PROBEM je jer piše jasno nešto drugo.
STARI ZAVET KAŽE DA ĆE JEHOVA BITI PROBODEN I DA ĆE PLAKATI ZA NJIM:
Govori Jehova:"I u taj dan tražiću da istrebim sve narode kojidođu na Jerusalim; I izliću na dom Davidov i na stanovnike jerusalimske duh milosti i molitava, i pogledaće na mene kog probodoše; i plakaće za njim kao za jedincem, i tužiće za njim kao za prvencem." (Zaharije 12:7.10)
NOVI ZAVET TVRDI DA JE ISUS PROBODEN I DA ĆE PLAKATI ZA NJIM:
"Gle, dolazi s oblacima i gledat će ga svako oko, svi koji su ga proboli, i naricat će nad njim sva plemena zemaljska. "Ne boj se! Ja sam Prvi i Posljednji, i Živi! Mrtav bijah, a evo živim u veke vekova." (Otkrivenje 1) "I još, drugo Pismo kaže: »Gledaće onoga koga su proboli«. (Jovan 19:36,37)
STARI ZAVET KAŽE JAHVE ISPITUJE I ISKUŠAVA SRCA I BUBREGE:
"Ja Jehova ispitujem srca i iskušavam bubrege, da bih dao svakome prema putevima njegovim i po plodu dela njegovih." (Jeremija 17:10)
NOVI ZAVET KAŽE ISUS ISPITUJE I ISKUŠAVA SRCA I BUBREGE:
"...i poznaće sve crkve da sam ja koji ispitujem srca i bubrege, i daću vam svakome po delima vašim:" (Otkrivenje 2:23)
STARI ZAVET KAŽE JEHOVA ĆE DOĆI U SLAVI:
„Jer evo, Jehova dolazi kao vatra, i njegova kola kao olujni vetar, da im se osveti i izlije na njih svoj žestoki gnev i kazni ih plamenom ognjenim.“ (Isaija 66:15,16)
"Gle, Jehovino ime dolazi izdaleka, u njegovom žestokom gnevu i s gustim oblacima." (Isaija 30:27, 30.)
NOVI ZAVET TVRDI ISUS ĆE DOĆI U SLAVI:
"Kad se s neba pojavi Gospod Isus sa svojim moćnim anđelima." (2. Solunjanima 1:7,8)
„Sina čovečijega kako ...dolazi na nebeskim oblacima.” (Mateja 26:64)
"Sin čovečiji će doći u slavi svoga Oca, sa svojim anđelima,i tada će svakom vratiti po njegovim delima." (Mateja 16:27)
STARI ZAVET KAŽE JEHOVA JE SPASITELJ I NEMA DRUGOG:
"Ja, ja sam Jehova, i osim mene nema spasitelja." (Isaija 43:11)
"Ja sam pravedan Bog i Spasitelj, i nema drugog osim mene." (Isaija 45:21)
"Ja sam Jehova...nema drugog spasitelja osim mene." (Osija 13:4)
NOVI ZAVET KAŽE ISUS JE SPASITELJ I NEMA DRUGOG:
"I ni u kom drugom nema spasenja, jer nema drugog imena pod nebom datog ljudima kojim bi se mi mogli spasiti.” (Dela apostolska 4:12)
"Rodiće sina, a ti ćeš mu dati ime Isus, jer će on svoj narod spasti od greha njihovih.” (Mateja 1:21)
"jer vam se danas ...rodio Spasitelj - Hrist Gospod." (Luka 2:11)
STARI ZAVET KAŽE JEHOVA JE OTKUPITELJ:
"Ovako kaže Jehova, Otkupitelj vaš...” (Isaija 43:14)
"Tada će svi ljudi znati da sam ja, Jehova, tvoj Spasitelj i tvoj Otkupitelj.” (Isaija 49:26)
NOVI ZAVET KAŽE DA JE ISUS OTKUPITELJ:
"Crkvu... Gospoda i Boga koju je otkupio krvlju svojom." (Dela apostolska 20:28)
"otkupljeni... dragocenom Hristovom krvlju." (1. Petrova 1:18,19)
"Bog je poslao svog Sina, da otkupi i oslobodi..." (Galatima 4:4-5).
