Yahshua (Isus) - biljojed ili mesojed

ISUS JE BIO VEGETARIJANAC... i točka !

Ne.

Mesojedi će naći sto loših argumenata da je Isus bio mesojed i ribojed...ali sve to pada u vodu. Dajte mi neki citat iz Evanđelja da je jeo meso ili ribu i ja ću to osporiti bez problema. Ne smijete, bojite se, vi ste kukavice....

Evo izvoli: Luka 24:41-43; "Ali od radosti i začuđenja nijesu oni još uvijek mogli vjerovati. Zato ih upita: "Imate li ovdje što jesti?" Oni mu dadoše komad ribe pečene i nešto meda. On uze, i jeo je pred njihovim očima što preostade, dade njima."

Bilo bi sjajno da pokažeš svoje znanje umjesto da upućuješ kritike prema drugima, poput nezrelog adolescenta tijekom velikog odmora u školi.

Meni se cini jako dvojbeno da li je Isus bio vegetarijanac. Ne kazem da nije, ali to mi je jako nategnuta tvrdnja. Ako pogledamo tradiciju rane crkve, vidimo da neki pravci doista jesu bili skloni vegetarijanstvu. Recimo, neki gnosticki pravci su bili vegetarijanci. Nasa Crkva bosanska je clanove dijelila na mrsne i nemrsne ljude. Visi stupanj posvecenika je podrazumijevao da ne jedu meso, da zive u celibatu i sl. Postoje naznake da su sljedbenici Crkve bosnske u mladjim godinama bili tzv. mrsni ljudi koji su zivjeli obiteljskim zivotom, jeli meso i sl. te da su tek pod starije dane prelazili u nemrsne ljude i starije godine zivota provodili u isposnistvu. Ta se tradicija i danas zadrzala kod nasih muslimana u Bosni na nacin da je Bosna jedina muslimanska zemlja u kojoj muslimani tradicionalno na hadz idu pred kraj svojeg zivota. Obicno svaki musliman u svijetu nastoji da sto ranije u zivotu obavi hadz, u slucaju da umre, pogine, da je obavio tu vjersku duznost. Kod nasih bosanskih muslimana je bila tradicija da se na hadz ide pred kraj zivota. To je ostatak te bogumilskog obicaja da tek pod konac zivota poduzimas vece i vaznije vjerske obaveze, zavjete i sl.

Opet, s druge strane, ne-gnosticke rane krscanske zajednice nisu sljedile vegetarijanstvo pa je upitno ako bi im Isus to nalagao, zasto bi oni to odbacili. Mozda su gnostici vegetarijanstvo preuzeli iz nekih drugih antickih izvora i tradicija (pitagorejstva i sl.). U svakom slucaju, meni se cini da ima vise osnova za vjerovati da su Isus i rani krscani ipak jeli meso, ribu i sl.

U ranim danima kršćanstva, konzumacija mesa nije bila zabranjena ili osuđivana kao takva. Međutim, bilo je različitih skupina i strujanja unutar kršćanstva koje su imale različite stavove o prehrani i askezi.

Jedna od tih grupacija bili su asketi, koji su prakticirali strog način života, uključujući suzdržavanje od određenih jela. Neki asketi su se inspirirali grčkom filozofijom i njezinim naglaskom na duhovnosti i samonametnutim ograničenjima. U toj perspektivi, konzumacija mesa i drugih tjelesno zadovoljavajućih namirnica mogla je biti shvaćena kao smetnja duhovnom napretku.

No, u to vrijeme apostolske crkve, čiji je apostol Pavao bio jedan od predstavnika, naglasak je bio na drugim aspektima vjere. Pavao je isticao da hrana nije ključna za duhovni rast i približavanje Bogu. Njegova propovijedanja usmjerena su prema oslobođenju od strogih zakonitosti, s naglaskom na važnost ljubavi i jedinstva unutar kršćanske zajednice te na suzdržavanje od osuđivanja temeljenog na prehrambenim navikama.

Pavao je napisao ovo u Poslanici Rimljanima 14:1-3: "A slaboga u vjeri primajte lijepo, a da ne sudite o mišljenju njegovu. Jer jedan vjeruje, da smije sve jesti, a koji je slab, jede zelje. Koji jede, neka ne prezire onoga, koji ne jede, i koji ne jede, neka ne osuđuje onoga, koji jede, jer ga je Bog primio,"

Ovaj stav apostola Pavla odražavao je razumijevanje da hrana nije bitna u odnosu prema Bogu i da se kršćani ne bi trebali dijeliti i osuđivati zbog svojih prehrambenih izbora.

