Trojstvo

Ko daje duhovne darove Makarios - Sveti Duh, Isus, ili Bog Otac?

"duhovne darove". बाइबिल

1. Korincanima 12:11 A ovo sve čini jedan i taj isti Duh razdeljujući po svojoj vlasti svakome kako hoće.

- Sveti Duh cini
-Sveti Duh ima vlast
-Sveti Duh ima svoju volju i radi kako On hoce

Sveti Duh je osoba!

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Efežanima veli da je taj Duh Isus....jer taj citat što si ti naveo isto govori dade apostole, učitelje, itd....Evo vidiš da Isus daje darove

Ef 4,11: Taj koji je sišao, isti je onaj koji je uzašao povrh svih nebesa da sve ispuni.)
On je i dao jedne za apostole, jedne za proroke, jedne za evanđeliste, a jedne za pastire i učitelje; बाइबिल

Efežanima veli da je taj Duh Isus....jer taj citat što si ti naveo isto govori dade apostole, učitelje, itd....Evo vidiš da Isus daje darove

Upravo je to poenta za Trojstvo. Sto cini jedna osoba, cine sve tri. बाइबिल

Zato u 1. Korincainma 12 kada se govori o Duhovnim darovima, spominju se sve tri osobe, Otac, Sin i Sveti Duh. Ali ako su "duhovni darovi", onda je jasno da ih Sveti Duh koordinira po svojoj volji, ali je to dar Trojstva svakako.

Ja sam našem pravniku Makiju objasnio da pojam osoba ne postoji u Bibliji. Persona, Osoba je rimska izmišljotina da bi čovjeka disciplinirali. U Bibliji stoji da je Bog stvorio čovjeka. Ja sam živi čovjek, nikakva osoba sa lične karte. Ja sam proučavao 6-7 godina freeman pokret i znam kako se odbraniti od kazni za parking, brze vožnje, plaćanja tv pretplate. Jer ja nisam nikakva osoba - to je fikcija. Bog je Bog živi, biće....Car Justinijan uvodi pravnu i fizičku osobu u sistem. To su ljudi stvorili. To što su neki tzv. kršćanski oci preuzeli osobe od Rimske Imperije, to je druga stvar.....ja nisam persona, fikcija, stvar - to je naša lična karta....ja ju imam, ali neću je nikad pokazati policajcima, jer znam kako razgovarati s njima.....ne mogu mi ništa....država je fikcija i ona ne može komunicirati sa živim ljudima....zato se u ličnim kartama naša imena pišu velikim slovima, kao na groblju, - ROB...ali to je druga tema......ja sam živi čovjek, a Bog je živi Bog.....zaboravi osobe....nađi mi u Bibliji gdje se spominje pojam osoba...?

Ja sam našem pravniku Makiju objasnio da pojam osoba ne postoji u Bibliju. Persona, Osoba je rimska izmišljotina da bi čovjeka disciplinirali. U Bibliji stoji da je Bog stvorio čovjek. Ja sam živi čovjek, nikakva osoba sa lične karte. Ja sam proučavao 6-7 godina freeman pokret i znam kako se odbraniti od kazni za parking, brze vožnje, plaćanja tv pretplate. Jer ja nisam nikakva osoba - to je fikcija. Bog je Bog živi, biće....Car Justinijan uvodi pravnu i fizičku osobu u sistem. To su ljudi stvorili. To što su neki tzv. kršćanski oci preuzeli osobe od Rimske Imperije, to je druga stvar.....ja nisam persona, fikcija, stvar - to je naša lična karta....ja ju imam, ali neću je nikad pokazati policajcima, jer znam kako razgovarati s njima.....ne mogu mi ništa....država je fickija i ona ne može komunicirati sa živim ljudima....zato se u ličnim kartama naša imena pišu velikim slovima, kao na groblju, - ROB...ali to je druga tema......ja sam živi čovjek, a Bog je živi Bog.....zaboravi osobe....nađi mi u Bibliji gdje se spominje pojam osoba...?

Pa dobro je sto si objasnio, ali mozda trebas isto da poslusas objasnsjenje sta "osoba" znaci kada se govori o Trojstvu.

