Trojstvo

Ne mogu se složiti da nije zasebna Ličnost kad se jasno prikazuje odvojeno od Oca koji govori sa neba.

No ipak vidiš da su predstavljeni odvojeno. Nije to slučajno tako.

Hajde da vidimo ko je Sveti Duh.

U pismu se spominju razni duhovi, čak i djavoli duhovi kada oni deluju, pa ih to ne čini dvojstvom.

Nema nikakve potvrde o Duhu kao zasebnom Bogu. Nema toga u starom zavetu, a nema ni kod apostola,niti u prvim vekovima.
Da je to bila apostolska nauka, očima ne bi bila potrebna dva sabora da Duha proglase za treće lice, jer bi se to već znalo.

U pitanju je Božji Duh, jer se jasno spominje Bog kao ličnost i njegov Duh, što nikako ne potvrdjuje Duha kao zasebnog Boga.

Prva knjiga Mojsijeva ili Postanje 6,3:
Tada je Gospod rekao: „Neće se moj Duh doveka sporiti sa čovekom, jer je on samo telo.Neka mu još sto dvadeset godina.”

Prva knjiga Mojsijeva ili Postanje 41,38:
Zato je rekao svojim slugama: „Možemo li naći nekoga kao što je ovaj čovek, u kome je Božji Duh?”

Kada je u nekom Božji Duh u njemu je i Bog, jer se na taj način povezuje sa nama.

Prva knjiga Samuelova 11,6:
Kada je Saul čuo te reči, Božji Duh je došao na njega i Saul se žestoko razgnevio.

Knjiga proroka Isaije 42,1:
„Evo mog sluge, koga podupirem, izabranika moga, koji je po volji duše moje. Na njega sam stavio svoj Duh, i on će narodima doneti pravdu.

Knjiga proroka Isaije 48,16:
Pristupite k meni i čujte. Od početka nisam tajno govorio. Od vremena kada je počelo da se događa ono što je rečeno bio sam tamo. A sada me je Gospod Bog poslao i Duh njegov.

Knjiga proroka Isaije 63,10:
Ali oni su se bunili i žalostili njegov Sveti Duh. Zato im je on postao neprijatelj, ratovao je protiv njih.

Knjiga proroka Zaharija 7,12:
Svoje srce učinili su tvrdim kao kamen korund, da ne bi poslušali zakon i reči koje im je Gospod nad vojskama svojim Duhom slao preko ranijih proroka. Zato se Gospod nad vojskama mnogo razgnevio.”

Psalmi 51,11:
Nemoj me odbaciti od lica svoga, i Sveti Duh svoj nemoj uzeti od mene.

Sad NZ.

Jevanđelje po Mateju 10,19:
A kad vas predaju, ne brinite se kako ćete i šta ćete reći jer će vam tog časa biti dato šta da govorite.

Jevanđelje po Mateju 10,20:
Nećete, naime, govoriti vi, nego će u vama govoriti Duh vašega Oca.

Jevanđelje po Luki 4,18:
„Gospodnji Duh je na meni, jer me je Bog pomazao da objavim dobru vest siromašnima, da iscelim one slomljenog srca, da propovedam oslobođenje zarobljenima i vraćanje vida slepima, da pustim potlačene na slobodu,

Prva poslanica Korinćanima 2,11:
Jer ko od ljudi zna šta je u nekom čoveku, osim duha čovečijeg koji je u njemu? Isto tako, niko ne zna šta je u Bogu, osim Duha Božjeg.

Ovo takodje nema veze sa trojstvom. Jer je u pitanju Duh Božiji, ne treća osoba koja zna šta Bog misli. Bog je živ i poseduje Duha.

Prva poslanica Korinćanima 2,12:
A mi nismo primili duh sveta, nego Duh koji je od Boga, da spoznamo ono što nam je Bog podario.

Prva poslanica Solunjanima 4,8:
Prema tome, ko to odbacuje, ne odbacuje čoveka, nego Boga, koji vam daje svoj Sveti Duh.

I kada sve ovo pogledamo, jasno je šta je Sveti Duh, pri stvaranju sveta ga isto vidimo, ali to je upravo Duh Božiji.