Što se tiče nametanja zabrana vezanih za hranu i druge prakse, apostol Pavao je prepoznao prisutnost tumačenja koja zabranjuju konzumaciju onoga što je Bog stvorio kao hranu za ljude:1. Tim 4:1-5:
"A Duh govori jasno, da će u posljednja vremena odstupiti neki od vjere, slušajući lažne duhove i nauke zlih duhova, U licemjerju lažaca, koji imaju biljeg upečen na svojoj savjesti, Koji zabranjuju ženiti se, blagovati jela, koja Bog stvori, da ih vjernici i oni, koji upoznaše istinu, uzimaju sa zahvalnošću. Jer je svako stvorenje Božje dobro, i ništa nije na odmet, što se uzima sa zahvalnošću, Jer se posvećuje riječju Božjom i molitvom."

moja osobna istraživanja vezana uz tu temu dovela su me do zaključka da rani kršćani zaista jesu bili biljojedi. No, zaista to i nije nešto najvažnije. Čovjek može biti biljojed a biti zao i što mu to vrijedi ako je izvana gladac iznutra jadac.
Shvatila sam da to pitanje dovodi do pretjerane averzije i ljutnje od strane mesojeda, mislim da je to uvidio i apostol Pavao, jednostavno to je naša ljudska priroda uvijek spremna više na zlo nego na dobro -- nažalost, zato neka je svako uvjeren u svoje.

Zadnje uređeno:
Shvatila sam da to pitanje dovodi do pretjerane averzije i ljutnje od strane mesojeda, mislim da je to uvidio i apostol Pavao, jednostavno to je naša ljudska priroda uvijek spremna više na zlo nego na dobro -- nažalost , zato neka je svako uvjeren u svoje.

Pavao nije baš direktno komentirao situacije vezane uz prehrambene navike i ljutnju, više se fokusirao na općenitu priču o ljubavi i zajedništvu među vjernicima. On nije bio baš specifičan u pogledu "mesojeda" ili bilo kojeg drugog prehrambenog pristupa. Tako da tvrdnja da je Pavao već tada znao za ljutnju "mesojeda" može biti neka više svojevrsna interpretacija nego neki precizan zaključak iz njegovih stavova.

Danas često primjećujemo da osobe koje su prešle na vegetarijansku ili vegansku prehranu ponekad postavljaju velik pritisak na one koji i dalje jedu meso. Rijetko je situacija obrnuta, gdje osobe koje konzumiraju raznovrsnu hranu osuđuju one koji se suzdržavaju od mesa, osim možda u obiteljskim okruženjima. Ali, naravno, ne treba generalizirati, ima svega i to ovisi o različitim čimbenicima...

Pavao nije baš direktno komentirao situacije vezane uz prehrambene navike i ljutnju, više se fokusirao na općenitu priču o ljubavi i zajedništvu među vjernicima. On nije bio baš specifičan u pogledu "mesojeda" ili bilo kojeg drugog prehrambenog pristupa. Tako da tvrdnja da je Pavao već tada znao za ljutnju "mesojeda" može biti neka više svojevrsna interpretacija nego neki precizan zaključak iz njegovih stavova.

Danas često primjećujemo da osobe koje su prešle na vegetarijansku ili vegansku prehranu ponekad postavljaju velik pritisak na one koji i dalje jedu meso. Rijetko je situacija obrnuta, gdje osobe koje konzumiraju raznovrsnu hranu osuđuju one koji se suzdržavaju od mesa, osim možda u obiteljskim okruženjima. Ali, naravno, ne treba generalizirati, ima svega i to ovisi o različitim čimbenicima..

Moguće da je i tako kako vi kažete... no moje iskustvo je zaista suprotno i onakvo je kako sam opisala. Naišla sam na nepotrebnu, čudnu i bolesnu averziju i bijes koju ne razumijem u potpunosti od druge strane pa nisam nastavljala raspravu. Uz to sam osoba koja rijetko priča o tome i koja ne vjeruje da će te to što ne jedeš meso posvetiti, napisala sam ima mnogo ljudi koji su biljojedi a nisu baš neke dobrice. Ništa ne vrijedi ako se netko ponaša kao moderni farizej a iznutra je pun svakog crnila i zla.
Moja osobna istraživanja (ne govorim o new age izvorima -- iako i oni uvijek govore nešto istine) dovela su me da sa sigurnošću vjerujem da su pravi biblijski kršćani zaista bili biljojedi. Neka svatko istražuje za sebe, nije najvažnija tema i često izaziva nepotreban kontra efekt.

Lijep pozdrav

Zadnje uređeno:
Da ne postoji mnogo drugih povijesnih zapisa koji se slažu da mesija i cijela ta zajednica Ebionita nisu jeli meso, i da postoji samo taj zapis iz Biblije da je jeo ribu to još uvijek nije dokaz da jeste jeo meso zato što su knjige podložne prepravljanju i krojenju kako tko hoće prema svom vjerovanju. Evo baš sad studiram jednu knjigu u kojoj su Petrove propovjedi. Postoji u originalu i postoji katolička verzija iste. Prepravljanja što su napravili su nevjerojatna. Ono što nisu mogli prepraviti to su izbacili pod izgovorom da je uništen taj dio originala.

