Krštenje mrtvih!

καιnos

Spirit Junkie
A d m i n
Reakcijski bodovi
384
Bodovi
83
Nego Nefi, zašto samo mormoni imaju ovaj nauk da krstavaju mrtve. Koje stihove iz Biblije i Mormonove knjige uzimaju da bi potvrdili ovo učenje?

Nego Nefi, zašto samo mormoni imaju ovaj nauk da krstavaju mrtve. Koje stihove iz Biblije i Mormonove knjige uzimaju da bi potvrdili ovo učenje?

Ovi stihovi koji pominju KRŠTENjE ZA MRTVE

BIBLIJA
"Šta dakle čine oni koji se krste za mrtve? Ako mrtvi uopšte ne vaskrsavaju, zašto se krste za njih?" (1. Kor. 15:29)

MORMONOVA KNJIGA
U njoj se ne pominje krštenje za mrtve.

UČENJE I ZAVETI
"I opet, dajem vam reč koja se odnosi na krštenje za mrtve vaše. Zaista, ovako vam govori Gospod o mrtvima vašim: Kada se neko od vas krsti za svoje mrtve, neka tu bude zapisničar, i neka on bude očevidac krštenja vaših; neka čuje ušima svojim, kako bi posvedočio o istini, govori Gospod; Kako bi ono što je u svim zapisima vašim moglo biti zapisano na nebu; da bi šta god svežete na zemlji, moglo biti svezano na nebu; da bi šta god razrešite na zemlji, moglo biti razrešeno na nebu; Jer ću obnoviti mnogo toga na zemlji, što se odnosi na sveštenstvo, govori Gospod nad vojskama. I opet, neka se svi zapisi drže u redu, kako bi bili stavljeni u arhiv svetog hrama moga, da se čuvaju u sećanju iz pokolenja u pokolenje, govori Gospod nad vojskama. (Učenje i zaveti 127:5-9)

"Ovi behu poučeni veri u Boga, pokajanju za grehe, zastupničkom krštenju za oprost greha, daru Svetoga Duha polaganjem ruku." (Učenje i zaveti 138:33)

ZAŠTO?
Mi verujemo da Isus učio da je krštenje vodom i duhom nanovo rođenje i bez njega nemožemo biti spašeni:

"Odgovori Isus i reče mu: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može videti carstvo Božije. Reče Nikodim Njemu: Kako se može čovek roditi kad je star? Eda li može po drugi put ući u utrobu matere svoje i roditi se? Odgovori Isus: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije. Šta je rodjeno od tela, telo je; a šta je rodjeno od Duha, duh je. Ne čudi se što ti rekoh; valja vam se nanovo roditi." (Jov 3:3-7)

Ako verujemo Isusu onda se postavlja pitanje, Šta je se bezbroj onih koji nisu imali šansu čuti o Hristu da bi mogli poverovati, krstiti se i biti spašeni.? Pa jer je Bog sad nepravedan, koji spašava jednu grupu jer im se misionira a drugi odlaze u pakao jer nisu nikada imali šansu obratiti se i krstiti se? Ako je Isus propovedao duhovima u tamnici kako to u poslanici Petra piše i ako se oni pokaju i poveruju kako će se oni Krstiti kada nisu u telu? Znači jedini logični odgovor na to pitanje je, da neko drugi u telu to mora učiniti reprezentativno za njih.

Ne znamo sigurno, ali procenjuje se da je do danas bilo oko 90 do 110 milijardi ljudi na zemlji. većina njih nikad nije čula za Isusa Hrista.

Reprezentativno krštenje za mrtve je postojalo i u ranom Hrišćanstvu i od 397g. na Saboru u Kartagu postalo zabranjeno.

Koja dobra ideja da se krste mrtvi! Svaka cast!

Mislim, dobro za mrtve koji su uživali i nisu marili za Boga i bližnje i na kraju će biti spašeni. Rekoh da i ja odem u svijet i uživam, pa ako je to biblijsko učenje da i mene krste kad umrem. Znači imam drugu šansu za spasenje.

U nas su to vec pocele pol. stranke. Cijela groblja glasaju. U glasackom spisku vise ljudi nego na popisu stanovnistva. Zasto ne bi i vjerske zajednice? Koliko clanova imate - 60 milijardi!