Otac i Sina takodje koriste istog Duha. Taj Duh dolazi od Oca i u Sinu je, kao i u svim svetim ljudima, jer je u pitanju zajednica Svetog Duha.

Dela apostolska 2,33:
Dakle, pošto ga je Bog Otac uzvisio i dao mu da sedi njemu zdesna i dao mu obećani Sveti Duh, izlio je na nas taj Duh, kao što vidite i čujete.

Jevanđelje po Mateju 18,20:
Jer, gde su dvojica ili trojica okupljena u moje ime, onde sam ja među njima.”

Jevanđelje po Mateju 28,20:
i učeći ih da drže sve što sam vas uputio. I evo, ja sam uvek sa vama, sve do svršetka ovog doba. Amin.”

Ovo je rečeno nakon stiha da idu i Krste u ime Oca, Sina i Svetoga Duha. Duh nije nikakva treća osoba,već zajednica Oca i Sina. Uostalom, apostoli su krštavali u Hristovo ime.

Pa obećni utešitelj.
Jevanđelje po Jovanu 14,16:
I ja ću zamoliti Oca i on će vam dati drugog utešitelja* da bude s vama uvek,

Jevanđelje po Jovanu 14,17:
Duha istine, koga svet ne može primiti, jer ga ne vidi i ne poznaje. A vi ga poznajete, jer boravi sa vama i biće u vama.

Jevanđelje po Jovanu 14,18:
Neću vas ostaviti neutešene. Doći ću k vama.

Jevanđelje po Jovanu 14,19:
Još malo i svet me više neće videti, ali vi ćete me videti, jer ja živim, a i vi ćete živeti.

Jevanđelje po Jovanu 14,20:
U taj dan ćete spoznati da sam ja u Ocu svom, i vi u meni, i ja u vama.

Jevanđelje po Jovanu 14,21:
Ko ima moja uputstva i drži ih, taj me voli. A ko voli mene, njega će voleti moj Otac, i ja ću ga voleti i objaviću mu se.”

Jevanđelje po Jovanu 14,22:
Na to mu je Juda, ali ne Iskariotski, rekao: „Gospode, kako to da nameravaš da se objaviš nama, a ne svetu?”

Jevanđelje po Jovanu 14,23:
Isus mu je odgovorio: „Ako me neko voli, držaće moje reči, i moj Otac će ga voleti, i doći ćemo k njemu i prebivaćemo s njim.

Jevanđelje po Jovanu 14,24:
Ko me ne voli, ne drži moje reči, a reč koju slušate nije moja, nego je od Oca koji me je poslao.

Jevanđelje po Jovanu 14,25:
Ovo sam vam govorio dok sam boravio s vama.

Jevanđelje po Jovanu 14,26:
A utešitelj, Sveti Duh, koga će Otac poslati u moje ime, poučiće vas svemu i podsetiće vas na sve što sam vam govorio.

Dela apostolska 2,33:
Dakle, pošto ga je Bog Otac uzvisio i dao mu da sedi njemu zdesna i dao mu obećani Sveti Duh, izlio je na nas taj Duh, kao što vidite i čujete.

Rimljanima poslanica 8,9:
A vi niste u telu, nego u Duhu, ako Božji Duh zaista prebiva u vama. A ako neko nema Hristov Duh, on nije Njegov.

I da nastavim

Rimljanima poslanica 8,10:
A ako je Hrist u vama, telo je zaista mrtvo zbog greha, ali Duh je život zbog pravednosti.

Rimljanima poslanica 8,11:
A ako Duh onoga koji je Isusa podigao iz mrtvih prebiva u vama, onaj koji je Hrista Isusa podigao iz mrtvih oživeće i vaša smrtna tela zbog njegovog Duha koji prebiva u vama.

Prva poslanica Korinćanima 6,19:
Zar ne znate da je vaše telo hram Svetog Duha, koji je u vama, koji imate od Boga, i da niste svoji?

Prva poslanica Korinćanima 12,4:
Različiti su darovi, ali je isti Duh.

Prva poslanica Korinćanima 12,5:
I različite su službe, ali je isti Gospod.

