Trojstvo

Ne mogu ljudi imati Božju prirodu. Oboženje ne znači da ćemo postati bogovi po prirodi nego bogovi po blagodati.

Ne mogu ljudi imati Božju prirodu. Oboženje ne znači da ćemo postati bogovi po prirodi nego bogovi po blagodati.

Tvoja crkva uči da treba da se pobožimo.
Ljudi mogu da se pobože,ali zato Bog nikako ne može imati Sina koji je poput njega?

Duha niko nije smatrao za drugo lice Boga u starom zavetu.
Psalmi. 51:11 Nemoj me odvrgnuti od lica svog, i Svetog Duha svog nemoj uzeti od mene.

Ali ne želim da koristim Stari Zavet. Neka bude po vašem, da koristimo Novi.

Matej. 10:20 Jer vi nećete govoriti, nego Duh Oca vašeg govoriće iz vas.
Matej. 12:17 Da se zbude šta je kazao Isaija prorok govoreći:
12:18 Gle, sluga moj, koga sam izabrao, ljubazni moj, koji je po volji duše moje: metnuću duh svoj na Njega, i sud neznabošcima javiće.

Rimljanima. 8:11 A ako li živi u vama Duh Onog koji je vaskrsao Isusa iz mrtvih, Onaj koji je podigao Hrista iz mrtvih oživeće i vaša smrtna telesa Duhom svojim koji živi u vama.

Efescima. 3:14 Toga radi priklanjam kolena svoja pred Ocem Gospoda našeg Isusa Hrista,
3:15 Po kome se sva čeljad i na nebesima i na zemlji zovu,
3:16 Da vam da silu po bogatstvu slave svoje, da se utvrdite Duhom Njegovim za unutrašnjeg čoveka,

4:30 I ne ožalošćavajte Svetog Duha Božijeg, kojim ste zapečaćeni za dan izbavljenja.

1. Korinćanima. 2:10 A nama je Bog otkrio Duhom svojim; jer Duh sve ispituje, i dubine Božije.
2:11 Jer ko od ljudi zna šta je u čoveku osim duha čovečijeg koji živi u njemu? Tako i u Bogu šta je niko ne zna osim Duha Božijeg.

Ovim smo ustanovili da je Sveti Duh Božji Duh.

Isto tako ga i Sin koristi.

Isti Svetu Duh koji ishodi od Oca, pa kroz Sina, koji treba da bude u nama.

2. Petrova. 1:21 Jer nikad proroštvo ne bi od čovečije volje, nego naučeni od Svetog Duha govoriše sveti Božiji ljudi.

Imamo i odgovor na to ko je Sveti Duhu.
1. Petrova. 1:10 Koje spasenje tražiše i ispitivaše za nj proroci, koji za vašu blagodat prorekoše
1:11 Ispitujući u kakvo ili u koje vreme javljaše Duh Hristov u njima, napred svedočeći za Hristove muke i za slave po tome
1:12 Kojima se otkri da ne samim sebi nego nama služahu ovim što vam se sad javi po onima koji vam propovediše jevanđelje poslanim s neba Duhom Svetim, u koje anđeli žele zaviriti.

Kako treća ličnost može biti i Očev i Sinov Duh?
Ako kažemo da je to Božji Duh, pa tog Duga daje i Sinu, onda sve ima logike, jer taj isti Duh je bio i u mnogim prorocima.

1. Korinćanima. 12:4 Darovi su različni, ali je Duh jedan.

Efescima. 4:4 Jedno telo, jedan duh, kao što ste i pozvani u jednom nadu zvanja svog.
4:5 Jedan Gospod, jedna vera, jedno krštenje,
4:6 Jedan Bog i Otac svih, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima nama.

Rimljanima. 8:9 A vi niste u telu nego u duhu; jer Duh Božji u vama živi. A ako ko nema Duh Hristov, on nije Njegov.
8:10 A ako je Hristos u vama, onda je telo mrtvo greha radi a duh živ pravde radi.
8:11 A ako li živi u vama Duh Onog koji je vaskrsao Isusa iz mrtvih, Onaj koji je podigao Hrista iz mrtvih oživeće i vaša smrtna telesa Duhom svojim koji živi u vama.

Otac, Sin i ljudi su u zajednici Svetog Duga. Amin.

