Nanovorođenje

• Pokretač teme Pokretač teme Lino
  • Datum početka Datum početka

Lino

Član
Reakcijski bodovi
15
Bodovi
0
Ima jedna izreka, ide otprilike ovako: "Tko se jedanput rodi dvaput umire,a onaj koji se dvaput rodi umire jedanput".
Što za vas znači nanovorođenje, jeste li nanovorođeni i ako jeste koliko ste sigurni u to?

Novorođeni su svi pravi vernici, koji su primili Svetog Duha. Umre stari čovek i njegov ego, rodi se novi koji je vodjen Hristovim i Božjim Duhom.

Mislim da nisam. Još uvek sam u potrazi za pravom crkvom, imam uspone i padove, pa zato verujem da još nisam.

Postoji jedna tajnovitost oko procesa novorodjenja. Isus je to lepo objasnio u Jovanu 3 glavi da kao sto neznamo odakle vetar dolazi i kuda ide, tako je svaki koji je rodjen od Duha. Drugim recima, covek ne moze da odredi dan i cas kada se nanovo rodio, niti da li se nanovo rodio jer misteriozan rad Svetog duha je nevidljiv za coveka.

Pa ipak, postoje neki pokazatelji duhovnog novorodjenja. Onaj koji je rodjen od Duha ce imati duhovni rod opisan u Galacanima 5:22,23. Tako, da iako covek ne moze da odredi tacno vreme nanovorodjenja, niti da li je nanovo rodjen, jos uvek rod duha je jedan od najlaksih nacina da covek preispita sebe da li je nanovorodjen ili nije.

Ima jedna izreka, ide otprilike ovako: "Tko se jedanput rodi dvaput umire,a onaj koji se dvaput rodi umire jedanput".

Ne razumijem ovo?! Sto to znaci? Aha, ono kao... umre kad umre i du'ovno umre jos jednom. Tja... sta ja znam. Nisam bas previse siguran.

Što za vas znači nanovorođenje, jeste li nanovorođeni i ako jeste koliko ste sigurni u to?

Ja mislim da je to jedna lijepa, plemenita i jaka autosugestija. Pod dojmom te autosugestije, ljudi su kadri iz sebe izvuci snage da ucine mnoge dobre stvari.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Nanovorođjenje je Fazlija proces djelovanja Sv. Duha, ne izvlačenje najbolje iz čovjeka svojim snagama.

velika većina svih onih koji tvrde da su NR
NIJE NR !!
TO su ih samo njihovi uče tako naučili

dal je NR svak onaj kojem Sveti Jahvin Očev DUH
NIJE objasnio što znači 1.BZ ???

.

1. Božja Zapovjest –

DA LI JE POŠTUJEŠ?

========
IZLAZAK 20,2

"Ja sam JAHVE, BOG tvoj,
koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
,,,,,,,,,,,,,,,,
YHVH JE BOG Otac, A NE SIN Gospodin Yehoshua
YHVH je izveo iz Egipta, a NE SIN Gospodin Yehoshua

-------------

IZLAZAK 20,3

Nemoj imati drugih bogova uz mene.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
NEMOJ IMATI SINA Gospodina Yehoshuu
KAO BOGA - UZ BOGA Oca YHVH

---------------

Svak onaj koji NE poštuje 10BZ,
a naročito NE poštuje 1.BZ
sigurno neće do Raja doč!

-----------

Nanovorođjenje je Fazlija proces djelovanja Sv. Duha, ne izvlačenje najbolje iz čovjeka svojim snagama.

To je jedna snazna autosugestija nastala pod emotivnim dojmom citanja svetih spisa. Niposto ne znaci da je to negativna autosugestija. Stovise, ljudi tako nadahnuti mogu napraviti jako puno dobrih djela pa posredno skupljaju zasluge za dublje i vece duhovno razumijevanje.

Ima puno slucajeva kada ljudi pod dubokim emotivnim dojmom iskreno prihvate i neke sasvim svjetovne ideale, kao sto su revolucionari ili drustveni reformatori pa nadahnuti njima iskreno i posteno djeluju i nadahnjuju svoje bliznje na moralno postupanje.