"U kome imamo otkupljenje krvlju njegovom i oproštaj grehova." (Kološanima 1:14)
STARI ZAVET KAŽE DA JE JEHOVA SVETAC:
"Ja jesam JEHOVA SvetacIzraelov, Stvoritelj i car vaš."(Isaija 43:15)
"Kome je ime Jehova nad vojskama. Svetac Izraelov je tvoj Otkupitelj." (Isaja 54:5)
NOVI ZAVET KAŽE DA JE ISUS SVETAC:
“Šta imamo mi s tobom, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas upropastiš. Znam te ko si, svetac Božiji!” (Marko 1:24)
"Znam te ko si, svetac Božiji." (Luka 4:33-37)
STARI ZAVET KAŽE DA JE JEHOVA SUDIJA:
"Ali Jehova će vladati doveka... On će suditi svetu u pravednosti." (Psalmi 9:7-8)
"Zbog Jehove, jer je došao da sudi zemlji." (1 Dnevnika 16:33)
NOVI ZAVET KAŽE DA JE ISUS SUDIJA:
"Jer Otac ne sudi nikome, nego je sav sud poverio Sinu." (Jovan 5:22)
"Jer svi ćemo stati pred Hristovu sudsku stolicu." (Rimljanima 14:10)
"Obavezujem te ...Isusom Hristom, koji će suditi živima i mrtvima." (2 Timoteju 4:1)
STARI ZAVET KAŽE DA JE JOVAN PRIPREMIO PUT ZA JEHOVU:
"Neko viče u pustinji: ‘Raščistite put Jehovi! Poravnajte kroz pustu zemlju stazu našem Bogu!" (Isaja 40:3)
NOVI ZAVET KAŽE DA JE JOVAN PRIPREMIO PUT ZA ISUSA:
"Neko viče u pustinji: ‘Pripremite put Gospodu! Poravnajte mu staze... (Marko 1:3,7-8)
„Ja sam glas onoga koji viče u pustinji: ‘Poravnajte put Jehovi’, kao što je rekao prorok Isaija.” (Jovan 1:23,29-31)
"A ti, dete, bićeš nazvan prorokom Svevišnjega, jer ćeš ići pred Jehovom da mu pripremiš puteve. „Ja vas krštavam vodom, ali dolazi onaj koji je jači od mene... On će vas krstiti Svetim Duhom i vatrom." (Luka 1:76 i 3:15-16)
STARI ZAVET KAŽE DA JE JEHOVA STVORITELJ BEZ POMOĆI IČIJE :
„I Jehova Bog stvori čoveka od praha“ (Postanak 2:7)
"Ja sam Jehova koji sam sve stvorio, koji sam nebesa sam razapeo i učvrstio zemlju bez pomoći ičije." (Isaija 44:24)
NOVI ZAVET KAŽE DA JE ISUS STVORITELJ:
"Na svetu beše, i svet kroz njega posta." (Jovan 1:10-12)
"Jednoga Gospoda Isusa Hrista, kroz koga je sve postalo" (1Kor 8:5,6)
"Jer je u njemu stvoreno sve...." (Kolosanima 1:15-20)
"... preko Sina, čijim posredstvom je i svet stvorio;" (Jevrejima 1:2)
STARI ZAVET KAŽE DA JE JEHOVA PRVI I POSLEDNJI:
"Ovako govori Jehova Car Izrailjev...ja sam prvi i ja sam poslednji," (Isaja 44:6)
"Ja sam isti. Ja sam prvi. Ja sam i poslednji." (Isaija 48:12)
NOVI ZAVET KAŽE DA JE ISUS PRVI I POSLEDNJI:
"Ja sam, Prvi i Poslednji, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, ...i bejah mrtav i evo sam živ..." (Otkr. 1:8-18)
"Ovo govori Prvi i Poslednji, koji bi mrtav i ožive." (Otkr 2:8)
"Ja sam, prvi i poslednji, početak i svršetak." (Otkr. 22:12)
STARI ZAVET TVRDI DA JE JEHOVA KAMEN UGAONI:
"Hvaliću te, jer si me uslišio, postao si spasitelj moj. Kamen koji su graditelji odbacili postao je kamen ugaoni." (Psalam 118:20-22)
NOVI ZAVET TVRDI DA JE ISUS KAMEN UGAONI:
"On je ‘kamen koji ste vi graditelji smatrali bezvrednim, a koji je postao ugaoni kamen’. " I ni u kom drugom nema spasenja, jer nema drugog imena pod nebom datog ljudima kojim bi se mi mogli spasiti.” (Dela 4:11)
STARI ZAVET KAŽE DA ĆE SE SVAKO KOLENO SAVITI PRED JEHOVOM:
"Zakleo sam se samim sobom, u pravednosti je reč izašla iz mojih usta, i neće se vratiti, da će se svako koleno saviti preda mnom i da će mi se svaki jezik zaklinjati." (Isaja 45:23)
NOVI ZAVET KAŽE DA ĆE SE SVAKO KOLENO SAVITI PRED ISUSOM:
"Da se u Isusovo ime savije svako koleno onih koji su na nebu i onih koji su na zemlji i onih koji su pod zemljom." (Filipljanima 2:9-11)
Iz ovih stihova možemo videti da je:
Hrist JEDINI čijim se imenom spasavamo, jedini pasitelj, stvoritelj, jedini sudija, jedini otkupitelj. itd.
Ali možemo isto videti, da je JEHOVA JEDINI spasitelj, jedini stvoritelj, Jedini sudija, jedini otkupitelj. itd. i da nema drugog Spasitelja osim Njega.
Šta mi sada da verujemo? Da je Biblija u kontradikciji? Da Sveto pismo ne misli ono što kaže? Da pisci Svetog pisma nisu znali o čemu pišu? Da li su hteli da nas obmanu? Ili treba da prihvatimo činjenicu - da su Hrist i Jehova jedna te ista osoba!
Dali može postojati neki drugi zaključak?