BIBLIJA
"Šta dakle čine oni koji se krste za mrtve? Ako mrtvi uopšte ne vaskrsavaju, zašto se krste za njih?" (1. Kor. 15:29)

A vidite vi ovo, to ima i kod sv. Pavla. Dakle, prakticirala je to rana Crkva. Vi ste to malo zanemarili, danas vise ne postoji takva praksa... a bila bi korisna!

Ne bih rekao da taj stih to znači.

U nas su to vec pocele pol. stranke. Cijela groblja glasaju. U glasackom spisku vise ljudi nego na popisu stanovnistva. Zasto ne bi i vjerske zajednice? Koliko clanova imate - 60 milijardi!

Niste razumeli značenje krštenja. Krštenje samo po sebi nema nikakvu svrhu. Tek kada se neko pokaje i počne da veruje u Hrista i želi da se krsti i da primi Duha svetoga postaje od značaja. Oni koji misle da se samo krštenjem spasavaju, oni se varaju. Krštenje za mrtve je samo jedna usluga za one koji se pokaju i počnu da veruju u Isusa Hrista i za nikog drugog. Mi se krstimo za naše preminule pretke ali pošto neznamo koji će se od njih pokajati i verovati u Hrista klrstimo se za sve njih. Oni još uvek imaju slobodnu volju da prihvate Hrista ili da ga odbace. Mrtvi ne postaju pripadnici naše crkve ako se krstimo za njih, to je jedna zabluda. Proroka Maleahi je rekao da mi nemožemo biti spašeni ako tu uslugu ne učinimo našim precima i ako na taj način ne obratimo naša srca njima. Mi se krstimo samo za naše pretke a ne za celo groblje. "Evo, ja vam šaljem proroka Iliju pre nego što dođe veliki i zastrašujući Gospodnji dan. On će obratiti srce očeva ka sinovima i srce sinova obratiće ka očevima, da ne dođem i ne udarim zemlju uništenjem.” (Malahija 4:5-6) Zašto prorok Ilija? Zato što je On imao svešteničku vlast što sveže na zemlji da bude svezano i na nebu.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Ne bih rekao da taj stih to znači.

Crkveni Oci, kao što je Jovan Zlatousti , izveštavaju da su neke hrišćanske zajednice kao Markioniti, Korinćani, Montanisti i drugi, praktikovale ovaj reprezentativni oblik krštenja u 2. i 3. veku nove ere. Znači reprezentativno krštenje za mrtve je postojalo i u ranom Hrišćanstvu do 397g. gde je na Saboru u Kartagu postalo zabranjeno.

Ako je još od Pavla praktikovano, zašto je onda zabranjeno?

A ako je pogrešno zašto ga Pavle nije nigde kritikovao?

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Mislim, dobro za mrtve koji su uživali i nisu marili za Boga i bližnje i na kraju će biti spašeni. Rekoh da i ja odem u svijet i uživam, pa ako je to biblijsko učenje da i mene krste kad umrem. Znači imam drugu šansu za spasenje.

samo što to tako ne funkcioniše.
obredi Jevanđelja su: prvo, vera u Gospoda Isusa Hrista; drugo, pokajanje; treće, krštenje uranjanjem za oprost greha; četvrto, polaganje ruku za dar Svetog Duha.

SAMO po ovom redosledu. Ako neko nikada nije čuo za Hrista pa je umro, njemu se daje šansa u svetu duhova da čuje jevanđelje, da poveruje u Hrista i da se neko od njegovih potomaka za njega krsti jer je njemu to u duhovnom svetu nemoguće. Bilo bi sigurno lako kada bi samo krštenje bilo dovoljno za spasenje, ali sve to nije tako. Setimo se na razbojnika na krstu, koji je tada poverovao u Hrista. Isus mu je obećao da će još danas biti sa njim u raju i to bez krštenja, jer će se jednog dana sigurno neko krstiti za njega.

Crkveni Oci, kao što je Jovan Zlatousti , izveštavaju da su neke hrišćanske zajednice kao markioniti, kerinćani , montanisti i drugi, praktikovale ovaj reprezentativni oblik krštenja u 2. i 3. veku nove ere. Znači reprezentativno krštenje za mrtve je postojalo i u ranom Hrišćanstvu do 397g. gde je na Saboru u Kartagu postalo zabranjeno.

