Trojstvo

@Maki Dva stiha koja si izbacuju ne govore o trojstvu. Zar ne kaže zar nemamo jednog Boga(Boga Ocai jednog Mesiju(Sina Bižijeg) i jednoga Duha( Duha koji je kroz sve nas. Molim lepo.

Kako ne govore? Spominju se Otac, Sin i Sv. Duh i stavljaju se u istu ravan.

I ovaj drugi jasno govori. Otac kroz Sina, Sin kroz nas u Duhu istine.

Mi se pozivamo na veru koju je Hrist ustanovio kada ga Petar nazove Sinom Božijim. Ali vama to nije bitno, već vam je bitnije da će sazidati crkvu, a ukapirali niste ni šta je ta crkva, još ste odbacili veru koju je sam Isus uspostavio.

Ti ne shvataš izgleda da ne možeš u vakuumu samo reći Isus je Sin Božiji. Odmah se tu postavljaju dodatna pitanja koja se moraju odgovoriti inače se skrene na stranputicu.

@Maki

1. Ma jasno ti piše ko je Istiniti Bog.

2. Božji Sin, nazvan je Bogom, ali je Otac glava Sinu. Opet postoji jedan apsolutni Bog i Sin koji ima njegovu prirodu.
To što Isus ima božansku prirodu, nikako ne menja činjanicu da je Bog Otac, Bog svima, pa i Sinu.
Besmrtni kralj ima sina koji će uvek biti princ, onaj kome će otac pokoriti sve osim sebe, pa će sin uvek morati da klekne pred njim, da otac bude nad svima. Ali pošto je jedan kralj, oni verovatno moraju biti jedno?

Even Ezer
Iz svih Isusovih izjava na ovu temu,jasno se vidi da on odaje svu slavu svome Ocu,a u isto vreme daje dokaze da ga je Otac pocastvovao svim svojim atributima i polozajem.Biblija,a posebno Novi Zavet govori o suptilnoj vezi i saradnji Oca i Sina.

Može li malo više o atributima i položajem kojim ga je Bog počastvovao. Kakva je to suptilna veza i saradnja između Oca i Sina? Jesu li Otac i Sin za vas metafora, uloga, pravi Sin, je li On stvoren, rođen, oduvijek? Eto par pitanja ☺

1. Ma jasno ti piše ko je Istiniti Bog.

Pa kako onda neko smije stavljati Sina i Duha u istu ravan sa Ocem ako je samo Otac Bog a Sin i Duh nisu?

2. Božji Sin, nazvan je Bogom, ali je Otac glava Sinu. Opet postoji jedan apsolutni Bog i Sin koji ima njegovu prirodu.

Nikako da nam pojasniš osnovnu kontradikciju tog svog kvazipoliteizma gdje imaš Jednog Boga ali i drugo biće koje ima prirodu Boga. Ako neko ima ljudsku prirodu on je čovjek ako ima Božju onda je Bog.

To što Isus ima božansku prirodu, nikako ne menja činjanicu da je Bog Otac, Bog svima, pa i Sinu.
Besmrtni kralj ima sina koji će uvek biti princ, onaj kome će otac pokoriti sve osim sebe, pa će sin uvek morati da klekne pred njim, da otac bude nad svima. Ali pošto je jedan kralj, oni verovatno moraju biti jedno?

Taj stih uopšte ne poništava dogmu o Sv. Trojici. Sin se pokorava Ocu kao Svom Uzroku ali to ne znači da Sin nije Bog kao Otac. Detaljnijim čitanjem tog poglavlja vidi se da sv. apostol prvo govori da će Hristos pokoriti neprijatelje:
"Jer njemu valja carovati dokle ne položi sve neprijatelje svoje pod noge svoje." (1 Korinćanina 15:25).
A tek onda sv. apostol dodaje da je Otac taj koji je pokorio sve Sinu i da će se Sin pokoriti Ocu. Ne treba zaboraviti kome je poslanica upućena. Grcima. Koji su imali široku mitologiju o pobunama božanskih sinova protiv očeva (Hronos protiv Urana, Zevs protiv Hronosa) i da je trebalo pojasniti Grcima da Otac i Sin nikada ne mogu biti u sukobu i da se Sin neće pobuniti protiv Oca pošto pokori sve Svoje neprijatelje. Zato sv. apostol i ističe tako jasno da će se Sin, uprkos tome što su svi Njegovi neprijatelji pokoreni, pokoriti ipak Ocu.

