robivek
Član
- Reakcijski bodovi
- 95
- Bodovi
- 48
Nisi i odgovorio na moja piitanja ili si odgovorioo proizvoljnoo na osnovu pretpostavke - odakle znas kako se oseca zivotinja,gledao si to nekad,pricao ti neko ?Naravno da je nemoralna, jer se silovanje zivotinja odvija protiv volje zivotinja i vrlo cesto im nanosi patnju.
Po meni je sve sto drugim bicima nanosi patnju nemoralno i treba izbjegavati. Stoga, ako dva homoseksualca stupaju u ljubavni odnos, tu ne vidim da bi itko od njih patio. Stovise, u to se upustaju upravo zato jer osjecaju zadovoljstvo.
Nama to zadovoljstvo moze izgledati odbojno, kao i mnoga druga zadovoljstva koja ljudi upraznjavaju, ali to je njihova privatna stvar. Ne razumijem kako mene moze ugroziti necije zadovoljstvo, pogotovo ako u njemu ne uzimam ucesca.
https://srednjiput.rs/tumacenja/sravasti-dhammika-kamma/budizam-od-a-do-z/h/
HOMOSEKSUALNOST
Homoseksualnost je sklonost da budemo seksualno privučeni osobama istog, a ne suprotnog pola. Danas se muški homoseksualci nazivaju gej, a ženski lezbejke. Prema starom indijskom shvatanju, homoseksualnost je jednostavno smatrana "trećom prirodom" (tṛtīya prakṛti), a ne nekakvim poremećajem ili bolešću, kako je to dugo bilo na Zapadu. Sa svojim naglaskom na psihologiji i delovanju uzroka i posledice, budizam prosuđuje dela, uključujući i ona seksualne prirode, prema nameri koja stoji iza njih, kao i prema rezultatu koji ona imaju. Seksualni čin motivisan ljubavlju, uzajamnošću i željom da se daje i deli, može se oceniti kao pozitivan, bez obzira kojeg su pola dve osobe koje su u njega uključene. Otuda, homoseksualnost kao takva se u budizmu ne smatra nečim nemoralnim ili protivnim trećem pravilu morala. Ako homoseksualac izbegava puki lov na zadovoljstva čula ili avanture unutar takozvane "gej scene", već ulazi u ljubavnu vezu sa drugom osobom, nema razloga zašto on ili ona ne bi mogli istinski da praktikuju budizam i uživaju u svim blagodetima budističkog života.
Nijedan od pravnih sistema tradicionalnih budističkih zemalja nije kriminalizovao homoseksualnost per se, iako su naravno bile propisane kazne za homoseksualno silovanje i homoseksualne odnose sa maloletnicima, baš kao što je to bio slučaj i sa heteroseksualcima. U većini budističkih zemalja danas homoseksualnost se smatra čudnom, iako ne izopačenom ili zlom. Tajland, Laos, Kambodža, Vijetnam, Mongolija, Japan i Južna Koreja nemaju zakone protiv punoletnih homoseksualaca koji u vezu stupaju dobrovoljno. Homoseksualnost je nezakonita u Burmi i na Šri Lanki, uglavnom zato što su njihovi krivični zakonici delom nastajali tokom kolonijalne ere. Nedavno je na Šri Lanki kazna za homoseksualnost povećana, kao jedan loše promišljen odgovor na sve veći problem seks turizma u toj zemlji. Videti Seksualno ponašanje.
Molim te fokusiraj se na ono zadnje sto sam konstatirao u vezi ekskluzive koju vidimo u Svetom Pismu konkretno i za ovog pitanja,uporedii sa tvojo svetom knjigom i recimo onu kod muslimana ilivbar poosteno priznaj da je Sveto Pismo zaista vrh svih SVETIH KNIGA vredna paznje svakog ljudskog bica !