Vagnerovci u pobuni - što će sada učiniti patuljak iz Kremlja?

Perspektiva Rusije nije ograničena...ona je u 30 godina Putinove vlasti u velikom razvoju kako ekonomskom tako i vojnom. Proizvodnja nafte i plina, žitarica, vojna proizvodnja i izvoz. Rusija ima modernije i bolje hipersonično i nuklearo oružje nego SAD. I u tome je problem i mržnja amerikanaca. Nažalost ja ne bih oružje spominjao kao neki dio ljudskog razvoja ali je važna stavka u interesu svih sila.

Kao da bilo koja strana može preživjeti nuklearni rat, kao da je to neka stvarna prednost. A koliko je Rusija zaista vojna sila, to se najbolje vidi na terenu :-). Česte prijetnje nuklearnim potencijalom samo otkrivaju strah, slabost i nesposobnost da se na miran način postigne dogovor.

Naravno, perspektiva je ograničena, posebno s obzirom na trenutne sankcije...

Tako je...i to se pokazuje kao dobra stvar jer narod je ****** i budala a demokracija je postala sredstvo manipulacije narodom ; dominantne sile kupe medije da pišu ono što im paše da zavedu narod i narod u svojoj sjebanosti glasaju tako kako moćni hoće i to je postala demokracija.

Ovo je upravo izazov za društva u kojima reformacija nije prošla. Demokracija može uspjeti samo ako narod preuzme odgovornost i nadvlada svoje izazove..

Ne bi više "Bahmuta" bilo jer bi Rusija zauzela cijelu Ukrajinu iz malo otpora.... Bahmut je rezultat silnog oružja sa Zapada...a oni koji su manipulirali narodom, napravili državni udar pod vodstvom Zapada i sukratili prava Rusa u Ukrajini bili bi u zatvorima i ne bi bilo razaranja i stotine tisuća ubijenih ukrajinaca.

Ovo je tipična situacija "što ako".
No, činjenica je da dobro utvrđeni gradovi pružaju snažan otpor i teško padaju. Vukovar je dobar primjer za to. U povijesti ratovanja ima mnogo takvih primjera. Naravno, da bi bilo više situacija kao Bahmut, jer takav način ratovanja često donosi samo destrukciju.

To je točna činjenica a ti si neznalica. Jasno je da Rusija nije zadužena i prezadužena zemlja (kao SAD, ili moja bijedna Hrvatska ili susjedna Srbija i druga govanca od država koje su prezadužene) i ako je uzimala neke kredite i dopuštala strane firme u Rusiji to je sitnica i stvar neke ravnoteže jer valjda znaš da i Rusija ima oko 300 milijardi dolara u Zapadnim zemljama, novac koji je trenutno blokiran. I taj ogromni novac je dio te ravnoteže i neka vrsta kredita koje je Rusija dala Zapadu.

Rusija i Amerika imaju različite nivoe zaduženosti, ali veći dug Amerike ne znači nužno da je u gorem ekonomskom položaju. To je zato što ekonomija nije samo o dugu. Amerika može podnijeti veći dug i to ne znači da je u lošijoj poziciji od Rusije. Održavanje zdravlja ekonomije jedne zemlje je daleko složenije nego što se to kotrlja po forumskim komentarima...

Recimo, prije rata, Ruski BDP je bio na razini jedne Španjolske, o čemu mi onda tu pričamo?
Da ne spominjemo vojni potencijal i ulaganja koja su debelo na strani SAD-a.

Pa upravo sam ti o tome i pričao da mnogi narodi odbacuju dolar (Kina,Rusija,Arabija....šoiri se) i da je zbog toga u Americi frka neodrživost tog američkog sistema moći upravo dolazi.

Ta frka je jedino prisutna na Balkan INFO i sličnim emisijama... bez brige, američka ekonomija ima dovoljno snage da amortizira takve promjene...

Ljudi su glupi što idu u zapadnje zemlje. To je stvar stare inercije a sadašnja sitoacija je već katastrofalna u Evropi sa troškovima za strance. I drago mi je. Ne idu ljudi u Rusiju...ne idu ni u Saudijsku Arabiju, ni u Japan ni u Kinu jer te zemlje paze tko im dolazi. U Evropi je kullturni nered i kaos...a Francuska svake godine gori od divljanja stranaca. Posvud je sve gore.

Subjektivni doživljaj!
Realnost je nešto sasvim drugo...

Ne zanemarujem tu činjenicu nego nije došlo na red moje objašnjenje ruskog napada na Ukrajinu;

Tri razloga je imala Rusija da napadne Ukrajinu

1.
Da spriječi širenje NATO pakta i oružja prema Rusiji jer je Ukrajina strateški centralni trbuh mogućeg NATO napada. Temeljem zaštite strateškog interesa i Amerika je na slična način spriječila Rusiju da na KUbi instalira nuklearne rakete. I dobro je uradila. I sada Rusija dobro radi što uništava Ukrajinu i ne dozvoljava da NATO dođe na rusku granicu i centralnom osjetljivom dijelu.

Zašto bi NATO napadao Rusiju?
Diktatorski režimi često održavaju svoju vlast stvarajući vanjske i unutarnje neprijatelje. No, zbog nuklearnog potencijala velikih sila, do sada se nitko nije odlučio za takve sukobe...

Također, Rusija graniči i s drugim članicama NATO-a, pa to nije ništa novo. Nadalje, ruska politika je doprinijela usmjerenju Ukrajine prema Zapadu, tako da krivnju po tom pitanju treba tražiti drugdje.

Kako danas stvari stoje?
Politika ruske vlasti, nazovimo je "mudrom" ili ne, rezultirala je širenjem NATO-a - situacija koja se vidi na primjeru Finske i Švedske koja dolazi...

2. Da spriječi zlostavljanje, protjerivanje ili uništavanje 8 i više miliona ruskog stanovništva u Ukrajini od strane profašističke ukrajinske vlasti.

Kakve "profašističke"? A da, opet propaganda.
Upravo se čini da Putin slijedi isti obrazac kao i Hitler tokom svojih pohoda. Kao što je Hitler koristio izgovore za zaštitu njemačke manjine pri napadu na Čehoslovačku 1938. godine, tako se i Putin služi sličnim taktikama u svojim vojnim akcijama. Nadalje, ne možemo ignorirati i negiranje identiteta određenih nacija...

Osim toga, ruske vlasti često pokazuju nedostatak brige za vlastiti narod. Spremne su žrtvovati milijune svojih građana kako bi ostvarile svoje interese. Primjer napada na Bahmut jasno ilustrira koliko malo cijene ljudske živote.