+!

Sa kolena na kolena, postepenom paganizacijom. I ne, apostoli nisu verovali u trojedinog, već sam pisao ko je bio Jedini i Istiniti Bog svih Apostola.

Ne vjerujem, da si bio s Apostolima i da si slušao njihove propovijedi i vjeronauk.

Ne postoji reč trojstvo, ok, nije problem. Ali dajte da makar vidim stih koji nas obavezuje da verujemo u tako nešto. Gde npr piše da su Otac, Sin i Sveti Duh jedan Bog i da treba da verujemo u takvog Boga, mogu li da dobijem takav stih od vas?

Dovoljno je početi sa sv. Tomom, koji izjavljuje, da je Isus Bog.

Dok postoji gomila stihova gde se kaže da je jedini Istiniti Bog,Bog Otac i da je Isus njegov Sin.

- Tko je Isus za tebe, tj. je li stvorenje?
- Jesu li 'farizeji' krivo razumjeli Isusa o Njegovoj jednakosti s Ocem?

Pa kako onda neko smije stavljati Sina i Duha u istu ravan sa Ocem ako je samo Otac Bog a Sin i Duh nisu?

Nikako da nam pojasniš osnovnu kontradikciju tog svog kvazipoliteizma gdje imaš Jednog Boga ali i drugo biće koje ima prirodu Boga. Ako neko ima ljudsku prirodu on je čovjek ako ima Božju onda je Bog.

Taj stih uopšte ne poništava dogmu o Sv. Trojici. Sin se pokorava Ocu kao Svom Uzroku ali to ne znači da Sin nije Bog kao Otac. Detaljnijim čitanjem tog poglavlja vidi se da sv. apostol prvo govori da će Hristos pokoriti neprijatelje:
"Jer njemu valja carovati dokle ne položi sve neprijatelje svoje pod noge svoje." (1 Korinćanina 15:25).
A tek onda sv. apostol dodaje da je Otac taj koji je pokorio sve Sinu i da će se Sin pokoriti Ocu. Ne treba zaboraviti kome je poslanica upućena. Grcima. Koji su imali široku mitologiju o pobunama božanskih sinova protiv očeva (Hronos protiv Urana, Zevs protiv Hronosa) i da je trebalo pojasniti Grcima da Otac i Sin nikada ne mogu biti u sukobu i da se Sin neće pobuniti protiv Oca pošto pokori sve Svoje neprijatelje. Zato sv. apostol i ističe tako jasno da će se Sin, uprkos tome što su svi Njegovi neprijatelji pokoreni, pokoriti ipak Ocu.

U istoj ravni. Jer imamo jednog Boga i jednog posrednika, sve preko Duha Svetog.

Dakle Pavle se zbog problema koje su Grci imali poigrava sa Božjom prirodom. Ti nije nikakav argument. Već je jasno rečeno da će Bog biti nad svima i kroz sve, što opet ima logike sa mojom tvrdnjom.
Jasno je da svi treba da budemo jedno u Duhu.
Ne znam odakle ti ideja da tvrdiš tako nešto? Bukvalno protivrečiš Apostoli Pavlu koji jasno opisuje pobedu našeg Boga.

Šta je bila na Duha Svetoga? Zašto će se hula na Sina oprostiti, a na Duha ne?
Zato jer je Duh Očev Duh, njegova životodavna sila.
A trinitarci kažu da Otac nije Duh, ali da Otac,Sin i Sveti Duh daju jednog Boga. A ako neko kaže da Otac nije Duh, onda razdvaja Boga i Duha njegovog. To se zove hula na Svetog Duha.

