Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
Može li ovo biti tema o Muhamedu općenito, da se ne otvara nova, npr. preoblikovati temu. Jer brzo se može dokazati da je Muhamed povijesno postojao. Npr. mene zanima da je Muhamed pobjegao u kršćansku zemlju Abisiniju, gdje su dobro postupali prema njemu. Je li se Muhamed ikad odužio ovoj zemlji, je li je ikada napadao, jer sam negdje čuo da Etiopija nije nikada napadana, ako se to misli kad se kaže Abisinija.
Mislim da nije on pobjegao već njegovi rani sljedbenici.
Može li ovo biti tema o Muhamedu općenito, da se ne otvara nova, npr. preoblikovati temu. Jer brzo se može dokazati da je Muhamed povijesno postojao. Npr. mene zanima da je Muhamed pobjegao u kršćansku zemlju Abisiniju, gdje su dobro postupali prema njemu. Je li se Muhamed ikad odužio ovoj zemlji, je li je ikada napadao, jer sam negdje čuo da Etiopija nije nikada napadana, ako se to misli kad se kaže Abisinija.
Kako je već rečeno, nije on osobno nego cca 15 njegovih sljedbenika. Odnosi sa Abesinijom/Etiopijom/Kraljevstvom Aksum (termini se često preklapaju u značenju) su ispočetka bili dobri, no kasnije (kad je već Poslanik bio blizu kraja svog života ili kasnije) su znali biti svakavi. Navodim primjer: dvije godine prije Poslanikove smrti su nekakvi etiopski brodovi došli blizu Džede (današnja Saudijska Arabija, tada Rašidunski Kalifat), pa je poslanik poslao 300 ljudi da im se odupru misleći da se radi o gusarskim napadima. Kad je do tih brodova došao glas da se prema njima uputilo 300 ljudi, pobjegli su dalje. To je bio prvi zabilježeni incident ali nije to bilo ni blizu nekakvog rata. I prije, a i kasnije se Etiopsko Carstvo uključivalo u bizantsko-perzijske sukobe i tadašnju geopolitiku, jasna stvar da su i sa Kalifatom nekad odnosi bili bolji a nekad lošiji. No kao pravilo, nisu bili sistematski uništavani od strane arapskih muslimana nego su jednostavno počeli gubiti primat u trgovini kad je to na sebe preuzeo Kalifat. Samo za sebe, Etiopsko Carstvo je svoj vrhunac doživjelo početkom 6-og stoljeća, a otad slijedi postepeni pad. Ustvari, jedan od najbolnijih udaraca na Abesiniju se dogodila 960-e kad je židovska kraljica Gudit (ili Yodit) iz također Abesinije/Etiopije uništila i opljačkala abesinske crkve i hramove. U to doba je još bila jaka prisutnost židovskih plemena s obje strane Crvenog Mora.
Uh čovječe ti si pun istorijskih činjenica, jesi ovo iz glave napisao יואל
Pozdrav ljudi, eto još jednog muslimana na forumu tj mene. Nažalost ne mogu garantirati da ću tu biti stalno, ali ću probati biti normalan sugovornik.
Ova tema je vrlo široka i o njoj se može pisati iz raznih kuteva pa ću samo nabrojati neke opće stvari:
Općenito uzevši, povijesničari uzimaju kako postoji i više nego dovoljni broj dokaza o Muhamedu s.a.v.s. kao povijesnoj ličnosti. Glavni izvori koji nam daju neku sliku o tome tko je on bio i kako se ponašao se nalaze u hadisima. Objasnit ću zašto ne Kur'an, ali najprije moram reći ovo: hadisi su zapisane kraće ili duže upute, zgode ili događaji o tome što je poslanik Muhamed rekao, činio, šutke odobravao, zabranjivao i slično. Muslimani općenito hadise dijele na one koji se smatraju pouzdanima i oni koji to nisu. Ponekad se učenjaci ne slažu oko toga no ugrubo se zbirke hadisa koje su sakupili Buhari i Muslim smatraju pouzdanima. Ima ih nekoliko tisuća, a bilo ih je i mnogo više dok ih upravo Buhari i Muslim nisu uspjeli kategorizirati tj. razdvojiti na pouzdane ili nepouzdane. Upravo zbog obilja informacija koji se unutra nalaze se hadisi smatraju (povijesno) glavnim izvorom informacija o Poslaniku. Kur'an je naravno drugi važan dokument jer svjedoči o vremenu nastanka i zajedno sa hadisima zaokružuje "priču". Treći izvori su oni čisto povijesni poput Medinskog Ustava - prvog ustava kojeg je sastavio sam Poslanik zbog potrebe da se urede odnosi sa drugim vjerskim, plemenskim i etičkim zajednicama u i oko grada Medine.
Toliko zasad. ☺