Kao rezlutat "majdan revolucije" u kojoj je nezakonito i bez izbora srušena stara vlada u Ukrajini Rusija je nasilno vratila svoj Krim natrag sebi jer bi NATO ušao na to područje. Tad bi Rusija strašno bila ponižena; tamo živi pretežno rusko stanovništvo, taj poluotok su poklonili Ukrajini za bratske odnose a da to uđe u NATO bilo bi pravo poniženje i vojnostrateški poraz.

To varira ovisno o gledištu - za neke je to nezakonito, za druge legitimno. Ako bi Ukrajinci prihvatili medvjeđi zagrljaj, vjerojatno ne bi došlo do promjena u politici i javnom mišljenju..

3. Uz rusku granicu u Ukrajini instalirano je bilo 30 bioloških labaratorija koje je Zapad instalirao u vojne svrhe protiv Rusije.

Gdje si izvukao toliku brojku, mora da se radi o nekom legitimnom izvoru :-).

Kao što rekoh na nisam Srbin već sam Hrvat i hrvatski branitelj extra kategorije i toga se ne stidim, a Rusija mi je postala značajna tek kad sam primjetio da je NATO ****** i da bez razloga izvodi vojna približavanja Rusiji.

Sve do nedavno, ova pitanja su se raspravljala u određenim krugovima, ali nakon ove agresije, postalo je očigledno svima koji su bili skeptični da jedino pristup takvom savezu može pružiti zaštitu. Ne iznenađuje što mnogi sada traže ulazak u NATO - očito postoji dobar razlog za to...

Rusija je zapravo bila prenaivna u vjerovanju da će postati evropska zemlja i u toj dobroj namjeri puno je pogriješila što je veliki novac investirala u zapadne banke (koji je sad blokiran) te je dozvolila divlji kapitalizam koji je iskorišten od ruskih oligarha za osobno bogaćenje i bijeg na Zapad. Sada su mnogi ruski bogataši na zapadu postali sirotinja jer im je veliko bogatstvo oteto samo zato jer su Rusi, a to što su i sami izdali Rusiju to Zapadu ništa ne znači. Tako im i treba. Zato Rusija kaže da više neće sa Zapadom biti naivna i više im neće vjerovati. Vjerovatno će Rusija zauzeti još puno ukrajinske zemlje da nadoknadi otimačinu ruskog bogatstva na Zapadu i to će biti pravedno.

Ovo također ukazuje na to koliko su baš ti bogataši imali sumnje u rusku ekonomiju i radije su svoj novac ulagali na Zapadu. Sankcije su najviše pogodile one bliske vlastima u Kremlju.

I, da razjasnimo, Rusija nije bila naivna - kao i svaka druga svjetska sila, gledala je vlastite interese. Naravno, kada je postignut neki napredak, neki su pomislili da bi bilo pametno obnoviti granice nekadašnjeg SSSR-a.

ZAŠTO RUSIJA NE SMIJE IZGUBITI RAT U UKRAJINI:

1. Jer bi 8 miliona Rusa u Ukrajini bilo protjerano u Rusiju i ostalo bez svoje imovine,

Naravno, takav čin ne bi bio toleriran na Zapadu... No, izgleda da ti ta misao zaista znači s obzirom na njezin naglasak. Zašto onda ne bismo razmislili i o Ukrajincima koji su već sada prisiljeni napustiti svoje domove, suočeni s gubicima i nevoljama. Broj Ukrajinaca koji su napustili svoju zemlju već je daleko premašio taj broj koji nagađaš za Ruse...

2. Jer bi Rusija uz sve to morala plaćati veliku ratnu odštetu Ukrajini te bi doživjela veliku političku nestabilnost i poniženje,

Da, red bi bio...

Rusija ima podršku Kine, Indije, mnogih južnoameričkih zemalja, mnogih naroda islama i Afrike .... i te zemlje se otvoreno i prikriveno raduju što Amerika i Evropa od tog rata polako propadaju te surađuju sa Rusijom da ona ne propadne.

Ne, to jednostavno nije točno. Iako Rusija ima stabilne odnose s nekim državama na tvom popisu, to ne znači nužno da ih podržavaju. Osim diktatorskih režima, nisam svjestan zemalja koje su pružile otvorenu podršku Putinovoj agresiji. Čak i bliska zemlja poput Kine i Indije jasno su izrazile poštovanje prema teritorijalnom integritetu Ukrajine...

Demokracija može uspjeti samo ako narod preuzme odgovornost i nadvlada svoje izazove..

Narod je glupa masa pa uvjek prepušta vladanje "školovanima" u nadi da će stalno paziti na interese naroda...a onda svaka vlast se odnarodi.

Amerika može podnijeti veći dug i to ne znači da je u lošijoj poziciji od Rusije.

Amerika je u velikim dužničkim problemima u svake godine glasa za podizanje gornje granice duga a to neće u nedogled...frka je kod njih i drago mi je jako.

Recimo, prije rata, Ruski BDP je bio na razini jedne Španjolske, o čemu mi onda tu pričamo?

Zapadna propaganda...umanjivanja a sad mijauču što nemaju ruske nafte i gasa...Njemačka ide u recesiju a Rusija ne ide unatoč sankcijama.

Da ne spominjemo vojni potencijal i ulaganja koja su debelo na strani SAD-a.

I to čudi amerikance kako Rusi pariraju u modernom oružju avijacije, oklopa i hipersoničnih raketa a 10 puta manji vojni budžet.

Zašto bi NATO napadao Rusiju?

Ne mogu gledati velika ruska prostranstva nekoliko puta veća od SAD te kontrolu sjevernog plovnog puta.Kako danas stvari stoje?

Politika ruske vlasti, nazovimo je "mudrom" ili ne, rezultirala je širenjem NATO-a - situacija koja se vidi na primjeru Finske i Švedske koja dolazi...

Pričaš sranja...Rusija ima silne milijarde u zapadnim bankama te je imala silni izvoz plina i nafte i žitarica pa je time svakog dana zarađivala 1.5 milijardu na izvozu. SAD nije mogao gledati da Evropa ne želi njegovu nekvalitetniju naftu i plin a skuplju, nije mogla gledati kakio Rusija razvija svoje vojne snage i rakete...i htjela je sve to zaustaviti.

