Trojstvo

bahatost,drskost i vređanje mene od pojedinih kršćana na osobnoj razini,sa mnom se može netko teološki slagati ili ne slagati i mozemo raspravljati i ne moramo prihvatiti mišljenja,stavove i vjerovanja jedni od drugih i to je u redu ali da će mene neko radi toga nazivati lažovom,neznalicom e to si neću dozvolit i to od strane onih koji osnove ne znaju a pljuju ne samo po meni nego po onima zbog kojih danas mogu proučavati i stari i novi zavjet.

Okreni drugi obraz i oprosti im jer ne znaju sto cine.

Došao sam do spoznaje da je bolje ne pričati uopće nego se međusobno vređati i ponižavati

Kao sto bi budisti rekli, boraviti u plemenitoj tisini. To je vrlo dobar izbor.

Okreni drugi obraz i oprosti im jer ne znaju sto cine.

Kao sto bi budisti rekli, boraviti u plemenitoj tisini. To je vrlo dobar izbor.

Opraštam ja,ne ljutim se i ne mrzim ih zbog toga ali ne želim više raspravljat sa njima i neka ostanu u svom znanju.Plemenita tišina,mir i distanciranje je neprocjenjivo blago.Nije Mojsije badava jedno vrijeme proveo u samoći u pustinji.

Trojstvo Trojedini Trojednaki Bogo Čovjek BOG SIN ...
???????
za TAKAV nauk je ova kazna

Otkrivenje 22,18Ja svjedočim svakomu tko sluša riječi proroštva u ovoj knjizi: Tko ovomu što doda, Bog će njemu dodati zla napisana u ovoj knjizi.
Otkrivenje 22,19I tko oduzme od riječi proroštva u ovoj knjizi, Bog će mu oduzeti udio na stablu života i na svetom gradu - na svemu što je napisano u ovoj knjizi.

Kako nije dvostruka mjera tvrditi da su crkveni oci na čelu sa Atanazijem bili u pravu kada su ustanovili(u mukama i krvi) novozavjetni kanon usprkos tome što novozavjetni kanon ne prolazi kriterije koji su postavljeni za knjige starozavjetnog kanona(usput tu nitko na forumu ni ne zna koji su to kriteriji jer mi nitko nije odgovorio a ja namjerno neću reć koji su a to neće pronać na internetu😉)da bi ga se uvrstilo u Bibliju a sa druge strane ih optuživati da su u krivu i da lažu u njegovom tumačenju i vređat po istoj osnovi mene koji se slažem sa njima u misljenju.

Nitko nikoga ne vrijeđa, lijepo je što su ustanovili kanon, ali je problem što ga nisu shvatili, nego su po svome tumačili, eto, kratko i jasno.

Jedno je odabrati od mnoštvo spisa ono što smatramo Božjom porukom, a sasvim drugo u potpunosti razumjeti onda tu poruku.

smatramo Božjom porukom

smatrati ili - napisano

MATEJ 15,3

On im odgovori:

"A ZAŠTO VI PRESTUPATE ZAPOVIJED BOŽJU

RADI SVOJE PREDAJE
?

MATEJ 15,6

ne treba da poštuje oca svoga ni majku svoju.`

Tako DOKINUSTE RIJEČ BOŽJU RADI SVOJE PREDAJE.

MARKO 7,8

NAPUSTILI STE ZAPOVIJED BOŽJU,

A DRŽITE SE PREDAJE LJUDSKE.

MARKO 7,9

Još im govoraše:

"Lijepo! DOKIDATE BOŽJU ZAPOVIJED

DA BISTE SAČUVALI SVOJU PREDAJU
.

MARKO 7,13

Tako DOKIDATE RIJEČ BOŽJU SVOJOM PREDAJOM,

KOJU SAMI SEBI PREDADOSTE
.

I još štošta tomu slično činite.

Nešto zanimljivo za ovu temu.

Katolički kardinal Joseph Ratzinger: On priznaje podrijetlo glavnog teksta o Trojstvu iz Mateja 28:19. „Osnovni oblik našeg (Matej 28,19 Trojstveno) ispovijedanja vjere oblikovao se tijekom drugog i trećeg stoljeća u vezi s obredom krštenja. Što se tiče mjesta porijekla, tekst (Matej 28:19) je došao iz grada Rima.” — Joseph Ratzinger (papa Benedikt XVI.) Uvod u kršćanstvo: izdanje iz 1968., str. 82, 83.