Kad pogledamo cjelokupnu sliku, u Edenu se nije jelo meso, neće se jesti na novoj zemlji meso, zakon je svet pravedan i dobar i nepromjenjljiv, mesija ga nije kršio. U tu sliku se uklapa samo onaj izvještaj koji daje povijest da on nije jeo meso. Štoviše, niti za stolom nisu jeli sa onima koji su ga jeli.

Da ne postoji mnogo drugih povijesnih zapisa koji se slažu da mesija i cijela ta zajednica Ebionita nisu jeli meso, i da postoji samo taj zapis iz Biblije da je jeo ribu to još uvijek nije dokaz da jeste jeo meso zato što su knjige podložne prepravljanju i krojenju kako tko hoće prema svom vjerovanju. Evo baš sad studiram jednu knjigu u kojoj su Petrove propovjedi. Postoji u originalu i postoji katolička verzija iste. Prepravljanja što su napravili su nevjerojatna. Ono što nisu mogli prepraviti to su izbacili pod izgovorom da je uništen taj dio originala.

Kad pogledamo cjelokupnu sliku, u Edenu se nije jelo meso, neće se jesti na novoj zemlji meso, zakon je svet pravedan i dobar i nepromjenjljiv, mesija ga nije kršio. U tu sliku se uklapa samo onaj izvještaj koji daje povijest da on nije jeo meso. Štoviše, niti za stolom nisu jeli sa onima koji su ga jeli.

Zanimljivo je vaše istraživanje.

Jakov je bio univerzalno priznat kao strogi vegetarijanac i zapravo je odgajan kao vegetarijanac (Euzebije, Crkvena povijest 2.23.5–6).

Prve kršćane odbijalo je javno izlaganje i ubijanje životinja u rimskom Koloseumu, koje bi ponekad predstavljalo borbu i ubijanje mnogih životinja (i ljudi). Protivili su se "ludilu cirkusa" i "zvjerstvima arene" (Tertulijan, Apologija 38). Tertulijan primjećuje da kršćani “nemaju ni krv životinja u svojim obrocima jednostavne i prirodne hrane” (Apologija 9)

Jakov je bio univerzalno priznat kao strogi vegetarijanac i zapravo je odgajan kao vegetarijanac (Euzebije, Crkvena povijest 2.23.5–6).

"Bio je svet od utrobe svoje majke; i nije pio vina ni žestoka pića, niti je jeo meso . Nikakva mu britva nije došla na glavu ; nije se namazao uljem i nije se kupao. Samo je njemu bilo dopušteno ući u sveto mjesto; jer nije nosio vunenu nego lanenu odjeću. I imao je naviku ulaziti sam u hram, i često su ga nalazili na koljenima kako moli za oprost za ljude, tako da su mu koljena postala tvrda poput devinih, zbog toga što ih je neprestano savijao u svom štovanju Boga , i traženju oprosta za ljude." Church History 2.23.5-6".

Ovdje vidimo da je Jakov svojim načinom života pokazivao posvećenost i duboku pobožnost prema Bogu. Njegova suzdržanost od vina, žestokih pića i mesa te posebne prakse kao što je nošenje lanene odjeće i izbjegavanje britve jasno ukazuju na njegov osobni način povezanosti s Bogom. Slično kao što su pojedinci poput Ivana Krstitelja i Samsona imali svoje specifične načine života i odnosa prema Bogu, Jakov je odabrao svoj put kako bi se duboko povezao s Božjim načelima. Važno je napomenuti da su takvi načini života često bili osobna predanost i izbor pojedinca, a ne nužno pravilo koje je bilo načelo cijele crkve tog vremena.

Prve kršćane odbijalo je javno izlaganje i ubijanje životinja u rimskom Koloseumu, koje bi ponekad predstavljalo borbu i ubijanje mnogih životinja (i ljudi). Protivili su se "ludilu cirkusa" i "zvjerstvima arene" (Tertulijan, Apologija 38). Tertulijan primjećuje da kršćani “nemaju ni krv životinja u svojim obrocima jednostavne i prirodne hrane” (Apologija 9)

Prve kršćane je s pravom odbijalo sudjelovanje u surovim praksama kao što je javno izlaganje i ubijanje životinja u rimskom Koloseumu. Ovakve okrutne priredbe uključivale su borbe i ubijanje velikog broja životinja, pa čak i ljudi, što je bilo u oštroj suprotnosti s kršćanskim načelima ljubavi prema bližnjima i poštivanja Božjeg stvorenja. U takvom okruženju, kršćani su se protivili "ludilu cirkusa" i "zvjerstvima arene", prepoznajući da su takvi događaji narušavali temeljne etičke vrijednosti vjere.

