Zašto je ljudima ideja Svetog Predanja tako odbojna?

• Pokretač teme Pokretač teme Maki
  • Datum početka Datum početka

Maki

Pravoslavac
Član
Reakcijski bodovi
361
Bodovi
83
Većina forumaša ovdje zastupa sola scriptura pristup gdje se samo Biblija uzima u obzir, makar deklarativno. Moram priznati da mi nije jasno zašto je ideja da postoji usmeno Predanje koje je jednake važnosti kao i Pismo tako neshvatljivo i odbojno za mnoge ljude. Apostoli nisu zapisali apsolutno sve što su naučavali prve hrišćane, i sami kažu da postoje usmena predanja kojih se hrišćani moraju pridržavati.

Isus je često kritizirao religijske vođe svog vremena zbog pridržavanja ljudskih tradicija koje su se suprotstavljale Božjim zapovijedima (Matej 15:1-9). Znači protestanti se trebaju vratiti ka izvoru - Božijoj riječi.
Isto tako mi protestanti tvrdimo da su tradicije i predaje koje su se razvijale kroz istoriju često bile podložne ljudskim greškama i tumačenjima - npr. jedan otac tumači ovako, drugi onako, jedan vjeruje ovako, drugi onako.

U 2. Petru 1:20-21 se naglašava da je Pismo nadahnuto Duhom Svetim, a ne ljudskim izvorima. Ovo može sugerirati da je Pismo samo po sebi jasno i da ne zahtijeva dodatne tradicije za razumijevanje. Kako ti meni možeš dokazati da su neki oci bili nadahnuti Sv. Duhom dok su pisali svoja djela?!

Isus je često kritizirao religijske vođe svog vremena zbog pridržavanja ljudskih tradicija koje su se suprotstavljale Božjim zapovijedima (Matej 15:1-9). Znači protestanti se trebaju vratiti ka izvoru - Božijoj riječi.
Isto tako mi protestanti tvrdimo da su tradicije i predaje koje su se razvijale kroz istoriju često bile podložne ljudskim greškama i tumačenjima - npr. jedan otac tumači ovako, drugi onako, jedan vjeruje ovako, drugi onako.
Tako je i takva farisejska predanja o Usmenoj Tori, Talmudu i Mišni hrišćanstvo je i odbacilo. Ali nije svako predanje takvog tipa.

U 2. Petru 1:20-21 se naglašava da je Pismo nadahnuto Duhom Svetim, a ne ljudskim izvorima. Ovo može sugerirati da je Pismo samo po sebi jasno i da ne zahtijeva dodatne tradicije za razumijevanje.
2 Petrova upravo ukazuje na opasnosti olakog tumačenja Pisma:
"16. Kao što govori o ovome i u svima svojim Poslanicama, u kojima su neka mjesta teško razumljiva. koja neuki i neutvrđeni izvrću, kao i ostala Pisma na svoju sopstvenu propast." (2 Petrova 3:16).
Dakle potreban je autoritativni tumač.

Kako ti meni možeš dokazati da su neki oci bili nadahnuti Sv. Duhom dok su pisali svoja djela?!
Tako što ću ti ukazati da su upravo Sv. Oci odredili šta će ući u Pismo.

Većina forumaša ovdje zastupa sola scriptura pristup gdje se samo Biblija uzima u obzir, makar deklarativno. Moram priznati da mi nije jasno zašto je ideja da postoji usmeno Predanje koje je jednake važnosti kao i Pismo tako neshvatljivo i odbojno za mnoge ljude. Apostoli nisu zapisali apsolutno sve što su naučavali prve hrišćane, i sami kažu da postoje usmena predanja kojih se hrišćani moraju pridržavati.
Usmeno predanje biblijskih knjiga je u povijesti bilo obavezno , recimo knjige Mojsijeve do izlaska iz Egipta su čuvane , učenjem napamet priča o događajima . Priče o stvaranju također , sve do sklapanja saveza sa Bogom , Židovi su se koristili pamćenjem , i podučavanjem djece od malena .
A onda se sklapanjem saveza sa Bogom sve prenijelo na papir .
Pošto se prestalo tako prenositi sav biblijski tekst , nema čovjeka koji ima sve knjige u glavi napamet .
Vi kada citirate predanje , vaše citiranje nije točno po stihu i knjizi , nešto kažete i mi treba da vam vjerujemo ?

