Učenja Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana - Šta je knjiga Učenje i Zaveti ?

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka
Ovdje je riječ o genetskom kodu , to je Bog znao i zna za svakog od nas .
Pitanje se ne postavlja dali je to učenje postojalo, jer postoje istorijski dokazi da jeste. Bilo je deo izvornog učenja o tome svedoči Origen.

Origen (185-253) bio je jedan od najplodonosnijih ranohrišćanskih pisaca, te mu se pripisuje između 800-6000 dela. “Najveći crkveni učitelj posle Apostola.” Tako se Jeronim, pohvalno izrazio o teologu Origenu. Njegova dela su bila autoritet u rano hrišćanskoj Crkvi.
On je bio prognan a car Justinian je zabranio dela Origena kao i učenje o predzemaljskom postijanju čoveka kao duhovno biće.
Joseph Smith nije poznavao crkvene očeve, ako je uopšte nešto čuo Origenu u njegovom zabačenom mestu, u kome mu je objavljeno sa neba i tako ponovo obnovljeno to zabranjeno učenje.

Krivotvoren tekst ste citirali , jer Bog ironično pita Jova, da li si se tada rodio , zašto odmah ne citiraš i da je Jov bio na dnu mora ?
takav tekst sam našao u svim Biblijama, koje sam čitao, od King James verzije, pa do prevoda Martin Lutera. Ali postoje i drugi stihovi:

"Shodno veri pomreše svi ovi ne primivši obećanja, nego ih samo izdaleka videše i pozdraviše, i priznaše da su stranci i došljaci na zemlji. Jer koji tako šta govore pokazuju da traže otadžbinu. I da su pri tom mislili na onu iz koje su izišli, imali su vremena da se vrate; ali sad čeznu za boljom, to jest, nebeskom otadžbinom. Zato se Bog ne stidi njih, niti se stidi da se naziva njihovim Bogom; jer im je pripremio grad." (Jevr 11:13-16)

"Jer u njemu živimo, i mičemo se, i jesmo, kao što su i neki od vaših pesnika rekli: i mi smo njegov rod. I pošto smo rod Božiji ne treba da mislimo da je Božanstvo kao zlato ili srebro ili kamen..." (Dela Apost 17:28,29)

"Neka je blagosloven Bog i Otac Gospoda našega Isusa Hrista, koji nas je u Hristu blagoslovio svakim duhovnim blagoslovom na nebesima, jer nas je u njemu izabrao pre stvaranja sveta - da budemo sveti i neporočni pred njim, odredivši nas unapred u ljubavi, blagonaklonošću svoje volje, da nas Hristovim posredstvom usini." (Efescima 1:3-5)

"Jer je dolikovalo onome radi koga je sve i kroz koga je sve, da dovodeći mnoge sinove u slavu putem patnji učini savršenim Začetnika njihovog spasenja. Jer i onaj koji posvećuje i oni koje on posvećuje - SVI SU OD ISTOG OCA. Zato se on ne stidi da ih zove BRAĆOM...Zato je u svemu morao da postane POPUT SVOJE BRAĆE, da bude milosrdan i veran kao prvosveštenik u Božjoj službi, kako bi prineo žrtvu pomirenja za grehe naroda. A pošto je i sam trpeo kad je bio iskušavan, on može priteći u pomoć onima koji su u kušnjama." (Jevrejima 2:10-18)

"Neka je blagosloven Bog i Otac Gospoda našega Isusa Hrista, koji nas je u Hristu blagoslovio svakim duhovnim blagoslovom na nebesima, jer nas je u njemu izabrao pre stvaranja sveta - da budemo sveti i neporočni pred njim, odredivši nas unapred u ljubavi, blagonaklonošću svoje volje, da nas Hristovim posredstvom usini." (Efescima 1:3-5)
Vidiš ja znam gdje je to prvi puta spomenuto , ali ne tako kako vi tumačite , jer Pavle ovdje govori o posljedičnom posinjenju , to znači da je Bog izabrao sjeme , koje će zgaziti zmiji glavu , i na taj način oni koji slijedili budu to sjeme (1.mojsijeva 3:15 ) biće radi njega izabrani .

Jer i onaj koji posvećuje i oni koje on posvećuje - SVI SU OD ISTOG OCA. Zato se on ne stidi da ih zove BRAĆOM...Zato je u svemu morao da postane POPUT SVOJE BRAĆE, da bude milosrdan i veran kao prvosveštenik u Božjoj službi, kako bi prineo žrtvu pomirenja za grehe naroda. A pošto je i sam trpeo kad je bio iskušavan, on može priteći u pomoć onima koji su u kušnjama." (Jevrejima 2:10-18)
E sad - kako se uz ovaj stih slaže to što ste na početku rekli da je Isus Jehova , za koga Isus kaže da je njegov otac , a Židovi da je njihov Bog !
Kako on ovdje može biti otac ?

