Trojstvo

Adventisti ne vjeruju u trojstvo kao katolici i pravoslavci, ovi vjeruju da se Isus vječno rađa. Vidiš da je Glasnik postavio video od nekog baptističkog propovjednika iz Novog Travnika. Oni vjeruju da su trojica bez početka, da Isus nije pravi sin, nego metafora uloga. Adv. trojstvo je protestantsko.

Kada sam rekao papski trojstvo, mislio sam na trojstvo koje su prihvatili radi veće moći. Da bi ih tamo neki jeretik prihvatio za zvaničnu crkvu.

Adamu je bila potrebna žena, pa je tako Eva izašla iz njega.
Bogu su oduvek bila potrebna deca, zato je Sin izašao od njega.
Kakva je ta večnost i kako Sin izlazi od Oca mi ne znamo, ali jedino što znamo je da imaju istu prirodu, da je jedan večan i pre svih a da je drugi rodjen.

Tako da su Adam i Eva odličan primer. Jer ih Bog nije zasebno stvarao, već je iz Adamovog tela izvukao Evu koja ima njegovu prirodu.

Evu je Bog stvorio od Adamovog rebra a ona nije izasla iz Adama. Ali ako je Eva primer kako je Bog stvorio ili rodio Hrista, onda je to dovoljno da pokaze sta neko misli o Hristu. Onda su i Hristos i sotona braca kao sto neki veruju, jer je Bog stvorio i sotonu a i on se u knjizi o Jovu naziva sin Bozji.

Evu je Bog stvorio od Adamovog rebra a ona nije izasla iz Adama. Ali ako je Eva primer kako je Bog stvorio ili rodio Hrista, onda je to dovoljno da pokaze sta neko misli o Hristu. Onda su i Hristos i sotona braca kao sto neki veruju, jer je Bog stvorio i sotonu a i on se u knjizi o Jovu naziva sin Bozji.

Sotona je stvoren ni iz čega. Isus je proizišao iz Oca iz njegovih grudi, to nije isto. Isus nije stvoren, tako vjeruju Jeh. svjedoci. Zašto ne pitaš katolike i pravoslavce kako se Isus rađa, pa oni imaju osim Biblije i mnoštvo pojašnjenja od kršćanskih otaca.

Adventisti ne vjeruju u trojstvo kao katolici i pravoslavci, ovi vjeruju da se Isus vječno rađa. Vidiš da je Glasnik postavio video od nekog baptističkog propovjednika iz Novog Travnika. Oni vjeruju da su trojica bez početka, da Isus nije pravi sin, nego metafora, uloga. Adv. trojstvo je protestantsko.

Skroz pogresno.
Kakve veze imaju adventisti sa ovim sto iznosim???
Moje zbanje o zrojstvu sevzasniva na bibliji ne ba ucenju zajednice.
Ja ne gledam sta zajednica uci o tome pa onda verujem tako.
Vec sta biblija uci.

Postoji jasna razlika između onog koji je nasledio Očevu prirodu i jednog andjeli.

Vidiš šta je problem. Izvlačenjem iz konteksta se može doći do raznih teorija.
Ako se vratimo u vreme prvih Hrišćana, samo ćemo potvrditi da niko od Apostola nije propovedao ovo što trinitarci propovedaju.
Apostoli ni sami nisu znali šta su pisali, prvi Hrišćani nisu znali šta su im pričali učitelji?

Ako je Bog trojstvo, izgleda da su se pisci svetog pisma ozbiljno potrudili da nas prevare.
Od toliko pisaca Novog Zaveta, od tolikog broja pisama, niko nije propovedao trojstvo.
Nigde nemamo ni zapis da treba da verujemo u tako nešto.

Bog jasno ima Sina. Ali pošto ljudima to nije logično, počeli su da se igraju sa prirodom Oca i Sina. Malo Grčko/Rimske/Platonske filozofije i eto nam nove nauke.

Jer ko poriče Sina,čini Boga lažovom. Apostol Pavle jasno upozorava na jeres koja će ući u crkvu, u vreme kada nauka o trojstvu nije postojala. Takodjer smo upozorenje na razne filozofije.

