Vagnerovci u pobuni - što će sada učiniti patuljak iz Kremlja?

Nema sumnje da se ukrajinskim glavama anglo-americke gloginje mlate. Nisu trebali pristati da ih gurnu u rat s Rusima. Trebali su ratificirati Minske sporazume, popraviti odnose sa ruskom manjinom na istoku zemlje (a ne ih bombardirati) i proglasiti neutralnost. Postali bi srediste zivahne obavjestajne djelatnosti i Rusa i Zapada, a pomoc bi dobivali s obadvije strane. Sta bi nasi Dubrovcani izabrali da su na njihovom mjestu? Pa naravno, neutralnost i trgovinu, a ne da svi izginu. Sto bi nas marsal Tito izabrao na njihovom mjestu... mozete samo pogadjati. Poslovao bi s obje strane.

Kao što sam rekao gore sugovorniku ja sam studirao vojno političke nauke pa se sijećam jedne dobre definicije politike kao realpolitike ili "ostvarivanje mogućeg" a ne zaglavinjati i misliti - mi smo suverena zemlja i možemo birati koji vojni savez će nas štititi. Sad će ukrajinci narednih sto godina mijaukati koju su glupost učinili. Kao što je SAD imao pravo da otjera ruske rakete sa KUbe tako i Rusija ima pravo ne dozvoliti da im NATO uđe u njihove pradomovinske prostore kao Kijev, Odesa, Krim i dr.

Izuzetno mi je naivno cijelo to razmatranje, gotovo utopijsko, kao da će Kina biti ta koja će podržavati Putina, dok prava istina leži u tome da Kina za Rusiju predstavlja potencijalnu prijetnju.

Pa podržava trenutno; zajedno stvaraju BRIKS ili novi ekonomski savez te imaju za cilj zajedničku valutu i micanje dolara iz svojih zemalja. To je najveće neprijateljstvo za SAD. Naravno da je Kina prenaseljena i da vapi za ruskim teritorijem sjeverno koji je gotovo nikako naseljena ali Rusija to može samo bogato prodati (i bilo bi joj pametno) ili braniti nuklearnim oružjem od Kine.

Isto kao što su to radili stari Rimljani, i Rusija koristi sličnu taktiku, konstantno naglašavajući opasnost od drugih kako bi opravdala vojne akcije.

Tako je, Putin je tražio NATO garancije da neće primati Ukrajinu u svoj savez, da ne opkoljava Rusiju, i na vrijeme je rekao svima da će to spriječiti i vojnim sredstvima. Putin nije podmukli nitkov nego je sve ovo nagovjestio...molim lepo...reko bi srbin. Ja sam Hrvat i volim se zezati sa tuđim riječnikom...koji nekoga iritira ili nasmijava...

Međutim, uzimajući u obzir rigorozne zahtjeve za pristupanje takvom savezu, vjerojatno je malo vjerojatno da bi Ukrajina ispunila te kriterije.

"Jaki" kriteriji pristupanju NATO-u je mazanje očiju...tko je dobra prilika (Ukrajina) za naveliko ugroziti Rusiju onda je to specijalan sitoacija sa specijalnim popustima. Putin ih je pretekao...mudar čovjek.

Važno je napomenuti da je Rusija imala obvezu štititi Ukrajinu zbog prethodnih sporazuma, no u praksi je postupila drugačije.

Ma je li, koji su to sporazumi? Kada je to Ukrajina naglašavala? Daj neki tekst! Daćeš vraga....
Rusija je jako korektna prema svojoj bratskoj Bjelorusiji i danas kaže da će je sigurno braniti od nasrtaja iz Poljske. Odmah bi upotrebila nuklearno oružje

Na koncu, svatko ima pravo na svoj izbor u vezi sa savezima, no činjenica da se toliko zemalja okreće prema tom savezu signalizira da postoji dublji problem s Rusijom koji potiče takve odluke.

A eto....i moja idiotska Hrvatska je pristupila tom savezu bez narodnog glasanja i javne rasprave. Sitoacija čisto sraanje. Gore sam budisti objasnio što je definicija politike a to je vredilo pogotovo za Ukrajinu koja nije suverena zemlja već je poklon država...a pokloni se mogu oduzimati.

Rusija nikada nije prošla proces europeizacije, što je očito u svakom segmentu. Sve interakcije Rusije s EU su motivirane isključivo interesima.

I pametno je da nije europizirana već je samostalna....da se je europizirala onda bi morala primati silu "izbjeglica" iz azije i afrike, morala bi durati pedere i njihova golotinjska paradiranja po Moskvi, i još puno toga drugoga sraaanja ...

Ako puste Tajvan na miru, sve će biti u redu. Realno, Tajvan ne može ugroziti Kinu...

Joj što si ti naivno stvorenje...pa taj otok Tajvan je kineski i Kina ima pravo da taj vojno strateški otok drži pod svojom kontrolom. Ne može Kinu ugroziti i Amerika i Japan i Australija zajedno... pa u jednom nenuklearnom ratu taj trio ne bi danas mogao pokoriti Kinu .Neki disidenti iz Kine pobjegli na taj otok i sad bi ti Kinezi iz Kine trebali moći svoju državu osnovati na tom otoku. Tu je jasno da je Tajvan kineski...pa nisu kineske izbjeglice pobjegle u neku drugu državu koja je postojala na Tajvanu. Ludost...ti tajvanci će malo žešće najebati od ukrajinaca jer Kinezi kipe samo tako....njihovo dostojanstvo se uveliko narušava od Amerike...u pitanju su mjeseci ili koja godina za veliki rat a Amerika će biti velika budala ako se petlja u taj region. I kineske nuklearne podmornice će roniti ispred američke obale kao što to sad čine ruske podmornice a jedna ruska podmornica može potopiti i uništiti cijeli SAD ako bi amerikanci dirnuli Bjelorusiju ili Rusiju.

