Učenje Jehovinih svjedoka

Oni vele da je na nebu bio duhovno biće, i to je to.

Oni vele da je na nebu bio duhovno biće, i to je to.

Ma znam ja sta oni uobicajeno kazu ali sad imaju KONKRETNO PITANJE koje proizlazi iz konkretnog Bibliskog teksta, i to je to...red je da vidimo dali ce se naci bar jednog od njih koji ce odgovoriti na ovo pitanje jer iskreno,takvog "junaka'iz redova JS-ka jos uvek nisam sreo stoga bih zaista bio prijatno iznenadjen ako se to konacno desi ... ☺
...naravno,jos vise cu se obradovati ako se nas piramida4 konacno osokolji i odgovori mi na ovo pitanje sa koje ne bezi samo sada,na ovom forumu nego ga to "nezgodno" pitanje "proganja" jos iz proslosti,sa nekih drugih foruma gde smo imali prilike diksutirati...

Ma ti si bar dobio odgovora,za razliku od mene koji jos uvek cekam da me udostojis i da mi odgovoris sledece:

malo si posta zaboravljiv!!
postavija sam ti masu pitanja - nikad odgovora od tebe!
-------

STA JE BIO ISUS,SIN BOZJI, PRE NEGO STO JE PONIZIO SAMOG SEBE UZEVSI OBLICJE SLUGE ???

dal postoji samo jedan bog?
da!
taj je samo bog otac yhvh!
i svi su njegovi sluge - pokorni ili nepokorni
čak i sin g yehoshua
ne piše - što je bija!
a da je bija i gospodar - to je bija samo zato jer mu je to dao
bog jedini otac yhvh
a biti gospodar - nije isto što i biti bog
i nije bija bog
jer je bog samo jedan otac yhvh

GDE JE ISUS,BOZJI SIN, BIO pre dolaska na zemlju

bija je nebesko duhovno biće
jedno od prvo stvorenih zajedno sa luciferom i ostalim angelima kerubinima serafinima bićima

Isus jeste mocan

molim te - podsjeti me - koji je to stih
--------------
dal ti naučavaš -
SIN G Yehoshua JE RIJEČ?

Bog je samo Isusa stvorio direktno a sve ostalo je stvarao preko njega

.

kološani 1:15-16

===============

on (sin yehoshua pomazanik)

je slika ( ne i bog)

boga ( oca yhvh)

nevidljivoga, (sina vidjeli )

prvorođenac svakog stvorenja. (bog se ne rađa)

ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji,

vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, bilo gospodstva,

bilo vrhovništva, bilo vlasti -

sve je po njemu ( po mjeri sina je bog otac yhvh sve stvorio)

i

za njega stvoreno: (za sina yehoshuu je stvoreno)

,,,,,,,,,,,,,,,,
točnije prevedno – po !!! – a ne – preko !!!
provjeri grčki!
................

zanima me kako objašnjavaš zadnje riječi stiha -

za njega stvoreno –

…………

znači - za sina je sve stvoreno.

ako je sin - po tebi - stvoritelj - kako je onda –

za njega stvoreno?????????

------------

tko je to za njega stvorio?

……………

pa sasvim je jasno ako se pročita biblija da je jedini stvoritelj svega,

jedini bog otac yhvh.

bog otac yhvh, sve je stvorio – ne njegov sin g yehoshua.

malo si posta zaboravljiv!!
postavija sam ti masu pitanja - nikad odgovora od tebe!
-------

Molim te potseti se KO JE KOGA prvi upitao,pa cemo tako resiti tvoju dilemu !!!

dal postoji samo jedan bog?
da!

Tako je.

taj je samo bog otac yhvh!
i svi su njegovi sluge - pokorni ili nepokorni

Tako je,slazem se potpuno...i ???

čak i sin g yehoshua
ne piše - što je bija!

Heeeeej,polako piramida,polako...
Kako to mislis NE PISE kada je jasno navedeno u citiranom tekstu da je On POSTAO SLUGA kada se ponizio ili jos preciznije " koji se ponizio UZEVSI OBLICJE SLUGE "...!???????????????
Ako se dakle PONIZIO uzevsi oblicje sluge to definitivno znaci da ON PRE PONIZENJA TO NIJE BIO !!!!
A ako li pre toga NIJE BIO SLUGA pitanje je sasvim razumljivo isto kao i odgovor - STA JE BIO PRE TOGA,DAKLE PRE PONIZENJA ???

a da je bija i gospodar - to je bija samo zato jer mu je to dao
bog jedini otac yhvh

Piramida,mislim da smo to vec rascistili - u Nebeskoj hijerarhiji,po pitanju prirode svih nebeskih faktora , postoje Stvoritelj i stvorenja - ne postoji prelazna kategorija,kao nesto "izmedju"...!!!
U tom smislu definitivno postoje dve opisne kvaliuikacije - GOSPODAR i SLUGE !!!