@utopija
Ja apostole odlično slušam.
Za razliku od nekih. 1260. dana. 538-1798.

Verujem da je Isus izašao od Oca i da je doslovni Sin Božiji i njegova savršena slika.

Ja sam vama jasno odgovorio na kom verovanju je zasnovana Isusova crkva.
Vi meni niste dali nikakav odgovor.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
U istoj ravni. Jer imamo jednog Boga i jednog posrednika, sve preko Duha Svetog.

Ako su u istoj ravni onda su i Sin i Duh Bog.

Dakle Pavle se zbog problema koje su Grci imali poigrava sa Božjom prirodom. Ti nije nikakav argument. Već je jasno rečeno da će Bog biti nad svima i kroz sve, što opet ima logike sa mojom tvrdnjom.
Jasno je da svi treba da budemo jedno u Duhu.
Ne znam odakle ti ideja da tvrdiš tako nešto? Bukvalno protivrečiš Apostoli Pavlu koji jasno opisuje pobedu našeg Boga.

Ne poigrava se sa Božijom prirodom već zaista opisuje šta će biti ali se moraju njegove riječi staviti u kontekst kome je i zašto pisao. Sin će se pokoriti Ocu jer je Sin ponizan. Toliko ponizan da je uzeo obličje ljudsko i postao čovjek. Sve je jasno razloženo kod Otaca.

Šta je bila na Duha Svetoga? Zašto će se hula na Sina oprostiti, a na Duha ne?
Zato jer je Duh Očev Duh, njegova životodavna sila.
A trinitarci kažu da Otac nije Duh, ali da Otac,Sin i Sveti Duh daju jednog Boga. A ako neko kaže da Otac nije Duh, onda razdvaja Boga i Duha njegovog. To se zove hula na Svetog Duha.

Sv. Duh nije sila. Kako možeš huliti na silu? Jel mogu ja huliti na gravitaciju? Ili na elektromagnetizam?

O ovome ćemo na drugoj temi da nam pojasniš istorijskim izvorima šta se to zbilo 538.

Kako su nek zapeli za riječ "Sveti Duh", a ne znaju da je to isto kao i Božji duh, Kristov duh.....znači ni riječi o nekom biću sa imenom. I ja imam svoj duh, tako i Bog ima svoj duh....ali ne oni Sveti Duh je važniji jer tako ispada kao neko biće.......Mnogi proroci i Božji ljudi su vidili vizije i vidili Božansko biće kako sjedi na prijestolju.....

Opet pitanje, sjedi li Sveti Duh na prijsteolju, gdje se u Bibliji može naći da se molimo Sv. Duhu, ili Božjem duhu? Ima li Božji duh formu, obličju? Sv. Duh nema ime, kako se on zove? Moj duh nema ime ili?

Problem je što Duh u Pismu nije predstavljen kao nekakva bezlična sila.

Kako su nek zapeli za riječ "Sveti Duh", a ne znaju da je to isto kao i Božji duh, Kristov duh.....znači ni riječi o nekom biću sa imenom. I ja imam svoj duh, tako i Bog ima svoj duh....ali ne oni Sveti Duh je važniji jer tako ispada kao neko biće.......Mnogi proroci i Božji ljudi su vidili vizije i vidili Božansko biće kako sjedi na prijestolju.....

Opet pitanje, sjedi li Sveti Duh na prijsteolju, gdje se u Bibliji može naći da se molimo Sv. Duhu, ili Božjem duhu? Ima li Božji duh formu, obličju? Sv. Duh nema ime, kako se on zove? Moj duh nema ime ili?

Potvrđeno je da je Duh treće lice, delom na prvom, zatim i u potpunosti na drugom saboru.
Nemoj da si slučajno pomislio drugačije. 😂

To što Isus kaže da poznaju tebe Jedinog Istinitog Boga. To nema veze.