Ovo ima smisla, pa trojstvo je i započelo u drugom i trećem stoljeću, to znamo i bez pape. Ovako sve crkve su slijedile Rim - pravoslavna, pa onda luteranske, protestantske itd, i onda svi vjeruju u ovu misteriju.

Katolički kardinal Joseph Ratzinger: On priznaje podrijetlo glavnog teksta o Trojstvu iz Mateja 28:19. „Osnovni oblik našeg (Matej 28,19 Trojstveno) ispovijedanja vjere oblikovao se tijekom drugog i trećeg stoljeća u vezi s obredom krštenja. Što se tiče mjesta porijekla, tekst (Matej 28:19) je došao iz grada Rima.” — Joseph Ratzinger (papa Benedikt XVI.) Uvod u kršćanstvo: izdanje iz 1968., str. 82, 83.

Ovo ima smisla, pa trojstvo je i započelo u drugom i trećem stoljeću, to znamo i bez pape. Ovako sve crkve su slijedile Rim - pravoslavna, pa onda luteranske, protestantske itd, i onda svi vjeruju u ovu misteriju.

Nekako se čini da se to odnosi na samo formulisanje vjere u trojedinog Boga nego na sam stih.

Ali hajde da razmislite vi troicari neke osnovne stvari.
Sta ucite iz ovog stiha
Matej, glava 1
18 A rođenje Isusa Hrista bilo je ovako: kad je Marija, mati Njegova, bila isprošena za Josifa, a još dok se nisu bili sastali, nađe se da je ona trudna od Duha Svetog.
Ko je onda Isusov otac? Josif,Jehova Bog,ili pak Sveti Duh?
Matej, glava 1
20 No kad on tako pomisli, a to mu se javi u snu anđeo Gospodnji govoreći: Josife, sine Davidov! Ne boj se uzeti Marije žene svoje; jer ono što se u njoj začelo od Duha je Svetog.
Jel Sveti Duh osoba ili pak nesto drugo?
Ali ako imate problema i dileme u vezi ovoga procitajte isledeci tekst koji vam govori da je Sveti Duh,Bozja sila kojom cini sta god pozeli.
Luka, glava 1
35 I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božji.
Da li vam je sad jasnije sta je Sveti Duh?

Ali hajde da razmislite vi troicari neke osnovne stvari.
Sta ucite iz ovog stiha
Matej, glava 1
18 A rođenje Isusa Hrista bilo je ovako: kad je Marija, mati Njegova, bila isprošena za Josifa, a još dok se nisu bili sastali, nađe se da je ona trudna od Duha Svetog.
Ko je onda Isusov otac? Josif,Jehova Bog,ili pak Sveti Duh?
Matej, glava 1
20 No kad on tako pomisli, a to mu se javi u snu anđeo Gospodnji govoreći: Josife, sine Davidov! Ne boj se uzeti Marije žene svoje; jer ono što se u njoj začelo od Duha je Svetog.
Jel Sveti Duh osoba ili pak nesto drugo?
Ali ako imate problema i dileme u vezi ovoga procitajte isledeci tekst koji vam govori da je Sveti Duh,Bozja sila kojom cini sta god pozeli.
Luka, glava 1
35 I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božji.
Da li vam je sad jasnije sta je Sveti Duh?

Jasno je samo neznanje Jehovinih svjedoka. Jasno se kaže da će Duh Sveti DOĆI na Mariju a sila najvišeg će je OSJENITI. To nisu iste stvari. Riječ za silu u tom stihu je δύναμις (dynamis). Ajde da vidimo šta Stari zavjet kaže:
"A on odgovori i reče mi govoreći: to je riječ Gospodnja Zorovavelju: ne silom ni krjepošću nego duhom mojim, veli Gospod nad vojskama." (Zaharija 4:6).
Na grčkom taj stih glasi:
καὶ ἀπεκρίθη καὶ εἶπεν πρός με λέγων οὗτος ὁ λόγος κυρίου πρὸς Ζοροβαβελ λέγων οὐκ ἐν δυνάμει μεγάλῃ οὐδὲ ἐν ἰσχύι ἀλλ᾽ ἢ ἐν πνεύματί μου λέγει κύριος παντοκράτωρ
Pomenuti stih jasno razdvaja Duha Božijeg tj. Duha Svetog i silu Božiju (dynamis).

ne silom ni krjepošću nego duhom mojim, veli Gospod nad vojskama." (Zaharija 4:6).