Kada se govori o "licima" ili "osobama" Trojstva, poenta nije na onome sto si ti gore objasnsio i to nema veze sa "rimskom izmisljotinom".

Kao sto vidimo na primeru Svetog Duha, On ima svoju volju, On odlucuje kako On hoce, On govori, On daje uputstva ljudima, On voli, On poznaje dubine Bozje, On je Utesitelj, On se moli, On je vecan, On je Bog i td. i td.

Sve to isto moze da se kaze i za Oca i za Sina. Daklem postoje Trojica, ili kako neko kaze Sveta Trojica. Mi samo dodajemo izraz "osoba" ili "lice" da bi napravili razliku medju Trojicom, ali to nije ono sto si ti gore opisao i nema nikakve veze sa time.

PS. Kada se govori o "licima" ili "osobama" u Trojstvu, taj koncept dolazi od grckog jezika "hipostaza" a ne od rimske izmisljotine "persona". बाइबिल

Pa dobro je sto si objasnio, ali mozda trebas isto da poslusas objasnsjenje sta "osoba" znaci kada se govori o Trojstvu.

Kada se govori o "licima" ili "osobama" Trojstva, poenta nije na onome sto si ti gore objasnsio i to nema veze sa "rimskom izmisljotinom".

Kao sto vidimo na primeru Svetog Duha, On ima svoju volju, On odlucuje kako On hoce, On govori, On daje uputstva ljudima, On voli, On poznaje dubine Bozje, On je Utesitelj, On se moli, On je vecan, On je Bog i td. i td.

Sve to isto moze da se kaze i za Oca i za Sina. Daklem postoje Trojica, ili kako neko kaze Sveta Trojica. Mi samo dodajemo izraz "osoba" ili "lice" da bi napravili razliku medju Trojicom, ali to nije ono sto si ti gore opisao i nema nikakve veze sa time.

PS. Kada se govori o "licima" ili "osobama" u Trojstvu, taj koncept dolazi od grckog jezika "hipostaza" a ne od rimske izmisljotine "persona". बाइबिल

Dobro onda, po tebi postoje tri bića koja su jedno. Reci mi, ima li Sv. Duh formu obličje, sjedi li na prijestolju. Par primjera gdje se ljudi mole Sv. Duhu.

Dobro onda, po tebi postoje tri bića koja su jedno. Reci mi, ima li Sv. Duh formu obličje, sjedi li na prijestolju. Par primjera gdje se ljudi mole Sv. Duhu.

Projatelju, kao sto sam rekao "osoba" ili "bice" je samo ljudski jezik i nacin da se opise nesto sto je Bozansko i sto ljudima nije ni moguce u potpunosti da razume.

Nismo mi ovde da objasnjavamo Bozju prirodu, nego da potvrdimo ono sto je u Bibliji otkriveno. A otkriveno je da je Otac Bog, Da je Isus Bog i da je Sveti Duh Bog. Otkriveno je da svako od Trojice ima svoju volju, da radi po svom nahodjenju, ali da su sustinski JEDNO je je otkriveno da ima samo Jedan Bog.

A sada ako mi hocemo da se igramo sa recima i sa time sta ko radi, ko sedi na tronu a ko ne sedi, tu mozemo da se igramo kao mala deca kada se igraju po pesku. Sada bih ja mogao da filozofiram da li stvarno Bog sedi 24/7 na tronu i nikada ne ustaje, ili je to samo simbolicki jezik da je vladar? Ali su to sve nepotrebne takve diskusije.

Ono sto je vazno je da znamo ko ucestvuje u nasem spasenju i na koji nacin, i da budemo sretni da je celo Bozanstvo, Otac Sin i Sveti Duh, u sluzbi spasavanja covecanstva. Zato se i krstavamo u ime Oca, Sina i Svetoga Duha.

Projatelju, kao sto sam rekao "osoba" ili "bice" je samo ljudski jezik i nacin da se opise nesto sto je Bozansko i sto ljudima nije ni moguce u potpunosti da razume.

