Kad vas budu vodili na sud, nemojte da se unapred brinete šta ćete govoriti, nego šta vam bude dato u tom času, to govorite, jer nećete govoriti vi, nego Sveti Duh.“ Marko 13:11
Matej upotrebljava iste reči na sledeći način.
„A kad vas predaju, ne brinite se kako ćete i šta ćete reći jer će vam tog časa biti dato šta da govorite. Nećete naime, govoriti vi, nego će u vama govoriti Duh vašega Oca.“ Matej 10:19-20
Jer ko od ljudi zna šta je u nekom čoveku, osim duha čovečijeg koji je u njemu? Isto tako, niko ne zna šta je u Bogu, osim Duha Božjeg.“ 1. Korinćanima 2:11
Sveti Duh = Očev Duh
A pošto ste sinovi, Bog je u naša srca poslao Duh svog Sina koji viče: „Aba, Oče!” Galatima 4:6
Sveti Dug = Isus Hrist
On je odgovorio: ‘Otići ću i biću lažljiv duh u ustima svih njegovih proroka.’ A on je rekao: ‘Uspećeš da ga prevariš. Idi i učini tako.’“ 2. Dnevnika 18:21
„I nakon što ga je nečisti duh bacio u grč i povikao iz sveg glasa, izašao je iz njega.“ Marko 1:26
Vidimo ovde još neka bića koja imaju dve ličnosti.
Sveti Dug je ličnost, ali ne u smislu koji trinitarci propovedaju.
Postoji tačno jedan Bog.
Otac je Bog, Sin je Bog i Sveti Duh je Bog
Otac nije Sin, i Sveti Duh nije Otac ili Sin.
Ili ovako nešto.
Postoji samo jedan Bog.
Otac je Bog, Sin je Bog, Sveti Duh je Bog.
Svi su ravnopravni i međusobno zavisni.
Otac nije Sin; Sin nije Duh; Duh nije Otac, itd.
I Otac i Sin i Duh su lična bića, a ne bezlične sile.
Isus je postao i čovek i božanstvo.
Bog se može upoznati kroz sva tri bića.
Ajmo ukratko. Prvi problem je što trinitarci odvajaju Boga i njegovog Duha.
Drugi problem je što su potpuno zavisni jedni od drugih. Dok je Isus bio mrtav, Bog je bio potpun i nepromenjen na nebu. A Sveti Duhu Božiji je bio tu, pa je Bog vaskrsao Hrista.
Razlika između čovekovog i Božjeg Duha je u tome što je čovečiji ograničen telom, a Božji nije.
Da sumiramo šta smo videli do sad, Sveti Duh je ličnost, ali prema Bibliji, to nije drugačija ličnost od Oca i Njegovog Sina. Povremeno nam je rečeno da je Sveti Duh Isusov Duh, a na drugim mestima nam je rečeno da je Očev Duh. Međutim, nikada nam nije rečeno da je Sveti Duh različita ličnost/biće od Oca i Sina i nikada nećemo pročitati pojam Bog Sveti Duh u Bibliji.
I kao i uvek, završavam čuvenom Isusovom.
Jevanđelje po Jovanu 17,3:
A ovo je život večni: da poznaju tebe jedinog istinitog Boga i Isusa Hrista koga si poslao.
Dragi moj Hriste, kada bi opet došao na zemlju, mnogi te ne bi prepoznali.
Ne nastavljam dalje rasprave, jer sam rekao da me neko vreme neće biti u temi o trojstvu.
Morao sam da ispoštujem glasnika, mada bih sa zadovoljstvom duže raspravljao sa njim.
Galatima poslanica 1,3:
Blagodat vam i mir od Boga, našeg Oca, i od Gospoda Isusa Hrista.