Prva poslanica Korinćanima 12,6:
I različita su delovanja, ali je isti Bog koji na različite načine deluje u svima.

I tako do 13-tog stiha je sve lepo objašnjeno.

Druga poslanica Korinćanima 3,17:
Gospod je taj Duh, a gde je Gospodnji Duh, tamo je sloboda.

Ne treće lice,već sam Isus, koji je taj Duh primio od Oca.

Prva Jovanova poslanica 2,1:
Dečice moja, ovo vam pišem da ne biste počinili kakav greh. Ali ako neko i počini greh, kod Oca imamo zastupnika - Isusa Hrista, pravednika.

Jevrejima poslanica 2,18:
Jer u onome u čemu je i sam pretrpeo, budući iskušan, on može pomoći onima koji su iskušavani.

Kološanima poslanica 1,27:
kojima je Bog hteo da obznani slavno bogatstvo ove tajne među neznabošcima. Ta tajna je Hrist u vama, nada slave.

Jevanđelje po Jovanu 14,23:
Isus mu je odgovorio: „Ako me neko voli, držaće moje reči, i moj Otac će ga voleti, i doći ćemo k njemu i prebivaćemo s njim.

Otac i Sina u jednom Duhu.

Da ne bih više pisao stihove. Jer nema smisla, neću ništa promeniti, ali mogu da branim istinu.
Hristov Duh je svedočio i generacijama pred Potop (1. Petrova 1:10,11; 3:18-20) i uopšte pod Starim zavetom (1. Korinćanima 10:4).

Sveti Duh se nikada nije pojavio kao ličnost: Matej 3:16,17; Dela 2:2-4,15,17 (ako bi Duh zaista bio treće lice Božanstva, onda Bog krši Njegov vlastiti Zakon, pokazujući se kao golub ili materijalne stvari); Luka 4:18,19; Isaija 11:1,2; 42:1; Efescima 2:22; Dela15:8.

Sveti Duh se opisuje kao ličnost jer je Duh živog Boga: 1. Kraljevima 22:24; 1 Petrova 1:21; 1. Timoteju 4:1,2; 1. Korinćanima 2:11,13; 12:11; Dela 5:9; 9:31; Efescima 4:30; Jevrejima 10:29. 1. Korinćanima 6:19; 2. Korinćanima 6:16. Izvučeni iz konteksta ovi stihovi mogu izgledati kao podrška učenju o trojstvu.

Krštenje među ranim hrišćanima se nikada nije obavljalo u trojstvenoj formuli, već samo u ime Isusa Hrista (Dela 2:38; 8:16; 10:48; 19:5; 22:16; Rimljanima 6:3-6). Da li su Isusovi učenici zaista za samo desetak dana zaboravili nalog svog Gospoda, ili se nešto desilo unutar otpale crkve radi pomirenja druge religije i hrišćanstva? Prva Jovanova poslanica postavlja stvari na svoje mesto o Ocu i Sinu i istinskoj veri, dajući takođe reči upozorenja protiv lažnih učenja koja poriču doslovnog Oca i doslovnog Sina. Ako je nauka o trojstvu istinita, onda Božanstvo igra određene uloge kao holivudski glumci. Ništa nije stvarno, posebno ne Hristova smrt.

Šta je hula na Svetog Duha (Matej 12:9-32)? To je poricanje Hristovog dela u Duhu Božjem (Matej 12:28).

Kome su Ananija i Sapfira slagali (Dela 5:3,4)? Izvučeno iz konteksta, možda trećem licu Božanstva, ali… „Tada joj je Petar rekao: Zašto ste se dogovorili da iskušate Gospodnji Duh?“ (Dela 5:9; vidite takođe 2. Petrova 1:21). Nvozavetni pisci Gospodom nazivaju Isusa Hrista.

Ko je vodio rane hrišćane, Hrist ili Sveti Duh kao zasebna osoba (Dela 13:2; 16:6,7; 20:28)? Zapazite šta je Hrist rekao o Pavlu: Dela 9:15; Jovan 15:1-5; Ezekiel 36:26-27. Sam Bog je Duh (Jovan 4:24).