U Starom zavjetu, Bog je zabranio jedenje krvi kao dio Njegovih zapovijedi. U Levitskom zakoniku 17:10-12, stoji: "Nijedna krv, ničija krv ne smije se jesti. Tko jede krv, neka se istrijebi iz svoga naroda." Ovo pravilo je bilo važno jer je Bog naglašavao svetost i životnost krvi te ju je povezivao s životom.

Djela apostolska 15 također donose važno učenje o izbjegavanju konzumacije krvi. Na saboru u Jeruzalemu, apostoli su se sastali kako bi raspravili pitanje o kršćanskim obvezama iz židovskog Zakona. U Djelima apostolskim 15:28-29 stoji: "Došli smo do odluke, Duh Sveti i mi, da vam ne nametnemo veće breme osim ovih nužnih stvari: da se klonite jela žrtvovanih idolima, krvi, mesa udavljenih i bluda." Sabor je jasno istaknuo važnost izbjegavanja konzumacije krvi, što ukazuje na kontinuitet Božjeg učenja o svetosti života i poštivanju Božjih zakona.

"Bio je svet od utrobe svoje majke; i nije pio vina ni žestoka pića, niti je jeo meso . Nikakva mu britva nije došla na glavu ; nije se namazao uljem i nije se kupao. Samo je njemu bilo dopušteno ući u sveto mjesto; jer nije nosio vunenu nego lanenu odjeću. I imao je naviku ulaziti sam u hram, i često su ga nalazili na koljenima kako moli za oprost za ljude, tako da su mu koljena postala tvrda poput devinih, zbog toga što ih je neprestano savijao u svom štovanju Boga , i traženju oprosta za ljude." Church History 2.23.5-6".

Ovdje vidimo da je Jakov svojim načinom života pokazivao posvećenost i duboku pobožnost prema Bogu. Njegova suzdržanost od vina, žestokih pića i mesa te posebne prakse kao što je nošenje lanene odjeće i izbjegavanje britve jasno ukazuju na njegov osobni način povezanosti s Bogom. Slično kao što su pojedinci poput Ivana Krstitelja i Samsona imali svoje specifične načine života i odnosa prema Bogu, Jakov je odabrao svoj put kako bi se duboko povezao s Božjim načelima. Važno je napomenuti da su takvi načini života često bili osobna predanost i izbor pojedinca, a ne nužno pravilo koje je bilo načelo cijele crkve tog vremena.

Prve kršćane je s pravom odbijalo sudjelovanje u surovim praksama kao što je javno izlaganje i ubijanje životinja u rimskom Koloseumu. Ovakve okrutne priredbe uključivale su borbe i ubijanje velikog broja životinja, pa čak i ljudi, što je bilo u oštroj suprotnosti s kršćanskim načelima ljubavi prema bližnjima i poštivanja Božjeg stvorenja. U takvom okruženju, kršćani su se protivili "ludilu cirkusa" i "zvjerstvima arene", prepoznajući da su takvi događaji narušavali temeljne etičke vrijednosti vjere.

U Starom zavjetu, Bog je zabranio jedenje krvi kao dio Njegovih zapovijedi. U Levitskom zakoniku 17:10-12, stoji: "Nijedna krv, ničija krv ne smije se jesti. Tko jede krv, neka se istrijebi iz svoga naroda." Ovo pravilo je bilo važno jer je Bog naglašavao svetost i životnost krvi te ju je povezivao s životom.

Djela apostolska 15 također donose važno učenje o izbjegavanju konzumacije krvi. Na saboru u Jeruzalemu, apostoli su se sastali kako bi raspravili pitanje o kršćanskim obvezama iz židovskog Zakona. U Djelima apostolskim 15:28-29 stoji: "Došli smo do odluke, Duh Sveti i mi, da vam ne nametnemo veće breme osim ovih nužnih stvari: da se klonite jela žrtvovanih idolima, krvi, mesa udavljenih i bluda." Sabor je jasno istaknuo važnost izbjegavanja konzumacije krvi, što ukazuje na kontinuitet Božjeg učenja o svetosti života i poštivanju Božjih zakona.

