Ljudska devolucija

Hvala,
A kako ti Fazlija vjerujesh da je covjek nastao?...budizam ,koliko sam shvatio, se ne bavi tim pitanjima.

Meni je blisko to da mi jesmo duhom 'sisli', ali vjerujem u evoluciju duha ...tj da se ono duhovno uspinje na njegovo pravo mjesto.

A kako ti Fazlija vjerujesh da je covjek nastao?...budizam ,koliko sam shvatio, se ne bavi tim pitanjima.

Ma kod Buddhe ima tamo neki govor, davno sam citao, vrlo nejasan i fantazmagorican. Nesto u stilu... da su duhovna bica lebdjela iznad voda, pa su neke pare izlazile iz tih voda, pa su ona jela te pare, pa su postajala sve tjelesnija i tjelesnija... mozda sam cak i sve to krivo zapamtio. Vrlo je nejasno da li je to neka mitologija pripisana Buddhi, da li je on to stvarno rekao. Uglavnom, budizam se opcenito ne bavi pitanjem kako je nastao covjek.

Moje licno misljenje je sklonije tantrickoj kozmologiji, da se Bog ispoljava u svijetu i vraca sam k sebi. Tantrici prihvacaju koncept evolucije, jedino sto niti oni ne znaju objasniti problem nedostajuce karike. Ali to ne zna objasniti niti moderna znanost.

Moje licno misljenje je sklonije tantrickoj kozmologiji, da se Bog ispoljava u svijetu i vraca sam k sebi. Tantrici prihvacaju koncept evolucije, jedino sto niti oni ne znaju objasniti problem nedostajuce karike. Ali to ne zna objasniti niti moderna znanost.

Vrste su prema mom vjerovanju nastale od djelovanja Duha, pitanje je da li je to bilo instantno ili kroz neki period.
Npr. za one koji vjeruju da je to bio period dokaz je da je Isus zacet Duhom, a ipak se razvijao kao beba u stomaku.Oni drugi vele da se sve desavalo instantno Bozijom rijecju Budi i ono bude.
P.s. jedna od karakteristika Duha jeste da je nosioc zivota, tako da je svim ljudima udahnut Duh pri stvaranju.

Kljucno je pitanje prelaska iz jednog u drugi oblik. Taj se prelaz iz jedne zivotinje u napredniji stupanj sigurno nije desavao postupno, nego naglo... ali kako tocno, to nitko ne zna.

Vrste su prema mom vjerovanju nastale od djelovanja Duha, pitanje je da li je to bilo instantno ili kroz neki period.
Npr. za one koji vjeruju da je to bio period dokaz je da je Isus zacet Duhom, a ipak se razvijao kao beba u stomaku.Oni drugi vele da se sve desavalo instantno Bozijom rijecju Budi i ono bude.
P.s. jedna od karakteristika Duha jeste da je nosioc zivota, tako da je svim ljudima udahnut Duh pri stvaranju.

U Bibliji pise da je udahnut "dah" a ne "duh". Drugim recima, dok covek dise, ima zivot. Kad nestane daha, nema ni zivota.

U Bibliji pise da je udahnut "dah" a ne "duh". Drugim recima, dok covek dise, ima zivot. Kad nestane daha, nema ni zivota.

duh i ruh , u ovom kontekstu si sinonimi.Udahnuce duha je proces, pa se moze reci da je to dah, no Ruh je između ostalog nosioc zivota.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Sta bi to znacilo "nosioc zivota"?

To znaci da Duhu nije samo to uloga.
Nadalje onaj na kome se npr. izljeva na srce Bozije ime Milostivi , biva 'nosiocem' tog imena te se zove abdulrahman (rob Milostivog), Milost sama , kao i Zivot, istinski pripadau samo Bogu. Tako i Ruh biva nosicem zivota.

Nazad
Vrh