- Reakcijski bodovi
- 40
- Bodovi
- 48
najpravilniji moralni stndard je onaj koji se slaže sa sopstvenom savešću.Jedini je problem što svako ima drugačije moralne standarde.
Zadnje uređeno:
Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
najpravilniji moralni stndard je onaj koji se slaže sa sopstvenom savešću.Jedini je problem što svako ima drugačije moralne standarde.
Prvi, jer podrazumijeva da postoje brojne ljudske (sve nesavrsene i netocne) teorije moralnosti i jedna (savrsena i ispravna) bozanska. Ta za koju ti vjerujes da je bozanska, jedina i ispravna je ustvari samo jos jedna od brojnih ljudskih teorija moralnosti.
Drugi, jer pita cija/koja je ispravna, a mi jos nismo dosli niti do toga da od mnogih ljudskih poimanja moralnosti dodjemo do toga sto bi bilo najosnovnije, univerzalno primjenjivo i osnovno.
Ako dvoje ljudi (nebitno, mogu to biti muskarac i zena) imaju dugotrajnu i stabilnu vezu koju obicno nazivamo brakom; i ako upoznaju trecu osobu (nebitno, musku ili zensku) koju na bilo koji nacin zele ukljuciti u svoj brak kao treceg partnera/supruznika, i ako je ovaj odgovor obostran tj. trostran i dobrovoljan, ja mislim da je to moralno.
U tradiciji svih svjetskih religija je poznato mnogozenstvo, kada jedan muskarac ima vise zena. Starozavjetna tradicija je puna takvih primjera i ne vidim razloga zasto se tome iscudjavati. Postoje kulture u kojima je uobicajeno da jedna zena ima vise muzeva (Nepal, Tibet). U suvremenoj povijesti je cak i Katolicka crkva tolerirala ovakvu pojavu npr. kada je u 19. stoljecu u ratu Urugvaja (ili Paragvaja, zaboravih) s Brazilom ubijeno preko 60% muskog stnovnistva Urugvaja (ili Paragvaja), ova je praksa uzela toliko maha da ju je tolerirala i Katolicka crkva.
postoje razne vrste morala; mozda bi bolje bilo da se postavi pitanje zasto je neprihvatljiva sa biblijskog, ili verskog stanovista generalno?Po mojem misljenju, kod homoseksualnosti nikako ne moze biti rijeci o nemoralnom cinu, jer takav odnos (ako nije nasilan prema drugim ljudima) uopce ne moze biti smatran nemoralnim. A pogotovo nikako ne moze biti smatran gorim od nasilnika koji zlostavlja druge ljude ili rasparcivaca droge? To mi se ne cini ispravnim.
To je i problem, sto sugovornici u ovoj raspravi ne mogu niti zamisliti da bi mogao postojati neki opci i univerzalni moral, izvan biblijskog morala. A posto ne mogu niti misliti o opcem moralu, ne mogu niti sagledati da li bi se takav moral razlikovao ili podudarao i u kojoj mjeri sa biblijskim moralom.postoje razne vrste morala; mozda bi bolje bilo da se postavi pitanje zasto je neprihvatljiva sa biblijskog, ili verskog stanovista generalno?
pa, ne postojiali postavlja se pitanje sto bi bila definicija opceg morala, primjenjiva na sve ljude i civilizacije.
pa i ja tako mislim;Ipak, takva rasprava ostaje izvan domasaja uma nasih forumasa. Oni ocito ne mogu niti pomisliti da bi tako nesto uopce moglo postojati?!
to bi moglo da se podvede podMeni se cini da je osnova svakog morala;
a) da se drugima ne nanosi patnja:
pa jeste, ali je poenta ili pitanje zasto i odakle homoseksualni odnosi; ja kazem zbog veceg izazova da se dominira nad muskarcem nego nad zenom [odatle i ratovi], nad kojom prirodno dominiras, dok ona ne resi da te u zdravu pametPrirodno (normalno) je sjedinjenje muškarca i žene, nije prirodno, neprirodno je sjedinjenje istog pola, univerzalni moral podržava samo prirodno (normalno).
to ce se resiti inkubatorima, vestackom oplodnjom itd, ja ti kazem da si na krivom tragu, a da mora da se analizira DOMINACIJA, pa dalje drzava/carstvo, dominion, ratovi itd, jer ovo je samo klica za nastavak diskusijeTE bi sama sebe pobila u sjedinjenju osoba istog pola.
u Bibliji - ko ju je čito i stalno je čita -pa jeste, ali je poenta ili pitanje zasto i odakle homoseksualni odnosi; ja kazem zbog veceg izazova da se dominira nad muskarcem nego nad zenom [odatle i ratovi], nad kojom prirodno dominiras, dok ona ne resi da te u zdravu pamet
zasto bi muskarac legao sa muskarcem? pa da se vidi koji dominira, a sa zenom se prirodno zna ko dominira, nema tu velike filozofije, tako smo dizajnirani... zena dominira nad muskarcem koji je jaci pol, samo kada je ovaj umoran, pa bi da odmori, tj, najmanje energije da potrosi, vec se istrosio napolju u radu u polju, ili u lovu...
izvlacis stihove potpuno van konteksta, samo ih redjas, cupas, trgas iz konteksta, evo ovo na primer, kakve veze ima sa temom?u Bibliji - ko ju je čito i stalno je čita -
jasno piše - ZAŠTO ???
dakle, ja poznajem bibliju i te kako, znam novi zavet odlicno, ali ne vidim kakve veze ovi stihovi imaju sa temom, a jos manje kako su odgovor na moje pitanjeRimljanima 1,25 oni što su Istinu - Boga zamijenili lažju, častili i štovali stvorenje umjesto Stvoritelja, koji je blagoslovljen u vjekove. Amen.