Niti jedno moralno postupanje ne ostaje nenagradjeno, niti jedno dobro djelo ne propada, nego donosi zasluge bez obzira iz koje motivacije covjek postupa pravedno i samilosno.

Pa ipak, sa spoznajne strane, mi mozemo biti nadahnuti bilo kakvim idealima, duhovnim ili svjetovnim, posve svejedno... ali cinjeica je da u takvom stanju smo jos uvijek podlozni pozudi, mrznji i obmani.

Takva osoba jos uvijek nije oslobodjena grijeha (sto bi ste mozda rekli vi krscani) tj. jos uvijek je podlozna reakcijama strasti, ljutnje, obmane (a time i skupljanju nove karme). Drugim rijecima, ma kako god da to zvali, da li nanovo rodjen ili kako drugacije, to nije kraj puta, nego tek njegov pocetak.

Prvi korak kada se covjek svjesno i samovoljno odrice svojih dosadasnjih nemoralnih postupaka i pocinje sam sebe prisiljavati da postupa moralno. Time pocinje skupljati jako velike zasluge, ali to jos niposto ne znaci da je sklonost grijehu potpuno iskorijenjena iz njegovog uma.

dal je NR svak onaj kojem Sveti Jahvin Očev DUH
NIJE objasnio što znači 1.BZ ???

.

1. Božja Zapovjest –

DA LI JE POŠTUJEŠ?

========
IZLAZAK 20,2

"Ja sam JAHVE, BOG tvoj,

Piramida je jako dobar primjer. Njegovo iskustvo preobracenja je vrlo iskreno i duboko. Mozemo li reci da on nije nanovo rodjen? Naravno da ne mozemo! Sto je njegova temeljita promjena ponasanja ako nije novo rodjenje jedne osobe? Svi koji smo na ovom forumu smo prosli to na ovaj ili onaj nacin. Inace ne bi smo bili ovdje.

Pa ipak, cak i tako iskrenom preobraceniku kao sto je nas Piramida jos uvijek ponekad dodje da nagazi na gas ili da se na nekoga izgalami. Kao uostalom i svima nama. Mozda se obuzdamo, ali ta sklonost jos uvijek postoji.

E tek tu sada nastupa prava unutrasnja duhovna praksa koja se poduzima smirenim uvidom, a ne vise citanjem ili vjerovanjem u bilo sto. Sada treba zasjesti, utonuti u mir i promatrati samoga sebe. Jer sve ovo do tada je bila tek priprema, samo pocetak.

Nazalost, na ovom stupnju pred krscanima stoje dvije velike i mnogima nepremostive prepreke. Prva je da, nazalost, takva tradiciji jednostavno ne postoji u krscanstvu kao jasno razradjen unutrasnji puta samorazvoja (osim mozda kod karmelicana i u pravoslavlju, ali samo za monahe). A druga je veliki strah mnogih krscana da uopce pokusaju tako nesto poduzeti.

Taj strah je donekle razumljiv, jer kao sto rekoh na pocetku... cijela ta prica sa osobnim preobracenjem je duboko emotivna pa mnogi krivo misle da bi pocetak bilo kakvog odstupanja, nadpune ili promjene dosadasnje prakse znacio i odricanje od ideala kojem su toliko posveceni.

Pa ipak, cak i tako iskrenom preobraceniku kao sto je nas Piramida jos uvijek ponekad dodje da nagazi na gas ili da se na nekoga izgalami.

TITU 1,11
NJIMA TREBA ZAČEPITI USTA
jer cijele domove prevraćaju
naučavajući što ne bi smjeli,
i to poradi prljava dobitka.

TITU 1,13
Svjedočanstvo je to istinito.
ZATO IH KARAJ OŠTRO da budu zdravi u vjeri,
---------------

TITU 2,15

TO GOVORI, ZAPOVIJEDAJ,

KARAJ SA SVOM VLAŠĆU.

Nitko neka te ne prezire.
---------------

2. TIMOTEJU 4,2

propovijedaj Riječ,

UPORAN BUDI - BILO TO ZGODNO ILI NEZGODNO

UVJERAVAJ, PRIJETI, ZAPOVIJEDAJ

sa svom strpljivošću i poukom.
=========

Psalam 119,104Po tvojim naredbama postajem razuman, stoga mrzim sve putove lažne. $NUN
Mudre izreke 8,13Strah Gospodnji mržnja je na zlo. Oholost, samodostatnost, put zloće i usta puna laži - to ja mrzim.