Tako sam već došao u sukob zbog ne razumijevanja šta to vi citirate i odakle vam takvi zaključci .

I sad neki traže da samo odgovaram na pitanja a da ne objašnjavam još i okolne biblijske tekstove .

To tako ne ide , jer ako predanje ne daje točne citate iz pisma , onda mogu biti u suprotnosti , svatko danas može reći da ima svetog duha !
No kako znati tko govori istinu ?

Usmeno predanje biblijskih knjiga je u povijesti bilo obavezno , recimo knjige Mojsijeve do izlaska iz Egipta su čuvane , učenjem napamet priča o događajima . Priče o stvaranju također , sve do sklapanja saveza sa Bogom , Židovi su se koristili pamćenjem , i podučavanjem djece od malena .
A onda se sklapanjem saveza sa Bogom sve prenijelo na papir .
Pošto se prestalo tako prenositi sav biblijski tekst , nema čovjeka koji ima sve knjige u glavi napamet .
Vi kada citirate predanje , vaše citiranje nije točno po stihu i knjizi , nešto kažete i mi treba da vam vjerujemo ?
Pa ako je zapisano onda to postaje Pismo, dok je Predanje usmenog tipa.

Tako sam već došao u sukob zbog ne razumijevanja šta to vi citirate i odakle vam takvi zaključci .

I sad neki traže da samo odgovaram na pitanja a da ne objašnjavam još i okolne biblijske tekstove .

To tako ne ide , jer ako predanje ne daje točne citate iz pisma , onda mogu biti u suprotnosti , svatko danas može reći da ima svetog duha !
Znaćemo ako slijedimo Crkvu koja je stub i tvrđava istine.

Ja to ionako sve slabo razumijem pa se necu mijesati.

Znaćemo ako slijedimo Crkvu koja je stub i tvrđava istine.
Zanimljivo. Nije li stub i tvrđava istine Isus Krist?

svatko danas može reći da ima svetog duha !
Prijatelju, imaš dva načina. Jedan je otkrivenje duha. Drugi je da čovjeka laž satre prije nego što mu duh otkrije. (Mada, ne sumnjam da će netko proizvesti i treći na koji se može uzvratiti istim pitanjem. Jer, na kraju krajeva, i Farizeji i Sadukeji su poznavali pisma, ne zovu se bez razloga "pismoznalcima", pa nisu prepoznali Krista kad im je došao.) Znači, odgovor je jedan (jer gornja dva načina koja sam dala oba se svode na jedan isti): ovce poznaju glas svoga pastira.

MATEJ 15,3

On im odgovori:
"A ZAŠTO VI PRESTUPATE ZAPOVIJED BOŽJU
RADI SVOJE PREDAJE
?

MATEJ 15,6

ne treba da poštuje oca svoga ni majku svoju.`
Tako DOKINUSTE RIJEČ BOŽJU RADI SVOJE PREDAJE.

MARKO 7,8

NAPUSTILI STE ZAPOVIJED BOŽJU,
A DRŽITE SE PREDAJE LJUDSKE.

MARKO 7,9

Još im govoraše:
"Lijepo! DOKIDATE BOŽJU ZAPOVIJED
DA BISTE SAČUVALI SVOJU PREDAJU
.

MARKO 7,13

Tako DOKIDATE RIJEČ BOŽJU SVOJOM PREDAJOM,
KOJU SAMI SEBI PREDADOSTE
.
I još štošta tomu slično činite.

KOLOŠANIMA 2,8

pazite da vas tko ne odvuče mudrovanjem i ispraznim zavaravanjem što se oslanja na predaju ljudsku, na "počela svijeta", a ne na Krista.