To što ljudi koji ne veruju da je Isus doslovni Sin i čine Boga lažovom. Pa ni to nema neke veze.

To što Duha Svetoga nema kao treće osobe. Ma nema veze.

Zašto bi iko verovao pismu? Pisano je pre 2000 godina, za današnje naraštaje bi se pisalo drugačije. Pisalo bi doslovno da je Trojstvo Bog, ali ljudi iz prvog veka to nisu mogli da shvate.

Nismo Lovac Istine i ja Jeh. svjedoci pa kažemo da je to samo sila. Otac i Sin su reprezentovani u Duhu. Je li Bog svet? Je li Bog Duh - što kaže Isus ženi Samarićanki. Znači Bog Otac = Sveti Duh....Je li Isus svet? Je li Isus Duh?....znači onda imamo tri Duha Svetoga, ili?

Opisan je kao Božji Duh. Duh koji daje život, koji preko Oca pripada i Sinu, pa i nama. Onaj isti Duh koji vaskrsava, koji nam daje mir, koji nas štiti, koji je Božja sveprisutnost. Sve je to Sveti Duh.

Ne mogu pohvatati šta vi tačno vjerujete. Da je Otac Duh? Pa kako onda šalje Duha u svijet? Sam je Sebe poslao?

Ne mogu pohvatati šta vi tačno vjerujete. Da je Otac Duh? Pa kako onda šalje Duha u svijet? Sam je Sebe poslao?

OMG!
Kako čovečiji duh najbolje poznaje čoveka, tako i Božji Duh najbolje poznaje Boga.
Čovek i čovekov duh su jedno, ne dve osobe, Bog i njegov Duh su jedno, ne dve osobe.

Isus nekad govori u trećem licu o sebi, npr. A kada Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere.....tako i on kad piše u Ivanu o Utješitelju govori u trećem licu, čitajte što kaže na kraju, ja ću biti s vama.....On je tijelom gore, ali je kao Duh prisutan kod svojih vjernika.....

Rimljanima 8,9-10: Ali vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji doista prebiva u vama. A nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov.
Ako Krist jest u vama, tijelo je mrtvo zbog grijeha, ali Duh je život zbog pravednosti.

Ovdje vidimo Božji Duh u nama, Kristov duh u nama, Krist u nama....to je jedno te isto, a ne tri božanska bića u nama....

Maki isto znaš kada Isus govori sedmerim crkva u Otkrivenju - na kraju svakog pisma stoji napisano, "posluštajte što Duh govori" crkvama....pa ko govori cijelo vrijeme crkvama, Isus......na više mjesta u Otkrivenju piše "Duh i zaručnica govore"....zaručnica je crkva, a ko je muž zaručnice, pa svi znaju....pa Isus ljudi, tako jednostavno....

OMG!
Kako čovečiji duh najbolje poznaje čoveka, tako i Božji Duh najbolje poznaje Boga.
Čovek i čovekov duh su jedno, ne dve osobe, Bog i njegov Duh su jedno, ne dve osobe.

A inače su Bog i čovjek 1:1 sličnost?

Isus nekad govori u trećem licu o sebi, npr. A kada Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere.....tako i on kad piše u Ivanu o Utješitelju govori u trećem licu, čitajte što kaže na kraju, ja ću biti s vama.....On je tijelom gore, ali je kao Duh prisutan kod svojih vjernika.....

Znači po vama je Isus Utješitelj?
Prije svega:
"Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da ja idem: jer ako ja ne idem, Utješitelj neće doći k vama; ako li idem, poslaću ga k vama." (Jovan 16:7).

Dalje ako je Utješitelj Isus a Utješitelj je eksplicino naveden kao Duh Sveti imamo ovaj stih:
"I ako ko reče riječ na Sina Čovječijega, oprostiće mu se; a koji reče riječ na Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovome svijetu ni na onome." (Matej 12:32).
Po vama je to "ako ko kaže riječ na Isusa oprostiće mu se a ko kaže riječ na Isusa neće mu se oprostiti".

