom kao mi neznalice, da li je i dalje rijec o slucajnosti ili mogucem tanrickom utjecaju?

Nadalje, ako vec govorimo o indijskoj tantri, onda je kundalini yoga svakako zastitni znak tantricke duhovnosti. A cakre su sastavni dio sustava kundalini yoge. Jevrejski kabalisticki sustav sefirota neodoljivo podsjeca na tantricki sustav cakri. I ne samo to, podjednaku vaznost za oba sustava (i tantricki i kabalisticki) imaju kanali koji povezuju te cakre ili sefirote. U indijskoj kundalini yogi to su 3 glavna kanala, Susumna, Ida i Pingala, a u kabali isto postoje 3 kanala (mada su drugacije prikazana). Sve to nam ukazuje tek na moguci utjecaj, ali jos uvijek jako daleko od konacnih zakljucaka, jer nam nedostaje jos gomila stvarnih dokaza.

627b8b055a82d081a0da91df9b00c82a.jpg

Zadnje uređeno od strane moderatora:

Razmisljao sam malo o tvojem pitanju u vezi politeizma.

Prvo bih odgovorio oko stovanja kipova, toliko cesto pominjanom u Bibliji i Kuranu. Moramo znati da se u indijskoj arhitekturi hram kao gradjevina prvi puta pojavljuje tek u nesto kasnijoj fazi budizma... recimo oko 2. st. pr. N.e. (dobrih 300 godina nakon Buddhe). Prije toga nisu uopce postojali hramovi, a kamo li kipovi.

Vedski zrtveni obred se obavljao na otvorenom polju u 5 zrtvenih ognjeva i na privremenom oltaru od cigala ili nabijene ilovace koji je bio kasnije razgradjen ili zatrpan kada je obred zavrsio. Tantricka (ne-vedska) tradicija iz koje dolazi yoga i sl. isto nije imala nikakve posebne gradjevine u kojima je obavljala obrede, jer... obrede nisu niti imali. Oni su najvjerovatnije njegovali sabranost paznje kroz yogu ili devocijsko pjevanje Shivinih imena, a ne izvanjske hramske ili zrtvene obrede.

Sto se tice vjerovanja u jednog Boga ili u vise bogova... kako se sada cini, postojale su 3 glavne skupine vjerovanja cije tragove mozemo i danas prepoznati u suvremenoj Indiji.

1) Vedska religija arijskih doseljenika - brahmanizam - oni su bili klasicni politeisti kao i svi drugi indo-evropljani (Grci, Rimljani, Slaveni i sl.)

2) Tantrici - ili sljedbenici Shive - oni su bili ne samo monoteisti, nego monisti. Oni i danas vjeruju otprilike isto kao i spomenute sufije, da svijet jeste Bog, ali i da je Bog u isto vrijeme i iznad svijeta. Sve do 3. st. pr. N.e. oni nisu Shivu (kao vrhovnu stvarnost) niti prikazivali kroz kip, nego samo simbolicno kroz yantre (crteze, jedna od njihovih svetih yantri je vec spomenuta 6-kraka zvijezda) ili kao obli izduzeni kamen crne boje. E sada, zasto kamen, zasto izduzen i zasto crn... to sve ima svoju simboliku, ali ne slici li to na kamen koji je ugradjen i u Kiblu?

3) Samane ili Šramane: to je bila jedna jako siroka skupina isposnika, puno raznih sljedbi koji su uglavnom bili ili ateisti ili agnostici, ili su vjerovali da Bog ako i postoji, nema puno utjecaja na stvari u svijetu. Đainizam i budizam te jos mozda neke manje sekte golih isposnika koji slijede primitivnu tjelesnu yogu ili askezu, su oni koji su do danas prezivjeli iz te skupine.

E sada... u vremenu prije 12. st. pr. N.e. (kada su propale sve civilizacije bakrenog doba osim Egipta)... recimo u rasponu od nekih dobrih 1.500 - 2.000 godina u kojima se odvijala intenzivna kulturna i ekonomska razmjena izmedju Indije i Sumera za pretpostaviti je da su u Indiji prevladavale skupine 2 i 3. Te su skupine u najvecem obimu mogle dolaziti na Bliski istok zajedno s trgovcima. I danasnji nalazi ili ostaci tradicije, simibolike i sl. upravo na to i ukazuju.

Simbolika Jevreja, kao i monizam, ukazuju da je njihova tradicija mozda mogla nastati pod odredjenim utjecajem rane shaiva tantre. Dok neki obicaji koje je Veljacic prepoznao u visim klasama u Omanu mozda doista mogu ukazivati na veci utjecaj samana (danas najslicniji đainizmu u Indiji).

Poznati teoretičar zavjera prešao na islam, veli sufisti mu pomogli bolje razumjeti islam

https://www.youtube.com/watch?v=EbXTwqO4j4o:70

Fazlija hvala na odgovoru.Bolestan sam pa ne mogu puno na forumu biti.
Javim se kad bude bolje.

Takodjer, saljem najbolje zelje za brzo ozdravljenje!

Nazad
Vrh