Kad već toliko pričamo o Kini, možda trebaš znati da mnogi tamo završe podvrgnuti mučenju i dugotrajnom zatvoru zbog svojih vjerskih uvjerenja. Ali, važno da su demoni samo na zapadu :).

tako je...kinezi su uglavnom ateisti ali imaju jaku kulturnu i filozofsku tradiciju koja je jača i od kineskog komunizma...imaju nedemokraciju u vjeri ali to je samo stoga jer su vidjeli da su američki i evropski kvazi kršćani samo opasni konolizatori pa kad neko prima kršćanstvo oni to doživljavaju kao izdaju i dovlačenje okupatorske sile... Pa naš Fazlija budista tamo ne bi imao problema ...

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Pa podržava trenutno; zajedno stvaraju BRIKS ili novi ekonomski savez te imaju za cilj zajedničku valutu i micanje dolara iz svojih zemalja. To je najveće neprijateljstvo za SAD. Naravno da je Kina prenaseljena i da vapi za ruskim teritorijem sjeverno koji je gotovo nikako naseljena ali Rusija to može samo bogato prodati (i bilo bi joj pametno) ili braniti nuklearnim oružjem od Kine.

Ma bez brige, takvi ekonomski savezi su više kao podizanje konkurencije. Amerika ima svoj adut s velikim tržištem i snažnim industrijama. Ako se drugi razvijaju, to može značiti više potražnje za američkim stvarima. Konkurencija je dobra za inovacije i sve skupa drži ekonomiju budnom. Svi mi dijelimo istu planetu, tako da zajednički izazovi donose korist svima. S Amerikom imaš svega, od tehnologije do proizvoda, tako da nema straha, samo biznis kao i obično! Na kraju interesi diktiraju igru...

Tako je, Putin je tražio NATO garancije da neće primati Ukrajinu u svoj savez, da ne opkoljava Rusiju, i na vrijeme je rekao svima da će to spriječiti i vojnim sredstvima. Putin nije podmukli nitkov nego je sve ovo nagovjestio...molim lepo...reko bi srbin. Ja sam Hrvat i volim se zezati sa tuđim riječnikom...koji nekoga iritira ili nasmijava...

Na primjer, Adolf Hitler je kroz svoje govore i poteze najavljivao svoje agresivne namjere koje su kasnije kulminirale Drugim svjetskim ratom. Također, Napoleon Bonaparte je svojom ekspanzijom po Europi najavljivao promjene granica i vojne akcije.
I što je zanimljivo, on nije zaustavio ništa, već je samo potaknuo širenje saveza i dodatno učvrstio one koji su oklijevali...

"Jaki" kriteriji pristupanju NATO-u je mazanje očiju...tko je dobra prilika (Ukrajina) za naveliko ugroziti Rusiju onda je to specijalan sitoacija sa specijalnim popustima. Putin ih je pretekao...mudar čovjek.

Ne, to nije zavaravanje. Niti jedna članica neće pristati na prijem novog kandidata koji ima neriješene teritorijalne sporove s drugom državom, a da ne spominjemo i ostale izazove koji iz toga proizlaze.

Ma je li, koji su to sporazumi? Kada je to Ukrajina naglašavala? Daj neki tekst! Daćeš vraga....
Rusija je jako korektna prema svojoj bratskoj Bjelorusiji i danas kaže da će je sigurno braniti od nasrtaja iz Poljske. Odmah bi upotrebila nuklearno oružje

Rusija, SAD i UK su 1994. potpisale sporazum o sigurnosti za Ukrajinu. To je bilo kao "Hej, mi ćemo ti pomoći da se osjećaš sigurno ako se odrekneš nuklearnog oružja." Ali kasnije se stvari nisu baš držale kako su obećane.
Oh da, nakon tog sporazuma Rusija je pokušala privući Ukrajinu kroz vojnu suradnju. Bila je kao "Hej, druže, dođi k nama, imamo super ponude za vojnu opremu i suradnju." Ali očito nije sve prošlo kako su planirali.

I da dodam na tvoj drugi dio komentara, Rusija je zaista uzor korektnosti, pažljivo upravljajući marionetskom vlašću u Minsku. Kako bi tek bilo zanimljivo kad bi odlučili promijeniti smjer i okrenuti se prema zapadu.

A eto....i moja idiotska Hrvatska je pristupila tom savezu bez narodnog glasanja i javne rasprave. Sitoacija čisto sraanje. Gore sam budisti objasnio što je definicija politike a to je vredilo pogotovo za Ukrajinu koja nije suverena zemlja već je poklon država...a pokloni se mogu oduzimati.

Eto, ti o fašizmu, a imaš fašistički narativ, bravo.

I pametno je da nije europizirana već je samostalna....da se je europizirala onda bi morala primati silu "izbjeglica" iz azije i afrike, morala bi durati pedere i njihova golotinjska paradiranja po Moskvi, i još puno toga drugoga sraaanja ...

A ovako su jedno odgovorno i ozbiljno društvo koje je nadvladalo svoja iskušenja i prema vani odašilju poruku mira i ljubavi...

Mađarska je dobar primjer da nije sve tako kako tvrdiš.
Što te briga za izbjeglice, ako smatraš da je zapad dekadentan, zar ne bi trebalo raditi na njegovom poboljšanju? Ili se narativ mijenja ovisno o trenutačnim potrebama i projekcijama?
Koji je suvremeni izazov u bračnim zajednicama?
Je li problem parada ili nepomućena želja većine?
Drugim riječima, je li problem iskušenja manjine ili iskušenja većine koja teži hedonizmu?

Joj što si ti naivno stvorenje...pa taj otok Tajvan je kineski i Kina ima pravo da taj vojno strateški otok drži pod svojom kontrolom. Ne može Kinu ugroziti i Amerika i Japan i Australija zajedno... pa u jednom nenuklearnom ratu taj trio ne bi danas mogao pokoriti Kinu .Neki disidenti iz Kine pobjegli na taj otok i sad bi ti Kinezi iz Kine trebali moći svoju državu osnovati na tom otoku. Tu je jasno da je Tajvan kineski...pa nisu kineske izbjeglice pobjegle u neku drugu državu koja je postojala na Tajvanu. Ludost...ti tajvanci će malo žešće najebati od ukrajinaca jer Kinezi kipe samo tako....njihovo dostojanstvo se uveliko narušava od Amerike...u pitanju su mjeseci ili koja godina za veliki rat a Amerika će biti velika budala ako se petlja u taj region. I kineske nuklearne podmornice će roniti ispred američke obale kao što to sad čine ruske podmornice a jedna ruska podmornica može potopiti i uništiti cijeli SAD ako bi amerikanci dirnuli Bjelorusiju ili Rusiju.