U tom kontekstu,NIKO,apsolutno niko u citavom kosmosu ne moze postati Gospodar UKOLIKO TO VEC NIJE !!!
Niko ne postaje BROJ JEDAN,PRVI I POSLEDNJI ukoliko to vec nije !!!
Stvorenje moze biti na vrhiu hierarjhije stvorenja s tim sto ce i to uvek biti stvorenje i u tom smislu - SLUGA !!!

Ali eto apostola koji ti "kvari matematiku" koji kaze da je Isus postao sluga kada je uzeo ljudsko telo i robiveka koji te na to potseca...koje li neprijatne situacije za tebe... kavica

a biti gospodar - nije isto što i biti bog
i nije bija bog
jer je bog samo jedan otac yhvh

bija je nebesko duhovno biće
jedno od prvo stvorenih zajedno sa luciferom i ostalim angelima kerubinima serafinima bićima

Molim te fokusiraj se na diskusiju - mi ne pricamo o znacenju reci gospodar u medjuljudskim odnosima nego u KOSMICKIM - apostol kaze da se Isus ponizio dakle direktno tretira dogadjaje PRE NJEGOVO0G DOLASKA na zemlju,sto ce reci da ne tretira vreme kada je On postao odrastao covek i imao neki izgradjeni zemaljski status i autoritet pa da bi mogao na osnovu toga dobiti titular "sluga"ili mozda "gospodar" nego SAMOM UZIMANJU LJUDSKOG OBLICJA i naglasava da je tada postao SLUGA !!!
Primecujes razliku ???

I opet,ponavljam pitanje - U SMISLU DALI JE BIO GOSPODAR ILI SLUGA - sta je to bio Isus pre nego sto je SAMOG SEBE ponizio POSTAVSI SLUGA uzimanjem ljudskog oblicja !??????????????

Umjesto da dopustite ovdje da Mystey objasni nauk Jehovih svjedoka, vas se dvojica udarili prepucavati da dokazete koji vise zna i koji je u pravu. Bolje bi nama svima bilo da njojzi prepustite da kaze nesto o Jehovinim svjedocima.

U mene su dolazili i mormoni, i Jehovi svjedoci, i Hare Krshne. Ja to sve primam u kucu i kuvam cak, nudim kolacima... Zena onako malo poprijeko gleda. Kaze, sta mi pustas te ludake u kucu, ali ja ne dam da ih se dira. Neka svi razlazu svoju nauku.

Znam mnogi koriste i oblik imena Jahve.

To je nebitno. Da li se čovjek moli Bogu ili demonima zavisi od njegove predstave o Božijem karakteru.

Da li se neko moli Bogu ili sotoni, to ne zavisi od imena kojim Boga oslovljava, već od toga da li je njegova predstava o Bogu ispravna.
Zato Isus naglašava svojim učenicima potrebu za poznanjem Boga: "A ovo je život večni da poznaju tebe jedinoga istinitoga Boga, i koga si poslao Isusa Hrista." (Jovan 17,3)

Sveto pismo poznanje Boga vezuje za čovekov odnos prema Božjem zakonu (Deset zapovesti):
"I po tom razumemo da Ga poznasmo, ako zapovesti Njegove držimo. Koji govori: Poznajem Ga, a zapovesti Njegove ne drži, laža je, i u njemu istine nema. Jer je ovo ljubav Božija da zapovesti Njegove držimo." (1.Jovanova 2,3-4;5,3)

Umjesto da dopustite ovdje da Mystey objasni nauk Jehovih svjedoka, vas se dvojica udarili prepucavati da dokazete koji vise zna i koji je u pravu. Bolje bi nama svima bilo da njojzi prepustite da kaze nesto o Jehovinim svjedocima.

U mene su dolazili i mormoni, i Jehovi svjedoci, i Hare Krshne. Ja to sve primam u kucu i kuvam cak, nudim kolacima... Zena onako malo poprijeko gleda. Kaze, sta mi pustas te ludake u kucu, ali ja ne dam da ih se dira. Neka svi razlazu svoju nauku.

Hmmm,cini mi se da si propustio cinjenicu da je upravo ova tema KLJUCNA u nauci JS-ka a trenutno je samo piramida4 "najhrabriji" izmedju njih koji bar pokusava dati kakav-takav odgovor...on je trenutno njihov "istureni ofanzivni branioc"i po ovom pitanju nosi "njihovu uniformu" stoga je diskusija na pravom mestu...da vidimo kako stvari zaista stoje na ovom planu !!!

a što je sada
duhovno biće
ili
tjelesno biće

O Isusu govorimo zar ne. Stvoren je kao duhovno bice na nebu kao Bozji Sin
a u 1 veku je bio u telu zato je imao i tutulu "sin covecji"
nakon smrti vaskrsava ne nebo i onda je opet duhovno bice sto i jeste njegova priroda.

U pravu si hvala ☺

Tako je, ne treba imati predrasude prema ljudima...

molim te - podsjeti me - koji je to stih
--------------
dal ti naučavaš -
SIN G Yehoshua JE RIJEČ?