Ukrajina ima vojne snage koje se kite kukastim križevima...(banderisti) i imala je plan uništenja Rusa u Ukrajini i na osnovu toga je bio državni udar. Mene samo čudi kako je Rusija mogla dugo godina gledati ugnjetavanje Rusa u Ukrajini i kako je to mogla Evropa gledati. Organoizirani fašizam cijelog zapada-Evrope i Amerike. Užaš. Kad je više desetaka Rusa zatvoreno u jedan objekat gdje su zapaljeni od te ukrajinske fašističke rulje Evropa nije mrdnula prstom. Govna fašistička...hitlerizam i mržnja Rusije po svaku cijenu ćutanja nad vlastitim zločinima.

Osim toga, ruske vlasti često pokazuju nedostatak brige za vlastiti narod. Spremne su žrtvovati milijune svojih građana kako bi ostvarile svoje interese. Primjer napada na Bahmut jasno ilustrira koliko malo cijene ljudske živote.

Bahmut je primjer ukrajinske nebrige za vlastiti vojnički narod jer je tamo pet i više puta poginulo ukrajinaca od Rusa. Bahmut je ruska zamka za uništenje najelitnijih jedinica ukrajinske vojske. Ako je Rusija i žrtvovala svoje vojske to su bilo oni ludi vagnerovci puni kriminalaca iz ruskih zatvora. Pametno.

I, da razjasnimo, Rusija nije bila naivna - kao i svaka druga svjetska sila, gledala je vlastite interese. Naravno, kada je postignut neki napredak, neki su pomislili da bi bilo pametno obnoviti granice nekadašnjeg SSSR-a.

Rusiji je previše i one sirotinjske i nesposobne Bjelorusije...kakva bre obnova carstva...to košta... I ciganska Ukrajina je Rusiji krala plin koji je išao za Evropu i uvjek je moljakala Rusiju za niže cijene plina i oprost dugova. I tih govana se Rusi oslobodili. Onda se Ukrajina ponadala da će živjeti bolje pod evropskom čizmom...tako se i istočno evropska sirotinja i Hrvatska nadale da će prosperirati u Evropskoj uniji koja je sranje.

Evo da još dodam; ukrajinski profašizam nije čudan. Kao prvo Poljska traži danas (ovih mjesci) od Ukrajine da se izvine za ukrajinska fašistička divljanja protiv Poljaka u 2. svjetskom ratu kad su ukrajinski fašisti ubili mnogo mnogo tisuća Poljaka. A Ukrajina se još ne želi izviniti. Jesam li u pravu? Ako se ne želi izviniti ona svoj fažizam u 2. svjetskom ratu nad Poljacima smatra nečim dobrim.

[/URL]

Javi mi je li se Ukrajina izvinila? Ti to bolje pratiš....

Evo, roknuli su danas Prgozina i vrh Vagnera. To je rijeseno. Pa ti sada izazivaj pobune po Rusiji.

U BRICS primaju Saudijsku Arabiju... glavnog americkog saveznika nakon Izraela?! Ne racunajuci jos 40 zemalja koje pristupaju.

Jos samo da uvedu novu svjetsku rezervnu valutu umjesto americkog dolara... Nesto kazu da ce biti utemeljena na zlatnoj podlozi...

I onda smo mi u banani. Nastupit ce hiper inflacija dolara i eura. Amerikanci ce pokusati izvuci sto je moguce vise firmi iz Evrope k sebi, a mi smo lijepo prdnuli na rosu.

Zar je Putinova ponuda da Ukrajina bude neturalna i da se nastavi poslovanje zamjene (razmjene) njemacke tehnologije za rusku energiju bila tako losa?

Toliko losija od ovoga sto nam sada sljeduje?

Evo, roknuli su danas Prgozina i vrh Vagnera. To je rijeseno. Pa ti sada izazivaj pobune po Rusiji.

U BRICS primaju Saudijsku Arabiju... glavnog americkog saveznika nakon Izraela?! Ne racunajuci jos 40 zemalja koje pristupaju.

Jos samo da uvedu novu svjetsku rezervnu valutu umjesto americkog dolara... Nesto kazu da ce biti utemeljena na zlatnoj podlozi...

I onda smo mi u banani. Nastupit ce hiper inflacija dolara i eura. Amerikanci ce pokusati izvuci sto je moguce vise firmi iz Evrope k sebi, a mi smo lijepo prdnuli na rosu.

Zar je Putinova ponuda da Ukrajina bude neturalna i da se nastavi poslovanje zamjene (razmjene) njemacke tehnologije za rusku energiju bila tako losa?

Toliko losija od ovoga sto nam sada sljeduje?

Ja to gore pričam svom sugovorniku a on ne vjeruje da Zapad propada. Sreća naša što Putin nema teritorijalne pretenzije prema evropskim zemljama...njemu treba samo pola Ukrajine u kojoj su nekad bili ruski gradovi i onda Rusija ide u nirvanu.

Narod je glupa masa pa uvjek prepušta vladanje "školovanima" u nadi da će stalno paziti na interese naroda...a onda svaka vlast se odnarodi.

Trebao bi barem shvatiti da vlast odražava narod. Bog nikad ne dopušta lošiju vlast nego što je to narod sam. Loši moralni standardi su vidljivi kako kod onih sa skromnijim obrazovanjem, tako i kod onih na višem stupnju obrazovanja...

Amerika je u velikim dužničkim problemima u svake godine glasa za podizanje gornje granice duga a to neće u nedogled...frka je kod njih i drago mi je jako.

Ako se njima dogodi kolaps, što ne očekujem uskoro, mi ćemo osjetiti posljedice. Ne vidim razloga za veselje u tome, patnja ljudi nije nešto što bismo trebali slaviti. To je prilika za samorefleksiju, suosjećanje i razumijevanje....

Zapadna propaganda...umanjivanja a sad mijauču što nemaju ruske nafte i gasa...Njemačka ide u recesiju a Rusija ne ide unatoč sankcijama.

Nije to zapadna propaganda, to je vidljivo i iz ruskih izvora.
A ovo drugo, Rusija sigurno neće javno objavljivati financijske probleme dok je u ratu, odgovara im dojam stabilne situacije. Međutim, rat je skupa investicija u svakom smislu. S druge strane, Njemačka je do sada pokazala sposobnost prilagodbe na razne izazove i vjerujem da će se s tim nositi i dalje...

I to čudi amerikance kako Rusi pariraju u modernom oružju avijacije, oklopa i hipersoničnih raketa a 10 puta manji vojni budžet.