Gledajući ovo, pitam se vrijedi li nastaviti raspravu. Nekadašnje vlasništvo se mijenja s vremenom, a trebamo prihvatiti promjene da izbjegnemo kaos.

Što se tiče tvog izlaganja, čini se da sumnjam u tvoje navedene kvalifikacije jer takve analize često kruže po društvenim mrežama. Da te obavijestim, direktni konflikt između velikih sila rezultirao bi globalnom katastrofom bez stvarnog pobjednika. I priče o podmornicama su pomalo smiješne...

tako je...kinezi su uglavnom ateisti ali imaju jaku kulturnu i filozofsku tradiciju koja je jača i od kineskog komunizma...imaju nedemokraciju u vjeri ali to je samo stoga jer su vidjeli da su američki i evropski kvazi kršćani samo opasni konolizatori pa kad neko prima kršćanstvo oni to doživljavaju kao izdaju i dovlačenje okupatorske sile... Pa naš Fazlija budista tamo ne bi imao problema ...

Klasičan primjer traganja za opravdanjem za podržavanje određenih stavova...
No, tvrdiš da si vjernik, a zanemaruješ ovu uputu svojim izjavama:"I reče im: 'Idite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko povjeruje i pokrsti se, spasit će se; a tko ne povjeruje, osudit će se.'"

I da, naš prijatelj Fazlija ne bi naišao na poteškoće ni u vremenima rimskih progona kršćana ili bilo kojeg drugog vremena gdje je bilo progona kršćana...

No, tvrdiš da si vjernik, a zanemaruješ ovu uputu svojim izjavama:"I reče im: 'Idite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko povjeruje i pokrsti se, spasit će se; a tko ne povjeruje, osudit će se.'"

Ja evanđelje i židovsku mistiku propovjedam i ovdje i drugdje više nego ti. No to je sad nebitno...ja duhovnu mudrost velikim silama i velikim političarima ne bi propovjedao već im propovjedam da Bog ne voli one koji izazivaju svađe i rat. A to je ovih godina Amerika i njegov NATO. Od Vijetnama do Iraka pa afrička "proljeća", Afganistan i sada u Ukrajini...oni su živo zlo. Isto tako puno javno propovjedam protiv islama i njihove mržnje na Izrael, Božji narod.

Ne, to nije zavaravanje. Niti jedna članica neće pristati na prijem novog kandidata koji ima neriješene teritorijalne sporove s drugom državom, a da ne spominjemo i ostale izazove koji iz toga proizlaze.

Nema te države koja nema teritorijalne sporove sa susjedima; Hrvatska ima sa Slovenijom oko Piranskog zaljeva i sa Srbijom kod Dunava, sa BIH na više mjesta pa je primita u NATO. Eto Poljska cilja na zapadne dijelove Ukrajine koji su joj prije pripadali pa je u NATO-u itd.

Rusija, SAD i UK su 1994. potpisale sporazum o sigurnosti za Ukrajinu. To je bilo kao "Hej, mi ćemo ti pomoći da se osjećaš sigurno ako se odrekneš nuklearnog oružja." Ali kasnije se stvari nisu baš držale kako su obećane.
Oh da, nakon tog sporazuma Rusija je pokušala privući Ukrajinu kroz vojnu suradnju. Bila je kao "Hej, druže, dođi k nama, imamo super ponude za vojnu opremu i suradnju." Ali očito nije sve prošlo kako su planirali.

Ukrajina je imala sigurnost samo Rusi u Ukrajini nisu imali sigurnost. Ne glupiraj se...kad se Rusija odrekla vojnog saveza sa svojim susjedima ona to nije išla obnavljati...i sva je sretna da se tog saveza oslobodila jer se samo novčano opterećivala... pogotovo je Ukrajina prva po korupciji u svijetu ciganila stalno Rusiju kao što sada cigani Ameriku i Evropu. Joj kako će amerikanci i evropljani uskoro zamrziti Ukrajinu. Ukrajinske izbjeglice gube privilegije a danas se produžila zabrana nekih evropskih zemalja za uvozom ukrajinskog žita jer poljoprivrednici hoće u evropskim zemljama da se njihovo žito kupuje. Iduće godine u Ukrajini će se prepoloviti proizvodnja žita,i ove godine se prepolovila, dakle svesti će se na četvrtinu jer se ne mogu osloboditi skladišta starog žita a dolaze nova žita sa polja....a Rusi tuku raketama po morskim i riječnim lukama.... To je rat brale.... Rusi masovno proizvode i dronove sve modernije koji će iduće godine uništiti svu ukrajinsku infrastrukturu, skladišta,tvornice, skladišta oružja, mostove....tek slijedi potpuni raspad sustava u Ukrajini ... a ništa ne proizvode....Zapad sve financira ali teže i teže. Ruski lanceti (navođeni aviončići) uništavaju modernu vojnu tehniku sa Zapada i nema obrane od njih. Zapad kipi jer ne smiju masovno dopeljati svoje vojske u Ukrajinu jer bi Rusija odmah upotrebila nuklearna oružja. Iz Ukrajine masovno bježe vojnici dobrovoljci iz mnogih ozbiljnih razloga; ukrajinci su zli ljudi i prema njima. Samo poljski dobrovoljci ostaju da osiguraju otimanje polovine zapadne Ukrajine koje je nekad bila njihova, te pale vatru sukoba da što više ukrajinaca pogine.. Poljaci se sjećaju ukrajinskih zločina i mrze ukrajince kao što se ovdje mrze Hrvati i Srbi zbog međusobnih zločina (Jasenovac i tragedija blajburških zarobljenika). Stoga je "bratstvo i jedinstvo" bilo kratkog vijeka.