NJIMA TREBA ZAČEPITI USTA

ZATO IH KARAJ OŠTRO

TO GOVORI, ZAPOVIJEDAJ,

KARAJ SA SVOM VLAŠĆU.

UVJERAVAJ, PRIJETI, ZAPOVIJEDAJ

Ucenje Isusa i Pavla se nesumnjivo razlikuju.

Isus naucava - ne sudite, da vam se ne bi sudilo. U najgorem slucaju, otidjite odande i otresite prah sa svojih nogu.

A Pavle naucava - prijeti, zapovjedaj, zacepi im usta.

Pavle je iskrvario krscanstvo. Jednom kada si umislis da si pozvan da prijetis, zapovjedas, zacepljujes usta... nisi daleko od toga da saljes ljude na lomace.

+!

1 Iv 5,18
Znamo:
tko god je rođen od Boga, ne griješi; nego Rođeni od Boga čuva ga i Zli ga se ne dotiče.

Rođen od Ljubavi 'odozgor', ako i sagriješi uvijek se može vratiti Ljubavi.

Mt 7,15
Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi.

Lk 17,3
Pogriješi li tvoj brat, prekori ga; ako se obrati, oprosti mu.

Dj 20,28-31
Pazite na sebe i na sve stado u kojem vas Duh Sveti postavi nadglednicima, da pasete Crkvu Božju koju steče Krvlju Svojom.
Ja znam da će nakon mog odlaska među vas uljesti vuci okrutni koji ne štede stada,
a između vas će samih ustati ljudi koji će iskrivljavati nauk da bi odvukli učenike za sobom.
Zato bdijte imajući na pameti da sam tri godine bez prestanka noću i danju suze lijevajući urazumljivao svakoga od vas.

Rim 16,17-18
Zaklinjem vas, braćo, čuvajte se onih koji siju razdore i sablazni mimo nauk u kojem ste poučeni, i klonite ih se.
Jer takvi ne služe Gospodinu našemu Kristu, nego svom trbuhu te lijepim i laskavim riječima zavode srca nedužnih.

Fil 3,2
Čuvajte se tih pasa, čuvajte se tih opakih radnika, čuvajte se te osakaćenosti!

Kao kad je majka 'začepila usta' svom sinu Nikoletini Bursaću, koji je tvrdio kako Boga nema i na kraju kako je komesar rekao, da Boga nema.
Kada se 'začepe usta' fanaticima, onda oni odgovore silom (kamenovanje Pavla, đakona Stjepana,...).

Lk 13,32
A On će njima: "Idite i kažite toj lisici: ...
Iv 2,15
I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta,...
Iv 18,23
Odgovori mu Isus: "Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš?"

Pavle je iskrvario krscanstvo. Jednom kada si umislis da si pozvan da prijetis, zapovjedas, zacepljujes usta... nisi daleko od toga da saljes ljude na lomace.

Pavle nije iskvario 'kršćanstvo'. Ne može biti, da su istinite i tvoja i moja tvrdnja.

'Izabrani narod' može misliti, da drugi narodi trebaju njima služiti.
Braća su prodala Josipa zbog ljubomore ljudima iz karavane, a prije toga su ga planirali ubiti.

Jedno je biti pravovaljano postavljen na službu nadglednika nad 'stadom',
a drugo je buntovnički uzimati si pravo na autoritet nad tuđim 'stadom'.

* * *
Neki vjeruju, da je Apostol Pavao imao 'stigme'.
Gal 6,17
Ubuduće neka mi nitko ne dodijava jer ja na svom tijelu nosim biljege Isusove!

U svakom slučaju, sv. Pavao je bio nanovo rođen i donosio je dobre plodove.

U svakom slučaju, sv. Pavao je bio nanovo rođen i donosio je dobre plodove.

Postavlja se pitanje sto su to dobri plodovi?

Meni se cini ispravna tvrdnja, koju je dosta dobro u svojim radovima elaborirao Bart Ehrman (nije izvorno njegova, preuzeo ju je od matematicara Alberta Schweitzera), da je Isus bio jedan od apokalipticnih proroka svojeg vremena, kakvih je u to doba bilo dosta medju Jevrejima. Bio je to pravi religijski trend koji su tada slijedile jevrejske sekte poput nazarena, esena i sl.