Kao što sam ti već rekla vegetarijanka jesam, ali ona koja ne gleda što drugi jede. Imam kao svaka osoba svoje mane ali to nije jedna od njih. U krivoj crkvi se moliš. Zapravo me baš i nije zanimala ova tema dok nisam naišla na napad ljudi koje nikada nisam ni uvrijedila ni ništa loše napravila, niti sam imala zle namjere što sam postavila neke stvari koje su ih pretpostavljam isprovocirale. Iako im ne zamjeram, jer to je u našoj ljudskoj prirodi, šta se tu može, to su samo ljudi... To se dogodilo jednom, mene nema po raspravama okolo. Odlučila sam se povući i proučiti to temeljitije i dobila potvrdu od ozbiljnih ljudi Židova koji proučavaju Pisma da razmišljam razumno i da sam u pravu, ljudi koji su mesojedi s poštovanjem i pristojnošću su mi to priznali, a ovdje ako zineš nešto što nekome ne odgovara odmah napad i na ružno. Pojedine vjerske sekte i grupe se čak i osvećuju, što je sramotno i jadno. Kad nemaš validne argumente a prodaješ bozu šta ti preostaje nego napad, to puno govori o takvim ljudima. Sve to u stilu ubijmo glasnika koji donosi istinu što prije, dajmo žrtvu našem bogu Molohu umišljajući u svom iskvarenom umu da radimo za Krista, bavimo se vrebanjem, klevetanjem i svakim zlom i gadostima koje posjeduje naša crna duša i sotonski um željan kontrole nad drugim ljudskim bićem. Svatko tko proučava Bibliju zna da je to taktika sotonina.
Zaista mnogi će misliti da su radili dobro kad su radili zlo drugima i sve to u ime Isusovo.

Kradljivac se pojavljuje samo za krasti, ubiti i uništiti; ja, ja sam došao da ljudi imaju život i da ga imaju u izobilju.
ja sam dobri pastir: dobri pastir se odriče vlastitog života za svoje ovce Ivan 10:10-11

Poštujem tvoje razmišljanje i ne smeta mi ali imam svoje i ne slažem se s tobom, barem ne u potpunosti.

Zadnje uređeno:
Zanimljivo je vaše istraživanje.

Kad čovjek krene putem istine i kad počne da se odmotava klupko nije ni svjestan gdje će taj put odvesti. Prije izvjesnog vremena, iako sama vegetarijanac bilo mi je neprihvatljivo da su sljedbenici mesije bili vegani, oni koji su jeli pashalno jagnje. Da bi to prihvatila morala sam prvo otkriti istinu da pashalno jagnje uopšte nisu ni trebali jestii, i nisu jeli zato što žrtveni sistem nikad nije dio zakona..... Istina je kao mozaik. Mora se sklapati po redu. Ne možeš staviti jedan djelić u centar mozaika i reći da on sasvim sigurno tamo pripada ako nisi prvo posložio barem neke dijelove oko njega.

ISUS JE BIO VEGETARIJANAC... i točka !

Ima ja yutube mnogo dobrih ukaza za učenja i ranokršćanska izvješća po kojima je Isus ali i njegovi učenici bilo vegetarijanci.

Isto tako na internetu se može naići na tekstove da je Jakov Pravednik, Isusv brat bio vegetarijanac poznati, i da su ga povjesničari tog vremena kao takvog identificirali...pa se kaže da nije htio čak niti ništa od životinjskog na svojem tijelu od odjeće nosti...ništa niti vunenog...samo laneno platno.

Mesojedi će naći sto loših argumenata da je Isus bio mesojed i ribojed...ali sve to pada u vodu. Dajte mi neki citat iz Evanđelja da je jeo meso ili ribu i ja ću to osporiti bez problema. Ne smijete, bojite se, vi ste kukavice....

Mt. 26
17 A u prvi dan presnih hlebova pristupiše učenici k Isusu govoreći: Gde ćeš da ti zgotovimo pashu da jedeš?
Da li znas da se radi o jagnjetu koje se kolje za Pashu i posle sredjivanja i pecenja sluzi ???
Sta mislis sta svi Jevreji jedu za Pashu???,ili su se Isus i njegovi apostoli razlikovali od ostalih Jevreja???
Pa zar si zaboravio da je njihova osnovna hrana kao stocara bila stoka i to pre svega goveda,ovce i koze.???,a tek posle riba itd.
Dakle nije bilo pitanje dal ce Isus da jede zaklano jagnje vec gde ce da ga jede,jer on ga je jeo od malena kao i svi drugi Jevreji.
CRO Deuteronomy 12:15 Ali svaki put kad ti srce zaželi, možeš zaklati i jesti mesa u svim svojim gradovima, prema blagoslovu koji ti Jahve, Bog tvoj, bude davao. I nečist i čist može ga jesti, kao da je od srne ili jelena. (Deut. 12:15 CRO)
CRO Colossians 2:16 Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama. (Col. 2:16 CRO)

Ako Jehovi svjedoci vjeruju da ce svi biti vegetarijanci, cak i lavovi i tigrovi, kako to da jedu meso?