Ne, to ne čudi Amerikance.
Nema apsolutne dominacije u svakom aspektu vojne sile, i svaka nacija ima svoje jake strane. Amerika se fokusira na široki spektar vojnih sposobnosti, uključujući projekciju moći, globalno prisustvo i tehnološku superiornost. Sveukupno gledano, američki vojni potencijal je znatno veći i ima dublji kapacitet za globalno djelovanje.
Dok je Rusija potpuno na drugi način orijentirana u samoj doktrini, pa mi to i nije za usporedbu. SAD i Kina to bi se već moglo uspoređivati...

Ne mogu gledati velika ruska prostranstva nekoliko puta veća od SAD te kontrolu sjevernog plovnog puta.Kako danas stvari stoje?

Tako bi naši ljudi postupali da su oni na mjestu Amerikanaca. To što si naveo mi nije realna opcija. Mogao si tako ispaliti da su ljubomorni na njihove resurse, ali sve je to ionako u domeni projiciranja... ugl. spekulacije.

Pričaš sranja...Rusija ima silne milijarde u zapadnim bankama te je imala silni izvoz plina i nafte i žitarica pa je time svakog dana zarađivala 1.5 milijardu na izvozu. SAD nije mogao gledati da Evropa ne želi njegovu nekvalitetniju naftu i plin a skuplju, nije mogla gledati kakio Rusija razvija svoje vojne snage i rakete...i htjela je sve to zaustaviti.

Ova situacija me podsjeća na tipične dječje svađe na razini vrtića, poput: "Moj tata vozi brzi motor!" - "A moj tata ima još brži auto od tvog tate!".

Kad se radi o nafti, nije stvar samo "bolje" ili "gore" - njezine karakteristike se razlikuju ovisno o mjestu gdje se vadila i kako će se koristiti, tako da nije baš jednostavno napraviti opću usporedbu. Za Njemačku je bila bolja ruska nafta jer je industrija bila prilagođena za nju...

Ukrajina ima vojne snage koje se kite kukastim križevima...(banderisti) i imala je plan uništenja Rusa u Ukrajini i na osnovu toga je bio državni udar. Mene samo čudi kako je Rusija mogla dugo godina gledati ugnjetavanje Rusa u Ukrajini i kako je to mogla Evropa gledati. Organoizirani fašizam cijelog zapada-Evrope i Amerike. Užaš. Kad je više desetaka Rusa zatvoreno u jedan objekat gdje su zapaljeni od te ukrajinske fašističke rulje Evropa nije mrdnula prstom. Govna fašistička...hitlerizam i mržnja Rusije po svaku cijenu ćutanja nad vlastitim zločinima.

Uzajamna kombinacija propagande i nekih istinitih činjenica zahtijeva temeljitu analizu kako bi se stvari postavile u ispravnu perspektivu. To je kao kad pokušavaš objasniti da naši redarstvenici nisu bili ustaše, a netko se poziva na određene pokliče, simbole pa čak i tetovaže. Pa ti onda objašnjavaj drugoj strani...

Bahmut je primjer ukrajinske nebrige za vlastiti vojnički narod jer je tamo pet i više puta poginulo ukrajinaca od Rusa. Bahmut je ruska zamka za uništenje najelitnijih jedinica ukrajinske vojske. Ako je Rusija i žrtvovala svoje vojske to su bilo oni ludi vagnerovci puni kriminalaca iz ruskih zatvora. Pametno.

Naravno, svatko tko je imao iskustvo s ratom ili se bavi ovim pitanjima razumije da napadači obično trpe veće gubitke. S obzirom na rusku strategiju, omjer gubitaka bio je naklonjen Ukrajini. To je bio i jedan od razloga koji je izazvao pritužbe Prigožina.

Rusiji je previše i one sirotinjske i nesposobne Bjelorusije...kakva bre obnova carstva...to košta... I ciganska Ukrajina je Rusiji krala plin koji je išao za Evropu i uvjek je moljakala Rusiju za niže cijene plina i oprost dugova. I tih govana se Rusi oslobodili. Onda se Ukrajina ponadala da će živjeti bolje pod evropskom čizmom...tako se i istočno evropska sirotinja i Hrvatska nadale da će prosperirati u Evropskoj uniji koja je ******.

Ambicije znaju biti opasne. To bi barem trebalo biti jasno našim ljudima... bez obzira na potencijal, za kaos i destrukciju ne treba puno...

Evo da još dodam; ukrajinski profašizam nije čudan. Kao prvo Poljska traži danas (ovih mjesci) od Ukrajine da se izvine za ukrajinska fašistička divljanja protiv Poljaka u 2. svjetskom ratu kad su ukrajinski fašisti ubili mnogo mnogo tisuća Poljaka. A Ukrajina se još ne želi izviniti. Jesam li u pravu? Ako se ne želi izviniti ona svoj fažizam u 2. svjetskom ratu nad Poljacima smatra nečim dobrim.

[/URL]

Javi mi je li se Ukrajina izvinila? Ti to bolje pratiš....

Googlaj, ne budi lijen.

Naravno, svatko tko je imao iskustvo s ratom ili se bavi ovim pitanjima razumije da napadači obično trpe veće gubitke. S obzirom na rusku strategiju, omjer gubitaka bio je naklonjen Ukrajini. To je bio i jedan od razloga koji je izazvao pritužbe Prigožina.

Ajd sad da na ovo reagiram. Ja sam studirao vojne nauke u Zg pred 38 god. pa sam imao predmete kao što je taktika, doktrina i strategija ratovanja, savremena borbena sredstva, teorija o ratu, vojna historija, vojna psihologija....

Opća je teorija da napadač treba biti trostruko brojniji da bi uspješno razarao u napadu. No sve ovisi o sredstvima aratovanja i taktici. Rusi imaju ogromnu količinu topova i veliku upotrebu istih pa tek poslije toga ide njihova pješadija i oklop kad uveliko razore neprijatelja. U Bahmutu su ukrajinci sigurno imali triput više žrtava a Prigožin se bunio jer ni sa tim nije bio zadovoljan. Prigožin je bio neozbiljna budala samo da optužuje ruske rukovoditelje. Lagao je da mu fali municije jer je nedavno ruskoj vojsci vratio veliku količinu municije i tehnike.

Poznato je da je tijekom protekla dva mjeseca u skroz traljavoj kontraofanzivi Ukrajina izgubila deset puta više ljudi i tehnike zbog dobrog djelovanja ruskih topova i minskih polja. Sam početak rata i rusko šetanje po Ukrajini (oko Kijeva) je kratki period gluposti na koje ne treba gledati i time vrednovati rusku vojsku.

Moćnija oružja Rusija u Ukrajini još nije ni upotrebljavala....što god Ukrajina da dobije od Zapada Rusi će vršiti žešće odgovore i strašnija oružja. Rusiji se ne žuri i žele iscrpiti Evropu i Ameriku i utjecati na buduće izbore u tom zemljama.

