Sufizam

Ovo mi je jedan jako lijep TV prilog o sufijama...

https://www.youtube.com/watch?v=D9xgd4r7OLo:272

Odlicna serija TV Sarajeva o bosanskim sufijama. Ja nisam mogao da prestanem da gledam...

https://www.youtube.com/watch?v=kj_8JYaVFPE

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Kako ste mi i ova blesava vremena?:)

Pravo da ti kazem, uzivam u sufijskim dokumentarcima. Nisam ih mogao prestati gledati. Takav mir izvire iz tih nasih ljudi sto su ih snimali po tekijama. Bilo da su shejhovi, bilo da su obicni dervisi ili dervisice. Jedna takva plemenitost.

I to ti je jedan od bitnih znakova istinske du'ovnosti. Nikuda ne naganja, nista ne navrce, nista ne tjera, nikakvu skrivenu namjeru ne pokazuje. Samo mir iz njih zraci. Vidi se da su zadovoljni, da su stigli na cilj, da su stigli svojoj kuci. Ako hoces, dodji...

Safet Kuduzović nije bilo ko.
Razumijem da možda ne znate ko je on, ali definitivno trebate pročitati njegovu biografiju.

Razumijem da možda ne znate ko je on, ali definitivno trebate pročitati njegovu biografiju.

Naravno, sve treba procitati. Ali i bez citanja je jasno da je on konzervativni salafist i da on niti postuje sufizam, niti mu je mjesto na temi o sufizmu. On moze samo reci nesto protiv sufizma.

Prvo procitajte sve pa onda govorite.
Ne mozete o nekome govoriti bez znanja o njemu.

Ja licno nemam nekog znanja o sufizmu pa i ne pisem.

Poslusajmo odlicnu emisiju o pjesnistvu Hafizu Širazija, perzijskog sufije i pjesnika iz 14. stoljeća (1325-1388), prevoditelj 70 pjesama iz njegova glasovitog Divana je Ahmed Ananda, a stihove govori Nermin Tulić. Sehur je arapski naziv za vrijeme prije svitanja, vrijeme molitve i pripreme za post.

https://www.youtube.com/watch?v=THg_DrWUElQ

Zanimljiv je i prevodilac ovih stihova, Ahmed Ananda. Sarajlija iz krscanske porodice koji kao mladic sredinom 1980' odlazi u Indiju. Izuzetno nadaren za jezike, ubrzo je ovladao benglaskim i hindskim jezikom te se upoznaje s lokalnom tradicijom. Dolazi u vezu s tantrickim guruom Anandamurtijem i postaje redovnik tantricke yogicke tradicije u skoli Ananada Marga (put blazenstva). Nakon povratka iz Indije pocinje se zanimati za sufizam, a njegovo sadasnje duhovno ime Ahmed Ananda upucuje na to da ove dvije duhovne tradicije, tantricka i sufijska, igraju presudnu ulogu u njegovom duhovnom oblikovanju. Tantrizam i sufizam su se i u Indiji vrlo cesto mijesali jer oba duhovna pravca zagovaraju ljubavnu predanost Bogu, a vrlo cesto bastine i slicne metode (ritmicno ponavaljanje Bozjih imena, ekstaticna predanost Bogu i sl.).

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Naravno, sve treba procitati. Ali i bez citanja je jasno da je on konzervativni salafist i da on niti postuje sufizam, niti mu je mjesto na temi o sufizmu. On moze samo reci nesto protiv sufizma.

Postujem ga ali se ne slazem mnogo sa njim kao ni sa jednim okorjelim selafijom. Niti sa onim sufijama koje se okrecu u krug. Moj omiljeni ucenjak Hamza Yusuf je sufi i ko god je zainteresiran za Islam i sufizam predlazem mu da njega poslusa na YT ili procita njegovu knjigu Purification of the heart

Objasnite mi sta je selefija

Zavisi koga pitas. Ja vjerujem da su oni jedan pokret unutar suni Islama koji uzima sve bukvalno sto pise u Kuranu. Naprimjer, Allah kaze: Jevreji kazu da je Allahova ruka skrta. Selefije ce reci da Allah ima ruku. Jeste da kazu da neznaju kako ima i kakvu ruku ima ali tako kazu. Medjutim, mi nemozemo zamisliti da On ima ruku ma kakva ona bila.

Svako ima svoje neko tumacenje.
Ja licno ne volim te podjele. Sije, Sunije, Selefije Sufije, pa onda Mezhebi. Kratko jasno mi smo braca Muslimani, mozda imamo neke razlicite poglede ali Kur'an i Sunnet su tu da presude.

Među hambelijama je uvjek bio jedan dio koji je bio 'tvrdokoran', iz njega je potekao i Ibn Tejmije, a kasnije Ibn Wehab.

Među hambelijama je uvjek bio jedan dio koji je bio 'tvrdokoran', iz njega je potekao i Ibn Tejmije, a kasnije Ibn Wehab.

O Ibn Wehabu nevolim ni da cujem ali zalosno je sto neki porede sve selefije sa vehabijama.

thebesir1 Svako ima svoje neko tumacenje.
Ja licno ne volim te podjele. Sije, Sunije, Selefije Sufije, pa onda Mezhebi. Kratko jasno mi smo braca Muslimani, mozda imamo neke razlicite poglede ali Kur'an i Sunnet su tu da presude.

Too je zlatno pravilo. Nikada nisam nikoga upitao sta je iako sam kod nekih Sija vidio slike njihovih imama niti sam rekao ista drugo kada mene neko pita osim da sam Musliman. Ali posto imamo nekoliko struji u vjeri, ja naginjem ka sufijama (ne onima sto se okrecu u krugove) i to drzim za sebe.

Nazad
Vrh