Ovaj 26-godišnji mladić, Medžid, iz Kosova, prolazeći ulicom u Ženevi, ugledao je dim koji izlazi iz stana i čuo ženu koja doziva pomoć. Šezdesetogodišnja Srpkinja, Ivana, iznenada se našla u plamenu i nije mogla da pobegne iz svog stana.
„Neko je vikao sa balkona, dim je izlazio iz prozora dole. Podigao sam roletne i ušao. Bilo je toliko dima da nisam mogao da nađem nikog. Izašao sam da udahnem, vratio se, i uspeo da odvučem Ivanu do prozora, ali nisam mogao da je izvučem. Komšija mi je dao mokru krpu, ponovo sam ušao i izvukao je napolje.“
Medžid, Albanac sa Kosova, nije ni trenutak razmišljao o verama, nacionalnostima ili bojama kože. Njegovo jedino razmišljanje bilo je da pomogne osobi kojoj je pomoć bila najpotrebnija.
Nakon što je završio u bolnici zbog zadobijenih opekotina, novinari su ga pitali da li zna da je žena koju je spasio Srpkinja. Njegov odgovor bio je jednostavan i pun ljudskosti:
„Ništa ne bi promenilo ni da sam to znao. Nisam ni razmišljao. Trebalo je spasiti život – srpski ili albanski, svejedno je.“
Medžid je pokazao svetu ono najlepše u čoveku – hrabrost, nesebičnost i ljubav prema životu, bez obzira na sve razlike. On je pravi heroj.
Preuzeto sa facebooka