Tako je a to su sve gnostici i slični gnosticima. Ne možemo uzimati praksu marcionita koji su recimo odbacili cijeli Stari zavjet sa idejom da je starozavjetni Bog nekakav zli demijurg kao validnu.

Ako je još od Pavla praktikovano, zašto je onda zabranjeno?

Nemamo dokaze da je praktikovano od apostolskih vremena. Sve te grupe se pojavljuju kasnije. I marcioniti i kerinćani i drugi. LDS da ne spominjemo.

A ako je pogrešno zašto ga Pavle nije nigde kritikovao?

Vjerovatno jer se nije praktikovalo u njegovo doba. To je jedini stih koji kao da upućuje na tako nešto, nigdje drugdje se ne spominje ta praksa u Pismu, nema je u ranim Ocima Crkve.

Tako je a to su sve gnostici i slični gnosticima. Ne možemo uzimati praksu marcionita koji su recimo odbacili cijeli Stari zavjet sa idejom da je starozavjetni Bog nekakav zli demijurg kao validnu.

Nemamo dokaze da je praktikovano od apostolskih vremena. Sve te grupe se pojavljuju kasnije. I marcioniti i kerinćani i drugi. LDS da ne spominjemo.

Vjerovatno jer se nije praktikovalo u njegovo doba. To je jedini stih koji kao da upućuje na tako nešto, nigdje drugdje se ne spominje ta praksa u Pismu, nema je u ranim Ocima Crkve.

Pa postoji samo jedan stih koji kaže "Bog je Duh" i svi veruju zato da je Bog beztelesan. Ipak u Bibliji se opisuje krštenje za mrtve, što znači da je Biblijsko. Treba se takođe pitati zašto je zabranjeno ako su ga samo neke manje grupe praktikovale i to tek 300 godina posle Pavlove izjave o tome?
A Ako je Gnostičko šta radi onda u Bibliji? A ako je lažno zašto ga pavle ne kritikuje?

Čudno je samo da je Joseph Smith uveo tu praksu iako je u njegovom vremenu i u mestu u kome je živeo bilo veoma teško doći do takve literature. Koliko je to teško vidimo i danas, jer ima o tome vema malo informacije. Ma kako sve to okrenemo imamo jednu misteriju, jer piše u Biblij a zabranjeno je.

to su samo oni iz drugog i trećeg veka ali stih u poslanici korićanima je stariji. Pored Marcionita pominju se i Korićani a slučajno Pavle to baš i piše Korićanima ali ih nigde ne kritikuje za to.

to su samo oni iz drugog i trećeg veka ali stih u poslanici korićanima je stariji. Pored Marcionita pominju se i Korićani a slučajno Pavle to baš i piše Korićanima ali ih nigde ne kritikuje za to.

Meni nije razumljivo da se radi učenje na osnovu stiha oko kojeg postoje različita mišljenja. Ne samo to, nego ne postoji nikakva druga potpora unutar Pisma kako bi se takvo gledište osnažilo. A ni povijest rane crkve ne ide baš u prilog takvim vjerovanjima. Nema niti jednog valjanog kriterija na osnovu kojeg bi takvo učenje uzeli u obzir.

Apostol Pavao iako spominje krštenje za mrtve, sam ne zagovara takvu praksu, niti je to vidljivo iz Pisma. Gledajući kontekst, vidimo da on taj fenomen kod Korinćana povezuje s uskrsnućem. Odnosno, zašto bi se itko krstio za mrtve ako Krist nije uskrsnuo?

Dakle, Pavao je skrenuo pozornost na glavnu temu, a to je bio njegov govor o uskrsnuću, pozivajući se na pogrešno vjerovanje Korinćana.

Pa postoji samo jedan stih koji kaže "Bog je Duh" i svi veruju zato da je Bog beztelesan. Ipak u Bibliji se opisuje krštenje za mrtve, što znači da je Biblijsko. Treba se takođe pitati zašto je zabranjeno ako su ga samo neke manje grupe praktikovale i to tek 300 godina posle Pavlove izjave o tome?

Ne samo taj stih. U Pismu ne nalazimo uopšte čvrste dokaze da je Bog tjelesan osim opisa koji se mogu karakterisati kao antropomorfizmi. Bog je neograničen i sveprisutan a ideja tijela se kosi sa tim jer su tijela po definiciji ograničena i zauzimaju tačno određeni prostor.
Zapravo ako se uzme koliki se značaj pridaje ideji da je Bog došao u tijelu onda je logično da Bog Sam po Sebi nije tjelesan.