Sve je ovo vrlo relativno. Prvo, homoseksualci uzivaju u svojem odnosu, koliko god se nama takav odnos gadio. Dakle, stupajuci u takve odnose, oni nemaju namjeru da ikoga povrijede i motivirani su ugodom.to bi moglo da se podvede pod
Zlatno pravilo – Wikipedija
... ali odatle i mnogozenstvo od davnih vremena... sad, treba naci idealan model, ali de fakto lutamo kroz istoriju, a ja samo kazem da je u dominaciji caka, mi nju prvo moramo da markiramo... sad da li je dominacija problem ili resenje, to je vec za diskusiju
ma citao sam, ali to je jako retkoDrugo, postojala su vremena kada su ljudi zivjeli u matrijarhatu. Jedna je zena imala vise muzeva (a i danas ima takvih obicaja kod nekih naroda).
pa ko prica o patnji? samo ti; nema patnje, i sada je moralno? onda, pa dobro, ja sam samo pokusao neke odgovore da ponudim, a ovo tvoje ne mogu da osporim, ni da o ukusima ne vredi raspravljati istodominacija zene u nekom drustvu nije uvedena zbog zelje da se muskarcima nanese patnja, niti da se ugroze muskarci na bilo koji nacin (jednako kao sto i patrijarhat nije uveden u neke zajednice zato da bi se nanosila patnja zenama)
Nije stvar u tome da li je rijetko, nego da li je moralno.ma citao sam, ali to je jako retko
Pa da, u tome i jeste cijeli smisao ove rasprave. Ja tvrdim da je zlatno pravilo ili djelovanje na nacin da se drugima ne nanosi patnja (tj. da se ponasamo onako kako bi smo htjeli da se oni ponasaju prema nama) temeljno i osnovno pravilo svakog moralnog ponasanja.pa ko prica o patnji? samo ti; nema patnje, i sada je moralno?
Da, ali svi ti odgovori su se pokazali kao relativni, a ne univerzalni. Kao promjenjivi, a ne stalni. Zavisni o kulturoloskom, povijesnom ili drustvenom kontekstu. I zato ne mogu biti prihvaceni kao temelj i osnova ljudske moralnosti.ja sam samo pokusao neke odgovore da ponudim
Pa u tome je stvar. Zlatno pravilo nije moguce osporiti i zato je ono mjerilo moralnosti, a ne vjerski propisi, ili estetski ukusi... koji su svi odreda relativni i promjenjivi.a ovo tvoje ne mogu da osporim
Ukusi su pitanje estetike, a ne morala. I ako o ukusima ne vredi raspravljati, zasto estetske kriterije (tipa h. je odrvratna) uopce uzimamo kao mjerilo za moralna pitanja?ni da o ukusima ne vredi raspravljati isto
ja sam se u startu ogradio tezom da postoje razni morali, a namera mi je bila da prosirim temuDrugi sugovornici, ukljucujuci i tebe, u raspravu mijesaju stvari koje s moralnoscu nemaju veze.
e, i onda sam, upravo ispitujuci motive, uveo pojam dominacije, koja moze, ali i ne mora da ugrozava, i nanosi patnju i bolI kada to pravilo uzmemo kao polaziste - homoseksualci u svojem djelovanju nisu motivirani namjerom da ikoga ugroze, niti da nanesu stetu i patnju
topi se u ustima, a masnoca daje najvise energije, plus proteini, ako ima mesa u njoja oni koji jedu hladetinu u tome uzivaju.
Bas zato jer postoje razni morali, koji se medjusobno donekle razlikuju, postavlja se pitanje sto je osnova svake moralnosti. Sto je ono sto je nepromjenjivo u svim tim moralima. I dosli smo do zakljucka da je to zlatno pravilo. Dakle, samo po toj osnovi mozemo procjenjivati da li je neko postupanje doista moralno ili nije. I kada smo u to mjerilo ubacili h. vidjeli smo da ona nije nemoralna.ja sam se u startu ogradio tezom da postoje razni morali, a namera mi je bila da prosirim temu
Ispitujuci motive, vidjeli smo da motivi homosksualaca nisu da drugome nanesu patnju, nego vlastito uzivanje (koje nama moze da bude estetski odbojno). I bas zato jer pojam dominacije, koji uvodis, moze ali i ne mora znaciti bilo sto... govori o tome da to nije univerzalno i opce pravilo na kojem mozemo temeljiti mjerilo opce i univerzalne moralnosti.e, i onda sam, upravo ispitujuci motive, uveo pojam dominacije, koja moze, ali i ne mora da ugrozava, i nanosi patnju i bol
mi moramo prvo malo da analiziramo heteroseksualne odnose, pa bi potom presli na homoseksualneIspitujuci motive, vidjeli smo da motivi homosksualaca nisu da drugome nanesu patnju, nego vlastito uzivanje (koje nama moze da bude estetski odbojno). I bas zato jer pojam dominacije, koji uvodis, moze ali i ne mora znaciti bilo sto... govori o tome da to nije univerzalno i opce pravilo na kojem mozemo temeljiti mjerilo opce i univerzalne moralnosti.