Krštavanje djece ili odraslih?

Čitaš li ti uopšte moje poruke? Jasno sam naveo da se pod domom u Sv. Pismu računaju i mala djeca. U Avramov dom koji se morao obrezati ulazio je i njegov osmodnevni sin Isak. To bi bilo baš prikladno. Čudno kako nam biblijski pisci nikada ne napominju tako nešto.

Aaaa tako se dakle to racuna,kad kazes "neciji dom" to se autromatski podrazumeva da tamo ima i beba... !??? 😆
Opet te neki pop slagao uz jutrinsku kafu ?
...eeee, to ti je prijatelju kad ne otvaras Bibliju nego se raspitkujes levo-desno po komsiluku...

Prilično je smiješno tvrditi da ni u jednom od domova koje su apostoli krštavali nije bilo djece.

Ocito si se saziveo u ulozi ozbiljnog istrazivaca pa si poceo i samom sebi verovati...
...dobro,a jel nam mozes navesti konkretnih citata KOLIKO SU TO "CITAVIH DOMOVA"krstavali apostoli a da je to zapisano u Bibliji ?
Molim konkretne Bibliske citate a statistiku cemo kasnije,jel vazi ?

Zato što praksa nije suprotna Sv. Pismu.

Kako to mislis nije suprotna, pa jel pise jasno da se ljudi trebaju kajati pre krstenja ? Pise !!!
A jel se bebe mogu kajati ? Ne mogu !!!
A jel vi navodno "krstavate"malu decu ? 'Krstavate" !!!

Krštenje djece niko nije osporio do Tertulijana u 3. vijeku.

Kako to mislis niko,sad ces se opet pozvati na nekog istoricara,ovaj put mozda nekog iz islama...!?
Dakle ne zanima me kakva je bila verska praksa kroz istoriju u vreme NZ-ta ,mene zanima iskljucivo stanje u izvornoj,dakle prvoj hriscanskoj Crkvi o kojoj citamo u Bibliju !!!

Nikome od ranih hrišćana prvih vijekova nije smetala praksa krštavanja djece ali evo sad moderni "hrišćani" idu protiv cijele uspostavljene tradicije i negiraju validnost učenja koje postoji od apostolskih vremena. Prije ću vjerovati učenicima samih apostola koji su sa apostolima hodali i od njih učili.

Eto vidis,sad si konacno priznao...za razliku od tebe,ja cu ipak i dalje verovati samo apostolima,dakle Hristovim ucenicima koji su hodali sa Isusom jer ih je On sam izabrao.
Primecujes razliku ???

Krštenje Novog zavjeta je ono što je obrezanje bilo u Starom.

https://www.youtube.com/watch?v=dInC1f8LNTo:3

Sv. ap. Pavle krštenje i naziva "obrezanjem nerukotvorenijem" (Kol 2:11). Jevreji se obrezuju čim napune 8 dana života ali eto krštenje se izgleda mora čekati. Do kada? Smiju li se po vama krstiti osobe sa Daunovim sindromom pošto ni one ne znaju šta je grijeh i ne mogu se kajati jer su mentalno zaostali i ne shvataju te koncepte? Izgleda da je po vama odgovor ne.

...a jel pravis ti razliku izmedju simbolickog i realnog prikaza ili cemo opet o babama i zabama ?

Obrezanje je bilo namenjeno iskljucivo muskarcima i to je propraceno fizickim ,dakle realnim otstranjivanjem deo tela a propraceno krvarenjem, dok su se trebala obrezivati ISKLJUCIVO muska deca od ranog uzrasta,dakle sa osam dana starosti sto ce reci da je to bio obred za kojeg se nije trazila saglasnost ili direktni angazman onoga koji je bio obrezivan.

Krstenje je namenjeno i muskarcima i zenama, ne postoji nikakva fizicka intervencija na ljudskom telu stoga ne postoji nikakvo krvarenje, ljudi se mogu krstavati kad god pozele sve dok to rade samoinicijativno i svesno kako bi se mogli pokajati za svoj gresni zivot u proslosti i to se trebalo obavljati na inicijativu i svakako saglasnost samog potencijalnog krstenika !!!