Ono što nam pismo jasno govori je da Hrišćanin treba da poveruje da je Bog poslao Sina da umre za nas.
Jedan Istiniti Bog je za njih bio Bog Otac, dok je Isus sve vreme važio za Sina. To je ono što su oni učili, dok trinitarci propovedaju sasvim drugo jevandjelje.

Imamo i crkve koje su prihvatile nauku o trojstvu da bi ih zver priznala zvanične crkve. Pitam se zaštvo baš trojstvo?

Skroz religiozno nepismen tekst.
Ono sto su apostoli verovali to verujemo i danas.
Samo dajemo drugaciji naziv tome.
Taj princip svako praktikuje u raznim biblskim ucenjima.
Drzati se reci trojstvo i dokazivati da ta rec ne postoji i to je kao neki dokaz, je najteza religiozna nepismenost.
Isus je jasno Bog, on nema ni pocrtak ni kraj.
Dakle nikakbo radjanje.
On je bz Oca i majke.
Apsolutno kao i Otac.
Antitrinitarci mogu samo da igrju kolo oko tog teksta.😄

Tejerov leksikon grčkog kaže: „Hrist je nazvan prvorođenim svega stvaranja, koji je došao u postojanje kroz Boga prije cijelog univerzuma stvorenih bića.“ (Thayer’s Greek Lexicon) U Barnsovoj novozavjetnoj napomeni o Kološanima 1:15 stoji: „Riječ prvorođeni – pro-tot-ok’-os – pravilno znači prvorođeno dijete od oca ili majke.“ Džejmisonov, Fosetov i Braunov Komentar (Jamieson, Fausset and Brown Commentary) kaže: „Rođen (doslovno, ‘rođen’) prije svakog stvaranja.“ Metju Henrijev Komentar (Matthew Henry’s Commentary) konstatuje: „On je bio rođen ili začet prije svega stvaranja, prije nego je ijedno stvorenje načinjeno.“

Tejerov grčko-engleski leksikon: G1831 – Izaći fizički, nastati, biti rođen od. G2064 – Doći iz jednog mjesta na drugo. Jovan 8:42: „Tada im je Isus rekao: ‘Kad bi Bog bio vaš Otac, voleli biste mene, jer sam ja od Boga izašao [G1831] i dolazim. Jer nisam došao [G2064] sam od sebe, nego me je on poslao.’“ Jovan 16:27,28: „Naime, sam Otac vas voli jer ste vi voljeli mene i vjerovali ste da sam ja izašao [G1831] od Boga. Izašao sam [G1831] od Oca i došao [G2064] na svijet. Sada napuštam svijet i odlazim k Ocu.“ Jovan 17:7,8: „Sada su spoznali da je od tebe sve što si mi dao. Jer riječi koje si dao meni ja sam dao njima, i oni su ih primili i zaista su spoznali da sam izašao [G1831] od tebe, i povjerovali su da si me ti poslao.“

Problem je tboja polu istina.
Dokazujes nesto sto niko ne negira.
Ali ne navodis sta taj tekst u bibliji jos znaci.

Sta jos znaci?

Navedi to ako smes?

Jov 1:6 "A jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a među njih dođe i Sotona." Ocito da je sotona "sin Bozji" prema ovom tekstu.

“Anđeli su sinovi Božji, kao i Adam... po stvaranju; hrišćani su sinovi Božji usvojenjem (Rimljanima 8:14,15), ali Hrist je Sin Božji rođenjem... i tako Hrist ima istu prirodu kao i Otac.” (istu ovu definiciju su objavili E.G.White i E.DŽ. Wagoner - ovo pišem zbog Glasnika)

Jov 1:6 "A jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a među njih dođe i Sotona." Ocito da je sotona "sin Bozji" prema ovom tekstu.

Bog jeste Otac svih nas, kao Isusov i Bog svih nas, kao i Isusov.
A postoji ogromna razlika između svih nas i Isusa Hrista.

Ne.
Sinovi bozji su adami drugih planeta.
Nadglednici tih planeta, ambasadori.
Samo je Adam po rodoslovlju sin bozji.

Luka 3,38Sina Enosova, sina Sitova, sina Adamova, sina Božijega.