Vala, brate, tocno... Jedino se ja bojim da to ne dovede do sloma Zapada. Kako je krenulo. Onda smo nadrapali svi.

Putin po Evropi potpomaze samo fasiste. Meloni u Italiji, Le Pen u Francuskoj, AfD u Njemackoj... Kod nas Karamarko ili neki slican idiot desnicarski.

Trump se iskreno divi Putinu i ima velike sanse da pobijedi senilnog Bidena na izborima. Trumpova Amerika je Amerika neofasista. Nije niti da je Bidenova Amerike nesto puno bolja...

Evropa pod Putinom je desnicarska Evropa. Evropa neofasista, Evropa ultra klerikalizma i nacionalizma. A to nije dobro.

Liberalna demokracija, koja je izazvala ovaj nepotrebni rat s Rusima, mogla bi biti unistena. Jednako kao sto je i hubris Atenjane otjerao u posve nepotreban Peloponeski rat sa Spartom, koji su izgubili a... demokracija se nije vise obnovila sve do 19. stoljeca. Tako se i ja bojim da ako Zapad prdne na rosu u ovom novom Peloponeskom ratu... a sve ide u tom smjeru... da smo svi nadrapali. U Hrvatskoj ce doci na vlast Karamarko zajedno sa svim onim svojim ustaskim kretenima koje je i prvi puta doveo ravno iz kanalizacije u sam vrh vlasti. Bujanec ce biti direktor HRT-a, Haso ministar kulture, Markicka ministrica socijale, Reiner ce opet po Saboru govoriti da mu treba vratiti naziv iz NDH... to je Putinovska Hrvatska.

Ja evanđelje i židovsku mistiku propovjedam i ovdje i drugdje više nego ti.

Dakle, tebi je poznato koliko ja propovijedam? Je li to nešto u što želiš vjerovati ili imaš pouzdane informacije? Što se tiče židovske mistike, svakako imaš više znanja od mene jer se time ne bavim...

No to je sad nebitno...ja duhovnu mudrost velikim silama i velikim političarima ne bi propovjedao već im propovjedam da Bog ne voli one koji izazivaju svađe i rat.

Dakle, tvoj pristup bi bio da ih uplašiš strahom od kazne? Ako im ne bi prenio poruku o Kristu i spasenju, što bi drugo ta priča donijela osim straha? Uostalom, propovijedanje evanđelja trebalo bi biti otvoreno za sve...

A to je ovih godina Amerika i njegov NATO. Od Vijetnama do Iraka pa afrička "proljeća", Afganistan i sada u Ukrajini...oni su živo zlo. Isto tako puno javno propovjedam protiv islama i njihove mržnje na Izrael, Božji narod.

Nabrajanje ovakvih događaja ne doprinosi mnogo analizi, budući da svaki ima svoje specifičnosti. Ako se osvrnemo na period od 1979. do 1989. u Afganistanu, tko je zapravo intervenirao? I što se tiče Amerike kao sile, naravno, napravili su mnogo kontroverznih poteza, ali to je priča za sebe. U ovom ratu, barem je jasno tko je agresor.

Kome propovijedaš javno?
Daj stvarno, Sionski, ti li si :-)?

Nema te države koja nema teritorijalne sporove sa susjedima; Hrvatska ima sa Slovenijom oko Piranskog zaljeva i sa Srbijom kod Dunava, sa BIH na više mjesta pa je primita u NATO. Eto Poljska cilja na zapadne dijelove Ukrajine koji su joj prije pripadali pa je u NATO-u itd.

No, to nije ključni faktor koji bi odlučivao o prihvaćanju članstva. U pitanju su dvije države s izraženim tenzijama, pa čak i sukobima...

Ukrajina je imala sigurnost samo Rusi u Ukrajini nisu imali sigurnost.

Ma naravno, tko bi zaboravio da je Krim bio oteo NLO, a onda su ti separatisti bili pravi profesionalci, slijedili su sve moguće konvencije ratovanja. Baš prava filmska priča.

Ne glupiraj se...kad se Rusija odrekla vojnog saveza sa svojim susjedima ona to nije išla obnavljati...i sva je sretna da se tog saveza oslobodila jer se samo novčano opterećivala... pogotovo je Ukrajina prva po korupciji u svijetu ciganila stalno Rusiju kao što sada cigani Ameriku i Evropu.

Nisu prvi po korupciji. To se može provjeriti, primjerice, putem indeksa korupcije Transparency International.
Imaju velikih problema s tim, baš kao i naši narodi s ovih prostora, ali gle čuda, i Rusi su u takvim problemima...

Joj kako će amerikanci i evropljani uskoro zamrziti Ukrajinu. Ukrajinske izbjeglice gube privilegije a danas se produžila zabrana nekih evropskih zemalja za uvozom ukrajinskog žita jer poljoprivrednici hoće u evropskim zemljama da se njihovo žito kupuje. Iduće godine u Ukrajini će se prepoloviti proizvodnja žita,i ove godine se prepolovila, dakle svesti će se na četvrtinu jer se ne mogu osloboditi skladišta starog žita a dolaze nova žita sa polja....a Rusi tuku raketama po morskim i riječnim lukama.... To je rat brale.... Rusi masovno proizvode i dronove sve modernije koji će iduće godine uništiti svu ukrajinsku infrastrukturu, skladišta,tvornice, skladišta oružja, mostove....tek slijedi potpuni raspad sustava u Ukrajini ... a ništa ne proizvode....Zapad sve financira ali teže i teže. Ruski lanceti (navođeni aviončići) uništavaju modernu vojnu tehniku sa Zapada i nema obrane od njih. Zapad kipi jer ne smiju masovno dopeljati svoje vojske u Ukrajinu jer bi Rusija odmah upotrebila nuklearna oružja. Iz Ukrajine masovno bježe vojnici dobrovoljci iz mnogih ozbiljnih razloga; ukrajinci su zli ljudi i prema njima. Samo poljski dobrovoljci ostaju da osiguraju otimanje polovine zapadne Ukrajine koje je nekad bila njihova, te pale vatru sukoba da što više ukrajinaca pogine.. Poljaci se sjećaju ukrajinskih zločina i mrze ukrajince kao što se ovdje mrze Hrvati i Srbi zbog međusobnih zločina (Jasenovac i tragedija blajburških zarobljenika). Stoga je "bratstvo i jedinstvo" bilo kratkog vijeka.