Isus nesumnjivo navjesta skori smak svijeta (koji se nikada nije desio i zbog cega je medju Jevrejima apokalipticna religioznost kasnije napustena), ali ujedno poducava ideal moralno savrsenog covjeka (donekle i ideal spoznajno savrsenog covjeka, ali mi se cini da je to tek u naznakama ostalo zabiljezeno) kakav bi se trebalo slijediti da bi se zadobilo spasenje. Bog ce uskoro unistiti ovaj iskvareni svijet pa je zadnji cas da se preobratimo i spasimo se unistenja.

Na sto da se preobratimo? Da li na vjerovanje da je Isus mesija i da uskoro dolazi sudnji dan ili na njegovo poducavanje kakav bi moralno savrsen covjek trebao da bude? Meni se cini da i Pavle i vecina kasnijih krscana propustaju uvidjeti da nas Isus na prvom mjestu poziva na preobracenje na ideal moralno savrsenog covjeka, a ne toliko na vjerovanje u njega kao mesiju, spasitelja i sl. On je utoliko spasitelj sto nas poducava sto sami moramo od sebe uciniti, kako se moramo poceti ponasati da bi bili spaseni, a ne da ce nas vjera u njega spasiti sama po sebi bez da promijenimo svoje moralno ponasanje. Dopustam da grijesim, jer je moje poznavanje krscanstva povrsno i amatersko, samo zelim naglasiti da imam takav dojam. Naravno da i u ucenju Isusa i kasnije Pavla ima elemenata i jednog i drugog, ali imam dojam da je Isusov naglasak na preobracenju u moralnog covjeka, kojega njegovo moralno postupanje spasava, a ne puka vjera u Isusa kao spasitelja.

Kod Pavla mi se cini da je stvar obrnuta. Smak svijeta je blizu, treba uzvjerovati u Isusa kao spasitelja i strpiti se, izdrzati jos malo i uskoro ce svi problemi biti gotovi, Bog ce nas spasiti. I danas mnogi duboko religiozni krscani imaju slican stav da se zivot treba samo izdrzati, stisnuti zube i predurati ako se ikako moze do smrti, kada ce tek nastati pravi zivot. Iako je vec sam Isus posijao to sjeme svojim apokalipticnim ucenjem, kod Pavla i kasnijih krscana do punog izrazaja dolazi ta teologija straha na ustrb teologije spoznaje.

I zato kod njega nema puno rasprave o prirodi moralnog i spoznajnog ucnja, nego... zabrani, zacepi im usta, prekoravaj, cuvaj se tih pasa i sl.

Isus naucava - ne sudite, da vam se ne bi sudilo. U najgorem slucaju, otidjite odande i otresite prah sa svojih nogu.

Pavle je iskrvario krscanstvo. Jednom kada si umislis da si pozvan da prijetis, zapovjedas, zacepljujes usta...

nema razlike
nego krivo sagledavaš

prijeti zapovjedaj začepi
NIJE ISTO ŠTO I
SUDITI !!!!

Jednom kada si umislis da si pozvan da prijetis, zapovjedas, zacepljujes usta... nisi daleko od toga da saljes ljude na lomace.

opominjati nije isto što i ubijati
zato jer je ubijanje ZABRANJENO sa 6.BZ

1 Iv 5,18
Znamo:
tko god je rođen od Boga, ne griješi; nego Rođeni od Boga čuva ga i Zli ga se ne dotiče.

Rođen od Ljubavi 'odozgor', ako i sagriješi uvijek se može vratiti Ljubavi.

1.
rođen od KOJEG TO BOGA?
2.
koliko pravih Bogova postoji?
jen dva tri???
3.
dal NaNovoRođen
može ne poštovati niti 1.BZ?
.

1. Božja Zapovjest –

DA LI JE POŠTUJEŠ?

========
IZLAZAK 20,2

"Ja sam JAHVE, BOG tvoj,
,,,,,,,,,,,,,,,,

-------------

IZLAZAK 20,3

,,,,,,,,,,,,,,,,,

---------------

-----------

Neki vjeruju, da je Apostol Pavao imao 'stigme'.
Gal 6,17
Ubuduće neka mi nitko ne dodijava jer ja na svom tijelu nosim biljege Isusove!

