- Reakcijski bodovi
- 377
- Bodovi
- 83
Upravo je to moja peonta. To nije osecaj o kome si ti gore napisao
No uključuje djela. Vjera RADI kroz ljubav.
A koje delo nije delo zakona? Jel moze neki primer?
Pod djela zakona se misli na ta ritualna djela Zakona. Propisi o čistoći, o žrtvama itd. Ali recimo imamo dobra djela na koja nas Hristos poziva. Utopija ih je naveo u temi ranije.
Naravno, takva vera ne moze da spase. Vera koja spasava je prepoznata ne kroz reci izricanja da verujem, nego kroz zivot koji sledi. Ako nema tog zivota, onda takva vera nikoga ne spasava.
Pa dobro onda se ovdje slažemo. I pravoslavni vjeruju da je vjera osnov. Sv. Luka Voino-Jasenjecki i kaže da kao što je vjera bez djela mrtva i djela bez vjere su mrtva i nisu spasonosna.
Netreba biti buklvalan. Ne znaci da protestanti imaju samo rec "vera" i nista drugo. "Sola Fide" je izraz koji oznacava kako se covek opravdava a ne oznacava da ne postoje dobra dela. Razmisli o sustini izjave, to ce pomoci.
Slažem se. I mislim da u suštini ni protestanti ne idu toliko daleko od pravoslavnog učenja ali jeste problematična konstrukacija sola fide. Jer kao što sam već naveo i u kontekstu opravdanja i spasavanja vidimo da u Pismu piše da i djela imaju ulogu.