Prigožin je bio nezrela ljudska budaletina za politiku i mješao se bezveze Putinu u posao. Ono nije bio pokušaj puča već neki glupi bunt. Putin je izvrsno odigrao da ne dođe do krvoprolića. Ako je naredio rušenje tog aviona....i to mu je pametno.

A ostali Putinovi protivnici...svi oni koji su djelovali pod utjecajem i interesom Zapada i za zapadne vrijednosti i plaćani od Zapada jasno ispadaju kao izdajice Rusije jer je Zapad otvoreno pokazao preko angažiranja Ukrajine protiv Rusije da strašno mrzi bilo kakvu samostalnu i bogatu Rusiju. Spomenuo si jednom da su bogatiji Rusi bježali na Zapad zbog sitoacije u Rusiji a sad su ti bogataši na Zapadu ostali bez svog bogatstva samo zato jer su Rusi i džaba im što su kao Rusi protiv Putina. To je taj tvoj perspektivni i pošteni Zapad.

I što kažeš momče ... da li Kina treba staviti Tajvan u svoje okrilje vojnim putem i da moguće zarati sa luđačkom Amerikom koja se miješa svagdje? Jebeš Rusiju...najveća svjetska sila u konvencionalnom naoružavanju i broju vojnika može biti Kina bez problema za koju godinu. Desetke milijuna ona može regrutirati vojnika koji nemaju žene i djece...lako je tako gubiti vojnike.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Opća je teorija da napadač treba biti trostruko brojniji da bi uspješno razarao u napadu. No sve ovisi o sredstvima aratovanja i taktici. Rusi imaju ogromnu količinu topova i veliku upotrebu istih pa tek poslije toga ide njihova pješadija i oklop kad uveliko razore neprijatelja.

Kako se to onda uklapa u sliku? Statistika ide u prilog Ukrajincima? Od početka rata do danas, ruske su jedinice znatno manje brojne.

S druge strane, već je dokazano da "spaljena zemlja" nije donijela značajan napredak, a bivši zarobljenici su platili visoku cijenu pokušavajući napredovati. Konačno, neuspjeh njihove ofenzive i zastoj u razrušenom Bahmutu najbolje govore o njihovoj taktici. Iako bih rado koristio analize ovih događaja, vjerojatno ćeš to samo smatrati zapadnom propagandom, pa da ne gubimo vrijeme na to.
U Bahmutu su ukrajinci sigurno imali triput više žrtava a Prigožin se bunio jer ni sa tim nije bio zadovoljan. Prigožin je bio neozbiljna budala samo da optužuje ruske rukovoditelje. Lagao je da mu fali municije jer je nedavno ruskoj vojsci vratio veliku količinu municije i tehnike.

Ne, nisu. Taj podatak najbolje dokazuje činjenica da nisu morali dodatno mobilizirati i uvoditi nove jedinice koje su se pripremale za trenutačnu ofenzivu.

Što se tiče Prigožina, slažemo se, no to također ukazuje na prirodu vlasti u Kremlju i na sklonost okruživanja s takvim pojedincima. Što se tiče vojne tehnike koju je vratio, nema javno dostupnih podataka o opsegu tehnike koja je vraćena, zajedno s odgovarajućom dodatnom opremom i zalihama streljiva. Iako se može činiti da su to znatne zalihe laicima, u stvarnim sukobima to brzo nestaje na dnevnoj bazi.

Isto tako, čak i ako ne uzimamo u obzir Prigožina kao mutljagu, vidljivo je da Kremaljski režim ne tolerira popularne generale na duže staze - na primjer, slučaj Surovikina...

Poznato je da je tijekom protekla dva mjeseca u skroz traljavoj kontraofanzivi Ukrajina izgubila deset puta više ljudi i tehnike zbog dobrog djelovanja ruskih topova i minskih polja. Sam početak rata i rusko šetanje po Ukrajini (oko Kijeva) je kratki period gluposti na koje ne treba gledati i time vrednovati rusku vojsku.

Isto tako, općenito je poznato da je lakše braniti se nego napadati. Što se tiče tvrdnje o deset puta više ljudi i tehnike, nisam baš siguran u to, jer obje strane obično ne objavljuju točne i realne podatke.

Moćnija oružja Rusija u Ukrajini još nije ni upotrebljavala....što god Ukrajina da dobije od Zapada Rusi će vršiti žešće odgovore i strašnija oružja. Rusiji se ne žuri i žele iscrpiti Evropu i Ameriku i utjecati na buduće izbore u tom zemljama.

Naravno da jest. No, s obzirom na to da kod njih mnogo toga ima element paradiranja i marketinške prezentacije, nije iznenađujuće da ne koriste sve dostupne resurse. Indikacija njihove nespremnosti je i ograničen uspjeh njihove avijacije u ostvarivanju dubljih prodora u ukrajinskoj teritoriji na duže staze...

Što se tiče priče o njihovom "ne žuriti", to može biti samozavaravanje ruske javnosti i pristaša. U ratovanju, svatko ima žurbu jer je to financijski i resursno zahtjevno, posebno kad si pod sankcijama...

Važno je dodati da je Putin zapravo uspio ujediniti europsku politiku, koja je inače bila podijeljena, umjesto da je odvrati, pridobije ili iscrpi u nastojanjima da podrže Ukrajinu.

Europa, bez obzira na svoje različitosti, dijeli temelje kršćanstva, i nitko ne može lako previdjeti razaranje gradova, napade na civile i prijetnje koje se događaju.

Prigožin je bio nezrela ljudska budaletina za politiku i mješao se bezveze Putinu u posao. Ono nije bio pokušaj puča već neki glupi bunt. Putin je izvrsno odigrao da ne dođe do krvoprolića. Ako je naredio rušenje tog aviona....i to mu je pametno.

Bio je na dobroj poziciji u očima Putina dok je bio poslušan i izvršavao zadatke, ma kakva njegova osobnost bila. Dakle, njegova osobna karakteristika nije smetala Putinu dok je obavljao zadaće koje su služile ruskim interesima u Africi i drugim dijelovima svijeta. Interesantno je da je taj nezreo pojedinac dobio "vjetar u leđa" od samog Putina.
I zasigurno Putin nije demonstrirao posebnu mudrost u svom postupanju; situacija se sama iskristalizirala kad je ovaj pojedinac shvatio da nema dovoljno potpore za dublje napredovanje ili bolju pregovaračku poziciju, pa se povukao..