Pretpostavljam da vec znam odgovor, oni jednostavno cekaju da sve Bog sam napravi. Kada jednom Bog dodje i napravi Zemlju vegetarijanskom planetom, onda ce i oni, zajedno s lavom i jagnjetom, jesti bilje i travu.

Ali ako vec cekaju da sve Bog sam napravi, zasto su toliko navalili na ljude da se preobrate? Zasto stoje po ulicama i idu po kucama? Zar ne bi i tu trebao samo cekati da Bog obavi sav posao?

Da sam ja Jehovin svjedok, uzivao bih u dokolici kod kuce uz pivo i TV i cekao da Bog sve napravi... budi volja Njegova. Ne bih isao ni na nedjeljna okupljanja, sve bih jednostavno prepustio Bogu, a ja bih samo strpljivo cekao. Uostalom, zar ne naucavaju oni da smak svijet samo sto nije... pa cemu onda da se covjek napreze. Jednostavno sve prepustiti Bogu.

Mt. 26
17 A u prvi dan presnih hlebova pristupiše učenici k Isusu govoreći: Gde ćeš da ti zgotovimo pashu da jedeš?
Da li znas da se radi o jagnjetu koje se kolje za Pashu i posle sredjivanja i pecenja sluzi ???
Sta mislis sta svi Jevreji jedu za Pashu???,ili su se Isus i njegovi apostoli razlikovali od ostalih Jevreja???
Pa zar si zaboravio da je njihova osnovna hrana kao stocara bila stoka i to pre svega goveda,ovce i koze.???,a tek posle riba itd.
Dakle nije bilo pitanje dal ce Isus da jede zaklano jagnje vec gde ce da ga jede,jer on ga je jeo od malena kao i svi drugi Jevreji.
CRO Deuteronomy 12:15 Ali svaki put kad ti srce zaželi, možeš zaklati i jesti mesa u svim svojim gradovima, prema blagoslovu koji ti Jahve, Bog tvoj, bude davao. I nečist i čist može ga jesti, kao da je od srne ili jelena. (Deut. 12:15 CRO)
CRO Colossians 2:16 Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama. (Col. 2:16 CRO)

Nitko ne govori da se u Bibliji ne može naći jedenje jagnjeta za pashu ili jedenje ribe ili bilo kojeg "čistog "mesa kao dozvola od Boga ili zapovjest od Boga. Ono što je važno za zapaziti je da u istoj toj Bibliji piše da su Izraelci imali "PISANI ZAKON BOŽJI" što automatski sve što je ikad napisano stavlja pod upitnik.

Jeremija 8,7I roda u zraku zna svoje vrijeme, golub i lastavica i ždral drže se vremena povratka svojega. A narod moj ne zna pravnoga reda Gospodnjega."
Jeremija 8,8Kako možete reći: "Mudri smo, imamo zakon Gospodnji!" Jest, dobro, ali je to lažju učinila lažljiva pisaljka književnika.
Jeremija 8,9Sramiti se moraju mudraci, smeteni su i pogođeni. Odbacili su riječ Gospodnju. Što im još preostade od mudrosti?

Nakon što utvrdimo da postoji lažni zakon potrebno je odvojiti laži od istine a u tome nam pomaže Duh Sveti.

Ivan 16,7Ali ja vam istinu govorim: "Bolje je za vas, da ja idem; jer ako ne otidem, Utješitelj neće doći k vama; ako li otidem, poslat ću ga k vama
Ivan 16,8I kad on dođe, dokazat će svijetu što je grijeh, i o pravdi, i o sudu.
Ivan 16,9O grijehu, jer ne vjeruju u mene;
Ivan 16,10O pravdi, jer idem k Ocu svojemu, i više me nećete vidjeti;
Ivan 16,11O sudu, jer je knez ovoga svijeta osuđen.
Ivan 16,12Još bih vam imao mnogo da kažem, ali sad ne možete podnijeti.
Ivan 16,13Ali kad dođe on, Duh istine, uvest će vas u svu istinu, jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje, i javit će vam buduće stvari.

Što je to na što proroci upozoravaju narod da griješi? Između ostalog to je žrtvovanja i jedenje mesa.