TO nisu stigme !!!
ŠTO je SIN od Boga Jedinoga Oca YHVH - G Yehoshua,
imao na svom tijelu - nakon mučenja?
TRAGOVE BIČEVANJA ....
TE iste tragove ima i Pavao

+!

Na sto da se preobratimo?

Mt 19,20-22
Kaže mu mladić: "Sve sam to čuvao. Što mi još nedostaje?"
Reče mu Isus: "Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za Mnom."
Na tu riječ ode mladić žalostan jer imaše velik imetak.

Nije važno biti samo moralan i ne griješiti, nego je poanta - ljubiti.
Kako bi sv. Augustin rekao: Ljubi i čini što hoćeš!
No, neće svi to ispravno shvatiti.

Iv 13,34-35
Zapovijed vam novu dajem:
ljubite jedni druge; kao što sam Ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge.
Po ovom će svi znati da ste Moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.

Fil 2,1-4
Ima li dakle u Kristu kakve utjehe, ima li kakva ljubazna bodrenja, ima li kakva zajedništva Duha, ima li kakva srca i samilosti,
ispunite me radošću: složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite;
nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego - u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe
;
ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih!

Neki 'kršćani' imaju suosjećanja na potrebe bližnjih (Majka Tereza,...).

Dopustam da grijesim, jer je moje poznavanje krscanstva povrsno i amatersko, samo zelim naglasiti da imam takav dojam.

Možeš poznavati 'kršćanstvo' detaljno i profesionalno, a da ipak ne ljubiš bližnjega.
Netko može ljubiti bližnjega, a da nikad nije čuo za Isusa.

* * *

Davno mi je pričao susjed, da je za njega 'smak svijeta' kad umre.
Smrt može doći svaki čas.

Isus mu reče: "Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ponovo ne rodi, ne može vidjeti kraljevstva Božjega"

Nanovorođenje je preduvjet.
Riječ "kraljevstvo" podrazumijeva kralja. Kralj podrazumijeva se da kraljuje.
Onaj tko se nanovorodi vidjet će Božje Kraljevanje. Tako znaš, jer ga možeš vidjeti.

Isus odgovori: "Zaista, zaista kažem ti: ako se tko ponovo ne rodi vodom i Duhom (Svetim), ne može ući u kraljevstvo Božje.

Tako znaš jer imaš pristup Kraljevstvu Božjem i možeš slobodno ući i boraviti u njemu.

K tome:
Ono što je rođeno od tijela, tijelo je; a što je rođeno od Duha, duh je.

Biti nanovorođen se ne vidi izvana, nije nešto što se može razlučiti tjelesnim vidom, pa ni onim razbora ljudskog. Jer nanovorođen je rođen kao duh - on je duh uz to što je još uvijek i u ovom tijelu koje svi ljudi imaju.

imam uspone i padove, pa zato verujem da još nisam.

Ulasci i izlasci su očekivani dok god smo u svijetu i konflikt je predviđen: tijelo ratuje protiv duha, duh vojuje protu tijela.

nego je poanta - ljubiti.

PRVO i OSNOVNO - KOGA prvoga ljubiti?
Boga Jedinoga Oca YHVH
jer - ako NJEGA ne ljubiš - nema ti spasa
.

LJUBI JAHVU
kao Boga Oca Jedinoga
a NE SINA G Yehoshuu kao Boga
jer SIN NIJE i NEĆE NIKAD biti = Bog
=====

PONOVLJENI ZAKON 6,5

Zato LJUBI JAHVU, Boga svoga, svim srcem svojim,

svom dušom svojom i svom snagom svojom!

PONOVLJENI ZAKON 10,12

Dakle, Izraele, što od tebe traži JAHVE, Bog tvoj?

Samo to da se bojiš JAHVE, Boga svoga;

da po svim putovima njegovim hodiš;

da ga LJUBIŠ i služiš JAHVI, Bogu svome,

svim srcem svojim i svom dušom svojom;

PONOVLJENI ZAKON 11,1

LJUBI, dakle, JAHVU, Boga svoga,

i vrši u sve dane njegove naredbe,

njegove zakone, uredbe i zapovijedi.