Blagoslovi u poslanicama su uvijek davati u ime Oca i Sina, nikad od Svetog Duha (1. Korinćanima 1:3; 2. Korinćanima 1:2-3; Galatima 1:3; Efescima 1:2,3; 6:2; Filipljanima 1:2; Kološanima 1:2,3; 1. Solunjanima 1:1; 1. Timoteju 1:2; Titu 1:4; Filemonu 1:3; Jakov 1:1; 2. Petrova 1:2).

Na Božjem prestolu pominje se prisustvo samo dve osobe: Oca i Sina (Otkrivenje 7:19; Danilo 7:9-13; Dela 7:55,56). I nakon realizacije Plana spasenja, prorok je video samo dve Osobe (Otkrivenje 22:1, 22). Treća (bog u pokušaju) je prethodno okončao svoje delo u ognjenom jezeru.

Ovaj pregled možemo zaključiti konstatacijom da Duh predstavlja Božju aktivnu prisutnost i silu tamo gde Otac i Sin nisu lično prisutni i jednako je osoba kao što je Bog osoba, jer Božji Duh nije vezan za svoj oblik i uistinu predstavlja Božju posebnu prisutnost ili sveprisutnost, ali NIJE zasebna ličnost.

Osim što trinitarcima smeta što Bog ima Sina, pa koriste farisejske argumente protiv takvog učenja,njimasmeta i što živi Bog ima svog Duha. Pa su rešili da sve to odvoje u tri Boga, koji na kraju čini jednog.

Otac i Sina takodje koriste istog Duha.

Pa i Duh koristi Njih. Recimo, on je koristio Hrista dok je bio na zemlji da preko Njega utice na ljude. Duh sveti koristi Bozje dubine da bi ih upecatio u nase misli.

Svako ko ozalsti Duh Bozjega, gore mu je nego da je ozalostio Oca i Sina, jer jedino Duh sveti moze da ostvari spasenje u Coveku. To ne mogu ni Otac ni Sin.

Trojstvo savrseno radi na spasenju coveka. Slava Ocu, Sinu i Svetome Duhu!

Pa i Duh koristi Njih. Recimo, on je koristio Hrista dok je bio na zemlji da preko Njega utice na ljude. Duh sveti koristi Bozje dubine da bi ih upecatio u nase misli.

Svako ko ozalsti Duh Bozjega, gore mu je nego da je ozalostio Oca i Sina, jer jedino Duh sveti moze da ostvari spasenje u Coveku. To ne mogu ni Otac ni Sin.

Trojstvo savrseno radi na spasenju coveka. Slava Ocu, Sinu i Svetome Duhu!

Duh je koristio Isusa kao i sve vernike dok je bio na zemlji. Upravo je Otac taj čini je Duh bio u njemu.

Taj Duh Sveti su Otac i Sin, a ti ih upravo razdvajaš svojom tvrdnjom.

Duh je koristio Isusa kao i sve vernike dok je bio na zemlji. Upravo je Otac taj čini je Duh bio u njemu.

Taj Duh Sveti su Otac i Sin, a ti ih upravo razdvajaš svojom tvrdnjom.

Isus ih je razdovjio: I ja ću umoliti oca, i daće vam drugoga utješitelja da bude s vama vavijek.

Ja = Isus
Otac = Otac
Drugi Utesitelj = Sveti Duh

Ali nije Isus. Isus je i rekao učenicima da će Utješitelj doći kad On ode tj. vaznese se.

A mnogi stihovi kažu da je to Isus. Već sam izbacio stihove o utešitelju.
Ili kada Isus kaže da će on i Otac doći i da će biti u nekom verniku.
Ali nema vajde da idemo u nedogled. 😁

A mnogi stihovi kažu da je to Isus. Već sam izbacio stihove o utešitelju.
Ili kada Isus kaže da će on i Otac doći i da će biti u nekom verniku.
Ali nema vajde da idemo u nedogled. 😁

Ne vidim nikako kako to može biti Isus kad Isus mora otići da bi Utješitelj došao. I kaže Hristos da će apostoli dobiti DRUGOG Utješitelja.
Ali naravno vjerujem da si izmoren od ove rasprave tako da ne moramo dalje. 😆

Nazad
Vrh