Nismo mi ovde da objasnjavamo Bozju prirodu, nego da potvrdimo ono sto je u Bibliji otkriveno. A otkriveno je da je Otac Bog, Da je Isus Bog i da je Sveti Duh Bog. Otkriveno je da svako od Trojice ima svoju volju, da radi po svom nahodjenju, ali da su sustinski JEDNO je je otkriveno da ima samo Jedan Bog.

A sada ako mi hocemo da se igramo sa recima i sa time sta ko radi, ko sedi na tronu a ko ne sedi, tu mozemo da se igramo kao mala deca kada se igraju po pesku. Sada bih ja mogao da filozofiram da li stvarno Bog sedi 24/7 na tronu i nikada ne ustaje, ili je to samo simbolicki jezik da je vladar? Ali su to sve nepotrebne takve diskusije.

Ono sto je vazno je da znamo ko ucestvuje u nasem spasenju i na koji nacin, i da budemo sretni da je celo Bozanstvo, Otac Sin i Sveti Duh, u sluzbi spasavanja covecanstva. Zato se i krstavamo u ime Oca, Sina i Svetoga Duha.

U bibliji je otkriveno je da su sve 3 licnosti DUH SVETI.

Kada to znamo onda po antitrinitsrcima koji su naseli na jezuitsku kost, ne smemo da im se molimo jer su Duh sveti...😄

Evo jedna formulacija Bozanske prirode po pismu.

DUH SVETI JE TAKODJE I OTAC I SIN A I SAM SVETI DUH, po bibliji.

Duh sveti ne znaci NESTO vec NEKO.

Biblija nam otkriva da je Otac i Sin I Duh sveti, svi trojica su Duh sveti.

Zbog plana spasenja jednu osobu zovemo Otac, drugu Sin i tako ih razlikujemo.
Dok je Duh sveti ostao samo Duh sveti.

Inace bi smo ih eazlikovali morali bi nekako da ih zovemo, na primer Duh sveti 1a Duh sveti 1b Duh sveti 1c

A sve tri licnosti su DUH SVETI.

Joh 4:24 Bog je DUH; i koji Mu se mole, duhom i istinom treba da se mole.

BOG JE SVET:

3.Mo 11:44 Jer ja sam Gospod Bog vaš; zato se osvećujte i budite sveti, jer sam ja SVET; i nemojte se skvrniti ničim što puže po zemlji.

Zar je Bog sada samo neka nesvesna sila, energija jer je i on DUH SVETI?
Ne.
Duh oznacava samo prirodu tog bica.
Mi smo telo.
Bog je Duh.
Tako Sveti Duh nam se prikazuje samo po priodi da bi smo mogli da znamo o kome je rec.
Iako je i Otac Duh sveti i Isus pre utelovljenja.

Sve tri Bozanske licnosti nam se radi plana spasenja pokazuju kao Otac,i Sin i Duh sveti.
Iako su sve po prirodi Duh sveti.
Jedino je Isus od njih troje, uzeo telo kao Adam da bi nas sta?

Rimljanima 5,15 Ali dar nije tako kao prijestup; jer ako prijestupom jednoga pomriješe mnogi, mnogo se veća milost Božja i dar izli izobilno na mnoge milošću jednoga čovjeka Isusa Krista.

1 Korincanima 15,22Jer kako po Adamu svi umiru, tako će i po Hristu svi oživljeti.

Isus postao Sin zbog plana spasenja? 😂

A jasno piše da je Bog sve stvorio kroz Sina, znači Sin je postojao i pre stvaranja.

Isus je Sin Božiji i na tom verovanju je podigao crkvu.

Isus je bio Sin Božji prije nego što je postao čovjek. Taj Sin što je rođen u tijelu je Sin Čovječji

Isus je bio Sin Božji prije nego što je postao čovjek. Taj Sin što je rođen u tijelu je Sin Čovječji

Aha, kako nije. A Sveti Duh? 😂

Mojsije i proroci su 1500 godina pisali stari zavet i za tih 1500 godina niko nije spomenuo da je Sveti Duh neko lice Božanstva.