Sotona kaze da je obilazio, nadgledao zemlju.
I kao nadglednik medju nadglednicima dolazi na tom skupu.

Posle raspeca on biva potpuno zbacen sa beba.
Nema vise pravo da tamo odlazi

Isus je nadglednik i kralj plabete mesto Adama.

Dok je Isus bio na zemlji, Bog je bio na nebu.
Dok je Isus bio mrtav, Bog je bio na nebu.
Bog je podigao Isusa iz mrtvih.
Na nebu sve vreme imamo potpunog Boga Oca, Boga koji je jedna ličnost.

Ne.
Sinovi bozji su adami drugih planeta.
Nadglednici tih planeta, ambasadori.
Samo je Adam po rodoslovlju sin bozji.

Luka 3,38Sina Enosova, sina Sitova, sina Adamova, sina Božijega.

Sotona kaze da je obilazio, nadgledao zemlju.
I kao nadglednik medju nadglednicima dolazi na tom skupu.

Posle raspeca on biva potpuno zbacen sa beba.
Nema vise pravo da tamo odlazi

Isus je nadglednik i kralj plabete mesto Adama.

“Anđeli su sinovi Božji, kao i Adam... po stvaranju; hrišćani su sinovi Božji usvojenjem (Rimljanima 8:14,15), ali Hrist je Sin Božji rođenjem... i tako Hrist ima istu prirodu kao i Otac.” {E. Dž. Vagoner, Hrist i Njegova Pravednost, str. 12. 1890

“'Jer Bogu toliko omilje svet, da i Sina svojega jedinoronoga dade,' – ne Sina stvaranjem, kao što su bili anđeli, niti Sina usvojenjem, kao što je grešnik kome je oprošteno, već Sina rođenog koji ima Očevu prirodu...” {E. G. Vajt, Znaci Vremena, 30. Maj, 1895}

Bog jeste Otac svih nas, kao Isusov i Bog svih nas, kao i Isusov.
A postoji ogromna razlika između svih nas i Isusa Hrista.

Pa da, ima razlike, ali ako si ti uporedio nastanak Eve sa nastankom Hrista, onda je Hristos samo jedan od mnogih sinova Bozjih, a to je tolika degradacija Hrista da uopte nije vredno govoriti o jednome koji je medju ostalima.

“Anđeli su sinovi Božji, kao i Adam... po stvaranju; hrišćani su sinovi Božji usvojenjem (Rimljanima 8:14,15), ali Hrist je Sin Božji rođenjem... i tako Hrist ima istu prirodu kao i Otac.” (istu ovu definiciju su objavili E.G.White i E.DŽ. Wagoner - ovo pišem zbog Glasnika)

NIgde se u bibliji andjeli ne nazivaju sinobi bozji.
Ovde kotistimo samo bibliju.
A da isus bena pocetsk jaze i EGW.
ALi vas to ne tanima.
Zato samo biblijs.
EGW nije tu da nam tumavi bibliu.

Pavle kaze Isus bema pocetsk niti kraj niti oca niti majke.
Zavrsena diskusija.

Pa da, ima razlike, ali ako si ti uporedio nastanak Eve sa nastankom Hrista, onda je Hristos samo jedan od mnogih sinova Bozjih, a to je tolika degradacija Hrista da uopte nije vredno govoriti o jednome koji je medju ostalima.

To je tvoje shvatanje.
Skuša je Bog imao na početku svog puta, pre stvaranja zemlje, andjeli i svega ostalog.
Pismo nam jasno govori da Bog ima Sina, sam Bog nam kaže da ima Sina koji poseduje njegovu prirodu. Onda dodješ ti i kažeš kako Bog nema takvog Sina, jer tebi to nije logično.