Citat: "Nicejski koncil je događaj od posebne važnosti. Povod je arijanska hereza. Arije, prezbiter Aleksandrijske Crkve, negira vječnost Riječi, a Krista smatra običnim stvorenjem, a ne Sinom Božjim. Na koncil su pozvani svi biskupi, kojima je Konstantin omogućio prijevoz. Koncil je započeo 25. svibnja 325. godine u nazočnosti samoga cara Konstantina. Sudjelovalo je oko 270 biskupa – uglavnom iz istočnih pokrajina. Iz zapadnih krajeva je bio nazočan jedan biskup iz Kalabrije i dva rimska svećenika. Papa Silvestar zbog starosti nije bio na koncilu.

Koncil je trajao mjesec dana i završio rad potpunom osudom arijanizma i Arijevih sljedbenika. Sudionici su formulirali Nicejsko Vjerovanje kojim se utvrđuje Božanstvo Isusa Krista. “… Jedinorođeni Sin Božji, rođen od Oca prije svih vjekova, Svjetlo od Svjetla, pravi Bog od pravog Boga, rođen, a ne stvoren, istobitan s Ocem.”

Ovo je zanimljivo - pitanje pravoslavcima i katolicima - što znači ovo pravi Bog od pravoga Boga?

Inače cijeli tekst govori o papi Silvestru kojeg možete pročitati ovdje

[/URL]​

"Mi tebi objavljujemo Knjigu, da bi im objasnio ono oko čega se razilaze i da bude vjernicima uputa i milost."

Nadam se da se ne ljutite sto sam ovo ubacio ali tema je jako zanimljiva. Nisam jos stigao procitati vise od jedne stranice. Bio sam na drugom forumu i salju mi privatne poruke vrijedjaju sve sveto a neko me pozvao ovamo i kaze da ovdje nema toga;);)

Zadnje uređeno od strane moderatora:
+!

Ne vredi ni da vam se iznose stihovi, jer ih odbacujete. Bukvalno se sve vreme borite protiv pisma i protivrečite mu, a da toga niste ni svesni.

Eto, 'ja' nisam spreman sada 'progledati', ali što bi rekao nekom, tko nikad nije čuo za Sina Božjega, tj. je li Sin Božji stvorenje?

Samo cu reci da Katolici i Pravoslavci imaju mnogo vise znanja od solo skripturaca Protestanata

Odbacivanje 'tradicije' je veliki nedostatak, ali i 'kršćani s tradicijom' mogu imati manje znanja i nejedinstva.

@utopija Sin Božiji je rodjen, izašao od Oca, nikako nije stvoren.
Ili bih ukratko objasnio da Bog ima Sina, koji je savršena slika njegove prirode, kog je poslao da u telu strada za naše grehe. Bog Prav ne može da umre, ali Sin Božiji može.

+!
Isus nije stvorenje (anđeli, ljudi), nego je rođen od Boga Oca, ali nije Bog. (?)
Roditelji ljudski dobiju djecu, koji su ljudi.
Bog 'rodi' Jedinorođenca, koji nije Bog. (?)

Dakle, Isus je poput Boga, ali nije Bog nego 'polubog' (ljudski pojam).
Nije stvorenje poput anđela.

Iv 20,28
Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!"

- Zašto Apostol Toma ovo kaže?

+!
Isus nije stvorenje (anđeli, ljudi), nego je rođen od Boga Oca, ali nije Bog. (?)
Roditelji ljudski dobiju djecu, koji su ljudi.
Bog 'rodi' Jedinorođenca, koji nije Bog. (?)

Dakle, Isus je poput Boga, ali nije Bog nego 'polubog' (ljudski pojam).
Nije stvorenje poput anđela.

Iv 20,28
Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!"

- Zašto Apostol Toma ovo kaže?

Čitaj malo bolje ranije komentare. Ja tvrdim da je Isus rodjen od Boga, da je nasledio njegovu prirodu i da je po prirodi Bog.

Jevrejima poslanica 1,8:
A za Sina kaže: „Tvoj je presto, Bože, u vek veka i žezlo tvog kraljevstva žezlo je pravednosti.
Jevrejima poslanica 1,9:
Voleo si pravednost i mrzeo bezakonje. Zato te je Bog, tvoj Bog, pomazao uljem radosti nad tvojim drugovima.”

Pa ovo možemo da uporedimo sa.
Psalmi 45,7:
Ti voliš pravednost i mrziš zlo. Zato te je Bog, Bog tvoj, pomazao uljem radosti nad tvojim drugovima.

Jevrejima poslanica 2,4:
a za koje je i Bog posvedočio čudima, znakovima, raznim moćnim delima i deljenjem Svetog Duha po svojoj volji.
Mogu čitavo poglavlje da izbacimo ovde, sve govori isto.