Svi su čekali na Konstantina velikog i ostale Rimske kraljeve da se ta odluka donese. 😂

Kad vas budu vodili na sud, nemojte da se unapred brinete šta ćete govoriti, nego šta vam bude dato u tom času, to govorite, jer nećete govoriti vi, nego Sveti Duh.“ Marko 13:11

Matej upotrebljava iste reči na sledeći način.

„A kad vas predaju, ne brinite se kako ćete i šta ćete reći jer će vam tog časa biti dato šta da govorite. Nećete naime, govoriti vi, nego će u vama govoriti Duh vašega Oca.“ Matej 10:19-20

Jer ko od ljudi zna šta je u nekom čoveku, osim duha čovečijeg koji je u njemu? Isto tako, niko ne zna šta je u Bogu, osim Duha Božjeg.“ 1. Korinćanima 2:11

Sveti Duh = Očev Duh

A pošto ste sinovi, Bog je u naša srca poslao Duh svog Sina koji viče: „Aba, Oče!” Galatima 4:6

Sveti Dug = Isus Hrist

On je odgovorio: ‘Otići ću i biću lažljiv duh u ustima svih njegovih proroka.’ A on je rekao: ‘Uspećeš da ga prevariš. Idi i učini tako.’“ 2. Dnevnika 18:21

„I nakon što ga je nečisti duh bacio u grč i povikao iz sveg glasa, izašao je iz njega.“ Marko 1:26

Vidimo ovde još neka bića koja imaju dve ličnosti.

Sveti Dug je ličnost, ali ne u smislu koji trinitarci propovedaju.
Postoji tačno jedan Bog.
Otac je Bog, Sin je Bog i Sveti Duh je Bog
Otac nije Sin, i Sveti Duh nije Otac ili Sin.

Ili ovako nešto.

Postoji samo jedan Bog.
Otac je Bog, Sin je Bog, Sveti Duh je Bog.
Svi su ravnopravni i međusobno zavisni.
Otac nije Sin; Sin nije Duh; Duh nije Otac, itd.
I Otac i Sin i Duh su lična bića, a ne bezlične sile.
Isus je postao i čovek i božanstvo.
Bog se može upoznati kroz sva tri bića.

Ajmo ukratko. Prvi problem je što trinitarci odvajaju Boga i njegovog Duha.
Drugi problem je što su potpuno zavisni jedni od drugih. Dok je Isus bio mrtav, Bog je bio potpun i nepromenjen na nebu. A Sveti Duhu Božiji je bio tu, pa je Bog vaskrsao Hrista.
Razlika između čovekovog i Božjeg Duha je u tome što je čovečiji ograničen telom, a Božji nije.

Da sumiramo šta smo videli do sad, Sveti Duh je ličnost, ali prema Bibliji, to nije drugačija ličnost od Oca i Njegovog Sina. Povremeno nam je rečeno da je Sveti Duh Isusov Duh, a na drugim mestima nam je rečeno da je Očev Duh. Međutim, nikada nam nije rečeno da je Sveti Duh različita ličnost/biće od Oca i Sina i nikada nećemo pročitati pojam Bog Sveti Duh u Bibliji.

I kao i uvek, završavam čuvenom Isusovom.
Jevanđelje po Jovanu 17,3:
A ovo je život večni: da poznaju tebe jedinog istinitog Boga i Isusa Hrista koga si poslao.

Dragi moj Hriste, kada bi opet došao na zemlju, mnogi te ne bi prepoznali.

Ne nastavljam dalje rasprave, jer sam rekao da me neko vreme neće biti u temi o trojstvu.
Morao sam da ispoštujem glasnika, mada bih sa zadovoljstvom duže raspravljao sa njim.

Galatima poslanica 1,3:
Blagodat vam i mir od Boga, našeg Oca, i od Gospoda Isusa Hrista.

+!
Ne znam, kada je nastao prvi puta pojam 'Trojstvo' u sv. Vjeri, ali prvi sačuvani zapis je od Teofila Antiohijskog (Autolycusu 2,15, 181. god.).
Tertulijan (Adversus Praxean [Protiv Praxeana] 2-3, 216. god.).

Post 1,26
I reče Bog: "Načinimo čovjeka na Svoju Sliku, Sebi Slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!"