Zaharija 4,6[6a] On mi tad odgovori ovako: [6b]Evo riječi Jahvine Zerubabelu: "Ne silom niti snagom, već duhom mojim!" - riječ je Jahve nad Vojskama.

.

Imaš lažno prevedenu Bibliju
iz koje je izbačeno sa 7.000 mjesta
Sveto Ime Jedinoga Boga Oca
YHVH.

Krivotvorina je to veća – što je OSOBNO IME
zamijenjeno sa TITULOM – Gospod/Gospodin,
koja se koristi i za stvorenja,
čime se izjednačuje stvorenje sa STVORITELJEM.

Uzmi ispravno prevedenu – a tu krivotvorinu – baci
jer i tebe i druge krivo naučava,
tako da se ne zna TKO je BOG OTAC JEDINI
niti KAO MU JE SVETO IME.

Zašto ne koristiš ISTINITIJE prevedenu - Jeruzalemsku Bibliju?
[/URL]

ILI

Zašto ne koristiš Bibliju Kršćanska Sadašnjost?
https://biblija.ks.hr/ (izbaci apokrife)

Provjeri u originalu Hebrejskom!
......

Pomenuti stih jasno razdvaja Duha Božijeg tj. Duha Svetog i silu Božiju (dynamis).

.
Sveti Duh je Duh OD Boga Jedinoga Oca YHWH
YHWH je SVET pa je i Njegov DUH - SVET - zato se kaže Sveti Duh!

Svako biće ima svoj duh.
SIN Gospodin Yehoshua ima svoj Duh.
Čovjek ima svoj duh.
Sotona ima svoj duh.

DUH je OSOBNOST te osobe – a NE posebna Osoba.

Svaka Osoba ima i svoje Osobno IME.
Koje je Osobno Ime Svetom Duhu?
NEMA! – Jer – NIJE Osoba!
------------
SD je „sastavni dio“ Boga Jedinoga Oca YHWH.

1. IVANOVA 5,7

Jer su trojica, što svjedoče u nebu:

"Otac, Riječ i DUH SVETI; i ova su trojica jedno,

------------
Sveti Duh je Jahvin Duh.
Bog Otac YHVH je Osoba koja ima svoju Osobnost
a TO je: Memorija, Intelekt, Osjećaji, Karakter,….

IZAIJA 11,2

Na njemu će DUH JAHVIN počivat`,

duh MUDROSTI
i UMNOSTI,

duh SAVJETA
i JAKOSTI,

duh ZNANJA
i STRAHA Gospodnjeg.

.............

Odakle ti ideja da je Jahve LIČNO IME Boga?

Odakle ti ideja da je Jahve LIČNO IME Boga?

1.
NEGO koje je???

2.
iz Biblije!!! - a da si je čito - i TO pročito 7.000 x - onda biš TO i zapamtio

ALI - ako si otvoren za istinu - nikad nije kasno da naučiš istinu
ČITAJ
.

IZLAZAK 3,13

Nato Mojsije reče BOGU: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem:

`BOG otaca vaših poslao me k vama, i oni me zapitaju:

`KAKO MU JE IME? - što ću im odgovoriti?

IZLAZAK 3,15

Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako:

JAHVE,

Bog vaših otaca, BOG Abrahamov, BOG Izakov i

BOG Jakovljev, poslao me k vama.`

TO MI JE IME DOVIJEKA,

TAKO ĆE ME ZVATI OD KOLJENA DO KOLJENA..
============
da li je za tebe DOVIJEKA - Ime Boga Oca Jedinoga = JAHVE?
da li će ISTINITI zvati Boga Jedinoga Oca od koljena do koljena sa JAHVE?