Sebe neću, ali Crkvu hoću.
.
Ja nisam u niti jednoj Crkvi Organizaciji Zajednici

Danas ne postoji niti jedna poznata COZ
koja je u 100% istini.

SVE skrenuše!

Čak i one COZ koje imaju 99% istine
i 1% LAŽI spadaju pod ono:
1% OTROVA u 99% zdrave hrane je OTROV!

Danas su većina COZ = profitabilne organizacije.
====
2. TIMOTEJU 4,3
Jer doći će vrijeme
kad ljudi neće podnositi zdrava nauka
nego će sebi po vlastitim požudama

nagomilavati učitelje

kako im godi ušima;

Tako što ću ti ukazati da su upravo Sv. Oci odredili šta će ući u Pismo.
to je cezaro-papisticki narativ iz 4. veka na celu sa nekrstom konstantinom koji se ruga hriscanskim zrtvama i celih 3 veka hriscanstva - zasto su polagali svoje zivote ako nisu znali sta je Pismo, ili Novi Zavet? i sad ovi iz 4. veka kojima je konstantin ravan apostolima sad oni kao odjednom znaju? sio mi ga djura! u kakvim su odnosima oni, vidimo preko svetog zlatoustog i onog pakosnika... zaboravih mu ime

Zašto je ljudima ideja Svetog Predanja tako odbojna?​

jer su se u predanje nafilovale svakakve lazi, kao na primer onaj samar ARIJU koji nije ni bio prisutan na saboru:
da se pise zitije u 10 veku za nesto iz 4? NAFILOVANO LAZIMA, ali ni u 10. veku se ne pominje samar!
Činjenica o tome da je Sveti Nikola udario Arija u lice i da je Svetom Nikoli suđeno nema u Nikolinim žitijima, koje je napisao Simeon Metafrast u 10. vijeku, ali u njima ima zapažanje, da je Nikola prisustvovao Nikejskom saboru i „odlučno se suprotstavio Arijevoj jeresi”.[15]

Mnogi to nazivaju Konstantinovim preokretom, koji će kasnije dovesti do onog što će se na Zapadu zvati cezaropapizam.

Kratkoročno, sabor nije okončao probleme radi kojih je sazvan. Ponajprije, arijanci i melecijevci su ubrzo ponovno dobili sva prava koja su im bila oduzeta, a arijanstvo se širilo kroz čitavo 4. stoljeće. Euzebije Nikomedijski obilno se služio utjecajem što ga je imao na Konstantina kako bi ga obratio na Arijevu stranu. Uskoro, 330. svrgnut je i prognan Eustatije Antiohijski, Isto se 335. dogodilo i Atanaziju koji je naslijedio Aleksandra na aleksandrijskoj biskupskoj stolici. Sam Arije vratio se u Carigrad kako bi se pomirio s Crkvom, no umro je kratko prije nego što je to moglo biti učinjeno. Car Konstantin umro je sljedeće godine, a malo prije smrti primio je krštenje od arijanskog biskupa.

I? jereticko krstenje, konstantin je obajan, po vama, pa ste posle ko zna koliko vekova od njega napravili kult licnosti dopisujuci nekakvo fals predanje, cak ga proglasavajuci ravnoapostolskim sto je nevidjeno bezumlje, ali samo dokazuje koliko je cezaro-papizam zavladao

pazi zitije iz 10. veka da se sudi sveti Nikola, samo da bi se popljuvao Arije i da bi poverovali da je popio samar, A ARIJANSKI BISKUP krstio vaseg Konstantina - cezaropapizam je spletkarosko dno dna, vesevekovno laganje i manipulacije u kohabitaciji sa rimskim carstvom.