PONOVLJENI ZAKON 11,13

Zato, ako doista poslušate zapovijedi koje vam danas izdajem

i budete LJUBILI JAHVU, Boga svoga,

i služili mu svim srcem svojim i svom dušom svojom,

PONOVLJENI ZAKON 11,22

Ako budete vjerno držali sve ove zapovijedi koje vam naređujem,

vršili ih i LJUBILI JAHVU, Boga svoga,

hodili svim njegovim putovima i čvrsto se priljubili uz njega,

PONOVLJENI ZAKON 13,4

nemoj slušati riječi toga proroka ni sne toga sanjača:

ta to vas iskušava JAHVE, Bog vaš;

hoće da dozna LJUBITE li zbilja JAHVU, Boga svoga,

svim srcem svojim i svom dušom svojom.

PONOVLJENI ZAKON 19,9

budeš li držao i vršio sve ove zapovijedi što ti ih danas nalažem

i LJUBIO JAHVU, Boga svoga,

te hodio njegovim putovima sve vrijeme –

onda ovim gradovima dodaj još tri grada:

PONOVLJENI ZAKON 30,6

JAHVE, Bog tvoj, obrezat će tvoje srce, srce tvoga potomstva,

tako da LJUBIŠ JAHVU, Boga svoga,

iz svega srca svoga i iz sve duše svoje i da živiš.

...

poznavati 'kršćanstvo' detaljno i profesionalno

.

KRŠĆANIN! = KRIST - ijan!
=========

Krist = POMAZANIK

Onaj koji je POMAZAN – taj je Krist

Oni koji su POMAZANI su – KRISTIJANI – KRŠĆANI
-----------------
ONAJ Koji pomazuje ljude, je Bog Otac Jedini YHVH.

Bog Jedini Otac YHVH je i svoga SINA Yehoshuu,

POMAZAO – UČINIO – Kristom = Pomazanikom!
………………
DJELA APOSTOLSKA 2,36

Pouzdano dakle neka znade sav dom Izraelov

da je toga Isusa kojega vi razapeste

BOG = OTAC YHVH -
UČINIO I GOSPODINOM I KRISTOM.
.....................
Kršćanin je onaj kome je Jedini BOG -
Otac YHVH
a NE - SIN od Boga Jedinog Oca YHVH
Gospodin Yehoshua.
------------------

SVI prvi istiniti Kršćani su bili ŽIDOVI.
Bog Židova je Otac YHVH.

Pravi Židov je onaj koji je
PRVENSTVENO OBREZAN U SRCU!

Onaj koji poštuje 10BZ!
---------------
.

1. Božja Zapovjest –

DA LI JE POŠTUJEŠ?

========
IZLAZAK 20,2

"Ja sam JAHVE, BOG tvoj,
,,,,,,,,,,,,,,,,
YHVH JE Jedini BOG Otac, A NE SIN Gospodin Yehoshua

-------------

IZLAZAK 20,3

,,,,,,,,,,,,,,,,,
KAO BOGA - UZ Jedinog BOGA Oca YHVH

---------------

--------------

a da nikad nije čuo za Isusa

što misliš da će biti sa onima koji NISU nikad čuli za Boga Jedinoga Oca YHVH
ili GA odbacuju ILI GA izjednačuju sa SINOM?

misliš da će takovi biti spašeni???
NEĆE ZIHER !!!!

.

IVAN 5,24

"Zaista, zaista, kažem vam:

tko sluša moju riječ

i

VJERUJE ONOMU = BOGU OCU JEDINOME YHVH -
KOJI ME POSLA,

ima ŽIVOT VJEČNI i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život.

,,,,,,,,,,,

Treba vjerovati Onome koji je poslao SINA Gospodin Yehoshuu.
Tko je poslao SINA Gospodin Yehoshuu?

Da li znaš Njegovo Ime i Njegovu Titulu?

To je Bog Jedini Otac YHVH.

Uz Boga YHVH – za spasenje je potrebno vjerovati još i u
Božjeg SINA – u Gospodina Yehoshuu – koji NIJE Bog.

--------

.