A ostali Putinovi protivnici...svi oni koji su djelovali pod utjecajem i interesom Zapada i za zapadne vrijednosti i plaćani od Zapada jasno ispadaju kao izdajice Rusije jer je Zapad otvoreno pokazao preko angažiranja Ukrajine protiv Rusije da strašno mrzi bilo kakvu samostalnu i bogatu Rusiju. Spomenuo si jednom da su bogatiji Rusi bježali na Zapad zbog sitoacije u Rusiji a sad su ti bogataši na Zapadu ostali bez svog bogatstva samo zato jer su Rusi i džaba im što su kao Rusi protiv Putina. To je taj tvoj perspektivni i pošteni Zapad.

Ponovno subjektivna projekcija osobnog mentalnog sklopa. Važno je shvatiti da nije riječ o bijegu na Zapad, već o investicijama u razvijenije zapadne ekonomije.

Naravno, bilo je pojedinaca koji su otišli na Zapad zbog neslaganja s vlastima. I nije svaki ruski bogataš unaprijed ograničen ili blokiran, već su sankcije prvenstveno bile usmjerene prema onima koji su bili povezani s ruskim vlastima.

I što kažeš momče ... da li Kina treba staviti Tajvan u svoje okrilje vojnim putem i da moguće zarati sa luđačkom Amerikom koja se miješa svagdje? ***** Rusiju...najveća svjetska sila u konvencionalnom naoružavanju i broju vojnika može biti Kina bez problema za koju godinu. Desetke milijuna ona može regrutirati vojnika koji nemaju žene i djece...lako je tako gubiti vojnike.

Zašto ne razmotriš interese Tajvana i na trenutak ostaviš Ameriku po strani? Interesantno je da mnoge zemlje okreću leđa politikama i režimima koji se suočavaju s određenim izazovima prema Zapadu.

Što se tiče drugog dijela komentara, točno je da Kina ima veliki potencijal, no kao što i sam znaš, brojnost nije nužno glavni faktor. Tehnološki gledano, SAD je još uvijek ispred Kine...

Ne vjerujem da će do sukoba doći skoro, jer kao što SAD treba Kinu, tako i Kina treba američko tržište za svoje proizvode i usluge. Također, ne smijemo zaboraviti da Kina ima postojeće napetosti s Indijom, što može dovesti do zaoštravanja situacije i u tom dijelu svijeta.

Hrvatska nadale da će prosperirati u Evropskoj uniji koja je ******.

mislim dakle jesam, kako vidim da se izdaješ za kršćanina, i ovo je drugi put da koristiš riječ koju sam boldovao crveno. Prvo kršćanin se ne koristi takvim riječima - jer zašto sam cenzurirao te riječi - naravno za nevjernike, ateiste, sotoniste i slične. Zato bi te molio da ne koristiš takve riječi na ovom kršćanskom forumu, ako je moguće izbaci i riječ "sranja" - ne doliči kršćanima takvo nešto.

Kako se to onda uklapa u sliku? Statistika ide u prilog Ukrajincima? Od početka rata do danas, ruske su jedinice znatno manje brojne.

S druge strane, već je dokazano da "spaljena zemlja" nije donijela značajan napredak, a bivši zarobljenici su platili visoku cijenu pokušavajući napredovati.

Bahmut i nije bio mjesto napredovanja već mjesto privlačenja ukrajinaca da ih tamo što više pogine.

Što se tiče priče o njihovom "ne žuriti", to može biti samozavaravanje ruske javnosti i pristaša. U ratovanju, svatko ima žurbu jer je to financijski i resursno zahtjevno, posebno kad si pod sankcijama...

Rusija se nema kamo žuriti zbog sankcija jer one ostaju itako i da se Rusija povuče iz Ukrajine...sankcije bi prestale od Zapada tek kad bi Rusija platila ratnu odštetu za Ukrajinu i kad bi poslala generale i Putina u Hag.
I drugo¸, sancije Rusiji više trpi Zapad nego sama Rusija. Rusija je u smanjenom razvoju i usmjerila je svoju trgovinsku suradnju sa zemljama BRIKS-a a Zapad ide u recesiju sa hrpom unutarnjih problema. Poznato je da Rusija trenutno ima mogućnosti više proizvoditi tenkova i granata za topove nego Amerika i Evropa i svijet zajedno. Za mene je Rusija pravo vojno ekonomsko čudo.

Važno je dodati da je Putin zapravo uspio ujediniti europsku politiku, koja je inače bila podijeljena, umjesto da je odvrati, pridobije ili iscrpi u nastojanjima da podrže Ukrajinu.

Ujedinjenje je lažno pa dugoročno slijedi prava svađa amerike i evrope i unutar evrope...rado ću sve to gledati.

Europa, bez obzira na svoje različitosti, dijeli temelje kršćanstva, i nitko ne može lako previdjeti razaranje gradova, napade na civile i prijetnje koje se događaju.

Evropa je govno za kršćanstvo i ne spominji kršćanstvo na ovoj temi. Nisu mrdnuli prstom kada se doznalo za desetke spaljenih Rusa civila u Ukrajini u hajci na Ruse ukrajinske. Nisu mrdnuli prstom kroz višegodišnje granatiranje gradova u odcjepljenim pokrajinama. Evropski političari su priznali da kao garanti Minskog sporazuma o miru između Ukrajine i Rusa nisu niti namjeravali poštivati već da naoružavaju Ukrajinu za rat.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
mislim dakle jesam, kako vidim da se izdaješ za kršćanina, i ovo je drugi put da koristiš riječ koju sam boldovao crveno. Prvo kršćanin se ne koristi takvim riječima - jer zašto sam cenzurirao te riječi - naravno za nevjernike, ateiste, sotoniste i slične. Zato bi te molio da ne koristiš takve riječi na ovom kršćanskom forumu, ako je moguće izbaci i riječ "sranja" - ne doliči kršćanima takvo nešto.

Kršćanskom forumu ne doliči niti ovakva politička tematika i demoniziranje jednog naroda (Rusa) koji se protive globalizaciji svjetskih sila zla, seksualizaciji djece i pederskom paradiranju po trgovima Evrope i Amerike. Ja sam jednostavan i prost čovjek koji narodnim političkim riječnikom zna slikovito reći .... Valjda neću biti dugo ovdje....

Bahmut i nije bio mjesto napredovanja već mjesto privlačenja ukrajinaca da ih tamo što više pogine.