“Anđeli su sinovi Božji, kao i Adam... po stvaranju; hrišćani su sinovi Božji usvojenjem (Rimljanima 8:14,15), ali Hrist je Sin Božji rođenjem... i tako Hrist ima istu prirodu kao i Otac.” {E. Dž. Vagoner, Hrist i Njegova Pravednost, str. 12. 1890

“'Jer Bogu toliko omilje svet, da i Sina svojega jedinoronoga dade,' – ne Sina stvaranjem, kao što su bili anđeli, niti Sina usvojenjem, kao što je grešnik kome je oprošteno, već Sina rođenog koji ima Očevu prirodu...” {E. G. Vajt, Znaci Vremena, 30. Maj, 1895}

Iznosis EGW tekst izvan konteksta.
Ona gobori o radjanju preko Marije.
Nemozemo da uzimamo EGW tekst za tumacenje biblije..
Jer mogu da ti postsvim gomilu trkdtova gde negira tvoje vadjenje izvan konteksta.

Postsvlhas EGW jer si svestan da biblijom nr mozes.

Gde su andjeli u bibliji sinovi?
Gde ti je tekst
?

Sta to znaci da Hristos ima "ocevu prorodu"? Priroda Boga Oca o kojoj mi ista znamo su Bozji atributi. Jedan od tih atributa je beskonacnost. Ako Hristos ima Ocevu prirodu, onda je on po prorodi beskonacan. Kako uopste neko moze da kaze da Hristos ima Ocevu prirodu a da u sledecoj recenici kaze da je Otac literalno rodio Hrista. Onda je neko isto tako literalno rodio Oca jer po toj izjavi Otac i Sin imaju istu prirodu.

Kako neko moze uopste da veruje u ovakve kontradiktorne izjave kao sto su "Hrtistos ima Ocevu prirodu" i onda reci "Hristos je literlano rodjen". To je tvrdnja da nemaju ustu prirodu.

Covek moze da veruje svasta, ali ako je kontradiktoran, onda bolje da malo izostri svoje verovanje.

To je tvoje shvatanje.
Skuša je Bog imao na početku svog puta, pre stvaranja zemlje, andjeli i svega ostalog.
Pismo nam jasno govori da Bog ima Sina, sam Bog nam kaže da ima Sina koji poseduje njegovu prirodu. Onda dodješ ti i kažeš kako Bog nema takvog Sina, jer tebi to nije logično.

Tekst ti ne drzi vodu.

DA LI JE ISUS RODJENA STVORENA MUDROST?