IVAN 17,3

A ovo je ŽIVOT VJEČNI:

DA UPOZNAJU TEBE, = BOGA OCA YHVH -
JEDINOGA ISTINSKOG BOGA,= OCA YHWH -

i

koga si poslao - Isusa Krista.

,,,,,,,,,,,,,,

Što sam SIN Gospodin Yehoshua kaže gore?
Da li si ti upoznao Boga Oca YHVH?
Ako nisi – nemaš vječni život!

Treba vjerovati ONOME koji je poslao SINA Gospodina Yehoshuu.

Tko je poslao SINA Gospodin Yehoshuu?

Da li znaš Njegovo Ime i Njegovu Titulu?

To je Bog Jedini Otac YHVH!!!

I u još Jednoga treba vjerovati za spasenje – ali tek od NZ!
Znači treba vjerovati u Dvojicu, ali NE kao u DVA Boga!

Prva Osoba je Bog Jedini YHVH – koji je Jedini Bog!
Druga osoba je Jahvin SIN - Gospodin Yehoshua pomazanik.
SIN Yehoshua je POSLANIK poslan od Boga Jedinoga Oca YHVH.

SIN Gospodin Yehoshua nije Bog.

----------

.

IVAN 14,1

"Neka se ne uznemiruje srce vaše!

VJERUJTE U BOGA = OCA YHVH -

i

u mene vjerujte! = ČOVJEKA

,,,,,,,,,,,,,,

Što ti sam SIN Gospodin Yehoshua kaže?

Treba vjerovati u Osnovu – BOGA – Oca YHVH,

I još

U Jahvina SINA G Yehoshuu.

SIN Gospodin Yehoshua se jasno odvaja – nije Bog.

Nanovorođenje je preduvjet.

dal je NNR
onaj koji NE poštuje niti 1.BZ?
.

1. Božja Zapovjest –

DA LI JE POŠTUJEŠ?

========
IZLAZAK 20,2

"Ja sam JAHVE, BOG tvoj,
,,,,,,,,,,,,,,,,

-------------

IZLAZAK 20,3

,,,,,,,,,,,,,,,,,

---------------

-----------

dal je NNR
onaj koji NE poštuje niti 1.BZ?

Cijeli Zakon ovisi o Prvoj Zapovjedi:

A kad su farizeji čuli kako ušutka saduceje, okupiše se,
a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita:
"Učitelju, koja ja zapovijed najveća u Zakonu?
A on mu reče: "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim.
To je najveća i prva zapovijed.
Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.
O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci. (Mat 22)

Zakon bi dan po Mojsiju, milost (ili blagodat) i istina su došli po Isusu Kristu. (Iv 1)

Nanovorođenje je preduvjet za viđenje i ulazak u Kraljevstvo Božje. Nanovorođenje je koncept kojega Nikodem - kao judejski učitelj koji je, nesumnjivo, držao sav Zakon i Proroke - nije poznavao i nije ga razumio. Kad mu je Isus rekao za nanovorođenje odozgor, bio je to za njega "prvi glas".

Svako Božje dijete ljubi svojega Oca i prignjuje svoje uho Njegovim ustima jer Riječ poslana od našeg Oca je kruh nasušni nanovorođenom.

"Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta."

Ljubi Gospoda Boga svojega.
Ljubi bližnjega svojega.
Ljubi neprijatelja svojega.

Svakom nanovorođenom su Božje Zapovjedi utisnute u srce, ispisane na mekim pločama njegovog srca - dio su njega, njegovog bića i identiteta u Kristu. I nanovorođeni ljubi jer je to poriv iz dubine njegovog novog bića s kojim porivom je posve podudaran.

Slovo ubija, duh oživljava. (2Kor 2)
"Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa. Riječi koje sam vam govorio duh su i život su. A ipak, ima ih među vama koji ne vjeruju." (Iv 6)
Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko. (Matej 5)

Pretpostavljam, da ti ljubiš Boga.
- Ljubiš li bližnje i neprijatelje?
nisi odgovorio na pitanje !!!
zašto nisi?
pa zato jer Boga Jedinoga Oca YHVH NE LJUBIŠ
kako Biblija nalaže
-----------
volim ponekad - griješan sam čovjek
a ti?
voliš nekoga tko ti je zlo učinio?

Jesam.
- Jesi li Ga ti upoznao?