...kao sto rekoh,u bukvalnom smislu razlika je veca nego li izmedju babe i zabe ( mada i obe imaju dve oci,jednu glavu i cetiri ekstremiteta) a cinjenica takodje jeste da postoji neki zajednicki simbolicki aspekat u ovim obredima i o tome je upravo pisao apostol .

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Aaaa tako se dakle to racuna,kads kazes "neciji dom" to se autromatski podrazumeva da tamo ima i beba... !??? 😆

A kod tebe se podrazumijeva da ne uključuju bebe?

cito si se saziveo u ulozi ozbiljnog istrazivaca pa si poceo i samom sebi verovati...
...dobro,a jel nam mozes navesti konkretnih citata KOLIKO SU TO "CITAVIH DOMOVA"krstavali apostole a da je to zapisano u Bibliji ?
Molim konkretne Bibliske citate a statistiku cemo kasnije,jel vazi ?

jedan primjer sam već naveo u temi. Dalje imamo primjer krštenja Lidijing doma u Dj. Ap. 16:15, tamničara u Dj. Ap. 16:33, Krispovog u Dj. Ap. 18:8.

Kako to mislis nije suprotna, pa jel pise jasno da se ljudi trebaju kajati pre krstenja ? Pise !!!
A jel se bebe mogu kajati ? Ne mogu !!!
A jel vi navodno "krstavate"malu decu ? 'Krstavate" !!!

Eto učenici apostola nisu znali šta i kako treba vi znate.

Kako to mislis niko,sad ces se opet pozvati na nekog istoricara,ovaj put mozda nekog iz islama...!?

U prevodu "rana Crkva nema veze sa mojim vjerovanjem" pa ću ja ignorisati istorijske izvore. Uostalom šta vi govorite o islamu kad ste vi kao muslimani. Tako vi vidite nekakvo izvorno izgubljeno hrišćanstvo kao što oni vide nekakav originalni Indžil gdje je Isus običan prorok. Gdje su dokazi da je to vaše hrišćanstvo ikad postojalo? Pokažite ih. I neću nekakva vaša praznoslovljenja o Sv. Pismu već čvrste istorijske dokaze.

priznao...za razliku od tebe,ja cu ipak i dalje verovati samo apostolima,dakle Hristovim ucenicima koje je sam Isus izabrao.
Primecujes razliku ???

Tj. vjerovaćeš svom tumačenju apostolskih spisa a ne zapisima ljudi koji su od apostola učili i sa njima živjeli. Tvoj izbor.

A kod tebe se podrazumijeva da ne uključuju bebe?

Za mene je to irelevantno jer se ja drzim iskljucivo Bibliskog principa - tamo lepo pise da se krstenici trebaju pokajati i to mi je dovoljno da iskljucim bebe...objasnio sam vec zasto.

jedan primjer sam već naveo u temi. Dalje imamo primjer krštenja Lidijing doma u Dj. Ap. 16:15, tamničara u Dj. Ap. 16:33, Krispovog u Dj. Ap. 18:8.

Eto,konacno imamo i tvoju statistiku - dakle na osnovu izvestaja da su se krstile tri porodice ti ides sa 100% pretpostavkom da je tamo obavezno moralo biti beba i posto je PO TEBI bilo beba onda to znaci da su apostoli krstili i bebe !!! ☺
Shvacas li konacno ironiju tvog koncepta ???

Eto učenici apostola nisu znali šta i kako treba vi znate.

Upravo suprotno - apostoli su znali kako treba i tako su radili a mi ih samo slusamo za razliku od vas koji vasu versku praksu temeljite na pretpostavke sa kojom se gubi KLJUCNI ELEMENAT,dakle sama sustina krstenja ( to se slobodno moze nazvati parodijom krstenja).