O CEMU SE GOVOTI U PRICAMA 8.GLAVA 23-25 STIH?
Jedna od najvaznijih izjava koje govore o Hristu u starom zavetu nalazi se u Pricama Solomunovim 8.poglavlje.E.G.W.citira ovaj text na prvoj stranici knjige Patrijarsi i proroci I ona ove stihove primenjuje na Isusa,a odnosi se na njegovo iskustvo sa svemirom pre pojave greha.Tokom rasprave o hristologiji u 4.veku,ovo je naime bio jedan od naomiljenijih textova.Oni koji su sledili Arija,Arijanci,koristili su ovo poglavlje da bi dokazali da Hrist nije oduvek postojao.Posebno 24. i 25. Stih.Ovde se govori o Hristu slikom mudrosti,kaze rodih se pre bezdana i opet u 25.kaze rodih se pre gora i humova.I Arije je rekao:pogledajte ovaj text,on kaze da se Isus rodio,ovi textovi to potvrdjuju.Ali ovde se ne radi o rodjenju u Vitlejemu,vec u dalekoj proslosti pre stvaranja i zato je Arije tvrdio da Isus nije u istoj meri kao Bog kao Otac,nego je rodjen u jednom trenutku u dalekoj proslosti.Neki od nasih pionira su bili polu-arijanci, I oni su verovali da je postojalo vreme ka da Hrist nije postojao.Iako gledate ovaj text povrsinski cini se da on pokazuje u tom smeru.Ali,ako pogledammo malo dublje,jabih vam zeleo pomoci,videcemo da se ne radi o Isusovom doslovnom rodjenju.Tacno je,koristi se recnik rodjenja,termini koji govore o rodjenju,ali 23.stih rec koja se ovde koristi je nasak,a ta rec na jevrejskom doslovno znaci biti ustolicen,tj. pocetak sluzbe.Dakle to je jevrejska rec nasak koja je sluzbena rec i odnosi se na kralja koji je ustolicen,koji pocinje svoju sluzbu.Jos jeena jevrejska rec se koristi,a to je u 2.Pslamu i ovde imao opis Isusa kao mesije.Verovatno se secate da Biblija govori o tome da otac daje skuzbu Hristu nakon vaskrsnuca.Ustvari 1.poglavlje poslanice Jevrejima je citat 2.psalma i koristi se za vreme kada je Isus bio uskrsnut.Ciramo 6.stih psalma.Ovde se koristi ista rec nasak kao u pricama Solomunovim.Ovde oznacava pocetak sluzbe kralja.Na koju se sluzbu ovde postavlja Isus?(kralja).Dalje citamo 7.stih.jezik rodjenja i ovde se govori o ustolicenje kada kralj postaje kralj.Ustvari ovde govori o stucnom jeziku koji govori o ustolicenju kralja.Znaci imamo rec nasak sto znaci postaviti u sluzbu, I koristi meteforu rodjenja kao paralelu ustolicenja.Niko ne bi rekao ovde u Psalmu2 da istog dana kada je postao kralj Isus se rodio.Istina je da se ovde ne radi o njegovom fizickom rodjenju,vec o postavljanju u negovu sluzbu.E sada sa ovim saznanjem vracamo se u price Solomunove 8.poglavlje.I ovde imamo istu rec nasaka povezanu sa opisom radjanja.23.stih bi bio nasak sam od vecnosti,pre pocetka I onda 24.rodila sam se I tako dalje.Ovde nije rec o fizickom rodjenju Isusovom,vec o vremenu kada je bio ustolicen u svoju sluzbu,ali ovde ne radi da je postao kralj,nego o necemu sto se dogodilo na samom pocetku stvaranja I upravo ta rec se koristi u 22. Stihu I pocetak 23.stiha ista rec se koristi kao I 1.mojsijevoj 1.1 “u pocetku”.Mi sad napinjemo svoj um da bi se nekako premestili u sam pocetak stvaranja I gledamo pred sobom Oca I Sina koji je opisan kao mudrost I sada otac dodeljuje sluzbu svome sinu.Koju to sluzbu?Koju funciju on sad treba da obavlja?To nalazimo u 30.stihu.ovde kaze da je bila majstor u gradjenju nas prevod nje tacan bas u tome,saradnik Bozji u gradjenju.Dalje kaze da je bila u radosti iz dana u dan stalno pred Gospodom.radovala sam se u njegovom svetu.2 iste reci oba puta se spominju radovati.Prvi put je radost sa Ocem jer je zajednicar u stvaranju, a drugi put dostizanje do svog stvrenja kada je stvorio coveka.Kako nazivamo sluzbu nekoga ko je izmedju jednog ovde I drugog ovde?Posrednik.Mnogi teolozi I stucnjaci upravo to vide ovde ,da se radi o posredovanju.Micesto vidimo u bibliji posrednika u kontekstu resavanja problema greha.Medjutim,ta rec znaci mngo vise osim porsedovanja za greh,posrednik moze biti I u slucaju komunikacije ne samo u slucaju greha.

Mudrost Božja ne može biti stvorena, već je Bog oduvijek posjeduje. Upravo hebrejska riječ KANANI i znači posjedovati. Neki prevodioci krivo prevode tu riječ kao da piše BARA (stvoriti). I jasno piše da je ta Mudrost OLAM (vječna). Iako riječ OLAM ne mora značiti uvijek 'vječan', ona to znači više od 90% slučajeva. Tako se 'Bog vječni' kaže EL OLAM. Ista riječ OLAM koja je iskorištena da opiše mudrost Božju, se primjenjuje u Mihej 5:1 (ili 2, negdje). Za Isusa piše da je njegovo porijeklo iz OLAM vremena.
Isus je isti izvorni Bog (koji je Duh), a koji je prikazao sebe u dvostrukoj kombinaciji: Otac i Sin. Oni su istovremenu jedan u drugome, a izvor im je u nevidljivom Duhu Svetom

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Za demone se podrazumeva da su deca Božija, ili tačnije, njegova bivša deca.
Dok je istina da ih Bog nikada nije direktno nazvao svojom decom. Božja deca jedu Isus i verni ljudi ili andjeli.

Nazad
Vrh