Efescima poslanica 2,17:
I došao je i objavio dobru vest mira vama koji ste bili daleko od Boga i onima koji su bili blizu Boga,
Efescima poslanica 2,18:
jer kroz njega i jedni i drugi imamo pristup Ocu u jednom Duhu.
Efescima poslanica 2,19:
Dakle, više niste stranci ni došljaci, nego ste sugrađani svetih i Božji ukućani,
Efescima poslanica 2,20:
nazidani na temelju apostola i proroka, a ugaoni kamen temeljac je sam Hrist Isus.
Efescima poslanica 2,21:
U kome je cela građevina skladno povezana i izrasta u sveti hram u Gospodu.
Efescima poslanica 2,22:
U kome ste i vi izgrađeni za Božje prebivalište, kroz Duha.

Da li vi ovde vidite trojstvo?
Ovde upravo vidimo Boga, njegovog Sina i Duga Božijeg koji ide kroz Sina i sve nas. Ovo je zajednica Duha Svetog.

Izreke 8, 22-30: "8,22-30. „Prije nastanka Zemlje (...) rodih se.“ Riječi rodih se dolaze od hebrejske riječi Chiyl (Kil) koja doslovno znači „biti rođen, roditi se, oblikovati se, formirati se“. Ovdje je Krist rekao o sebi: „Rodih se kada još nije bilo pradubina (...), prije nastanka Zemlje.“

Ma gde si ti video tu Hrista? Nema ni reci o Hristu nego o mudrosti. Svasta!

Osim toga, taj slikoviti opis mudrosti mora da se shvati u stilu pisanja knjige Izreka. Kada bi se to sve doslovno shvatilo, ispalo bi da je Bog bio bez mudrosti pre nego sto se navodno mudrost "rodila". Ispada da je Bog bio bez mudrosti do radjanja mudrosti. Svasta!

Ma gde si ti video tu Hrista? Nema ni reci o Hristu nego o mudrosti. Svasta!

Nije se doslovno mudrost koju Bog ima rodila tad, jasno je da je to Isus.
Prva poslanica Korinćanima 1,24:
ali pozvanima - i Judejcima i Grcima - Hrista, koji je Božja sila i Božja mudrost.

Nije se doslovno mudrost koju Bog ima rodila tad, jasno je da je to Isus.
Prva poslanica Korinćanima 1,24:
ali pozvanima - i Judejcima i Grcima - Hrista, koji je Božja sila i Božja mudrost.

Ma sta je jasno? Znaci da je Bog bez Hrista bio bez sile i bez mudrosti. I to je tebi jasno?

Jevandjelje o Hristu koje se propovedalo Judejcima i Grcima je bila sila i mudrost. Hristos je osoba a ne neka bezlicna sila ili mudrost.

Ovdje po nekima izgleda da nije istina ono "da se Bog ne mijenja, da je uvijek isti", "da je Otac vječni"..itd
Pa pitam: Ako je Isus u nekom trenutku(??) stvoren ili rođen, kada se to zbilo? Koliko vremena prije stvaranja svega? Znači li da se Bog ipak u jednom trenutku promijenio pa postao Otac, a da prije Isusovog stvaranja ili rođenja Bog nije bio Otac? Jel "solirao" u praznini u cijeloj vječnosti pa mu dosadilo i odlučio: "idem ja stvoriti - roditi Sina da imam društvo??

Ma sta je jasno? Znaci da je Bog bes Hrista bio bez sile i bez mudrosti. I to je tebi jasno?

Jevandjelje o Hristu koje se propovedalo Judejcima i Grcima je bila sila i mudrost. Hristos je osoba a ne neka bezlicna sila ili mudrost.

Audi brate mili. Daj neki argument, ništa od tebe nisam video, niti naučio, a došao sam ovde zbog toga.

Isus jeste Božja mudrost, to je jasno. Ne doslovno, već se tako naziva. I on jeste mudrost iz priča, jer druga mudrost nije mogla tad da se rodi. Uostalom, Isus kaže da je rodjen pre svega.
U kom smislu je sila? Jer su jedno u Duhu Svetom.

Ko je izašao na nebo i opet sišao? Ko je skupio vetar u pregršti Svoje? Ko je svezao vode u plašt Svoj? Ko je utvrdio sve krajeve zemlji? Kako Mu je ime (Bog Otac)? I kako je ime Sinu Njegovu? Znaš li?“ {Priče Solomunove 30,4}

Nazad
Vrh