Drugi slučaj desio se za vreme Prvog sabora u Nikeji. Pošto nije mogao razgovorom da zaustavi Arija u huljenju Isusa Hrista i Njegove Majke, Sveti Nikolaj ga je udario rukom po licu.
Arije nije uopSte prisustvovao saboru u Nikeji!
PAZI, TU PISE DA ARIJE NIJE ZATVARAO USTA, A OVDE PISE DA JE UMUKAO, drugi da su ga branili, a ne pominje se samar
Granted a hearing, Arius still disagreed. He aroused a predominant reaction of dismay. He did not, of course, lack outspoken defenders.

ILI, pazi ovo 14. vek predanje o deda mrazu:
The debate at the council was highly contentious. According to a 14th century legend, St. Nicholas (of Santa Claus fame) actually punched Arius at one point in the proceedings.

JASNO zasto ne verujemo u predanja - jer se izmisljaju bajke, u 10 veku u sv Nikole zitiju se ne pominje taj samar, nego tek u 16, kao deda mraz.

Grk Damaskin Studit, mitropolit Navpaktski i Artski (16. vijek), u knjizi „Blago” (grč. Θησαυρός) iznosi predanje po kome je za vrijeme Vaseljenskog sabora 325. godine Sveti Nikola „udario u obraz” svog protivnika Arija.[12] Međutim, profesor crkvene istorije Vasilij Bolotov u knjizi „Lekcije o istoriji Drevne crkve” piše: „Nijedna od priča o Nikejskom saboru, čak i sa slabim tvrdnjama na drevnost, među svojim učesnicima ne pominje ime Nikole. episkopa Mirlikijskog

ZNACI, kada je deda mraz postao popularan, nebitno 14, ili 16 vek, ali ne ranije, samo ste izmisilili sve ovo da se desilo u Nikeji, i ko je lud da veruje u takva "predanja", ako u njima nema ni 1% istine? na saboru nit je bio osamareni, nit osamarivac! izmisljotina komplet! a jedini motv da se osudi moja STRANKA, i satre, a vasa STRANKA prevlada [ATANASIJEVA, HOSEA-KORDOBINA, PAPSKA]

Zadnje uređeno:
Apostoli nisu zapisali apsolutno sve što su naučavali prve hrišćane, i sami kažu da postoje usmena predanja kojih se hrišćani moraju pridržavati.
aha, i zato ste napravili kult od konstantina i proglasili ga ravnog-jednakog apostolima, da bi filovali lazi, sta vam pase, u svim kasnijim vekovima, a pod firmom "predanja"? maki, to je tezak pokvarenluk rimskog carstva i izdaja Crkve Gospodnje.

aha, i zato ste napravili kult od konstantina i proglasili ga ravnog-jednakog apostolima, da bi filovali lazi, sta vam pase, u svim kasnijim vekovima, a pod firmom "predanja"? maki, to je tezak pokvarenluk rimskog carstva i izdaja Crkve Gospodnje.
Pa, predanje je postojalo mnogo pre Konstantina, Apostolsko predanje je bilo od samog početka po crkvama.

Pa, predanje je postojalo mnogo pre Konstantina, Apostolsko predanje je bilo od samog početka po crkvama.
pa znam, ali apostolsko, i onda se neko seti da proglasi konstantina ravnog apostolima, i onda trpaj koje god hoces lazi u folder "predanja", pa se maki pita, kako sad ne verujete? eto tako, jer razmisljamo.

kako se konstantin nije setio do smrti da se krsti? da ga nisu arijanci mrtvog "krstili"?
onda za svetog nikolu, vidis da nema predanja do deda mraza, 14 vek ili 16 vek da je uospte bio u nikeji na saboru?
retroaktivno se neciji autoritet zalozuje da se ucvrsti svoja stranka i eliminise suparnicka, ja to tako vidim, samo se nakaci etiketa "predanje", nebitno u kom veku se stranka na vlasti seti, samo da se ne zamera rimskom carstvu, i papstvu, ciju simbiozu dobismo jos sa konstantinom; da li to znaci da sam ja protestant? pa nisam, jer i oni imaju fiks ideje, ne znas koja je ludja, ali za predanja su mozda i 90% u pravu

kome je u interesu da je arije popio samar i to na saboru, i to bas od svetog nikole? - ja tako razmisljam

Zadnje uređeno:
.
KRŠTENJE

=========

MATEJ 28,19

Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode
KRSTEĆI IH U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA

????????