To nije Biblijsko učenje. Jevreji su verovali da su makar patriarsi bili peegzistentni. Isus je lepo objasnio da od slepog čoveka nisu zgrešili ni Otac ni majka, nego da je slep bio još na nebu izabran, da bi ga spasitelj iscelio na zemlji.
Zemlja je puna slučajeva koji trebaju pomoć , jer cijelo čovječanstvo pati od dana kada su Adam i Eva zgriješili .
Bolesnih ima na milione, koji i danas pate od naslijeđenog grijeha , konkretan slučaj jeste da se sin čovječiji proslavi time što će ga izliječiti , ali ja nisam govorio o biblijskom učenju , već o tome kako se djete rodi s manom na srcu ili slijep zbog infekcije koju jedno od roditelja imaju - to je danas dokazano !

Da nećete možda reći i da je Marija Magdalena zato baš tog dana bila u preljubu da je se uhvati i dovede pred Isusa da je on osudi ? Da nije ona uhvaćena bi bila neka druga . Ljudi žive život i probaju nove stvari .

To su stvari koje se ne određuju unaprijed nego se dese .
Prema vašim učenjima ljudi ni nemaju slobodnu volju , a ako je sve pred određeno onda čemu igra oko grijeha ?
Onda nitko nije griješan već je to božija igra iz dosade .
Mislim da ne shvaćate šta govorite.

Naši životi nisu kao Isusov , on je bio mesija predviđen od boga i Bog je puno detalja dao da bi s tim svjedočio za njega .

Ta nauka da je sve predodređeno svima, baca loše svjetlo na tvorca , i nikako nije istinita .

Nefi, ima na YT kanal od jedne bivse mormonice, koja je razotkrila sve mormonske tajne obrede i ceremonije. Tako da ne moramo ici vise u crkvu, niti u hram, ima sve tamo objavljeno. Ima sve, oni rukohvati, znakovi, tajne rijeci i imena... sve imamo tamo. Mozemo osnovati svoju mormonsku crkvu, ne trebaju nam ovi iz Utaha.

Nefi, ima na YT kanal od jedne bivse mormonice, koja je razotkrila sve mormonske tajne obrede i ceremonije. Tako da ne moramo ici vise u crkvu, niti u hram, ima sve tamo objavljeno. Ima sve, oni rukohvati, znakovi, tajne rijeci i imena... sve imamo tamo. Mozemo osnovati svoju mormonsku crkvu, ne trebaju nam ovi iz Utaha.
Verovatno to nije razumela inače ne bi napustila crkvu i postala tako neprijatelj Hrista. Takvima ne skrećem pažnju jer nisu poverljivi. Mi ne pitamo Hitlera šta misli o Jevrejima, nego druge nezavisne kandidate.

Dalje, ne postaje nikave mormonske tajne obrede i sve je simbolično vezano za Isusa Hrista. Samo zato što ih ljudi ne razumu misle da su neke tajne.

U Hramu vršimo pranje i pomazanje, simbilično na čišćenje od naših greha pomirbenom žrtvom Isusa Hrista, tu dobijamo odeću svetog sveštenstva, kao to piše u Bibliji "I obuci Arona u svete haljine i pomaži ga i osveštaj ga, da mi vrši službu svešteničku. I sinovima njegovim zapovedi neka mi pristupe, i obuci im košulje. I pomaži ih, kao što pomažeš oca njihovog, da mi vrše službu svešteničku; i pomazanje njihovo biće im, za večno sveštenstvo od kolena do kolena. I učini Mojsije sve, kako mu zapovedi Gospod tako učini." (Izl 40:12-16)

Posle toga sklapamo saveze sa Bogom i dobijamo darivanje, što je dar Božji, ako se držimo naših zaveta sa Njim, a to je dar da nasledimo uzvišenje, i večni život. Tu primamo simolično svete znakove i znamene svetog sveštensta, koji su simbolično vezani za Isusa Hrista. Na kraju vršimo zajedničku molitvu oko oltara za bolesne i one koji imaju neke probleme.

Posle oblačenje odeće svetog sveštenstva, muškarac i žena idu simbolično u "nebesku sobu" a odatle u sobu za venčanje.
Tamo kleknu ispred oltara a osoba koja ima vlast da sve što sveže na zemlji bude i svezano na nebu, pečati brak tog para za vreme i svu večnost. Što znači ako budu u ovom životu verni svojim savezima, proći će pored anđela i ući u najveći stepen Nebeskog carstva i biti zauvek tamo gde je Bog.

Sve ove obrede i uredbe možemo da obavimo i reprezentativno i za naše preminule prece, uključujući i krštenje i dar Duha svetoga.

Iako se sve ove uredbe i obrede prepisuju samo nama, one nisu od nas poreklom. One su postojale i za vreme izvornog Hriščanstva.
Ali i u vremenu Jerusalemskog Hrama.
Mnogi apokrifni spisi, jevrejski i ranohrišćanski, opisuju takve hramske ceremonije.

"Mogu se pročitati u "The Hebrew text was published in Adolph Jellinek, Bet haMidrasch (orig. 1938; reprint, Jerusalem: Wahrmann, 1967), 3:27-29. The English translation used here is from Raphael Patai, The Messiah Texts: Jewish Legends of Three Thousand Years (Detroit: Wayne State University, 1988), 252-53."

Kao i u: "Though he does not discuss baptism as part of the initiation, see William J. Hamblin, “Aspects of an Early Christian Initiation Ritual,” in John M. Lundquist and Stephen D. Ricks, eds., By Study and Also By Faith (Salt Lake City: FARMS and Deseret Book Company, 1990), volume 1."

Nazad
Vrh