Izaija 1,2Čujte, nebesa, slušaj, zemljo, jer Gospod govori: "Djecu odgojih i podigoh, ali mi ona postade nevjerna.
Izaija 1,3Vol poznaje gospodara svojega i magarac jasle gospodara svojega. Samo Izrael ne poznaje, narod moj ne razumije!"
Izaija 1,4Jao, pokoljenje griješno, narode zlodjelima natovareni, leglo zlikovaca, djeco izrođena! Oni ostaviše Gospoda, pogrdiše Sveca Izraelova, okrenuše mu leđa.
Izaija 1,5Kamo da vas se još bije, kad jednako otpadate?
Izaija 1,6Posve je bolesna glava i posve je iznemoglo srce. Od pete do glave nema ništa zdrava na tebi, samo uboj, modrice i rane svježe. Nije ih se iscijedilo, ni zavilo, ni uljem ublažilo.
Izaija 1,7Zemlja je vaša postala pustinja, gradovi su vaši ognjem popaljeni i vaše njive - : tuđini ih jedu na vaše oči, pustoš je kao kod razora Sodome.
Izaija 1,8Samo kći Siona preostade kao koliba u vinogradu, kao stražara u polju krastavaca, kao kula stražarska.
Izaija 1,9Jest, da nam Gospod nad vojskama nije ostavio jedan ostatak, bili bismo kao Sodoma, izjednačili bismo se s Gomorom!
Izaija 1,10I čujte riječ Gospodnju, knezovi Sodome, poslušaj naputak Boga našega, narode Gomore!
Izaija 1,11"Što će mi mnoštvo žrtava vaših?", tako govori Gospod. "Sit sam žrtava od ovnova i pretiline od teladi i ne marim više za krv bikova, janjaca i jaraca.
Izaija 1,12Kad dolazite da se pokažete preda mnom -: tko traži od vas, da gazite trijemove moje?
Izaija 1,13Ne prinosite više žrtava nevrijednih, jer mi se gadi. Mjesec mlađak, subotu, poziv na blagdan svečan - ne podnosim: zlodjela i blagdan.
Izaija 1,14Duša moja mrzi na vaše mlađake i blagdane, jer su mi na teret i dodija mi podnositi ih.
Izaija 1,15I kad širite ruke svoje zatvaram ipak oči svoje od vas, i kad molite još toliko, ne slušam vas: ruke su vaše pune krvi.
Izaija 1,16Operite se! Očistite se! Uklonite zla djela svoja ispred očiju mojih, prestanite zlo činiti!
Izaija 1,17Učite se dobro činiti: težite za pravdom, pomažite potlačenomu, pribavite pravicu siroti, branite udovicu!"
Izaija 1,18"Dobro dakle, sudimo se!", tako govori Gospod. "I ako su grijehi vaši crveni kao skerlet, postat će bijeli kao vuna!
Izaija 1,19Ako hoćete slušati, uživat ćete najbolje u zemlji.
Izaija 1,20Ali ako nećete i prkosite, prožderat će vas mač!" - Zaista, usta Gospodnja rekoše.
Izaija 1,21Kako postade bludnicom vjerni grad, koji je bio pun pravice! Nekoć je stanovala u njemu pravednost, a sada - krvnici.

Mirjam znam za apostola Petra i njegovu izjavu ☺

Za Klementove homilije, također napisane u drugom stoljeću, mnogi kažu da se temelje na propovijedima sv. Petra i smatraju ih, izuzimajući Bibliju, možda najranijim kršćanskim tekstovima. Homilija XII smiono izjavljuje:Neprirodno jedenje mesa, sa svojim žrtvovanjima i nečistim gozbama, isto je tako zagađujuće kao i pogansko obožavanje zloduha, i onaj tko se tome prepušta zapravo jede sa vragom.” Tko smo mi da bismo raspravljali sa sv. Petrom? Nadalje, postoji jedna učena rasprava o načinu ishrane sv. Pavla, usprkos plemenitom stavu glede ishrane kojeg nalazimo u njegovim zapisima. Djela 24:5 govore o Pavlu kao pripadniku nazarećanske sekte – sekte koja je slijedila principe esena, uključujući i vegetarijanstvo.
A prema dr.Edgaru Goodspeedu, u njegovoj se Povijesti ranog kršćanstva spominju “Tomina djela” koja su nekad koristile rane kršćanske sekte. Ovi spisi opisuju da se i sv. Toma također suzdržavao od mesne ishrane. U međuvremenu, istaknuti nam crkveni otac Euzebije (264-349 g.n.e.), navodeći Hegesippusa (oko 160 g .n.e.), govori kako se Jakov, inače od mnogih prihvaćen kao Kristov brat, također suzdržavao od jedenja mesa životinja.
(iz knjige Hrana za duh; autor Steven Rosen)

No mi po njegovu obećanju iščekujemo nova nebesa i novu zemlju, u kojima prebiva pravednost.
Stoga, ljubljeni, budući da takvo što iščekujete, revno nastojte da vas on nađe u miru, bez ljage i besprijekorne.
A strpljivost našega Gospodina smatrajte spasenjem; kao što vam je i naš ljubljeni brat Pavao napisao po mudrosti koja mu je dana,
kao i u svim svojim poslanicama gdje o tome govori; u kojima ima ponešto teže razumljivo, što neuki i nepostojani iskrivljuju, kao i ostala Pisma, na vlastitu propast.