Zaista mi je žao primijetiti tvoju očitu frustraciju dok pišeš sa strašću i emocijama. Čini se da tvoje poruke emitiraju negativnost prema Ukrajincima, koji vjerojatno nisu imali nikakav uticaj na tvoj osobni život. Nadalje, sažaljevam činjenicu što tvoja vjera ne izgleda da ti donosi mir, već se čini da služi kao teret i izvor unutarnjeg nesklada.

Naravno da neću odgovarati na sve te senzacionalističke tvrdnje i izjave koje si naveo jer bi to oduzelo previše vremena. U svakom slučaju, ne vidim opravdanje za to da Amerika i Europa mrze Ukrajinu. Ova dinamika često proizlazi iz mentaliteta naroda koji su naučeni da kroz svoje iskustvo prenose mržnju prema drugima. No, važno je naglasiti da industrijama često prijeti šteta tijekom ratnih vremena, a upravo svi ovi događaji bi trebali poslužiti kao prilika za preispitivanje i samopromišljanje.

U svakom slučaju, ne vidim opravdanje za to da Amerika i Europa mrze Ukrajinu.

Pa to je povjesna činjenica da zapadnjaci mrze slavenski svijet i da su imali velike vojne pohode prema njima...te im pričinjava pravu poslasticu da zavede taj jedan te isti narod kao što su Rusi i Ukri. Oni su velike vojne pohode imali prema Rusiji a ne Rusi prema njima.

Ja sa strašću sve radim. Pa Srbi su imali veliki utjecaj na moj osobni život jer sam Hrvat i u ratu izbivao iz opkoljenog kraja Korduna 5 godina zbog velikosrpske agresije a moja knjižnica od 300 knjiga (religija, filozofija,mistika...) i toliko časopisa je ukradena...pa opet pišem godinama u njihovu korist da im je okupirano Kosovo od Šiftara najgorih i najdivljijih podlih naroda. Po frustraciji koju bi prema Srbima trebao imati ja bi trebao uživati u vezi Kosova i mrziti Srbe...ali ja nisam bolesna i isfrustrirana osoba. Prema tome tvoja zapažanja su plod tvoje frustracije.

Pa to je povjesna činjenica da zapadnjaci mrze slavenski svijet i da su imali velike vojne pohode prema njima...te im pričinjava pravu poslasticu da zavede taj jedan te isti narod kao što su Rusi i Ukri. Oni su velike vojne pohode imali prema Rusiji a ne Rusi prema njima.

Ajmo malo rastjerati oblake i rasvijetliti ovo. Ono što čujemo tu i tamo o "zapadnjacima koji mrze slavenski svijet" nije baš jedna velika činjenična čokolada. Povijest tih odnosa je kao zapetljani klupko, a jednostavni odgovori obično nisu baš prava stvar.
Prvo, povijest sukoba među zapadnim zemljama (koje su često bile međusobno u ratu) i slavenskim zemljama (kao što su Rusija i Ukrajina) pokazuje da se nije radilo o nekakvoj općoj kolektivnoj mržnji. Mnogi ratovi i sukobi između tih zemalja bili su motivirani teritorijalnim, političkim i ekonomskim ciljevima, te su se često vodili zbog konkurencije za utjecaj, resurse i moć.

Drugo, treba napomenuti da su i slavenske zemlje, uključujući Rusiju, imale svoje periode vojnih ekspanzija i konflikata prema drugim zemljama, uključujući zapadne zemlje. Primjerice, Rusija je izvršila vojne kampanje prema Finskoj i Poljskoj, te se borila u nizu ratova protiv Švedske, Osmanskog Carstva i drugih zemalja.

Dobro, laganini sad. Ova priča da su "zapadnjaci" samo divljaci prema "slavenskom svijetu" baš i ne drži vodu. Stvar je puno dublja i zapetljanija nego što se čini. Povijest je puna raznih situacija gdje se nisu baš svi slagali, i to ne znači da je to bila čista "mržnja" ili "pohodi".

Ja sa strašću sve radim. Pa Srbi su imali veliki utjecaj na moj osobni život jer sam Hrvat i u ratu izbivao iz opkoljenog kraja Korduna 5 godina zbog velikosrpske agresije a moja knjižnica od 300 knjiga (religija, filozofija,mistika...) i toliko časopisa je ukradena...pa opet pišem godinama u njihovu korist da im je okupirano Kosovo od Šiftara najgorih i najdivljijih podlih naroda. Po frustraciji koju bi prema Srbima trebao imati ja bi trebao uživati u vezi Kosova i mrziti Srbe...ali ja nisam bolesna i isfrustrirana osoba. Prema tome tvoja zapažanja su plod tvoje frustracije.

Umjesto da objasniš svoje postupke, koristiš vlastito iskustvo kao izgovor za svoje stavove. Ako ti želiš vjerovati da sam ja frustriran, slobodno, ali iz tvojih komentara se osjeća frustracija, mržnja i negativnost... naravno, tvoja stvar, ali svakako nije primjereno na ovom forumu koristiti neke od vulgarnih i teških izraza koje koristiš. Radije koristi snagu argumenata...

Dobro, laganini sad. Ova priča da su "zapadnjaci" samo divljaci prema "slavenskom svijetu" baš i ne drži vodu. Stvar je puno dublja i zapetljanija nego što se čini. Povijest je puna raznih situacija gdje se nisu baš svi slagali, i to ne znači da je to bila čista "mržnja" ili "pohodi".