Takođe nam pojasnite ako je Isus Duh kako je Duh bio u vidu golubice na Njegovom krštenju. A ako je Otac Duh kako je onda Otac bio glas sa nebesa a u isto vrijeme i golubica.
Da, Hristos jeste sa nama do kraja vijeka. Kao što je i Sv. Duh. Kao što je i Otac. Trojica.

Rimljanima 8,9-10: Ali vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji doista prebiva u vama. A nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov.
Ako Krist jest u vama, tijelo je mrtvo zbog grijeha, ali Duh je život zbog pravednosti.

"Neki su pod Hristom ovde podrazumevali Duha, ali to nije tačno. Apostol objašnjava da onaj, koji ima Duha, ima u sebi Samog Hrista, jer gde je Jedna od ipostasi Svete Trojice, tamo su i ostale." (Sv. Teofilakt Ohridski)

Maki isto znaš kada Isus govori sedmerim crkva u Otkrivenju - na kraju svakog pisma stoji napisano, "posluštajte što Duh govori" crkvama....pa ko govori cijelo vrijeme crkvama, Isus......na više mjesta u Otkrivenju piše "Duh i zaručnica govore"....zaručnica je crkva, a ko je muž zaručnice, pa svi znaju....pa Isus ljudi, tako jednostavno....

Ali šta govore Duh i nevjesta:
"I Duh i nevjesta govore: dođi. I koji čuje neka govori: dođi." (22:17)
Ko treba doći? Isus Hristos. Pa kako onda Duh ako je Duh Isus govori "dođi". Sam Sebi govori?

+!

Ja apostole odlično slušam.

- Onda si ti 'nepogrešiv' u tumačenju sv. Vjere?

Verujem da je Isus izašao od Oca i da je doslovni Sin Božiji i njegova savršena slika.

- I je li Isus Bog ili stvorenje?

Ja sam vama jasno odgovorio na kom verovanju je zasnovana Isusova crkva.

- Gdje se vidljivo u vremenu i prostoru nalazi "Isusova crkva"?

Vi meni niste dali nikakav odgovor.

Ne znam, gdje mogu drugdje pronaći napisano tumačenje sv. Vjere na jednom mjestu za vjernike 'Isusove Crkve' osim u 'Katekizmu katoličke Crkve'.
- Možeš li mi ponuditi knjigu, gdje mogu naći tvoje 'vjerovanje', da mogu na miru proučiti to?

@Maki Bog i čovek nikako nisu slični. Ali opisano da je čovek ima svog duha i da Bog ima svog Duha. Bog svojim Duhom ide kroz sve svete, jer oni su zajednica Duha Svetog.

Da svi budu jedno, kao što su Otac i Sin.

@utopija Isus je Bog po prirodi, rodjeni Bog.
Za koga je Isus rekao da je jedan istini Bog?
Za koga Apostoli?
Za koga Sveto pismo kaže?

Mi učimo da na kraju ljudi treba da se pobože, ili da na neki način dobiju prirodu koju je Sin imao. Da li to znači da ćemo mi činiti gomilu lica jednog Boga? Naravno da ne.
Isto je i kada su Otac i Sin u pitanju, jer je Sin jedini koji ima njegovu prirodu.

Zato Isus kaže da mi treba da budemo jedno kao što su Otac i Sin.

Niste dali biblijski odgovor na 1. Korinćanima. 15. Te priče da je Pavle imao za cilj nešto drugo, pa je zato rekao da je Otac jedini Bog koji je nad svima su čista nebuloza.

Svaki put kada je neko opisao Boga svih nas, mislio je na Oca.

Ne vredi ni da vam se iznose stihovi, jer ih odbacujete. Bukvalno se sve vreme borite protiv pisma i protivrečite mu, a da toga niste ni svesni.

Nazad
Vrh