Zašto NITKO NIKAD NIJE u Bibliji TAKO krstio?
Zašto NITI jedan od apostola NIJE poslušao

NAREDBU SINA G Yehoshue,
i NIJE NIKAD NIKOGA tako krstio?

Zašto ima samo zapisa
da su apostoli krštavali u ime SINA G Yehoshue????

ZATO jer je OČITO da je TO nadodano!
_________
Stih kaže - ... U IME OCA I SINA I SD...
TU se spominje JEDNO IME,
a Biblija jasno kaže kako je kome ime.

Da je TO nadodano dokazuje i Biblijska donja istina.

SVAKA OSOBA IMA SVOJE OSOBNO IME
ne postoji ZAJEDNIČKO ime za Oca Sina SD!
========
1.

Ime Boga Oca je YHVH
,,,,,,,,,,,,,,,,,
IZLAZAK 3,15

Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako:

JAHVE,

Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.` TO MI JE IME DOVIJEKA,

TAKO ĆE ME ZVATI OD KOLJENA DO KOLJENA..

========
2.

Ime Božjeg Sina je Yehoshua
Božjem Sinu je Bog Otac YHVH dao Ime Yehoshua
,,,,,,,,,,,,,,,,

MATEJ 1,21

Rodit će sina, a ti ćeš mu NADJENUTI IME ISUS

jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.

MATEJ 1,25

I ne upozna je dok ne rodi sina. I NADJENU MU IME ISUS.
.................
Yehoshua = OD YHVH dolazi spasenje
OD Koga?
OD SINA G Yehoshue?
NEEEEEEEEEEEEEEE!
Nego OD Boga Oca Jedinoga YHVH!
========
3.

Sveti Duh NEMA Ime jer NIJE OSOBA
nego „OSOBNOST“ Boga Oca YHVH

=========
Catholic Cardinal Joseph Ratzinger (pope Benedict XVI)

„The basic form of our (Matthew 28:19 Trinitarian)

profession of faith took shape during the course of

the second and third centuries in connection with

the ceremony od baptism.
So far as its place of
origin is concerned, the text (Matthew 28:19)
came from the city of Rome.“

Source: Ratzinger, Joseph (1968. Introduction to
Christianity, Munich, pp. 82,83.
--------------

1757526502717.png

pa znam, ali apostolsko, i onda se neko seti da proglasi konstantina ravnog apostolima, i onda trpaj koje god hoces lazi u folder "predanja", pa se maki pita, kako sad ne verujete? eto tako, jer razmisljamo.

kako se konstantin nije setio do smrti da se krsti? da ga nisu arijanci mrtvog "krstili"?
onda za svetog nikolu, vidis da nema predanja do deda mraza, 14 vek ili 16 vek da je uospte bio u nikeji na saboru?
retroaktivno se neciji autoritet zalozuje da se ucvrsti svoja stranka i eliminise suparnicka, ja to tako vidim, samo se nakaci etiketa "predanje", nebitno u kom veku se stranka na vlasti seti, samo da se ne zamera rimskom carstvu, i papstvu, ciju simbiozu dobismo jos sa konstantinom; da li to znaci da sam ja protestant? pa nisam, jer i oni imaju fiks ideje, ne znas koja je ludja, ali za predanja su mozda i 90% u pravu

kome je u interesu da je arije popio samar i to na saboru, i to bas od svetog nikole? - ja tako razmisljam
Pa, apostolsko predanje je prešlo u crkveno predanje, to nema uopšte nikakve veze sa carem Konstantinom ili sv.Nikolaja.

To što ti navodiš nije crkveno i duhovno predanje, to su drugačija predanja, pravo predanje se tiče vere i dogmata i duhovnosti i službe i slično.

Nazad
Vrh