ILI si ti NEISTINITI izmišljivač NEistine
pa za tebe Ime Boga Jedinoga Oca NIJE = YHVH?
============
Sveto Ime Boga Oca Jedinoga YHVH -
je na 7.000 mjesta u istinito prevednoj Bibliji

[/URL]

Bog nema lično ime jer je samo Jedan Bog. Lično ime je potrebno da se razlikuju ljudi kojih ima više. Da postoji samo jedan čovjek zvao bi se Čovjek tj. Adam i gle čuda tako se i zvao prvi čovjek.

Bog nema lično ime

u Bibliji piše drugačije
kome da vjerujem?
tebi ili Bibliji?

dao sam ti 7.000 stihova
nisi ih mogao pročitati
zapitaj se - tko ti ne da da ih pročitaš
i shvatiš istinu

jer je samo Jedan Bog

tko je taj?
identificiraj ga

Lično ime je potrebno da se razlikuju ljudi kojih ima više.

opet te Biblija pobija

LAŽNI BOGOVI i BOŽICE, imaju titulu BOG,
ali i OSOBNO IME
i – JEDNA SU OSOBA

============

Nibhaz

Tartak

Adramelek

Anamelek

Ašera

Baal Berit

Baal Zebubom

Aštarta

Dagon

Kemoš

Milkom

Molek

Nisrok

Moloh
Refan
Zeus
Hermes
Artemida
Sotona
=======

Kanon Novog Zavjeta kakvog danas koristimo utvrđen je u 4 st,prvi sljedbenici Krista nisu koristili Novi Zavjet nego samo Stari Zavjet i u njemu su vidjeli Isusa

Bog nema lično ime jer je samo Jedan Bog. Lično ime je potrebno da se razlikuju ljudi kojih ima više. Da postoji samo jedan čovjek zvao bi se Čovjek tj. Adam i gle čuda tako se i zvao prvi čovjek.

kako nema kad je Bog objavio Svoje Ime

2. Mojsijeva 3:15

Bog zatim reče Mojsiju: „Ja sam Jehova.
Ja sam se pojavio Avrahamu, Isaku i Jakovu kao Bog Svemoćni,
ali svojim imenom Jehova nisam im se objavio.

2 Mojsijeva 20

2 “Ja sam Jehova, Bog tvoj, koji te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropske.
3 Nemoj imati drugih bogova uz mene.

Psalam 83:18 da bi se znalo da si jedino ti, kojemu je ime Jehova,
Svevišnji koji je nad svom zemljom!

U mnogim prevodima Biblije imas Bozje ime koje je preko 7000 puta.

DARBY
That they may know that thou alone, whose name is Jehovah, art the Most High over all the earth.
KJ21
that men may know that Thou, whose name alone is Jehovah, art the Most High over all the earth.
ASV
That they may know that thou alone, whose name is Jehovah, Art the Most High over all the earth.
GNV
That they may know that thou, which art calleth Jehovah, art alone, even the most High over all the earth.

BRG
That men may know that thou, whose name alone is Jehovah, art the most high over all the earth.

HCSB
May they know that You alone— whose name is Yahweh— are the Most High over all the earth.
KJV
That men may know that thou, whose name alone is Jehovah, art the most high over all the earth.
AKJV
that men may know that thou, whose name alone is JEHOVAH, art the most high over all the earth.

WEB
that they may know that you alone, whose name is Yahweh, are the Most High over all the earth.
itd...

Dakle ne zelis istinu.

Bog ima više imena u Bibliji, ali je Jehova najglavnije, to nije problem.

E sada nisam siguran da bi se to ime trebalo spominjati i u novom zavjetu. Nisam proučavao tu temu.

E sada nisam siguran da bi se to ime trebalo spominjati i u novom zavjetu. Nisam proučavao tu temu.

treba jer Isus kaze: " Oce nas... Nek se SVETI IME Tvoje....

Jasno pise da je Isus obznanio Bozje Ime ljudima.
„Obznanio sam im tvoje ime i obznanjivaću ga“Jovan 17:26

Dokazano je na primer da u Joilu 2:32 stoji JHVH Bozje Ime Jehova
a u Rimljanima je citirano.

Novi zavet cesto citira stari sa sve tetragramatonom JHVH Bozjeg imena...

U celoj Bibliji Bozje ime je zapisano preko 7000 puta
U Novom Zavetu Bozje ime je zapisano 237 puta

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Nazad
Vrh