.

kološani 1:15-16

===============

on (sin yehoshua pomazanik)

je slika ( ne i bog)

boga ( oca yhvh)

nevidljivoga, (sina vidjeli )

prvorođenac svakog stvorenja. (bog se ne rađa)

ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji,

vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, bilo gospodstva,

bilo vrhovništva, bilo vlasti -

sve je po njemu ( po mjeri sina je bog otac yhvh sve stvorio)

i

za njega stvoreno: (za sina yehoshuu je stvoreno)

,,,,,,,,,,,,,,,,
točnije prevedno – po !!! – a ne – preko !!!
provjeri grčki!
................

zanima me kako objašnjavaš zadnje riječi stiha -

za njega stvoreno –

…………

znači - za sina je sve stvoreno.

ako je sin - po tebi - stvoritelj - kako je onda –

za njega stvoreno?????????

------------

tko je to za njega stvorio?

……………

pa sasvim je jasno ako se pročita biblija da je jedini stvoritelj svega,

jedini bog otac yhvh.

bog otac yhvh, sve je stvorio – ne njegov sin g yehoshua.

Pa ocigledno nije za njega stvoreno nego preko njega.
tako objasnjavam
Sin ne moze biti stvoritelj, samo je Bog stvoritelj JHVH Jehova.
Sin ne stvara nego Bog preko Sina stvara...

To je nebitno. Da li se čovjek moli Bogu ili demonima zavisi od njegove predstave o Božijem karakteru.

Da li se neko moli Bogu ili sotoni, to ne zavisi od imena kojim Boga oslovljava, već od toga da li je njegova predstava o Bogu ispravna.
Zato Isus naglašava svojim učenicima potrebu za poznanjem Boga: "A ovo je život večni da poznaju tebe jedinoga istinitoga Boga, i koga si poslao Isusa Hrista." (Jovan 17,3)

Sveto pismo poznanje Boga vezuje za čovekov odnos prema Božjem zakonu (Deset zapovesti):
"I po tom razumemo da Ga poznasmo, ako zapovesti Njegove držimo. Koji govori: Poznajem Ga, a zapovesti Njegove ne drži, laža je, i u njemu istine nema. Jer je ovo ljubav Božija da zapovesti Njegove držimo." (1.Jovanova 2,3-4;5,3)

zavisi i od imena.
Ako prizivas Sotonu imenom ili neke Demone imenom oni ce se i javiti a ne Bog JHVH.
Dakle poznavanje Boga znaci i poznavanje i imena.
I prirode Boga.
Naravno da trebamo upoznati Boga i Hrista ali ako ih poznajemo da li cemo prizivati Boga ili demone???
Ko priziva Sotonu i Demone ne poznaje Boga ili ga ignorise.
Dakle jako je bitno koga prizivamo.

Pitao si piramidu a ne mene.
Koje je tvoje konkretno pitanje?

Pitanje proizlazi konkretno iz sledeceg teksta i ukoliko odlucis mi odgovarati - molim te fokusiraj se ISKLJUCIVO na ovaj citat,dok s njim ne zavrsimo ne idemo ni korak dalje:

Fil.2,5.7:
"...Jer ovo da se misli među vama što je i u Hristu Isusu,...
...Koji, ako je i bio u obličju Božijemu, nije se otimao da se isporedi s Bogom;
Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovjek,..."

Pitanje glasi:

STA JE BIO ISUS,SIN BOZJI, PRE NEGO STO JE PONIZIO SAMOG SEBE UZEVSI OBLICJE SLUGE ???

Dakle pre nego sto je SAM SEBE ponizio i postao SLUGA,u kosmickom smislu,sta je On bio - SLUGA ili neko ko nije sluga ali to znaci da je ON BIO...!???
... STA ???
Molim te bez filozofiranja,postoje dva moguca odgovora od kojih je samo jedan tacan :

1. SLUGA ,sto ce reci da je bio stvorenje

ili

2. GOSPODAR koji je ....sta ???

Molim te uzmi u obzir da govorimo o teminu SLUGA u kosmickoj hierarhiji ( dakle pricamo o Nekome koji se ponizio uzevsi ljudsko oblicje tek kada je dosao na ovu planetu sto ce reci da takvog oblicja nije imao pre tog Njegovog samoponizenja) a ne u kontekst medjuljudskih odnosa.

Dakle ???

Jos jednom,drzimo se ISKLJUCIVO citiranog teksta i ako treba predlazem da uradimo izuzetno duboku analizu sa svih mogucih aspekata.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
zavisi i od imena.

Ne zavisi od imena, nego o poznavanja Božijeg karaktera.

Fariseji su prizivali Boga, a Isus im je rekao da im je otac đavo.

Naravno da trebamo upoznati Boga i Hrista ali ako ih poznajemo da li cemo prizivati Boga ili demone???

A po čemu se oni poznaju? Kako je onda Isus rekao da će biti i onih koji su govorili da sve rade u Njegovo ime, a On će im reći da ih ne poznaje?

Nazad
Vrh