Post 3,22
Zatim reče Bog: "Evo, čovjek postade kao jedan od Nas - znajući dobro i zlo! Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!"

Post 11,7
Hajde da siđemo i jezik im pobrkamo, da jedan drugome govora ne razumije.

Psalam 2,7
Obznanjujem odluku Jahvinu:
Gospodin Mi reče: "Ti si Sin Moj, danas Te rodih.

Ps 110,1
Riječ Jahvina Gospodinu mojemu: "Sjedi Mi zdesna dok ne položim dušmane za podnožje Tvojim Nogama!

Iz 48,16
Pristupite k Meni i počujte ovo:
"Od početka nisam vam govorio tajno, i kad se zbivalo, bijah ondje."
- "A sada Me Gospod Jahve šalje s Duhom Svojim."

U hebrejskom jeziku postoje dvije riječi za 'jedan':
- ehad znači “jedan u jedinstvu” i
- jahid znači “jedan u samoći”.

Pnz 6,4
Jahve je Bog naš, Jahve je jedan!

-
Koja riječ je ovdje korištena za riječ 'jedan'?

Iv 20,28
Odgovori Mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!"

S Apostolom Tomom se ne mora netko slagati.

Kad vas budu vodili na sud, nemojte da se unapred brinete šta ćete govoriti, nego šta vam bude dato u tom času, to govorite, jer nećete govoriti vi, nego Sveti Duh.“ Marko 13:11

Matej upotrebljava iste reči na sledeći način.

„A kad vas predaju, ne brinite se kako ćete i šta ćete reći jer će vam tog časa biti dato šta da govorite. Nećete naime, govoriti vi, nego će u vama govoriti Duh vašega Oca.“ Matej 10:19-20

Jer ko od ljudi zna šta je u nekom čoveku, osim duha čovečijeg koji je u njemu? Isto tako, niko ne zna šta je u Bogu, osim Duha Božjeg.“ 1. Korinćanima 2:11

Sveti Duh = Očev Duh

A pošto ste sinovi, Bog je u naša srca poslao Duh svog Sina koji viče: „Aba, Oče!” Galatima 4:6

Sveti Dug = Isus Hrist

On je odgovorio: ‘Otići ću i biću lažljiv duh u ustima svih njegovih proroka.’ A on je rekao: ‘Uspećeš da ga prevariš. Idi i učini tako.’“ 2. Dnevnika 18:21

„I nakon što ga je nečisti duh bacio u grč i povikao iz sveg glasa, izašao je iz njega.“ Marko 1:26

Vidimo ovde još neka bića koja imaju dve ličnosti.

Sveti Dug je ličnost, ali ne u smislu koji trinitarci propovedaju.
Postoji tačno jedan Bog.
Otac je Bog, Sin je Bog i Sveti Duh je Bog
Otac nije Sin, i Sveti Duh nije Otac ili Sin.

Ili ovako nešto.

Postoji samo jedan Bog.
Otac je Bog, Sin je Bog, Sveti Duh je Bog.
Svi su ravnopravni i međusobno zavisni.
Otac nije Sin; Sin nije Duh; Duh nije Otac, itd.
I Otac i Sin i Duh su lična bića, a ne bezlične sile.
Isus je postao i čovek i božanstvo.
Bog se može upoznati kroz sva tri bića.

Ajmo ukratko. Prvi problem je što trinitarci odvajaju Boga i njegovog Duha.
Drugi problem je što su potpuno zavisni jedni od drugih. Dok je Isus bio mrtav, Bog je bio potpun i nepromenjen na nebu. A Sveti Duhu Božiji je bio tu, pa je Bog vaskrsao Hrista.
Razlika između čovekovog i Božjeg Duha je u tome što je čovečiji ograničen telom, a Božji nije.

Da sumiramo šta smo videli do sad, Sveti Duh je ličnost, ali prema Bibliji, to nije drugačija ličnost od Oca i Njegovog Sina. Povremeno nam je rečeno da je Sveti Duh Isusov Duh, a na drugim mestima nam je rečeno da je Očev Duh. Međutim, nikada nam nije rečeno da je Sveti Duh različita ličnost/biće od Oca i Sina i nikada nećemo pročitati pojam Bog Sveti Duh u Bibliji.