Goreg rata i ubijanja naprimjer nije bilo nego između Francuske i Njemačke pa su opet dobri susjedi. To što su se evropljani zbog ekonomskih interesa mlatili među sobom ne umanjuje mržnju istih prema Slavenima.

Umjesto da objasniš svoje postupke, koristiš vlastito iskustvo kao izgovor za svoje stavove.

Kud ćeš boljeg objašnjenja vlastitih stavova nego kroz vlastite postupke i iskustva. Tebi se ugoditi nikad ne može.

Ako ti želiš vjerovati da sam ja frustriran, slobodno, ali iz tvojih komentara se osjeća frustracija, mržnja i negativnost... naravno, tvoja stvar, ali svakako nije primjereno na ovom forumu koristiti neke od vulgarnih i teških izraza koje koristiš. Radije koristi snagu argumenata...

Ti imaš pravo na svoje osjećaje i objašnjenja mog stanja. Pošto je politika kurva...poprilično dobra definicija...ja imam pravo na svoju vulgarnost kad je pitanje rasprave o politici ...pogotovo kad raspravljam sa onima koji slabo razumiju političku sitoaciju pa im treba "crtati".

Goreg rata i ubijanja naprimjer nije bilo nego između Francuske i Njemačke pa su opet dobri susjedi. To što su se evropljani zbog ekonomskih interesa mlatili među sobom ne umanjuje mržnju istih prema Slavenima.

Ma naravno, Europa je bila poprilično živahno borilište kroz povijest, svašta se tu događalo. Osim onog čuvenog Stogodišnjeg rata između Francuske i Engleske, ima tu još sijaset zanimljivih okršaja:

Imaš onu foru sa Španjolskom i Portugalom iz 16. stoljeća (1580.-1583.), kad je Španjolska navalila da pripoji Portugal jer nisu imali baš jasno nasljedničko pravilo.

A tek Engleska i Španjolska u akciji (1585.-1604.), nazivaju to i Osmogodišnjim ratom. Taman su se ove dvije morske sile potukle za morsku dominaciju.

Sjećaš se i Skandinavske sedmogodišnje vojne (1563.-1570.)? Danska, Švedska i Norveška su se tresli zbog teritorijalnih i političkih razloga.

Pa onda taj Devetogodišnji rat (1688.-1697.), kao miks Svetog Rimskog Carstva, Nizozemske, Engleske i Španjolske, sve pod jednim krovom.

I naravno, ne smijemo zaboraviti one čuvene Ratove za špansko nasljeđe (1701.-1714.), gdje su se Nizozemci, Englezi i ekipa tukli oko španjolske prijestolnice.

A Švedska i Danska, jupi, nisu bili baš najbolji frendovi tijekom 17. i 18. stoljeća, uvijek su nešto oko teritorija i utjecaja zajedno nekako rješavali.

I onda, da ne zaboravimo, Napoleonovi ratovi (1799.-1815.) su bili poput europskog mixa, cijela galerija zemalja je bila uključena, jer ko će odoljet Napoleonovom širenju svoje carstva.

Eto ti, to su samo neki od zgodnih primjera vojnih ciklusa među zapadnjacima u Europi, ima toga još koliko hoćeš!

A što se tiče drugog dijela komentara, recimo, tijekom 19. stoljeća, ruska književnost, glazba i filozofija su stvarno zapadne intelektualce ostavili bez daha. Tolstoj, Dostojevski i Čajkovski su bili poprilično cijenjeni širom svijeta. Ali da budem iskren, kasnije je sve postalo kompliciranije. Ona stvar s ruskom revolucijom i Sovjetskim Savezom donijela je svoje političke podjele i napetosti. Znači, neki su počeli gledati na komunističku Rusiju s manje simpatija.

Uglavnom, situacija nije baš crno-bijela. Odnos prema Rusiji je kao onaj slaganac koji nikad ne znaš kako će ispasti, ovisno o vremenskom periodu, što se događalo politički i kako je tko gledao na svijet.

Istina je, primijetio si s pravom da unatoč prošlim sukobima između Njemačke i Francuske danas nema traga lošim odnosima između tih dviju zemalja. To zaista puno otkriva o njihovom mentalitetu... što nije slučaj sa slavenskim narodima o kojima raspravljamo...

Kud ćeš boljeg objašnjenja vlastitih stavova nego kroz vlastite postupke i iskustva. Tebi se ugoditi nikad ne može.

Zapravo, to nema nužno veliku relevantnost jer često uključuje subjektivan doživljaj. Ljudi često imaju sklonost precjenjivanju sebe te pridavanju neprimjerene važnosti svojim stavovima, kao što ilustrira priča o cariniku i farizeju iz Kristove prispodobe koji su se molili u hramu. Farizej je subjektivno smatrao da je pravedan...

Ti imaš pravo na svoje osjećaje i objašnjenja mog stanja. Pošto je politika kurva...poprilično dobra definicija...ja imam pravo na svoju vulgarnost kad je pitanje rasprave o politici ...pogotovo kad raspravljam sa onima koji slabo razumiju političku sitoaciju pa im treba "crtati".

Očito je da se ne držiš visokih moralnih standarda i da nemaš pravilan uvid u zahtjeve Božjeg Zakona. Osobno vjerujem da kada smo u gostima, trebali bismo se prilagoditi domaćinima i poštovati pravila koja tamo vrijede. Na primjer, nije primjereno ulaziti u crkvu u neprimjerenoj odjeći ili posjećivati državne institucije bez poštivanja pravila. Isto tako, kada idemo u goste kod prijatelja, trebali bismo se pridržavati njihovog kućnog reda i poštivati dogovoreno vrijeme dolaska, osim ako nije drugačija stvar. No, bilo kako bilo, gdje god da idemo, uvijek moramo poštivati i drugu stranu.

Očito je da se ne držiš visokih moralnih standarda i da nemaš pravilan uvid u zahtjeve Božjeg Zakona.

