Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
Nego Nefi, zašto samo mormoni imaju ovaj nauk da krstavaju mrtve. Koje stihove iz Biblije i Mormonove knjige uzimaju da bi potvrdili ovo učenje?
mormoni imaju ovaj nauk da krstavaju mrtve.
Koja dobra ideja da se krste mrtvi! Svaka cast!
je postojalo i u ranom Hrišćanstvu i od 397g. na Saboru u Kartagu postalo zabranjeno.
BIBLIJA
"Šta dakle čine oni koji se krste za mrtve? Ako mrtvi uopšte ne vaskrsavaju, zašto se krste za njih?" (1. Kor. 15:29)
U nas su to vec pocele pol. stranke. Cijela groblja glasaju. U glasackom spisku vise ljudi nego na popisu stanovnistva. Zasto ne bi i vjerske zajednice? Koliko clanova imate - 60 milijardi!
Ne bih rekao da taj stih to znači.
Mislim, dobro za mrtve koji su uživali i nisu marili za Boga i bližnje i na kraju će biti spašeni. Rekoh da i ja odem u svijet i uživam, pa ako je to biblijsko učenje da i mene krste kad umrem. Znači imam drugu šansu za spasenje.
Crkveni Oci, kao što je Jovan Zlatousti , izveštavaju da su neke hrišćanske zajednice kao markioniti, kerinćani , montanisti i drugi, praktikovale ovaj reprezentativni oblik krštenja u 2. i 3. veku nove ere. Znači reprezentativno krštenje za mrtve je postojalo i u ranom Hrišćanstvu do 397g. gde je na Saboru u Kartagu postalo zabranjeno.
Ako je još od Pavla praktikovano, zašto je onda zabranjeno?
A ako je pogrešno zašto ga Pavle nije nigde kritikovao?
Tako je a to su sve gnostici i slični gnosticima. Ne možemo uzimati praksu marcionita koji su recimo odbacili cijeli Stari zavjet sa idejom da je starozavjetni Bog nekakav zli demijurg kao validnu.
Nemamo dokaze da je praktikovano od apostolskih vremena. Sve te grupe se pojavljuju kasnije. I marcioniti i kerinćani i drugi. LDS da ne spominjemo.
Vjerovatno jer se nije praktikovalo u njegovo doba. To je jedini stih koji kao da upućuje na tako nešto, nigdje drugdje se ne spominje ta praksa u Pismu, nema je u ranim Ocima Crkve.
Tako je a to su sve gnostici i slični gnosticima. Ne možemo uzimati praksu marcionita koji su recimo odbacili cijeli Stari zavjet sa idejom da je starozavjetni Bog nekakav zli demijurg kao validnu.
Nemamo dokaze da je praktikovano od apostolskih vremena. Sve te grupe se pojavljuju kasnije. I marcioniti i kerinćani i drugi. LDS da ne spominjemo.
Vjerovatno jer se nije praktikovalo u njegovo doba. To je jedini stih koji kao da upućuje na tako nešto, nigdje drugdje se ne spominje ta praksa u Pismu, nema je u ranim Ocima Crkve.
to su samo oni iz drugog i trećeg veka ali stih u poslanici korićanima je stariji. Pored Marcionita pominju se i Korićani a slučajno Pavle to baš i piše Korićanima ali ih nigde ne kritikuje za to.
Pa postoji samo jedan stih koji kaže "Bog je Duh" i svi veruju zato da je Bog beztelesan. Ipak u Bibliji se opisuje krštenje za mrtve, što znači da je Biblijsko. Treba se takođe pitati zašto je zabranjeno ako su ga samo neke manje grupe praktikovale i to tek 300 godina posle Pavlove izjave o tome?
A Ako je Gnostičko šta radi onda u Bibliji? A ako je lažno zašto ga pavle ne kritikuje?
Čudno je samo da je Joseph Smith uveo tu praksu iako je u njegovom vremenu i u mestu u kome je živeo bilo veoma teško doći do takve literature. Koliko je to teško vidimo i danas, jer ima o tome vema malo informacije. Ma kako sve to okrenemo imamo jednu misteriju, jer piše u Biblij a zabranjeno je.
Niste razumeli značenje krštenja. Krštenje samo po sebi nema nikakvu svrhu. Tek kada se neko pokaje i počne da veruje u Hrista i želi da se krsti i da primi Duha svetoga postaje od značaja.
Oni koji misle da se samo krštenjem spasavaju, oni se varaju.
Krštenje za mrtve je samo jedna usluga za one koji se pokaju i počnu da veruju u Isusa Hrista i za nikog drugog.
Mi se krstimo za naše preminule pretke ali pošto neznamo koji će se od njih pokajati i verovati u Hrista klrstimo se za sve njih.
Oni još uvek imaju slobodnu volju da prihvate Hrista ili da ga odbace. Mrtvi ne postaju pripadnici naše crkve ako se krstimo za njih, to je jedna zabluda. Proroka Maleahi je rekao da mi nemožemo biti spašeni ako tu uslugu ne učinimo našim precima i ako na taj način ne obratimo naša srca njima.
Mi se krstimo samo za naše pretke a ne za celo groblje. "Evo, ja vam šaljem proroka Iliju pre nego što dođe veliki i zastrašujući Gospodnji dan. On će obratiti srce očeva ka sinovima i srce sinova obratiće ka očevima, da ne dođem i ne udarim zemlju uništenjem.” (Malahija 4:5-6) Zašto prorok Ilija? Zato što je On imao svešteničku vlast što sveže na zemlji da bude svezano i na nebu.