I kao i uvek, završavam čuvenom Isusovom.
Jevanđelje po Jovanu 17,3:
A ovo je život večni: da poznaju tebe jedinog istinitog Boga i Isusa Hrista koga si poslao.

Dragi moj Hriste, kada bi opet došao na zemlju, mnogi te ne bi prepoznali.

Ne nastavljam dalje rasprave, jer sam rekao da me neko vreme neće biti u temi o trojstvu.
Morao sam da ispoštujem glasnika, mada bih sa zadovoljstvom duže raspravljao sa njim.

Galatima poslanica 1,3:
Blagodat vam i mir od Boga, našeg Oca, i od Gospoda Isusa Hrista.

Duh znaci i svest. Tu je kontestualno rec o svesti, razumu, inteligenciji, Jer covek nema duha koji zivi u njegovom telu.

Aha, kako nije. A Sveti Duh? 😂

Mojsije i proroci su 1500 godina pisali stari zavet i za tih 1500 godina niko nije spomenuo da je Sveti Duh neko lice Božanstva.

Svi su čekali na Konstantina velikog i ostale Rimske kraljeve da se ta odluka donese. 😂

A jeste upali u teorije zavjere. Ako je Konstantin toliko paganizovao hrišćanstvo nameće se pitanje zašto jednostavno nije nastavio pagansku religiju Rima bez da se bakćao sa hrišćanstvom.

Antritrinitarizam su ubacili jezuiti.

Kakvi jezuiti?

@Maki ajde još na ovo da odgovorim 😂

Konstantin je mogao da koristi i pagansku religiju.
Hrišćanstvo je raslo neverovatnom brzinom, jer su vernici davali živote za tu istinu, tako da je sa političke strane to mogao biti dobar potez.
Uostalom, preko religije su neki stekli ogromnu moć.
Ili šta ako ga je sam djavo namamio da učini tako nešto, da bi preko njega uništio izvorno Hrišćanstvo.

Činjenica je da su na razna naša učenje uticali kraljevi. Verovatno ništa drugačije ne bi bilo da je Arije pobedio.
Smatram da nismo trebali da se mešamo sa kraljevima.

A isto tako imam stav da je Bog mnogo toga uradio preko Zapadne i Istočne crkve, bile one dobre ili loše.
Ovo govorim iz perspektive jednog Hrišćanina, verujem da je čak i Islam iskoristio, ma koliko to čudno zvučalo.
Niko ne plete idealno kao Bog, on je taj koji aminoje za sve po nekoj pravdi.

Konstantin je mogao da koristi i pagansku religiju.
Hrišćanstvo je raslo neverovatnom brzinom, jer su vernici davali živote za tu istinu, tako da je sa političke strane to mogao biti dobar potez.

Često izgovoreno ali neistinito. Hrišćanstvo je raslo ali nije raslo u onom dijelu rimskog društva koje je bilo najznačajnije za careve a to je vojska. U vojsci su bili rašireni razni kultovi.

Uostalom, preko religije su neki stekli ogromnu moć.
Ili šta ako ga je sam djavo namamio da učini tako nešto, da bi preko njega uništio izvorno Hrišćanstvo.

Sve je moguće ali je moguće i da mu se zapravo javio Bog. Uostalom sve ono što vi ne smatrate izvornim hrišćanstvom je bilo prije Konstantina. Đavolu bi bio bolji plan da je samo pustio stvari da idu svojim tokom i da hrišćanstvo ostane mala progonjena religija a ne da ga raširi i da postane najveća religija svijeta.

Činjenica je da su na razna naša učenje uticali kraljevi. Verovatno ništa drugačije ne bi bilo da je Arije pobedio.
Smatram da nismo trebali da se mešamo sa kraljevima.

Pa i u Starom zavjetu su kraljevi imali veliki uticaj. Isto su bili pomazani i smatrani izabranim od Boga. To je isti koncept kao što su imale i hrišćanske monarhije kasnije.

Nazad
Vrh