Zbog visokih moralnih standarda prema prirodi ne mogu naprimjer zamisliti da palim plastično smeće ili da nešto toksično bacam nizvodno u vodu ili da kemikalijama tretiram biljke u vrtu, ili kad prodam neke biljne proizvode one su jednako zdrave kao i ono što sam jedem. Temeljem ljubavi prema životinjama i njihovog prava na život sam vegetarijanac 40 godina. Kad mlade lastavice odlaze iz gnjezda moje kuće onda veselo i zahvalno lete oko mene i kad dignem ruku jedna se spusti na moju ruku bez straha pa onda odlaze. Da li bi tebe ili tvoje djete spašavao iz vatre ili vode po cijenu svog života....ili te gladnog nahranio dok tužan prolaziš kraj moje kuće, ili da ne stanem dok na vrućini stopiraš na cesti....e to bi morao da doživiš...tako da ta svoja umišljanja o meni drži za sebe dok ne doživiš drugačije.

Osobno vjerujem da kada smo u gostima, trebali bismo se prilagoditi domaćinima i poštovati pravila koja tamo vrijede.

Da li bi ulazio u tvoje dvorište i vikao "hej domačine trebam nešto"... da li bi blizo ili sa bukom motora prolazio pored kampiranja tvog sa tvojom obitelji ... to bi trebao doživjeti ili bilo kakvog drugog ponašanja i govora dok si u intimi svoje obitelji. Znam razlikovati javni i privatni prostor a na javnom prostoru farizejima znam biti neugodan...

Zbog visokih moralnih standarda prema prirodi ne mogu naprimjer zamisliti da palim plastično smeće ili da nešto toksično bacam nizvodno u vodu ili da kemikalijama tretiram biljke u vrtu, ili kad prodam neke biljne proizvode one su jednako zdrave kao i ono što sam jedem. Temeljem ljubavi prema životinjama i njihovog prava na život sam vegetarijanac 40 godina. Kad mlade lastavice odlaze iz gnjezda moje kuće onda veselo i zahvalno lete oko mene i kad dignem ruku jedna se spusti na moju ruku bez straha pa onda odlaze. Da li bi tebe ili tvoje djete spašavao iz vatre ili vode po cijenu svog života....ili te gladnog nahranio dok tužan prolaziš kraj moje kuće, ili da ne stanem dok na vrućini stopiraš na cesti....e to bi morao da doživiš...tako da ta svoja umišljanja o meni drži za sebe dok ne doživiš drugačije.

Dakle, ponovno ista strategija. Bez brige, slobodno podijeli svoje osobne doživljaje, no na ovom forumu tvoj način komunikacije i obraćanja drugim korisnicima jasno je uočljiv. Za takvu razinu stvarno nije potrebno dublje analiziranje :-).

Da li bi ulazio u tvoje dvorište i vikao "hej domačine trebam nešto"... da li bi blizo ili sa bukom motora prolazio pored kampiranja tvog sa tvojom obitelji ... to bi trebao doživjeti ili bilo kakvog drugog ponašanja i govora dok si u intimi svoje obitelji. Znam razlikovati javni i privatni prostor a na javnom prostoru farizejima znam biti neugodan...

Razumljivo je, uvijek je lakše okriviti druge za vlastite postupke, to je prilično uobičajen obrazac...

Sada ću zaključiti ovu raspravu na ovoj temi. Nadam se da ćemo imati konstruktivniju diskusiju na nekoj drugoj temi u budućnosti...

Od pocetka rata govorim da se Zapad opasno prenapregnuo ovim ratom. "Patuljak" kako ga nazivas je do sada pokazao da je uspjesno zaobisao ekonomske sankcije (sankcije su de facto unistile EU kao americkog saveznika, dok rusko gospodarstvo biljezi rast) i da je uspjesno aktivirao ruski vojnu industriju, koja je pokazala da proizvodi vise municije od vojne industrije Zapada. Ako se uzme da je industrijski kapacitet presudan za pobjedu u ratu... moglo bi se mozda cak i pretpostaviti da Rusi (barem za sada) polako ali sigurno dobivaju ovaj rat.

Svi su u povijesti do sada mislili da su Rusi nesposobne pijandure koje ce lako pobijediti. To su mislili i teutonski viteski redovi, i Poljaci, i Svedjani, i Napoleon, i Hitler... Mislim da Zapad sada ponavlja istu gresku. Rusi su se do sada doista uvijek i pokazivali kao nesposobne pijandure, posebno na pocetku ratova, ali pijandure koje jako brzo uce na vlastitim greskama i po pravilu dobivaju ratove koje su po pravilu katastrofalno zapoceli.

Osim toga, Rusija je u ovom ratu uspjela i horizontalno uzdrmati podrucja u kojima je prije dominirao Zapad. Tako je najvazniji (nakon Izraela) americki saveznik na Bliskom istoku Saud. Arabija primljena u BRIKS. Diplomatskim naporima Kine poboljsani su odnosi Saud. Arabije i Irana. Francuzi su izbaceni iz Nigera (a pobunjenici su mahali ruskim zastavama, sto vec samo po sebi govori da je Rusija upletena), a napad Hamasa na Izrael i izraelski produnapad na Gazu su preusmjerili americku vojnu pomoc sa Ukrajine na Izrael.

U takvim okolnostima par stotina srpskih dobrovoljaca koji se bore za Rusiju na jednom miroskopski malom dijelu fronta su marginalna stvar. Osim toga, Beric je u nekim novijim objavama izjavio da je slucaj povoljno rijesen za Srbe te da je izravno iz ureda predsjednika dobio potporu u ovom slucaju. Ne znam samo kako ce se Srbi provesti u sastavu cecenskih jedinica. Morat ce dobro drzati jezik za zubima i paziti da nesto ne lanu protiv islama i muslimana kada se i ako se napiju. Nisam siguran niti da ce im Ceceni dopustiti da piju u njihovim jedinicama. Inace Kadirov je vrlo predani sufija i za Cecenski narod je veliki blagoslov da je sufijski islam utjecajan u Ceceniji, a ne vehabije i vjerski ekstremisti. Tako da i po tom pitanju za Cecene treba imati samo postovanja.

