Problematično je što onda dođu drugi i protumače na drugi način. Čovjek ne zna kud bi se okrenuo.
Pa konkretno mi smo pričali dosta puta na forumu o raznim tekstovima. Dobro barataš Pismom to se ne može osporiti ali se oko tumačenja ne slažemo.
Daj konkretnog primera iz onog sto sam ja do sada citirao...
Dakle kljucno je zapaziti da je Bog bio Taj koji je naredio jevrejima da ponesu kovceg na celu kolone koja je kruzila oko Jerihonskih zidova i onda se cudo desilo kada su jevreji poslusali taj Bozji nalog.
Kao što i kod ikona čuda čini Bog.
Upravo suprotno - Bog nikada nikome nije naredio da nacini sliku od mrtvog coveka da je nakon toga kroz takvu sliku napravio neko cudo !!!
Primecujes razliku ???
Jesi li ti ikad zamolio nekog svog prijatelja da se pomoli za tebe?
Da a sto da ne,i ja sam se molio za druge.
ALI...
Ja sam se molio za zivog prijatelja i takodje se ziv prijatelj molio za mene...
Nigde u Bibliji ne nalazimo dokaza da se je neki mrtvac molio Bogu nebeskome i da je to imalo ikakav efekat u zivotu coveka za kojeg se navodno doticni mrtvac molio !!!
Primecujes razliku ?
Ako jesi onda je to isti koncept kao i sa ikonama. Samo što se moliš da se za tebe mole osvjedočeni pravednici i Božji ugodnici koji su cijele živote posvetili Bogu a često to platili i glavom.
Dokazao sam ti da to uopste nije isto !!!
Hoće biti tako. Vidiš da na kraju molitva ide Bogu. I u svakoj molitvi svetitelju ti imaš jasno naznačeno da se ti moliš da se taj svetitelj moli za tebe ili za tvoju porodicu ili za tvoj narod Bogu. Paganstvo je kad ti nekome ili nečemu što nije Bog pripisuješ da jeste bog i obožavaš to biće ili stvar kao Boga.
Ne zanima me tvoje tumacenje odluke tvojih otaca
nego iskljucivo sta Bog kaze po tom pitanju !!!
U tom smislu,ako li imas konkretnog Bibliskog dokaza da se to nekada praktikovalo u okvirima Bozjeg naroda dajh ga molim te konacno iznesi ali ako nemas - onda je red da nam priznas da je to jos jedna pravoslavna verska novotarioja i nista vise...
Dakle ???
I za Hrista su govorili da čuda čini demonskim silama. Ne zaboravi da im je rekao:
"I ako sotona sotonu izgoni, sam po sebi razdijelio se; kako će dakle ostati carstvo njegovo?"
Tako je s tim sto postoji jedna MALA razlika - Isus ne samo da je govorio da se treba ziveti u skladu sa Pismom nego je tako zaista ziveo drzeci se principa tako rece Gospod...
Za razliku od Isusa , pravoslavlje se drzi principa "tako mi reko pop ili mozda neki otac iz proslosti"...
Primecujes li razliku ???
Pred ikonama su i demoni istjerivani.
Neki Bibliski dokaz u prilog ili ces nam opet o pravoslavnoj praksai iz proslosti...!?
Bog jeste Bog živih a ne mrtvih.
"I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao." (Propovjednikova 12:7).
Tako je,Amin !
"Duše pravednika su u ruci Božjoj, i neće ih se dotaći nevolja. Izgledalo je u očima nerazumnih da su umrli, i smatran je za pogibao ishod njihov, a odlazak od nas - uništenje; oni, međutim, prebivaju u miru," (Premudrosti Solomonove 3:1-3).
I sad trebamo ovo tumaciti ili sta...!??
"Avraam, otac vaš, bio je rad da vidi dan moj; i vidje, i obradova se." (Jovan 8:56).
...i ovo trebas tumaciti ili je po tebi zakljucak ocigledan i jasan ?
Molim te budi iskren i reci mi dalisu stvari dovoljno jasne u sledecim tekstrom ili se nesto treba tumaciti kao sto je bio slucaj u tvoja dva teksta:
Prop.9,5.6:
"...Jer živi znaju da će umrijeti,
a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio.
I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dijela nigda ni u čemu što biva pod suncem..."
"I kad otvori peti pečat, vidjeh pod oltarom duše pobijenijeh za riječ Božiju i za svjedočanstvo koje imahu. I povikaše glasom velikijem govoreći: dokle, gospodaru sveti i istiniti! ne sudiš i ne kaješ krvi naše na onima što žive na zemlji?" (Otkrivenje 6:9-10).
Mislim da smo jednom vec razjasnili da je prvo sto se treba uraditi kad se analizira neki Bibliski tekst jeste to da utvrdimo dali je to simbolicki ili realan,doslovan tekst i tek nakon toma mozemo donositi adekvatne zakljucke...ako je realan tekst onda je i zakljucak realan,dakle vezan za realnim stanjem u zivotu
ali ukoliko je simboilican onda su takvi i poruke i simbolicki prikazi koji su deo tog teksta.
Konkretno tekst iz Otkrivenja 6 smatram da je klasican simbolicki tekst stoga takvi trebaju biti i prikazi koji se tamo opisuju,dakle simbolicki a ti ???