Ovo nije točno, osobito uzimajući u obzir izjave ruskih dužnosnika koje su se mijenjale u realnom vremenu tijekom tog perioda kada su se poduzimali značajni napori da se osvoji Bahmut. Ukrajinci su nužno morali braniti svoju teritoriju, stoga ne može se tvrditi da su namjerno koncentrirali svoje snage, s obzirom na to da su imali mogućnost povlačenja s položaja da su to željeli. Radi se o zauzimanju teritorija u svom interesu bez obzira na gubitke.

Rusija se nema kamo žuriti zbog sankcija jer one ostaju itako i da se Rusija povuče iz Ukrajine...sankcije bi prestale od Zapada tek kad bi Rusija platila ratnu odštetu za Ukrajinu i kad bi poslala generale i Putina u Hag.

Izgledno je da bi veći dio sankcija ostao na snazi sve dok se ne provedu procesuiranja određenih zločina i dok Rusija ne izvrši unutarnje promjene u svojoj politici. No, kako sam već naglasio, vođenje rata je financijski izuzetno zahtjevno, posebno ako postoje problematični međunarodni odnosi.

I drugo¸, sancije Rusiji više trpi Zapad nego sama Rusija. Rusija je u smanjenom razvoju i usmjerila je svoju trgovinsku suradnju sa zemljama BRIKS-a a Zapad ide u recesiju sa hrpom unutarnjih problema.

Točno je da Zapad ima određene troškove prilagodbe na nove sirovine i fluktuacije cijena, no to i dalje ostaje povoljnija opcija u usporedbi s vođenjem aktivnog rata. Konačna situacija će se najbolje ocijeniti nakon rata, kako će Zapad stajati u usporedbi s Rusijom u ekonomskom smislu.

Poznato je da Rusija trenutno ima mogućnosti više proizvoditi tenkova i granata za topove nego Amerika i Evropa i svijet zajedno. Za mene je Rusija pravo vojno ekonomsko čudo.

Da, točno. To može biti očekivano s obzirom na njihov mentalitet i sklonost prema stalnom sumnjičenju drugih. S druge strane, Zapad je možda postao previše opušten s godinama mira, što ih je dovelo do uvjerenja da nema ozbiljne opasnosti s istoka i da bi Rusija mogla biti partner za trgovinske razmjene. Međutim, Putin je brzo razbio tu iluziju i ponovno ujedinio Zapad svojom agresivnom politikom. Tempo proizvodnje na Zapadu je usporen i trebat će vremena da se postrojenja prilagode, osoblje obuči i ostale potrebne promjene provedu. Iako će trebati još najmanje dvije godine da se postigne optimalna proizvodnja, dosadašnja prilagodba pokazuje da se dobro nose s izazovima. No, važno je napomenuti da sama tehnika nije odlučujući faktor; ako nema dobre strategije, kvantitet ne donosi značajan uspjeh, što su Rusi već pokazali svojim postupcima.

Ujedinjenje je lažno pa dugoročno slijedi prava svađa amerike i evrope i unutar evrope...rado ću sve to gledati.

Vjerujem ti da ćeš ti sve to rado gledati na Balkan INFO.

Evropa je govno za kršćanstvo i ne spominji kršćanstvo na ovoj temi. Nisu mrdnuli prstom kada se doznalo za desetke spaljenih Rusa civila u Ukrajini u hajci na Ruse ukrajinske. Nisu mrdnuli prstom kroz višegodišnje granatiranje gradova u odcjepljenim pokrajinama. Evropski političari su priznali da kao garanti Minskog sporazuma o miru između Ukrajine i Rusa nisu niti namjeravali poštivati već da naoružavaju Ukrajinu za rat.

Opet teška propaganda. Prije izbijanja sukoba, Zapad nije aktivno opskrbljivao Ukrajinu oružjem. Također, važno je imati na umu da su i druge strane počinile zločine, a EU je upozoravala i jedne i druge. No, kao i u mnogim sličnim situacijama, bez međunarodnog pritiska teško da će se postići pravi mir...

Kršćanskom forumu ne doliči niti ovakva politička tematika i demoniziranje jednog naroda (Rusa) koji se protive globalizaciji svjetskih sila zla, seksualizaciji djece i pederskom paradiranju po trgovima Evrope i Amerike. Ja sam jednostavan i prost čovjek koji narodnim političkim riječnikom zna slikovito reći .... Valjda neću biti dugo ovdje....

Opet projektiraš svoje osobne stavove. Tvoja potreba da javno izraziš netrpeljivost prema Zapadu te uvodi u pretpostavku da se na ovom forumu pretjerano kritizira Rusija. Ali zanimljivo, upravo na ovom forumu postoji znatan broj članova koji drugačije percipira sukob u Ukrajini, nego što je dominantni zapadni stav.

Tvoje prebacivanje fokusa samo pokušava odvratiti od suštinske kritike. I glede tvoje tvrdnje o ruskoj "borbi" protiv amoralnih trendova s zapada, mnogi vide to kao licemjerje, umjesto iskazivanja vjere. Slični obrasci se javljaju i u drugim istočnim zemljama, gdje vlasti često žestoko se obračunavaju s manjinskim pitanjima kako bi prikrile veće društvene probleme.

I da završim, ilustriranje nečega slikovito nije isto što i iznošenje pogrdnih izraza; to je važno imati na umu.

Točno je da Zapad ima određene troškove prilagodbe na nove sirovine i fluktuacije cijena, no to i dalje ostaje povoljnija opcija u usporedbi s vođenjem aktivnog rata. Konačna situacija će se najbolje ocijeniti nakon rata, kako će Zapad stajati u usporedbi s Rusijom u ekonomskom smislu.

Naravno da je Rusiji teže...no kad uskoro rat eskalira Evropa će dobiti još nešto miliona ukrajinskog stanovništva na grbaču i unutarnje nemire. Rusija nije pod sankcijama...ona se okrenula istočnom svijetu, koji ju cijeni više. Samo 20% svjetskog stanovništva i manje podržava Ukrajinu.

Opet teška propaganda. Prije izbijanja sukoba, Zapad nije aktivno opskrbljivao Ukrajinu oružjem. Također, važno je imati na umu da su i druge strane počinile zločine, a EU je upozoravala i jedne i druge. No, kao i u mnogim sličnim situacijama, bez međunarodnog pritiska teško da će se postići pravi mir...