U prevodu "rana Crkva nema veze sa mojim vjerovanjem" pa ću ja ignorisati istorijske izvore. Uostalom šta vi govorite o islamu kad ste vi kao muslimani. Tako vi vidite nekakvo izvorno izgubljeno hrišćanstvo kao što oni vide nekakav originalni Indžil gdje je Isus običan prorok. Gdje su dokazi da je to vaše hrišćanstvo ikad postojalo? Pokažite ih. I neću nekakva vaša praznoslovljenja o Sv. Pismu već čvrste istorijske dokaze.

Tj. vjerovaćeš svom tumačenju apostolskih spisa a ne zapisima ljudi koji su od apostola učili i sa njima živjeli. Tvoj izbor.

Dao sam ti Bibliskog izvestaja o caru Josiju koji je reagovao gotovo refleksno kada je saznao sadrzinu Knjge sa zakonima Gospodnjim - on nije pitao starije sta su radili njihovi predci u proslosti,nije trazio tumace nego nakon sto je sve cuo naredio je da se sprovede hitna reforma u citavom izrailju u skladu sa Knjigom !!!
...eto,upravo tako reaguju i hriscani danas kada otvore danasnju Knjigu,Bibliju i saznaju njenu sadrzinu...a ti,kako hoces.

Ti ideš sa idejom da eto ni u jednom od tih domova nije bilo uopšte djece. Kakva slučajnost.

Ti ideš sa idejom da eto ni u jednom od tih domova nije bilo uopšte djece. Kakva slučajnost.

Ne ne mislim nego samo smatram da trebas shvatati sustinu svake formulacije pa tek onda donositi zakljucke...
Analogije radi,pitao sam te ali mi nisi odgovorio - dali su doslovno samo sinovi izrailjevi sagresili Bogu i trebali su hitnu duhgovnu reformu ili se tro odnosilo na sve izrailjce...!?
I ono najbitnije - dali su samo muskarci bili gresni pa je taj poziv vazio samo za njih ili se to odnosilo i na zene ???

Kad mi8 ovo odgovoris mislim da ces i sam razumeti koliko je neosnovano ono sto mi trenutno prigovaras.

To je magijsko vjerovanje da je bolje da je se malo pokvasi, za svaki slucaj. Mozda pomogne.

Mnoge tradicionalne crkve krste djecu, dok evangelički kršćani odrasle. Da li u Bibliji možemo naći potporu za krštenje djece ili je tradicija prevagnula - na ova i slična pitanja možemo ovdje dati odgovore.

Djela Apostolska 8,37 jasno govore o tome da se može krstiti samo onaj tko osobno povjeruje u Isusa Krista, nitko drugi, dakle može i neko dijete koje je čulo za Isusa i povjerovalu mu, ali bebe koje još ne znaju ni da postoje se ne mogu krstiti, jer je to osobna odluka svakog čovjeka, e da!

Djela Apostolska 8,37 jasno govore o tome da se može krstiti samo onaj tko osobno povjeruje u Isusa Krista, nitko drugi, dakle može i neko dijete koje je čulo za Isusa i povjerovalu mu, ali bebe koje još ne znaju ni da postoje se ne mogu krstiti, jer je to osobna odluka svakog čovjeka, e da!

krštenje je prvenstveno za PRANJE grijeha
prvo treba spoznati grijehe svoje
pokajati se za njih

mala djeca nemaju grijeha
.........
dal je i kakav grijeh
NE poštovati niti 1.BZ?

IZLAZAK 20,2

"Ja sam JAHVE, BOG tvoj,
koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
,,,,,,,,,,,,,,,,
YHVH JE BOG Otac, A NE SIN Gospodin Yehoshua
YHVH je izveo iz Egipta, a NE SIN Gospodin Yehoshua

-------------

IZLAZAK 20,3

Nemoj imati drugih bogova uz mene.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
NEMOJ IMATI SINA Gospodina Yehoshuu
KAO BOGA - UZ BOGA Oca YHVH

---------------

Nazad
Vrh