Sufizam

Da li grijesim ako kazem da je po svojoj filozofiji sufizam slican indijskoj vedanti, a po metodi vaishnava tantri (pjevanje bozjih imena, slavljenje Boga kroz plesi i pjesmu, njegovanje njeznog ljubavnog odnosa duse i Boga, opjevani zal duse za Bogom kao svojim ishodistem).

Da li grijesim ako kazem da je po svojoj filozofiji sufizam slican indijskoj vedanti, a po metodi vaishnava tantri (pjevanje bozjih imena, slavljenje Boga kroz plesi i pjesmu, njegovanje njeznog ljubavnog odnosa duse i Boga, opjevani zal duse za Bogom kao svojim ishodistem). vedandtom

Ne grijesis, vedanta i sufizam imaju dosta slicnosti.

Ne grijesis, sufizam ima slicnosti sa vedantom, samo volio bih da nam malo vise pises filozofiji Vedante?

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Moze na podforum hinduizam, jer Vedanda je hindushka filozofija,

Ah tek sad vidih daje to podofum 'budizam i hinduisam'...sory

„Mislite lijepo, govorite i radite lijepo, jer sve što vas u životu bude zadesilo su misli, riječi i djela, samo što su se obukli u odijela koja ste im vi sami sašili...“

Govoris li samo o Njegovoj transcedenciji,
ogranicenim Ga cinis,
a govoris li samo o Njegovoj imanenciji,
nedostatnim Ga cinis.
govoris li o oboma, pravo činiš, i
Imamom i uciteljem duhovne mudrosti bivas.
Ko bi svjedocio da je On dvoje,
visebozac bi bio ,
Dok onaj koji Ga od svega odvaja,
odredit bi Ga htio.
Pazi da Ga ne prispodobis,
da paganin bio ne bi,
gledaj da Ga ne obezlicis,
ako monoteist jesi.
Ti nisi i jesi On,
u biti Ga stvari motris,
bezgranicna i zasvodjena.

Ibn Arabi, Fusus el hikem(Dragulji poslanicke mudrosti)

Zakon je poput svjetiljke: ona put pokazuje. Ne možeš
kročiti naprijed bez svjetiljke. Kada stupiš na stazu, tvoj
hod Put je. A kada dosegneš cilj, on Istina je.
Zakon se može usporediti sa učenjem teorije iz medicine.
Put uključuje izbjegavanje neke hrane i uzimanje nekih
lijekova na temelju te teorije. Potom, Istina znači pronalaženje
trajnoga zdravlja i dalje potrebe za teorijom i
praksom prestajanje.
Kada čovjek umire u životu ovoga svijeta, Zakon i Put
bivaju odvojeni od njega, a samo će Istina ostati... Zakon
je znanje, Put su djela, a Istina je dosezanje Boga.
Rumi

Mislim da su sufije dali najdublje metafizicko razumijevanje Boga u islamu.

Mislim da su sufije dali najdublje metafizicko razumijevanje Boga u islamu.

Vrlo su detaljno razradili razumjevanje Boga, ne bojeci se svjetine .A bili su cesto proganjani,nazvani hereticima(i dan danas imaju grupe koje odricu sufizam, u smislu da li to uopce pripada islamu), ubijani itd.
No generalno svijetom vlada materijalizam i formalizam, iako ih, sufija josh ima na pozornici oni se(dervisi) skrivaju u tekijama...

Mozes li nam malo napisati koji su glavni pravci ili redovi u sufizmu? U svijetu, i kod nas. Cuo sam da je sufizam jako ziv u Albaniji, Kosovu i u Bosni.

Sufije shvacaju da je Bog u isto vrijeme i u svijetu i iznad svijeta.

Procitao sam da postoji jedan sufijski red koji vjeruje u reinkarnaciju. Znas li mozda koji je to red?

A sufije postoje i u shia islamu. kakav je odnos shia i suni sufija? Da li su sufije nesto sto povezuje suni i shia islam ili je to jednostavno slicna pojava u oba pravca islama?

Sufije shvacaju da je Bog u isto vrijeme i u svijetu i iznad svijeta.

Procitao sam da postoji jedan sufijski red koji vjeruje u reinkarnaciju. Znas li mozda koji je to red?

A sufije postoje i u shia islamu. kakav je odnos shia i suni sufija? Da li su sufije nesto sto povezuje suni i shia islam ili je to jednostavno slicna pojava u oba pravca islama?

Ne znam koji bi to mogao biti red. Shije i sunije se u okviru sufizma se bolje slazu. U Iranu, koliko ja znam, se predaje na akademijama i sufizam. Tako da, da sufije ujedinjavaju a ne odbaciju, razlog tome je sto u svakom pravcu (bio to islamski ili ne) postoji dio istine.

I da postoji i 'skriveni' tarikat , melemije ...oni su iznad svih drugih u spoznaji Boga.

Predivna je ova tekija. Nesto stvarno prelijepo. Trebao bih naruciti sve one casopise, to je pravo bogatstvo informacija.

Negdje sam cuo, ne znam da li je to istina, da u sufijske redove primaju i ne-muslimane. Tehnicki gledano, sufija je musliman, ali mozda u neke prakse upucuju i ne-muslimane ili su to gosti koji prisustvuju nekim obredima? Jesi li ti sta o tome cuo?

Zirk je stvarno predivna praksa. Ja sa osobitim zadovoljstvom ponekad gledam izvodjenje zirka na YT. Vrlo slici na hinduisticku praksu izvodjenja kirtana.

Nazad
Vrh