Amerika je ideološki pripremala ukrajinske političare i naciste i dala im signal za rušenje legalne vlasti koja je bila proruska. I Evropa je zatečena tim događanjima ali je brzo pala. Ukrajina Evropi nije značila ništa a Putin je samo tražio garancije od Zapada da neće primiti Ukrajinu u NATO kako se vojno ne bi približio Rusiji. To je na kraju krajeva NATO i obećao nakon raspada SSSR-a. Ali taj demon nije mogao trpiti da ne krene sa približavanjem. Sama Rusija se evropeizirala i na Zapad je uložila 300 miliona dolara....neznam radi čega ali time je jasno da je Rusija želila dobrosusjedske odnose sa Evropom. U slično sranje se upetljala i Kina...silne milijarde je uložila u Ameriku i Evropu a sad se boji da bi sa vojnim rješavanjem Tajvana izgubila sve te novce jer ovi demoni su naučeni samo da otimaju tuđe.

Naravno da je Rusiji teže...no kad uskoro rat eskalira Evropa će dobiti još nešto miliona ukrajinskog stanovništva na grbaču i unutarnje nemire.

Zašto bismo to tumačili na takav način? Uostalom, netko je mogao reći i tijekom 90-ih da su Hrvati bili teret. Očigledno je da vrsta pomoći koju pruža Zapad govori nešto o njihovoj spremnosti da pomognu onima u potrebi. Također, primjećujem da velik broj Ukrajinaca vrijedno radi i da prilika za poslom postoji....

Rusija nije pod sankcijama...ona se okrenula istočnom svijetu, koji ju cijeni više. Samo 20% svjetskog stanovništva i manje podržava Ukrajinu.

Naravno da ne ide tako jednostavno, kao da mijenjate štandove na tržnici. Trgovina s Zapadom je činila oko 36% BDP-a Rusije, što se ne može tek tako nadoknaditi preko noći. Dodatno, zemlje poput Kine i Indije imaju različite potrebe od Europe, što zahtijeva dodatna ulaganja, prilagodbu procesa, suočavanje s gubicima i slično. A treba spomenuti i dogovore o prodaji nafte Kini te ulazak kineske autoindustrije u Rusiju, što dodatno komplicira situaciju.

Izuzetno mi je naivno cijelo to razmatranje, gotovo utopijsko, kao da će Kina biti ta koja će podržavati Putina, dok prava istina leži u tome da Kina za Rusiju predstavlja potencijalnu prijetnju. Postoje određene pretenzije Kine prema dijelovima ruskog teritorija, i nije nerealno pretpostaviti da kineska vlada iskoristi trenutno nepovoljnu situaciju Rusije kako bi dobila energente po još povoljnijim uvjetima i proširila svoju industriju prema toj strani. To bi za Ruse bila djelomična kompenzacija za gubitke koje su pretrpjeli povlačenjem zapadnih kompanija s njihovog tržišta. Kad se postavi pitanje, osim vojne tehnologije i energenata, što još Rusija može ponuditi Kini, nema previše toga na popisu. Postaje kristalno jasno da takav odnos daleko više odgovara rastućoj Kini nego Rusiji. I kad Kina stekne uvjete, postoji realna opasnost da će "lupiti Ruse po glavi". Što se tiče Indije, to je druga priča koju ne bih sada razmatrao..

Amerika je ideološki pripremala ukrajinske političare i naciste i dala im signal za rušenje legalne vlasti koja je bila proruska. I Evropa je zatečena tim događanjima ali je brzo pala.

Ma daj, da li je Amerika zaista imala ulogu u oblikovanju općeg stava Ukrajinaca? Očigledno postoji dublji povod za postupno udaljavanje od ruskog utjecaja. Međutim, to ne mora nužno biti povezano s Amerikom koja, kao i svaka druga svjetska sila, uglavnom gleda svoje interese. Da je vlast u Kremlju bila razborita, vjerojatno ne bi došlo do ovakvog preokreta. Ruski režim se često ne brine ni o vlastitim građanima, a kamoli o Ukrajincima.

Ukrajina Evropi nije značila ništa a Putin je samo tražio garancije od Zapada da neće primiti Ukrajinu u NATO kako se vojno ne bi približio Rusiji. To je na kraju krajeva NATO i obećao nakon raspada SSSR-a. Ali taj demon nije mogao trpiti da ne krene sa približavanjem.

Isto kao što su to radili stari Rimljani, i Rusija koristi sličnu taktiku, konstantno naglašavajući opasnost od drugih kako bi opravdala vojne akcije. Međutim, uzimajući u obzir rigorozne zahtjeve za pristupanje takvom savezu, vjerojatno je malo vjerojatno da bi Ukrajina ispunila te kriterije. Važno je napomenuti da je Rusija imala obvezu štititi Ukrajinu zbog prethodnih sporazuma, no u praksi je postupila drugačije.

Na koncu, svatko ima pravo na svoj izbor u vezi sa savezima, no činjenica da se toliko zemalja okreće prema tom savezu signalizira da postoji dublji problem s Rusijom koji potiče takve odluke.

Sama Rusija se evropeizirala i na Zapad je uložila 300 miliona dolara....neznam radi čega ali time je jasno da je Rusija želila dobrosusjedske odnose sa Evropom.

Rusija nikada nije prošla proces europeizacije, što je očito u svakom segmentu. Sve interakcije Rusije s EU su motivirane isključivo interesima.

U slično ****** se upetljala i Kina...silne milijarde je uložila u Ameriku i Evropu a sad se boji da bi sa vojnim rješavanjem Tajvana izgubila sve te novce jer ovi demoni su naučeni samo da otimaju tuđe.

To nije kao da su oni dobrotvorno dali nešto Americi. Oni su ulagali u trgovinu što im se višestruko isplatilo. Ako puste Tajvan na miru, sve će biti u redu. Realno, Tajvan ne može ugroziti Kinu...

Kad već toliko pričamo o Kini, možda trebaš znati da mnogi tamo završe podvrgnuti mučenju i dugotrajnom zatvoru zbog svojih vjerskih uvjerenja. Ali, važno da su demoni samo na zapadu :-).

Nema sumnje da se ukrajinskim glavama anglo-americke gloginje mlate. Nisu trebali pristati da ih gurnu u rat s Rusima. Trebali su ratificirati Minske sporazume, popraviti odnose sa ruskom manjinom na istoku zemlje (a ne ih bombardirati) i proglasiti neutralnost. Postali bi srediste zivahne obavjestajne djelatnosti i Rusa i Zapada, a pomoc bi dobivali s obadvije strane. Sta bi nasi Dubrovcani izabrali da su na njihovom mjestu? Pa naravno, neutralnost i trgovinu, a ne da svi izginu. Sto bi nas marsal Tito izabrao na njihovom mjestu... mozete samo pogadjati. Poslovao bi s obje strane.

Nazad
Vrh