A Ako je Gnostičko šta radi onda u Bibliji? A ako je lažno zašto ga pavle ne kritikuje?

Ne možemo reći da se nalazi u Bibliju jer se zasniva na samo jednom stihu koji se treba detaljno rastumačiti.

Čudno je samo da je Joseph Smith uveo tu praksu iako je u njegovom vremenu i u mestu u kome je živeo bilo veoma teško doći do takve literature. Koliko je to teško vidimo i danas, jer ima o tome vema malo informacije. Ma kako sve to okrenemo imamo jednu misteriju, jer piše u Biblij a zabranjeno je.

Nije morao uvesti čitajući te spise već krivim tumačenjem 1 Korinćanima. Kasnije ću citirati Mormonovu knjigu po ovom pitanju.

Niste razumeli značenje krštenja. Krštenje samo po sebi nema nikakvu svrhu. Tek kada se neko pokaje i počne da veruje u Hrista i želi da se krsti i da primi Duha svetoga postaje od značaja.

Tako je,upravo sam ja ( i jos par njih ) to govorio sve vreme...

Oni koji misle da se samo krštenjem spasavaju, oni se varaju.

Tako je,do ove tacke se potpuno slazem...ali onda ti kazes ovo:

Krštenje za mrtve je samo jedna usluga za one koji se pokaju i počnu da veruju u Isusa Hrista i za nikog drugog.

Zapravo ovo sto si naveo jeste krstenje,onaj koji se krsteva sam sebi cini uslugu...

Mi se krstimo za naše preminule pretke ali pošto neznamo koji će se od njih pokajati i verovati u Hrista klrstimo se za sve njih.

Kad ljudi umru sve njihove pomisli i sva njihova osecanja jednostavno prestaju,njihov je zivot zavrsen i oni cekaju vaskrsenje...dali ce biti deo prvog ili drugog vaskrsenja zavisi iskljucivo od toga kako su ziveli i sta su verovali dok su bili zivi. Naime,Boga mogu slaviti samo zivi ljudi,oni mogu nadati Njegovoj istini i prihvatiti je dok mrtvima je to vec zavrsena prica,oni ne mogu nista od toga.
Evo Biblijskih dokaza u prilog ovome:

Prop.9,5.6:
"...Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio.
I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dijela nigda ni u čemu što biva pod suncem..."

Isa.38,18.19:
"...Jer neće grob tebe slaviti, neće te smrt hvaliti, i koji siđu u grob ne nadaju se tvojoj istini.
Živi, živi, oni će te slaviti kao ja danas: otac će sinovima javljati istinu tvoju..."

Oni još uvek imaju slobodnu volju da prihvate Hrista ili da ga odbace. Mrtvi ne postaju pripadnici naše crkve ako se krstimo za njih, to je jedna zabluda. Proroka Maleahi je rekao da mi nemožemo biti spašeni ako tu uslugu ne učinimo našim precima i ako na taj način ne obratimo naša srca njima.

Molim te iznesi konkretnog citata pa da onda uradimo jednu analizu da vidimo kakav je kontekst i koja je poruka tog teksta.

Mi se krstimo samo za naše pretke a ne za celo groblje. "Evo, ja vam šaljem proroka Iliju pre nego što dođe veliki i zastrašujući Gospodnji dan. On će obratiti srce očeva ka sinovima i srce sinova obratiće ka očevima, da ne dođem i ne udarim zemlju uništenjem.” (Malahija 4:5-6) Zašto prorok Ilija? Zato što je On imao svešteničku vlast što sveže na zemlji da bude svezano i na nebu.

A kakve sad veze ima ovo sto si citirao sa tvojom teoloskom tvrdnjom o krstenju mrtvih...!?

"Jer gle, budete li odlagali dan pokajanja svojega sve do smrti, gle, postat ćete podvrgnuti duhu đavlovom, i on vas pečati kao svoje; dakle, Duh se Gospodnji povlači od vas, i nema mjesta u vama, a đavao ima svu moć nad vama; i ovo je konačno stanje opakih." (Alma 34:35).
Šta je onda svrha krstiti mrtve?

Nazad
Vrh