Vi se, stoga, ljubljeni, budući da to unaprijed znate, čuvajte da ne biste i vi, zavedeni zabludom razuzdanikâ, otpali od svoje postojanosti.
Nego rastite u milosti i u poznavanju našega Gospodina i Spasitelja, Isusa Krista. Njemu slava i sada i zauvijek. Amen. 2. Petrova 3,13-18

Nije apostol Pavao lažni apostol, već apostol Petar kaže da ga mnogi iskrivljuju na vlastitu propast, budući da učeno tj. teže razumljivo govori u svojim poslanicama.

No mi po njegovu obećanju iščekujemo nova nebesa i novu zemlju, u kojima prebiva pravednost.
Stoga, ljubljeni, budući da takvo što iščekujete, revno nastojte da vas on nađe u miru, bez ljage i besprijekorne.
A strpljivost našega Gospodina smatrajte spasenjem; kao što vam je i naš ljubljeni brat Pavao napisao po mudrosti koja mu je dana,
kao i u svim svojim poslanicama gdje o tome govori; u kojima ima ponešto teže razumljivo, što neuki i nepostojani iskrivljuju, kao i ostala Pisma, na vlastitu propast.

Vi se, stoga, ljubljeni, budući da to unaprijed znate, čuvajte da ne biste i vi, zavedeni zabludom razuzdanikâ, otpali od svoje postojanosti.
Nego rastite u milosti i u poznavanju našega Gospodina i Spasitelja, Isusa Krista. Njemu slava i sada i zauvijek. Amen. 2. Petrova 3,13-18

Nije apostol Pavao lažni apostol, već apostol Petar kaže da ga mnogi iskrivljuju na vlastitu propast, budući da učeno tj. teže razumljivo govori u svojim poslanicama.

Prepravljanjem Petrovih poslanica, pisanjem u njegovo ime možeš dobiti što god želiš. Petar nije poznavoo nijednog Pavla, samo Simona koji odgovara liku Pavla. Treba pročitati Petrove propovjedi.

Hrana – zabrane - dozvole

=====

Stari Zavjet

=====

1. u Edenu dozvoljeno BILJE, SJEMENJE I SA STABLA ŽIVOTA

POSTANAK 1,29

I doda Bog: "Evo, dajem vam SVE BILJE ŠTO SE SJEMENI, po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam budu za hranu!

2. po Potopu dozvoljeno SVE BILJE I SVE ŽIVOTINJE, OSIM KRVI

POSTANAK 9,3

SVE ŠTO SE KREĆE I ŽIVI NEKA VAM BUDE ZA HRANU:

sve vam dajem, kao što vam dadoh zeleno bilje.

3. po prelasku Crvenog mora DOZVOLJENE ČISTE,

a ZABRANA NA NEČISTE ŽIVOTINJE, po Levitskim Zakonima.

4. NZ dozvoljeno SVE.

--------

Novi Zavjet

====

Dozvoljeno sve (OSIM KRVI I ŽRTVOVANOG MESA);

DJELA APOSTOLSKA 15,28

Zaključismo Duh Sveti i mi ne nametati vam nikakva tereta osim onoga što je potrebno:

DJELA APOSTOLSKA 15,29

UZDRŽAVATI SE OD MESA ŽRTVOVANA IDOLIMA, OD KRVI, OD UDAVLJENOGA i od bludništva. Budete li se toga držali, dobro ćete učiniti. Živjeli!

=====
Zakon o – HRANI - je dan TADA - samo Židovima,
samo zato da se ISKUŠAJU,
a ne zato jer je neka hrana zdrava ili nezdrava za ljude.
..........
PONOVLJENI ZAKON 8,2
Sjećaj se svega puta kojim te Jahve, Bog tvoj, vodio po pustinji ovih četrdeset godina da te ponizi, ISKUŠA i dozna što ti je u srcu:

HOĆEŠ LI DRŽATI ZAPOVIJEDI NJEGOVE ILI NEĆEŠ.

SUCI 3,4
Oni su poslužili DA SE ISKUŠA IZRAEL:
da bi se vidjelo HOĆE LI SE DRŽATI ZAPOVIJEDI
što ih je JAHVE preko Mojsija dao njihovim ocima.

............
A zato što su bili NEpokorni – dao im je -

EZEKIEL 20,25

I ZATO IM DADOH UREDBE KOJE NE BIJAHU DOBRE,

ZAKONE KOJI USMRĆUJU:
=====

U NZ je izvršena „IZMJENA“ Zakona -

HEBREJIMA 7,12

Doista kad se mijenja SVEĆENIŠTVO,
NUŽNO SE MIJENJA I ZAKON.

---------

Nazad