Najveci gubitnici ovog rata su Ukrajinci. Ako izgube rat, Ukrajina ce biti raskomadana. Ako nekim slucajem pobijede... vec unaprijed su prodani u roblje Zapada:

https://www.youtube.com/watch?v=LD6kvDHbIYY

Od pocetka rata govorim da se Zapad opasno prenapregnuo ovim ratom. "Patuljak" kako ga nazivas je do sada pokazao da je uspjesno zaobisao ekonomske sankcije (sankcije su de facto unistile EU kao americkog saveznika, dok rusko gospodarstvo biljezi rast) i da je uspjesno aktivirao ruski vojnu industriju, koja je pokazala da proizvodi vise municije od vojne industrije Zapada. Ako se uzme da je industrijski kapacitet presudan za pobjedu u ratu... moglo bi se mozda cak i pretpostaviti da Rusi (barem za sada) polako ali sigurno dobivaju ovaj rat.

Govoriš, ali nažalost, zbog svojih ideoloških stavova ne evaluiraš objektivno. Kada je riječ o Patuljku, on je jedino dokazao da ne sluša struku i donosi odluke stihijski, vođen vlastitim željama. No, ta priča kod mene ne prolazi jer dobro znam koliko je vođenje rata skupo, kao i sankcije koje ti zanemaruješ. Nisam siguran da li si naivan ili želiš vjerovati u to da ruska ekonomija prosperira. Naravno da u vremenu rata neće prikazivati stvarno stanje ekonomije. Kao što sam već ranije spomenuo u raspravi, sankcije su "maraton"; u početku ne daju rezultate, a pravi efekti se vide nakon nekoliko godina. Iako već sada postoje određeni efekti na njihovu vojnu industriju i pad kvalitete.

Činjenica da proizvode više vojne industrije trebala bi ti otkriti da je zapad bio totalno nepripremljen i da nisu imali u vidu vođenje rata s njima. No, naravno, to ćeš ti vjerojatno predstaviti na drugačiji način. S tehničke strane, ne može se preko noći povećati proizvodne kapacitete, posebice zapadne tehnologije koja iziskuje više vremena zbog kvalitete. Rusija može brže proizvoditi trenutno, ali to je za sada.
Osim toga, nedavna ovisnost EU o ruskim energentskim izvorima jasno ukazuje na nedostatak dugoročnog planiranja. Dok zemlje poput Kine diversificiraju svoje izvore nabavke, kupujući povoljno od Rusije ali istovremeno i od drugih izvora, EU ne pokazuje takvu raznovrsnost. To nedostaje strategijsko promišljanje, posebno u kontekstu mogućih sukoba u budućnosti.

Svi su u povijesti do sada mislili da su Rusi nesposobne pijandure koje ce lako pobijediti. To su mislili i teutonski viteski redovi, i Poljaci, i Svedjani, i Napoleon, i Hitler... Mislim da Zapad sada ponavlja istu gresku. Rusi su se do sada doista uvijek i pokazivali kao nesposobne pijandure, posebno na pocetku ratova, ali pijandure koje jako brzo uce na vlastitim greskama i po pravilu dobivaju ratove koje su po pravilu katastrofalno zapoceli.

I to smatraš argumentom za njihovu nepobjedivost?

Što je s obiljem ruskih propagandnih izjava u medijima koje tvrde kako je taj start (napad na Kijev) bio pažljivo planiran, umjesto promašaja iz kojeg sada uče?

Osim toga, Rusija je u ovom ratu uspjela i horizontalno uzdrmati podrucja u kojima je prije dominirao Zapad. Tako je najvazniji (nakon Izraela) americki saveznik na Bliskom istoku Saud. Arabija primljena u BRIKS. Diplomatskim naporima Kine poboljsani su odnosi Saud. Arabije i Irana. Francuzi su izbaceni iz Nigera (a pobunjenici su mahali ruskim zastavama, sto vec samo po sebi govori da je Rusija upletena), a napad Hamasa na Izrael i izraelski produnapad na Gazu su preusmjerili americku vojnu pomoc sa Ukrajine na Izrael.

LOL.
Amerika pruža financijsku podršku Ukrajini kako bi usporila ruske aktivnosti, što će se odraziti na razvoj vojne tehnologije, ekonomije, itd. u narednim godinama. Ovime ne impliciram da je Amerika izazvala rat; poznato je tko je agresor. Ipak, strateški gledano, pametan je potez držati Ukrajinu u igri s svega 5% vojnog proračuna. A ti se samo strpi još malo, pa kad vidiš u 2025. kad Rusiju pokosi val inflacije kog su samo odgodili zbog pojačane vojne proizvodnje za vlastite potrebe...

U takvim okolnostima par stotina srpskih dobrovoljaca koji se bore za Rusiju na jednom miroskopski malom dijelu fronta su marginalna stvar. Osim toga, Beric je u nekim novijim objavama izjavio da je slucaj povoljno rijesen za Srbe te da je izravno iz ureda predsjednika dobio potporu u ovom slucaju. Ne znam samo kako ce se Srbi provesti u sastavu cecenskih jedinica. Morat ce dobro drzati jezik za zubima i paziti da nesto ne lanu protiv islama i muslimana kada se i ako se napiju. Nisam siguran niti da ce im Ceceni dopustiti da piju u njihovim jedinicama. Inace Kadirov je vrlo predani sufija i za Cecenski narod je veliki blagoslov da je sufijski islam utjecajan u Ceceniji, a ne vehabije i vjerski ekstremisti. Tako da i po tom pitanju za Cecene treba imati samo postovanja.

To nije ni važno, važna je pouka za te ekstremiste koji su otišli kao pomagati svojoj braći, a dobili "hladan tuš"!

Najveci gubitnici ovog rata su Ukrajinci. Ako izgube rat, Ukrajina ce biti raskomadana. Ako nekim slucajem pobijede... vec unaprijed su prodani u roblje Zapada:

Baš sam pomislio da se slažem s tobom, kad napišeš "u roblje Zapada". Toliko strašan taj zapad, a svi bi tamo i okoristili se od njih...

Nazad
Vrh